Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ-ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.

ΠΕΡΙ ΑΝΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΤΕΡΟΘΡΗΣΚΩΝ.

Έδωσε ο Θεός στηρίγματα στην Εκκλησία Του ακόμη και στις διαμάχες που είναι αναγκασμένη να δώση στην Νεωτερική εποχή, τόσο μακρυνή από την πατερική Εκκλησία και για τους περισσότερους από εμάς.

Έτσι ο Άγιος Νεκτάριος, εκτός απο την μελέτη του περί των αιτίων του Σχίσματος, άφησε και μια μικρή μελέτη περί Ανεξιθρησκείας, η οποία μπορεί να μας ωφελήσει τα μέγιστα στον αιώνα της πολυπολιτισμικότητος που διανύουμε, διότι ο Άγιος Νεκτάριος, αντιθέτως από τους πνευματικούς τού αιώνος μας οι οποίοι προσπάθησαν να φωτίσουν θεωρητικώς το θέμα, ο Άγιος Νεκτάριος, απεύθυνεται στον πιστό!

Θα παραθέσουμε ορισμένα αποσπάσματα από την μικρή εργασία, διότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως χάριν της επιτυχίας της Ιδεολογίας τους οι οικουμενιστές που προάγουν το πολυπολιτισμικό μοντέλο καταπατούν κάθε ορθοπραξία και οι άντι-οικουμενιστές καταπατούν κάθε Χριστιανική αρετή !

«Η ανοχή της Άνεξιθρησκείας δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιεική και άκακη διάθεση ψυχής τού ευσεβούς Χριστιανού, δηλαδή μετά ζήλου επιγνώσεως, μεταχειριζομένη τους ευλόγους και επιτηδείους τρόπους, πρός τους αθετούντας τα της πίστεως, είς την τούτων μέν διόρθωσιν, των δε άλλων την προφυλακήν. Εάν δε απειθούν, η διάθεση να οικτίρει μεν αυτών την ζημίαν, ώστε να εμποδίζεται των άλλων η φθορά, αλλά ποτέ τυραννικώς και ωμώς και απανθρώπως εναντίον των να εξαγριώνεται!»

Ο Ανεξίθρησκος πρέπει να είναι ζηλωτής ευσεβείας, να μήν είναι δηλαδή αδιάφορος, διότι ο αδιάφορος δεν πάσχει, διότι ο απαθής είναι αναίσθητος και ο αναίσθητος σε τι να δείξη ανοχή;

Ο Άνεξίθρησκος πρέπει να είναι επιεικής και πράος, όχι τυραννικός και βίαιος, συμπαθής και φιλάνθρωπος, όχι ωμός και θηριώδης, συνετός διορθωτής, όχι ορμητικός διώκτης.

Μπορεί να είναι κάποιος ανεξίθρησκος και να μην είναι ανεξίκακος;

Η ανεξιθρησκεία πρέπει να είναι αρετή, να πατά στο μέσον. Να απέχη και από τις δύο ακρότητες: και από τήν υπερβολή και από την έλλειψη! Υπερβολή είναι η αδιαφορία , έλλειψις η θηριωδία.

Υπερβολή ανεξιθρησκείας είναι η του ζήλου έλλειψις. Αυτό που χαρακτηρίζει ακριβώς τους οικουμενιστές. Έλλειψις ή του ζήλου υπερβολή, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η διαμαρτυρία ενάντια στον οικουμενισμό.

Πρέπει λοιπόν ο ανεξίθρησκος να είναι ζηλωτής εν επιγνώσει. Τί περιέχει όμως αυτή η επίγνωσις και πού θεμελιούται η εν επιγνώσει κρίσις; Ο ζήλος πρέπει να μεταχειρίζεται μόνον εκείνα τα μέσα τα οποία η πίστις συγχωρεί , για να μπορεί να υπερασπίζεται την θρησκεία και να απέχει απο όλα εκείνα τα μέσα τα οποία αυτή η πίστις δέν επιτρέπει. Ο ζήλος αφορά τα μέσα εκείνα τα οποία λόγω και πράξει διέταξε ο Σωτήρ στους αποστόλους Του για να απλώσουν την Σωτήριον πίστιν σε όλο τον κόσμο .

Το κήρυγμα : πορευθέντες κηρύξατε .... Η καθαρά των δογμάτων διδασκαλία και έκθεσις
Μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, επειδή την διδασκαλία ακολουθεί η ακρόασις και την ακρόασιν δια της ακοής, η πίστις. Πώς γαρ πιστεύσουσιν ού ούκ ήκουσαν; Πώς δε ακούσουσι χωρίς κηρύσσοντος; Γι’αυτό είναι απαραίτητη η θεοφιλής ζωή και η ενάρετος πολιτεία. Για να δούν τα καλά μας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα μας που βρίσκεται στους ουρανούς.

Την πίστιν δε του μαθητού, την οποία πρέπει να απλώσει σε όλους τους ανθρώπους την διαφυλάττει ο ίδιος ο Κύριος «Εγώ δε εδεήθην ίνα μή εκλίπη η πίστις σας» Οι μαθητές του Κυρίου λοιπόν, παρότι τιμώρησαν τους απειθούντες, δέν χρησιμοποίησαν ποτέ βία και καταναγκασμούς.

Οποιος με τον καταναγκασμό ελπίζει να πείσει τους άλλους, δείχνει πώς ή δεν εννοεί τι θα πεί πίστις, ή δέν καταλαβαίνει τί πράγμα είναι του ανθρώπου η θέλησις. Η πίστις εις την τών πιστευόντων υφίσταται θέλησιν. Όταν ο νούς κρίνει εύλογον την συγκατάθεσην η θέλησης είναι μία δύναμις η οποία ελευθέρως στρέφεται προς το συγκατατεθέν. Η πίστις είναι αυτοθέλητος, η θέλησις είναι αυτοδέσποτος και απαραβίαστος . Η βία αναιρεί μαζί με την ελευθερία και την θέληση και μαζί με την θέληση εκμηδενίζει και την πίστη. Η βία μπορεί να κάνει να ομολογήσει το στόμα εκείνο που αρνείται το φρόνημα. Μπορεί να κάνει να προφέρει η γλώσσα εκείνο που δέν υποφέρει η καρδιά μας.

Έτσι πρέπει να είναι ο πιστός λοιπόν : α) Ζηλωτής, αλλα όχι εριστικός και φιλόνεικος ζητητής.
Β)Όχι πικρός και τραχύς ελεγκτής , Γ) Όχι θρασύστομος και λοίδορος υβριστής προς τους ετερόφρονας. « Μή νίκην ζητούντα, αλλά αδελφών διόρθωσιν»

Αμέθυστος

11 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Σ.

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε εσύ τα γρἀφεις , εσύ τα ακούς!
Ουδείς αντιλαμβάνεται το πνεύμα σου!
Κατά τούτο, είσαι ακίνδυνος για τους κρατούντες, Δόξα τω Θεώ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Καλά τα γράφει ο αγ. Νεκτάριος. Η πίστις δεν επιβάλλεται και δεν "καταναγκάζει" κανένα.

Αλλά υπάρχει ο έμμεσος καταναγκασμός, όχι ο προφανής και άμεσος. Ο την αλήθεια κηρύσσων πιστός αποφεύγει ακόμη και αυτόν τον καταναγκασμό, τον έμμεσο, ο οποίος εκούσια επιβάλλει διότι ακούσια υποχρεώνει.

Παράδειγμα; Αν δεν δέχεσαι αυτά που σου λέω να κάνεις, εσύ δε, πας και φτιάχνεις τα δικά σου, επειδή κατάλαβες το υποκριτικό μου ταλέντο, τότε κι εγώ σε βγάζω στην άκρη και δεν σου δίνω καμμιά σημασία. Και αν με ζορίσεις, θα βγω και θα πω ότι είσαι σχισματικός, είσαι αιρετικός, είσαι "ζηλωτής χωρίς επίγνωση". Όταν δε με φτάσεις στο απροχώρητο, τότε σου έχω έτοιμη την τιμωρία. Από άλλον σημειωτέον. Ένας κακός γείτονας σε περιμένει ή τα χρέη σου θα σε πνίξουν.

Οπότε τί θα κάνεις τότε;

Ο κατ΄ επίγνωση ζήλος δεν είναι ούτε διπλωματική ικανότητα, ούτε επιδέξια θεολογία, να κόβει και να ράβει στα μέτρα της την αλήθεια.

Το περί ανεξιθρησκείας διάταγμα όταν διατυπώθηκε από τον άγιο Μέγα Κωνσταντίνο, δεν απέβλεπε και δεν αποσκοπούσε στις γνωστές ραδιουργίες του παρασκηνίου της Βυζαντινής καμαρίλας. Τις οποίες με αμείωτη ένταση και απίστευτη δεξιοτεχνία συνεχίζει ο δυτικός πολιτισμός. Όπως κάνουν ακριβώς και οι έγγύς ή μακράν, της καθ΄ ημάς Ανατολής ευρισκόμενοι.

amethystos είπε...

Ανώνυμε @Τετάρτη, 07 Απρίλιος, 2010
Εσύ όμως αντιλαμβάνεσαι το πνεύμα μου, φίλτατε και τούτο μού δίνει μιά κάποια χαρά.

Ανώνυμος είπε...

Κυπριανέ μου άμα γράφεις τέτοια σε λατρεύω!
Αμέθυστε, συνέχισε και συ το δικό σου το έργο...
Ο,τι μπορεί έκαστος.
Πήγα και είδα σήμερα την ταινία Τιτανομαχία που υποτίθεται είναιελληνική μυθολογία για παιδάκια.
Λυπήθηκα πάρα πολύ με τα άθεα και γεμάτα μίσος κηρύγματα που έβαζε ο σκηνοθέτης εκεί μέσα.
Με λυπεί που θα το δουν δεκάδες μαθητές και νεολαίοι, τάχαμ, ότι είναι ένα φαντασμαγορικό έργο (και είναι ) μυθολογίας.
Η διαστροφή και το ΜΙΣΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΡΑΤΑΙΟΥΤΑΙ.
ΛΥΠΟΥΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΥΡΟΓΑΛΟ.

Ανώνυμος είπε...

Και σύ κ.ανώνυμε, όταν ήσουν, αρκετά έως πολύ νέος, τυρόγαλο μυαλό κουβαλούσες; ή μήπως σου έγινε κανένα θαύμα και την σκαπούλαρες αυτήν την φάση και μπορείς τώρα και κρίνεις τα νέα παιδιά από το "υπερώο" της μεστωμένης σου "γνώσης" και αδιαμφισβήτητης "πίστης" σου; και για τον κ.Αμέθυστο που δεν μπορεί να διαλέξει επιτέλους, τι να προβάλλει επιτέλους , να προβάλει τον κατ'επίγνωσιν ζήλον,που δηλώνεται με το κείμενο, όπως μας λέει, του Αγίου, ή να προβάλει τον ού κατ΄έπίγνωσιν ζήλον ,που αυτοδηλώνεται αυτάρεσκα με τις πνευματικές διδαχές "παντός καιρού" του αξιότιμου κ. bloger Αμέθυστου; αχχ...

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τα νέα παιδιά, Ανώνυμε, αν έχουν συναίσθηση ότι το μυαλό τους είναι "τυρόγαλο", θα έκαναν καλά να στρωθούν στο διάβασμα. Και αν έχουν απορίες και ερωτηματικά, που θα έχουν οπωσδήποτε, ας ψάξουν να βρούν τον κατάλληλο, που μπορεί να τους βοηθήσει. Αλλά χωρίς να έχουν την έπαρση του "όλα τα ξέρω" και "ποιος είσαι συ ρε". Ο μαθητής πάνω και πέρα απ΄ όλα, πρέπει να έχει συναίσθηση της μαθητείας.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Κυπριανέ, τα παιδιά έχουν ανάγκη, ΜΕΓΑΛΗ ανάγκη,πρώτα από γονείς που έχουν οι ίδιοι συναίσθηση μαθητείας ,και που δεν το παίζουν αυθεντίες, αλλά, τουναντίον, προσεύχονται ο Θεός να προστατεύει τα παιδιά τους από τα δικά τους (των γονέων δηλ.) τα λάθη.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μπορεί να υπάρξουν άξιοι γονείς, αλλά τα παιδιά τους να βγούν ανάξια. Μπορεί να υπάρξουν ανάξιοι γονείς, αλλά τα παιδιά τους να βγούν άξια. Τέλος, από άξιους γονείς μπορούν να βγούν άξια παιδιά και από ανάξιους, ανάξια.

Μέσα στο γάμο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία οικογένειας και ο γάμος είναι "μυστήριον μέγα εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν".

Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς, αλλά και οι γονείς μαθαίνουν από το παιδιά τους.

Η διαφορετική ονομασία της οικογένειας είναι : "Κατ΄ οίκον εκκλησία".

Πάντα τα ανωτέρω χωρίς γενικεύσεις και αναφορικά με την παρατήρηση : " ... τα παιδιά έχουν ανάγκη, ΜΕΓΑΛΗ ανάγκη,πρώτα από γονείς που έχουν οι ίδιοι συναίσθηση μαθητείας ,και που δεν το παίζουν αυθεντίες".

Ανώνυμος είπε...

Κ.Κυπριανέ, οι αξιολογήσεις σας δεν έχουν σχέση με το πνεύμα μαθητείας των γονέων για το οποίο μίλησα, όπως επίσης και για την εξαιρετικά μεγάλη δυνατότητα ,σχεδόν βεβαιότητα, τα παιδιά να κουβαλάνε αμαρτίες και λάθη των γονέων τους και πρίν και μετά από την γέννησή τους και μέχρι τον θάνατό τους.Σε αυτό επικεντρωθείτε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προσπάθησα να επικεντρωθώ στο πνεύμα της μαθητείας, το οποίο εισηγείται το ιερό Μυστήριο του γάμου. Αν έκανα λάθος ζητώ συγγνώμη.