Σάββατο 24 Απριλίου 2010

'Ζητήματα ανανέωσης και μεταρρύθμισης στην Ορθοδοξία'

Ημερίδα με θέμα: 'Ζητήματα ανανέωσης και μεταρρύθμισης στην Ορθοδοξία'

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και οι Εκδόσεις Αρμός σας προσκαλούν το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 και ώρα: 9.30π.μ. στην Ανοιχτή Συζήτηση - Ημερίδα με θέμα: "Ζητήματα ανανέωσης και μεταρρύθμισης στην Ορθοδοξία"

Υπάρχει χώρος στην Ορθόδοξη Εκκλησία για ανανέωση και μεταρρύθμιση ή μήπως είναι τελικά η Ορθοδοξία ασύμβατη με το πνεύμα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης; Έχουν λάβει μέχρι στιγμής χώρα στο πλαίσιο της ορθόδοξης παράδοσης επανερμηνείες, επαναδιατυπώσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις; Ποια τα θεολογικά θεμέλια της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και ποιοι οι ιστορικοί λόγοι που ενδέχεται να την εμποδίζουν; Ποια η σχέση μεταρρύθμισης, πρωτολογίας, εσχατολογίας; Ποια η σχέση Παράδοσης, ανανέωσης και μεταρρύθμισης; Πώς συμπλέκεται το αίτημα της μεταρρύθμισης με την επιστροφή στις πηγές και το ζήτημα της ερμηνευτικής; Ποια είναι τα σημεία και τα γεγονότα που μαρτυρούν για τη συνάντηση της Ορθοδοξίας με το σύγχρονο κόσμο και σε ποιο βαθμό συντηρείται ακόμη η ιστορική εκκρεμότητα μεταξύ Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας; Ποιες προκλήσεις θέτει ο 21ος αιώνας στην ορθόδοξη αυτοσυνειδησία και παράδοση;

Κύριος εισηγητής στο σεμινάριο αυτό θα είναι ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ στη στρόγγυλη τράπεζα που θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος με τοποθετήσεις και σύντομες εισηγήσεις οι:
Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας, Ακαδημαϊκός (εκκρεμεί τελική επιβεβαίωση)
π. Αντώνιος Πινακούλας, πτυχιούχος Θεολογίας-Νομικής, εφημέριος Ι. Ναού Αγ. Παντελεήμονος Χαλανδρίου
Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Θ. Ν. Παπαθανασίου, Δρ Θεολογίας, Αρχισυντάκτης περιοδικού Σύναξη

Πηγή: Eθελουσία Λήθη


ΣΧΌΛΙΟ

Ποια είναι τα σημεία και τα γεγονότα που μαρτυρούν για τη συνάντηση της Ορθοδοξίας με το σύγχρονο κόσμο;
Ποιες προκλήσεις θέτει ο 21ος αιώνας στην ορθόδοξη αυτοσυνειδησία και παράδοση;


Όπως βλέπουμε στήν προβληματική τού κ.Καλαϊτζίδη απουσιάζει ο άνθρωπος. Ποτέ του δεν σκέφτηκε πώς η συνάντηση τής Εκκλησίας με τόν σύγχρονο κόσμο εστιάζεται στόν ίδιον.
Γιατί δεν μάς περιγράφει πώς μπήκε στήν Εκκλησία. Από κοσμικός άνθρωπος πώς πορεύτηκε, πώς οδηγήθηκε στήν Εκκλησία, τί άφησε καί τί πήρε; Δεν πιστεύουμε να γεννήθηκε στήν Εκκλησία όπως ο Ιωάννης ο Πρόδρομος!; Διότι θέλοντας να αλλάξη τήν Εκκλησία γία να χωρέσει και αυτός μέσα, μάς υποχρεώνει να σκεφθούμε πώς δέν είναι άνθρωπος τής Εκκλησίας, όπως ίσως αποδειχθεί σύντομα πώς δέν είναι κάν Χριστιανοί ούτε οι συμμετέχοντες ούτε ο Επίσκοπος Βόλου πού τούς δίνει τα μέσα.
Ο Καλαϊτζίδης δημοσίευσε στά αγγλικά τίς απόψεις του, γιά να δεί άν θά υπάρξουν αντιρρήσεις (καθαρά πολιτική στρατηγική). Στό κείμενο αυτό βρίσκουμε τή θέση του: Μπορούμε να κρατήσουμε το βασικό δόγμα και να άλλάξουμε καί νά εκσυγχρονίσουμε όλα τα δευτερεύοντα στοιχεία, έτσι ώστε να έλθουμε σέ διάλογο με τά προβλήματα τής εποχής. πχ. τόν φεμινισμό, τήν ετερότητα, τήν πολυπολιτισμικότητα...
Ο κ.Ζηζιούλας θα επιβεβαιώσει πώς υπάρχουν δευτερεύοντα στοιχεία στό δόγμα, όπως πχ. ο Υιός ο οποίος είναι δεύτερος Θεός μετά τόν Πατέρα.
Ο κ.Παπαθανασίου θα μιλήση μάλλον γιά την θεολογία τής παχυσαρκίας.
Ο πρ.Πινακούλας πόση αξία έχει η πώληση σήμερα τών πρωτοτοκίων αντί πινακίου φακής.
Ο κ.Δεληκωνσταντής γία τήν αυτογνωσία η οποία τόν βοήθησε από εκκλησιαστικές σχολές να βρεθεί στην Θεολογική Αθηνών.
Ο Καλαϊτζίδης μάλλον έχει αδυναμία στίς φεμινίστριες. Διότι στά μαθητικά μας τά θρανία κυκλοφορούσε ήδη η μεταρρυθμιστική του πρόταση. "τα κάνουμε όλα εκτός απ' τό βασικό"
Καί ο Επίσκοπος Δημητριάδος με δραματικό ύφος αλά Κατίνα Παξινού θα εξομολογείται: Σάς παρακαλούμε μή μάς στερείτε τήν μεταρρύθμιση, τήν έχουμε ανάγκη.

Ιδού οι Έλληνες Λούθηροι!!!


Αμέθυστος


+

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ιδού οι Έλληνες Λούθηροι!!!

Λάθος. Κόθορνοι!!!

Ιωάννης είπε...

Και εις ανώτερα! Αντε... και Καλβίνοι! :)

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

https://twitter.com/ArmosPublicatio