Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ο κ.Καραβιδόπουλος στη μάχη τής Γλώσσας

                                                                                      
Στό Αmen θα βρούμε τόν καρπό τής προσευχής του, τήν ελπίδα του στόν Κύριο, τήν ζωντανή πίστη του στήν Εκκλησία. «Αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός γιά όλους μας, ιδιαίτερα γιά τά νεαρά μέλη τής Εκκλησίας η πρωτοβουλία φωτισμένων Επισκόπων μας να μεταφράσουν ευχές τής Θείας Λειτουργίας ή τών ακολουθιών τών Μυστηρίων στην δημοτική γλώσσα». Τό Αmen μέχρι στιγμής διαθέτει τήν μεγαλύτερη συλλογή ψευδο-χριστιανικών κειμένων τής Ελλάδος.

Ο κ.Καραβιδόπουλος έχει συγγράψει πολύ σοβαρές μελέτες γιά τόν Λούθηρο, τόν καθολικισμό, τόν Φίλωνα. Ορθόδοξα κείμενα δέν έγραψε ακόμη πάρα πολλά. Ετοιμάζεται όμως. Όπως μάς πληροφορεί στό Αmen είχε πρόβλημα μέ τήν Λειτουργική γλώσσα. Δέν καταλάβαινε τίς Μυστικές ευχές. Τώρα όμως πού ο Πρεβέζης τίς μεταφράζει, θα αφιερωθεί στόν Κύριο, ή τουλάχιστον η συνείδησή του, ο υπόλοιπος θα συνεχίσει τήν καριέρα του. Θα πλουτίσει τά βιώματα τής Ορθοδοξίας, μαζί μέ τούς νέους πού θα συρρεύσουν στίς Εκκλησίες μετά τήν ολοκλήρωση τών μεταφράσεων. Γιατί στήν Πρέβεζα όπως ξέρουμε Εκκλησιάζονται χιλιάάάδες νέοι και είναι πλήρως κατανοητή η ευθύνη τού Επισκόπου απέναντί τους.

Μιά πρόταση μόνο: Αυτός ο γενναίος και θεληματικός άνδρας, μέχρι να ολοκληρώσει τήν μετάφραση, γιατί δέν αρχίζει να αναλαμβάνει τήν πνευματική του ευθύνη, κόβοντας τα βίντεο στίς ακολουθίες τών Μυστηρίων, τίς φωτογραφίες, τήν οχλοβοή; Νά πάψει να δέχεται άθεους γιά Νονούς π.χ. μήπως επηρεάζονται και από αυτό τό γεγονός οι νέοι πού θέλουν μετάφραση. Γιατί δέν προσπαθεί να ανατρέψει τήν αντίληψη τών νεοελλήνων πώς τα Μυστήρια είναι τελετές; Ή μήπως όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με τη μετάφραση;

Εν Αρχή ήν η μετάφραση; Δέν είναι ο διάλογος;

Συνεχίζει όμως «Πρέπει να πάρουμε στά σοβαρά αυτό πού γράφει ο Απ.Παύλος εξ' αφορμής τής γλωσσολαλίας». Ο Σεβαστός, είναι τόσο επηρεασμένος από τίς παρερμηνείες τού Αγουρίδη, από τούς κόκκινους ποταμούς πού είχε στό κεφάλι του, πού πιστεύει πώς η Λειτουργική γλώσσα είναι ένα φαινόμενο παραπλήσιο τής γλωσσολαλίας. Ακολούθως μάς δίνει και τη χαριστική βολή με τόν αείμνηστο Φουντούλη: «Η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δέν δεσμεύτηκε από καμμία ιερή γλώσσα στήν οποία και μόνη θα μπορούσε να τελεσθεί η λατρεία της».

Είναι λατρευτική τελετή η Θεία Ευχαριστία; Δέν είναι μνήμη Κυρίου και μάλιστα Εσταυρωμένου; Μέ τίς μεταφράσεις θα εξακολουθούμε να θυμόμαστε τόν Κύριο; Ή θα μπαίνουν μπροστά λογω τών οικείων λέξεων οι προσωπικές μας μνήμες; Ο Κύριος δέν είναι ο ΞΕΝΟΣ;

Η Δύση πρίν από μερικούς αιώνες χώρισε τίς λέξεις από τα πράγματα με τό κίνημα τής ονοματολογίας. Ο κ.Καραβιδόπουλος καί οι σύντοφοί του ακολουθώντας τόν χωρισμό ονομάζουν τα χωρισμένα πράγματα ιερά, αναλοίωτα, σταθερά, ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΑ, με τόν σκοπό να κρατήσουν στήν κατοχή τους τήν γλώσσα. Ποτέ όμως η παράδοσή μας δέν προχώρησε σε τέτοιο χωρισμό. Γιατί όμως όλοι οι Δυτικοαναθρεμμένοι θέλουν να χωρίσουν και στην παράδοσή μας τή γλώσσα από τά πράγματα; Διότι η γλώσσα και οι λέξεις πού απελευθερώθηκαν και αυτονομήθηκαν στη Δύση εξελίχθηκαν σέ έννοιες με τίς οποίες το σύγχρονο υποκείμενο δημιουργεί την θεολογία του. Στην παράδοσή μας οι λέξεις παραπέμπουν, δείχνουν τό πρωτότυπο, όπως και οι εικόνες. Η παράδοσή μας νίκησε τήν εικονομαχία, κάτι πού δέν κατόρθωσε η Δύση με τήν μάχη τής ονοματολογίας. Μαζί με τίς εικόνες οι οποίες δείχνουν το πρωτότυπο έσωσε και την γλώσσα η οποία σημαίνει τήν αλήθεια τού Θεού. Γι' αυτό και οι εικόνες είναι μία πρώτη διδασκαλία τής πίστεώς μας. Τό ίδιο και η γλώσσα τής Εκκλησίας. «ΑΡΧΗ ΣΟΦΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ». Τί σοφία περιέχει η γλώσσα τού Πρεβέζης;

Η γλώσσα τής φιλοσοφίας τής εποχής τού Ευαγγελίου, όπως και τα Φαγιούμ τής Αιγύπτου μεταμορφωμένα από τούς Πατέρες τής Εκκλησίας, χώρεσαν τήν Αλήθεια τής Σωτηρίας μας. Η Νεοελληνική γλώσσα πού παραπέμπει; Τί δείχνει; Ποιό πρωτότυπο σημαίνει, εκτός από την καλοπέρασή μας; Τήν εύκολη ζωή; Πώς θα κατορθώσει να δείξει τό πρωτότυπο; Στά χέρια τίνος; Γνωρίζει ο Πρεβέζης τό πρωτότυπο; Μήπως ο Βασιλειάδης, ο Δημητριάδος;

Αντιθέτως ο Πρεβέζης ομολόγησε βαρύγδουπα πώς αυτός δέν θα ακολουθήσει τόν δρόμο τού Γρηγορίου και τού Δαμασκηνού. Μα αυτοί οι δύο δέν είναι από αυτούς πού γνώρισαν τό πρωτότυπο; Γι' αυτό δέν δανείστηκαν τό Λόγο τους οι ποιητές; Γιατί θυσιάσαμε τόσο αίμα γιά το φιλιόκβε; Μιά απλή λέξη δέν είναι;

Γιατί οι Χριστιανοί πολέμησαν τούς ειδωλολάτρες; Οι ειδωλολάτρες δέν είχαν θεούς πού κάλυπταν τήν ανάγκη τους; Τί θα κάνουμε μέ τόν πρώτο νόμο τού Κυρίου πού έδωσε στό Μωϋσή; Θά υποκύψουμε στίς ανάγκες τής εποχής όπως οι ειδωλολάτρες; Θά υποκύψουμε στην διδασκαλία τού Ζηζιούλα, ότι η θεολογία πρέπει να απαντά στίς ανάγκες και τά προβλήματα τής εποχής;

Υπάρχουν στήν Εκκλησία νέοι και γέροι; κ.Καραβιδόπουλε;

Αμέθυστος

59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΕΥΧΕΣ[Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ Θ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΡΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΛΟΓΙΑ ΓΑΜΟΥ],ΣΤΟ ΔΕ ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΩΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΛΗΣ,ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΛΩΣΣΟΛΑΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΘΕΜΑ.
ΑΝ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΠΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ''ΚΑΙΡΟ''ΣΚΟΠΙΚΗ ΣΕΧΤΑ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΝ,ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΤΕ?
ΑΝΤΙΔΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥ ,Η ΦΕΥΓΕΙΣ ΩΣ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΩΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ''ΜΑΡΤΙΝΙΑΝΕ ΦΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΩΖΟΥ''?
ASLAN

amethystos είπε...

Χρησιμοποιούμε και τίς δύο μεθόδους. Μάλλον ο Κύριος θα μάς ξεχωρίσει γρήγορα. ΆΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΈΤΟΙΜΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΕΘΥΣΤΑΚΟ ΜΟΥ, ΜΕΘΥΣΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ!ΩΡΑΙΟ ΚΡΑΣΑΚΙ ΜΑΣ ΚΕΡΑΣΕΣ ΠΑΛΙ!
ΕΊΣΑΙ ΜΙΑ ΣΗΠΙΑ ΜΕΛΑΝΗΦΟΡΑ ΕΣΥΥΥ!
Ο ΧΡΙΣΤΟΥΛΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΆΕΙ!

Μόσχος Εμμ.Λαγκουβάρδος είπε...

Δεν ξέρω ποιος το είπε, ότι θα κάνουμε μέρες δρόμο για να συναντήσουμε άνθρωπο.
Πιθανόν αυτό να ισχύσει πριν για τους ιερείς.

Ο Εχθρός θα πλανέψει ακόμα και τους εκλεκτούς.

Ο Μέγας Βαρσανούφιος είπε πως κάποτε τρεις μόνο αληθινοί άνθρωποι στήριζαν τον κόσμο!

Ανώνυμος είπε...

Μόνο τρεις; Πότε άραγε;
Ωραία η ανάρτηση πράγματι. Με πρόλαβε ο ανώνυμος ( η Σαλογραία;) στο λογοπαίγνιο! :)

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Τα λόγια μου σας πείραξαν, όποιος κι αν είσθε, το Μέγα Βαρσανούφιο ειρωνεύεσθε. Φαίνεται ότι δεν έχετε και σε μεγάλη εκτίμηση τους αγίους της Εκκλησίας μας. Η εξοικείωση με τους αγίους είναι αρρώστια που χτυπάει κυρίως τους ιερωμένους. Ελπίζω ότι είσθε όπως κι εγώ λαϊκός.
Οπωσδήποτε δεν σας διαφεύγει ο προφήτης Ιωνάς και πολύ περισσότερο τα λόγια του Κυρίου "πλην ο υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γης;"

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Αμα παίζει ο Χριστούλης στην ανάρτηση είναι πάντα η Σαλογραία.
Εσύ ποιος είσαι;

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΣΧΟ ΣΕ ΠΑΩ ΜΕ ΧΙΛΙΑΑΑΑ!
ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΙΝΟΤΑΝ Ο ΑΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΤΑΜΠΛΑΣ ΘΑ ΤΟΥ ΡΧΟΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΘΑΙΝΕ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

@ Μόσχο Εμμ.

Συγχωρέστε με αγαπητέ! Μόνο ειρωνεία δεν υπήρχε στις ερωτήσεις μου! Δεν τρελάθηκα ακόμα τόσο ώστε να ειρωνευτώ έναν άγιο που σταμάτησε με την προσευχή του τον ήλιο! Καταλαβαίνω ωστόσο ότι μπορεί να παρεξηγηθεί το ύφος σε σύντομες προτάσεις. Τώρα που τις ξαναβλέπω, έτσι μόνες τους, νομίζω πως σας καταλαβαίνω. Αμέσως μετά όμως επιδοκίμασα την ανάρτηση και το λογοπαίγνιο του ανώνυμου (ότι μας μέθυσε ο αμέθυστος). Νομίζω πως είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς για το πότε στην Ιστορία συνέβη αυτό το θαυμαστό που αναφέρει ο αββάς Βαρσανούφιος- και γιατί όχι, ποιοι να ήταν αυτοί οι τρεις.
Υγιαίνετε κατά πάντα!

@ Σαλογραία

Μαντέψτε! :-)

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΝΤΕΙΕΣ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΕΙ Η ΛΩΛΑ!

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Καλόδεχτο είναι το χιούμορ που κάνεις με αγάπη και χωρίς την παραμικρή πρόθεση να λυπήσεις τον άλλον. Χωρίς κατηγόρια.

Το γέγονός αναγράφεται στη Βίβλο Βαρσανουφίου. Αλλά γιατί σας φαίνεται παράξενο; Πιστεύετε ότι υπάρχουν σήμερα πολλοί αληθινοί άνθρωποι στον κόσμο;
Εξαρτάται βέβαια ποιους θεωρείται αληθινούς.
Όταν πέθαινε ο άγιος Σιλουανός ο Αγιορείτης ο υποτακτικός του Σωφρόνιος τον ρώτησε, "είσθε έτοιμος να αποθάνετε" κα ο άγιος απάντησε: "Δεν μετενόησα ακόμη".

Ανώνυμος είπε...

@ Σαλογραία

OK. Fair play! Συνήθως υπογράφω ως Κ.Τ. Απ' τη μια ανωνυμία στην άλλη! Ωστόσο τα αρχικά είναι αληθινά και μάλλον δε χρειάζεται πολύς κόπος για να μαντέψεις (ωπ, συγνώμη!) το πρώτο!

Κ.Τ. είπε...

@ Μόσχο Εμμ.

Πράγματι, δεν υπάρχει τέλος στη μετάνοια, όπως δεν υπάρχει τέλος στις θείες δωρεές. Και μιας και αναφέρατε τον άγιο Σιλουανό, ο ίδιος υποτακτικός του αναφέρει ότι την περίοδο που ζούσε ο άγιος Σιλουανός ζούσαν στο Όρος πενήντα ακόμα ανώτεροί του - ό,τι κι αν αυτό σημαίνει!
Έχω τη χαρά και την τιμή να γνωρίζω αρκετούς αληθινούς, δηλαδή ταπεινούς, ανθρώπους! Δόξα τω Θεώ!
Το «τρεις» του αγίου Βαρσανουφίου ίσως δεν είναι κυριολεκτικό.
Θα μπορούσε να είναι και ένας. Ο άγιος Μάξιμος Ομολογητής. Αν δεν υπήρχε αυτός θα είχε τσακιστεί το πλοίο στη Χάρυβδη της κακοδοξίας τότε! Αλλά κι η σημερινή δεν πάει πίσω!
Φυσικά, ο Μέγας Κυβερνήτης κρατά το τιμόνι σε όλους τους χαλασμούς!

Χαίρετε εν Κυρίω!

Ανώνυμος είπε...

@Κ.Τ.
ΈΧΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗΝ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΏ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΝ ΤΣΑΤΣΟΝ;

:-)

(ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ ΠΟΤΕ ΔΙΑ ΤΑΣ ΕΞΟΔΙΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ! )

Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ, ΕΝΝΟΩ, ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΙ Ε Γ Κ Α Ι Ρ Ω Σ...:-)
ΑΛΗΘΕΙΑ!
ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΆΠΟΤΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΟΥ,
ΚΏΣΤΑ ΤΣΙΡΟΠΟΥΛΟ;
ΣΥΧΝΑΖΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ.
ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ;

Κ.Τ. είπε...

@ Σαλογραία

Σιγά να μην ομιλείτε και με τον Κωνσταντίνον Ταραμανλήν!

Μικρός που είναι ο κόσμος! Λέτε να έχουμε συναντηθεί στις Εκδόσεις των Φίλων κανένα πρωινό Σαββάτου;
Δυστυχώς έκλεισαν προ λίγου καιρού.
Η κρίσις βλέπετε...
Ο κυρ Κώστας όμως χαίρει άκρας υγείας όπως μαθαίνω από κοινό φίλο!

Ευχαριστίες στον αμέθυστο για τη φιλοξενία.

Ανώνυμος είπε...

εχω να πάω στη στοά που στεγαζόταν το βιβλιοπωλείο πολλά χρόνια

noname είπε...

Είναι καιρός η Εκκλησία να βγει από τον αντιχριστιανικό, σκοταδιστικό, μισαλλόδοξο, δεισιδαίμωνα μεσαίωνα. Η Ορθοδοξία πρέπει να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση στον 21ο αιώνα, και όχι να κρυβεται πίσω από σωβινιστικά τείχη αμυνόμενη, επαναλαμβάνοντας τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι μεγαλύτερες Ορθόδοξες σχολές βρίσκονται στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα, Ρωσία και Σερβία.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε Εσύ θα έπρεπε να είχες βγεί στον 21ο αιώνα και να μπείς στην Εκκλησία να σωθείς. Δέν μπορεί να βγεί η Εκκλησία, στον 21ο αιώνα. Ούτε να το φανταστούμε δέν μπορούμε αυτό το σχέδιο.

noname είπε...

Όλη η Εκκλησία, λαός και κλήρος, πρέπει να συμβαδίζουν με την εποχή. Ο Καραβιδόπουλος, παρόλη την ηλικία του, αφουγκράζεται τον παλμό του ποιμνίου (κάτι που δυστυχώς η πλειοψηφία της ιεραρχίας δεν κάνει). Δεν νομίζω πως οι περισπωμένες θα μας οδηγήσουν στον Παράδεισο, ούτε η (όμορφη βεβαίως) βυζαντινή μουσική. Το μήνυμα του Χριστού, το ευ αγγέλιο, είναι κατά πολύ υπεράνω γλωσσών. Το θέμα δεν είναι να φλυαρούμε Θεό, το θέμα είναι να ακτινοβολούμε Θεό. Τι χρησιμότητα έχει να γνωρίζουμε απ'έξω το συναξάρι και τα μηναία, να ψάλουμε επακριβώς τον σωστό τόνο στο αναλόγιο, να φυλάμε το χέρι του παπά, του διάκου, του ψάλτη, τις εικόνες, τον τρούλο, την Πλατυτέρα, αλλά να είμαστε μακριά από την Οδό και την Αλήθεια και την ουσιώδης πρόταση ζωής της Εκκλησίας;

amethystos είπε...

Ο Κύριος συμβάδισε με Την Θεοτόκο. Οι πιστοί, κλήρος και λαός, συμβαδίζουν με την εποχή τους και προσπαθούν δια της μετανοίας να αποκτήσουν κεφαλή τους Τον Κύριο. Αυτό το "πρέπει" που μας έγραψες είναι η βάση της εκκοσμικεύσεως. Και εκκοσμίκευση σημαίνει η κυριαρχία του κοσμικού φρονήματος στήν Εκκλησία. Κάθαρση σημαίνει απελευθέρωση απο το πνεύμα της εποχής.

noname είπε...

Η Εκκλησία είναι ένας οργανισμός θείος και ανθρώπινος. Ως θείος, πρέπει να έχει ως κεφαλή του τον Κύριο, να αναζητά τη Θεία Χάρη, να προσπαθεί να μετέχει στην αγάπη του Θεού, ίνα ώσιν εν. Ως ανθρώπινος οργανισμός, η Εκκλησία πρέπει να σέβεται τις ανάγκες του ανθρώπου, να προσπαθεί να ενώσει τον άνθρωπο με το Θεό, ίνα ώσιν εν. Για να το πετύχει αυτό, η Εκκλησία πρέπει να δώσει ένα υπαρξιακό μύνημα ζωής προς τον άνθρωπο, ίνα ώσιν εν με τον Θεό. Ο μακαριστός Χριστόδουλος το είχε αποδώσει αυτό πολύ ωραία. Το "ελάτε όπως είστε", αν και κατακρίθηκε από τον "Ορθόδοξο" προτεσταντίζων φονταμενταλισμό, έδινε αυτή την πολυπόθητη και Ορθοδοξότατη πρόταση ζωής που οι άνθρωποι περιμένουν από την Εκκλησία. Το ότι δε χρειάζεται, ως φαρισαίοι, να φαινόμαστε σωστοί στα μάτια των ανθρώπων, και συγκεκριμένα στους καθαρά δυτικόφρονες "αντιπροσώπους του Θεού στη γη", θεολόγους και ιεράρχες, μα να μπορούμε να πετύχουμε την πολυπόθητη ένωση με τον Χριστό, ίνα ώσιν εν. Και αυτό το ώσιν εν θα γίνει (από την πλευρά της Εκκλησίας) προχωρώντας μαζί με τον άνθρωπο στην ιστορία, και όχι παραμένοντας ένα ξεπερασμένο σωματείο, ένα λείψανο του παρελθόντος, που θα υπάρχει ή για εθιμοτυπικούς λόγους ή για να μας θυμίζει την ιστορία μας. Η Θεία Λειτουργία δεν υφίσταται απλώς για να μας θυμίζει ένα γεγονός, όπως λένε οι προτεστάντες, μα μετατρέποντας το κρασί και το ψωμί σε σώμα και αίμα Χριστού, μας καλεί σ'αυτό το ίνα ώσιν εν. Αυτή την ένωση λοιπόν η Εκκλησία πρέπει να τη δείξει στον άνθρωπο με λόγια που καταλαβαίνει, και όχι με ανόητους βερμαλισμούς και ηθικοπλαστικά κυρήγματα. Χωρίς βεβαίως να θέλω να μειώσω τον Ιωάννη Χρυσόστομο ή τον Μέγα Βασίλειο, συγγραφείς και οι 2 -μεταξύ άλλων- Θείων Λειτουργιών. Το μήνυμα των παραπάνω 2 δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια νεκρή γλώσσα, αλλά να γίνει ζωοδόχος πηγή ευ αγγελίου, ίνα ώσιν εν.

Ανώνυμος είπε...

Το Σωφρόνιο τον ξέρω.
Ο Καραβιδόκλπ ποιος είναι;

amethystos είπε...

Η Εκκλησία ειναι σώμα Χριστού αδελφέ. Είχαμε διαφορετικό κατηχητή όπως βλέπω. Η Εκκλησία δέν έχει μήνυμα να δώσει, δέν είναι πολιτικός οργανισμός. Είναι άλλο πράγμα. Εγώ μιλώ για την Εκκλησία του Κυρίου, εσύ μιλάς για άλλο πράγμα, δέν πειράζει. Καλό μήνα.

amethystos είπε...

Ο Καραβιδόπουλος είναι καθηγητής στην Θεολογική σχολή Θεσ/νίκης. Οικουμενιστής, μαθητής του δαιμονισμένου Αγουρίδη.

noname είπε...

Δεν έμαθα θεολογία στο κατηχητικό. Στην Ορθόδοξη θεολογία και στην Εκκλησία γενικότερα μπήκα στην ηλικία των 18, όταν έγινα φοιτητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Που πάει να πει πως αυτά που άκουγα δεν παιρνούσαν από τα φίλτρα κάποιου κατηχητή, κάποιας παρεκκλησιαστικής οργάνωσης. Η Εκκλησία έχει μήνυμα να δώσει. Το ευ αγγέλιο, το χαρμόσυνο μήνυμα δηλαδή, ότι ο Θεός, μέσω του Υιού Του, ενσαρκώθηκε επι Ποντίου Πιλάτου και Μαρίας της παρθένου, και σταυρώθηκε υπέρ ημών, χαρίζοντάς μας έτσι την αθανασία, κατανικώντας τη βασιλεία του άδη. Όντως αδελφέ εν Χριστώ, η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού στο οποίο συμμετέχουμε σ'αυτή τη ζωή εν μέρη και στην επόμενη ολοκληρωτικά. Αν και όντως κάποιοι υπέρ το δέον "Ορθόδοξοι" (το βάζω σε εισαγωγικά γιατί αυτά που λένε δεν είναι ούτε Χριστιανικά, ούτε Ορθόδοξα) θεολόγοι και ιεράρχες αντιμετωπίζουν την Εκκλησία ως κοσμικό Ίδρυμα, που είτε δήθεν εθναρχεύει είτε ασχολείται νευρωτικά με την αστυνόμευση των ηθών των άλλων: αυτή είναι μια Εκκλησία χωρίς καμιά πρόταση ζωής*.
Μετέχοντας λοιπόν στην Εκκλησία, στο σώμα Χριστού, καλό θα είναι να ακολουθούμε και τις εντολές αυτού, όχι σαν κοσμικό νόμο, μα σαν κάτι το αυτονόητο, που έρχεται αυτόματα μέσω της σχέσης μας μαζί Του. Γι' αυτό λοιπόν πριν καταδικάσουμε κάποιον ως δαιμονισμένο, αντίχριστο, αμαρτωλό, κ.λπ., ας έχουμε στο νού μας τα λόγια του Κυρίου: "Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε• ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν. τί δὲ βλέπεις τὸ κάρφος τὸ ἐν τῷ ὀφθαλμῷ τοῦ ἀδελφοῦ σου, τὴν δὲ ἐν τῷ σῷ ὀφθαλμῷ δοκὸν οὐ κατανοεῖς; ἢ πῶς ἐρεῖς τῷ ἀδελφῷ σου• ἄφες ἐκβάλω τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ ἰδοὺ ἡ δοκὸς ἐν τῷ ὀφθαλμῷ σοῦ; ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σοῦ τὴν δοκόν, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου." (Μτ 7,1-5)

*=http://www.antifono.gr/portal/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CE%B2%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/372.html

amethystos είπε...

Αγαπητέ αδελφέ μετέχοντας στήν Εκκλησία δέν μετέχουμε στό σώμα Χριστού.Αυτή είναι η αλήθεια τής παραδόσεως τών Πατέρων.Σήμερα χάθηκε καί το πληρώνουμε.Ο Χριστός δέν άφησε κάποιο μήνυμα,αλλά συγκεκριμένη μαθητεία.Γι αυτό καί έδωσε εντολή στούς μαθητές Του,μαθητεύσατε παντα τα έθνη.Σήμερα είναι όλοι Απόστολοι.

Ανώνυμος είπε...

Αμα είναι μαθητής του Αγουρίδη, μούτζω τα!
"παιδί παπά, διαόλου εγγόνι!.

noname είπε...

Βέβαια μετέχουμε στο σώμα του Χριστού. Η Θεία Μετάληψη αυτό ακριβώς είναι: μεταλαμβάνουμε το σώμα και το αίμα του Κυρίου. Ευ=καλό. Αγγέλιο=αγγελία=μήνυμα. Το ευαγγέλιο είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που προανάφερα. Γι' αυτό ονομάστηκε ευαγγέλιο. Απόστολοι σήμερα είναι οι ιερείς, οι κατέχοντες την ιεροσύνη. Δεν μπορεί ο καθένας να κυρήτει ή να βαπτίζει, παρά μόνο ένας κληρικός. Οι Πατέρες βιώναν αυτά που γράφαν, διότι μετείχαν στο σώμα του Χριστού.
Παρεπιπτόντως, καλό είναι οι μη έχοντες γνώση να μην κρίνουν ανθρώπους και καταστάσεις. Η ημιμάθεια είναι μεγάλο όπλο του διαβόλου. Είναι προτιμότερο για κάποιον που δεν έχει πλήρη γνώση για ένα ζήτημα να μην έχει άποψη και να παραδεχτεί την άγνοιά του, αλλιώς ο διάβολος πατάει στον εγωισμό του και κάνει κακό και σ'αυτόν και στους γύρω του. Ας μην επαναλάβουμε το "μην κρίνετε ίνα μην κριθήτε...".

amethystos είπε...

Aς το επαναλάβουμε γιά τελευταία φορά. Μεταλαμβάνουμε ζητώντας άφεση αμαρτιών. Γιά να εκκεντριστούμε στήν θυσία καί όχι στήν απόλαυση. Δέν μετέχουμε στό σώμα Χριστού αυτομάτως. Παίρνουμε σώμα καί αίμα αλλά εμείς δέν αποτελούμε μέρος αυτού τού σώματος. Οπως οι Αγιοι. Οι ιερείς είναι ιερείς, δέν είναι απόστολοι. Δέν είναι φορείς τού Αγίου Πνεύματος. Γι αυτό η Θεοτόκος ξεχώρισε τό Άγιον Όρος, γιά νά θυμίζει σέ ιερείς καί λαϊκούς ότι ο δρόμος πρός τήν Βασιλεία ξεκινά μέ τήν μετάνοια καί πως η Βασιλεία βιάζεται διά τών εντολών τού Κυρίου.
Η πνευματική παράδοση τής εκκλησίας καί η Λειτουργική δέν ταυτίζονται απολύτως. Καί γι αυτό σήμερα ο οικουμενισμός έχει σάν σκοπό νά ενώσει τίς λειτουργικές παραδόσεις καί τό μεγαλύτερο εμπόδιό του είναι η πνευματική παράδοση τής ορθοδοξίας, ο Ησυχασμός.
Αυτά νομίζουμε φτάνουν γιά τήν ώρα. Άς μήν επαναλαμβάνουμε τά ίδια.

noname είπε...

Άφεση αμαρτιών λαμβάνουμε με το μυστήριο της εξομολογήσεως. Η Θεία Κοινωνία λέγεται Κοινωνία διότι κοινωνούμε, επικοινωνούμε δηλαδή με τον Θεό. Οι ιερείς δεν είναι απλά άνθρωποι που φοράνε μαύρα φορέματα και τραγουδάνε στις εκκλησίες κάθε Κυριακή πρωί γιατί έχουν καλή φωνή. Είναι μέγιστη βλασφημία να λες πως ο ιερέας δεν είναι φορέας του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα μετατρέπει διά του ιερέως το ψωμί και το κρασί σε σώμα και αίμα Χριστού, το απλό νερό σε αγιασμό. Οι ιερείς είναι οι συνεχιστές του έργου των Αποστόλων με τη λεγόμενη Αποστολική διαδοχή, με τη χειροτονία. Οι προτεστάντες δεν πιστεύουν στην Ιερά Παράδοση και στην ιερωσύνη. Εκτός κι αν είσαι προτεστάντης, οπότε εντάξει. Αλλά να είσαι Ορθόδοξος και να λες πως ο ιερέας δεν είναι φορέας Αγίου Πνεύματος, τότε υπάρχει μέγιστο πρόβλημα.
Το να πιστεύουμε σε (καλοπροαίρετα) παραμυθάκια και ευσεβείς πόθους του τύπου ο Άγιος τάδε σταμάτησε τον ήλιο, ο Άγιος δείνα πετούσα σα τον Σούπερμαν, η Παναγία ευλόγησε αυτά τα χώματα διότι είναι φιλέλλην και αγαπάει μόνο τους Έλληνες και κανέναν άλλο λαό, δεν μας τιμάει καθόλου, άσε που μετά βίας είναι χριστιανικό. Οι άγιοι γίνανε άγιοι όχι γιατί είχαν την τέλεια ηθική ή ήταν αλάθητοι ή είχαν υπερφυσικές ιδιότητες, αλλά γιατί κοινώνησαν, επικοινώνησαν δηλαδή, με το Θεό. Βεβαίως είχαν αμαρτήματα κι αδυναμίες. Σκέψου πως ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης πίστευε στην αιρετική θεωρία της αποκατάστασης των πάντων, ή πως οι μεσαιωνικοί άγιοι πίστευαν πως ο ήλιος κινείται γύρω από τη γη. Εάν ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο ύψιστος υπέρμαχος του Ησυχασμού, σε άκουγε να λες αυτά τα πράμματα, θα σε αφόριζε αυτοστιγμή. Το ότι ένας Άγιος δεν ίπταντο σαν τον Σεραφείμ του Σάρωφ δε σημαίνει ότι ήταν λιγότερο άγιος, ούτε το ότι ένας διεφθαρμένος παπάς έχει λιγότερο Άγιο Πνεύμα από τον πιο άγιο παπά του κόσμου.
Μην μπερδεύεις το θεσμό του μοναχισμό με τη γεροντολαγνεία, την προσκόληση στον γέροντα και την εξειδανίκευσή του. Αυτή η νοσηρή νοοτροπία δυστυχώς υπάρχει στην Ορθοδοξία. Φαντάσου πως υπήρχε γυναίκα που σοκαρίστηκε, όταν είδε τον πνευματικό της να τρώει*. Το μοναχικό σχήμα δεν σε κάνει αυτόματα ούτε άγιο, ούτε αλάνθαστο. Άγιο σε κάνει η κοινωνία με το Θεό.

*=http://www.romios.bravehost.com/theologia/thermos/exidanikeysi.html

amethystos είπε...

Αδελφέ στο ξαναείπα, έχουμε παρακολουθήσει διαφορετικό κατηχητικό. Φυσικά ο Παπάς δέν μπορεί να συγχωρήσει αμαρτίες, δέν αγιάζει. Υπάρχει πολύ παραμύθι στην Εκκλησία σήμερα. Ο Παπάς απλώς πραγματοποιεί την θυσία, όπως λένε οι Αγιορήτες είναι χασάπης. Τώρα όλο αυτό το μένος που έχεις εναντίον των Αγίων δέ θα σε οφελήσει. Πρόσεξε αυτό το θέμα...δέν θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτή την ιστορία γιατί θα καταλήξει άσχημα.
Παρακολουθήσαμε διαφορετικά κατηχητικά.
Καλό παράδεισο και λιγότερα παραμύθια.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Τέτοια σου έμαθαν 'στη σχολή σου;Να λειαίνης το πατερικό πνεύμα και να ηθικολογής και εσύ;Δεν κατανοείς πως ο λόγος σου βρίθει κενολογίας;Τι σημαίνει,δηλαδή,για σένα ''επικοινωνία με το Θεό'';Το να κοινωνής κάθε Κυριακή και να ακολουθής τον κόσμο αυτόν κατά τις λοιπές ημέρες της εβδομάδος,προκαταλαμβανόμενος ότι έχεις,ήδη,συγχωρηθή,ότι έχεις,ήδη,λάβη τη συγχώρηση από τον Κύριο μέσω του εξομολόγου σου,ότι έχεις,ήδη,σωθή και ότι ήδη γεύεσαι,προγεύεσαι Παράδεισο;ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Κ Α Ι ΕΣΥ.

noname είπε...

Ο παπάς γράφεται με μικρό π. Ο Πάπας γράφεται με κεφαλαίο. Αδερφέ δεν ξέρω σε ποιο αγιορείτικο μοναστήρι σου είπαν αυτές τις βλασφημίες (αν και μαντεύω την Εσφιγμένου...), αλλά αν τις είπε μοναχός πρέπει να ενημερώσεις τον ηγούμενο. Όντως δεν αγιάζει ο ιερέας, αγιάζει το Άγια Πνεύμα δια μέσω του ιερέα. Μην μπερδεύεις τα μυστήρια. Άλλο μυστήριο είναι η εξομολόγηση, άλλο η Θεία Μετάληψη.
Το μένος μου δεν το έχω απέναντι στους Αγίους, το έχω στην νοσηρή προσκόληση και εξιδανείκευση του Αγίου, που πραγματοποιείται ως δεκανίκι για κάποιους που είναι ανίκανοι να μετέχουν στην αγάπη του Θεού.
Σου ξαναλέω πως δεν έμαθα Θεολογία πηγαίνοντας στα κατηχητικα ή διαβάζοντας 5 βιβλία. Τα έμαθα σε Ορθόδοξη σχολή της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κι επειδή δεν αρκούμουν στο λόγο του καθηγητή, διάβαζα και Πατέρες, όπως τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, τον γέροντα Πορφύριο, τον γέροντα Σωφρόνιο, κ.λπ.. Υπάρχουν αρνητικά στην Εκκλησία σήμερα, τα οποία θα φροντίσει ο Θεός γι' αυτά (Ο Θεός, και όχι κάποιος αυτοδικαιωμένος "υπερασπιστής της Ορθοδοξίας"). Ο Θεός αγαπά τον κλέφτη, αγαπά όμως και τον νοικοκύρη. Πήγαινε να εξομολογηθείς και να τα πεις αυτά που λες σε εμένα σε κάποιον κανονικό ιερέα, και προσευχήσου να σε φωτίσει ο Θεός, γιατί βρίσκεσαι σε μεγάλη πλάνη αδελφέ μου. Πίστεψέ με, στο λέω με αγάπη, γιατί ξέρω πως λειτουργούν αυτοί που σου μάθαν αυτά.

amethystos είπε...

ΟΤΙ ΠΕΙΣ ΑΔΕΛΦΕ, ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

noname είπε...

Οι Άγιοι ζούσαν τον Παράδεισο ήδη εν ζωή. Μετά θάνατον τον ζούσαν ολοκληρομένο. Αδελφέ μου που την είδες την ηθικολογία και την κενολογία; Έχεις διαβάσει Πατέρες, οι οποίοι ήτανε κληρικοί; Γιατί λες να γίνανε κληρικοί; Γιατί τους άρεσε να φοράνε μακριά μαύρα φορέματα και να 'χουνε γένια; Τι νομίζεις ότι είναι ο παπάς, πάστορας, που κάθε Κυριακή πρωί κυρήτει περί ηθικής και νομίζει πως θα πάει στον Παράδεισο; Βέβαια και συγχωρούνται οι αμαρτίες με το μυστήριο της εξομολογήσεως. Τη λεγόμενη Μετάνοια. Κι εφόσον έχουμε καθαριστεί από την αμαρτία, κι έχουμε προετοιμάσει ψυχολογικά και πνευματικά τον εαυτό μας με προσευχή και νηστεία, τότε πάμε να λάβουμε τη Θεία Κοινωνία, ίνα ώσιν εν (Ιω 17,11), για να γίνουμε ένα, να ενωθούμε με τον Θεό. Γι'αυτό λέγεται Θεία Κοινωνία. Γιατί νομίζεις ότι έλεγε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος πως αν μεταλάβει κάποιος απροετοίμαστος, η μεταλαβιά θα γίνει φωτιά και θα τον κάψει; Γιατί θα ανακατεύονταν το κρασί με τα κρέατα και θα είχε ο πιστός καούρες; Για όνομα του Θεού αδελφέ. Κι αυτό πρέπει να γίνεται συνέχεια, κάθε Θεία Λειτουργία, τις Κυριακές, τις Προηγιασμένες, και ούτο καθεξής.
6 καὶ συνήγειρεν καὶ συνεκάθισεν ἐν τοῖς ἐπουρανίοις ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, 7 ἵνα ἐνδείξηται ἐν τοῖς αἰῶσιν τοῖς ἐπερχομένοις τὸ ὑπερβάλλον πλοῦτος τῆς χάριτος αὐτοῦ ἐν χρηστότητι ἐφ᾽ ἡμᾶς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ.8 Τῇ γὰρ χάριτί ἐστε σεσῳσμένοι διὰ πίστεως· καὶ τοῦτο οὐκ ἐξ ὑμῶν, θεοῦ τὸ δῶρον·9 οὐκ ἐξ ἔργων, ἵνα μή τις καυχήσηται.10 αὐτοῦ γάρ ἐσμεν ποίημα, κτισθέντες ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ἐπὶ ἔργοις ἀγαθοῖς οἷς προητοίμασεν ὁ θεὸς, ἵνα ἐν αὐτοῖς περιπατήσωμεν. (Εφ 2,6-10)
19 Ἄρα οὖν οὐκέτι ἐστὲ ξένοι καὶ πάροικοι ἀλλὰ ἐστὲ συμπολῖται τῶν ἁγίων καὶ οἰκεῖοι τοῦ θεοῦ, 20 ἐποικοδομηθέντες ἐπὶ τῷ θεμελίῳ τῶν ἀποστόλων καὶ προφητῶν, ὄντος ἀκρογωνιαίου αὐτοῦ Χριστοῦ Ἰησοῦ,21 ἐν ᾧ πᾶσα οἰκοδομὴ συναρμολογουμένη αὔξει εἰς ναὸν ἅγιον ἐν κυρίῳ, 22 ἐν ᾧ καὶ ὑμεῖς συνοικοδομεῖσθε εἰς κατοικητήριον τοῦ θεοῦ ἐν πνεύματι. (Εφ 2,19-22)
Με τη Θεία Κοινωνία γινόμαστε συμπολῖται τῶν ἁγίων καὶ οἰκεῖοι τοῦ θεοῦ. Διότι ο Θεός μας ανέστησε μαζί με τον Ιησού Χριστό και μας έβαλε να καθήσουμε μαζί μ'αυτόν στα ουράνια. Δε σωθήκατε λέει ο Παύλος με δικά σας έργα κι έτσι κανείς δεν μπορεί να καυχηθεί γι'αυτό. Έτσι έρχεται η σωτηρία. Η Θεία Κοινωνία είναι η κορύφωση της προσπάθειάς μας.
1 Εὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. 2 καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν ὥστε ὄρη μεθιστάναι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐθέν εἰμι.3 κἂν ψωμίσω πάντα τὰ ὑπάρχοντά μου καὶ ἐὰν παραδῶ τὸ σῶμά μου ἵνα καυχήσωμαι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐδὲν ὠφελοῦμαι. (Α Κορ 13,1-3)
Αγάπη προς τον Θεό, κι αφού καταλάβουμε πόσο μας αγαπάει ο Θεός, τότε μοιράζουμε αυτή την αγάπη και στον συνάνθρωπο. Συν-χωρούμε δηλαδή, χωράμε όλοι μαζί μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία, για να χωρέσουμε μετά στη θεία. Όλοι, μηδενός εξερουμένου. 28 οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ. (Γαλ 3,28). Έτσι συμπληρώνουμε τις 2 θεμελιώδεις εντολές: 37 ἀγαπήσεις κύριον τὸν θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου· 38 αὕτη ἐστὶν ἡ μεγάλη καὶ πρώτη ἐντολή.
39 δευτέρα δὲ ὁμοία αὐτῇ· ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. 40 ἐν ταύταις ταῖς δυσὶν ἐντολαῖς ὅλος ὁ νόμος κρέμαται καὶ οἱ προφῆται. (Μτ 22,37-40). Οι οποίες δεν είναι πια εντολές, αλλά τρόπος ζωής. Μετάνοια, προσευχή, συγχώρεση(συν-χώρεση), κι εν τέλει Θεία Κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Ο pelekanos92 είπε... υπερασπιζόμενος τόν δαιμονισμένο Αγουρίδη :

Γι' αυτό λοιπόν πριν καταδικάσουμε κάποιον ως δαιμονισμένο, αντίχριστο, αμαρτωλό, κ.λπ., ας έχουμε στο νού μας τα λόγια του Κυρίου: "Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε• ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε…

Kαί αμέσως μετά τά ξέχασε ΌΛΑ καί δέν τά εφάρμοσε στόν εαυτό του :

….γιατί βρίσκεσαι σε μεγάλη πλάνη αδελφέ μου. Πίστεψέ με, στο λέω με αγάπη,..

ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ!!!!

amethystos είπε...

Kάνε κράτει φίλε, κρατήσου,γιατί η αγάπη σου πέρασε πολύ γρήγορα στήν ανοησία.Ας αλλάξουμε θέμα.θά σε αφήσουμε να ξεκουραστής καί εσύ λίγο.Καληνύχτα.

noname είπε...

Ο ιερός Αυγουστίνος έλεγε να αγαπάμε τον αμαρτωλό, μα να μισούμε την αμαρτία. Δεν έκρινα τον amethystos, ούτε αυτοδικαιώθηκα καταδικάζοντας όποιον διαφωνεί με εμένα αντίχριστο-μασώνο-εχθρό της Ορθοδοξίας. Παρατήρησα όμως ότι αυτά που πιστεύει ο amethystos δεν έχουνε καμμία σχέση με την Ορθόδοξη θεολογία, γι'αυτό κι έκανα μια καλοπροαίρετικη κριτική, προσπαθώντας να του δείξω το λάθος του. Μα να μου συγχωρέσετε τον βερμπαλισμό αδελφοί εν Χριστώ, διότι σας έδωσα κρέας, ενώ δεν μπορείτε ακόμα να χωνέψετε το γάλα. Καλή σας νύχτα, και μεθ ημών ο Θεός.

amethystos είπε...

Καλό θα ήταν φίλε νά έβρισκες νά σού κάνουν ένα καλό εξορκισμό. Ορισμένα πράγματα δέν κρύβονται.
Εμείς απλώς σού δώσαμε χώρο καί έπεσες στήν παγίδα.

noname είπε...

Θα σε παρακαλέσω λοιπόν αδελφέ εν Χριστώ να με συγχωρέσεις κι εμένα τον αμαρτωλό, και να λες και καμμια προσευχή και για εμένα τον δύσμοιρο, που τόλμησα να τα βάλω με τα ιερά τέρατα της Ορθοδοξίας. Καλή σας νύχτα. Μεθ ημών ο Θεός.

χαλαρωσε είπε...

Το Βάπτισμα, μας δίνει την ύπαρξη και την κατά Χριστό υπόσταση . Έτσι το Βάπτισμα είναι γέννηση. Ο Χριστός γεννά και εμείς γεννιόμαστε. Αυτός όμως που γεννά δίνει και τη ζωή . Και η ζωή που μας δίνει ο Χριστός είναι η κοινωνία του θανάτου του Χριστού . Βαπτιζόμαστε για να κοινωνήσουμε το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού . Πως όμως θα ενεργήσουμε ώστε να γίνουμε κοινωνοί Χριστού; Το Χρίσμα μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργούμε και να κινούμαστε πνευματικά εναποθέτοντας μέσα μας την κατάλληλη γι’ αυτό ενέργεια. Το άγιο Μύρο εισάγει μέσα μας το Χριστό. Αυτός μας χορηγεί την μετοχή του Αγίου Πνεύματος και γινόμαστε μέτοχοι στις δωρεές Του .Είναι δηλαδή, άκοπο για τον άνθρωπο να χαριτωθεί και να λάβει τις υψηλότατες δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Απομένει στον άνθρωπο να διατηρήσει ενεργά τα χαρίσματα και σε αυτό οφείλει να κοπιάζει και να επαγρυπνεί . Η Θεία Ευχαριστία συντηρεί και διατηρεί αυτή τη ζωή και θέλοντας ο Κύριος να δείξει το μέγεθος της αγάπης προς το πλάσμα του προσφέρει και τον Ίδιο τον Εαυτό Του και μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τον μεταθέτει στην δική Του κατάσταση . Έτσι ο Μονογενής Υιός καταλύει το «μεσότοιχον τῆς ἔχθρας» και λυτρώνει τον άνθρωπο από την αμαρτία. Ο θάνατος του Κυρίου μας καθιστά φίλους του Θεού. Διότι με τον θάνατο Του ο Σωτήρας μας συμφιλίωσε, επιπλέον «ἔδωκεν αὐτοίς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι» . Η εν Χριστώ ζωή, λοιπόν, γεννιέται και αρχίζει στην παρούσα ζωή, ολοκληρώνεται όμως στη μέλλουσα ,αλλά φαίνεται πως συνεργεί κάπως και σε αυτή η ανθρώπινη προσπάθεια . Για τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα η σωτηρία του ανθρώπου είναι θεανθρώπινη υπόθεση. Ο Χριστός ως θεάνθρωπος ένωσε στο πρόσωπό του το κατ’ εικόνα με την εικόνα του Θεού Πατέρα, που είναι ο ίδιος ο Θεός Λόγος . Ο πνευματικός οφθαλμός ή αυτεξούσιο το οποίο λάβαμε από τα μυστήρια δεν είναι δυνατό να ξεριζωθεί, η συνεργία όμως συνίσταται στη σωστή χρήση του. Και τι είναι η σωστή χρήση του πνευματικού οφθαλμού ή ηγεμονικού ή αυτεξουσίου; Ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας νοεί το αυτεξούσιο ως τον όλο άνθρωπο . Σημειώνει ο Άγιος Νικόλαος: «Μπορούμε να αρνηθούμε το φως του ηλίου αλλά δεν είναι δυνατό να αρνηθούμε τον ίδιο τον ήλιο, διότι είναι ο Θεός, Αυτός ο Ίδιος, που το ενστάλαξε μέσα μας και ούτε επεμβαίνει σε αυτό, αλλά ούτε και το αφαιρεί μιας και είναι δώρο που λάβαμε από Αυτόν» .

amethystos είπε...

Αυτή είναι μία απο τις καλύτερες εκδοχές τερατώδους θεολογίας.Η εν παπά ζωή με λίγο γκουρουισμό.
Αγιος Μάξιμος,1ο βιβλίο αποριών,απορία 6,τόμος 14β,Μερετάκης.Διττός εν ημίν της εκ θεού γεννήσεως ο τρόπος,ο μέν πάσαν ΔΥΝΑΜΕΙ παρούσαν τοίς γεννωμένοις διδούς την χάριν της υιοθεσίας,ο δέ κατ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ όλην παρούσαν καί την τού γεννωμένου πάσαν πρός τον γεννώντα Θεόν προαίρεσιν γνωμικώς μεταπλάττουσαν εισάγων.Με τον ενα τρόπο δίδοται δυνάμει ΜΟΝΟΝ η χάρις τής υιοθεσίας.Επεί πάσι τοίς βαπτισθείσι δίδοται η δυνατότης γενέσθαι υιούς του Θεού.Διά γαρ,την ελευθέραν βούλησιν τού ανθρώπου,ουκ αφαιρείται εν αυτώ η δυνατότης πρός αμαρτίαν,ως μή στρεφομένου έτι κατά χάριν όλου τού πόθου πρός Θεόν.Διά δέ τού ετέρου τρόπου,διά της εκτελέσεως τών εντολών καί τής γνώσεως τής αληθείας,δίδοται η τελειότης τής αυτής υιοθεσίας,τουτέστιν η αδυναμία πρός αμαρτίαν,διά τής Θεώσεως τής ούκ εν τώ πρώτω τρόπω υπαρχούσης.

χαλαρωσε είπε...

«ἔδωκεν αὐτοίς ἐξουσίαν τέκνα Θεοῦ γενέσθαι»,.... η συνεργία όμως συνίσταται στη σωστή χρήση του,........

amethystos είπε...

Η αερολογία είναι ανίκητη.Τώρα εμφανίζονται καί οι συνεργάτες τού Θεού.Οι αιώνιοι Γραμματείς καί φαρισαίοι.Θεέ μου,Θεέ μου ας κάνουμε ένα συνεταιρισμό.

amethystos είπε...

Παίρνουμε λοιπόν αυτή τήν εν δυνάμει χάρη καί δέν μπορούμε ούτε να τήν κρατήσουμε,για να τήν προσθέσουμε στήν χάρη τού βαπτίσματος.Είναι απαραίτητος ο δρόμος τών Αγίων λοιπόν, της αληθείας,τής πνευματικής ευθύνης, γιά τήν σωτηρία.Αυτόν τον δρόμο κετέστρεψε ο κληρικαλισμός.Καί στόν δρόμο τών Αγίων πρέπει νά επιστρέψουμε.

noname είπε...

Να σου θυμίσω ότι οι περισσότεροι Άγιοι ήταν κληρικοί, όλων των βαθμών. Μεγάλοι Άγιοι(Ιωάννης Χρυσόστομος, Μέγας Φώτιος) είχαν εξοριστεί, και μάλιστα με συνεργία εταίρων κληρικών. Ποτέ τους όμως δεν καταδίκασαν την ιερωσύνη ή την Εκκλησία. Συμφωνώ ότι είναι απαραίτητος ο δρόμος των Αγίων. Οι Άγιοι βίωναν όμως αυτά που έγραφαν, δεν είχαν κλειδωθεί σε μια βιβλιοθήκη και στοχάζονταν. Γι' αυτό και οι περισσότεροι Άγιοι ήταν επίσκοποι, παπάδες, μοναχοί.
Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με κληρικαλισμό και γκουρουισμό.
21 εἶπεν οὖν αὐτοῖς [ὁ Ἰησοῦς] πάλιν· εἰρήνη ὑμῖν· καθὼς ἀπέσταλκέν με ὁ πατήρ, κἀγὼ πέμπω ὑμᾶς. 22 καὶ τοῦτο εἰπὼν ἐνεφύσησεν καὶ λέγει αὐτοῖς· λάβετε πνεῦμα ἅγιον· 23 ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας ἀφέωνται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε κεκράτηνται.(Ιω 20,21-23) Δες τι εξουσία αφήνει ο Χριστός στην ιερωσύνη. Θα συγχωρήσει λέει αυτά που αυτοί συγχωρούν (με το μυστήριο της εξομολογήσεως), και δε θα συγχωρήσει αυτά που αυτοί δε συγχωρούν. Και τους αποστέλει, τους κάνει απόστολους, όπως Τον έστειλε και τον ίδιο ο Πατήρ. Κι όλο αυτό αφού τους ενεφύσησεν πνεύμα άγιον. Οι Απόστολοι, στις χώρες που πηγαίναν, χειροτονούσαν επισκόπους, οι οποίοι χειροτονούσαν πρεσβυτέρους(τους απλούς ιερείς δηλαδή). Κι αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Είανι οι λεγόμενες Αποστολική Διαδοχή και Ιερά Παράδοση.
Η Εκκλησία είναι μια κοινωνία ανθρώπων που χωρίζεται σε αμαρτωλούς που μετανοούν και αμαρτωλούς που δεν μετανοούν. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Οι άγιοι το καταλαβαίνουν αυτο, το πόσο αμαρτωλοί είναι. Ο π.Παϊσιος έγραφε στην ταφόπλακά του:"Πιστεύω Αυτός θα λυπηθεί την άθλια ψυχή μου".
«Καθαρθήναι δει πρώτον, είτα καθάραι
σοφισθήναι και ούτω σοφίσαι
γενέσθαι φως και φωτίσαι
εγγίσαι Θεώ και προσαγαγείν άλλους
αγιασθήναι και αγιάσαι...»
Aγ. Γρηγορίου Θεολόγου:
Περί Ιερωσύνης Λόγοι, ΛΓ’
Καθάρισε τον εαυτό σου και μετά καθάρισε τους άλλους, γίνε εσύ σοφός και μετά κάνε τους άλλους σοφούς, γίνε φως και μετά φώτισε, πλησίασε εσύ στο Θεό, και μετά δείξε σε άλλους τον Θεό. Τους συνέτριβε τους Αγίους η αμαρτία τους. Δεν θεώρησαν ποτέ τον εαυτό τους άγιο, μα τον πιο αμαρτωλό απ'όλους, και τον πιο αμαρτωλό άνθρωπο που βλέπαν τον αγαπούσαν και τον παρακαλούσαν να προσευχηθεί γι'αυτούς.Την υψηλή αποστολή και το «υπούργημα» της Ιεροσύνης τόνισε ό Άγιος Κοσμάς ό Αιτωλός ως εξής: «Αν δεις Άγγελο και Ιερέα να προσκυνήσεις πρώτα τον Ιερέα, διότι τελεί την αναίμακτη θυσία του Χριστού, στην οποία σκύβουν και Άγγελοι και την παρακολουθούν με έκσταση». Την πνευματική εξουσία του Ιερέα δεν έχουν ούτε οι Άγγελοι*. Έχει ήδη ψηφιστεί στην Ά Οικουμενική Σύνοδο το ότι δεν παίζει ρόλο στην ιερωσύνη του ιερέα οι αμαρτίες του ιερέα, το πόσο κοντά ή μακριά δηλαδή βρίσκεται στο Θεό. Δεν ξέρω τι σου λένε οι κατηχητές σου για την Εκκλησία. Φαντάζομαι πως ότι είναι κάτι άχρηστο, ένας αναχρονιστικός θεσμός που γέμισε αμαρτωλούς, και πως αυτοί που πήραν ειδική χάρη και ειδική άφεση αμαρτιών από τον Θεό τον ίδιο, θα την καθαρίσουν από την αμαρτία και θα την οδηγήσουν στο δρόμο του Χριστού, που μόνο αυτοί ξέρουν, ως μόνοι αγνοί και μόνοι ευλογημένοι. Αν συγκρίνεις τα λόγια του Χριστού του ιδίου και των Αγίων που σου έγραψα στα παραπάνω μου σχόλια με την ηθική και την αυτοδικαίωση των κατηχητών σου, θα δεις πως πρόκειται για νοσηρές καταστάσεις. Ὃς δ᾽ ἂν σκανδαλίσῃ ἕνα τῶν μικρῶν τούτων τῶν πιστευόντων εἰς ἐμέ, συμφέρει αὐτῷ ἵνα κρεμασθῇ μύλος ὀνικὸς περὶ τὸν τράχηλον αὐτοῦ καὶ καταποντισθῇ ἐν τῷ πελάγει τῆς θαλάσσης.(Μτ 18,6)
Δεν θα υπήρχαν ειδωλολάτρες, εάν είμασταν εμείς Χριστιανοί, έλεγε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Τολμώ να τον παραφράσω, λέγοντας πως δεν θα υπήρχαν σήμερα Ρωμαιοκαθολικοί, Προτεστάντες, αιρετικοί, σχισματικοί, αλλόθρησκοι, αν είμασταν εμείς Ορθόδοξοι.

*=http://www.pigizois.net/latreia/mistiria_ekklisias.htm

Υ.Γ. Σου αφήνω και μία ομιλία του γέροντος Νίκωνα από τη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους. Σου προτείνω να τη δεις, αν και βεβαίως ο αγιορείτης γέροντας δεν πλησιάζει καθόλου την υπέρμετρη σοφία και ασύγκριτη αγιότητα των κατηχητών υμών.
http://istologio.org/?p=2270

Ανώνυμος είπε...

Τι να πρωτοπεί κάποιος για το συγκεκριμένο μπλογκ και την επιχειρηματολογία!! Μένει ενεός, αρκετές φορές. Δυστυχώς. Με λύπη μου θα πως πως ενώ πραγματεύεστε σοβαρά κι ουσιώδη θέματα αναθεματίζετε πολύ εύκολα τον κάθε άνθρωπο τον οποίο αγνοείται παντελώς. Αυτό δείχνει και το χαμηλό του επιπέδου των ανθρώπων. Εδώ περιλαβατε τον Καραβιδόπουλο ο οποίος είναι κι εξαιρετικός άνθρωπος και σοβαρός και μετρημένος καθ όλα και στον τομέα του, την Καινή Διαθήκη, υπήρξε σημαντικός καθηγητής.
Βέβαια μπορείτε να λέτε ό,τι θέτε, αλλά δε σημαίνει πως κατέχετε την αλήθεια. Είστε, ίσως, και πολύ μακριά από αυτή.'
Καλή συνέχεια εύχομαι. Ωστόσο η εντελώς αντιφατική εικόνα μου κανε εντύπωση. Σπουδαία θέματα,μεγάλα με μικρούς εισηγητές!!

amethystos είπε...

Αν διαθέτεις κάτι περισσότερ απο θιγμένη αξιοπρέπεια δείξτο. Τώρα είναι η ευκαιρία.

amethystos είπε...

Βρέ άμοιρε πελεκάνε, διάβασε λίγο τόν Άγιο Συμεών τόν Νέο Θεολόγο. Πρίν τόν διάβάσεις μήν μάς ξαναζαλίσεις σέ παρακαλώ.
Ο Κύριος απευθύνεται στούς Αποστόλους. Τί δουλειά έχουν οι Απόστολοι μέ τούς παπάδες;
Άλλο τά διακονήματα άλλο τά χαρίσματα.
Άντε γιά ύπνο , όνειρα γλυκά!
Τί εικόνα είναι αυτή πού έβαλες γιά λογότυπο; Πού τήν ψάρεψες; Αλλού παραπέμπει, πρόσεξε.

χαλαρωσε είπε...

ακόμη μερικά γκουρουικά. Από τις ίδιες εισόδους που εισάγουμε στον οργανισμό μας τον αέρα και την τροφή, για να διατηρούμαστε στη ζωή, εισχωρεί και ο Χριστός στις ψυχές μας κάνοντας δικές Του και τις δυο αυτές θυρίδες. Από τη μία εισέρχεται ως μύρο και ευωδία και από την άλλη ως τροφή. Διότι και αναπνέουμε τον Χριστό και γίνεται για μας τροφή. Ετσι αναμειγνύεται και ενώνεται μαζί μας, μας κάνει ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑ και γίνεται για μας ό,τι είναι η κεφαλή για τα υπόλοιπα μέλη του σώματος. Επειδη λοιπόν είναι για μας κεφαλή , γι αυτό γίνονται δικά μας και όλα τα αγαθά Του, αφού τα της κεφαλής μεταβιβάζονται οπωσδήποτε σε ολόκληρο το σώμα. Οσο για το πως συνεργεί ο ανθρωπος, ο και υποκριτής συνεργάτης αποκληθείς από την ιστοχωροχρονική σφενδόνα σου αδερφέ μου, δες τι λεει ο Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας στο Λογος Α' 56-57, στην εκδοση της Σουρωτης του Περι της εν Χριστώ ζωής.

amethystos είπε...

Κρίμα ξέχασες νά μάς πείς γιά τούς οργασμούς.
Είναι μιά ενδιαφέρουσα φεμινιστική θεολογία, θά μπορούσαμε νά τήν προτείνουμε στόν Καλαϊτζίδη νά δεί ότι κι εμείς μπορούμε νά θεολογήσουμε αερολογώντας, δέν χρειάζεται νά τρέχει στό εξωτερικό νά ξοδεύεται.
Οι Πατέρες δέν είχαν εξελιχθεί τόσο πολύ έμειναν στήν Πεντηκοστή.
Μάς λέτε ότι ο Καβάσιλας διαφωνεί μέ τόν Άγιο Μάξιμο;

χαλαρωσε είπε...

απαιχτος
αδερφε.
ο
Αγιος
Νικολαος
λεει
ακριβως
τα
ιδια

amethystos είπε...

Δηλ. ποιά ίδια;

amethystos είπε...

Από τόν εξαιρετικό πελεκάνο λάβαμε στό e-mail τό παρακατω μήνυμα. Άς απολάυσουμε τούς πιστούς μας!!! :

Τι έγινε σύντροφε, αρχίσαμε τη λογοκρισία; Όποιος δεν μας συμφέρει τον μπλοκάρουμε; Όχι ότι περίμενα κάτι καλύτερο, αλλά να φοβάσαι τόσο; Θα ήτανε αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Από μένα γλίτωσες, απ'το Θεό όμως; Τέλος πάντων, φιλάκια μανάρι μου και σε σένα και στους άγιους που συναναστρέφεσαι.

χαλαρωσε είπε...

Διττός εν ημίν της εκ θεού γεννήσεως ο τρόπος,ο μέν πάσαν ΔΥΝΑΜΕΙ παρούσαν τοίς γεννωμένοις διδούς την χάριν της υιοθεσίας,ο δέ κατ ΕΝΕΡΓΕΙΑΝ όλην παρούσαν καί την τού γεννωμένου πάσαν πρός τον γεννώντα Θεόν προαίρεσιν γνωμικώς μεταπλάττουσαν εισάγων.Με τον ενα τρόπο δίδοται δυνάμει ΜΟΝΟΝ η χάρις τής υιοθεσίας.Επεί πάσι τοίς βαπτισθείσι δίδοται η δυνατότης γενέσθαι υιούς του Θεού.Διά γαρ,την ελευθέραν βούλησιν τού ανθρώπου,ουκ αφαιρείται εν αυτώ η δυνατότης πρός αμαρτίαν,ως μή στρεφομένου έτι κατά χάριν όλου τού πόθου πρός Θεόν.Διά δέ τού ετέρου τρόπου,διά της εκτελέσεως τών εντολών καί τής γνώσεως τής αληθείας,δίδοται η τελειότης τής αυτής υιοθεσίας,τουτέστιν η αδυναμία πρός αμαρτίαν,διά τής Θεώσεως τής ούκ εν τώ πρώτω τρόπω υπαρχούσης.

....................................το γαρ βαπτισμα της εν Χριστω μακαριας ζωης αιτιον εστι ΜΟΝΟ, ου της ζωης. Β 56. η δυοιν τουτων ημιν την προς Θεον ευσέβειαν δυναμενων- του τε λαβειν οφθαλμων απο των μυστηριων, του τε ΧΡΗΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑΝ ΕΚΕΙΝΗΝ ΟΡΑΝ. Β 58. Τοιουτον δε το του βαπτισματος αγαθον. Ου γαρ αγχει ΟΥΔΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ, αλλα δυναμις ουσα, ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΧΡΩΜΕΝΟΥΣ ΩΝΗΣΕ, τους δε μη χρωμενους ουδεν εκωλυσε μειναι πονηρους. Β 59.
Ο γαρ μενων, φησιν, εν τη αγαπη, εν τω Θεω μενει, και ο Θεος εν αυτω. Τουτο δε γινεται και πεπηγυιαν εν τη γνωμη την αγαπη εχομεν, επειδαν ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΑΦΙΚΩΜΕΘΑ και τους φιλουμενου σωσωμεν. Ζ 80. Ταυτης της ζωης τα μεν παρα του Θεου Πνευμα υιοθεσιας, ΟΘΕΝ Η ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ, καθ' ην η μακαρια ζωη. Τα μεν γαρ μυστηρια του Χριστου παρεχει λαβεσθαι, τοις δε εκεινον λαβουσιν εδωκε, φησιν, εξουσια--ΔΥΝΑΜΕΙ-- τεκνα Θεου γενεσθαι, των τεκνων δε η ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ης απας απεληλαται φοβος. Ζ 78. επει και την θελησιν αυτην ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΖΗΝ και ενεργον ειναι μη εν τω Χριστω μενουσαν οτι παν αγαθον εκει. Ζ 83. Ουτω φαινεται δια παντων εν τη τελειοτητι της θελησεως συνεσταναι την μακαριαν ζωην, λεγω δε εν τω παροντι. Δυοιν γαρ οντοιν εν οις ο ανθρωπος, ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, αναγκη μεν ΚΑΤ ΑΜΦΩ ΤΑΥΤΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙΝ ΤΩ ΘΕΩ ΚΑΙ ΑΣΥΝΑΦΘΗΝΑΙ ΤΟΝ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΑ ΜΑΚΑΡΙΟΝ --κατα χαρη υιος δλδ-- ΕΙΝΑΙ, τω μεν νω καθαρως αυτον θεωρουντα, τη γνωμη δε τελείως φιλουντα.... .....επι δε του παροντος της μεν θελησεως ενεκα τελειοι τα προς τον Θεον οι μακαριοι, της δε κατα νουν ενεργειας ΟΥΚΕΤΙ. Αγαπην μεν γαρ παρ' αυτοις ΤΕΛΕΙΑΝ ΕΥΡΗΣΕΙΣ, Θεου δε θεωριαν καθαραν ουδαμως. Ζ 85. Οπως λεγει και ο Αποστολος Παυλος εν εσοπτρω ή εν αινιγματι. Βλεπεις εσυ να λεει κατι αλλο ο Αγιος Νικολαος.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Οι επώνυμοι users από πού και έως πού μας έχουν προκύψη τόσο λάβροι;ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΙΟΥΣ 'ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ,Σ Η Μ Ε Ρ Α.ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ,ΦΛΥΑΡΕΙΤΕ,ΚΕΝΟΛΟΓΕΙΤΕ,ΑΔΕΛΦΟΙ.ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΧΗΜΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ Μ Η Δ Ε Μ Ι Α ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΔΕ 'ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΑΓΗΝΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ.ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΕΣ ΑΛΛΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΑΦΟΡΗΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ.ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΑ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΩΡΗΔΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΘΥΣΤΟ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ,Ο ΚΥΡΙΟΣ,ΣΑΣ Β Δ Ε Λ Υ Σ Σ Ε Τ Α Ι.Ο Μ Α Θ Η Τ Η Σ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΟΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΛΑΔΑΡΟΣ,ΜΑΛΘΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Ή ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΠΛΗΚΤΟΣ,ΗΜΙΜΑΘΗΣ BLOGΑΚΙΑΣ..

χαλαρωσε είπε...

χαλαρωσε αρχαιε και μην τσουβαλιαζεις τα συμπαντα. Δεν ειναι πνευμα φιλαληθειας το τσουβαλιασμα. Εν προκειμενω το ιστολογιο του αμεθυστο το θεωρω εντιμο και τους διαχειριστες ομοιως. Αρα την οργη στην καλπη και μετα στο ταμειο. Τι εννοεις οταν φραφεις αγνοουμαι;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ενώπιον του Κυρίου (και μόνον του Κυρίου) κρινόμεθα απαξάπαντες.Τι είναι εκείνο,επομένως,τώρα που σας ωθεί να μαίνεσθε,να φρίττετε,να λυσσάτε;Ο Αμέθυστος ως Αμέθυστος και το ιστολόγιό του;'Λίγη σοβαρότητα δε θα έβλαπτε,αγαπητοί.Παριστάνετε,μάλιστα,δε και τους χριστιανούς;Όσον απέχει ο βάτραχος από τον κύκνο,άλλο τόσον επιχειρηματολογείτε.Έχετε κοπιάση και πολύ,όμως,παρατηρώ.