Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

πηγή : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Μια εντελώς ολοκαίνουργια διδακτική προσέγγιση θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στη Γ' Λυκείου. Αποφασίστηκε μάλιστα ότι η αρχή θα γίνει με το κατ' άλλα ευαίσθητο μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο από την προσεχή σχολική χρονιά υπόσχεται να κερδίσει το ενδιαφέρον των μαθητών αφού αλλάζει, εμπλουτίζεται και επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Θεολόγοι καθηγητές που πέρασαν, ήδη, από επιμορφωτικά σεμινάρια δηλώνουν ενθουσιασμένοι για το έργο που θ' αναλάβουν: Να διδάξουν, δηλαδή, σειρά μαθημάτων στα Θρησκευτικά εναρμονισμένα με τη θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Τεχνολογία». Πολλοί πιθανόν να διερωτηθείτε τι σχέση έχουν το ένα με το άλλο. Απόλυτη, όπως τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σταύρος Φωτίου, ο οποίος ανέλαβε την επιμόρφωση των καθηγητών. Ο ίδιος μάς προτρέπει να μελετήσουμε το παράδειγμα του Κατακλυσμού και της Κιβωτού του Νώε. «Ο Νώε, του οποίου το όνομα στα εβραϊκά σημαίνει "ανακούφιση", ήταν ο πρώτος τεχνολόγος», προσθέτει ο κ. Φωτίου και υποδεικνύει πως η τεχνολογία είναι ένα δώρο του Θεού για να επιβιώσει ο άνθρωπος, αρκεί βεβαίως να την αξιοποιεί σωστά.

Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο του μαθήματος ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να χρησιμοποιεί και άλλα μέσα εκτός από το βιβλίο των Θρησκευτικών. Σημειώνει ενδεικτικά ότι μπορεί να βάλει στους μαθητές να ακούσουν το τραγούδι «Ο εφιάλτης της Περσεφόνης» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου, που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο οικολογικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ, ή ακόμα το τραγούδι του Ορφέα Περίδη «Ο Ρομπέν των καμένων δασών» ή το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο εγωιστής γίγαντας». Μια ιστορία που μαθαίνει σε μικρούς και μεγάλους τι αξία έχει να αποκτήσει ο άνθρωπος όλα τα αγαθά του Θεού, αν δεν έχει δίπλα του ανθρώπους να τα χαρεί μαζί τους.

>>ο νωε

•«Ο Θεός δεν αποφάσισε να πνίξει τον κόσμο επειδή οι άνθρωποι ήταν αμαρτωλοί», υπογραμμίζει ο κ. Φωτίου και εξηγεί: «Ο Κατακλυσμός ήταν μια αντίδραση της φύσης ως συνέπεια της χρήσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, ενώ η κιβωτός ήταν η τεχνολογία που προσέφερε ο Θεός για να τον βοηθήσει».

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ"

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες νεωτεριστικές προσεγγίσεις σημαντικών πτυχών της πνευματικής ζωής γίνονται και στο βιβλίο "Θέματα Χριστιανικής Ηθικής" (συγγραφείς: Μάριος Μπέγζος και Αθανάσιος Παπαθανασίου) που διδάσκονται οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η 6η ενότητα που αναφέρεται στους "δια Χριστόν σαλούς" αγίους έχει για εισαγωγικό κείμενο τους στίχους ενός τραγουδιού του Παύλου Σιδηρόπουλου. Παραθέτουμε τους στίχους και ακολούθως την εκτέλεση του τραγουδιού για να θαυμάσετε τη σχέση του άσματος με την αγιασμένη ζωή των διά Χριστόν σαλών Αγίων, όπως την αντελήφθη ο συγγραφέας της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας Αθανάσιος Παπαθανασίου!

Εν κατακλείδι :
Και τώρα φίλοι μου είν' αργά
μια καληνύχτα στη μαμά
και λίγη στάχτη στα μαλλιά
καιρός να πούμε αντίο
Σκεπάσαμε όλους τους νεκρούς
με αρρωστιάρικους ψαλμούς
κλόουν με σοβαρούς σκοπούς
γυμνοί μέσα στο κρύο
Κατά τ' άλλα εσείς
που 'σαστε υγιείς και αξιοπρεπείς
βοηθήστε μας και λίγο
δώστε μας πνοή, στέγη και τροφή
μια ιδέα στεγανή
που να μη μπάζει κρύο
(οι παρακάτω στίχοι αποτελούν τη συνέχεια του τραγουδιού αλλά δεν παρατίθενται στο σχολικό βιβλίο)
Πουλάμε σώμα και ψυχή
δώστε μας λίγη προσοχή
στα υπόγεια μαύροι ποντικοί
λουφάζουνε δύο δύο
Παίρνουμε σβάρνα τους γιατρούς
αδύνατοι μπροστά στους δυνατούς
και συναντάμε ξέμπαρκους θεούς
που χάσανε το πλοίο
Κατά τ' άλλα εσείς
που 'σαστε υγιείς και αξιοπρεπείς
βοηθήστε μας και λίγο
δώστε μας πνοή στέγη και τροφή
μια ιδέα στεγανή
που να μη μπάζει κρύο


ΣΧΟΛΙΟ

Ο Παπαθανασίου είναι ο γνωστός ιεραπόστολος. Τώρα μαθαίνουμε και μιά νέα πλευρά τής πνευματικότητός του, αγαπάει την τρέλλα και νομίζει ότι οι Σαλοί τού Θεού ήταν τρελλοί.
Μέ τίς νέες πληροφορίες διευρύνεται καί η έννοια τής "συναφειακότητας". Μέ την νέα έννοια μπορούμε να εμπλουτίσουμε τήν προσαρμογή τής Θ.Ευχαριστίας στά τοπικά προϊόντα τών πολιτισμών, με άσπρες ζάχαρες, κομμένα άλευρα, αντί γιά άρτο στα εξάρχεια πχ. θα μπορούσαμε να προσφέρουμε μαύρα κέρατα και αντί για καφεδάκι πράσινο τσάϊ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;; Ή ΜΗΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑ;!

Αμέθυστος

5 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

- Ο Κατακλυσμός ήταν μια αντίδραση της φύσης ως συνέπεια της χρήσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο (σημ. Ως εδώ πάμε καλά) ενώ η κιβωτός ήταν η τεχνολογία που προσέφερε ο Θεός για να τον βοηθήσει. (Eδώ τα κάναμε μούσκεμα.)

- Με ποιο τρόπο; Γιατί;

- Ορίστε : Ενώ η κιβωτός ("εκκλησία") ήταν (είναι) η τεχνολογία (εκκλησιολογία, θρησκειολογία, ορθοδοξολογία, θεολογία και λοιπή αρλουμπολογία) που προσέφερε (προσφέρει) ο Θεός (αυτός που διαβάλλει τον Θεό) για να τον βοηθήσει (να πάει προσευχόμενος στην Κόλαση).

Τα σε παρένθεση δικά μου.

Και ο στόχος; "Στόχος, η προώθηση νέων προσεγγίσεων στη διδακτική μεθοδολογία, ώστε να συνάδουν με τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας με έμφαση στον διαθεματικό χαρακτήρα των μαθημάτων προκειμένου αυτός να συνάδει με τη διδασκαλία και άλλων μαθημάτων το αντικείμενο των οποίων μπορεί να έχει σχέση με το θέμα".

Όλα να συνάδουν με μεθόδους "διαθεματικές" (sic) για να εξοντώσουν την πίστη μας. Η οικουμενιστική πανθρησκειακή πίστη είναι το ζητούμενο.

Άντε να χαθείτε.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Μα τέτοιες παναθλιότητες προετοιμάζονται και αναφύονται εν Ελλάδι;Πού ευρίσκονται οι Ιεράρχες;Υπάρχουν;Τόσο πολύ ''απομονωθήκαμε'' και αποθηριώθηκαν τα ταγκαλάκια εν ταις ρύμαις και εν ταις πόλεσιν;

Κ Υ Ρ Ι Ε ΕΛΕΗΣΟΝ και πάλι Κ Υ Ρ Ι Ε ΕΛΕΗΣΟΝ!

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αυτά δεν είναι αστεία πράγματα. Η διδασκαλία με "διαθεματικό χαρακτήρα των μαθημάτων προκειμένου αυτός να συνάδει με τη διδασκαλία και άλλων μαθημάτων", όπως έγράφη αλλού και θα εισαχθεί στα σχολεία, σημαίνει ότι θα αναζητούνται κάποια κοινά σημεία θεολογίας στις τέχνες και στον πολιτισμό άλλων λαών (εμείς αυτά τα έχουμε σε Γκάτσους, Χατζηδάκηδες κλπ) με εντελώς διαφορετικό θεολογικό υπόβαθρο. Το οποίο κατά κανόνα είναι φιλοσοφικό. Η φιλοσοφία θα προσλάβει τη θεολογία για να έχουμε με αυτό τον τρόπο μια φιλοσοφία για όλα τα γούστα. Ή καλύτερα, εντελώς προσχηματικά μια θρησκεία ποικίλων αποχρώσεων, όπου η μετάνοια, η προδρομική κλήση του ανθρώπου στη βασιλεία των ουρανών, καθίσταται εντελώς περιττή και άχρηστη. Η ανακούφιση που μας πρόσφερε ο Νώε (δια του ονόματός του) ήταν η τεχνολογία και οι τεχνολόγοι τι να την κάνουν τη μετάνοια; Θα βρούμε σε λίγο το "σωματίδιο του θεού", θα το βάλουμε σε μια γυάλινη μπουκάλα και με αυτό θα θεμελιώσουν την εκκλησία της επιστήμης οι φωστήρες μας. Εκεί θα πηγαίνουμε να προσκυνάμε εντός των προσεχών ετών.

Ιωάννης είπε...

"Ο Κατακλυσμός ήταν μια αντίδραση της φύσης ως συνέπεια της χρήσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, ενώ η κιβωτός ήταν η τεχνολογία..."

Δηλαδή τί σόι χρήση έκαναν στο περιβαλλον οι άνθρωποι τότε, τη στιγμή μάλιστα που εκείνη την εποχή δεν είχαν και τεχνολογία, για να αντιδράσει η φύση με κατακλυσμό?
Ακατανόητα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ?ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΒΑΚΤΡΙΑΝΗ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΑΥΤΟΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ?
ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΡΙΧ ΦΟΝ ΝΤΕΝΙΝΓΚΕΝ,ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΝ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ?
ASLAN