Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας Μητροπολίτης στο ύψος των περιστάσεων...

πηγή : Romfea.gr
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, να δώσει άδεια ώστε να ψαλεί νεκρώσιμη ακολουθία στο 17χρονο Αποστόλη που βρέθηκε κρεμασμένος στην Περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Πάτρα.

Παρότι οι Εκκλησιαστικοί κανόνες απαγορεύουν την μνημόνευση του αυτόχειρα ανεξάρτητα από τον λόγο της αυτοκτονίας, ο κ. Χρυσόστομος απέδειξε ότι ο Χριστός είναι αγάπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr» ο πατέρας του παιδιού αμέσως μετά την εύρεση του γιού του, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο στο γραφείο να τον ενημερώσει για το θλιβερό συμβάν και να ακούσει δύο λόγια παρηγοριάς.

Αμέσως ο κ. Χρυσόστομος έδωσε κουράγιο στον πονεμένο πατέρα, δίνοντας εντολή μετά από λίγο σε έναν ιερέα να τελέσει νεκρώσιμη ακολουθία στον 17χρονο Απόστολο ο οποίος απαγχονίστηκε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Μητροπολίτης Πατρών παρέστη και ο ίδιος συμπροσευχόμενος στο ιερό του ναού, και μετά το πέρας της ακολουθίας βγήκε στην ωραία πύλη και μίλησε στα χιλιάδες παιδιά τα οποία είχαν κατακλύσει τον ναό.

Ο κ. Χρυσόστομος απευθυνόμενος στους γονείς τα αδέλφια και στους φίλους του 17χρονου, αναφέρθηκε με λόγια παρηγοριάς, τονίζοντας ότι «πρέπει να αγαπάνε την ζωή, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στην Εκκλησία, και όποια δυσκολία συναντήσουν στην ζωή τους, δεν πρέπει να απογοητεύονται και να πανικοβάλλονται.»

Με την κίνηση αυτή ο Μητροπολίτης Πατρών έδωσε ένα μήνυμα ζωής κυρίως στα παιδιά, τα οποία σήμερα είναι απογοητευμένα από τον τρόπο ζωής που έχουν μέσα σε μια δύσκολη κοινωνία.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν, ότι σήμερα όλη Πάτρα αναφέρθηκε στην απόφαση του Επισκόπου της, την οποία σχολίασαν με θετικότατα σχόλια.

Μερικοί έκαναν λόγο για ένα πραγματικό ποιμενάρχη που ξέρει να διαχωρίζει τους τύπους από την ουσία, που ξέρει και θέλει να βρίσκεται στο πλευρό των πονεμένων ανθρώπων.

Σχόλιο : Φυσικά ο επίσκοπος φέρθηκε σάν Θεός. Εξάλλου είναι ο αντιπρόσωπος Του. Είναι υπεράνω κανόνων. Τώρα φυσικά όλοι πιστεύουμε ότι μέ τήν απόφασή του έχει δεσμεύσει τό Θεό. Στήν αρχαία εκκλησία όπου διακρίνονταν η φύσις τού Θεού από τή φύση τού ανθρώπου δέν τελούνταν η ακολουθία γιατί ο σκοπός ήταν να αφήσουν αυτόν πού διέπραξε αυτή τή μέγιστη αμαρτία στήν αγάπη καί τή φιλανθρωπία τού Θεού. Ο επίσκοπος συνεπής καί στή συμμετοχή του στούς διαλόγους μοιράζει αγάπη. ΔΥΟ ΚΟΥΠΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΏΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ. Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Καθώς και τα παρηγορητικά του λόγια δέν περιέχουν τίποτε χριστιανικό.

Αμέθυστος

28 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΠΙΣΤΗ Ή ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ;

- "αναφέρθηκε με λόγια παρηγοριάς, τονίζοντας ότι «πρέπει να αγαπάνε την ζωή, να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στην Εκκλησία"

- ΚΧ : Εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και εμπιστοσύνη στην εκκλησία! Ακούγεται τίποτα παράξενο; Όχι. Και όμως ακούγεται.
Τι θα πει εμπιστοσύνη στον εαυτό μας; Τι ανοησία είναι αυτή : να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου;
Τίνι τρόπω μπορώ να τον εμπιστεύομαι ή να μην τον εμπιστεύομαι και σε τί;
Και τι θα πει εμπιστοσύνη στην εκκλησία; Πιστεύω εις μίαν, αγίαν, καθολικήν και αποστολικήν εκκλησία, λέμε στο Σύμβολο της Πίστεως και όχι εμπιστεύομαι.

Ο επίσκοπος κάνει τα εύκολα δύσκολα και τα δύσκολα τα παρουσιάζει απλά, εύκολα, εύληπτα.

Χάθηκε η λέξη πίστη - όχι βέβαια στον εαυτό μας - και είναι προτιμότερη η εμπιστοσύνη; Γιατί; Την καταλαβαίνουν καλύτερα τα παιδιά και οι νέοι όταν τους την προσφέρουμε σαν εμπιστοσύνη και δυσκολεύονται όταν τους μιλούμε για πίστη;

Μα εδώ τα πράγματα είναι απλά : "έστι δε πίστις ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων". Πού το βρήκαν και ποιος τους είπε ότι η εμπιστοσύνη είναι "ελπιζομένων" υπόστασις και έλεγχος ου βλεπομένων;

Με κάτι τέτοια μας άλλαξαν τα φώτα οι επίσκοποι ή καλύτερα, άλλοι τους τα άλλαξαν και αυτοί δεν το πήραν είδηση. Εν σοφία λόγου οι σημερινοί θεολόγοι άδειασαν το Σταυρό από το Χριστό και η σταυροαναστάσιμη πίστη έγινε απλά εμπιστοσύνη.

Ανώνυμος είπε...

http://www.ecclesia.gr/greek/press/ekklisia/EKKLISIA_2001_Aprilios/11egik27.pdf

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

- "Βρε Αμεθυστάκο μου...έλεος..τον τσάκισες τον άνθρωπο το δεσπότη...και τι ήθελες δηλαδή...να τους αφήσει χωρίς μία παρηγοριά; τους γονείς λέω..."

- ΚΧ : Παρηγοριά υπάρχει και είναι τα μνημόσυνα. Δεν λέει κανείς ότι τα μνημόσυνα δεν πρέπει να γίνονται στους αυτόχειρες. Το λέει; Όχι.

Μνημόσυνο να του κάνουν, και νύχτα και μέρα, να προσεύχονται για την ψυχούλα του. Άπειρο το έλεος του Κυρίου. Τους τα είπε αυτά ο επίσκοπος της αγάπης και της παρηγοριάς; Δεν τους τα είπε. Κρίμα στο λαιμό του για το ατόπημα που διέπραξε, προκειμένου να μας παρουσιάσει μια αγαπητική ορθοδοξία.

Αντί να πάρει παράμερα τους γονείς, να τους ξομολογήσει και να τους πει ότι ο Θεός είναι ο μόνος που γνωρίζει τα ενόμυχα του καθενός, και ότι πολλοί αξίως κηδευόμενοι είναι ανάξιοι και παραμένουν ασυγχώρητοι, προέβη στη χειρονομία αυτή παραβιάζοντας όρκους που είχε δώσει.

Καλά τα γράφει ο αμέθυστος : Οι επίσκοποι πάνε να γίνουν οι αντιπρόσωποι του Θεού. Δεν του αφήνουνν κανένα περιθώριο, τον στέλνουν στους ουρανούς και αυτοί κάνουν του κεφαλιού τους, του κάτω κεφαλιού τους, του σαρκικού και του γήινου.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε κανονικά δεν θα έπρεπε να γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία αλλά αναρωτιέμαι μήπως γίνεσαι υπερβολικά αυστηρός λέγοντας ότι ο Μητροπολίτης Πατρών φέρθηκε σαν Θεός...
Ο φόνος είναι μεγάλη αμαρτία αλλά δεν είναι η μεγαλύτερη αν και η περίπτωση του αυτόχειρα είναι χείριστη επειδή αδυνατεί να μετανοήσει.
Από την άλλη, είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο νεαρός είχε σώας τας φρένας εκείνη τη στιγμή, ότι ήταν νηφάλιος και δεν ήταν πχ σε κατάσταση μέθης ή ότι αποκλείεται να μετανόησε τη τελευταία στιγμή παρόλο που δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει το μοιραίο;
Σε τελική ανάλυση στη περίπτωση αυτή, η ψυχή του παιδιού πως θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο, με ή χωρίς την νεκρώσιμη ακολουθία; Θα ήταν καλύτερο ο Μητροπολίτης να άφηνε δίχως παρηγοριά και τους γονείς του παιδιού - ανεξάρτητα από ποια στάση έχει με τους Διαλόγους;

amethystos είπε...

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις σώζεται η αξιοπρέπεια των γονιών. Ο Επίσκοπος έσωσε την οικογένεια από την ντροπή και την κοινωνική κατακραυγή. Αυτό εννοούμε σαν παρηγοριά. Η Εκκλησία κατορθώνει να σώζει την υπερήφάνεια των Χριστιανών.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

1) "Σε τελική ανάλυση στη περίπτωση αυτή, η ψυχή του παιδιού πως θα μπορούσε να ωφεληθεί περισσότερο, με ή χωρίς την νεκρώσιμη ακολουθία;"

ΚΧ : Απερίφραστα χωρίς τη νεκρώσιμη ακολουθία. Η ψυχή του παιδιού είναι στα χέρια του Κυρίου και ο αυτόχειρας ήταν 17χρονος. Την απολογία του, καλή ή κακή, επί του φοβερού βήματος δεν είμαστε σε θέση να τη γνωρίζουμε. Ούτε και να την κρίνουμε. Ο επίσκοπος όμως υποκατέστησε τα πάντα. Πήρε ο ίδιος τη θέση του Θεού και "έφη αυτώ ο κύριος αυτού: εύ, δούλε αγαθέ και πιστέ! επί ολίγα ής πιστός, επί πολλών σε καταστήσω. είσελθε εις την χαράν τού κυρίου σου".

Το ίδιο γίνεται και με τους αγαπητικούς διαλόγους μεταξύ παπικών και οικουμενιστών (είναι μόνο οι ορθόδοξοι) και προτεσταντών. Ο πάπας μας διεμήνυσε τον πόθο του Κυρίου, ως εκρόσωπος αυτού, για την ένωση κι εμείς, τα κατάλοιπα της Οθωμανικής δεσποτοκρατίας, συμφωνήσαμε πλήρως.

2) "Θα ήταν καλύτερο ο Μητροπολίτης να άφηνε δίχως παρηγοριά και τους γονείς του παιδιού - ανεξάρτητα από ποια στάση έχει με τους Διαλόγους;"

ΚΧ : Δεν είναι άσχετη η στάση του σχετικά με τους διαλόγους. Δεν θα τους άφηνε απαρηγόρητους, αν τους μιλούσε για το ανεξερεύνητο του θείου ελέους. Ήταν 17χρονος. Δεν θα τους άφηνε απαρηγόρητους, αν τους συνιστούσε καθημερινά να του ανάβουν το καντήλι, να θυμιατίζουν, να προσεύχονται και να του κάνουν μνημόσυνο όσο ζουν. Και αυτά έπρεπε να τα ακούσουν όλοι, ας ήταν το κήρυγμα του μιας Κυριακής. Όχι να τα γράφω εγώ στα μπάζα του διαδικτύου.

amethystos είπε...

Διαβάζουμε στήν Κλίμακα τού Αγίου Ιωάννου στο Περί Μετανοίας :

Μερικοί εκλιπαρούσαν να τιμωρηθούν εδώ γιά νά ελεηθούν εκεί.
....Ικέτευαν οι άνθρωποι αυτοί ακόμη δε ούτε και σέ μνήμα να τούς βάλουν!.....
...εκλιπαρούσαν μέ όρκους τόν Ηγούμενο να μήν αξιωθούν ανθρωπίνης ταφής, αλλά να πεταχθούν σάν άλογα ζώα η στό ρεύμα τού ποταμού ή στά θηρία τού αγρού.
Καί πολλές φορές υπήκουε καί τό έκανε ο λύχνος εκείνος τής διακρίσεως, δίδοντας εντολή να τούς κηδεύσουν χωρίς καμμία τιμή καί ψαλμωδία.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

θα ξαναδιαβασω το άρθρο σου για να το εμπεδωσω καλυτερα.

Ομως βρε παλληκαρι μου...η πρωτη σκεψη που μου ηρθε στο μυαλο ξερεις ποια ητανε;

Να, τωρα ο κύριος Χριστοδουλιδης θα με κατηγορησει παλι οτι ειμαι 'πονηρος ανθρωπος'.

Αλλα θα την πω την αμαρτια μου:

Αν ο Δεσπότης αρνιοτανε να θαψει το παιδι, επειδή στο blog σου εχεις γραψει συχνα κατα του "Κληρικαλισμου" - θα τον περνουσες τον ανθρωπο 'απο δεκα κυματα'!

"Να, οριστε, τι κακοι που ειναι οι Ιερεις...δεν νοιαζονται για το ποιμνιο τους, τι περνανε τωρα οι γονεις του αυτοχειρα" κλπ

Τωρα που ο Δεσπότης εδειξε ΕΛΕΟΣ (κατα το: "ελεος θελω και οχι θυσια") - τωρα παλι βρε Αμέθυστε δεν εισαι ευχαριστημενος!

Στα γραφω αυτα, γιατι ειμαι μπερδεμενος!

Τελικα, οτι και αν κανουνε οι Ιερεις μας ειναι...λαθος;

Βοηθησε μας ΑΜέθυστε να ξεκαθαρισουμε αυτες τις λεπτες εννοιες!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμη

μου 'πετας το γάντι'...και το σηκώνω! :)
Σε ευχαριστω για την ευκαιρια που μου δινεις να δωσω εξηγησεις!

Λοιπον: ρωταω και ξαναρωτάω τον Αμέθυστο διοτι βλεπω μια 'διαφορετικη θεολογια' απο αυτην που διδαχτηκα στα σχολεια!

Ειναι ο τριτος ανθρωπος που παει να μου κανει το μεγαλο μπαμ στην κατανοηση μου για τον Χριστιανισμο και ειδικα για τον Ιησου Χριστό!

ο πρώτος ανθρωπος ητανε ο Γεροντας μου. Πριν 6 χρονια περιπου.

ο Δευτερος ανθρωπος ητανε μια γυναικα - δεν εχει περασει ουτε ενας χρονος απο τοτε.

και ο τριτος ανθρωπος παει να γινει ο Αμέθυστος!

********************************

Ανώνυμη...εννοειται οτι όπου 'διαφωνω' με τον Αμέθυστο - το γραφω! και απο οτι βλεπω ο Αμέθυστος δημοσιευει τα κειμενα αυτα!
Θελω να πω...δεν 'εχω παθει πλυση εγκεφαλου' - δες πιο πανω όπου του γραφω "Αμαν βρε Αμέθυστε, με τιποτα δεν εισαι ευχαριστημενος"!

*********************************

Ομως...επειδή υποψιαστηκα εδω και πολυ καιρο οτι ο Ιησους Χριστος δεν εχει καμια σχεση με τον Ιησου που μας διδασκει η Επισημη Εκκλησια - και αυτο αρχιζα να το υποψιαζομαι απο τον 'προσωπικο μου Πνευματικο ΑΓώνα' (στα μετρα βεβαια παντα του δυνατου και του καθενος προσωπικα) -

- και αλλιμονο - εδω που τα λεμε αν ο Θεος ειχε σχεση με αυτο που διδασκει η Επισημη Εκκλησια - παρε για παραδειγμα τον κυριο Χριστοδουλιδη τον Κυπριανο - που μονο και μονο για να διατηρησει το δίκαιο του - θελει να πιστευουμε στον ΘΕο και ας καταντησουμε να γυρναμε σκελετωμενοι στις πολεις, και ας βλεπει ο πατερας τα παιδια του να πεθαινουνε -

- για ολους τους παραπανω λογους, στον Αμέθυστο βρηκα 'κατι το διαφορετικο'!

Δεν ξερω που θα καταληξει ο διαλογος μου με τον Αμέθυστο!
Δεν γνωριζω τι καταληξη θα εχει!
Δεν ξερω αν αργοτερα ισως τα 'τσουγκρισουμε' και 'κοψουμε και την καλημερα' ακομα!
Δεν ξερω αν γινουμε ισως πολυ καλοι φιλοι!
Εκεινος δασκαλος και εγω ο μαθητης του!

Ομως...μου αρεσει το 'κατι διαφορετικο' που παρουσιαζει.
Ο 'αινιγματικος τροπος' που εκφραζεται. Το 'μυστηριο' που κρυβουνε οι σκεψεις του - αφηνωντας σε τον ιδιον να ερευνησεις - δεν σου δινει 'μασημενη τροφη'!

******************************

Ενα παραπονο εχω μονο απο τον Αμέθυστο: οτι ενω μου 'ανοιγει' την ορεξη με τα θεολογικα ζητηματα που παρουσιαζει - μετα 'μου πεταει ενα 'ξεροκόκκαλο' !

Αλλα προφανως για να το κανει αυτο...καποιον λογο θα εχει!

Οπως και να εχει: αν ενας ανθρωπος δεν ειναι 'εκ της ΑΛηθειας' - μπορει την μια να σε ξεγελασει, μπορει την δευτερη, την τριτη ομως τον εχεις κανει τσακωτή!

Και κλεινω ΑΝΩΝΥΜΗ:

ο Κοσμος λεει "ο βηχας και τα λεφτα δεν κρυβονται"!

Για εναν χριστιανο, ξερεις τι δεν κρυβεται; Οπως επισης αν δεν το εχεις δεν μπορεις να το προσποιηθεις;

Μα το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος!
Μα το ΑΓιο ΠΝευμα!

Ουτε κρυβεται...ουτε προσποιειται!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ Μυρμιδόνα άν διαβάσεις προσεκτικά τήν ιστορία τών κολλυβάδων θά δείς ότι ξαφνικά ενώ όλοι έκαναν μνημόσυνα μόνο τό Σάββατο, μερικοί επειδή τούς βόλευε τά έκαναν Κυριακή, καταργώντας τήν ημέρα Κυρίου. Σήμερα δέν υπάρχει πιά ημέρα Κυρίου, όλα τά μνημόσυνα γίνονται Κυριακή. Κατηργήθηκε έτσι καί η ενορία. Καί ένας από τούς συμβολισμούς τού 666 είναι ότι δέν υπάρχει μέρα Κυρίου.

Τώρα τί συνέβη; Γιά πρώτη φορά ένας επίσκοπος, χάριν τής αγάπης;, συγχωρεί στή θέση τού Κυρίου, τήν μεγαλύτερη αμαρτία. Φυσικά δέν μπορεί νά συγχωρήσει τήν αμαρτία αυτή, αλλά ξεγελά τόν κόσμο.
Μέ τό παράδειγμα τών κολλυβάδων φαντάσου τί θα συμβεί μετά από λίγο μέ τήν αγαπολογία τών οικουμενιστών.
Στήν ενθρόνιση τού Πατρών ο Ζηζιούλας ανακοίνωσε τή μέγιστη ύβρι από στόμα ανθρώπου(;)ότι δέν μπορούμε να προσευχηθούμε κατευθείαν στόν Κύριο καί πρέπει να προσευχηθούμε ΜΕΣΩ τού επισκόπου.
Τό πηγάδι στό οποίο έχουμε πέσει δέν έχει πάτο.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμος/Ανωνυμη

Καταρχην, γιατι δεν βαζεις ενα ψευδώνυμο, να ξερουμε 'με ποιον εχουμε να κανουμε';

Μαλλον και εσυ θα εχεις τους λογους σου! Βλεπεις, παλι στα λογια μου ερχεσαι - οτι ο καθενας για καποιο λογο κανει οτι κανει!
**********************************

Θελω να σε καταλαβω, αλλα δεν με βοηθατε.
Σας ειπα, ολιγον τινα μπουμπούνας!

Οταν λες: "ο δικος μου" , συγγνωμη αλλα τι ή ποιον εννοεις;

Η γκάμα ειναι μεγαλη!
Μπορεις λιγο να την προσδιορισεις;

*********************************

Μετα τις διευκρινισεις σου θα σου πω και εγω την αποψη μου για το αν πρεπει να ΘΑΒΟΝΤΑΙ οι ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ, και γιατι !!!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Ελα βρε Σαλή μου!
Δια Χριστόν Σαλή - τι κανεις βρε;
Καιρο εχουμε να τα πουμε!
Αληθεια, γιατι δεν βαζεις το ψευδωνυμο σου να φαινεται;

******************************
Ειμαι σιγουρος οτι τα παιδια σου θα εξελιχτουνε πολυ ομορφα και δυνατα!
Με τετοια μάνα...και να μην θελουνε...θα εχουμε προοδο στην ζωή τους - ελπιζω κυριως πνευματικη!

Ο Κύριος τις μισες προσευχες σου να ακουει Σαλη μου...θα πανε ολα καλα!
******************************
Να απαντησω και επι της ουσιας; θελω να πω την γνωμη μου για τους "αυτοχειρες' - και όπου διαφωνειται μετα χαρας να μου το πειτε!

Εχω ενα επιχειρημα υπερ της ταφής του αυτοχειρα και ενα κατα - εσεις θα αποφασισετε ποιο υπερισχυει!

1. Αν εγω θελω να αυτοκτονησω, αν η ρημαδα η ζωή τα εφερε ετσι, ωστε η μονη μου λυση να ειναι η αυτοκτονια - πιστεψτε με, το τελευταιο που θα με νοιαξει θα ειναι αν ο παπάς της Ενοριας μου με θαψει ή οχι!

Εδω δεν με νοιαζει η ζωή, η ομορφια της ζωης, δεν με ενδιαφερουν τα αγαπημενα μου προσωπα που θα αφήσω πισω και ενδεχομενως θα πονεσουνε για μενα..
..και θα με νοιάξει που δεν θα με θαψουνε;
"ΓΙα όνομα" που λεει και η σεβαστή μου κυρία, η Σαλή!

Ή μήπως ξυπνάει ενας ανθρωπος μια μερα και λεει: "Α, τι ωραια, σημερα θα αυτοκτονησω;"!

Σας παρακαλω, μην δειχνετε τοσο σκληρο προσωπο απεναντι στους αδυναμους και εχοντας προβλήματα!

Σαλή μου...
πέταξα και εγω το γάντι στο παλληκαρι που το λενε Αμέθυστο -
- ομως δεν το σηκωσε ακομα!
Οχι γιατι ειναι δειλος!
Εγω πιστευω ειναι ΛΙΟΝΤΑΡΙ!
ΓΙα καποιους λογους δεν απαντησε ευθεως!

Εγω ομως...θα προχωρησω το ερωτημα που του ειχα θεσει τοτε - εδω μεσα γραφω...και στην σελιδα σου οταν εγραφα Σαλή μου...οχι για να περναει η ωρα, ουτε για να κανω 'δημοσιες σχεσεις'!

Γραφω για την Αληθεια και την Αγάπη τοΥ Χριστου - και μου αρεσει να επικοινωνω με ανθρωπους που εχουνε να μου προσφερουνε προς αυτην την κατευθυνση!

Ειχα ρωτησει τον Αμέθυστο: Μηπως ο Λουθηρος ξεκινησε καλα - αλλα μετα και αυτος ξεπεσε;
Εδω μου χρωσταει μια απαντηση - οποτε εκεινος θεληση να την δωσει!

Ειχα δει την ταινια για την ζωή του Λούθηρου.

(τα μόνα dvd που εχω στην βιβλιοθηκη μου ειναι αυτα που εχουνε να κανουνε με τον Χριστιανισμο - τα υπολοιπα τα εχω χορτασει...για να μην πω μου προκαλουνε τον 'εμετο')

Λοιπον: πηγαινοντας στις φτωχογειτονιες της Γερμανιας, μεσα στην Λάσπη και στον Βουρκο...καταπιεσμένοι οι ανθρωποι απο τον Πάπα και τους Εξεταστες του - ενας νεαρος αυτοκτονησε!

Λιγες μερες πριν ειχε γνωρισει και την μητερα του...χηρα...μεσα στην φτωχεια και στην μιζερια.

Οταν λοιπον αυτοκτονησε το παιδι, μαζευτηκε ολο το χωριο, αλλα κανεις δεν τολμουσε να το θαψει!

Οι διαταγες του Πάπα, του ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΥ Πάπα - ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΑΣΘΕ - ητανε σαφης!

Οποιος θαψει αυτοχειρα, ειναι εχθρος του Πάπα - και ως εχθρος - θα περασει τα βασανιστηρια της Ιερας Εξέτασης!

Αν θελεις, μιλα!
ΑΝ θελεις, αντιμιλα!

Ακους αγαπημενη μου Σαλή;

Οχι εμεις σημερα, που το παιζουμε παλληκαρια 'εν ου παικτοις'!

Που το παιζουμε μαγκες, κρυμμενοι πισω απο το πληκτρολογιο του Ιντερνετ!

Τι έκανε λοιπον ο Λουθηρος;

Πηρε το πρωτο φτυαρι που βρηκε μπροστα του...και μπροστα σε ολο το χωριο, αρχισε να σκαβει εναν λακκο! (η συνεχεια στο επομενο εμαιλ)

Ανώνυμος είπε...

Εβαλε το παιδι μεσα..και διαβασε τις ευχες!

Εντρομο το χωριο παρακολουθουσε!
Απο την μια θαυμαζε το θαρρος του νεαρου ιερεα, απο την αλλη ομως φοβονταν την εκδικηση των καρδιναλιων του Πάπα που σιγουρα θα μαθαιναν για το περιστατικο!

Ο Λουθηρος συνεχισε την νεκρωσιμη...και πριν τον σκεπασει με το χωμα...βγαζει τον σταυρο που φορουσε...ητανε το μοναδικο δωρο που του εδωσε ο Ηγουμενος του, πριν φυγει απο το Μοναστηρι ο Λουθηρος για να παει να σπουδασει Θεολογια...

και αφου εθαψε τον σταυρο του πανω στο στηθος του νεαρου - απευθυνεται στον Ουρανο, προς τον Θεο και του λεει: "Κυριε, ειναι δικος σου"!

Θελοντας να πει, "Κύριε, μπορει να αυτοκτονησε, ομως δεν παυει να ειναι ενα δικο σου πλασμα! μια δικη σου "Εικονα"! Δεν παυει να ειναι ανθρωπος...και οχι ζωο"!

**********************************

2. Κατα της ταφής του αυτοχειρα!

Πριν χρονια, ειχα ερωτευθει μια κοπελα.
Εκεινη δεν με εβλεπε 'αισθηματικα' - και για καποιους προσωπικους της λογους, την ακουγα καθε τοσο να λεει - αφου ειχαμε γινει στο μεταξυ φιλοι :

"Αχ, να πεθαινα, αχ να ξημερωνε αυριο και να μην ζουσα"

στην αρχην την λυπήθηκα που ελεγε αυτα τα λογια. Αναρωτιομουνα: "Αραγε, τι περασε στην ζωή της και θελει να 'αυτοκτονησει';".

Αργοτερα ομως οταν εμαθα τους 'εγωιστικους λογους' ....συν το γεγονος οτι εγω την ειχα ερωτευθει -

- ενω εκεινη 'τον χαβα της' ηθελε να 'φυγει απο την ζωή' -

- τοτε καταλαβα γιατι ειναι αμαρτια να ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙΣ!

Σε αγαπανε ισως καποιοι ανθρωποι!
Σε χρειαζονται καποιοι αλλοι!
Και εσυ τους αφηνεις πισω σου - και επειδή δεν περασε το δικο σου - θελεις να αυτοκτονήσεις;

Εκει καταλαβα γιατι η Εκκλησια καλα κανει και δεν θαβει τους αυτοχειρες!

********************************
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Αυτοκτονια απο αυτοκτονια διαφερει!
Ας εχουμε λιγη διακριση!

Μην βαζουμε ολους τους ανθρωπους στο ιδιο τσουβαλι!
Τα χρωματα του ουρανιου τοξου δεν ειναι μονο ασπρο και μαυρο!
Υπαρχουνε και ενδιαμεσα!

Και κλεινω με εναν λογο του Αγίου Παισίου, του Γεροντος που εφυγε πριν 15 χρονια απο την ζωή - οταν αναφερθηκε σε ενα κοριτσι που αυτοκτονησε:

Η Εκκλησια καλα εκανε και δεν το εθαψε...
...ομως και ο Χριστός καλα θα καμει αν το βαλει στο Παραδεισο!

Λεβέντης ο Γερ. Παίσιος!
Δοξα Σοι!

*******************************

Ακουω τις 'διαφωνιες' σας

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα κάθε αληθινός χριστιανός από τήν στιγμή τού βαπτίσματός του έχει 'αυτοκτονήσει".
Σ'αυτή τήν "αυτοκτονία" μάς καλεί ο Κύριος όταν λέει πούλησέ τα όλα καί ακολούθησέ με.
Μάς καλεί κατά κάποιο τρόπο σέ μιά εκούσια "αυτοκτονία".
Ο Λούθηρος έζησε σέ εποχή επαναστάσεων, σκληρών πολέμων, είναι ένα ιστορικό πρόσωπο.
Νά μήν ξεχνάμε όμως πώς κατήργησε τά Μυστήρια.
Όσον αφορά όμως τήν ιστορία βεβαίως είχε δίκαιο καί καθένας μας τό ίδιο θά έκανε. Λέγεται πώς η σπίθα πού άναψε τή φωτιά ήταν ένας διάσημος ιεροεξεταστής ο οποίος χορηγούσε στην πόλη του συγχωροχάρτια καί έλεγε : έχουν τόση δύναμη πού ακόμη καί άν κάποιος είχε πειράξει τή Θεοτόκο με τό συγχωροχάρτι τού πάπα θα σωζόταν. Από αυτή τή δαιμονική τρέλλα ξεκίνησε η Μεταρρύθμιση.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε!

Μου άρεσε αυτο που εγραψες οτι ο χριστιανος απο την στιγμή που βαπτίστηκε στο όνομα του Κυρίου 'αυτοκτόνησε'!

Βλέπεις Σαλή μου γιατι διαβάζω τον Αμέθυστο;
Δυστυχως πουθενα αλλου δεν ακουμε απο 'επισημα χείλη' τετοιους Λόγους!
*******************************
Αμέθυστε, επειδή γραφεις οτι το λαθος του Λούθηρου ειναι οτι κατήργησε τα Μυστήρια...
..άρα εσυ στα διάφορα άρθρα σου οταν κανεις επιθεση στην "Διοικουσα Εκκλησια" και "Ανώτερη Ιεραρχία" - αναγνωριζεις και τα 7 Μυστήρια της Ορθοδοξου Εκκλησιας;

Σε ρωταω να το ξεκαθαρισεις ΑΜέθυστε, γιατι καποιες φορες γινεσαι 'παρεξηγησιμος'!
Εαν καποιος σε διαβασει 'στα γρηγορα' - νομιζει οτι 'τα εχεις βαλει με τα Μυστηρια".

Βεβαια, εχω καταλαβει, οτι εσυ θελεις να ξαναεπιστρεψουμε στην Αρχαία Τάξη, τότε που τα Μυστηρια τελουνταν οπως πρεπει!

Απλα δωσε την διευκρινιση σου Αμέθυστε..προς αποφυγην πασης παρεξηγησεως!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

" η δε γη ην αόρατος και ακατασκεύαστος και ΣΚΟΤΟΣ επάνω της αβύσσου ".

Αυτοκτονία από αυτοκτονία ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ!
Διαφέρουν;

Ανώνυμος είπε...

Σαλή μου

εχεις δικαιο σε αυτα που γραφεις!
Θα μου επιτρεψεις ομως να σου βαλω εναν σύντομο 'γριφο - σχετικο με το θεμα μας;

Εδω 'μαλωνουμε' για το αν πρεπει η Εκκλησια να θαβει ή οχι τους 'αυτοκτονουντας'.

ΕΛα ομως που υπάρχει κατι...που ειναι ακομα χειρότερο!

Ποιο ομως ειναι αυτό;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλιδη

εχεις πολλα πλεονεκτήματα - στα εχω γραψει και στην σελιδα σου:
μυαλο, γνωσεις, αριστη χρήση της ελληνικης γλώσσας, ευστροφος.

Εχεις ομως ενα μειονέκτημα (επέτρεψε με να σε κρινω) - μα μιλαμε για πολυ μεγαλο ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ:

Δεν εχεις ζησει την ζωή!
Εισαι φοβερος στα θεωρητικα - εκει δεν σε πιανει κανεις ...
...ομως δυστυχως εισαι 'άβγαλτος' απο την ζωή!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομα κύριε Χριστοδουλιδη:

Ξέρετε γιατι οι Φαρισαίοι σταυρώσανε τον Κύριο μας;

Σιγουρα εχετε πολλες θεολογικες απαντησεις.
Εγω ομως επειδή δεν ειμαι τοσο της θεολογιας - θα σας το πω απλα, ετσι οπως το καταλαβαινω εγω:

Διοτι τους ΤΙΝΑΞΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΣ στον αέρα!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Σαλή μου,

εσυ εχεις σώβρακα να σιδερωσεις

Κοιταξε αυτοι οι 'ταλιμπάν' της Ορθοδοξιας.... μην μας παρουν και τα σώβρακα στο τελος!

Στιγμη δεν θα ησυχασουν, μεχρι να το πετυχουν!

Γιαυτο ζουνε εξαλλου - δεν εχουνε και αλλο λογο υπαρξης!

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΣΕΞ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να το καταπιεσεις σε εναν ανθρωπο!

ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΟΛΕΜΑΣ - ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΒΓΕΙ!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

και εσυ να εχεις ενα καλο Σαβ/κυριακο!

Σε ευχαριστω για την διευκρινιση που εδωσες 'περι Μυστηρίων'!

Εχεις δικαιο οταν αναφερεσαι στο βιβλιο του Χ.Γ.: "Το Αινιγμα του Κακου".
Σιγα το αίνιγμα! ο Αθεόφοβος πηγε να παρουσιασει το Κακό ως 'μυστηριωδες καλο'!

Ετυχε να ειμαι στην παρουσιαση του βιβλιου του, στην πλ. Αριστοτελους, στον ΙΑΝΟ!

Δεν θα ξεχασω εναν φοιτητή, ο οποιος φαινοτανε και ιδιατερα εξυπνος ανθρωπος, και με πολυ σοβαρότητα ρωτησε ακριβως αυτο το πραγμα στον Γιανναρα:

"Μηπως το Κακο τελικα ειναι Καλο; Μηπως χρειαζεται το Κακο γιατι αλλιως το Καλο δεν θα ειχε λογο ύπαρξης;"!

..Ομως τοτε...δεν διαβαζα ακομα Αμέθυστο για να τους απαντησω και τους δυο στα μουτρα:

Το κακο δεν ειναι αινιγμα, αλλα ανηκει στις ενεργειες του Αντιχριστου!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα καλό Σαββατοκύριακο.
Πώς είναι δυνατόν ένας χριστιανός να επιθυμεί τήν κατάργηση τών Μυστηρίων, όταν τα Μυστήρια όχι μόνον μάς δόθηκαν από τον Κύριο αλλά είναι η ίδια η Ζωή Του. Ο Κύριος είπε όστις θέλει οπίσω μου ελθείν. Τά Μυστήρια καταργούνται, όπως έχουν ήδη καταργηθεί από τήν θεολογία τού ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
ΠΟΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΕΤΙΣΘΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΩΘΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ, ΠΡΟΣΩΠΟ ΜE ΠΡΟΣΩΠΟ. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, ΔΗΛ. ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΑ ΟΠΙΣΘΙΑ ΤΟΥ, ΟΠΩΣ Ο ΜΩΥΣΗΣ.
Γιαυτό μετά τήν Ανάσταση εμφανίζεται εν ετέρα μορφή. Καί μόνον με τη βοήθεια τών Μυστηρίων αναγνωρίζεται. Η θεολογία τού "προσώπου" είναι η διάλυση τής ορθοδοξίας. Όπως ο Αυγουστίνος πίστευε πώς μπορούμε να γνωρίσουμε τήν ουσία τού Θεού, οι νεοορθόδοξοι πιστεύουν πώς μπορούν να γνωρίσουν τίς υποστάσεις τού Θεού.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΤΟΥ. Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΓΑΠΟΥΝ, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
Όμως σέ αυτό τό θέμα θα επανέλθουμε. Διότι ο άνθρωπος μόνον τό θάνατο μπορεί να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο, δηλ. την αμαρτία, δηλ. ΤΟ ΚΑΚΟ.
Γιαυτό το κακό δέν είναι Αίνιγμα, ανήκει στήν ενέργεια τού αντιχρίστου.

Ανώνυμος είπε...

Σαλή μου

σε ευχαριστώ που με διορθωσες!

Βεβαια, απο την μια μονος μου - χωρις να γνωριζω τιποτα για τον κύριο Χριστοδουλιδη πολλακις του εγραψα: "εισαι εξυπνος, εισαι ευστροφος, γραφεις πολυ μορφωμενα"...

..απο την αλλη ομως..γιατι στα συμπεράσματα που βγαζει...δεν του φαινεται αυτη η ωριμότης ενος ανθρωπου που εχει ζήσει τοσα πολλα - παρα μονο επιμενει στο μοτιβο "ασπρο-μαυρο";

Τελοςπαντων. Σταματαω εδω την αντιπαραθεση μου με τον κυριο Κυπριανο!
Αφου 'υπηρέτησε' και στην Κύπρο, αν μη τι αλλο αυτο θα το σεβαστω!

Ομως...δεν μπορω να μην το πω, διοτι θα 'σκασω':
Αν 'συγκρουστηκα' με τον κυριο Κυπριανο..το εκανα..διοτι "το θρησκεύειν" του και το "πιστευειν" του - εχουνε σκορπισει τοσο ΠΟΝΟ και ΔΥΣΤΥΧΙΑ στον κοσμο!
Τι Ορθοδοξοι και τι Καθολικοι: η ίδια αρρωστεια κρυβεται και απο τους δυο πισω!
Εχουνε ευνουχισει ανθρωπους!
Εχουνε κλαδεψει συνειδησεις!
Εχουνε παγιδευσει μυαλα σε ανύπαρκτα διλήματα!
Εχουνε παρασύρει ψυχες σε μια Κόλαση διχως τελος!

Μπορει να κανω και λαθος...

...αφου ειναι γιατρος ο κύριος Κυπριανος..τελειωνω με μια 'ιατρικη ορολογια':

"Η νεκροψια θα δειξει"!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Σαλή

οταν γραφεις:

"ΜΑΣ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΘΕΑΣΗΣ ΜΥΡΜΙΔΟΝΑΚΙ ΜΟΥ...ΤΟΝ ΘΕΩΡΩ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"

εννοεις την Κενοδοξια που κρυβουμε ολοι μεσα μας;

Αν ναι, τοτε συμφωνω μαζι σου οτι ειναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ θηριο που εχουμε να παλαιψουμε!
*********************************

Οσο για τον "στενο κορσέ της Ορθοδοξιας" - δεν εγραψα να 'αποβαλουμε' τους Κανονες και Νόμους του Χριστιανισμου!

Απλα δεν συμφωνώ με την "νομοτελειακη ερμηνεια' του Χριστιανισμου!

Ο 'καημενος' Απόστολος Παύλος εδωσε μάχη - ακομα και εναντια του Αποστόλου Πέτρου για να ξεφύγει απο τον "νομο του Σαββατου" και της "περιτομης"!

Ρωτησα 10 φορες τον Κυριο Χριστοδουλιδη και ακομα απαντηση δεν ελαβα:

Αν παω τελικα στην Σκήτη τους (δεν ξερω αν με δεχονται ακομα) - το πρωτο που θα κοιταξουνε πανω μου θα ειναι...αν ολα τα κουμπιά του πουκαμισου μου ειναι κουμπωμένα;
Αν εχω μουστακι ή ειμαι ξυρισμένος;
Και αν φοραω μακριμάνικο πουκαμισο ή με κοντά μανίκια;!

Τεσπα.

Μπερδεμένα τα θέματα!

Αμέθυστε...πες και εσυ κατι να μας ξεμπερδέψεις;

Εσενα δηλ τι σε εχουμε εδω; :) :)

Διορθωσε μας! Ελευθερα!
Αντεχω την κριτική...γραψε 'αφοβα' :)

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα εμείς να πούμε μόνο πώς χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή όταν λέμε ότι υπάρχει μόνο άσπρο-μαύρο, δηλ τό γνωστό καλό-κακό, τό ένα καί τό μηδέν, διότι ο Κύριος ενανθρώπησε καί μάς έδειξε επομένως ότι ο άνθρωπος είναι κάτι.
Τό καλλιτεχνικό όραμα τού Ντοστογιέφσκι βρίσκεται ολοκληρωμένο στόν Άγιο Σεραφείμ τού Σάρωφ. Φυσικά όσοι βρίσκονται φυλακισμένοι στό καλό καί στό κακό θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΦΩΣ ΑΝΕΣΠΕΡΟΥ ΦΩΤΟΣ

αμέθυστος : "όσοι βρίσκονται φυλακισμένοι στό καλό καί στό κακό θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα."

ΚΧ : Σαφώς και θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα. Εκτός, αίφνης, αν τους φωτίσει κατά τη διάρκεια της ζωής τους το Αναστάσιμο Ανέσπερο Φως και βρεθούν εκεί όπου "η πόλις ου χρείαν έχει του ηλίου ουδέ της σελήνης". Τότε οι χρωμκατικοί διαχωρισμοί και οι αποχρώσεις άσπρου και μαύρου, παύουν να υπάρχουν.

Εύκολα αυτό γράφεται, αλλά δύσκολα επιτυγχάνεται. Οι σχετικότητες, οι σχετικισμοί ή άλλα αμφίδρομα και κυκλικά θα μας συνοδεύουν πάντα.

Μόνο η άρση της βεβαιότητας του θανάτου και η συνεκδοχή, πρακτικά και θεωρητικά, της ζωής εν θανάτω οδηγεί ευθέως στη βεβαιότητα και το απόλυτο της ζωής : "Δια θανάτου το θνητόν, δια ταφής το φθαρτόν μεταβάλλεις".

Η ζωή μετά θανάτου είναι η εν αναστάσει ζωή και αυτό πρέπει κανείς να το ζήσει. Πρέπει δια θανάτου να πατήσει τον θάνατο και τότε, ομολογεί δικαίως και επ΄ αληθεία το "Χριστός Ανέστη εκ νεκρών".

Ως προς τους υπόλοιπους προβληματισμούς περί πολυχρωμίας και τόνων γκρίζων, καλώς αυτοί υπάρχουν. Αλλά πρέπει στο τέλος να καταυγάζει το ανέσπερο Φως, όπου "νυξ ουκ έσται έτι".

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

χαιρομαι που εγραψες οτι χρειάζεται πολυ προσοχή οταν μιλαμε για 'ασπρο-μαυρο' - μηδέν-ενα'

Ασε, που τωρα που το σκεφτηκα (σχετικα ασχετο), τα Πρόσωπα του Αγιου Θεου δεν ειναι δυο...ειναι Τρια!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Ο Σεραφεϊμ του Σάρωφ στον Μοτοβίλωφ

“Ένα πράγμα θα σας πω και αυτό είναι το πιο βασικό: Αν ο ίδιος ο Κύριος και η Παναγία, δεν μου φανέρωναν την ζωή σας, δεν θα πίστευα ότι μπορεί να υπάρχει μια τέτοια ζωή! Ο Κύριος μού είπε ότι στη ζωή σας τα πνευματικά με τα κοσμικά και τα κοσμικά με τα πνευματικά είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, ώστε είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε το ένα από το άλλο, και ότι Αυτός ο ίδιος αποφάσισε να έχετε μια τέτοια ζωή και ότι η ανθρωπότητα στο μέλλον θα ακολου­θήσει αυτόν ακριβώς το δρόμο, αν θελήσει να σωθεί, και ότι όλα αυτά είναι σύμφωνα με το θέλημα Του, και ότι μόνο γι’ αυτό το λόγο μου επιτρέπει να σας αποκαλύψω κάτι από τη ζωή σας, για να μην χαθείτε βλέποντας τόσες δυσκολίες στο δρόμο σας.”»

Ο Μπερντιαεφ εναντίον του Αγίου Σεραφεϊμ του Σάρωφ.

Ο ασκητισμός των Πατέρων της Εκκλησίας υπήρξε για την εποχή τους κάτι καινούργιο, ένας καινούργιος τρόπος ύπαρξης στον κόσμο (μια ηρωική αμφισβήτηση τής αρχαίας Φύσεως και τού παλαιού Αδάμ). Σήμερα όμως ο ασκητισμός αυτός των Πατέρων είναι πλέον ένα νεκρό πράγμα. Κατήντησε ένα θανάσιμο δηλητήριο για τον σύγχρονο άνθρωπο και τους μοντέρνους καιρούς. Το επαναστατικό πνεύμα του ασκητισμού απολιθώθηκε και μεταλλάχθηκε σε μια φοβερή δύναμη αδράνειας. Ο Ισαάκ ο Σύρος υπήρξε για τον καιρό του κάτι απίστευτα ζωντανό, και θα παραμείνει για πάντα ζωντανό. Το έργο του υπήρξε επαναστατικό και αντιστάθηκε με υπεράνθρωπο τρόπο στην αρχαία μας Φύση. Σήμερα όμως ο Ισαάκ ο Σύρος, μεγάλος και αιώνιος Άγιος , μπορεί να γίνει πηγή θανάτου. Ο ηρωικός ασκητισμός του καιρού του υπήρξε ένα αληθινά ηρωικό κίνημα, αλλά σήμερα δεν μπορεί να κινητοποιήσει τίποτε. Ο κόσμος κατευθύνεται πλέον προς νέες μορφές ασκητικής και πνευματικής οργάνωσης. Η παληά εμπειρία της υπακοής και της ταπεινότητος μεταλλάχθηκε σε κάτι κακό. Αυτή ακριβώς η αλλαγή κάνει αναπόφευκτο έναν καινούργιο δρόμο: την θρησκευτική ανυπακοή στον κόσμο και στο κακό τού κόσμου. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να στραφεί προς τον κόσμο με μια στάση ταπεινής υποχωρήσεως, αλλά με δημιουργική δραστηριότητα. Αυτή η ίδια η εμπειρία της σχέσεως με τον Θεό πρέπει να κοινοποιηθεί στον κόσμο σαν δημιουργικότης. Ο παληός καλός ασκητισμός κατήντησε στατικός συντηρητισμός.