Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Την ημέραν όμως εκείνην ή την ώραν δέν ξέρει κανεις,
Ούτε οι άγγελοι είς τον ουρανον, ούτε ο Υιός, παρα μόνον ο Πατέρας
Κατά Μάρκον 13,32

Συνέχεια αποσπασμάτων απο το προαναφερθέν κείμενο του κ.Πατρώνου.

Το πρόβλημα του «αντιχρίστου»


Κεντρικό πρόσωπο της Αποκαλύψεως, όπως και στο Δ' Ευαγγέλιο, είναι ο Ιησούς Χριστός και μάλιστα ώς ο Αμνός του Θεού και ώς ο Αίρων την αμαρτίαν του κόσμου. Μία θυσιαστική θεολογία διαπερνά όλα τα στάδια της Θείας οικονομίας στο Ευαγγέλιο αλλά και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Όσον αφορά τον αριθμό 666 πρέπει να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν χειρόγραφοι κώδικες των πρώτων Χριστιανικών αιώνων που αντί στο σημείο αυτό την Αποκάλυψης (13,18) να αναφέρουν τον γνωστό αριθμό 666 προβάλλουν τους αντίστοιχους αριθμούς 646 και 616 όπως συμβαίνει και στην χειρόγραφη παράδοση που ακολουθεί ο Ειρηναίος, κατά τον β αιώνα και ο οποίος είναι άριστος γνώστης της αποκαλυπτικής γραμματείας.

Δεν πρόκειται για κάποιον απαράγραπτο συμβολικό αριθμό, για την καταγραφή ενός αναμφισβήτητου αποκαλυπτικού προσώπου που θα έρθει στο μέλλον κατά ένα τρόπο απόλυτο και μοναδικό. Απλώς καταγράφεται με τη γλώσσα της Αποκαλυπτικής αριθμολογίας μια υπάρχουσα ιστορική πραγματικότητα, και ο ιερός συγγραφέας την επισημαίνει αλλά δέν την κατονομάζει.

Σε όλη την Αποκάλυψη δέν αναφέρεται ούτε μια φορά ο όρος «αντίχριστος», ή δέ αναφορά στο 666 γίνεται σε δευτερεύουσα πρόταση και είναι παρενθετική και επεξηγηματική διευκρίνηση του τέρατος και του Θηρίου που με την κοσμική του εξουσία απειλεί τις Χριστιανικές κοινότητες.

Η βασική θεολογία περί αντιχρίστου δέν βρίσκεται στην Αποκάλυψη αλλά κυρίως στις Καθολικές Επιστολές του Ιωάννη. Εκεί συναντούμε και για πρώτη φορά τον όρο «αντίχριστος» αλλά και σχετική ανάλυση. Τα αποσπάσματα απο την Ά Επιστολή Ιωάννου είναι : α) 2,18-19, β)2,22-23, γ)4,3-5 και από την ΄Β Επιστολή στ.7-8.

Έτσι κάθε ιστορική στιγμή είναι έσχατη ώρα και ο πειρασμός βρίσκεται σε έξαρση και το έργο του αντιχρίστου αντιπαρατίθεται σκληρά στο έργο του Χριστού. Ο αντίχριστος νύν εν τω κόσμω εστίν ήδη. Είναι ήδη παρών μέσα στο εκάστοτε νύν του χρόνου, προκαλεί και απειλεί. (Όσοι σήμερα διδάσκουν π.χ. τον ιστορικό Ιησού ή ότι ο Χριστός μπήκε στην ιστορία και άρα θα τον δούμε με τα μάτια της ιστορίας).

Ό Ιωάννης ομιλεί για πολλούς αντίχριστους «νύν αντίχριστοι πολλοί γεγόνασιν» οι οποίοι σχετίζονται με τους αιρετικούς, οι οποίοι μάλιστα προήλθαν από το σώμα της Εκκλησίας (εξ ημών εξήλθον). (Όπως ακριβώς ο οικουμενισμός και η θεολογία του Ζηζιούλα.) Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα η απουσία βιωματικής θεολογίας και αληθινής πνευματικότητας, αφού η ζωή τους χαρακτηρίζεται από το ψεύδος και την απάτη.

Τα ερωτήματα που θέτει όμως στην θεολογία η σύγχρονη πλημμυρίδα περί αντιχρίστου είναι σοβαρά: Πώς είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς τον αντίχριστο, που τάχα μέλλει να έρθει στο μέλλον, από τον ήδη υπάρχοντα στον κόσμο διάβολο;

Ανέκαθεν πάντως οι άνθρωποι σοφία (επιχειρήματα) ή σημεία (θαύματα) ζητούσαν και πάντοτε θέτουν εναγώνια το ερώτημα του πότε και του πώς των εσχατολογικών γεγονότων.

Η Εκκλησία της Αποκάλυψης ζούσε ασφαλώς με εγρήγορση τον χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης έλευσης, αλλά και με την απέραντη βεβαιότητα της ζωντανής και θερμής παρουσίας του Κυρίου μέσα στο παρόν. Τελική κρίση για την Εκκλησία δέν σημαίνει καταδίκη, όπως την βλέπει ο σύγχρονος αποκαλυπτισμός, αλλά δικαίωση εσχατολογική των πιστών.

Σχόλιο: Όπως βλέπουμε λοιπόν υπάρχουν ήδη αληθινοί αντίχριστοι τριγύρω μας. Ο Αγουρίδης, ο Ράμφος, ο Μέσκος, ο Βασιλειάδης. Υπάρχουν και μέσα στον Κληρικαλισμό: ο Βαρθολομαίος, ο Ζηζιούλας, ο Μεσσηνίας, ο Αρχιεπίσκοπος. Ας προσέξουμε λοιπόν, ενδιαφερόμενοι για τον Αντίχριστο, να μήν αδιαφορήσουμε για τον Κύριο,  που τόσο βάναυσα κακοποιείται απο τους δαίμονες που προαναφέραμε, για να μήν πέσουμε στην ολέθρια αδιαφορία και στην αχαριστία, την χειρότερη αμαρτία εναντίον του Αγίου Πνεύματος.

Εκείνο όμως που δημιουργεί τις μεγαλύτερες απορίες είναι το γεγονός πώς το θέμα του αντιχρίστου στηρίζεται με τη σειρά του σε μια προβληματική ερμηνεία του όρου ΠΡΟΣΩΠΟ.


Ας απολαύσουμε μερικούς στη Βιέννη όπου ετοιμάζουν την Εκκλησία όλων των αιρέσεων.

Πηγή : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Αμέθυστος

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή Αμέθυστε δεν υπάρχει 666 αλλά αναφέρεται συμβολικά για να δηλώσει κάτι άλλο, όπως πχ τα 666 τάλαντα χρυσού που επέβαλαν οι Εβραίοι ως ετήσια φορολογία;
Μήπως πρόκειται δηλαδή για μια ετήσια φορολογία στη παγκόσμια κυβέρνηση;
Τότε όμως το Χάραγμα τι είναι; Λέγεται ότι θα είναι το τσιπ στο δεξί χέρι ή στο μέτωπο. Μπορεί να είναι κάτι άλλο;
Με μπερδεύει ο αριθμός του θηρίου (ΧΞΣ) ή το όνομα του θηρίου ή το χάραγμα; Τι είναι το καθένα από αυτά; Θα μπορούσε το ΧΞΣ να μην είναι το 666 όπως το ερμηνεύουμε αλλά κάτι άλλο; Το λέω αυτό γιατί στην Αποκάλυψη δεν αναφέρεται ως αριθμός σε αντίθεση με τη Παλαιά Διαθήκη και ενώ στη Αποκάλυψη αναφέρονται άλλοι αριθμοί για να περιγράψουν το μέγεθος, το πλήθος κλπ.
Εμένα με προβληματίζει ο αποκλεισμός με όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα. Δηλαδή σου λένε δικαίωμα στην εργασία, στην υγεία, στη σύνταξη κλπ - που μέχρι τώρα ήταν αναφαίρετα δικαιώματα- ΜΟΝΟ με αυτό που σου παρέχει το σύστημα, πχ ηλεκτρονική ταυτότητα ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή δίχως αυτό που σου δίνει το σύστημα είσαι εκτός της κοινωνίας. Δεν είναι το ίδιο με αυτό που λέει η Αποκάλυψη ότι αυτός που δεν θα έχει το χάραγμα δεν θα μπορεί να πωλεί ή να αγοράζει οτιδήποτε;

amethystos είπε...

Αγαπητέ μέ τό εμφύτευμα τελειώνουν τά ψέματα.
Τότε θα πραγματοποιηθούν όλα όσα φοβόμαστε ότι θά προκύψουν από τήν κάρτα. Καί στό θέμα τής κάρτας όλα είναι αμφίβολα, διότι στήν Αγγλία π.χ. απεσύρθη καί καταργήθηκε.
Αυτοί οι άλλοι πού προσπαθούν τάχαμου να μάς αφαιρέσουν τήν ελευθερία καί να μάς μειώσουν τήν προσωπικότητα φοβούμαστε πώς ζούν καί υπάρχουν από τό δημοκρατικό μας έλλειμα.

Ανώνυμος είπε...

Αποσύρθηκε στην Αγγλία επειδή αντέδρασε ο κόσμος, όπως και στην Αμερική που έγινε απόπειρα για την εμφύτευση του verichip. Αφού με το τσιπ τελειώνουν τα ψέματα, η κάρτα με το τσιπ δεν είναι ο προθάλαμος του σφραγίσματος; Επομένως ορθώς αντιδρά ο π Σαράντος και θα πρέπει να αντιδράσουμε και εμείς πιο οργανωμένα όπως αντέδρασαν στην Αγγλία και στην Αμερική.

amethystos είπε...

Φυσικά έχει δίκηο ο π.Σαράντης να διαμαρτύρεται θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Τό θέμα είναι τί δουλειά έχει σ'αυτή τήν ιστορία ο αντίχριστος καί το 666;

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω, δεν έχει; Αν η κάρτα περιέχει το 666 που είναι ο αριθμός του θηρίου δεν είναι κακό να την αποδεχτεί ο Χριστιανός;
Αν πάλι δεν το περιέχει αλλά είναι το χάραγμα σε κάρτα δεν είναι πάλι το ίδιο; Δεν είναι το σφράγισμα αλλά δεν είναι πτώση; Τι σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι;
Για αυτό ρώτησα ποιό είναι το χάραγμα, το όνομα του θηρίου και ο αριθμός αυτού(Αποκάλυψη ΙΓ 17) που αν δεν έχει κανείς κάποιο από αυτά δεν θα μπορεί ούτε να αγοράσει ούτε να πωλήσει τίποτα; Αν δίχως τη κάρτα του πολίτη αποκλείεται κάποιος από τις συναλλαγές δεν μπορεί να είναι κάποιο από τα παραπάνω; Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην επεξήγηση που κάνει λέει ψηφισάτω τον αριθμό του θηρίου, αριθμός γαρ ανθρώπου εστί και ο αριθμός αυτού χξς, εννοεί τον αριθμό 666 ή ότι 666 θα είναι το άθροισμα του αριθμού του θηρίου ή μήπως εννοεί κάτι άλλο;
Στο Αγιο Βάπτισμα δεν δεχόμαστε τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος (Σφραγίς Πνεύματος Αγίου); Μήπως κατά κάποιο τρόπο ανάλογο είναι και το σφράγισμα του Αντιχρίστου; Ή μήπως θα είναι σαν τατουάζ που πάλι παραβιάζει το Νόμο του Θεού σύμφωνα με το "Και εντομίδας ου ποιήσετε επί ψυχή εν τω σώματι υμών και γράμματα στικτά ου ποιήσετε εν υμίν. Εγώ ειμί Κύριος ο Θεός υμών". (Λευΐτικο ΙΘ 28).
Εκτός από το verichip υπάρχουν και τα RFID free που δεν είναι τσιπ αλλά κάνουν την ίδια δουλειά και είναι σαν τα τατουάζ.

amethystos είπε...

Αγαπητέ φίλε συνεχίζεις να ερμηνεύεις τήν αποκάλυψη κατά γράμμα. Εμείς παραθέσαμε ορισμένα αποσπάσματα τού Πατρώνου, στό βρόντο βέβαια. Οι Άγγλοι χωρίς να πολυενδιαφέρονται γιά τόν αντίχριστο τό ακύρωσαν, διότι είναι καθαρά θέμα δημοκρατίας όχι εκκλησιαστικό. Τά χιλιαστικά κινήματα κατέστρεψαν κυριολεκτικά τή Δύση καί άλλαξαν τόν κόσμο μέ τόν κομμουνισμό ο οποίος ανήκει σ'αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο αλλά η Αποκάλυψη δεν μας προειδοποιεί για κάποια συγκεκριμένη κατάσταση επιβολής της εξουσίας, η οποία προμηνύεται να είναι παγκόσμια;
Δεν επιδιώκεται η υλοποίηση μιας παγκόσμιας πνευματικότητας (ενοποίηση θρησκειών για τους θρησκευόμενους και αποκρυφισμός Νέας Εποχής για τους μη θρησκευόμενους) προς τη στήριξη της παγκόσμιας κυβέρνησης;
Εκτός δηλαδή από το θέμα της αμαρτίας και της απομάκρυνσης από τον Θεό- αυτό που λέμε καθαρά πνευματικό- είναι αλληλένδετο μαζί του και το καθαρά βιοποριστικό θέμα - αγοράς και πώλησης αγαθών. Η κοσμική εξουσία και τα πνευματικά μπορεί να είναι διαφορετικά θέματα (και οι μακράν της Ορθοδοξίας άνθρωποι να αγνοούν τα πνευματικά), αλλά τελικά δεν συνδυάζονται σε ένα πρόσωπο, τον Αντίχριστο; Ο Πάπας της Ρώμης ως αρχηγός κράτους και "αγιότατος Επίσκοπος" Ρώμης (αναγνωρισμένος από τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας) δεν είναι μια εικόνα του Αντιχρίστου, μια που υποτάσσεται κανείς ευκολότερα σε έναν Θεό παρά σε έναν άνθρωπο;

amethystos είπε...

Καλημέρα αγαπητέ. Καθώς λένε οι ερμηνευτές η αποκάλυψη δέν ασχολείται μέ τό μέλλον, ούτε μέ τά έσχατα, είναι ποιμαντικού χαρακτήρος, είναι ένα ευαγγέλιο γραμμένο μέ εικόνες καί ασχολείται μόνο μέ τα εκκλησιαστικά προβλήματα τής εποχής όπως καί οι επιστολές τού Απ. Παύλου. Μέ τό μέλλον ασχολήθηκε ο κομμουνισμός καί έφερε μόνο καταστροφές.
Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Αντιθέτως από τούς ισχυρισμούς τών ψευδοπροφητών οι οποίοι ισχυρίζονται πώς η κάρτα τού πολίτη καταργεί τήν ελευθερία καί πώς η αποκάλυψη μάς προειδοποιεί γιαυτό.
Στό ευαγγέλιο μόνον υπάρχει προειδοποίηση από τον ίδιο τόν Κύριο : Μόνο ο Πατήρ γνωρίζει τόν καιρό τού αντιχρίστου, αλλά ποιός ακούει; Τό πάθος είναι δυνατότερο από τόν Λόγο τού Κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Παρόλο που συμφωνώ για το ποιμαντικό χαρακτήρα δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω το συλλογισμό σας.
Η Αποκάλυψη δεν μας μιλάει για παγκόσμιο κυβερνήτη και όπως δείχνουν τα πράγματα οδηγούμαστε σε μια παγκόσμια κυβέρνηση;
Νομίζω ότι η Αποκάλυψη και γενικά ο Λόγος του Θεού μπορεί να είναι πολυσήμαντος, να έχει περισσότερες από μία ερμηνείες και όλες να είναι σωστές.
Η πορεία των συναλλαγών σε μια αχρήματη κοινωνία δεν μας οδηγεί στο ότι δίχως αυτό που θα μας δίνουν δεν θα μπορούμε να τις κάνουμε;
Εκτός από το ποιμαντικό χαρακτήρα αυτά δεν είναι προφητεία που εκπληρώνεται στις μέρες μας; Δεν λέω ότι θα εκπληρωθεί φέτος ή το 2012 ή το 2020 αλλά προς εκεί δεν πηγαίνουμε;
Ειδικά όταν θα ανοικοδομηθεί ο Ναός του Σολομώντα;
Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου μπορεί να γράφτηκαν με αφορμή τα προβλήματα εκείνης της εποχής, αλλά δεν είναι επίκαιρα για όλες τις εποχές, και την δική μας;
Συμφωνώ ότι κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς τον καιρό που θα γίνουν αυτά εκτός από τον Θεό, αλλά είναι λάθος να επισημαίνουμε και να αντιστεκόμαστε στις κινήσεις που μας οδηγούν εκεί; Προβληματίζομαι γιατί δεν είναι μόνο η ηλεκτρονική (δια)κυβέρνηση αλλά είναι και η παγκόσμια αναβίωση του αποκρυφισμού, και για μένα το κυριώτερο, ο Οικουμενισμός, η προδοσία της Πίστεως από τους "Ορθοδόξους" Ποιμένες. Εντωμεταξύ και ο Οικουμενιστής Μητροπολίτης Δημητριάδος κ Ιγνάτιος είναι υπέρ της κάρτας και αυτό δεν με καθησυχάζει. Μήπως επειδή η ηλεκτρονική ταυτότητα όπως και ο οικουμενισμός εξυπηρετούν τη παγκόσμια κυβέρνηση; Δεν θα ανησυχούσα αν η Ορθόδοξη Εκκλησία παρέμενε άμωμη από τη κοινωνία των αιρετικών, όμως εδώ, όπως φαίνεται και στη σημερινή σας ανάρτηση, μας πάνε για Σύνοδο που θα την ονομάσουν Οικουμενική. Πώς θα είναι Οικουμενική δίχως Ιεράρχες που όχι μόνο στην Θέωση δεν έχουν φτάσει αλλά είναι και αιρετικοί; Και τι θα γίνει σε μία Σύνοδο που την αποτελούν οι Οικουμενιστές; Μπορεί να καταδικαστεί ο Οικουμενισμός;
Όχι, η Ορθοδοξία θα καταδικαστεί...

amethystos είπε...

@ "αλλά είναι λάθος να επισημαίνουμε και να αντιστεκόμαστε στις κινήσεις που μας οδηγούν εκεί; "
Mά αγαπητέ φίλε αυτή δέν είναι η ουσία τού χριστιανού; Αυτή δέν είναι η ζωή τού χριστιανού από το βάπτισμά του κι έπειτα; Πρέπει να έρθει μιά παγκόσμια κυβέρνηση γιά να μάς θυμήσει τί πρέπει να κάνουμε; Η ζωή τού χριστιανού είναι αόρατος πόλεμος δέν είναι ορατός. Συνήθως μπλεκόμαστε στόν ορατόν επειδή δέν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τόν αόρατο, τήν εν Χριστώ Ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Αμέθυστε...

...με αυτα που γραφεις..και υποψιαζομαι οτι εχεις δικαιο - επειδή ομως ειναι τοσο 'καινουργια', τοσο 'πρωτόγνωρα' για μας τους απλους χριστιανους...

...τι να πω...

.... θα μας στείλεις στο "ψυχιατρειο" :)

Μαλιστα.

Συνεχιζω να σε διαβαζω...και θα σε διαβαζω...

σκεφτομουνα να σταματησω την συνδεση ιντερνετ...αλλα τελικα...θα την ανανεωσω!

Ο Θεός να σου δινει Δυναμη στο εργο σου

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Μυρμιδόνας είπε...
Κυριε Χριστοδουλιδη

διαβασα ενα σχολιο του "Αμέθυστου" και θελω να μου πεις την αποψη σου!

Προκαταβολικα σου λεω, οτι η ερωτηση μου δεν ειναι 'παγιδα', ουτε θελω να σε βαλω σε 'κοντρα' με τον Αμέθυστο.

Ρωταω απλα, ανιδιοτελικα, αγνα.

Γραφει λοιπον ο Αμέθυστος, μολις εχτες:

"Ο/Η amethystos είπε...
Φυσικά έχει δίκηο ο π.Σαράντης να διαμαρτύρεται {ΕΝΝΟΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ} θίγονται βασικά δημοκρατικά δικαιώματα. Τό θέμα είναι τί δουλειά έχει σ'αυτή τήν ιστορία ο αντίχριστος καί το 666;"

24/9/10 6:23 μμ
*******************************************

Λοιπον κυριε Χριστοδουλιδη.

Τοσες μερες σου εγραφα και εγω οτι "τι σχεση εχει η καρτα με το 666;" - βασικα αυτος ητανε ο κυριοτερος λογος της διαφωνιας μας.

Και τωρα, διαβαζω, οτι και ο "Αμέθυστος" εχει την ιδια απορια.

Θα το εκτιμησω αν λαβω μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σου!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

γραφεις:
"Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ"

Δηλ ουτε ο Θεός δεν γνωριζει το Μελλον; ΔΙοτι αν το γνωριζε θα καταργουσε την ελευθερια του ανθρωπου;

Θα περιμενω με αγωνια την απαντηση σου!

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα, ο Θεός, είναι τό Μέλλον. Επίσης ο ίδιος ο Θεός μάς φτιάχνει τό μέλλον.
Ο άνθρωπος όπως μάς αποκάλυψε ο Κύριος είναι δούλος. Δέν είναι ούτε ελεύθερος ούτε έχει μέλλον.
Ελεύθερος είναι ο άνθρωπος τής μετανοίας, ο άνθρωπος τού Θεού. Πώς λέμε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να σωθεί μέχρι τήν τελευταία στιγμή, να μετανοήση όπως ο ληστής στό σταυρό;
Η Γνωση τού Θεού δέν είναι ανεξάρτητη από τήν αγάπη. Η ουσία τού θεού είναι η αγάπη καί η αγάπη καταργεί τή γνώση τού Θεού. Πώς λέει ο Κύριος, γνώσασθαι τήν αληθεια καί η αλήθεια ελευθερώσει ημάς; Εδώ ξαφνικά η γνώση η αλήθεια καί η ελευθερία είναι μαζί. Ο άνθρωπος όμως πρόδωσε καί εγκατέλειψε αυτό τό δώρο τού "όλου" κρατώντας μόνο τή γνώση καί πέθανε. Όλα τα τού Θεού είναι πολυδιάστατα. Τά τού ανθρώπου μονοδιάστατα.
Ο άνθρωπος είναι τό μόνο πλάσμα πού γνωρίζει τό μέλλον του. Τό θάνατό του. Καί ποσο επηρεάζει τή ζωή του αυτή η γνώση; Καθόλου. Ζεί σάν Θεός. Σάν αθάνατος.
Άν νομίζεις ότι γράψαμε περί τού χάους, έχεις δίκηο.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

σε ευχαριστω για την απαντηση σου.
Εχω ομως μια ακομα απορια -

- μου ήρθε σημερα το πρωι οταν πηγαινα στην Εκκλησια.

Ξερεις, οτι και οι δυο σεβόμαστε και αγαπαμε παρα πολυ τον Γέροντα Παίσιο!

Ειδικα εγω που μενω και στην Θεσσαλονικη, η Σουρωτή ειναι κοντα, και 'πετάγομαι' συχνα στο Μοναστήρι και στο τάφο του Γέροντα.

Εχω ομως την εξης απορια:

Ο Γέροντας Παίσιος τοτε γιατι 'καλλιεργησε' αυτην την 'ιστορια περι ελευσεως του Αντιχριστου";

Γιατι επισης ο Γερ. Παίσιος ήτανε 'κατα της κάρτας";

Γιατι ο Γερ. Παίσιος μιλησε για "Θα τα ζήσει ολα αυτα η δικη σας γενια..θα χτισουνε τον Ναο του Σολομώντα...θα παρουμε την Πόλη" ?

***********************************

Απο μια πρώτη ανάγνωση φαινεσαι Αμέθυστε να ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ απολυτα με τον Γέρ. Παίσιο!

Αυτά που απαντησες εδω στην σελιδα σου, στον φίλο μας τον Ανώνυμο...ειναι αντιθετα με αυτα που λεει ο Γερ. Παίσιος!

Λοιπον Αμέθυστε;
θα περιμενω και εδω τις διευκρινισεις σου!

Μια όμορφη Κυριακή να έχουμε!

amethystos είπε...

Φίλε Μυρμιδόνα, πάει να φύγει η Κυριακή αλλά Κυριακή είναι ακόμη.
Τά περί 666 και αντιχρίστου δέν τα έγραψε ο ίδιος ο Γέροντας. Κάποιος τα μαγνητοφώνησε καί τά κυκλοφόρησε στό γνωστό φυλλάδιο. Ο Γέροντας είχε στεναχωρηθεί πολύ μέ αυτή τήν πράξη. Οπωσδήποτε κάτι παρεμφερές κουβέντιαζε μέ τούς ανθρώπους, αλλά ο Γέροντας πολλές φορές ανοίγονταν κι έλεγε προσωπικά του πράγματα, τά οποία επ'ουδενί δέν μπορούν να θεωρηθούν προφητείες. Ο Γέροντας αγαπούσε μόνο έναν προφήτη καί τίς προφητείες του, τον προφήτη Δαυϊδ καί το Ψαλτήρι. Εξ'άλλου πόσες φορές ο Θεός δέν απείλησε πόλεις καί χώρες (Ιωνάς) καί λόγω τής φιλανθρωπίας του δέν τίς πραγματοποίησε ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Αμέθυστε!

Τελικα...ετσι οπως τα λες, πραγματικα κυκλοφορει μεγαλη 'παραπληροφορηση' στον κοσμο!
Στους Χριστιανους αναφερομαι - φαντασου τωρα τι γινεται στους υπολοιπους!

Στις προάλλες γνωρισα ενα παλληκαρι στην παρρεα, μιλησαμε για το Αγιο Ορος...μεσα σε 10 δευτερολεπτα, το μονο που ειχε να μου 'εξιστορησει' ητανε:

"Βρηκα τον ταδε Γεροντα...μου ειπε πολλα απο την προσωπικη μου ζωη...".

Το ελεγε και 'καμαρωνε'!

Ωσαν να λες πηγε σε χαρτορίχτρα!

Ηθελε να πει "κοιτα ποσα πολλα αξιζω, που βρηκα καποιον, να μου 'προφητεψει' τι εκανα στην ζωή μου"!

Αχ...η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ τελικα πόση στην Ορθοδοξια - και βρε Αμέθυστε...

...δεν σε πιανει καπου 'απελπισια';
Πως θα διορθωθει αυτη η κατασταση;

Ειμαι σιγουρος οτι θα συμφωνησεις μαζι μου: ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να διορθωθει, σωστα Αμέθυστε;

Υ.Γ.: σε αλλη σελιδα σου, σε ρωτησα για τον π. Φλωρόφσκυ, τι γνωμη εχεις για εκεινον, πως τον 'κατατασεις' στην ιδια 'κλιμακα' με του Αιρετικους Ζηζιουλα κλπ

amethystos είπε...

Ο Φλωρόφσκυ είναι ο καλύτερος ιστορικός τής θεολογίας καί είναι καί μεταφρασμένος στά Ελληνικά. Δέν είναι ακριβώς θεολόγος. Πώς είναι οι ιστορικοί τής φιλοσοφίας; Δέν είναι ακριβώς φιλόσοφοι. Είναι πολύ καλοί συγγραφείς αλλά κατευθύνονται πάντοτε πρός τήν ιστορία. Ο πόθος τους είναι να αφήσουν ιστορικό έργο. Ο Φλωρόφσυ είναι ο πρωτεργάτης τού οικουμενισμού. Ο Ζηζιούλας καί ο Ρωμανίδης είναι μαθητές του. Από τά βιβλία του δέν μπορεί κάποιος να μάθει κάτι γιά τήν πνευματική ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

σε πρωτη φαση μου ακουγεται λιγο βαρυ αυτο που γραφεις για τον π. Φλωρόφσκυ:

"Από τά βιβλία του δέν μπορεί κάποιος να μάθει κάτι γιά τήν πνευματική ζωή."

Ομως...θα το ψαξω καλυτερα, διοτι τωρα με πιανεις 'αδιαβαστο' :)

Μολις βρω λιγο χρονο...διοτι οι επαγγελματικες υποχρεωσεις τρεχουνε!

Παντως θυμαμαι...καποια κειμενα του που διαβασα...μου ειχανε αρεσει!

Καλον Αγώνα να εχουμε Αμέθυστε!