Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΑΝΟΙΑ - ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟΓΗΣΗ (2)

Απο το βιβλίο του Γ. Πατρώνου «Θεολογία και Ορθόδοξο βίωμα» εκδ. Δόμος

Κέντρο στην αρχαία Εκκλησία η μετάνοια, σε εμάς η εξομολόγηση.

Ο όρος «εξομολόγησις» δέν απαντάται πουθενά, ούτε στα ιερά Ευαγγέλια, ούτε στις πράξεις των αποστόλων, αλλά ούτε και στις Επιστολές, που είναι ποιμαντικού και πνευματικού χαρακτήρος και θα έπρεπε η πράξη της εξομολόγησης να επιβεβαιώνει με την εξωτερίκευση των αμαρτιών τη μετάνοια, σύμφωνα με τις σημερινές πεποιθήσεις.

Αντιθέτως στα Ιερά κείμενα της πίστεως μας τονίζεται μόνον το θέμα της μετάνοιας και της επιστροφής. Χωρίς μετάνοια είναι ανέφικτη οποιαδήποτε αλλαγή και ασφαλώς απραγματοποίητη κάθε μορφή πνευματικής ζωής. Στην Π.Δ. οι Προφήτες εκήρυτταν μετάνοια και καλούσαν τους πλανημένους σε επιστροφή. Στην Κ.Δ. η μετάνοια σχετίζεται με την έλευση της Βασιλείας του Θεού και θεωρείται βασική προϋπόθεση εισόδου σε αυτήν. Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ. «Μετανοείτε ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών».

Πρίν απο το Βάπτισμα προηγείται η μετάνοια και η μετάνοια είναι εκείνη που ανοίγει την θύρα της χάριτος.

Η πνευματική ζωή, υπο τις προϋποθέσεις αυτές, δέν είναι μια «κρυφή» ατομική υπόθεση όπως συνήθως κατανοείται όταν συσχετίζεται με το θέμα της εξομολογήσεως. Είναι ένα γεγονός Εκκλησιολογικό, κοινωνίας προσώπων, και απαιτεί διαφάνεια και άνοιγμα προς τους άλλους.

Γίνεται έτσι εύκολα κατανοητό, γιατί στην Εκκλησία των πρώτων αιώνων η εξομολόγηση γινόταν δημόσια και μάλιστα σε ώρα λειτουργικής σύναξης όλων των πιστών. Η εξομολόγηση ήταν μια πράξη μετάνοιας, συμφιλίωσης και επανένταξης στην Εκκλησιολογική κοινότητα των πιστών. Ήταν μυστήριο Εκκλησιολογικό και όχι ενέργεια ψυχολογικής εκτόνωσης και πνευματικής καθοδήγησης.

Η εξομολόγηση, δηλ. η «ανακοίνωση» των αμαρτιών δέν απαιτεί την ριζική μετάνοια και μεταστροφή αλλά κάποιο ψύχο-παιδαγωγικό στοιχείο. Για αυτό και τα αποτελέσματα δέν είναι μεταμορφωτικά, όχι μόνο απο τη συχνή προσέλευση στην εξομολόγηση αλλά και απο τη συχνή μετοχή και στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ας δούμε όμως τώρα με συντομία πώς διαμορφώνεται το θέμα της μετάνοιας, πέρα απο την Κ.Δ. στην Εκκλησιαστική ιστορία!

Ενώ, στην ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι και τον 14ο αιώνα, η θεολογία και το κήρυγμα είχαν ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, την θεία Ευχαριστία, όλα τα επι μέρους, ακολουθίες, τελετουργικές πράξεις, κατήχηση, κήρυγμα, μετάνοια μυστηριακή και πνευματική ζωή, βρίσκονταν  σε άμεση σχέση με την Θ.Λειτουργεία και την Θ. Ευχαριστία.

Δέν νοούνταν κατήχηση και βάπτισμα, γάμος, χειροτονία χωρίς την σύνδεση με την Θ. Λειτουργία και την μετοχή στην Θ. Ευχαριστία.

Οι αμαρτωλοί και οι «πεπτωκότες» δέν μετείχαν στη Θεία Ευχαριστία.

Μόνον απο τον 14ο αιώνα και εξής,κάτω απο την επίδραση του πνεύματος και της θεολογίας της Δύσης αρχίσαμε να μιλάμε για επτά κεχωρισμένα και ανεξάρτητα μεταξύ τους Μυστήρια.

Απο τότε άρχισε η αξιολόγηση τους σε πρωτεύοντα και δευτερεύοντα μυστήρια, ο συσχετισμός στη μετοχή κάποιου μυστηρίου με την υποχρεωτική πρόταξη κάποιου άλλου, ο χωρισμός σε υποχρεωτικά και προαιρετικά, και η επικάλυψη ή η αναίρεση του ενός απο κάποιο άλλο Μυστήριο.

Αυτός ο χωρισμός των Μυστηρίων σε επτά και η διαίρεση τους σε κατηγορίες με ανάλογες πνευματικές αξιολογήσεις ανήκει στην αιχμαλωσία μας στον σχολαστικισμό και δείχνει μια έντονη παρέκκλιση απο την Ορθοδοξία, αλλά ταυτόχρονα λόγω ακριβώς της νοοτροπίας της Ορθοδοξίας, επειδή έχουν γίνει πια οι παρεκκλίσεις παράδοση της Εκκλησίας μας, δείχνουμε και μια αυστηρή τάση διαφύλαξης αυτής της παράδοσης η οποία είναι μια παρέκκλιση της Ορθόδοξης ακριβώς ζωής.

Η διάκριση των μυστηρίων σιγά σιγά, καθώς δέν διορθώνόταν γνώρισε μια απαράδεκτη απολυτοποίηση. Για την Ορθόδοξη θεολογία το κάθε μυστήριο δέν κατέχει το «επι μέρους» αλλά το όλον της Σωτησίας. Τα μυστήρια δέν μπορούν αν θεωρούνται προσθετικά το ένα προς το άλλο, ώστε στο τέλος να συμπληρώνεται και να ολοκληρώνεται η Σωρηρία, όπως τα θεωρεί πλεόν η Δυτικότροπη Ορθοδοξία (αυτό που καταγγέλλεται σαν Κληρικαλισμός)

Ένας βαπτισμένος μετέχει στο «όλον» της Σωτηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα Μυστήρια : της μετανοίας, του γάμου, της Ιερωσύνης, της θείας Ευχαριστίας. Δέν πρέπει να ξεχνούμε ότι στον χώρο του αναχωρητικού και ασκητικού μοναχισμού, ΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ, επι μεγάλα χρονικά διαστήματα, δεκαετίες ολόκληρες και πολλές φορές ώς το τέλος του βίου τους μέσα στις ερήμους, δέν εξομολογήθηκαν, δέν λειτουργήθηκαν, και δέν κοινώνησαν. ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ; Θα τους διαγράφαμε απο «μέλη» της Εκκλησιαστικής κοινότητας; ( όπως γίνεται ήδη σήμερα)

Δέν είναι όμως ευτυχώς μόνο τα «Επτά Μυστήρια» που καθαγιάζουν τον άνθρωπο. Είναι και η κάθε Εκκλησιαστική πράξη, η κάθε διακονία, το κάθε λειτούργημα και πνευματική εμπειρία.

Και πολύ περισσότερο δέν είναι μόνο η « εξομολόγηση», όπως απολυτοποιείται απο πολλούς, και μάλιστα όχι στην έννοια της βίωσης της μετανοίας, αλλά κυρίως στην καθιέρωση μιας σχέσης εξάρτησης προσώπων και ελέγχου των συνειδήσεων, όπου και διαμορφώνεται μια αντιεκκλησιολογική διάκριση «καθαρών» και «ακαθάρτων» στο σώμα της Εκκλησίας και του λαού του Θεού.

(αυτά για την Ελληνική Ορθόδοξη παπική Εκκλησία που μας τυραννά στις μέρες μας)

Συνεχίζεται

Αμέθυστος

54 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Από το βιβλίο : "Ο όρος «εξομολόγησις» δέν απαντάται πουθενά, ούτε στα ιερά Ευαγγέλια, ούτε στις πράξεις των αποστόλων, αλλά ούτε και στις Επιστολές, που είναι ποιμαντικού και πνευματικού χαρακτήρος και θα έπρεπε η πράξη της εξομολόγησης να επιβεβαιώνει με την εξωτερίκευση των αμαρτιών τη μετάνοια, σύμφωνα με τις σημερινές πεποιθήσεις."

Κυπριανός Χ : Συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά νομίζω ο κ. Πατρώνος δεν έχει διαβάσει ή μάλλον δεν υπέπεσε στην αντίληψή του, η Καθολική Επιστολή Ιακώβου : Κεφα 5, στιχ. 16, ένθα και : "ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΣΘΕ αλλήλλοις τα παραπτώματα, και ΕΥΧΕΣΘΕ υπέρ αλλήλων, όπως ΙΑΘΗΤΕ".

Το Μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως είναι Μυστήριο και κάθε προσπάθεια ψυχαναλυτικής απομυστηριοποιήσεως του τύπου : ... "να επιβεβαιώνει με την εξωτερίκευση των αμαρτιών τη μετάνοια", είναι απλή μεταγραφή και αναγωγή της κοσμικής σοφίας στον χώρο του υπερκόσμιου πνεύματος ένθα οικεί η του Θεού σοφία.

Η επερχομένη "ίασις" έχει προ αυτής το "εύχεσθε", τούτο δε προϋποθέτει το "κατά Θεόν εύξασθε". Όχι όμως καθώς έκαστος δοκεί τον Θεό και τα "κατά Θεόν" σχέσιν έχοντα.

Η Μετάνοια δεν αποσυνδέεται από την Εξομολόγηση.

Από το βιβλίο :"Πρίν απο το Βάπτισμα προηγείται η μετάνοια και η μετάνοια είναι εκείνη που ανοίγει την θύρα της χάριτος."

Κυπριανός Χ : Αυτονόητο ότι ο ανάδοχος είναι βεβαπτισμένος. Πριν από το Βάπτισμα δεν απαιτείται η μετάνοια του βαπτιζομένου. Αυτή επέρχεται αργότερα - ή δεν επέρχεται - δια του δευτέρου βαπτίσματος: Του βαπτίσματος της μετανοίας των δακρύων. Η θύρα της Χάριτος ανοίγει με δάκρυα διαφορετικής φύσεως ή τύπου. Περισσότερα περί αυτών αναζητήσατε στον αγ. Συμεών το Νέο θεολόγο.

amethystos είπε...

Αγαπητέ μας κ. Χριστοδουλίδη, πώς είναι δυνατόν να μήν έπεσε στην αντίληψη του κ.Πατρώνου.
Το εξομολογείσθε αλλήλλοις δέν έχει καμία σχέση μετην συμερινή εξομολογηση. Φαίνεται και απο τις λέξεις. Ο κληρικαλισμός είναι μεγάλο πρόβλημα για όλους μας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αγαπητέ "αμέθυστε",

Επειδή το θέμα αυτό έχει άφθονες υποσημειώσεις, που δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε ένα σχόλιο, θα επισημάνω δυο πράγματα.

Πρώτον, ότι ο κ. Πατρώνος προσπαθεί να μας επαναφέρει στις συνήθειες της αρχαίας και αδιαφοροποίητης εκκλησίας.

Δεύτερον, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στην αρχαία εκκλησία είχαμε μεταστροφή ειδωλωλατρών (μετάνοια) και όχι εξομολόγηση αμαρτιών (μετάνοια και πάλι).

Ο ειδωλολάτρης δεν ήταν υποχρεωμένος να αναφερθεί σε αμαρτήματα που διέπραξε κατά τη διάρκεια του ειδωλολατρικού του βίου. Αρκούσε και μόνο η δημόσια καταγγελία της πλάνης των ειδώλων που ακολουθούσε. Η μετάνοιά του ήταν, θα λέγαμε, μεταστροφή του βίου. Διαφοροποιούσε τη ζωή που συνέχιζε από την προηγούμενη που είχε ζήσει.

Αλλά και ο βαπτισμένος χριστιανός διαπράττει εν γνώσει ή και εξ αγνοίας (: "λόγω, έργω ή διανοία") αμαρτήματα. Τα οποία τον υποστρέφουν στην ειδωλολατρία χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Εδώ όμως δεν υπάρχει η αντιστοιχία με τον ειδωλολάτρη, οπότε και η εξομολόγηση συνυφαίνεται στενότερα με την μετάνοια.

amethystos είπε...

H μετανοια ειναι εντολη του Κυριου, Μετανοειτε ηγγικεν γαρ η Βασιλεια των ουρανων.Με τον Προδρομο κηρυχθηκε στους Εβραιους.Ειναι η εισοδος στην Εκκλησια.Σημερα η εξομολογηση ειναι ξεχωριστο Μυστηριο.Και δεν οδηγει στην Εκκλησια και γι αυτο δεν υπαρχουν και πολλοι χριστιανοι.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αγαπητέ "αμέθυστε",

Όλα τα ιερά Μυστήρια είναι εντολές του Κυρίου και όλες αυτές οι εντολές μας εισάγουν στην Εκκλησία.

Το Άγιον Πνεύμα συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας, μη το ξεχνάμε - όπως μου διαφεύγει κι εμένα αυτή τη στιγμή η κατάλληλη φράση που υπάρχει.

Πώς τώρα την καταντήσαμε (κατάντησαν) είναι άλλο ζήτημα.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

Θελω να σε ρωτησω, αυτα που γραφεις, και οπως παρατηρησε σωστα ενας αναγνωστης σου "ακουγονται πολυ παραξενα στα αυτια μας" - μιας που δεν μας τα εχουνε διδαξει μεχρι σημερα....

...εκτος τον Γ. Πατρώνο, και τα δικα σου αρθρα.. εχεις να μας δωσεις και αλλη βιβλιογραφια;

Θελω να πω...εχουνε μιλησει και αλλοι χριστιανοι - π.χ. Μοναχοι, ενδεχομενως ακομα και Άγιοι;

****************************

Η σωστη εξομολογηση πως πρεπει να γινεται; Μονο δημοσια;
Προφανως με μετανοια - βεβαια σου δινω ΔΙΚΑΙΟ Αμέθυστε...διοτι τελευταια αντιληφτηκα οτι αρκετοι πιστοι πηγαινουνε στην Εξομολογηση μονο για να 'υπερασπιστουνε' το εγω τους και να 'δικαιωθουνε' - και μετα να βγουνε ακομα πιο ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ εξω στον κοσμο!
Δυστυχως συμβαινουνε και αυτα!

ομως...πως μπορεις να αποδειξεις 'μαθηματικα' οτι ο αλλος δεν μετανοησε...ενω προσήλθε στο Μυστηριο της ΕΞομολογησης;

Για να μην μιλησω για ολους τους συνχριστιανους μας...που κοινωνουνε καθε Κυριακή.... άραγε, ποσοι απο αυτους κρατησαν νηστεια...για να μην ρωτησω κιολας "ποσοι εξομολογηθηκαν πριν" - οταν μαλιστα - νεοτερο φρουτο πια και αυτο - ΕΖΗΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ - παιρνουνε την προηγουμενη τηλεφωνο τον ιερεα, για να τον ρωτησουνε, τι λες Αμέθυστε;

"Πάτερ, τι ωρα θα βγει αυριο η Θεια Κοινωνια;'

Νομιζετε σας κανω πλακα ε;
Δεν θα το πιστευα οτι αυτο μπορει να συμβει, ομως βρισκομουνα ο ιδιος στο γραφειο της Ενοριας και το ακουσα!

Ωσαν να λες η Θεια Κοινωνια ειναι μια Θεατρικη Παρασταση στον Κινηματογραφο...και πηρε η κυρια τηλεφωνο να ρωτησει τι ωρα θα αρχισει η παρασταση, για να κρατησει την καλυτερη θεση!

Δεν προλαβαινει να πει ο ιερεας: "Μετα φοβο Θεου προσέλθετε" - και τρεχουνε οι συνχριστιανοι μου - ωσαν να λες δεν θα προλαβουνε να κοινωνησουνε, ή ωσαν να λες... "να ξεμπερδευουμε γρηγορα με αυτην την υποχρεωση...αντε να κοινωνησουμε γρηγορα, καναμε το καθηκον μας, και μετα να ξαφανιστουμε στο σπιτι μας..."

Αμέθυστε...εχεις δικαιο σε αυτα που γραφεις, μονο δειξε σε παρακαλω κατανοηση οταν σου ζηταμε διευκρινισεις!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Περι του σαδομαζοχιστικού θρησκεύειν

Εδώ και καποιες εβδομαδες…εχω μια αντιπαράθεση με τον κύριο Χριστοδουλιδη.
Είναι μεγαλυτερος μου, είναι εξυπνος, και ομιλει πολύ ομορφα την ελληνικη! Αν μη τι άλλο, όλα αυτά τα σεβομαι!
Επειδή όμως το αντικειμενο μας δεν είναι ο κύριος Χριστοδουλιδης και τα ‘τάλαντα’ του, αλλα η Διαστρεβλωση της Ορθοδοξης Πίστης – ετσι βεβαια όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε ενας απλος χριστιανος…γιαυτο επιθυμω να γραψω το παρακατω άρθρο!
Από Αγάπη για την Αλήθεια – μονο αυτό εχω ως κινητρο!

Σημειώσα και αλλου ότι οι αντιληψεις σαν του κυριου Χριστοδουλιδη εχουνε σακατέψει ανθρωπινες ψυχες, εχουνε ευνουχισει δυνατα μυαλά!
Εκεινοι όμως τον ‘χαβα τους’! Δεν τους τρομαζει τιποτα, δεν τους ‘φοβιζει φοβερα καμια’!

Ετσι, το ‘μεγαλο μπαμ’ με τον κύριο Χριστοδουλιδη εγινε…όταν τον ρωτησα σε ένα άρθρο του «κατά του Νικολαου Μεσογαιας» - τι γνωμη εχει για την μεταμοσχευση, και αν είναι εναντιον, από ότι καταλαβα…
Μου απαντάει ο κυριος Κυπριανος: «Σαφέστατα»!
Εκει εγινε το ‘κλικ’!
Εκει ειπα μεσα μου – δεν μπορω να μην γραψω την αληθεια: «εδώ εχουμε ένα προβλημα…και μαλιστα μεγαλο»!

Καταρχην μου θυμισε την αντιδραση μιας γκομενας, όταν την ρωτησα για το τηλεφωνο της.
«Μπορεις να μου δωσεις το νουμερο σου;» - για να μου απαντησει:
«Όχι βεβαια»!
Δεν της χαριστηκα όμως! «Κοπελιά, το ‘όχι’ δεν αρκουσε; Το ‘βεβαια’ τι το χρειαζοσουνα;» - εκει κατι μουρμουρισε και ‘ξαφανιστηκε’!

Ετσι και ο κυριος Κυπριανος: Όχι απλως ‘σαφως’, αλλα ‘Σαφεστάτως’!

Και εξηγουμαι:

1. Βασικο μοτιβο της θρησκευτικης αντιληψης του είναι ο Πόνος και ο Θάνατος!
Οσο πιο πολύ μπορουμε να κανουμε τον ανθρωπο να πονεσει – τοσο καλυτερα! Διοτι ετσι θα κερδισει την Βασιλεια των Ουρανων!
Μου αρεσει, που μετα ο ανθρωπος αυτος κατηγορει εμενα ως Οικουμενιστή! Ενω δεν αντιλαμβανεται, αυτό που λεει ο σοφος λαος μας: «Όλα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουνε» - μιας που και οι Παπικοι, αν ειχανε ένα Δογμα στα 1000 χρονια της ιστοριας τους (μετα το Σχισμα) είναι αυτό ακριβως: ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΡΘΩΠΟΥΣ ΝΑ ΠΟΝΕΣΟΥΝΕ – ενιοτε ΚΑΨΤΕ ΤΟΥΣ, στραγγαλιστε τους, βασανιστε τους – ετσι τους καθαριζετε από τις αμαρτιες τους και ετσι θα πανε στον Παραδεισο!
Αρα, από πανω μας χρωστάνε και χαρι!
Τουλαχιστον οι Παπικοι ητανε συνεπης στο Πιστευω τους!
Ο πονος αγιαζει; Ε, πονο σας προσφερουμε!
-----------------------------
Αντιλαμβάνομαι ότι οι Πατερες μιλησαν για Ασκηση, για αποκοπή του ιδιου θεληματος, για ‘πονο’ πανω στον Αγώνα! Ο ιδιος ο Ιησους μιλησε για Σταυρο και Γολγοθα!

Άλλο όμως αυτό, και άλλο ο σαδισμος!
Άλλο το ένα, και άλλο το άλλο!
Βεβαια, θα με ρωτησετε τωρα, τι πιθανοτητες εχουνε οι διάφορες σεκτες να το κατανοησουνε αυτό; Εδώ δεν καταλαβαινουνε πιο απλα πραγματα!

2. Λεμε όχι στην μεταμοσχευση, ασχετως αν καποιος που πεθαινει, μπορει με τα οργανα του να κρατησει στην ζωη έναν συναθρωπο μας! Θα μπορουσε να είναι ο πατερας μου, θα μπορουσε να είναι το παιδι του κυριου Κυπριανου! Λεμε ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ όχι!
Να μας ζησουνε οι Μαρτυρες του Ιεχωβα που λενε όχι στην μετάγγιση αιματος!

3. Όταν ενας ανθρωπος αυτοκτονει – λεμε παλι όχι στην ταφη του – τον αφηνουμε να φυγει σαν ‘ένα ζωο που ψοφησε’ – διοτι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ δεν ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ! Λεμε και εδώ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ όχι!

4. Όταν ενας ανθρωπος…στο νοσοκομειο…σε απελπιστικη κατασταση – που εδώ και χρονια ζει με ‘νεκρο εγκεφαλο’ – ή τελοςπαντων πασχει από μια πολύ οδυνηρη ανιατη ασθενεια – και ισως η ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ, παρουσία του Κρατους και των Αρχών (ώστε να μην υπαρχει εκμεταλλευση) – αν ισως θα επρεπε σκεφτουμε και κατά εξαιρεση και και αυτό το ενδεχομενο…λεμε ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ!
Ασχετως αν εμεις ουτε το δαχτυλακι μας δεν θα κουνησουμε, εστω μια μερα να ξοδεψουμε για να σταθουμε στο πλαι αυτου του ανθρωπου!
Ασχετως, όταν ένα ζωο τραυματιζεται θανασιμα, για να μην βασανιζεται το καημενο – το «ευθαναθουσαν» - τουλαχιστον να απαλλαγεί από τους φρικτους πονους!
Τι;
Ειπατε τιποτα;
Μα το ζουμι της ‘θεολογιας’ του κυριου Χριστοδουλιδη είναι ο ΠΟΝΟΣ;
Οσο πονος…τοσο καλυτερα;
Α μαλιστα…παραλιγο να το ξεχασω!

Ανώνυμος είπε...

5. Λέμε όχι στην παραλαβη της Καρτας…ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ όχι!
Δεν θα εχουμε να φαμε αν δεν παραλαβουμε την Καρτα;
Ε, και;
Στον πολεμο του 1940 δηλ πως οι ανθρωποι γυρνουσαν σκελετωμενοι στους δρομους και τους μαζευαν στα καρα;
Σιγα το πραγμα! Αστειοτητες! Δηλ εμεις σε τι υστερουμε…για να τους μιμηθουμε;
Εξαλλου… βασικη διευκρινηση του κυριου Χριστοδουλιδη σε σχετικη ερωτηση μου: «Μα δεν υπηρχανε καννιβαλοι στην Κατοχη – οποτε…τι φοβασε Μυρμιδονα;»!
Επιμενω εγω: μα ο πατερας θα βλεπει τα τρια του παιδια να πεθαινουνε;
Ο κύριος Χριστοδουλιδης είναι πιο αποφασισμενος παρα ποτε!
Χρησιμοποιωντας εδάφια της Αγίας Γραφης – (ειπαμε, ομιλει πολύ ρητορικα – πιο πολύ θα τον εκανα για δικηγορο παρα για ιατρο) – προσπαθει να με πεισει, ότι είναι ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ στον πατέρα που θα βλεπει τα παιδια του να πεθαινουνε της πεινας!
Για σκεφτειτε λιγο κυριε Χριστοδουλιδη…ο αντιχριστος να ερθει το 2.584!
Ποσο γελοια θα φαινονται τα γραπτα σας εν ετη 2010 – που στειλατε τοσους ανθρωπους σε έναν αδικο θανατο, αφου τους απειλουσατε, ότι αν τυχον παρουνε την καρτα, θα ερθει μετα ο Αντιχριστος;!
Όπως και να εχει, και στην Καρτα λεμε ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ!

6. Στον Μεσαιωνα – ετσι για να δειτε ότι ‘όλα τα γουρουνια την ιδια μουρη εχουνε’, Παπικοι και δικοι μας ορθοδοξοι Ταλιμπαν – οι επιστημονες της ιατρικης, οι συναδελφοι του κυριου Χριστοδουλιδη – για να κανουνε ερευνα στο σωμα του ανθρωπου, η λεγομενη «ανατομια» - αναγκαζονταν οι ανθρωποι και καταφευγανε νυχτα σε Νεκροταφεια, να ξεθαψουμε καποιον φρεσκοπεθαμενο και μετα γρηγορα σε καποιο υπογειο – γιατι αραγε; (λογικα αυτά πρεπει να τα ξερει καλυτερα από μενα ο κυριος Κυπριανος, ως ιατρος).
Διοτι η Καθολικη Εκκλησια ειχε απαγορεψει την ‘ανατομια’ επι του σωματος του ανθρωπου – εστω και νεκρου, διοτι…τα γνωστα μπλα μπλα του κυριου Χριστοδουλιδη!
Διοτι η Γραφη λεει ότι το σωμα είναι Ναος του Θεου, και οποιος φθειρει το πτωμα…φθειρει τον Θεον!
Αυτά ΒΛΕΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ και κανανε την Επανασταση του Διαφωτισμου – εξατιας του οποιου Διαφωτισμου σημερα η ανθρωποτητα δεν εχει μελλον!
Τους αναγκασαν τους επιστημονες ανθρωποι σαν τον κυριο Κυπριανο!
Αν μια φορα φταιχανε οι Αθεοι Διαφωτιστες της Γαλλιας – δεκα φορες και εκατο φορες περισσοτερο εφταιχαν οι κληρικοι και οι θρησκευοντες με τις φανατισμενες αντιληψεις τους!

Μα τι κακο είναι να ερευνησω το ανθρωπινο σωμα αφου πεθανει; Τι κακο να ερευνησω το πτωμα, ώστε με τις γνωσεις που θα αποκομισω, μετα να βοηθησω τους συναθρωπους μου που είναι εν ζωη;
ΟΧΙ – ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ – ητανε η απαντηση των ‘χοιρων’!

Για οσους βιαστουνε να πουνε ‘αυτά δεν μας αφορουνε, διοτι αυτά συνεβησαν στην Δυση’ – ας μην χαρουμε γρηγορα: εμεις τοτε ειχαμε 400 χρονια σκλαβιας και δεν ειχαμε ουτε γιατρους ουτε νοσοκομους, ποσο μαλλον ιατρικη ερευνα!
Όταν όμως σημερα…μετα τοσους αιωνες, και ακομα υπαρχουνε Χριστιανοι που είναι τοσο πορρωμενοι – φανταστειτε εκεινη την εποχη πως θα αντιδρουσανε!

7. Γιατι απαγορευετε η ερευνα στα πτωματα αφου θα είναι για καλο ολης της ανθρωποτητας;
Μα για τον ιδιον λογο, για τον οποιον οι πρωτοι αναισθησιολογοι κρατουσανε μυστικες της ανακαλυψεις τους!
Εφοβουντο τους Καρδιναλιους του Πάπα!
Εκεινοι ειχανε αποφανθει: ο πονος είναι ευλογημενος από τον Θεο – και οποιος απαλυνει τον πονο του ανθρωπου είναι εχθρος της Εκκλησιας – και ως τετοιος οφειλει να περασει τα βασανιστηρια της Ιερας εξετασης, για να καθαρισει η ψυχουλα του και στην Άλλη Ζωη να είναι στον Παράδεισο!
Επιτρεπεται η ερευνα των αναισθητικων που θα απαλυνουνε τον πονο του ασθενους; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και εδώ ΟΧΙ!

Ανώνυμος είπε...

8. Ο Νικολαος Μεσογαιας μιλησε (από τους πρωτους Επισκοπους στην Ελλαδα) για την εξωσωματικη γονιμοποιηση.
Επειδή δεν εχω καμια σχεση με την ιατρικη, δεν μπορω να λαβω θεση.
Όμως: όταν ένα ζευγαρι, εχει τα παντα…λεφτα, σπιτι, δουλεια, λεφτα να φανε και οι κοτες…αλλα τους λειπει ένα παιδι για την ευτυχια –
- δηλ είναι τοσο κακο να αποκτησουνε τεκνα…εστω με την βοηθεια της Ιατρικης;!
Βεβαια, «ο Θεός δινει τα παιδια», όμως ο Θεός «εδωσε και την Επιστήμη»!
Γιατι να ειμαστε τοσο αρνητικοι;
Εχω ζευγαρια στο συγγενικο μου περιβάλλον που αποκτησανε ετσι απογονους!
Τοσο κακο είναι λοιπον;
Επιτρεπεται για τον κυριο Χριστοδουλιδη η εξωσωματικη; ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ!

Βεβαια, εδώ εχω μια μικρη απορια, με το χαζο μου μυαλο!
Κανονικα, σε κατι πουριτανους και σε κατι τετοιες σεκτες – η εξωσωματικη δεν είναι ‘ευχης εργο’;
Και εξηγουμαι:
Μιας που το σεξ είναι ‘μιασμα’ και ‘απαγε της βλασφημιας’, ακομα και μεσα στον γαμο το κανεις…μονο για να τεκνοποιησεις…

…αραγε τι καλυτερο από την εξωσωματικη;
Γονιμοποιεις, χωρις να μιανθεις…και κυριως: διχως να νιωσεις την παραμικρη ηδονη και οργασμο!

ΝΑ γιατι λεω ότι δεν είναι ΣΥΝΕΠΗΣ στα πιστευω τους!
Τουλαχιστον οι Παπικοι είναι – εχουνε και ένα ελαφρυντικο!
Ενώ οι δικοι μας ‘ταλιμπαν’ εχουνε ξεφυγει τελειως!

9. Να θεσω το ερωτημα: αν επιτρεπεται ενας ανθρωπος να αυνανιστει;
Το βρηκατε!
Η απαντηση και εδώ είναι: ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ!
: )
Μα δεν εχει πλακα;
Μα φταιω εγω μετα όταν τους λεω ότι είναι τοσο μονότονοι και τοσο βαρετοι, μα κυριως τοσο προβλεψιμοι;!
Οποιος το κανει…αυτην την ακατανόμαστη πραξη…στην Άλλη Ζωη θα γυρναει τυφλος μεσα στον Παραδεισο!

Μικρη απορια μου βεβαια: αν ο αυνανισμος είναι τοσο ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟΣ, δηλ τι θα γινει μετα με τον πορνο..τον μοιχο…τον βιαστη…τον παιδεραστη;

10. Βεβαια, το μεγαλυτερο ατου στα χερια του κυριου Χριστοδουλιδη και της ‘σεκτας’ του ποιο είναι;
Εδώ το λενε ρε παιδι μου και γελαει το στομα τους! Ένα χαμογελο ζωγραφιζεται επιτελους στα προσωπα τους!
Ε, ας τους δουμε και λιγο χαρουμενους!
Εχω ξαναγραψει στον κυριο Κυπριανο: «Γιατι, αφου βρηκε την Αληθινη Πιστη, τα γραπτα του είναι τοσο μελαγχολικα, καταθλιπτικα; Ειτε Σοπενχαουερ διαβαζεις ειτε Χριστοδουλιδη…το ιδιο και το αυτό! Ενα είναι το πορισμα: σκεφτεσαι πώς να πας να αυτοκτονησεις, ασχετως αν μετα δεν σε θαψει κανεις!
: )

Ετσι…λοιπον ξερετε που θα ακουσετε ένα ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΝΑΙ του κυριου Χριστοδουλιδη;
Μα αν του θεσετε την ερωτηση:

«Η Κόλαση…για τους αμαρτωλους..θα είναι ΑΙΩΝΙΑ; Με αιωνια Βασανιστηρια; Οπου αιωνια θα πονανε και θα μαστιγωνονται και θα βραζουνε σε καζανια;» -

Εκει θα ακουσετε, κατά εξαιρεση τον κυριο Χριστοδουλιδη να αναφωνει με ένα χαμογελο ευτυχιας:
«ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΝΑΙ»!
: )

11. Διαφορες σκόρπιες σκεψεις:
Χτυπιεται ο κυριος Χριστοδουλιδης ότι η Καρτα είναι ο ‘προφητης’ του αντιχριστου.
Και ρωταω τωρα εγω με το χαζο μου μυαλο:
Δηλ ο αντιχριστος αλλιως δεν μπορει να ερθει;
:) :)
Δηλ ολοκληρος Διαβολος, ολοκληρος Αντιχριστος, ολοκληρο Τερας της Κολασεως και της Αβυσσου…δεν εχει άλλο τροπο να ερθει επι της γης..παρα μονο αν εμεις παραλαβουμε την «εξυπνη καρτα»;
Ε τοτε τι ΘΗΡΙΟ είναι….αν είναι τοσο μα τοσο ‘αδυναμο’;
------------------------------------------------------------------------
Ο κύριος Χριστοδουλιδης…με τις αποψεις του, δεν εχει τετραγωνησει τον κύκλο, αλλα σιγουρα εχει τετραγωνησει την Ορθοδοξη θεολογια!
Όπως του γραφω και αλλου, σε κάθε ερωτηση εχει και μια στερεότυπη απαντηση, που την εχει μαθει παπαγαλια από εξω…
…και μαλιστα τις περισσοτερες φορες γνωριζει και τι θελεις να τον ρωτησεις!
Εδώ μιλαμε για βραβειο Νομπελ!

Ανώνυμος είπε...

Αλλά εστω ότι όλα γινουνε όπως θελει ο κυριος Χριστοδουλιδης.
Δεν θα παρουμε την Κάρτα, θα ‘ενταχθουμε’ στο Παλαιο Ημερολογιο, θα σταματησουμε κάθε επικοινωνια με τους Δυτικους…και θα ‘ανανεωσουμε’ τον Κληρικαλισμο.
Δηλ τι;
Δηλ μετα τι;
Μετα όλα θα ‘διορθωδουνε’ επι της γης ‘ως δια μαγειας’;

Θελω να πω…αν συμβουνε τα παραπανω και όμως ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν ΑΛΛΑΞΕΙ – γιατι αυτή είναι η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ μετα την ΠΤΩΣΗ – ο ανθρωπος είναι ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΑΡΡΩΣΤΟΣ - μεχρι το ΜΕΔΟΥΛΙ ΤΟΥ –
-αν λοιπον ο ανθρωπος δεν αλλαξει, εκει αραγε τι θα εχει να απαντησει ο κυριος Κυπριανος;
Εκει να δουμε τι δικαιολογιες θα σκαρφιστει να βρει!

Για να μην παρεξηγηθω: και εγω ειμαι υπερ πολλων αποψεων του κυριου Χριστοδουλιδη – όμως δεν ειμαι ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΣ! Δεν ειμαι «Ασπρο-μαυρο»! Δεν ειμαι «ΑΠΟΛΥΤΟΣ»!
Αφηνω και λιγο χωρο…αν μη τι άλλο…στην Θεια Χαρι! Αν μη τι άλλο…στον Θεο!

12. Για να δειτε για τι ‘παθηση’ μιλαμε: Από ολους τους Ορθοδοξους Ιερεις, ποιον ιερεα βρηκε να υποστηριξει;
Μα τον π. Σαράντη!
Μολις ακουσε έναν παπά να μιλαει για αντιχριστους, διαολια και τριβολια….καρτες και τσιπ, 666 και 676…
…εκει βρε παιδι μου ανοιξε η καρδια του!
Εδώ μαλιστα! Σου λεει: «Εδώ ειμαστε»!
Στα διαφορα γραπτα του…αντιγραφει τον Τρεμπέλα στα παραπτώματα του!
Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ Τρεμπελας (κριμα το τεραστιο συγγραφικο του εργο) δεν διστασε να κρινει τους μεγαλους Αγιους της Ορθοδοξιας μας – μεχρι και με τον Μαξιμο τον Ομολογητη τα εβαλε!
ΦΟΒΕΡΟ ΝΑ ΣΑΛΤΑΡΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ!
Τι παθαινει η ‘τριτη ηλικια’ και χαζευει στα γεραματα; Αντι να γινει πιο σοφη; Αυτό δεν το γνωριζω – δεν λεω παντως μεγαλες κουβεντες, γιατι δεν ξερω τι θα μου ξημερωσει!
:)

Ετσι και ο κυριος Χριστοδουλιδης: στα διαφορα αρθρα του ….δεν εχει αφησει κανεναν ορθιο!
Ολους τους εχει κατακρινει και κοροιδεψει…και συρει από 40 κυματα….καθεται σε μια καθεδρα…σαν την γεροντοκορη, ‘ο ενας της ξενιζει και ο άλλος την βρωμάει’!
Ποιον δεν εχει κατακρινει;
Μονο για τον Γέροντα Παίσιο δεν εχει πει ακομα κουβεντα εναντιον του – ολους τους αλλους τους εχει διασυρει!

Μονο όταν βρηκε τον παπα Σαράντη…εκει παραξοδως…η μονοφθαλμη και ασπρομαυρη οραση του…δεν βρηκε κανενα λαθος και αρχιζε να τον δοξαζει!
Γιατι;
Μα γιατι ο π. Σαράντης εξυπηρετει την ‘θεολογια’ του, όπως ειπαμε, μια θεολογια του ΠΟΝΟΥ και της ΘΛΙΨΗΣ!

Τι και αν ρωτησα εγω πολλακις και ματαιως: «Αφου εκανε τοσο μεγαλο λαθος στην εκτιμηση της Γεροντισας Γαβριηλιας…πώς να τον εμπιστευθω στο θεμα της Καρτας;» - αφου στην αρχη απεφευγε ο κυριος Χριστοδουλιδης να δωσει μια απαντηση – εγω όμως επεμενα, τι βρηκε να μου απαντησει; Τι λετε εσεις;

«Μα δεν ετυχε να διαβασω το βιβλιο της Γεροντισας. Οταν και εφοσον τον διαβασω καποια στιγμη..τοτε και θα εχω αποψη»!
Και όλα αυτά, για να μην αναγκαστει να ασκησει κριτικη και στον π. Σαράντη!
Τι φοβερος Χριστιανος!
Ποσο πολύ αγαπαει την Αληθεια!

Ανώνυμος είπε...

13. Και κλεινω!
Να τι εννοω, ότι τετοιο ‘θρησκευειν’ σαν του κυριου Χριστοδουλιδη…εχει καταστρεψει ζωες και ζωες!
Εις μνημοσυνο αυτων των ανθρωπων – γραφω αυτό το άρθρο!
Μπορει να σβαλω σε καποια σημεια – να τα συζητησω με οποιον επιθυμει, ειμαι ανοιχτος σε προτασεις και επιχειρηματα. Εξαλλου γνωριζω τοσα λιγα για την Πιστη μας…που τωρα μολις κανω δειλα δειλα τα πρωτα βηματα!
Όμως:
Μετα μην αναρωτιόμαστε, γιατι η ΝΕΟΛΑΙΑ απεχει από την Ορθοδοξη Εκκλησια!
Γιατι το πρωι όταν πηγαινω στην Εκκλησια – νομιζω ότι μπαινω σε ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ!
Μετα μην αναρωτιομαστε, γιατι η κυρια όταν θελει να κοινωνησει, παιρνει τηλεφωνο από την προηγουμενη τον ιερεα «πατερ, τι ωρα θα βγει αυριο η Θεια κοινωνια»;
Τετοιες ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ τετοιων ΣΕΚΤΩΝ οδηγουνε την Νεολαια μακρια από την Εκκλησια!
Ακομα ρωταω τον κυριο Χριστοδουλιδη: αν παω στην Σκητη τους…θα πρεπει όλα τα κουμπια του πουκαμισου μου να είναι κουμπωμενα; Αλλιως δεν θα μπω στον Παραδεισο;!
***************************************************
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Που κολλαει το άρθρο μου, με την επικεφαλιδα;

Μια νοητη γραμμη συνδεει το σαδομαζοχιστικο σεξ με το σαδομαζοχιστικο ‘θρησκευειν’!

Αν δεν σου βγει στο πρωτο, θα σου βγει στο δευτερο!
Αλλου πολεμας την Λερναια Υδρα…και από αλλου σου βγαινει!

Υπαρχει τετοια ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ στο ΘΡΗΣΚΕΥΕΙΝ των ανθρωπων – θα μπορουσανε να γραφτουνε τονοι βιβλιων!
Υπαρχει ‘σαδομαζοχιστικο θρησκευειν;’ – για να απαντησω με την ορολογια του κυριου Χριστοδουλιδη: «ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΝΑΙ»!

Η ‘θεολογια’ της σεκτας είναι γνωστη: παντου πονος, δυστυχια, πεινα, σκελετοι, κατοχη, πολεμος…παντου αρρωστεια, μακαρι να μην ειχανε ανακαλυφθει ουτε οι αναισθησιολογοι…παντου η ΣΗΨΗ ενός ΠΤΩΜΑΤΟΣ, η ΒΡΩΜΑ της ναφθαλινης, η ΔΥΣΟΣΜΙΑ του νεκροταφειου…παντου ΘΑΝΑΤΟΣ!

Οχι…και εγω που πιστευα μεχρι σημερα…ότι ο ‘ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ’

Μετα τιμης

Μυρμιδόνας
(*το αρθρο αυτό θα το στειλω και στον Αμέθυστο…στην αναρτηση του: Μετανοια και εξομολογηση)

amethystos είπε...

Κάποτε μιλούσαν στην τηλεόραση ο Άνθιμος Θεσ/νίκης και ο Γιανναράς. Σε μια στιγμή ο Άνθιμος απευθήνεται στον Γιανναρά και λέει : Όλοι μας περιμέναμε να έλθετε σε εμάς, στην Εκκλησία, αλλα εσείς προτιμήσατε την ακαδημαϊκή καρριέρα. Ο κ.Γιανναράς αποσβολωμένος ψελλίζει : Να έλθω στην Εκκλησία; Γιατί τώρα που είμαι;
Το ιερατείο είναι ταυτισμένο με την Εκκλησία και αυτή είναι η καταστροφή μας. Ο κληρικαλισμός σαν αδηφάγο τέρας έφαγε τα πάντα.

amethystos είπε...

Μυρμιδόνα ο κ.Κυπριανός είναι γιατρός. Καί είναι από τούς πρώτους γιατρούς πού εναντιώθηκαν στήν μεταμόσχευση, διότι : αφαιρούν τά όργανα τού δότη εάν πιστοποιηθεί η νέκρωση τού εγκεφάλου.
Διότι στόν Δυτικό πολιτισμό κέντρο τού ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος. Στόν δικό μας πολιτισμό, κέντρο είναι η καρδιά, όπου υπάρχει καί ο νούς.
Εκτός όλων αυτών πάρα πολλοί άνθρωποι κλινικώς νεκροί ή σέ βαρύτατο κώμα επανήλθαν.
Ποιός γονιός θά δώσει άδεια να σκοτώσουν τό παιδί του εφόσον δουλεύει ακόμη η καρδιά του.
Δίνουν άδεια όσοι δέν έχουν καρδιά.
Τά παιδιά μας τα παίρνουμμε στήν αγκαλιά μας καί τα αγαπούμε πολύ πρίν φτάξουν μυαλό.
Αυτά γιά τό ένα θέμα.
Θα συνεχίσουμε αργότερα γιά τά υπόλοιπα.
Φίλε Μυρμιδόνα τα λέμε όλα αυτά με τήν προϋπόθεση ότι είμαστε χριστιανοί, καί δέν αγαπούμε τό κοσμικό φρόνημα περισσότερο από τόν Κύριο.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

θα σε ακουσω λοιπον και για τα υπολοιπα με μεγαλη ευχαριστηση.

Ειχα μια γνωστή, ο αντρας της επαθε 'καρκινο στον εγκεφαλο' - κυριολεκτικα εγινε 'φυτό'.

Επι δυο χρονια η γυναικα αυτη, με 2 παιδιά, ερχοτανε απο την Επαρχία, 250 χλμ μακρια, στην Θεσσαλονικη όπου τον ειχανε σε μια 'ξεχωριστή μοναδα' νοσοκομειου.

Καποια στιγμη δεν αντεξε η κοπελα! Λυγισε! Τα εξοδα να βαλεις; Την ταλαιπωρια; Την κουραση;
Οτι ελειπε ο συζυγος και πατερας απο το σπιτι;
Οτι ο αντρας της καθε μερα που περνουσε γινοτανε και περισσότερο 'φυτο'; Οτι εκεινος δεν 'καταλαβαινε' τιποτα;

Εκεινο το βραδυ, προσευχηθηκε: "Θεε μου, αν ειναι να γινει καλα ο συζυγος μου, ας κρατησει ετσι οσα χρονια θελεις Εσυ..θα περιμενω. Αν ομως ειναι να μην γινει καλα...σε παρακαλω, παρτον απο την ζωή"!

Εφυγε απο το ΝΟσοκομειο, δεν προλαβε να φτασει σπιτι...και την παιρνει τηλεφωνο η Νοσοκομα οτι ο αντρας της μολις 'εφυγε'!

Εδω Αμέθυστε...καπου εδω...δεν τελειωνουνε ολες οι γνωσεις της θεολογιας που εχουμε;
Εδω δεν 'αχρηστεύονται' ολοι οι Παράγραφοι και οι Κανόνες;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Επίσης Αμέθυστε θελω να σε ρωτησω κατι ακομα - και ισως εδω ο κυριος Χριστοδουδίλης ειναι πιο ειδικος να απαντησει.

Απο 100 ανθρωπους που 'ζουνε' σε κώμα - ποσοι επανέρχονται;

Να υποθεσω το πολυ 2-3;

Και απο αυτους τους 2-3 ...ακομα και αν επανέλθουν...τι "αξιοπρεπη" ζωή ζουνε;

Θα χαρω αν εδω πει την γνωμη του ο κύριος Κυπριανος.

Ξερεις Αμέθυστε...πολυ ωραια κανουμε εμεις εδω τετοιον διαλογο τωρα - και εχετε ολα τα δικαια του κοσμου -

-ομως βρε Άμέθυστε...αυτες ειναι απο τις περιπτωσεις που λες:

"Να μην τυχει, ουτε στον χειροτερο μου εχθρο...στα ορη στα βουνα"!

Εδω εχουμε εναν απλο ασθενη στο νοσοκομειο, και 'βαριομαστε' να παμε να τον δουμε!

Εδω κοιταμε πως να 'στείλουμε' τους ηλικιωμενους γονεις μας γρηγορα στο Γηροκομειο!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τον Μυρμιδόνα,

Όταν θέτεις ερωτήματα σε κάποιον συνομιλητή σου, θα πρέπει να είναι ερωτήματα, όπως αυτό λίγο παραπάνω : πόσοι ζουν μετά από κώμα, και όχι ερωτηματικές αποφάνσεις. Δηλαδή, να ξέρεις ότι με τη μεταμόσχευση οργάνων ζουν δέκα άνθρωποι κι εγώ, ο "σαδομαζοχιστικά θρήσκος", δεν σου απαντώ ή διαφεύγω με αγιογραφικά αποσπάσματα. Λές ακόμη ότι με έκανες και "ρόμπα" με τα ερωτήματα που μου έθεσες και άλλα διάφορα.

Αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς συμβαίνει, ώφειλες απλά να ρωτήσεις : Μα τι είναι οι μεταμοσχεύσεις, τι συμβαίνει, και ευχαρίστως θα σου απαντούσα.

Εσύ όμως ξέρεις τα πάντα και θέτεις ερωτήματα απαξιωτικά για τον συνομιλητή σου. Τι περιμένεις λοιπόν; Να καθήσει ο άλλος και να σου πει αυτό που ξέρεις; Να σου πει αυτά που του έχει μάθει η "σέχτα" που ανήκει;

Ο Άβελ έψηνε το αρνάκι και το έκανε "λουκούμι", ο Κάϊν το έκανε κάρβουνο. Αντί να ρωτήσει πώς τα καταφέρνει ο αδελφός του, έπιασε ένα "στυλιάρι", του έδωσε μια κατακεφαλιά και ήταν ο πρώτος θάνατος που γνώρισε τότε ο άνθρωπος. Δεν ήξερε ο Κάϊν τι θα γινόταν με μια "κατακεφαλιά" από ένα χοντρό ξύλο, δεν είχε ρωτήσει, επειδή ήξερε. Σκότωνε τα "ζωντανά" αλλά άνθρωπο δεν θα είχε βαρέσει. Δεν περίμενε να δει θανατικό. Υπόθεση εργασίας κάνω. Έβραζε από θυμό και οργή για το καβούρντισμα που έκανε στο αρνί.

Έτσι κάνεις κι εσύ, έτσι κάνουν και όλοι όσοι θαυμάζουν, επειδή ζουν κάποιοι με το ξεψύχισμα ενός άλλου. Ξεψύχισμα, που το κάνουν οι συνάδελφοί μου πάνω στο χειρουργικό τραπέζι.

Για το καλό μας! Να ξεβγάλουμε ένα μισοπεθαμένο, για να κάνουμε άλλους καλά!! Μα αν είναι έτσι, μισοπεθαμένα είναι εκατομμύρια υποσιτιζομένων του τρίτου κόσμου. Τι να την κάνουν τη ζωή αφού δεν έχουν να φάνε; Τους θερίζουν η φυματίωση και η ελονοσία και το έητζ. Ας τους καθαρίσουμε για να ξελασπώσει και η παγκόσμια οικονομία. Λεφτά δεν υπάρχουν για τις εύρωστες οικονομίες, θα υπάρχουν γι΄ αυτούς; Για το καλό μας, ας μειώσουμε με διάφορα κόλπα τον πληθυσμό της γης, παράλληλα όμως να δείχνουμε ότι ενδιαφερόμαστε για τους ασθενείς. Άλλους να τους τελειώνουμε για να πάρουμε τα όργανα, και άλλους να τους βοηθάμε να πεθάνουν με αξιοπρέπεια.

Λοιπόν. Αν είναι κάτι που δεν γνωρίζεις ρώτησε να μάθεις. Όχι να ρωτάς με δεδομένες και κατοχυρωμένες απαντήσεις από τη μεριά σου. Λόγου χάριν, ότι η "σέχτα" μου θα σε πετάξει έξω αν δεν έχεις κουμπωμένο το πουκάμισο ή αν δεν έχεις μουστάκι.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κύριε Χριστοδουλιδη

οσαν αφορα την Μεταμόσχευση οργανων, δεν ειπα να 'σκοτωσουμε καποιο παιδακι της Αφρικης για να του παρουμε τα οργανα" -
-
ομως αν σε ενα τροχαιο, καποιος πεθανει...αφου ξεψυχησει ειναι κακο να του βγαλουμε καποια ζωτικα οργανα και να τα 'βαλουμε' σε εναν αλλον ασθενη;

Υ.Γ.: παντως, μεταξυ μας, η απορια παραμενει: πρεπει οταν θα ερθω για καφε στην Σκήτη σας να εχω ολα τα κουμπια κουμπώμένα;

Αμαν κυριε Κυπριανε!
Δεκα φορες σας ρωτησα, πρεπει ομως να παραδεχτειτε, οτι ουδεποτε απαντησατε!

Στο φιναλε...γιατι δεν μου λετε να φορεσω πουλοβερ, οποτε θα λυθει και το προβλημα με τα κουμπιά;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Φιλε Μυρμιδονα,απο εκει ακριβως ξεκινα η θεολογια,απο την ενεργεια του Θεου.Δεν μπορει ο ανθρωπος να αποφασισει για την ζωη και τον θανατο,γιατι ουτε την δινει ουτε την διακοπτει.

Ανώνυμος είπε...

επισης κύριε Χριστοδουλιδη

οταν εγραψα οτι 'σας εκανα ρόμπα' - ναι το εγραψα, το παραδεχομαι.

Ομως χαριν της Αληθειας πρεπει να σημειωσω, οτι το ειπα αυτο, μονο οταν εσεις...αφου οχι μονο δεν απαντησατε σε καμια μου ερωτηση - αλλα απο πανω με ειρωνευτηκατε, ως 'ολιγραμματος' που ειμαι - (Πρεπει να μου το υπενθυμιζετε καθε τοσο;) -

επειδή αντι 'νίπτω' εγραψα 'νιβω'!

Εκει πανω...αναρωτηθηκα και ειπα:

Εγραψα στον κύριο Κυπριανο 13 διαφορα ζητήματα...που απασχολουνε ολον τον κοσμο σημερα, την Νεολαια...
απο σεξουαλικα προβληματα μεχρι ευθανασια
απο μεταμόσχευση μεχρι εξωσωματικη γονιμοποιηση -

- και σε ολα αυτα...το μονο που βρηκε να μου απαντησει ο γιατρος κ. Κυπριανος...ητανε οτι εγραψα νίβω αντι νίπτω;

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

1) Όποιος πηγαίνει σε σκήτη του αγ. Όρους δεν χρειάζεται πιστοποιητικό ενδυμασίας.

2) Τα όργανα (μετά από τροχαίο ή άλλα "αξιντάν") δεν τα παίρνουν όταν έχει ξεψυχήσει ο άνθρωπος. Τα παίρνουν πριν, την ώρα που χαροπαλεύει.

3) Σημασία δεν έχει πόσοι από τους 100 κωματώδεις ασθενείς ζουν και πόσοι πεθαίνουν. Σημασία έχει πόσοι πεθαίνουν μόνοι τους - αφού δεν μπορούμε τι άλλο να κάνουμε - και όχι με τη δική μας βοήθεια, όταν τους βγάζουμε τα όργανα για να ζήσουν άλλοι.

Τι είδους ζωή είναι αυτή που τους δίνουμε, όταν εμείς αποψύχουμε (κατά την ιατρική ορολογία) έναν άρρωστο για να εμψυχώσουμε έναν άλλο; Για να δοξάζουν το Θεό για το έγκλημα που διαπράχθηκε; Αυτή την επιστήμη μας δίνει ο Θεός;

"Η θεοσέβειά εστι σοφία, το δε απέχεσθαι από κακών εστι επιστήμη"

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,

1) Έπειτα έρχεσαι και με ταυτίζεις (τη "σεχτα" μου) με τους γιεχωβάδες. Δεν παίρνουν αίμα αυτοί και πεθαίνουν, δεν εγκρίνουμε εμείς τις μεταμοσχεύσεις και πεθαίνουμε ομοίως.

Το αίμα που δίνει κάποιος δεν είναι ετοιμοθάνατος. Το δίνει με τη θέλησή του. Τα όργανα όμως δεν δίνονται εθελουσίως. Είναι ψευδής η εκούσια συνειδητή δωρεά. Επειδή κανείς δεν γνωρίζει τα βιώματα που διακατέχουν έναν ετοιμοθάνατο. Μπορεί όσο ήταν ενσυνείδητος να είχε πάρει αυτή την απόφαση. Τι γίνεται όμως όταν βρίσκεται στο προθανάτιο στάδιο, φαινομενικά άνευ συνειδήσεως, αλλά πρακτικά με συνείδηση ενός βαρέως πάσχοντα ετοιμοθάνατου; Ο άνθρωπος που ψυχορραγεί δεν έχει συνείδηση; Ποιός σοφός το λέει αυτό και πώς μπορεί να μας το αποδείξει;

Ρώτησα ένα σοφό, και υποτίθεται θεοσεβή, αν ο υποψήφιος για αφαίρεση των οργάνων του είναι έμψυχος ή άψυχος. Μου απάντησε "δελφικά" ότι είναι έμψυχος αλλά ανέκφραστος. Και συμφώνησε ο εγκρατής της θεολογίας επίσκοπος Μεσογαίας Νικόλαος. Πήγα να σπρώξω κι άλλο τι συζήτηση, αλλά έξυπνα φερόμενος την πήγε αλλού.

Και όσον αφορά τους γιεχωβάδες, εκεί φαίνεται το μπέρδεμα και η πλάνη τους. Λένε όχι στις μεταγγίσεις και ναι στις μεταμοσχεύσεις. Δεν θέλουν οι φλέβες τους να "ρουφούν" το αίμα. Προτιμούν να το "τρώγουν" δια της εμφυτεύσεως. Κάθε όργανο που μεταμοσχεύεται είναι πλούσιο σε ιστικό αίμα, δεν είναι στεγνό.

2) Και προχωράς στα ερωτήματα με τον αέρα του παντογνώστη. Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε τις ανατομές των πτωμάτων, που ο πάπας σχεδόν τις είχε αφορίσει. Νύχτα, λες, πήγαιναν και ξέθαβαν τα πτώματα από τα νεκροταφεία για να μάθουν την Ανατομία του σώματος και να προχωρήσει η επιστήμη. Ξεχνάς όμως και πόσοι "αζήτητοι", φτωχοί ζητιάνοι και λοιποί παρίες της κοινωνίας, χάνονταν για το καλό της επιστήμης.

Η επιστήμη δεν πέρασε από τα δικά μας χέρια. Πέρασε από τα χέρια της αιρετικής Δύσης για να την έχουμε στη σημερινή της μορφή. Ένα καλό μας κάνει, τη συνοδεύουν δέκα δεινά. Η παπική εκκλσία θεωρούσε ιερό το σώμα, δεν επέτρεπε την επιστημονική σκύλευση των νεκρών, αλλά έκαιγε τα σώματα των αιρετικών. Τουλάχιστον, δεν έδινε αυτά για το καλό της επιστήμης; Ήταν ανάγκη να τα κάνει στάχτη;

Πάντως οι σημερινοί Κινέζοι είναι εξυπνότεροι του πάπα. Όλοι οι βαρυποινίτες οι καταδικασμένοι σε θάνατο πάνε για μεταμόσχευση : Σώζονται και αυτοί και εκείνοι που παίρνουν τα όργανα. Έτσι δεν είναι;

"Άβυσσος άβυσσον επικαλείται"

Αν η επιστήμη είχε περάσει στα δικά μας χέρια, και εννοώ με βάση τις θεολογικές αρχές της καθ΄ ημάς Ανατολής, δεν γνωρίζω πώς θα ήταν τα πράγματα. Δεν έχει άλλωστε σημασία εδώ που φτάσαμε. Να περιμένουμε κάτι να αλλάξει είναι απίθανο. Η λογική των αριθμών έχει πλέον εκτοπίσει τη λογική του λόγου (Λόγου) και "ώδε η ΣΟΦΙΑ εστίν. ο έχων νούν ΨΗΦΙΣΑΤΩ τον ΑΡΙΘΜΟΝ του θηρίου. ΑΡΙΘΜΟΣ γάρ ανθρώπου εστί".

Μη μου πεις ότι όλα σήμερα δεν γίνονται επι τη βάσει των αριθμών και τη σοφία τους (τη λογική τους).

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλιδη

Γραφετε:
"Τι είδους ζωή είναι αυτή που τους δίνουμε, όταν εμείς αποψύχουμε (κατά την ιατρική ορολογία) έναν άρρωστο για να εμψυχώσουμε έναν άλλο;"

Συγγνωμη, οταν ομως βλεπετε ξεκαθαρα οτι αυτος που ειχε π.χ. ατυχημα...παει για θάνατο...
...οταν δηλ ειναι 'φως φανάρι' οτι ζει δεν ζει μιση ωρα ακομα (ακομα και αν δεν εισαι γιατρος το αντιλαμβάνεσαι αυτο) -

-δηλ εκει παλι κακο θα ητανε;

Και μια ερωτηση ιατρικης φυσεως:
Δηλ αν πεθανει καποιος...μεχρι ποση ωρα μετα τον θανατο του μπορουνε να του 'παρουνε' τα όργανα; Ας πουμε 10 λεπτα; μια ωρα;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλιδη

διαβασα και την δευτερη σας απαντηση και μου αρεσε ιδιαιτερα οπως γραψατε στον επιλογο σας:

"Δεν έχει άλλωστε σημασία εδώ που φτάσαμε. Να περιμένουμε κάτι να αλλάξει είναι απίθανο."

Εδω εχετε απολυτο δικαιο - γιαυτο και εγω καμια φορα σας εγραφα οτι δεν χρειαζεται να βγαλουμε τον κοσμο στον δρομο να πεθανει της πεινας, μη αποδεχομενος την Κάρτα.

Μηπως θα εμποδισετε ετσι την ελευση του Αντιχριστου;
Ή μηπως ολοκληρος Διαβολος την καρτα χρειαζεται για να ερθει επι γης;

Παντως αυτην την απαντηση σας την δεχομαι μετα χαρας

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μ : "Συγγνωμη, οταν ομως βλεπετε ξεκαθαρα οτι αυτος που ειχε π.χ. ατυχημα...παει για θάνατο...
...οταν δηλ ειναι 'φως φανάρι' οτι ζει δεν ζει μιση ωρα ακομα (ακομα και αν δεν εισαι γιατρος το αντιλαμβάνεσαι αυτο) - δηλ. εκει παλι κακο θα ητανε;"

ΚΧ : Με άλλα λόγια μου λές να κάνουμε ευθανασία κατά κυριολεξία. Να γλυτώσουμε τον άρρωστο από την βάσανο του επερχόμενου (δύσκολα) θανάτου και από την άλλη, με αυτή την κακή πράξη - ε, ας το τραβήξουμε λιγάκι, ας το παραδεχτούμε - να κάνουμε το καλό. Δηλαδή με το λίγο κακό, αφού μισοτελειωμένος είναι ο άλλος, να κάνουμε το πολύ καλό. Να παρατείνουμε τη ζωή ενός άλλου.

Αυτή η νοοτροπία, αυτή η αντίληψη, αυτή η φιλοσοφία, νομίζεις ότι αθωώνει και εξαγιάζει το θάνατο ενός ετοιμοθάνατου; Μα, αν αυτό δεν αποκαλύπτει ότι εμείς δίνουμε τη ζωή, εμείς την αφαιρούμε, τότε τι άλλο θέλουμε για να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα θεό, ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν το big bang. Όλα τα άλλα εμείς τα φτιάξαμε και ο ρόλος του Θεού είναι μονο ... για εκρήξεις. Και μάλιστα πολύ μεγάλες. Τόσο μεγάλες που σε λίγο θα αρχίσουμε κι αυτές να τις κάνουμε. Γιατί όχι; Μπορεί να δημιουργήσουμε ένα νέο κόσμο. Πού ξέρεις; Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα πηγαίναμε στο φεγγάρι. Άσε δε που οι σκοταδιστές δεν ήθελαν να μάθει ο κόσμος ότι η γη είναι στρογγυλή και ότι γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Η επιστήμη δεν έχει περιοριστικά σύνορα, ούτε και οι αριθμοί. Έχουν;

Τότε λοιπόν μπορεί η επιστήμη, στο μέλλον, να μας φτιάξει ένα νέο κόσμο, ένα νεο σύμπαν, με νέους ανθρώπους κλπ. κλπ. όπου θεός θα είναι ο άνθρωπος και τέρμα τα ψέμματα. Τι πάει να πει "ένας θεός μόνο για το big bang"; Θα το κάνουμε κι αυτό και τέλος. Όλα στο χέρι μας. Το σωματίδιο του θεού είναι κοντά και αυτό θα είναι το οριστικό του τέλος.

Ποιοί θα τελειώσουν όμως, για να αφήσουμε στην άκρη τις αθλιότητες των ηλιθίων, που καλλιεργούν εντυπώσεις όπως "θα κάνουμε τον Άρη κατοικίσιμο", αυτό είναι βέβαιο. Όσο βέβαιο είναι το έγκλημα του "ευ θνήσκειν" για τη συντήρησή της ζωής. Οι συντηρητές θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Η δική τους ζωή :

"από δε του μη έχοντος και ό έχει αρθήσεται απ' αυτού"

θα είναι για τους άλλους :

"Τω γαρ έχοντι παντί δοθήσεται και περισσευθήσεται"

Η ζωή δεν είναι δική μας, είναι δάνειο, που πρέπει να το επιστρέψουμε χωρίς τις προσθέσεις ή τον πολλαπλασιασμό του "ευ θνήσκειν". Την άφθορη και αιώνια μακαρία ζωή πρέπει να δώσουμε πίσω και όχι τη φθαρτή και πεπερασμένη του οριστικού μας θανάτου.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,

Και ας έρθουμε τώρα στην κάρτα και στον Αντίχριστο και το 666. Δεν θα σου πω ούτε για το 666, ούτε για τον Αντίχριστο. Τι να γράψω; Δεν βλέπω ότι η σοφία των αριθμών μας κυβερνά και όχι η σοφία του Λόγου; Δεν βλέπω ότι ο Αντίχριστος είναι παντού; Τι, στραβός είμαι;

Η αντίδραση προς την κάρτα είναι η μόνη εμφανής άρνηση προς το σύστημα και την παραπέρα επιβολή του. Όπως και η άρνηση συμμετοχής στις εκλογές της απάτης, αυτής της φασιστοδημοκρατίας της ψήφου, το ίδιο είναι.

Η αντίδρασή μας στα καταχθόνια σχέδιά τους μόνο με δυο τρόπους μπορεί να γίνει : Η θα κάνουμε "γιούργια" με τις πέτρες και θα πλακωθούμε μεταξύ μας, ή θα φτύσουμε το σύστημα αρνούμενοι κάθε συμμετοχή μας σ΄ αυτό. Ψυχή να μην πάει στις εκλογές, στις όποιες εκλογές, που θα επιβεβαιώσουν και θα επικροτήσουν τα σχέδια της παγκόσμιας παρανομίας η οποία μας έρχεται.

Όχι, δεν θα πάρουμε την κάρτα επειδή είναι του Αντίχριστου ή του 666. Δεν θα την πάρουμε γιατί μας την επιβάλλουν άνθρωποι δαιμονισμένοι, που αυτοί θα διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει. Αυτοί θα αποφαίνονται ποιον θα θεραπεύουν και ποιον θα αφήνουν στην άκρη - γιατί, θα λένε, "σ΄ αυτόν δεν μπορούμε να του κάνουμε τίποτα" - ποιος θα έχει δουλειά και ποιος δεν θα έχει, ποιος θα σπουδάζει και ποιος δεν θα σπουδάζει. Αυτοί θα μας λένε ποιά είναι η αλήθεια και ποιο είναι το ψέμα. Εμείς θα πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι, να τα δεχόμαστε όλα, αν θέλουμε να ζήσουμε.

Αντε να δω τι θα κάνουν όταν μας δουν να μην έχουμε ψωμί να φάμε. Υποτίθεται οτι όλα τα κάνουν για το καλό μας, επειδή έχουν ανθρωπιά και πονάνε για τον άνθρωπο!

Αλλά τι; Θα ενδιαφέρονται μόνο γι΄ αυτούς που τρώνε με την κάρτα και τους άλλους θα τους αφήνουν να "ψοφάνε" επειδή δεν έχουν την κάρτα; Η αγάπη τους και η ανθρωπιά τους είναι μόνο για τους κατόχους κάρτας και οι άλλοι δεν αξίζουν ανθρωπιάς και ενδιαφέροντος;

Αυτοί μας λένε ότι διακρίσεις δεν κάνουν, είναι αντιρατστσιστές. Γιατί όμως εμάς, που δεν θέλουμε την κάρτα, μας διαχωρίζουν και μας λένε "κοψ΄τε το λαιμό σας"; Πέθανε αν δεν έχεις την κάρτα ή ζήσε εφόσον θα την πάρεις. Είναι ρατσισμός αυτό ή δεν είναι;

Αν αυτά που γράφω τα καταλαβαίνεις, τότε θα καταλάβεις ότι να μου λές πόσο "σαδομαζοχιστής" είναι ο πατέρας, που αφήνει τα παιδιά του να πεθάνουν, είναι τελείως βλακώδες.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,

Λένε για δημοκρατία και για ελευθερία οι ψεύτες του κερατά. Δημοκρατία και ελευθερία a la carte, αλλά αυτοί την έχουν κάνει υποχρεωτικό table d΄hόte. Όποιος δεν έχει την κάρτα έξω, είναι τρομοκράτης, είναι Ταλιμπάν, είναι φασίστας, είναι ρατσιστής, ας πεθάνει.

Βουΐζει όλη η υφήλιος, οι Άγγλοι τους υποχρέωσαν να κάνουν πίσω και οι δικοί μας οι τσανακογλύφτες, οι δαιμονικότεροι των δαιμονισμένων, μας την επιβάλλουν με το "έτσι θέλω". Μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, ισχυρίζονται. Λευκή επιταγή για όλα η ψήφος.

Και έχουν μούτρα να μας πάνε σε στις "καλλικράτειες" εκλογές κι εμείς τα βόδια, κουτουλιόμαστε αν η κάρτα έχει το 666, αν θα το έχει, αν θα φανεί ο Αντίχριστος ή αν δεν φανεί και άλλα όμοια.

Καλά κάνουν μερικοί ιερείς και συνδέουν την κάρτα με τον Αντίχριστο. Οι απλοί άνθρωποι, αν τους πεις αυτά που γράφω δεν θα δώσουν σημασία. Οι λεγόμενοι "νταβατζήδες" τους ζαλίζουν κάθε μέρα με όλες αυτές τις θρησκοληπτικές συνομωσιολογίες.

Κοντά σ΄ αυτούς και θεοσεβούμενοι, υποτίθεται, επιστήμονες που μας διαβεβαιώνουν ότι το bar code, το 666 κλπ., δεν υπάρχει ή εφόσον υπάρχει βρίσκεται παντού. Να τα πετάξουμε όλα και να πάμε στους Άμις ή στο Νάκο, μας λένε.

Εκεί είναι το πρόβλημα ή ότι μας δένουν χειροπόδαρα; Με την κάρτα θα ζήσεις, χωρίς την κάρτα θα πεθάνεις. Γιατί είσαι φασίστας και ταλιμπάν και ανήκεις σε "σέχτα". Η "Δική" του Φ. Κάφκα γίνεται πραγματικότητα.

Οι Μυρμιδόνες ήταν πολεμιστές και μάλιστα ικανότατοι. Το ερώτημα είναι αν είχαν μυαλό, αν είχαν και νού. Ο ομηρικός συγγραφέας δεν μας δίνει αυτή την πληροφορία. Μένει σε μας να το ψάξουμε.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς τους υπόλοιπους,

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, είχαμε από πάνω - εκτός των άλλων - τους Ρωμανίδη και τον Μεσογαίας Νικόλαο, για να περιοριστώ μόνο σε αυτούς.

Ορθοδοξότατοι, πατερικότατοι, θεολογικότατοι, νηπτικότατοι! Αλλά έβαλαν το δακτυλάκι τους, έβαλαν το δικό του filioque.

Ποιο ήταν; Ο μεν ένας πέταξε τη θρησκεία στο καλάθι των αχρήστων και ο άλλος, παρομοίασε την αγάπη του Χριστού προς τους μαθητές του με την αγάπη των δωρητών σώματος!!

Ο ένας μας είπε ότι η θρησκεία είναι νευροβιολογική ασθένεια (μεσάνυχτα είχε από Ιατρική), ο άλλος μας είπε ότι ο Χριστός πάνω κάτω έκανε αυτό που κάνουν και οι μεταμοσχεύσεις. Πλεονασμός της αγάπης οι εμφυτεύσεις των οργάνων. Βαθύς γνώστης της Ορθοδοξίας την μπόλιασε στη βιοτεχνολογία του Harvard.

Το filioque δεν είναι προνόμιο του πάπα και της παπικής εκκλησίας. Είναι θλιβερό και ολέθριο προνόμιο όλων. Αν καταλάβουμε ότι όλοι το κρύβουμε μέσα μας και ότι πάντα, σε κάθε βήμα που κάνουμε, κινδυνεύουμε να το δεχτούμε και ποικιλότροπα να το εκφράσουμε, τότε θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το μυστήριο της Μετανοίας και ο δρόμος της Ορθοδοξίας θα βρεθεί μπροστά μας. Όποιος θέλει μπορεί να τον πορευθεί.-

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Χριστοδουλιδη

διαβασα με προσοχή οσα γραψατε.
Δεν απαντησατε ομως στα εξης ερωτηματα:

1. Πόση ωρα μετα τον θανατο ενος ανθρωπου που επαθε 'θανατηφορο' τροχαιο...μπορουμε να παρουμε οργανα προς μεταμοσχευση;

2. Καλα οσα λετε για τον Αντιχριστο και ορθως τα βλεπετε.
Ομως δεν απαντησατε: Φανταζεστε το τελος να ερθει σε 5 αιωνες απο σημερα;
Τοτε τα γραπτα σας, εν ετη 2010 - όπου προτρεπετε τους ανθρωπους σε αρνηση παραλαβης της Καρτας - με κινδυνο ακομα την ιδια τους την ζωή -
- ποσο ΓΕΛΟΙΑ θα φαινεται στα ματια των ανθρωπων τοτε;
Οσο γελοια φαινεται στα δικα μας ματια σημερα...κατι 'εσχατολογικα κινηματα' των Εβραιων, π.χ. δες Κουμραν πριν 2.000 χρονια!

Υ.Γ.
Σαφέστατα χρειαζεται και νους για ενα γενναιο πολεμιστη...διοτι αλλιως κατανταει Γίγαντας...σε πήλινα ποδια!

Αραγε ο Ερρίκος Σλήμαν εχει να μας δωσει καποιες πληροφοριες για τους Μυρμιδόνες...μιας που ο καλος μας Ομηρος...απέχει 'χιλιάδες ετη' μακρια;

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μ : "Διαβασα με προσοχή οσα γραψατε. Δεν απαντησατε ομως στα εξης ερωτηματα:
1. Πόση ωρα μετα τον θανατο ενος ανθρωπου που επαθε 'θανατηφορο' τροχαιο...μπορουμε να παρουμε οργανα προς μεταμοσχευση;"

ΚΧ : Απάντησα,"τα όργανα (μετά από τροχαίο ή άλλα "αξιντάν") δεν τα παίρνουν όταν έχει ξεψυχήσει ο άνθρωπος. Τα παίρνουν πριν, την ώρα που χαροπαλεύει."

Ειδικότερα, αν ο άνθρωπος πεθάνει, μετά από το λεγόμενο "ηλεκτομηχανικό διαχωρισμό", που σημαίνει μη αναστρέψιμη καρδιολογική διακοπή (: παύλα ή καρδιακή σιγή, "ασυστολία" κτά ιατρική ορολογία), τότε τα λαμβανόμενα όργανα είναι άχρηστα εκτός από τον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Ο διασωληνωμένος ασθενής στη Μονάδα Εντατικής υποστηρίζεται καρδιολογικά για το ενδεχόμενο του ηλεκτρομηχανικού διαχωρισμού. Θέλουμε δηλαδή να λειτουργεί η καρδιά, μολονότι ο ασθενής έχει τινάξει τα μυαλά του στον αέρα και εξακολουθεί παραδόξως να ζει. Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη και εδώ σε μας, για να οδηγηθεί στη συνέχεια αυτός ο ασθενής στην ονομαζόμενη "δωρεά" οργάνων.

Σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί κάπως τα πράγματα και υπάρχει η εντολή DNR = Do Not Resuscitate = Μην κάνετε ανάνηψη, μην τον βάλετε στην εντατική, αφήστε τον να πεθάνει. Αν όμως είναι "δωρητής" θα τον βάλουν. Αν είναι "αγνώστων λοιπών στοιχείων" πιθανώς να τον βάλουν, αλλά εδώ "παίζονται" πολλά. Ποιά; Ε, βάλε κάτω το μυαλό σου να σκεφτεί.

Τα όργανα για να "πιάσουν" θα πρέπει η καρδιά να λειτουργεί. Αν δεν λειτουργεί είναι άχρηστα.

Μ : "2. Ομως δεν απαντησατε: Φανταζεστε το τελος να ερθει σε 5 αιωνες απο σημερα;" κλπ. κλπ.

ΚΧ : Δεν φαντάζομαι το τέλος, δεν φαντάζομαι τους αιώνες που θα έρθουν, και δεν φαντάζομαι πότε θα έρθη το τέλος. Δεν φαντάζομαι καθόλου. Πάντως, όπως και να το κάνουμε, τη φαντασία μου την έχω, όπως την έχουν όλοι οι άνθρωποι, και το μόνο που φαντάζομαι είναι "την επί του φοβερού βήματος απολογίαν" αιτούμενος την ευμένεια του Δεσπότη και Κυριου ημών Ιησού Χριστού. Αυτή είναι η φαντασία μου : Η καλή απολογία.

Τέλος, ας πούμε κάτι και για τους Μυρμιδόνες. Ο πολεμιστής ασκεί το νου του στην τέχνη (τεχνική) του πολέμου. Πώς δηλαδή θα εξουδετερώσει με τη μυική του ισχύ ή με άλλα τεχνικά μέσα τον αντίπαλο.

Παρόμοια εξάσκηση του νου, απαιτείται και για άλλες μάχες, με άλλους αντιπάλους, τις οποίες γνωρίζουν οι Θιβετανοί Σαολίν, οι Κουνγκ-Φου και άλλοι, πέρα εκεί στα βάθη της Ανατολής. Αυτοί συνδυάζουν τεχνικές του νου, για εξουδετέρωση αντιπάλων με εύστοχα λακτίσματα κλπ.

Αν κάποιος διδαχθεί να ασκεί το σωματικό νου, όπως οι προαναφερθέντες, μπορεί να γίνεται λάστιχο, να τρυπιέται, να λυγίζει σίδερα με το λαιμό και με το κεφάλι να σπάει τούβλα. Απίστευτα πράγματα! Μπορεί να κάνει και άλλα.

Εμείς ασκούμε το νου της ψυχής που ενοικεί στο ναό του αγίου Πνεύματος. Δεν γυμνάζουμε νου του σώματος και τα δικά μας αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τους τα χαλάμε όλα, γι΄ αυτο θέλουν να τελειώνουν μαζί μας.

Κατάλαβες;

(Σημ. Η σέχτα του Κουμράν αυτά δεν τα ήξερε)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κύριε Χριστοδουλιδη

Απαντήσατε εμμεσως πλην σαφως στην απορια μου για το τελος του κοσμου, εαν αυτο ερθει μετα απο 5 αιώνες! Αντιλαμβάνεστε οτι με την απαντηση σας, θα λυσατε και τυχον αποριες άλλων αναγνωστών, μιας που η σελιδα του Αμέθυστου εχει αρκετα μεγαλη επισκεψιμότητα!

Αφησατε ομως ασχολίαστη την παρατηρηση μου, οτι αφου ειστε συνεπης στα πιστευω σας, θα επρεπε η εξωσωματικη γονιμοποιηση (η οποια υποστηριζεται και απο τον Μεσογαιας) - να βρισκει και εσας σύμφωνους..δεδομενου οτι εδω δεν εχουμε ουτε την 'βρωμικη πραξη της σεξουαλικης επαφης' - και σιγουρα δεν εχουμε την ακομα πιο υποδεέστερη ηδονη που ακολουθει την πραξη - καλα για 'οργασμό' ουτε καν μιλαμε - η λεξη αυτη ειναι διεγραμμενη απο το λεξιλογιο μας!

Οπότε;
Γιατι ειστε αληθεια κατα της "εξωσωματικης";

Υ.Γ. Φαντάζομαι κύριε Χριστοδουλιδη, οταν ξεκινησατε τον Πνευματικο σας Αγώνα, δυο εδάφια της Αγίας Γραφής θα σας προβληματισαν "μεχρι θανατου":

α) το συγκεκριμενο χωρίο που συζητησαμε ήδη: "Γιατι οι πορνες να προάγονται απο εμας τους παρθενους στον Παραδεισο;".

β) γιατι ο Θεος, οταν επλασε τον ανθρωπο, αναμεσα στα αλλα και με τα γεννητικα του οργανα... να πει οτι "καλως εποιησα";

Μα τι πραγματα ειναι αυτα κυριε Χριστοδουλιδη; Ειναι πρέπον να μιλαει η Αγία Γραφή για τετοια ζητήματα;
Πιπέρι στο στόμα!
Εδω φαντάζομαι αρκετοι Χριστιανοι θα εχουνε 'σκανδαλιστει μεχρι θανατου"! :)

Σας ακουω λοιπον!

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Αγαπητέ Μυρμιδόνα, όσον αφορά τήν εξωσωματική, να μήν ξεχνάμε τόν τρόπο με τόν οποίο λαμβάνεται τό σπέρμα. Γιαυτό παληότερα τα παιδιά αυτά τά ονόμαζαν, τα παιδιά τού play boy.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Αμέθυστε

Ας περιμένω και την απάντηση του κυριου Χριστοδουλιδη για να εχω μετα μια πιο ολοκληρωμένη άποψη...

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,
Πρώτο μέρος.

Με ρωτάς γιατί είμαι κατά της εξωσωματικής γονιμοποίησης και παράλληλα επεκτείνεις την ερώτηση στα:

1) Βρώμικη πράξη της σεξουαλικής επαφής
2) Ηδονή-οργασμό
3) Δημιουργία του ανθρώπου με όργανα αναπαραγωγής
4) Γιατί οι πόρνες κλπ, μας προάγουν στη σωτηρία (πάλι)
5) Γιατί η Αγία Γραφή αναφέρει πράγματα ακατάλληλα.

Και σου απαντώ από το τέλος προς την αρχή.

1) Τα "ακατάλληλα" που αναφέρει η Αγία Γραφή, είναι για να κρίνει και για να κρίνονται όλοι όσοι θεωρούν ακατάλληλη και τη θεία Ενανθρώπηση. Ο ηθικισμός αυτών των ανθρώπων δέχεται έναν Θεό που άνοιξε στα δυο τη θάλασσα και πολλά άλλα, αλλά θεωρούν αδύνατο ο ίδιος ο Θεός, που παρεμβαίνει θαυμασίως στη φύση, να παρέμβει σε αυτό τον ίδιο τον άνθρωπο, το δημιούργημά του, και δια Πνεύματος αγίου να ενσαρκωθεί στο σώμα της πάναγνης Θεοτόκου.
Λοιδωρούν και μέμφονται όσα εκεί μέσα γράφονται, δεν διστάζουν μάλιστα να θεωρούν ανήθικη την Παλαιά Διαθήκη. Θέλουν ένα Θεό στα μέτρα μιάς φαντασιακής αγνότητας και θεωρούν ανέφικτο και αδύνατο, να προσεγγίσει ο άνθρωπος την τελειότητα του Θεού και την αγνότητα της Θεοτόκου δια της Μετανοίας (μετά = μαζί με, νουν Χριστού).
Και με αυτό πάμε στο παραπάνω ερώτημα (4)

2) Οι πόρνες και οι αμαρτωλοί γι΄ αυτό μας προάγουν στη Βασιλεία του Θεού. Διότι μετανοούν. Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι όλοι πρέπει να γίνουμε πόρνοι, πόρνες, κλέφτες , ληστές και φονιάδες, για να μετανοήσουμε. Είμαστε όλα αυτά, έστω και αν δεν έχουμε κάνει τίποτα. Λόγω, έργω ή διανοία αμαρτάνουμε και ουδείς αναμάρτητος.
"Κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει;" και τα κρίματα, οι αποφάσεις και οι κρίσεις του Θεού είναι ανεξερεύνητες. Αλλά και τα "κρίματα", δηλ. οι κατά του Θεού ανομίες και παραπτώματα που διαπράττει ο άνθρωπος, άβυσσος είναι κι αυτά (σημ. η λέξη "κρίμα" σημαίνει και ανόμημα, παράπτωμα). Κανείς δεν είναι αναμάρτητος ενώπιον της κρίσεως και των αποφάσεων του Θεού ("κρίμα" = απόφαση, κρίση). Κατά συνεκδοχή λοιπόν της λέξης "κρίμα" είμαστε τόσο πόρνοι, τόσο, κλέφτες, τόσο φονιάδες έναντι του Θεού, έστω κι αν δεν έχουμε κάνει τίποτα από αυτά.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Κύριος δεν "ντράπηκε" να χρησιμοποιήσει τη λέξη πόρνες και η Αγία Γραφή, σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται σ΄ αυτές, όπως και σε άλλες σκανδαλιστικές για τον ηθικισμό-φαρισαϊσμό πράξεις. Ούτε και ντράπηκε να ενδυθεί το εκ της αμαρτίας φθαρτό σώμα του ανθρώπου.

Οι ηλίθιοι Γιανναράδες κλπ, αυτά δεν σου τα είπαν. Τους απασχόλησε και τους απασχολεί το "πρόβλημα του κακού" και βάλθηκαν να μας κάνουν όλους πόρνες, πόρνους, ληστές και φονιάδες κι έτσι να μετανοήσουμε. Πήγαν και κόλλησαν από κοντά και τον έρωτα. Εκπορνεύουν τη φαντασία όλων, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν φαντασία. Ποιος όμως μας λέει ότι μόνο η "φαντασία" του Κυρίου, της "τιμιωτέρας των Χερουβείμ", των αγίων που φέρουμε το όνομά τους, δοξάζουμε, τιμούμε και λατρεύουμε κατά τη δική μας Παράδοση, γιατρεύει την εφάμαρτη νοσηρή φαντασία που έχουμε; Αναφέρομαι φυσικά στον άγιο Θεό και στην Εκκλησία μας και στη Θρησκεία μας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,
Δεύτερο μέρος

3) Ας πάμε τώρα στο άλλο ερώτημα. Δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω γιατί ο τριαδικός Θεός μας έκανε, όπως μας έφτιαξε, και αρχίσαμε στη συνέχεια να πολλαπλασιαζόμαστε με τη "βρώμικη πραξη της σεξουαλικης επαφης" : με οργασμό και ηδονή.

Εκείνο πάντως που δεν γνωρίζεις, διότι οι δάσκαλοι δεν σου το είπαν, είναι ότι οι πατέρες της Εκκλησίας γράφουν ότι ακόμη κι αν δεν αμάρταναν οι Πρωτόπλαστοι, θα υφίσταντο "τροπή". Τι θα ήταν αυτή η "τροπή" οι πατέρες το αποσιωπούν μη εισερχόμενοι στο Νουν του Θεού. Λένε όμως ότι η αφθαρσία του ανθρώπου, που μας δωρήθηκε δια της θείας Ενανθρωπήσεως, είνα υπερτέρα της προπτωτικής "τροπής". Με ποιο τρόπο θα πολλαπλασιάζονταν οι άνθρωποι είναι κάτι που δεν γνωρίζει κανείς και ουδείς φρόνιμος θα τολμούσε να αναφερθεί σε αυτό. Τα σεσιγημένα υπό των Γραφών δεν μπορεί ο άνθρωπος να τα ψάχνει, να τα ερευνά και δήθεν, να προβληματίζεται για το κακό. Αρκετό, μάλιστα υπεραρκετό, είναι ότι πολλαπλασιαζόμαστε αγιαζόμενοι δια του Μυστηρίου του γάμου.

4) Ας συνοψίσω τέλος τα "βρώμικα", την ηδονή και τον οργασμό, με την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η ένωση δυο ανθρώπων φέρνει στη ζωή μια νέα ύπαρξη. Μπορεί η ένωση αυτή να μην έχει ως βάση την αγάπη, μπορεί να μην έχει ως βάση την επιθυμία δημιουργίας μιας νέας ύπαρξης, μπορεί να έχει ως κίνητρο την ικανοποίηση και μονο των ενστίκτων εκείνων που τα συνοδεύει η ηδονή και φυσικά ο οργασμός. Είναι μια εντελώς ζωώδης, θα λέγαμε, κίνηση.
Κίνηση όμως που εμπεριέχει "αμυδρό το της φιλίας απήχημα". Όσο κτηνώδης και αν είναι αυτή η ένωση, που αποφέρει στη δημιουργία μιας νέας ύπαρξης, ενέχει μέσα της μιά έλξη, ένα ενδιαφέρον, ένα έστω μικρό, ελάχιστο ψήγμα φιλίας, προς τον άλλο. Από αυτό το ελάχιστο δεν αποκλείεται να προκύψει κάτι το μέγιστο. Έχει μέσα του έστω παρεφθαρμένα, έστω κακοποιημένα το "απήχημα" της φιλίας, του ενδιαφέροντος, και αυτό δεν είναι ο βιολογικός ζωώδης οίστρος. Είναι ένωση ανθρώπου με άνθρωπο, μίξη ανθρώπου με άνθρωπο.

Αν υπάρχει κάποιο στοιχείο από αυτά στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ας έρθει ο εγκρατής της επιστήμης επίσκοπος Μεσογαίας να μας το πει. Ο Θεός καταράστηκε τον Αυνάν, ήρθε ο Μεσογαίας του Χάρβαρντ με τα φώτα της επιστήμης να τον συγχωρέσει. Θα αρχίσει μετά να τον κατηχεί στην αγάπη του Θεού και στα φώτα που μας έδωσε για να φτιάχνουμε τη "ζωή του σωλήνα". Αυτή τη ζωή και αυτό το θεό να τα κρατήσει για τον εαυτό. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στα θαύματα "εκεί όπου δεν φαίνεται ο δικός του θεός".

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κύριε Χριστοδουλίδη

Μου άρεσε παρα πολυ αυτα που γραψατε στο θεμα του διπόλου Αμαρτίας-Μετάνοιας!

Γραφετε:
"Είμαστε όλα αυτά (φονιαδες, ληστες, πορνοι κλπ), έστω και αν δεν έχουμε κάνει τίποτα. Λόγω, έργω ή διανοία αμαρτάνουμε και ουδείς αναμάρτητος."

Ειναι κατι που 'διαπίστωσα' το τελευταιο χρονικο διάστημα ο ίδιος, μεσα απο διαφορα γεγονοτα τοσο της προσωπικης μου ζωής - οσο και της ζωής των συναθρωπων μου απο το κοντινο μου περιβάλλον!

*******************************

Με αδικειται ομως κυριε Χριστοδουλιδη οταν μου καταλογιζεται οτι ακουω τον Γιανναρά!

Γράφετε:
"Οι ηλίθιοι Γιανναράδες κλπ, αυτά δεν σου τα είπαν."

"Τοσουτον χρονον...και ουκ εγνωκας με" Κύριε Χριστοδουλίδη;

Εκτιμάτε οτι ειμαι οπαδός καποιου ανθρωπου, καποιου 'ρεύματος';
Επειδή ειμαι 'ολιγογράμματος' δεν σημαινει ομως οτι ειμαι και 'ευκολόπιστος' και τρεχω οπαδός πισω απο ανθρωπους!
"Επικατάρατος οστις ελπισει επι ανθρωπον"!
Απλα συλλεγω αποψεις, αφουκραζομαι γνώμες...

**********************************

Για τον τροπο αναπαραγωγής του ανθρωπου, εαν δεν αμαρτανε το πρώτο ζευγος - μου φαινεται καπου αναφερει ο Μάξιμος ο Ομολογητης οτι ο Θεός του φανέρωσε τον τρόπο, πως θα γινοτανε η διαιώνιση 'του ειδους', αλλά δεν θα μας τον πει!
Επειδή δεν εχω στην διαθεση μου την βιβλιογραφια του Αγιου Μάξιμου, ισως καποιος γνωριζει για το συγκεκριμενο εδάφιο.

*******************************

Στο θεμα της εξωσωματικής προτεινετε δηλ σε ενα ατεκνο ζευγαρι - να παραμείνει ως έχειν;
Με οποιοδήποτε τιμημα και κόστος;

*********************************

Κύριε Χριστοδουλιδη, κρατηστε ομως σας παρακαλω μια 'επαφή με την πραγματικότητα'!
Θυμαστε που στην αρχη, οταν δεν γνωριζα ακομα οτι ειστε ιατρος και εχετε 'περασει' αρκετα πραγματα στην ζωή σας, σας κατηγορησα για 'απειρο απο την'!
Καμια φορα, τα γραπτα σας αυτην την εντυπωση δινουνε, δεδομενου οτι ΑΠΕΧΟΥΝΕ απο την πραγματικότητα!
ΣΚΛΗΡΗ ΜΕΝ, αλλα δεν παυει να ειναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Ετσι, δεδομενου οτι σημερα οι Νεοελληνες παντρευονται - για διαφορους λογους, που δεν ειναι της παρουσης - μετα τα 30-35...γυρω στα 40...

...και δεδομενου οτι η Νεοελληνιδα, λογω της αστατης ζωης στα νειατα της (καταχρησεις απο τσιγαρα - ποια δεν καπνιζει αληθεια; - ποτά, σφηνάκια, εκτρωσεις (αυτο που το πας;) - κονδυλώματα (εξαιτιας της εναλλαγης αμετρητων εραστων) - χώρια το άγχος για επαγγελματικη αποκατάσταση, που αυτο 'αλλοιώνει' ολον τον "κύκλο της Περιοδου" σε μια γυναικα -

- ποσες δυσκολευονται λοιπον να συλλαβουνε με φυσιολογικο τρόπο ενα τεκνο!

ΑρΑ τι;
ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΟΛΕΣ ΑΤΕΚΝΕΣ;

Εχουμε που εχουμε υπογεννητικότητα - δεν αντιλαμβάνεστε οτι αν 'καταργήσουμε' και την εξωσωματική...τοτε θα συρρικνωθουμε ως Εθνος στο μισο του πληθυσμου;

********************************

Εξακολουθω και στεναχωριεμαι που σας βλεπω να κρατατε μια τοσο εχθρικη σταση απεναντι στον Μεσογαιας!
Ομως ακομα να απαντησετε ευθεως στην απορια μου:
Αν ο Μεσογαιας, στα δικα σας ματια ειναι τοσο καταδικαστεος - τοτε οι υπολοιποι 79 Μητροπολιτες μας τι;
Για τον "Καιάδα";
Μιληστε μια φορα ξεκαθαρα κυριε Κυπριανε!

Μαλιστα εσεις ως επιστήμονας της Ιατρικής θα περιμενα να χαιρετουσατε την αναρρίχηση ενος δυνατου μυαλου, ιδιως της ΝΑΣΑ - που εκει δεν περναει όποιος και όποιος - στην Ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησιας -
-..εκτος...αν ζηλευτετε να το πω, φθονειτε να το γραψω;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Πάντως, όπως και να εχει το πραγμα κύριε Χριστοδουλιδη, σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας!

Μου φαινεται, μας βγαινει σε καλυτερο να κανουμε διαλογο στις σελιδες του Αμέθυστου, διοτι στο δικο σας ιστολογιο μονο μια 'στειρα αντιπαράθεση' ειχαμε!

Θα περιμενω με ενδιαφερον τα σχολια σας

Υ.Γ.: αφου τελικα, ουτε εσεις ειστε τοσο 'πουριτανος' και 'ηθικιστής' - οσο στην αρχη σας καταλογισα...γιατι τοτε στα διασπαρτα γραπτα σας δινετε αυτην την εντυπωση;
ΑΦου δεν εχετε προβλημα να μιλησετε ανοιχτα και ορθοδοξα, για το σεξ, για την ερωτικη πραξη μεταξυ ανδρος και γυναικος - και μαλιστα τα γραφετε τοσο ομορφα και θεολογικα -

- γιατι στα διαφορα γραπτα σας δινετε την εντυπωση κύριε Χριστοδουλιδη οτι ειστε 'μυγιαγκιχτος';

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλιδη,

θα σας κάνω 'κόπυ' ενα κειμενο του Μεσογαιας που βρηκα σημερα στο Ιντερνετ, στα "Άπαντα Ορθοδοξιας" - και πειτε μου τωρα εσεις...τι δεν ειναι Ορθοδοξο εδω - τι δεν σας αρεσει -
-και εχω λαθος αν πω οτι τα κειμενα του ΝΙκολαου εχουνε 'αρωμα ΑΓιου Ορους" και δειχνουνε οτι κανει "προσωπικο Πνευματικο ΑΓώνα";

Ιδου το αποσπασμα:

"-Πως μας φανερώνεται ο Θεός;


-Ο Θεός δεν αρέσκεται να μας κρύβεται για να μας βασανίζει, αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλος και δεν χωράει σε εμάς χρειάζεται το δικό μας ψάξιμο για να χωρέσουμε εμείς σ’ αυτόν. Ο Θεός προσφέρεται σε όλους μας. Είναι πολύ ωραίο ο καθένας να ζει την γλύκα , την ομορφιά , την αλήθεια του Θεού. Ο Θεός δεν χωρείτε αλλά ψηλαφήται . Το μυστήριο του Θεού είναι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να υπάρξει στον άνθρωπο. Για μένα λένε αν είχα χαρά στην επιστήμη. Ναι είχα πολύ μεγάλες χαρές αλλά οι χαρές της αναζήτησης του Θεού και της διακριτικής αποκάλυψης του ανάλογα με το μέτρο των δυνατοτήτων μας είναι οι μεγαλύτερες χαρές.
Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής
Νικόλαος Χατζηνικολάου "

Θα χαρω για μια πρώτη σας εκτιμηση.

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Γειά σου Μυρμιδόνα. Γιά νάχεις ορισμένα δεδομένα καί νά μή σε κοροϊδεύουν, γιατί εμείς οι Μεσογειακοί είμαστε λίγο παραμυθάδες, Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΧΩΡΕΣΕ ΤΟΝ ΑΧΩΡΗΤΟ. Ενσαρκώθηκε ο Κύριος, δέν τόν ψάχνουμε. Μάς καλεί καί τηρούμε τίς εντολές Του.
"Τώρα πιά δέν υπάρχει λόγος η κάθε παρθένα να χωράει τόν αχώρητο".
Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ, Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΧΑΡΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΕΣ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΕΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΠΟΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε

σε ευχαριστω για το σχολιο σου, διοτι ετσι μου δινεις την ευκαιρια να εμβαθύνω!

1. Γραφεις οτι ο Κύριος δεν χαμογέλασε ποτέ.
Να υποθεσω οτι το γραφεις 'μεταφορικα' αυτο;

Οταν ο Κύριος δεχτηκτε τα παιδια στην αγκαλια του, οταν πηγανε οι μαθητες Του να τα εμποδισουνε, τότε δεν θα χαμογέλασε;

2. Γραφεις επισης Αμέθυστε:

"Ενσαρκώθηκε ο Κύριος, δέν τόν ψάχνουμε. Μάς καλεί καί τηρούμε τίς εντολές Του."

Δηλ εγω που μεχρι σημερα στον Πνευματικο μου Αγώνα (στα μετρα βεβαια του καθενος) -

οταν ελεγα οτι "ψαχνω τον Κύριο" - κατα το "ο ζητών ευρισκει" - εσφαλα δηλαδη; Σκεφτομουνα λαθος;

Τοσο κακο ειναι βρε Αμέθυστε να ψάχνεις τον Κύριο;

Βοηθησε με να σε καταλαβω, διοτι μου αρεσει οπως σκεπτεσαι, άλλο τωρα που αδυνατω να κατανοησω τα γραφομενα σου:

Δηλ μονο να τηρουμε τις Εντολες Του και μετα ο Κύριος θα ειναι 'αναμεσα μας'...χωρις καν να χρειαστει να τον 'ζητησουμε';

Γραψε αναλυτικα τι εννοεις Αμέθυστε!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Α, και τωρα που το θυμηθηκα Αμέθυστε.

Δεν ξερω αν εχεις δει την ταινια "Το Ονομα του Ρόδου", με το βιβλιο του Αριστοτελη στο Μεσαιωνικο Καθολικο Μοναστηρι καπου στην βορεια Ιταλια.

Ε λοιπον, ολη η φασαρια εγινε, και ολο το δραμα παιχτηκε, γυρω απο μια φραση του Αριστοτελη που ελεγε οτι ο ανθρωπος 'μπορει να γελα, χαμογελαει, ειναι ανθρωπινο να γελας' -

- ενω οι Καθολικοι Μοναχοι (μου φαινεται καπουτσινοι) - ελεγαν οτι το "Γελιο ειναι του διαβολου" και οτι το 'ανθρωπινο προσωπο οταν γελα, παιρνει την οψη του σατανα"!

Μαλιστα ο "ηγουμενος" του Μοναστηριου, αναγκαστηκε να 'δηλητηριασει' τις σελιδες του βιβλιου, για να μην τυχον το διαβασουνε οι υποτακτικοι μοναχοι του και 'παραστρατησουνε' - στο τελος δε προτιμησε να φαει το βιβλιο, καιτοι δηλητηριασμενο, για να μην πεσει στην αντιληψη των ανθρωπων η αποψη του Ελληνα Φιλοσοφου, οτι ειναι πολυ ανθρωπινο και ομορφο ο ανθρωπος να 'χαιρεται' και να 'γελα'!

Σε ακουω Αμέθυστε...

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Διεγέλα τα πάντα, γέλωτος ορών άξια τα τοίς πολλοίς σπουδαζόμενα
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος

Η ΕΝ ΧΡΙΣΤΏ ΖΩΉ ονομάζεται χαρμολύπη.
Οι καθολικοί δέν είναι καί τόσο χριστιανοί απ'ότι ξέρουμε.
Ο Έκο εννοούσε τόν Διόνυσο, αλλά στή συνέχεια έδειξε ότι ακόμη καί σάν Διονυσιακές γιορτές εννοούσε τίς εκστατικές γιορτές τής Καραϊβικής. Δέν υπάρχει βιβλίο τού Αριστοτέλη γιά το γέλιο.

Υπάρχουν ερευνητές τής αλήθειας, όμως τόν Κύριο τόν ακολουθούμε, ούτε τόν ψηλαφούμε ούτε τόν ψάχνουμε. Βρήκες τήν Εκκλησία καί προσπαθείς να καταλάβεις καί να ξεκαθαρίσεις, τήν πίστη μας από το κοσμικό φρόνημα. Εάν αγαπήσεις κάποτε τόν Κύριο θα σέ καλέσει. Πολλοί οι κλητοί.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

1)"Με αδικειται ομως κυριε Χριστοδουλιδη οταν μου καταλογιζεται οτι ακουω τον Γιανναρά!
Γράφετε:
"Οι ηλίθιοι Γιανναράδες κλπ, αυτά δεν σου τα είπαν."

Δεν σε υποτιμώ με αυτό που γράφω, δεν απευθύνεται σε σένα το "ηλίθιοι" αλλά σε αυτούς που ψάχνουν "το πρόβλημα του κακού". Αυτό είναι το ηλίθιο και το γελοίο.

Όσο και να το θέλουμε, όσο και να νομίζουμε ότι μένουμε ανεπηρέαστοι, επειδή αυτοί οι ψευτοδάσκαλοι διαμόρφωσαν τη σημερινή Ορθοδοξία - και για τον "αμέθυστο" τούτο - και τούτα όλα βάση έχουν το "ο Χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία", δεν μπορούμε να λέμε πως μείναμε ανεπηρέαστοι. Μας έχουν κάνει τρομερή ζημιά. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους και, να, τα αποτελέσματα.

2) "Στο θεμα της εξωσωματικής προτεινετε δηλ σε ενα ατεκνο ζευγαρι - να παραμείνει ως έχειν;
Με οποιοδήποτε τιμημα και κόστος;" και τα λοιπά σχετικά

Πολλά από όσα με ρωτάς, και υπάρχουν άπειρα άλλα, έχε υπόψη ότι δεν μπορούν να απαντηθούν δι΄ αλληλογραφίας. Αυτά και πολλά άλλα αφορούν στην επαφή και στις συμβουλές του πνευματικού με τον πιστό. Οι συμβουλές που θα σου δώσει, πρέπει να ζημωθούν μέσα σου με το χρόνο. Έχε τα ερωτήματα, έχε αυτά που σου είπε, πορεύου τη ζωή και οι απαντήσεις έρχονται στην κατάλληλη στιγμή και στον ορισμένο χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

3) "Αν ο Μεσογαιας, στα δικα σας ματια ειναι τοσο καταδικαστεος - τοτε οι υπολοιποι 79 Μητροπολιτες μας τι;"

Αν ο Μεσογαίας αφήνει ασχολίαστο το Γιανναρά και την παρέα του, οι άλλοι 79 τι; Ασχολήθηκε κανείς μαζί του με όλες αυτές τις βλακείες που γράφει εδώ και 50 χρόνια; Διαβάσαμε τη στιχομυθία που είχε με έναν επίσκοπο από τηλεοράσεως και τον "κάθησε" όταν του είπε : "Γιατί, πού είμαι; Στην εκκλησία δεν είμαι;" Φυσικά και δεν είναι, "ου πας ο λέγων μοι κύριε κύριε".

4) "Το μυστήριο του Θεού είναι το ωραιότερο πράγμα που μπορεί να υπάρξει στον άνθρωπο. Για μένα λένε αν είχα χαρά στην επιστήμη. Ναι είχα πολύ μεγάλες χαρές αλλά οι χαρές της αναζήτησης του Θεού και της διακριτικής αποκάλυψης του ανάλογα με το μέτρο των δυνατοτήτων μας είναι οι μεγαλύτερες χαρές."

Είχα κι εγώ κάποτε πολύ μεγάλες χαρές με την επιστήμη. Μου δόθηκε η ευκαιρία, μετά από υποτροφία, να πάω στην Αμερική. Αλλά δεν πήγα. Έβαλα στη μια μεριά την οικογένεια και στην άλλλη την καριέρα. Η ζυγαριά έγειρε εκεί που έδειχνε οικογένεια. Βαρυγκόμησα.

Δεν έχει σημασία τι ακολούθησε. Σημασία έχει ότι δοξάζω τον άγιο Θεό που πήρα αυτή τη κατεύθυνση και έμαθα αυτά που δεν θα μου μάθαινε η επιστήμη : Όλα να αποβλέπουν εις δόξαν αυτής ή καλύτερα, για την απόσβεση των επενδύσεων, αφού η πρόοδος και όλα, γίνονται μόνο με το σκοπό αυτό. Ο επίσκοπος πατάει σε δυο βάρκες. Δεν βλέπει ότι όλα έχουν στόχο την ιδιοτέλεια και τον πλουτισμό.

Στα ερευνητικά ιατρικά "κέντρα θαυμάτων" της αλλοδαπής, όπου αντιμετωπίζονται σπάνια και σοβαρά νοσήματα, για να πάει κανείς πρέπει να ξοδέψει όλο του "το βιός" και να δανειστεί άλλα τόσα.
Αν έχεις χρήματα ο Θεός φανερώνεται και ψηλαφείται, αν δεν έχεις, τότε διαβάζεις τα βιβλία του επισκόπου.

Και περί γέλωτος :

"στολισμός ανδρός και γέλως οδόντων και βηματισμός ανθρώπου αναγγέλλει τα περί αυτού"
Τι, κρίμα! Η δαγγεροτυπία και ο κινηματογράφος δεν υπήρχαν την εποχή του Ιησού. Αν τα είχαμε, θα μας είχε λυθεί η απορία, αν ο Θεός γελά ή δεν γελά.
Η πλήρης αποβλάκωση.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χριστοδουλιδη

διαβασα με προσοχή οσα ειπατε. Οπως και την απάντηση του Αμέθυστου - σιγουρα θα χρειαστω τον χρονο μου να αφομοιώσω το πνευμα των αποψεων σας!

Εχω ομως δυο αποριες-ενστάσεις:

Οταν σας μιλησα για την 'βρωμικη ηδονη του σεξ" - μου απαντησατε:

"Είναι μια εντελώς ζωώδης, θα λέγαμε, κίνηση. Κίνηση όμως που εμπεριέχει "αμυδρό το της φιλίας απήχημα". Όσο κτηνώδης και αν είναι αυτή η ένωση, που αποφέρει στη δημιουργία μιας νέας ύπαρξης, ενέχει μέσα της μιά έλξη, ένα ενδιαφέρον, ένα έστω μικρό, ελάχιστο ψήγμα φιλίας, προς τον άλλο. Από αυτό το ελάχιστο δεν αποκλείεται να προκύψει κάτι το μέγιστο."

Συμφωνω με αυτα που λετε!
Προς τι τοτε η ενσταση μου;

Επρεπε πρωτα να 'πολεμησουμε' τον Μεσογαιας, επρεπε πρωτα να 'αρνηθουμε' την εξωσωματικη -
- και μονον τοτε παραδεχτηκαμε, οτι αν δυο ανθρωποι συνεβρίσκονται ερωτικα - όσο 'πορνικα' και αν το κανουνε αυτο - πάντα υπαρχει μια ελπιδα ισως 'να μεταλλαχτει' σε κανονικο έρωτα!

Οταν ο κοσμος ολος βοα - και η Νεολαια στενάζει - ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ -

- με την 'σκληρη σεξουαλικη ηθικη της Εκκηλσιας' - όπερ μεθερμηνευεται: πριν τον γαμο σου, σεξ γιόκ...
..πριν τον γαμο σου μην διανοηθεις να κανεις σεξ ακομα και με την γυναικα που θα παντρευτεις -

- διοτι αν το κανεις, το ενα σου παιδι θα γεννηθει τυφλο και το αλλο ανάπηρο -

ΕΚΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ κυριε ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ δεν σας ακουσα να λετε: "Δεν πειραζει...αφου εχουνε σκοπο να παντρευτουνε...ας συνεβρεθουνε και πριν τον γαμο...ειδικα στην σημερινη εποχή...που ο αλλος παντρευεται στα 30 και στα 35 του"!

Επρεπε πρωτα να πολεμησουμε τις αποψεις του ΝΙκολαου...για να δουμε και μια 'θετικη εξελιξη στο σεξ'!

Και επειδή ειστε γιατρος...δεν θα ξεχασω μια συμμαθητρια μου απο το Δημοτικο, απο Ναουσα, η οποια ειναι γιατρος..βρεθηκαμε μετα απο Δεκαετιες τυχαια στην Καμάρα - και η οποια μου ειπε σε σχετικη συζητηση: "...δεν πηγαινω Εκκλησια, δεν μπορω να ζησω την σεξουαλικη ηθικη της ΕΚκλησιας, τουλαχιστον ειμαι ειλικρινης, απεχω, δεν κοροιδευω κανεναν"!

Και ειναι απο τα καλυτερα κοριτσια - ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ τωρα τι κανουνε οι ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ!

***********************************

2. Στην Εξωσωματικη...που ειναι πραξη καθαρα 'επιστημονικη' και μηχανικη...επετρέψτε μου τωρα να μιλησω ανθρωπινα - μην παρεξηγησετε τα γραφομενα μου, σας ειπα δεν ξερω απο θεολογια...

- πως το ΑΓιο ΠΝευμα ειναι παρων... δεδομενου, οτι οταν το σπερμα του ανδρος, μεσω μιας ενεσης, 'εισχωρησει' στο ωάριο της γυναικος...το οποιο απο οτι ξερω και αυτο βρισκεται καπου σε βιολογικο δοχειο -

- αν γινει γονιμοποιηση....τοτε δεν εχουμε εναν Ανθρωπο;!
Και δεδομενου οτι ο ανθρωπος αποτελειται απο ψυχη, πνευμα, νου - να γιατι εγραψα "πως το ΑΓιο ΠΝευμα ειναι παρων" σε μια πραξη, που εσεις την θεωρειται τοσο κατακριτέα;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Επισης κυριε Χριστοδουλιδη,
στο θεμα του 'γελιου' - με την απαντηση σας με μπερδεψατε ακομα περισσοτερο!

Ετσι γραφετε:

"Αν τα είχαμε, θα μας είχε λυθεί η απορία, αν ο Θεός γελά ή δεν γελά.
Η πλήρης αποβλάκωση."

Τι ειναι αποβλακωση;
Να γελα ο Θεός, ή να θετουμε εμεις τετοια ερωτηματα;

Ο Αμέθυστος παλι εγραψε οτι ο Κύριος ποτε δεν γελουσε!

Και στην απορια μου: "Δεν γελασε ο Ιησους ουτε οταν δεχτηκε τα μικρα παιδακια να τα ευλογησει;" -

- οκ, το παραδεχομαι, σας φαινεται πολυ αστεια η ερωτηση μου,

...αλλα αφου 'φτασαμε ως εδω' ας λυσουμε και αυτην την απορια:

Γελασε (καποια στιγμη) τελικα ο Ιησους ή οχι;

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε,
οσο για τον Διονύσιο, δεν ξερω αν τυχον αναφερεσαι στο βιβλιο του Εκο,

διοτι στην ταινια θυμαμαι καλα, οτι ο καθολικος μοναχος εκανε ξεκάθαρη αναφορα στον Αριστοτελη!

Οχι οτι ειναι πολυ σημαντικο αυτο το ζητημα, απλα στο αναφερω, 'χαριν της ακριβειας'.

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τι θέλεις να σου πει η εκκλησία Μυρμιδόνα; Τι περιμένεις; Να σου πει ότι όλα επιτρέπονται και άντε, κάνετε ότι καταλαβένετε; Δεν το λέει και ούτε πρόκειται ποτέ να το πει.
Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτά λέει η εκκλησία, αν μπορείς να τα ακολουθήσεις καλώς, αν δεν μπορείς, δεν σου λέει πήγαινε να κρεμαστείς, φύγε, δεν σε θέλω, δεν μου κάνεις, πήγαινε σε άλλους που τα κόβουν όλα στα μέτρα σου και σου δίνουν το Θεό για τις προτιμήσεις σου και για τα γούστα σου.
Είναι πάντα διπλα σου, βοηθός και παρηγοριά στις αδυναμίες σου, στις αδυναμίες όλων μας, στις πτώσεις μας ή στις αναλαμπές μας.
Απ΄ αρχής, έτσι πορευόταν κι έτσι θα πορεύεται.

Άρχισαν με τις εκτρώσεις, μετά πήγαν στις εξωσωματικές. Τι θέλεις να σου πεί; Καλές οι εκτρώσεις, καλές και οι εξωσωματικές; Μετά άρχισαν τα διαζύγια κι έπειτα πιάσαμε τους πολιτικούς γάμους. Τι να σου πει πάλι; Καλά τα διαζύγια καλοί και οι πολιτικοί γάμοι; Μας ήρθαν και οι μεταμοσχεύσεις. Καλές κι αυτές; Τώρα, πάνε για το "σωματίδιο" του Θεού. Καλό κι αυτό;

Ε, αφού όλα είναι καλά, να κλείσουμε τα "κιτάπια", να φωνάξουμε και τον κύριο Γιάλομ τον Ψυχίατρο, να μας κάνει μάθημα για την ψυχή, να μας πει ότι η ψυχή δεν υπάρχει όλα είναι σαχλαμάρες και κάθε τόσο και λιγάκι, να πηγαίνουμε στο ιατρείο του ή να αγοράζουμε τα βιβλία του, για να βγάλουμε από μέσα μας στάλα-στάλα αυτή τη "ρημάδα" την ψυχή.

(Μεταξύ μας, εδώ που τα λέμε καλά τα πάει, αλλά ευτυχώς δεν βλακέψαμε ακόμη όλοι, είναι ψυχίατρος και θεραπεύει τους ψυχασθενείς λέγοντάς τους ότι ψυχή δεν υπάρχει. Έτσι τους κάνει καλά και έγινε διάσημος, η "ζούρλα" όμως πάει σύννεφο).

Κατάλαβες τώρα ποια είναι η αποβλάκωση; Να πηγαίνεις στον Ψυχίατρο για τις "αλγηδόνες" της ψυχής κι αυτός να σου λέει δεν υπάρχει ψυχή. Τι στα κομμάτια σπούδαζε τόσα χρόνια, μου λες σε παρακαλώ; Κοπανιστό αέρα; Πες μου λοιπόν γελά ο Θεός με αυτά ή δεν γελά;

Και τώρα λίγα για το άγιον Πνεύμα. Ναί, είναι πανταχού παρών και ζωής χορηγός. Αλλά ο άνθρωπος ο μη βαπτισμένος και ο μη γεννηθείς από βαπτισμένους γονείς (είναι οι αιρετικοί και οι άλλοι) φέρει όλο το προπατορικό αμάρτημα και η ενέργεια του αγίου Πνεύματος μένει ανεννέργητη. Έχει μπροστά του τον "μπερντέ", που εξακολουθούν ακόμη να έχουν εκείνοι που το(ν) σταύρωσαν και όσοι το(ν) διαφθείρουν. Φως βλέπει, αλλά δεν είναι το Φως το αληθινόν, γράφει σοφά, αλλά σοφία δεν έχει, κάνει θαύματα, αλλά αυτά του προκαλούν δεινά (πράσινη ανάπτυξη, κινδυνεύει ο πλανήτης). Μια αρρώστια θεραπεύει, εκατό άλλες του βγαίνουν.
Βλέπεις πουθενά μετά από αυτά το άγιο Πνεύμα; Ή περιμένεις να το δεις - ο επίσκοπος θα το περιμένει βέβαια - από τη γενιά του σωλήνα που θα κατακλύσει τον πλανήτη;

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κύριε Χριστοδουλίδη

1. Αν ομως το παιδάκι 'του σωληνα' αργότερα βαπτιστεί...δεν θα λαβει το Αγιο Πνευμα;

2. Πολυ σωστα ειναι τα 'καυστικα' σας σχόλια κατα των Ψυχολογων!

Εμπειρικα θα συμφωνησω μαζι σας!
Οντως, δεν εχω διαβασει βιβλια τους. Ομως εχω καναδυο γνωστες, που ειναι 'ψυχολογινες' - ΤΡΟΜΑΞΑ!

Εχουνε αλοκοτη συμπεριφορα! Οταν μιλανε, 'γουρλωνουνε τα ματια', 'ρυτιδιαζουνε το μετωπο' - σηκωνουνε 'απειλητικα το δακτυλο' --η φωνη τους 'στριγγλιζει' - και απο ΕΓΩΙΣΜΟ στις δηλωσεις τους;
Εκει κυριολεκτικα τρομαζεις!
Αναρωτήθηκα μεσα μου: Και αυτη η γυναικα τωρα, υποτιθεται, θα κανει καλα τους ασθενεις της; Αυτη η επιστημονας - ταχαμου - θα βοηθησει τους αρρωστους που ερχονται σε αυτην;

Εκει καταλαβα τι 'μπαρουβα' ειναι η επιστήμη της Ψυχολογιας!
Ειναι η Επιστήμη του Αντιχριστου!

Ε, να μην εχει και ο καημενουλης ο αντιχριστος μια επιστήμη;

Σκαρφιστηκε την Ψυχολογια...και απο πισω ακολουθει η ΦΙλοσοφια! (Διοτι κακα τα ψεματα, αν εξαιρεσεις τους Αρχαιους ΕΛληνες που ησαν ΑΕΤΟΙ - η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ εδω και 2.000 χρονια μονο εγωισμους και φιλαυτιες εχει να αναδειξει - για να μην πω και χαζομαρες, που ουτε ενα μικρο παιδι δεν θα καθοτανε να σκεφτει)

(Α, και μιας που ειμαστε στις επιστήμες του αντιχριστου, εκτος την ψυχολογια και φιλοσοφια...ας πουμε και μια τριτη:

η 'μοντερνα χριστιανικη θεολογια' - οπως την λεω εγω ή "μεταπατερικη θεολογια' οπως ορθοτερα το γραφετε εσεις!

Στην απαντηση που ακολουθει θα σας πω τι σκεφτομαι για το σεξ και την... Εκκλησια!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και ερχομαστε στο σεξ.

Κύριε Χριστοδουλιδη, οταν μιλαω για την 'σκληρη Ηθικη της Εκκλησιας' ,και οτι ο κοσμος στενάζει -

- επιτηδες 'το τραβηξα στα άκρα'!

Εννοειται οτι φταιει ο κοσμος που απομακρύνθηκε απο την Εκκλησια, και εννοειται οτι ο κοσμος δεν αποτελειται απο αγιους ανθρωπους!

Μεσα στην πονηραδα ειμαστε! Το μυαλο μας μονο στην αμαρτια, και μαλιστα οσο πιο υπουλη και βρωμικη - τοσο καλυτερα!

Αν δειξει λιγη χαλαρότητα η Εκκλησια...οι ανθρωποι αμεσως θα το εκμεταλλευτουμε!
Τετοιοι ειμαστε! Ενα ματσο χάλια δηλαδη!
Τοτε, προς τι η 'ενσταση' μου;

Απλα, πολυ απλα κύριε Χριστοδουλιδη, το θεμα σεξ ειναι πολυ πονεμενη ιστορια!

Η ορθοδοξη Εκκλησια εχει δικαιο - και πολυ σωστα σημειωσατε, οτι ο ανθρωπος που αμαρτανει, όταν δεν μπορει να ακολουθησει τις συμβουλες της Εκκλησιας - η Εκκλησια δεν τον πεταει εξω, δεν τον αφηνει μακρυα...παλι εδω ειναι η Μανα ΕΚκλησια να τον 'περιθάλψει', να τον 'αγκαλιασει' στοργικα, να τον βοηθησει!

Ομως...θυμαστε που καποτε στο ιστολογιο σας ειχα γραψει για τα 'τελευταια απομειναρια της τριανδριας των Βαυβαρων Προτεσταντων περι του Οθωνος;"!

Θυμάστε που σας μιλησα για τα 'κατακάθια των Μισσιοναριων του Πάπα" που αλώνιζαν την πατριδα μου επι Τουρκοκρατιας και εχουνε ΕΠΙΖΗΣΕΙ μεχρι σημερα;

Ξερετε ποσους αφελης Ορθοδοξους Μοναχους ειχανε παρασυρει τοτε στο θεμα του ...πονου...και του σεξ;!

Οι δικοι μας μοναχοι, Ορθοδοξοι καθ' όλα - ομως ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑΝ!

Σου λεει, αυτοι μορφωμενοι φαινονται, κατι περισσοτερο θα ξερουνε!

και εκει την πατησαμε!

Μην πατε μακρια, ακομα και ο πρωην Αρχιεπισκοπος, ο μακαριστος Χριστόδουλος, τον ακουγα στην τηλεοραση ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ - ΝΟΜΙΖΑ ΜΑΣ εκανε πλακα - Ο Θεος να τον συγχωρεσει και να τον αναπαευει εκει που βρισκεται - ελεγε:

"Οι Ιερεις μας πρεπει να μαθουνε ξενες γλωσσες - διοτι οι ιερεις του Πάπα ξερουνε απο 2-3 ξενες γλωσσες, ειναι μορφωμενοι - οταν ερχεται καποιος τουριστας και μας ρωταει να ξερει ο ιερεας να απαντησει στην γλωσσα του"!

ΠΟΣΟ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΗΣ πρεπει να εισαι για να λες αυτα τα πραγματα;

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΜΕΘΥΣΤΕ - εδω εχεις δικαιο ΑΜΕΘΥΣΤΕ οταν τα βαζεις παλληκαρι μου με τον Κληρικαλισμο!

Εδω οι Ιερεις μας δεν διαφωτιζουνε τον ντοπιο ελληνικο πληθυσμο, τωρα τους επιασε ο πονος για τον Τουριστα, ο οποιος πιο πολυ θα ερθει απο περιεργεια να τραβηξει καμια φωτογραφια!

Ο Ιερεας πρεπει να γνωριζει ξενες γλωσσες; Αυτη ειναι η Αποστολη του;
Γιαυτο του δοθηκε η Χαρις του Αγιου Πνευματος; Για να παει σε φροντιστηριο να μαθει να ομιλει ιταλικα, γερμανικα και πορτογαλικα;

.......Επειδή ξεφυγα ομως, το θεμα μας ειναι το σεξ - να το συζητησουμε ομως μια αλλη φορα...

Η Εκκλησια επι του θεματος εχει δικαιο - απλα πρεπει να το 'διαχειριστει' το ζητημα με 'συγχρονους ορους', σε 'επικαιρο περιβαλλον', χωρις αναφορες σε Βαλαουκ και Βαρλαουμ κύριε Κυπριανε...διοτι η φεμινιστρια Φοιτητρια που ειναι και του ΚουΚουΕ θα ξεκαρδιστει στα γελια - ΝΑ ΤΙ ΕΝΝΟΩ οτι χανουμε κοσμο...επειδή ειμαστε ΑΠΟΛΥΤΟΙ και "Φανατικοι"!

Υ.Γ.: Αμέθυστε, μου αρεσε πολυ το 'λογοπαιχνιο' σου για τον ΝΙκολαο Μεσογαιας: "Εμεις οι Μεσογειακοι λαοι ειμαστε και λιγο παραμυθαδες"!

Επειδή δεν στο εγραψα εχτες...και όποτε δεν στα γραφω, δεν σημαινει οτι περνανε απαρατήρητα! :)
ΓΙα κατι τετοιες αττακες σου σε διαβαζω! (ε, οχι μονο γιαυτες)! :)

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Και κατι ακομα κυριε Χριστοδουλιδη στο θεμα της 'σεξουαλικης' ηθικης και κατα ποσο παρασυρθήκαμε απο τους Λατινους.

ΑΜΕΘΥΣΤΕ, θελω να δημοσιευσεις το παρακατω κειμενο - την ευθύνη την αναλαμβάνω εγω! Να 'βρισουνε' εμενα, οποιος διαφωνησει!

Κύριε Κυπριανέ, θα σας πω κατι, που σε κανενα Θεολογικο Παν/μιο του κοσμου δεν θα μαθετε!
Κανεις δεν θα σας 'διδαξει'..

..και επι ευκαιριας να σας λυσω και την απορια σας για τις 'γραμματικες μου γνωσεις':

Εχετε δικαιο οταν στο ιστολογιο σας, γραφετε οτι ειμαι ολιγρομματος.
Ναι, δεν σπουδασα λοιπον. Μακαρι, να γυρνουσα τον χρονο πισω, και να πηγαινα και εγω στο Παν/μιο και να μορφωνόμουνα και να ομιλουσα πολυ ομορφα τα Ελληνικα, όπως το κανετε εσεις!

Ομως...οτι ξερω, το ξερω μεσα απο 'παρατηρησεις της ιδιας της ζωης'.
Μου αρέσει να διαβαζω το Γεροντικο, τους βίους των Ορθοδοξων Μοναχων, να πηγαινω στην Εκκλησια - και να 'παρατηρω την ζωη' - καπως ετσι κανω τον Αγωνα μου.
Θεολογια δεν γνωριζω, και το γραφω αυτο, ωστε αν λεω πραγματα που δεν στεκουνε, να κατηγορησουνε εμενα - δεν φταιει κανεις αλλος!

Ομως...οι ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ της ζωης - δεν ειναι και αυτες ενα Παν/μιο απο μονο του;

ΕΤσι λοιπον κυριε Χριστοδουλιδη, ειχα μια φιλη.
Εχασε τον μονακριβο αδερφο της αποτομα, σε τροχαιο.
Αφου κοντεψε να τρελαθει απο το κλαμμα, το πενθος και την καταθλιψη, σκεφτηκε να παει να εξομολογηθει! Να ακουσει 'μια δευτερη γνωμη', να παρει λιγο θαρρος!

Στα πρώτα λεπτα της εξομολογησης, τι γυρναει ο ιερεας και την ρωταει;

Να τι δεν σας διδασκει κανενα Παν/μιο κυριε Χριστοδουλιδη!

"Κοριτσι μου...το ..κανεις...απο πισω;"

"Παρακαλω; Πάτερ, τι εννοειται;".

Μολις αντιληφτηκε - μετα απο το πρωτο της σοκ - οτι εννοει, αν κανει πρωκτικο σεξ - τρελαθηκε!

ΣΗΚΩΘΗΚΕ πανω, τον ΕΒΡΙΣΕ - 'αντε μου στο διαολο" και εφυγε!

"ΕΓω ήρθα να σας πω τον πονο μου για τον χαμο του αδερφου μου, και εσεις με ρωτατε για τα σεξουαλικα; και μαλιστα τοσο αδιακριτα;"!

Ο Ιερεας ουτε χαζος ητανε, ουτε 'ηδονοβλεψιας', μαλιστα ητανε κοντα γυρω στα 65-70 - ΗΤΑΝΕ ΟΜΩΣ της Παλιας καλης σχολης...των Μισσιοναριων του Πάπα!

Νομιζε οτι πρεπει να δωσει αφεση αμαρτιων σε 'πασης φυσεως' αμαρτηματα!

*********************************

Για να μην αναφερθω σε εναν Δεσποτη, που ειχε πει στους ιερεις της επαρχιας του, οταν ο κοσμος κανει σεξ χωρις τον σκοπο της τεκνοποιησης, να μην τους επιτρεπουνε να κοινωνουνε!

Για να μην αναφερθω στον Ιερεα που ρωτουσε στην εξομολογηση, τι ακριβως εγινε...διοτι αν εγινε αυτο ειναι α' αμαρτια και αν εγινε το αλλο, ειναι β' αμαρτια!
Ωσαν να λες πρεπει να παρουμε την μεζουρα και τον μεγενθυτικο φακο στην κρεβατοκαμαρα του ζευγαριου...
*********************************

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

ΣΕβομαι και τιμω τον ΑΓιο Νικόδημο τον Αγιορειτη!
Φοβερη προσπάθεια να μαζεψει ολους τους Κανονες των ΟΙκουμενικων Συνοδων στο Πηδαλιο - ειδικα με τα μεσα της τότε εποχης!
Ουτε κομπιουτερ υπηρχανε, ουτε εκτυπωτες... Δοξα και τιμη στον Αγιο της Εκκλησιας μας

Ομως με το χερι στην καρδια, κυριε Χριστοδουλιδη:

Το Πηδαλιο, η Ηθικη του Πηδαλιου... δεν θυμιζει Παπισμο;
Δεν θυμιζει 'χειριστη μορφη κακιστης αντιγραφης' της Ηθικης των Καθολικων;

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,

Αν η ηθική των προτεσταντών ή των παπικών μοιάζει, έχει κοινά σημεία, με αυτή των Ορθοδόξων δεν σημαίνει και δεν λέει τίποτα.

Αν η θεολογία των προτεσταντών ή των παπικών μοιάζει ή έχει κοινά γνωρίσματα με αυτή των Ορθοδόξων, και πάλι δεν λέει τίποτα.

Αν η Θρησκεία μας λέει να νηστεύουμε, το ίδιο λένε και άλλοι.

Αν και οι άλλοι πιστεύουν σε Θεό, όπως κι εμείς, πάλι κι αυτό δεν λέει τίποτα.

Δεν μπορούμε να λέμε, αφού κοινά γνωρίσματα έχουμε το ίδιο είμαστε ή οτι γίναμε σαν τους άλλους.
Άρρωστοι είμαστε όλοι, αλλά δεν είναι όλες οι ασθένειες ίδιες και δεν γιατρεύονται με το ίδιο φάρμακο.

Για παράδειγμα, το filioque είναι αρρώστια και όλους μπορεί να μας προσβάλλει. Ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός άλλα συμπτώματα θα εμφανίσει ο άλφα και άλλα ο βήτα, όπως ο καρκίνος που έχει πολλές και ποικίλες μορφές. Η μορφή που έχει σε μας λέγεται οικουμενισμός, που τα εξισώνει όλα σε ένα, όλα ίδια.

Η αίρεση που κυριαρχεί εδώ και αιώνες μέχρι σήμερα είναι το filioque και οι μορφές της είναι είτε ο παπισμός (κύριος εκφραστής) είτε ο προτεσταντισμός, είτε τώρα ο οικουμενισμός (εμείς). Για Ορθοδοξία, αυτή μόνο στα χαρτιά, στα λόγια. Αλλά και στις ψυχές ελαχίστων ευτυχώς.

Όχι πως δεν υπάρχει, υπάρχει, αλλά η φθορά που έχει υποστεί από αυτούς που τη διακονούν την έχει κάνει αγνώριστη.

Τι ήθελες και μας τα έγραψες αυτά με τον εξομολόγο; Υπάρχει πληθώρα παρομοίων περιστατικών. Εμένα κάποτε μου είπαν (όχι εξομολόγος) ότι "ο Θεός δεν με χρειάζεται", όπως το ακούς, και ήμουν στα επαναστατικά χρόνια της εφηβείας. Άλλοι θα σου πουν χειρότερα. Αν εσύ έχει κάτι καλύτερο να προτείνεις πέρα από αυτές τις θλιβερές ιστορίες, πεσ΄ το, γραφ΄το κι εδώ είμαστε. Όπως έκαναν και όλοι αυτοί που βάλθηκαν να είνα "Τίμιοι με την Ορθδοξία" και στο τέλος την ατίμασαν.

Και μια τελευταία συμβουλή : Η Εξομολόγηση δεν εξομολογείται. Αν είχες "εμπειρία" (κάθαρση, φωτισμό ή θέωση, όπως διαδίδουν οι δάσκαλοι) την ιστορία σου θα μας την έδινες διαφορετικά.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα κύριε Χριστοδουλίδη

1. Γράφετε:

"Αν η θεολογία των προτεσταντών ή των παπικών μοιάζει ή έχει κοινά γνωρίσματα με αυτή των Ορθοδόξων, και πάλι δεν λέει τίποτα"

Εχω μια μικρη απορια:

Πως στο καλο γινεται, με τους Παπικους να διαφωνουμε σχεδον σε όλα - Μυστήρια, τροπος εκτελεσης των Μυστηριων, Θεολογια, Πατρολογια, Αντίληψη περι αμαρτιας, μετανοιας, Χάρις του Θεου - και παει λεγοντας...

...και πως στο καλο γινεται, το μονο που συμφωνουμε μαζι τους να ειναι στην "σεξουαλικη ηθικη";!

Αυτο απο μονο του 'δεν σας μυριζει";
********************************

2. Γράφετε:

"Τι ήθελες και μας τα έγραψες αυτά με τον εξομολόγο;"

Εμ βεβαια κύριε Χριστοδουλιδη!
Πως αλλιως θα ειχαμε μεχρι σημερα, το ετος 2010 - θέματα ταμπού στην Ορθόδοξη Θεολογια;

Πως αλλιως θα ελεγχουμε τον κοσμο;
Που θα φτασει το κακο, αν αρχισουμε και λεμε τα παντα, καθως εχουν;
Αστα βρε αδερφε...μην τα σκαλιζεις...θα βρωμισουν!
Ουφ..τι καθεσαι και ασχολεισαι;

*******************************

3. Γράφετε:
"Η Εξομολόγηση δεν εξομολογείται."

Δεδομενου οτι το Μυστηριο δεν τελεστηκε 'αχρι τελους', μιας που η κοπελα σηκωθηκε και εφυγε - και ειμαι σιγουρος, οτι ακομα μεχρι σημερα ο συγκεκριμενος ιερεας, καθεται με το πετραχήλι μπροστα στο Αγιο Βημα και αναρωτιέται, "γιατι εφυγε τωρα αυτη η χριστιανη; μα τι κακο της ειπα;" -

- και δεδομενου οτι 'τήρησα την ανωνυμια' των προσώπων,
γιαυτο την ανέφερα!

Παντως, σας ευχαριστω που με διορθώνετε, και σας δινω τον λογο μου, οτι στο μελλον θα ειμαι πιο προσεχτικος σε τετοια ζητήματα!

Το οτι 'δεν εχω εμπειρια' - οχι, δεν την εχω.
Μικρες εμπειριες στον προσωπικο αγώνα, αλλα μυαλο δεν βάζω!

Mea culpa!
Τι λετε, εχω την πιθανότητα να διορθωθω και σε αυτο το σημειο;

4. Τελος, γραφετε:
"Αν εσύ έχει κάτι καλύτερο να προτείνεις πέρα από αυτές τις θλιβερές ιστορίες, πεσ΄ το, γραφ΄το κι εδώ είμαστε"

Ω, ναι! πολυ θα το ήθελα να μιλαμε για αλλα θεματα!
Για τον Πνευματικο Αγώνα, για την Ερμηνεια των Λογων του Κυρίου, ετσι ωστε να προκυψει πνευματικη ωφέλεια και για μενα τον αρχαριο, και για όποιον τυχον διαβασει αυτες τις σελιδες!

Ομως κυριε Χριστοδουλιδη... και εσεις με 'ωθήσατε' λιγο προς αυτην την κατεύθυνση!
Οχι, δεν μοιραζω ευθυνες, ουτε καταλογιζω λαθη!
Εκει που φταιω, φταιω!

Θελω ομως να πω, οταν βλεπω στο ιστολογιο σας το κεφαλαιο που αφορα τον Πάπα οταν επισκεφτηκε την Αθήνα..

..σε ποιο εστιατοριο πηγε και εφαγε, σε ποιο καφε της πΛατειας Συνταγματος, τι ωρα ήπιε τον καφε του, και ποσες φορες μετα το 2.000 μιλησε με ορθοδοξο ΕΠισκοπο σε ποια ταβέρνα...

λεω μεσα μου, δεν ειναι δυνατον!
Ο Κοσμος καιγεται - και καποιοι χριστιανοι, σαν πρακτορες της KGB, κρατανε υποσημειωσεις, που ουτε την κυρα κουτσομπόλα δεν θα ενδιαφερανε!

Θελω να πω...οταν ο κοσμος, μενει μακρια απο την Εκκλησια, διοτι ολοι μας, λαικοι και κληρικοι, εχουμε ξεφυγει (γιαυτο αναφερα το περιστατικο με τον εξομολογο) - και ο κύριος Χριστοδουλιδης ασχολειται ακομα με το Ημερολογιο, ωσαν να λες αυτο απο μονο του θα δωσει λυση στο προβλημα, εκει αναγκαστηκα να φερω χειροπιαστά παραδειγματα...οτι ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ κύριε Κυπριανε!

Και κλεινω:

Ανώνυμος είπε...

α) ρωταω εναν φιλο, μολις παντρευτηκε, εχει και παιδι: "Εσυ, γιατι δεν πας να εξομολογηθεις;"
"Με αυτες τις αμαρτιες που εχω κανει, σιγα μην παω κιολας να τις εξομολογηθω...Οχι σου λεω, δεν γινεται...Γιατι; Μα διοτι ντρεπομαι να της πω..οχι, αυτα δεν λεγονται, και ειδικα μεσα στην Εκκλησια"!

Εδω πότε θα μπει ενα τελος; Σε αυτην την 'τραγωδια';

Οταν η Πόρνη εκλαψε παρα τους ποδας του Ιησου, μηπως την ρωτησε ο Κύριος για λεπτομερειες;
Οταν ειπε ο Κύριος μας στην Σαμαρείτιδα οτι '5 άντρες ειχες' - μηπως προχωρησε αναλυτικα τι εκανε και τι δεν εκανε;

Εσεις καθεστε και ασχολειστε που ήπιε τον καφε του ο Πάπας και η Εκκλησια μας ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ!

Γιατι δεν με πιστευετε κυριε Χριστοδουλιδη;
Δεν θελω πια, οταν μπαινω την Κυριακη στην Εκκλησια, να νομιζω οτι μπαινω σε ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ!

Για να μην πω παλι την κακια μου, δεν θελω να ξερω, ποσοι παπουδες ερχονται στην Εκκλησια, γιατι απλα ξυπνανε νωρις καθε μερα, και σου λεει, δεν εχω τι να κανω, δεν παω να δω και μερικους ανθρωπους;

β) ΅Εχετε δικαιο σε παρα πολλα που γραφετε! Για να μην πω, σχεδον σε ολα!
Τοτε σε τι διαφωνω μαζι σας;
Μα στον τροπο που τα λετε!

Ειστε απολυτος! Ειστε 'ασπρο-μαυρο'! Ειστε "θα σου παρω το κεφαλι, θα σου κοψω τον λαιμο"!
Σας ρωταει ενας νεος ανθρωπος κατι, και για να του λυσετε την απορια, ξεθαβετε ενα εδαφιο ξεχασμενο απο την Π.Δ. - που ουτε οι Ραββινοι δεν θυμουνται!
Αρμέγεται - οπως λεει ο λαος μας - την αγελαδα..και αφου γεμισει ο κουβας, μετα δινετε μια κλωτσια και σκορπάτε ολο το γαλα που συλλεξατε με 'κόπο και θυσιες' χαμω στο πατωμα!

Πάρτε το λιγο αλλιως κυριε Κυπριανε, και θα δειτε, ποσο πιο πολλα θα πετυχετε!

Μυρμιδόνας

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Προς Μυρμιδόνα,

Εξομολόγηση, μαζί και μετάνοια, δεν είναι να πας να πεις : Έκανα αυτό και αυτό. Είναι να πας να πεις "τα έχω κάνει όλα" κι ας μη τα έχεις κάνει. Αν όμως η συνείδησή σου, η προαίρεσή σου, είναι καθαρή θα δεις ότι όντως τα πάντα, και περισσότερα,
βρίσκονται κάπου καλά κρυμμένα, σκεπασμένα. Όλα τα έχεις κάνει.

Και τότε, κάτω από το πετραχήλι, θα κλάψεις πικρά.

Εύχομαι να φτάσεις στο σημείο αυτό.

Πολλά είπαμε, κάπου πρέπει να τελειώσουμε. Ας είναι τούτο. Στή γραφή δεν φαίνεται "ο τρόπος που τα λέμε". Φαίνεται νόημα, νοήματα ξεπηδούν και όχι τρόπος. Εσύ νομίζεις ότι είμαι του "άσπρου - μαύρου". Ενδεχομένως.

Είναι διότι τα θέματα που επέλεξα να σου απαντήσω, κατόπιν δική σου επιμονής και ερωτημάτων, ήταν αυτού του τύπου. Δεν σήκωναν αποχρώσεις, δεν είναι όλα γκρίζα.

Εκεί όπου δεν υπάρχει πια η νύχτα, ούτε η ανάγκη για λυχνάρι και του ήλιου το φως, "Κύριος ο Θεός φωτιεί" και οι δούλοι αυτού "λατρεύουσι αυτώ και όψωνται το πρόσωπον αυτού". Αποχρώσεις δεν υπάρχουν, μόνον τότε.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κυπριανέ

ειστε μεγαλυτερος απο μενα, και σιγουρα ξερετε καλυτερα πως θα δωσετε τον αγωνα σας!

Αφου ετσι αποφασισατε, σας ευχομαι να εχετε καλη επιτυχια και ο Θεός να σας ενισχυει!

Ομως...η ολη ενσταση μου ξερετε προς τι;

Θυμαμαι εναν Ηγουμενο, που μου ειπε:
"Ξερεις ποσο με πιανει το παραπονο, οταν δεν μπορεις πια ουτε τους δικους σου μοναχους να 'επιπλήξεις', να 'διορθωσεις' οταν κανουνε ενα λαθος, διοτι αμεσως 'πληγωνεται ο εγωισμος τους';

Θυμαμαι εναν πολυ σοφο ιερέα, που στο κηρυγμα του, ο ανθρωπος το ομολογουσε:
"Ζουμε σε μια εποχή, που δεν μπορεις πια να κανεις την παραμικρη παρατήρηση! Ο αλλος παρεξηγειται αμεσως! Κλοτσαει ο εγωισμος του"!

Για να μην αναφερω εγω απο την προσωπικη μου ζωη, οποτε 'εκανα διαλογο' με 'μοντερνα, δυναμικη, φεμινιστρια' γυναικα, το μοναδικο της σχολιο, ξερετε ποιο ητανε;

"Δεν θα μου πεις εσυ εμενα, τι θα κανω εγω! Οτι θελω θα κανω εγω, ακουσες τι σου ειπα;"
..ασχέτως αν εβλεπε οτι εχει απολυτο αδικο, και ο δρομος της την οδηγει στην καταστροφη!

Τι σχεση εχουνε τα παραπανω με σας κυριε Χριστοδουλιδη;

Σας το ξαναγραφω: μπορει να εχετε περισσοτερο δικαιο απο οτι ο ιδιος φανταζεστε!

Ομως με τον 'ερριστικο τροπο' που απανταντε, με το 'απολυτο' της γραφιδος σας, με το 'ασπρο-μαυρο' των αποψεων σας...
...ο αλλος δεν θα κατσει, ΚΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ!

Το παραδεχομαι, δεν γνωριζω απο θεολογια, γνωριζω ομως απο την Αμαρτια (αυτην υπηρετησα 'στον πρωην εντιμο βιο μου') και γνωριζω τις αντιδρασεις του ΚΟσμου και των ανθρωπων του Κοσμου!

ο Απ. Παύλος παλι ελεγε: "θα συμπεριφερθω διπλωματικα(με την καλη εννοια), για να κερδισω τον αλλον! Στον αμαρτωλο θα γινω αμαρτωλος, στον ταδε θα γινω ταδε, για να μπορεσω να του μιλησω για τον Χριστο!

Και κατι τελευταιο:

Μην μας πιασει η πορωση οτι 'μονο εμεις' θα υπερασπιστουμε την Εκκλησια του Χριστου και 'καλα που υπαρχουμε και εμεις' γιατι αλλιως ποιος θα το εκανε;

Σε 'σχετικη απορια' των Φαρισαιων, απαντησε ο Ιησους:

"Πλαναστε! Ουτε την δυναμιν του Θεου γνωριζετε, ουτε τις Γραφες! Ο Θεος αν θελει, μπορει και απο τις πετρες αυτες...να φτιαξει "ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ"!

ή ο λογος του Κυριου στον Πέτρο: "ΝΟμιζεις...αν ήθελα, δεν θα μπορουσα να παρακαλεσω να μου στειλει ο Θεος χιλιάδες Αγγελους να με 'βοηθησουνε';!

Θελω να πω...ωραιος ο ζηλος σας, και ευχομαι να λαβετε τον μισθο σας!

Ομως...βαλτε λιγο νερο στο κρασι σας - και τοτε...ισως....πετυχετε ακομα περισσοτερα!

Μετα τιμης

Μυρμιδόνας