Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Φιλοκαλία μετ' ανταρσίας

Πηγή : Misha


Untitled from Άρδην - Ρήξη on Vimeo.

Φιλοκαλούμεν μετ' ανταρσίας, συζήτηση με τον Γ.Καραμπελιά για το καινούργιο βιβλίο του Κ. Ζουράρι, 22/11/2010

Aμέθυστος

3 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μερικοί μπορεί να "απο-λωλάθηκαν" ακούγωντας Καραμπελιά και Ζουράρι, αλλά η ταπεινότητά μου όχι.

Δεν ξέρουν τι σημαίνει π. Βασίλειος Γοντικάκης, γι΄ αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν τι λένε οι μαθητές της σχολής του - με πρώτο αποφοιτήσαντα και βραβευθέντα τον Γιανναρά.

Η Ορθοδοξία δεν καθοράται μέσα από τα ελληνικά λόγια γράμματα των προγόνων μας. Να εκχριστιανίσουμε τους αρχαίους, για να γίνουμε εμείς καλύτεροι χριστιανοί, δεν γίνεται. Ο χριστιανισμός δεν εξελληνίζεται, ούτε και δρά μηχανιστικά για να ελληνοποιήσει αποτελεσματικά τους ντόπιους ή τους αλλοεθνείς. Οι ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ αρχαίων και νέων (Ρωμηών) Ελλήνων, οπωσδήποτε δεν σημαίνουν ότι "Ο Μανωλιός άλλαξε, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς".

Η περιγραφή - διότι περί αυτής πρόκειται - Ζουράρι λαμπρή στην εκτέλεση. Της λείπει όμως η αυθεντική γραφή, προτιμότερον συγγραφή.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Εκτός θέματος

"Μην το πσειρίζεις τόσο το θέμα και συυυυυ!"

ΚΧ :
Από το πολύ πι-σί (PC)
Ξέχασες πώς γράφεται το Ψι.

(ψειρίζω αντί πσειρίζω ... πσυχή μου)

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Περί βυζαντινής ελληνικότητας πρόκειται και έχουμε να κάνουμε.Από εκεί άρχεται και έρχεται να καταλήξη η σημερινή μας καταγωγή,από εκεί δυνάμεθα και να ελπίζουμε 'στο σήμερα για το αύριο,από εκεί,εν τέλει,προέρχεται αυτή η εθνολογική σύστασή μας έως και σήμερα.Όσοι,ακόμη,σήμερα,αδυνατούν να 'δουν αυτό το απλούστατο και φυσιολογικότατο γεγονός,προφανώς και με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αποδεικνύουν πως έχουν μάθη να (απ)εργάζονται είτε 'σε ξένο αχυρώνα είτε 'σε κάποιον αχυρώνα με ξένους αυθέντες.Ο στρουθοκαμηλισμός,η μυωπικότητα και η εθελοτυφλία-εθελοτύφλωση στρέφονται έναντί μας.