Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Στάρετς Αλέξιος: χαμένος στην ειρήνη τού Θεού...

Optimized-staretzalekseisoloviev.jpgΚατά τη συνεδριαση της Συνόδου του 1917 για την εκλογή πατριάρχη εκλήθη από την έρημο ένας φημισμένος ασκητής ο στάρετς Αλέξιος, για να τραβήξη από την κληρωτίδα το όνομα του νέου Πατριάρχη. Κληρώθηκε τότε ο μεγάλος Πατριάρχης Τύχων που αντιμετώπισε όλη τη βαρβαρότητα τού νέου αθεϊστικού καθεστώτος.
Για την προσωπικότητα τού στάρετς Αλέξιου, τού ταπεινού αυτού μοναχού, γράφει ένας ένος συγγραφέας :
«Ο Αλέξιος ζούσε σε απόλυτη μόνωση. Τρεφόταν με λίγο ψωμί και για νερό έπινε λίγο «αγιασμό». Αθέατος για όλους, εκτός από το Σάββατο, όταν άφηνε το ασκητήριο του για να μεταβή στην εκκλησία τού μοναστηριού. Τότε ετίθετο στη διάθεση αυτών που ήθελαν να εξομολογηθούν και το έκανε αυτό με υπομονή μέχρι τα βαθειά μεσάνυχτα, ακούγοντας τις αγωνίες τών πιστών, τις αμφιβολίες, τους φόβους τους.
Οι λόγοι του πάντοτε γλυκείς και ειρηνικοί, πράοι, γεμάτοι όμως από μια υπερφυσική δύναμη, έφερναν ψυχικό συγκλονισμό σε όσους τον άκουγαν. Διάβαζε τις ψυχές εκείνων που για πρώτη φορά τούς έβλεπε. Πολλοί έφευγαν από κοντά του αναγεννημένοι εσωτερικά, συγκλονισμένοι με δάκρυα.

Περισσότερο από 80 χρόνια δινόταν ολόκληρος, μέχρις εξαντλήσεως, συχνά μέχρι το ξημέρωμα τής Κυριακής, σ΄όλες τις ψυχές που έρχονταν προς αυτόν απ΄όλες τις γωνιές της Ρωσίας. Και παρ όλη αυτή την κοπιαστική εξωτερική εργασία, αυτός έμενε απορροφημένος από τη σκέψη τού Θεού, βυθισμένος σε μια σιωπηλή προσευχή.

zosimoskoypyctin.jpg
Μια τέτοια ημέρα , δοσμένη ολόκληρη στον Θεό, μάς φθάνει για να καταλάβουμε ολόκληρη τη ζωή τού στάρετς Αλεξίου.Βλέπουμε εδώ την απάρνηση τού κόσμουτής αμαρτίας, την καθαρότητα τής καρδιάς, την μεγάλη υπομονή, την σιωπή, την προσευχή. Η ψυχή που είχε γίνει ξένη προς τον κόσμο και σε κάθε ανθρώπινο είχε κατακτήσει την ειρήνη τού Θεού. Όμως το πλήρες μέτρο τής ειρήνης αυτής αφήνει να δή κανείς τον πνευματικό δρόμοπου διανύθηκε, πιο καλά από μια λεπτομερή περιγραφή.
Χαμένος μέσα στην ειρήνη τού Θεού, ο στάρετς Αλέξιος έζησε μέχρι την επανάσταση του Οκτωβρίου, και πέθανε μετά τις μεγάλες αναστατώσεις που έγιναν στην πατρίδα του, χωρίς να λάβη μέρος σ΄αυτές , χωρίς αυτές να τον θίξουν καθόλου.»

(Ντίβο Μπαρσόττι Ρωσικός Χριστιανισμός σ.39-40. Στις φωτογραφίες ο όσιος γέροντας και το ερημητήριο του αγ.Ζωσιμά της περιοχής του Σμολένσκ όπου ασκείτο ο στάρετς)

Πηγή : Misha

Aμέθυστος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, ΑΔΕΡΦΕ...

επέτρεψε με μια φορα να σε προσφωνήσω ετσι!

Εγω δεν ημουνα, που σημερα το μεσημερι, σε αλλη ανάρτηση σου μιλουσα για τους 'καλους ιερεις';

Μολις πριν λιγο εφυγα απο το κήρυγμα ενος Ηγουμενου...που ήρθε στην Ενορια μου...να μιλησει!

Η Εκκλησια; Γεμάτη!
Ο κοσμος αψήφησε και την βροχή, βρέχει αυτην την στιγμή στην θεσσαλονικη. Ολοι με πνευματικη χαρά, να ακουσουνε σοφα λογια απο εναν Μοναχό!

Απο καιρο οι ιερεις μας, μάς ενημέρωναν οτι θα έρθει ο τάδε "Αγιος Γέροντας", να μας μιλησει...ειναι Ηγουμενος σε ενα μοναστηρι στην Ελλαδα...

...και αντι να πει κουβεντες..ο κοσμος διψά για πνευματικα λόγια...αντι να πει κουβεντες να 'ραγίσουνε και οι πέτρες'...αρχισε ενα χαζο κήρυγμα..ενα ουδετερο...ενα ανόητο..
καταρχην δεν κήρυξε, αλλα διάβαζε απο μεσα! Απο τις σημειωσεις του!

Αν ενας Μοναχός, δεν μπορει με την Φωτιση του Αγιου Πνευματος, να πει δυο λογια 'απο εξω' και χρειάζεται σημειωσεις...ήδη καταλαβαινεις οτι κατι δεν παει καλα!

Ηθελε να μας μιλησει για τα βασανα της Ρωσικης Εκκλησιας, επι Λενιν και Στάλιν.

Εννοειται οτι η Ρωσικη Εκκλησια ειναι μαρτυρική! Και 200.000 ιερεις εκτελέστηκαν, βασανιστηκαν...που εμεις, ουτε στο μικρο τους δαχτυλακι δεν τους φτανουμε!

Απο την μια ομως η περιγραφη του, σαν να λες ακουγα τον Μικη Θεοδωράκη να μας περιγραφει τις κακουχιες επι Χουντας..στην Μακρόνησο...

απο την αλλη το 'Πεθνος" τού Ηγουμενου...γιατι να εκτελεσουνε τον Τσαρο της Ρωσιας..

..και τι Αγιος ανθρωπος ο Τσαρος της Ρωσιας..τον οποιον εκτελέσανε διχως δικη παρακαλω..και μαλιστα εισέβαλαν ξαφνικα στην οικια του..

..και τετοιες ΠΑΠΑΡΙΕΣ...

..ωσαν να λες αυτο ειναι το προβλημα της Ορθοδοξου Εκκλησιας -
ΝΑ ΛΥΠΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΣΑΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - σαν να λες ΑΣΧΗΜΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝΕ μεσα στα ΠΑΛΑΤΙΑ οταν ο ρωσικος λαος δεν ειχε ουτε ενα κομματι ψωμι να φαει..
..
εκει δεν αντεξα ΑΔΕΡΦΕ ΑΜΕΘΥΣΤΕ, εκει σε ΘΥΜΗΘΗΚΑ, σε ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΑ, και ειπα μεσα μοΥ:

"Παναγια μου, συγχωρα με, αλλα εγω θα σηκωθω να φυγω"!

Δεν θυμαμαι στην ζωή μου να εχω ξαναφυγει απο Εκκλησια πριν τον "Διευχων"!

Ητανε να το ζησω και αυτο σημερα!

Ενα μόνο σχόλιο του Αμέθυστου - τρείς γραμμες του Αμέθυστου - ΑΞΙΖΟΥΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απο το μιας ωρα κηρυγμα ενος "αγιου Ηγουμενου"!

ΕΡχονται δύσκολες μερες!
Δεν διαθέτω το προφητικο χάρισμα, αν και θα το ήθελα :)
ΑΛΛΑ ΑΔΕΡΦΙΑ, ερχονται πολυ δυσκολες μερες!

Αν καει το χλωρο...τοτε το ξερο τι;

Μυρμιδόνας

amethystos είπε...

Ο Μπριαντσιανίνωφ αδελφέ Μυρμιδόνα, ο οποίος ήταν ιερεύς τού Κυρίου, γράφει πώς εάν κάποιος ιερεύς γράφει τό κήρυγμα τής Κυριακής το Σάββατο στό σπίτι του καί τό διαβάζει τήν Κυριακή, δίνει στούς πιστούς ΣΤΑΧΤΕΣ. Είναι μιά νέα ειδωλολατρεία, η οποία όπως βλέπουμε καί στό Βόλο έχει ήδη καί τούς Μεταπατέρες της.
Ο Θεός να βάλει τό χέρι Του καί ευχόμαστε νά μήν τόχει βάλει ήδη.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε

δεν εχω προβλημα με την Αγιοποίηση του Τσάρου, διοτι μακαρι η Αγια μας Εκκλησια...όλους τους ανθρωπους να μας ανακήρυσσε Αγίους!

**********************************

Δεν γινεται ομως...την στιγμή που ο Ελληνας σημερα δεν ξερει κυριολεκτικα τι του ξημερώνει..

..θα χασει την δουλεια του;
..θα πληρώνεται μονο 500 ευρω το μηνα;
..και τα χρέη; Οι πιστωτικες κάρτες; Το νοικι; Ρευμα; Νερο; Βενζινη; Πετρελαιο;

Και μεσα σε μια τετοια συγκυρια, να στεναχωρηθουμε δηλαδη επειδή ο Τσάρος καταδικαστηκε διχως δίκη πριν 100 χρονια;

Δεν νομιζεις και εσυ οτι ειναι λιγο 'ετεροχρονισμένο' το συγκεκριμενο θεμα για κηρυγμα;

*********************************

Οσο για το κήρυγμα, ναι, εχεις δικαιο Ανώνυμε, δεν ειναι κακο να κρατας καποιες σημειωσεις!

Άλλο ομως 'σημειωσεις σε ενα μικρο κομματι χαρτι' - και άλλο ολος ο λογος μου απο γραμμενο κηρυγμα!

Άλλο να γραψω καπου 2-3 ΣΟΣ απο την ομιλια μου - άνθρωπος ειμαι, μην μπερδευτω κιόλας...
..και άλλο διαβαζω το κήρυγμα μου σαν ενα δελτιο ειδήσεων!

Μυρμιδόνας