Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΑΠ

πηγή : manitaritoubounou.


Έχει περάσει το εξάμηνο του «ηλεκτρικού» σοκ στην ελλαδική κοινωνία και το «νέο» σχολείο έρχεται με βήμα ταχύ. Μέσα σ’ αυτό κάπου, κάπως και κάμποσο, θα χωρέσει και η (επιλεγόμενη ή για όλα τα παιδιά) θρησκευτική αγωγή, μέρος της οποίας αποτελεί και το μάθημα των «θρησκευτικών».

«…Οι Καιροί άλλαξαν ,οι Καιροί αλλάζουν! “Όποιος αγωνίζεται για τους μαθητές, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα“, έλεγε ο Μίλτος Κουντουράς. Προφανώς και το ζήτημα δεν είναι μόνο το μάθημα των θρησκευτικών. Ο καθένας παλεύει στο κομμάτι που μπορεί και που του αναλογεί κι έχει το νου του να συντονίζεται και με τους γύρω του… Δεν είναι αυτονόητο;..» μου λέει ο αγαπημένος μου υποβολέας!

Θα συμφωνήσω απολύτως. Ποιοι είναι οι καιροί όμως; Υπάρχει δράκος σ’ αυτούς τους καιρούς, υπάρχει θηρίο; Μήπως έχει χωθεί και στο ΥΠΔΜΘ; Οι συντηρητικοί και εν πολλοίς ανέραστοι θεολόγοι ζουν στο δικό τους κόσμο, πριν το 1973. Ακολουθούν συχνά μεθόδους παιδαριώδεις με απόψεις που οδηγούν στην πλήρη κοινωνική απομόνωση. Εμείς όμως τι κάνουμε; Ποια είναι η στρατηγική μας; Ποιες είναι οι κοινωνικές συμμαχίες; Επειδή είμαστε στην αρχή με το άρθρο αυτό προσπαθώ να δείξω βασικές πλευρές και άξονες του υπαρκτού πολιτικού τοπίου, Ίσως κάποιοι να λένε: «…δεν θέλω να τα καταλάβω..».

Όποια ψυχή όμως έχει υπομονή και δει το βίντεο θα κατανοήσει ότι κάνει μια δυτική μεν, αλλά συλλογική αφήγηση από το 1973. Ξεκινά από την ιστορική αλλαγή στη Χιλή μέσω της «Σχολής του Σικάγο» και τοης 17χρονης δικτατορίας του Πινοσέτ. Πρόκειται γι’ αυτή που κουβαλά σχεδιασμένα εδώ και ένα χρόνο η σχολή του ΓΑΠ. Αφορά όλο το πολτικό επιστητό και φυσικά την παιδεία και επομένως και τη θρησκευτική. Δεν υπάρχουν οάσεις εύκολα στον «καταστροφικό καπιταλισμό» της σχολής του Σικάγου…

Συγκεκριμένα πρόκειται για το Ντοκυμοντέρ The Shock Doctrine 2009:

«Το The Shock Doctrine είναι το τελευταίο ντοκιμαντέρ του καταξιωμέμου σκηνοθέτη Michael Winterbottom, με συν-σκηνοθέτη τον Mat Whitecross. Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλλερ της Naomi Klein, το The Shock Doctrine προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς» στην Αμερική έχουν σταδιακά κυριεύσει τον κόσμο μέσω της εκμετάλλευσης συγκλονισμένων από την καταστροφή ανθρώπων και χωρών. Τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές κρίσεις και τους πολέμους για να επιβάλουν ριζοσπαστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς.

Η Klein αποκαλεί το φαινόμενο αυτό «καπιταλισμό της συμφοράς» και θεωρεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικός στο να σβήνει τη συλλογική μας μνήμη όσο και η ψυχιατρική θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Η ταινία αμφισβητεί κατά τρόπο ριζικό το μύθο ότι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά έχει θριαμβεύσει βασιζόμενη στις αρχές της δημοκρατίας.»

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: