Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Κάτω από τα γερμανικά κρεβάτια

Justyna Polanska

Unter deutschen Betten
Eine polnische Putzfrau packt aus

Μια πολωνέζα καθαρίστρια τα λέει έξω από τα δόντια

Η Justyna Polanska είναι σήμερα 31 ετών, και όπως προδίδει το ψευδώνυμό της, είναι Πολωνέζα. Επειδή στην Πολωνία δεν είχε μέλλον, αποφάσισε στα 20 της να πάει στην Γερμανία. Ήθελε να γίνει αισθητικός. Για να κερδίσει τα προς το ζην, και για να βγάλει τα δίδακτρα, άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια.

Όπως η ίδια λέει, της αρέσει να ντύνεται καλά και να φτιάχνεται. Τα νύχια της είναι μακριά, μισό πόντο, γαλλικό μανικιούρ. Όταν δουλεύει φοράει πάντα τζιν και μια μοδάτη μπλούζα. Όλα πλαστές μάρκες. Φτιάχνεται ώστε να είναι ελκυστική. Αλλά και για να αισθάνεται η ίδια πως τονίζονται τα “δυνατά” της σημεία. Πράγματα συνηθισμένα για τις Πολωνέζες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που στο δρόμο(σε κάποιες γειτονιές, όχι παντού, συνήθως Τούρκοι, Μαροκινοί, αλλά και Γερμανοί) την ρωτάνε πόσα ζητά....Οι Γερμανίδες όπως παρατηρεί, δεν δίνουν σημασία, δεν προσπαθούν να είναι όμορφες. Δεν βγάζουν το δυναμικό τους...

Είναι καθαρίστρια ακόμα....γιατί κερδίζει αρκετά, ώστε να μπορεί να πηγαίνει διακοπές στην Τουρκία, στην Τυνησία,...και προπάντων έχει μάθει καλά τα κόλπα της δουλειάς. Και λέγοντας κόλπα δεν εννοείται το καθάρισμα δύσκολων λεκέδων. Έμαθε να προστατεύει τον εαυτό της. Από τις προκαταλήψεις, τις παράλογες απαιτήσεις, την δυσπιστία....Εδώ μας προσφέρει ματιές μπρος και πίσω από τις κουρτίνες, πάνω και κάτω από τα κρεβάτια...

Αγαπημένη της ερώτηση, που της κάνουν μερικοί εργοδότες ή γνωστοί: “Πάντα ήθελες να γίνεις καθαρίστρια;”

Αποσπάσματα του βιβλίου

Μπανάνες
Τον Μάη του 2008, το ζεύγος Schumacher(Ralf και Cora) επέστησαν πάνω τους την προσοχή της κοινής γνώμης. Αυτή την φορά όμως το θέμα δεν είχε σχέση με την φόρμουλα 1. Το θέμα ήταν εντελώς ιδιωτικό: η καθαρίστρια τους, υποτίθεται πως είχε κλέψει μπανάνες από την κουζίνα τους. Σύμφωνα με την Bild, η Κόρα την είχε πολλές φορές με σημειώματα υπενθυμίσει:

“Που πήγαν πάλι τόσες μπανάνες;”

“Γιατί η Νιβέα είναι πάλι άδεια. Φέρτε δική σας κρέμα χεριών!”

Κατέληξαν φυσικά στα δικαστήρια...συνέβησαν και πολλά άλλα που έπληξαν την προσωπική τους σφαίρα..

Είστε ένας άγγελος

Μια ζεστή μέρα καλοκαιριού, με 34 βαθμούς υπό σκιά, καθάριζα τα παράθυρα στο σπίτι μιας νέας οικογένειας. Αφού λοιπόν είχα καθαρίσει σχεδόν όλο το σπίτι και σιδερώσει, είχαν μείνει τα παράθυρα της κουζίνας. Στην κουζίνα κάθονταν η μητέρα, οι δυο υιοί, 9 και 12 ετών, και η γιαγιά. Επειδή η ζέστη ήταν ανυπόφορη, η μητέρα έφτιαξε μέσα σε μια καράφα παγωμένη λεμονάδα.

Με εντυπωσίασε μια τέτοια φροντίδα, και χαιρόμουν για το αναψυκτικό. Καθώς καθάριζα τα τζάμια, ο ιδρώτας έτρεχε...

Αλλά είπα, ας καθαρίσω το τελευταίο τζάμι, και μετά θα πιω κάτι επιτέλους.

Η μητέρα έβγαλε τα ποτήρια. Ήταν τέσσερα. Αφού ήπιαν οι τέσσερις την λεμονάδα τους, η καράφα είχε μείνει άδεια, και αυτοί έφυγαν από την κουζίνα. Πηγαίνοντας προς το μπαλκόνι όπου είχε σκιά, η μητέρα μου φώναξε:

“Την καράφα μπορείτε να την βάλετε στο πλυντήριο πιάτων! Είστε ένας άγγελος! Ευχαριστώωω!”

Ευχαριστώ επίσης!

Οι καθαρίστριες δεν διψάνε και δεν έχουν καμιά ανάγκη, είναι αυτόματα....

Που τα μαθαίνουν αυτά;

Περίεργοι πελάτες

Δουλεύω αδήλωτη. Αυτό απαγορεύεται στην Γερμανία. Φοβάμαι μήπως με καρφώσουν, γι' αυτό και δεν λέω ποτέ το πραγματικό μου όνομα.

Στην αρχή με συμβούλευαν να μην δηλωθώ γιατί οι φόροι είναι πολύ υψηλοί. Ο πραγματικός όμως λόγος είναι πως κανένας από τους πελάτες μου δε θέλει να πληρώσει τα επιπλέον(ασφάλιση, φόροι..) που συνεπάγεται η πρόσληψη ενός υπαλλήλου. Πολλοί επίσης είναι αυτοί που με πληρώνουν με δικό τους αδήλωτο χρήμα.

Δουλεύω για επιχειρηματίες, τεχνίτες, ιδιοκτήτες εστιατορίων..., και κανένας από αυτούς δε θα με πλήρωνε αν τους έβγαζα απόδειξη.

Έχω επίσης πελάτες, από τους οποίους δε θα περίμενε κανείς την παράκαμψη των νόμων.

Πχ η Τάνια Κ, μια δικαστίνα. “Μου είπανε πως δεν 'μιλάτε'. Πρέπει να είμαι 100% σίγουρη πως μπορώ να σας εμπιστευθώ. Δεν πρέπει να πείτε σε ΚΑΝΕΝΑ ότι δουλεύετε εδώ. Αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα και οι δυο.”

Άλλο παράδειγμα, ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ο Ρ. Δεν καθάριζα απλά αδήλωτη, πότιζα και μια φορά την βδομάδα τις 'ντοματιές' του. Το ότι πρόκειται για κάνναβη το ξέρω από την στιγμή που τις είδα ανθισμένες. Αλλά και οι δυο κάναμε την πάπια. Διερωτώμαι όμως γιατί χρειάζεται την καλλιέργεια. Στο σπίτι πάντα έχει σακουλάκια με διάφορα χόρτα ή χάπια. Όταν μια φορά τον ρώτησα, από που τα έχει, απάντησε με σοκαριστική ειλικρίνεια: “Στη δουλειά θα τα πετούσαμε!”

Στην λίστα των πελατών μου είναι ένας βουλευτής, δικηγόροι, γιατροί, ψυχολόγοι, μάνατζερ...

Και ένας ιδιοκτήτης μπουρδέλου.

Στην αρχή είχα κάποιους φόβους. Η πορνεία θεωρείται στην Πολωνία ακόμα πιο αναξιοπρεπής απ΄ ότι στην Γερμανία. Στο μεταξύ καθαρίζω ευχαρίστως στο μπουρδέλο.

Όταν έρχομαι το πρωί στα δωμάτια, βρίσκω συχνά πάνω στα κρεβάτια καραμέλες ή άλλα γλυκά, που άφησαν για μένα. Αυτό είναι τόσο συμπαθές.

Πιστεύω πως αυτές οι γυναίκες ξέρουν καλά τι θα πει να βρίσκεσαι στο τελευταίο σκαλοπάτι της κοινωνίας. Και ξέρουν πόσο πολύ ζυγίζουν τέτοιες κινήσεις που δείχνουν προσοχή στον άλλο.

Και τα κρεβάτια στο μπουρδέλο δεν είναι πιο λερωμένα από αυτά που καθαρίζω στα σπίτια.

Όλως παραδόξως, είναι πολύ τακτοποιημένο το μπουρδέλο όταν έρχομαι. Πολύ πιο τακτοποιημένο από μερικά σπίτια.

Ένα από τα κορίτσια με παρακάλεσε να καθαρίζω στο σπίτι της. Έχει ένα παιδί, είναι μόνη και χρειάζεται βοήθεια. Μου εκμυστηρεύτηκε, πως με μένα μπορεί να είναι σίγουρη ότι δε θα την δω υποτιμητικά.

Αυτό δε θα μου περνούσε πια από το μυαλό.

Προπάντων τώρα που μπορώ να δω πίσω από τον σουβά

Συνεχίζεται

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: