Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Το 2026 θα ορθοποδήσει η Ελλάδα

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ορθοποδήσει σε δεκαπέντε χρόνια. Καμπανάκι στο μεταξύ από τη Royal Bank of Scotland για έξοδο μικρής χώρας από το ευρώ


To 2026, βάσει έκθεσης της Goldman Sachs, εκτιμάται ότι θα καταστεί εκ νέου ανταγωνιστική η Ελλάδα.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι μεγάλο μέρος των περιφερειακών ανισορροπιών στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μέσω τεχνικής υποτίμησης.
Μία τέτοια ενέργεια, όπως σημειώνεται, θα βελτίωνε τη θέση κρατών όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία σε σχέση με κράτη του "πυρήνα" της Ευρωζώνης.
Η προσαρμογή-τεχνική υποτίμηση στην Ελλάδα, όπως εκτιμάται, θα είναι ύψους περίπου 35% -όσο και η Ισπανία πάνω-κάτω-, ενώ η Πορτογαλία θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη πραγματική υποτίμηση περίπου κατά 45%.
Αντίστοιχα, ο χρόνος προσαρμογής θα ήταν περίπου 3 χρόνια στην Ιρλανδία, 8 χρόνια στην Ιταλία και την Ισπανία και 20 χρόνια στην Πορτογαλία.
Για την Ελλάδα θεωρεί πως θα απαιτείται μια 15ετής προσαρμογή, στη διάρκεια της οποίας οι τιμές θα πρέπει να αυξάνονται λιγότερο ή ακόμα και να υποχωρούν σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Αυτή η έκθεση μας κρατάει εντός ευρώ γιατί την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Royal Bank of Scotland προειδοποιούσε ότι μια μικρή χώρα θα βγει εκτός της Ευρωζώνης και έκανε λόγο για τρομακτικές πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: