Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Συζήτηση του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Αρχιμ. Βασίλειο Γοντικάκη για τον άγιο Ισαάκ τον Σύρο και τους διαχριστιανικούς διαλόγους

πηγή : ΑΚΤΙΝΕΣ

Άγιο Όρος-14 Δεκεμβρίου 2011- Άρχισε το προσκύνημα του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας στο Άγιο Όρος.
Το βράδυ της πρώτης ημέρας στο Άγιο Όρος, ο όμιλος προσκυνητών με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα έφτασε στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου έγινε δεκτός από τον Ηγούμενο και αδελφούς της Μονής.
Οι προσκυνητές είχαν μια εκτεταμένη συζήτηση για πνευματικά θέματα με τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Γέροντα Βασίλειο Ιβηρήτη. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο νυν Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ.
Ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος εξεθεσε τις σκέψεις του σχετικά με την αποδοχή του θρησκευτικού συναισθήματος, το οποίο χαρακτηρίζει το ρωσικό πολιτισμό και τη ρωσική πνευματική παράδοση. Ένα από τα θέματα της συναντήσεως ήταν εκείνο της επιδράσεως του Οσίου Ισαάκ του Σύρου στο συγγραφικό έργο του Ντοστογιέφσκυ. Σύμφωνα με τον Γέροντα Βασίλειο «ο Ντοστογιέφσκυ ήταν ένας απλός σχολιαστής του Ισαάκ του Σύρου».
Για το θέμα του διαχριστιανικού διαλόγου ο π. Βασίλειος διατύπωσε τη σκέψη ότι ο σκοπός της συμμετοχής ενός Ορθόδοξου στο διάλογο δεν συνίσταται στην επικράτηση στον εχθρό, αλλά στη μαρτυρία για την εσωτερική ελευθερία του Ορθοδόξου χριστιανού καθώς και για την πίστη και την αγάπη του. Έτσι προς τεκμηρίωση των ως άνω επικαλέσθηκε τον πατέρα Γεώργιο Φλορόφκσυ: «Ο θεολογικός διάλογος είναι μαρτυρία πίστεως και όχι η διαλεκτική ιδεών».
(Митрополит Волоколамский Иларион прибыл на Святую Гору Афон)

ΣΧΟΛΙΟ :
Ο έξυπνος Γοντικάκης δέν μάς είπε τό σκοπό συμμετοχής στό διάλογο ενός καθολικού π.χ. 
Μάς προέτρεψε όμως νά μήν είμαστε αντίθετοι. Αυτό εννοεί μέ διαλεκτική. Τή διάσημη διαλεκτική τού Χέγκελ, πού δέχεται τήν αντίθεση.
Καί δέν μάς είπε επίσης πώς συνυπάρχουν η πίστη καί η αγάπη.
Η πίστη δέν είναι αγάπη, ούτε η αγάπη πίστη.

Αμέθυστος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μερικές (;) φορές τρώγεσαι με τα ρούχα σου και κάνεις την τρίχα τριχιά για να την «πεις» σε κάποιον.
Είναι δυνατόν να επιχειρείς κριτική θεολογικών θέσεων, κρίνοντας από δημοσιογραφική ανταπόκριση ολίγων παραγράφων;
Κι ακόμη τι σε πείραξε στο «μαρτυρία για την εσωτερική ελευθερία του Ορθοδόξου χριστιανού καθώς και για την πίστη και την αγάπη του».
Λες «Καί δέν μάς είπε επίσης πώς συνυπάρχουν η πίστη καί η αγάπη.Η πίστη δέν είναι αγάπη, ούτε η αγάπη πίστη.» Μα φυσικά δεν είναι το ίδιο αλλά είναι αχώριστες και δεν μπορεί να υπάρχει η μια χωρίς την άλλη, όπως τόσο συχνά αρέσκεσαι να τονίζεις. Αυτό ακριβώς δεν είπε; Για να τονίσει την ιδιαίτερα σημαντική θέση της πίστης με τη γνώμη του π. Γ. Φλορόφκσυ «Ο θεολογικός διάλογος είναι μαρτυρία πίστεως ...».Δεν είπε μαρτυρία αγάπης.
Όσο για το «σκοπό συμμετοχής στό διάλογο ενός καθολικού» μας είναι αδιάφορο, όσο ως ορθόδοξοι στεκόμαστε με σταθερή την πίστη και πλούσια την αγάπη προς όλους.

ΝΛ.

amethystos είπε...

Καλημέρα ΝΛ. καλά Χριστούγεννα.
Εάν δέν υπολογίζουμε τήν στάση τών καθολικών τότε δέν έχουμε διάλογο.
Καί πώς νομίζουμε ότι θά σταθούν στό διάλογο οι καθολικοί; Θά σταθούν καί αυτοί μέ πιστη καί αγάπη! Όπως έχει φανεί κιόλας.
Κάι δέν πρέπει νά ξεχνάμε, πώς τήν αγαπολογία τήν εφηύραν οι καθολικοί.
Η πονηριά τού διαλόγου, τήν οποία αποδέχεται καί ο Γοντικάκης είναι πώς δέν συμπεριλαμβάνεται στόν διάλογο η Αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον ο σκοπός της παρουσίας (πρέπει να) είναι η ορθόδοξη μαρτυρία της πίστεως, πραγματικά δεν μας νοιάζει η στάση όλων των άλλων. Η αλήθεια δεν απουσιάζει εφόσον η πίστη δεν έχει νόημα παρά μόνον εφόσον είναι αληθής πίστη, γιατί υπάρχει και ψεύτικη. Η αγαπη δεν είναι αγαπολογία, παρά μόνον εάν εκπέσει σ' αυτήν. Σε τελική ανάλυση αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι η συμμετοχή ή μη σε τέτοιες συναντήσεις, διαλόγους κλπ, αλλά η ουσία. Τι λέγεται από στόματος των ορθοδόξων εκεί και εάν αυτά είναι όντως ΑΛΗΘΗΣ ορθόδοξη μαρτυρία η δήθεν ή και κατάφωρα ψευδής.
Να επικεντρωνόμαστε λοιπόν σητν ουσία και να την αναλύουμε και να την κατανοούμε και ναι, να καταδικάζουμε την έκπτωση από την αλήθεια, κι όχι να κουτσομολεύουμε απλώς σχετικά με το ποιος πήγε που και μίλησε με ποιον και του ευχήθηκε ή όχι κλπ.

ΝΛ

amethystos είπε...

Φίλε ΝΛ. σάν νάχεις καιρό νά μπείς σ'αυτό εδώ τό μπλόγκ.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

'Βρίσκεις εσύ,δηλαδή,να μην υπάρχη ουσία ουδεμία 'στο σχόλιο;Θα μας 'πής,όμως,εσύ τώρα,ο γνωστικός και ολοφώτεινος και κεκαθαρμένος,το ή τα κριτήρια της διακρίσεως πίστεως από πίστιν;Η δημοσιογραφική πηγή και κάλυψη του γεγονότος είναι που σε έχει ταράξη;Πόσον ενστικτώδης 'μπορεί να είσαι;Μήπως ε σ ύ αγνοείς την ουσία των εκκλησιαστικών πραγμάτων μας και μας ήλθες παρορμητικότατα να μας την ''πεις'',λόγω της πολυήμερης ουσιαστικής απουσίας σου από το ιστολόγιο;

Ανώνυμος είπε...

« ....λόγω της πολυήμερης ουσιαστικής απουσίας σου από το ιστολόγιο;»
είπε ο Αρχαίος Χριστιανός. Μήπως κρατά αρχείο εισερχομένων-εξερχομένων; Μήπως να χτυπάμε και κάρτα;

ΝΛ.