Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ενταση στη Βουλή.Μάχη για το «ΝΑΙ» – Μεταξύ 190 και 230 εκτιμούνται οι θετικές ψήφοι – «Σπασμένες» οι γραμμές των κομμάτων – Προς βίαιη ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος – Αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου

Πηγή: Greek National Pride

Με τα κόμματα κλονισμένα, την κοινωνία άναυδη και την κυβέρνηση αγωνιούσα συνεδριάζει, ήδη,από τις 2.20 μ.μ.της Κυριακής, με κατεπείγουσες διαδικασίες σε έντονο κλίμα, η ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητήσει και με σκοπό να υπερψηφίσει με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία το νέο οικονομικό πρόγραμμα, που θα συνοδεύσει την καινούργια δανειακή σύμβαση, η οποία είναι απόρροια της επερχόμενης ρύθμισης των ελληνικών χρεών με τους ανά τον κόσμο ιδιώτες επενδυτές.

Είχαν προηγηθεί το Σάββατο αγωνιώδεις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όπου διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών δήλωσε απειθαρχία και διάθεση καταψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. Ακολούθησε το δραματικό διάγγελμα του πρωθυπουργού κ. Λ.Παπαδήμου, ο οποίος με αφοπλιστική ειλικρίνεια περιέγραψε τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας.

Στις τάξεις των κομμάτων επικρατούσε αναβρασμός και η Βουλή έμοιαζε διχοτομημένη, με τις κομματικές γραμμές «σπασμένες» και την Αριστερά να αμφισβητεί την αναγκαιότητα του κατεπείγοντος της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο επικρατούσε αγωνία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ανώτερα κυβερνητικά στελέχη μετέφεραν την ανάγκη πλειοψηφίας περίπου 200 ψήφων υπέρ του νομοσχεδίου.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της αναμενόμενης μεταμεσονύχτιας ψηφοφορίας διέφεραν. Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι οι θετικές ψήφοι θα κινούνται μεταξύ 220 και 230. Άλλες εκτιμήσεις όμως έφεραν ότι το «ναι» να κινείται μεταξύ 190 και 200 ψήφων. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής με αρνητική διάθεση εμφανίζονταν περίπου 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι περίπου 25 από το ΠαΣοΚ. Επιπλέον από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή διεφάνησαν σχετικές διαθέσεις άρνησης από πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ, αλλά και από τον κ. Π. Καμμένο, ο οποίος κινείται προς τη δημιουργία νέου κόμματος.

Όπως και να έχει, κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα κόμματα θα δοκιμασθούν στην ψηφοφορία της Κυριακής και ότι έχουμε εισέλθει σε φάση βίαιης ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος. Κατά τα φαινόμενα το μνημόνιο θα διαπεράσει οριζόντια και κάθετα το πολιτικό σύστημα, υψώνει νέες διαχωριστικές γραμμές, που σπάνε τις προηγούμενες. Σύντομα θα έχουμε νέους πολιτικούς σχηματισμούς και ένα πολιτικό περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από το παρόν. Και η συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή δίδει μια πρόγευση αυτής της επερχόμενης μεταβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: