Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Προσπαθούν να "σώσουν πρόσωπο" για να καλύψουν τη διαφθορά

Πηγή : Δίολκος

Του Γιώργου Καισάριου

Πριν πολλά χρόνια (1991-1992) ήμουν στο γραφείο μου (437 Park Av, είσοδος on Madison) και επεξεργαζόμουν κάποιο από το πολλά Business Plans που έπεφταν στο γραφείο μου.
Εκείνη την εποχή, ίσως να ήμουν ο μοναδικός Έλληνας στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ που ασχολιόταν με το seed venture capital. Πέφτει λοιπόν μια πρόταση συνεργασίας στο γραφείο μου, για ένα δίκτυο με beepers στη Βουλγαρία.


Όλοι οι όροι ήταν αποδεκτοί και έβλεπα "ψωμί" στο deal. Υπήρχε όμως μια παράγραφος που έλεγε ότι, θα πρέπει να δοθεί το 5% του μετοχικού κεφάλαιο σαν προμήθεια, σε πρόσωπο που θα μας υποδείξουν όταν έρθει η στιγμή.

Προσωπικά δεν είχα κανένα πρόβλημα με αυτό, καθώς έτσι και αλλιώς έδινα 5-10% προμήθεια για να πουληθούν τα deals. Θεώρησα μικρό το τίμημα. Στο κάτω κάτω, καλύτερα να κάνεις λιγότερα από το να μην κάνεις τίποτα.

Καθώς περνούσαν οι μέρες λοιπόν και είχα πέσει με τα μούτρα στο deal, ξαφνικά λαμβάνω ένα τηλεφώνημα από τους δικηγόρους μου.
- Καλά έχεις σαλέψει τελείως (μου λένε)
- Τι έγινε πάλι; (λέω εγώ)- Έχεις όρεξη να πας φυλακή; Ξέρεις, τι κάνουν σε κάτι ομορφόπαιδα σαν εσένα στη φυλακή;- Καλά ρε παιδιά, τι έγινε, τι έκανα;- Σοβαρά μιλάς ότι θέλεις να κάνεις αυτό το deal με τους Βουλγάρους;- Ναι, μια χαρά deal είναι.- Το 5% του μετοχικού κεφαλαίου που σου ζητούν ξέρεις τι είναι;- Μίζα.- Ναι ακριβώς, είναι μίζα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό;- Σημαίνει ότι θα γίνει το deal χωρίς πολλά πολλά, διότι όλα είναι κανονισμένα. Θα πάρω τις απαιτούμενες άδειες χωρίς κόπο, διότι όλα τα έχω πληρωμένα με αυτή τη μικρή μίζα.- Όχι, σημαίνει ότι παραβιάζεις το Foreign Corrupt Practices Act και αν σε πιάσουν θα μπεις φυλακή! Από εμάς μην περιμένεις να δώσουμε γνωμάτευση για την νομιμότητα των μετοχών που θα εκδοθούν.


Προχτές λοιπόν η εταιρεία Smith & Nephew plc ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και με το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και συμφώνησε να πληρώσει $22 εκατ. δολάρια για παραβίαση αυτού του νόμου.

Παραδέχτηκε ότι, μεταξύ το 1997 και το 2008, η εταιρεία δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς και κοστολογούσε αυτή τη δωροδοκία σαν έξοδα διάθεσης, χωρίς όμως να έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι υπηρεσίες και ότι αυτά τα έξοδα διάθεσης (δωροδοκία), δεν είχαν φορολογηθεί από το ελληνικό κράτος.

Με λίγα λόγια, οι αρχές μιας άλλης χώρας στην άλλη άκρη του κόσμου, τιμώρησαν για δωροδοκία, μια εταιρεία που εδρεύει στο έδαφος της, όπου όμως η δωροδοκία πραγματοποιήθηκε από την θυγατρική της στην Αγγλία.

Οι Αμερικανοί πολύ καλά κάνουν στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν τη διαφθορά. Το ερώτημα είναι εμείς τι κάνουμε;

Σημειώστε ότι και η Siemens έχει καταδικαστεί βάσει του ιδίου νόμου και έχει πληρώσει περίπου $1,6 δισ. σε πρόστιμα.

Τι πιο εύκολο λοιπόν να δικάσει κανείς στην Ελλάδα την εταιρεία Smith Nephew (ή την Siemens για τον ίδιο λόγο), από την στιγμή που έχουν ομολογήσει σε δωροδοκίες σε μια ξένη δικαιοδοσία;; Δεν θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να κάνει ανάλογες αγωγές; Για ποιο λόγο να μην πληρώσει αυτή η εταιρεία και στην Ελλάδα άλλα $22 εκατ. σε πρόστιμα;

Επίσης, για ποιο λόγο να μην μάθουμε ποιοι είναι οι αποδέκτες αυτών των χρημάτων; Στην υπόθεση Siemens, κάποιος είπε ότι η εταιρεία του έδωσε 250.000 ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία και έγινε πειστικός και ακόμα δεν έχει ξεσηκωθεί κανένας σε αυτή τη χώρα.

Αγαπητέ αναγνώστη, δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα σε αυτή τη χώρα αν πρώτα δεν ξεβρομίσει ο τόπος από τη διαφθορά. Τάσο σε ανώτατο επίπεδο όσο και σε επίπεδο κλητήρα.

Και με το συμπάθιο, αλλά δεν βλέπω κανέναν να απολογείται για το τίποτα και δεν βλέπω κανέναν να καταδικάζεται για το οτιδήποτε.

Αν δεν ξεβρομίσει ο τόπος, ό,τι και αν κάνουμε θα είναι τζάμπα κόπος. Διότι τις θυσίες που καλείται να κάνει σήμερα αυτός ο λαός, εν μέρει είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαφθοράς και ρεμούλας τόσων ετών.

Στο μεταξύ, οι πολιτικοί προσπαθούν να "σώσουν πρόσωπο", τάχα ότι φταίει η κακή τρόικα για όλα τα δεινά της Ελλάδος, διότι δεν μπορούν να αποφασίσουν τι δαπάνες θα περικόψουν, που κάποιοι γιατροί και υψηλά υφιστάμενοι έχουν βάλει στην τσέπη ή έχουν κάνει βίλες.

Καλή μας τύχη...
george.kesarios@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: