Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η επόμενη ημέρα, οι τελευταίες εξελίξεις και λογική της λιτότητας….


Μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος ξεκινάει για τη χώρα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνική οικονομία και τη χθεσινή επεισοδιακή ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων - νέου μνημονίου, η οποία απομακρύνει, προς στιγμήν, το ενδεχόμενο μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι δεδομένου των προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επιλύονται με την ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας και των νέων μέτρων, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε νέα αποτυχία επίτευξης των στόχων, συμβάλλοντας στο φαύλο κύκλο στην οικονομία. Βέβαια πέρα των μεγάλων επιπτώσεων της λιτότητας στην οικονομία (θα αναφερθούμε παρακάτω), δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το νέο δανειακό πακέτο, ενώ είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο το ζήτημα της ολοκλήρωσης του PSI+ και της απομείωσης του χρέους, όπου ουσιαστικά αποτελεί τη μοναδική καλή είδηση των τελευταίων μηνών ή καλύτερα από τότε που έχει ξεκινήσει η εποχή της Τρόικας για τη χώρα μας.

Στα αμιγώς χρηματιστηριακά, θα κάνουμε στο ξεκίνημα του σχολίου μας το γνωστό διαχωρισμό, μεταξύ των τραπεζικών και των μη τραπεζικών μετοχών. Συγκεκριμένα, στα των τραπεζών, η προσοχή θα είναι στραμμένη στην επόμενη ημέρα του PSI+ και την ανακεφαλαιοποίηση τους, μια περίοδος η οποία έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένως θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συγκεκριμένα, θα επαναλάβουμε ότι αν και με τις τελευταίες αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση (χωρίς την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου) αποφεύγεται το ενδεχόμενο Ιρλανδοποίησης των τραπεζών, εντούτοις η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την πορεία των τραπεζικών μετοχών, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου ανάμεσα σε άλλα περιμένουμε και μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, βάσει της αξιολόγησης της βιωσιμότητάς τους και των σχεδίων τους για άντληση κεφαλαίων, έως το τέλος Απριλίου 2012, η Τράπεζα της Ελλάδας θα κοινοποιήσει στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά. Να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων θα οριστούν για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση, με μέγιστη διάρκεια έως το 3οτρίμηνο του 2012. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το τι ακριβώς θα συμβεί με το ζήτημα των δανείων των ΔΕΚΟ, τα οποία θα συμμετέχουν στο PSI, με αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία, ένα θέμα το οποίο είναι πραγματικά πολύ κρίσιμο για το μέλλον των τραπεζών. Τέλος και πέραν των παραπάνω που αφορούν το PSI+ και την ανακεφαλαιοποίηση, θα επαναλάβουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την επιπτώσεις στις τράπεζες από την οικονομική κρίση και τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεγάλη άνοδο των επισφαλειών. Μάλιστα, το πρόβλημα θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία των τιμών των ακινήτων.

Οι τελευταίες εξελίξεις…….

Εν μέσω τραγικών εξελίξεων και διαρροών – διαγραφών από τα δύο μεγάλα κόμματα πέρασε τελικά χθες, όπως και αναμενόταν, με 199 ψήφους το νέο πακέτο μέτρων και ουσιαστικά το νέο μνημόνιο για τη χώρα, ενώ το ερώτημα θα είναι η επόμενη ημέρα και η εφαρμογή των μέτρων, τα οποία σε κάθε περίπτωση προκαλούν σημαντικά προβλήματα, λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε αναπτυξιακής λογικής και της εμμονής στη λιτότητα. Πέρα των όσων αναφέραμε για τις τράπεζες παραπάνω, το ενδιαφέρον θα στραφεί και στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες και σε συνάρτηση με τα όσα αναφέραμε εδώ και καιρό αναμένεται να διαμορφωθεί τελικά στα 145 με 150δις ευρώ έναντι 130δις ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η τρόικα έχει ζητήσει να αυξηθεί το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα στα 145 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω.

Στο ζήτημα του PSI, πέραν των όσων αναφέραμε για τις τράπεζες και την επόμενη ημέρα τους, την ανακεφαλαιοποίηση, το μεγάλο ζήτημα και μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει το τι θα γίνει με τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ελλάδα θα δανειστεί έως και 35 δισ. ευρώ από το προσωρινό ταμείο διάσωσης της Ευρώπης προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο για το μνημόνιο ορίζει το πώς θα εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνει ένα σχέδιο με το οποίο η Ελλάδα θα επαναγοράσει τα ομόλογα που κρατούνται ως collateral από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Έτσι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το EFSF θα δανείσει χρήματα στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην επαναγορά των ομολόγων, ενώ η ΕΚΤ θα λειτουργήσει ως «μεσίτης» στην συναλλαγή, αγοράζοντας τα ομόλογα εκ μέρους της Ελλάδας.

Η λογική της λιτότητας …. που δε βγάζει πουθενά…

Κλείνοντας το σημερινό μας σχόλιο και σε συνάρτηση με το τελευταίο μας σχόλιο, αλλά και τα όσα αναφέρουμε εδώ και αρκετό καιρό θα επαναλάβουμε ότι ήμασταν εξαιρετικά αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση του PSI+, με βασική προϋπόθεση ότι θα υπήρχε μια αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αφού πολύ απλά, η λογική της ακραίας λιτότητας που ακολουθείται το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να κάνουμε μερικές βασικές επισημάνσεις. Αρχικά θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πραγματικά τεράστια ανάγκη να υπάρξει μια διόρθωση των κακώς κειμένων της χώρας μας, με πιθανόν επώδυνες, σε κάποιες περιπτώσεις αλλαγές. Απλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές από αυτό το οποίο βιώνουμε αυτή τη στιγμή, με ισοπέδωση του πραγματικού εισοδήματος των ελλήνων πολιτών, κάτι το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση της ανεργίας, έκρηξη των επισφαλειών και συνολικά σε ένα φαύλο κύκλο στην οικονομία, χωρίς καμία προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση.

Θα συνεχίσουμε με μερικές επιγραμματικές επισημάνσεις….

Πρώτον, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πέραν της Ελλάδας η λογική της λιτότητας δεν έχει αποφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα και στις υπόλοιπες χώρες τις οποίες εφαρμόζεται, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πορτογαλία. Επίσης, δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο ότι η λογική του ΔΝΤ έχει ιστορικά αποτύχει σε πλήθος κρατών. Μάλιστα είναι απορίας άξιο, πως μια λογική η οποία δεν έχει να επιδείξει σε βάθος χρόνου μια σημαντική σωτηρία χώρας, συνεχίζει να εφαρμόζεται.
Δεύτερον, υπάρχει ήδη δείγμα γραφής στη χώρα μας, για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας, αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι το μνημόνιο σε μεγάλο βαθμό έχει εφαρμοστεί εσφαλμένα. Πάντως σε κάθε περίπτωση η λογική της λιτότητας οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η πορεία των εσόδων το μήνα Ιανουάριο (μεγάλη υστέρηση με το «καλημέρα» του χρόνου), η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας (με ποσοστό άνω πλέον του 20%), η αύξηση της φτώχιας, αλλά και η κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (ο σχετικό δείκτης βρίσκεται στο χαμηλό ιστορικό). Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτή η πολιτική απλά οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. Σε συνάρτηση με τα όσα αναφέρουμε θα λέγαμε ότι είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά (μνημόνιο ΝΟ2) τα νούμερα δε θα βγουν, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, τα οποία πλέον θα οδηγήσουν σε μια κοινωνική έκρηξη και ένα πραγματικό αδιέξοδο, πράγματα τα οποία ήδη σε ένα βαθμό συμβαίνει. Θεωρούμε λοιπόν ότι απαιτείται με την ολοκλήρωση του PSI+, να υπάρξει μια σχετική διαπραγμάτευση, για κάποια ίσως μέτρα τόνωσης της παγωμένης οικονομίας. financeforum

Πηγή : Δίολκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: