Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο απολογισμός της χθεσινής καταστροφής

Πηγή: Antinews

Ξεπερνούν τα 150 τα κτίρια και τα καταστήματα, που υπέστησαν ζημιές ή λεηλατήθηκαν κατά τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ,σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τον τελικό απολογισμό να θεωρείται ότι θα είναι μεγαλύτερος.
Εβδομήντα έξι πολίτες μεταφέρθηκαν από το κέντρο της Αθήνας, κατά τα χθεσινά επεισόδια, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Από τους διακομισθέντες, σε εννέα έγινε εισαγωγή για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλοι 19 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο νοσημάτων Θώρακος «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία , αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, από τις επιθέσεις τραυματίσθηκαν 106 αστυνομικοί, από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών κατήγγειλαν ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
Κάλεσαν τις εισαγγελικές αρχές «να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».
Στις 74 ανέρχονται έως στιγμής, οι συλλήψεις για τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνολικά έγιναν 92 προσαγωγές υπόπτων, οι οποίοι εξετάζονται στην Ασφάλεια.
Συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έχουν αρχίσει την καταγραφή των ζημιών στα καταστήματα, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη να έχει ήδη ζητήσει την επανενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Κορκίδης, η καταστροφή είναι ολοσχερής σε περίπου 40 κτήρια, ενώ σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης, καθώς καταστροφές έχουν υποστεί κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

Ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων και αναστολή των οφειλών των πληγέντων προς το Δημόσιο, αλλά και την άμεση απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ζήτησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθυνών Π. Καρέλλας.
Καταστροφές και συλλήψεις και σε Θεσσαλονίκη και Βόλο
Στη σύλληψη έξι ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στα επεισόδια που έγιναν χθες το βράδυ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Ζημιές προκλήθηκαν σε τρία υποκαταστήματα τραπεζών, σε ΑΤΜ τραπεζών, σ΄ένα υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., σε τουλάχιστον τρία παρμπρίζ Ι.Χ. αυτοκινήτων,ενώ έσπασαν τις τζαμαρίες από τουριστικό γραφείο, κατάστημα ρούχων και καφέ.
-Σε έξι συλλήψεις και 27 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο Βόλο, όπου επίσης, καταγράφονται εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, τράπεζες και δημόσια κτίρια.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, εμπρησμό και διακεκριμένες φθορές.
Τις πρώτες πρωινές ώρες έληξε η κατάληψη στο δημαρχείο.
Έληξε τα ξημερώματα η κατάληψη της Νομικής
Έληξε τα ξημερώματα η κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, που είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Πέμπτης ,από ομάδες φοιτητών και πολιτών.
Σύμφωνα με τον απολογισμό των πρυτανικών αρχών, έχουν καταστραφεί όλες οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις, έχουν κλαπεί όλα τα μικρόφωνα και 10 από τους 16 προτζέκτορες. Επιπλέον, έχουν αφαιρεθεί όλοι οι πυροσβεστήρες.
Σπασμένα μάρμαρα και υπολείμματα από φωτιές συνθέτουν το σκηνικό σε χώρους εντός του κτιρίου.
Σε επιστολές του προς όλους τους αρμοδίους, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατούσε στη Νομική, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας Θ. Πελεγρίνης απορρίπτει τις επικρίσεις γιά αδράνεια των πρυτανικών αρχών και σημειώνει
«Εξ αρχής το Πρυτανικό Συμβούλιο σε στενή συνεργασία με τον Κοσμήτορα της σχολής έλαβε όλα εκείνα τα μέτρα που όφειλε να λάβει το Ίδρυμά μας για την ασφάλεια των κτηρίων του.Προς τούτο απευθύνθηκε εγγράφως στις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για τις δικές των ενέργειες χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους τους ούτε καν επικοινωνία. Ως εκ τούτου η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κτίριο της ΝΟΠΕ οφείλεται στην αβελτηρία των Πολιτείας – και μόνον σ’ αυτήν. Λυπούμαι, διότι μία ακόμη φορά η Πολιτεία άφησε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τύχη του», τονίζει ο πρύτανης

Δεν υπάρχουν σχόλια: