Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Στρατιές απελπισμένων Ελλήνων στη Γερμανία

Πηγή: News247



Διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο για την Αγορά Εργασίας.

Χιλιάδες απελπισμένοι νέοι Έλληνες έχουν πια ως μοναδική επιλογή την φυγή από τη χώρα τους, καθώς η ανεργία αυξάνεται μήνα με το μήνα και τα συνεχή πακέτα λιτότητας βυθίζουν τους πολίτες στην ανέχεια.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2011, μετανάστευσαν στη Γερμανία περίπου 8.900 Έλληνες, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από την κρίση.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, διοκτήτες φαστ φουντ και εστιατορίων δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα ενδιαφερόμενων από την Ελλάδα. Η φράση που ακούνε πιο συχνά είναι το "κάνω τα πάντα".
Όμως και στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Συγκεκριμένα στο Βερολίνο η ανεργία κυμαίνεται στο 13% και είναι πόλη κυρίως για άνεργους καλλιτέχνες, λόγω της πολυπολιτισμικότητάς της.
Στήριξη από τους Έλληνες της Γερμανίας
Το σημαντικότερο εμπόδιο που συναντούν οι Έλληνες, είναι η γλώσσα, καθώς το γεγονός ότι μιλάνε καλά αγγλικά δεν βοηθά.
Έτσι, κατασκευάστηκε η ιστοσελίδα hireagreek.com, με στόχο να φέρει σε επαφή ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες με ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, πρωτίστως για εξ αποστάσεως συνεργασίες προκειμένου οι τελευταίοι να μην εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και τα χρήματα να παραμένουν στην Ελλάδα. Για τις περισσότερες προσφερόμενες θέσεις εργασίας όμως, η μετανάστευση επιβάλλεται.
Επίσης, πολλοί Έλληνες μετανάστες απευθύνονται στον ελληνογερμανικό επιστημονικό και πολιτιστικό σύλλογο Exantas.
Ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια από επτά άτομα. Σήμερα μετρά σχεδόν 100 μέλη και αναζητεί χώρους για νέα γραφεία προκειμένου να παρέχει συμβουλές σε Έλληνες που πατούν για πρώτη φορά το πόδι τους στη γερμανική πρωτεύουσα.
Οι κλήσεις της απελπισίας
Στο κυριότερο αίτημα των ενδιαφερόμενων ωστόσο, που είναι μια θέση εργασίας, ο σύλλογος δεν μπορεί δυστυχώς να ανταποκριθεί, λέει το μέλος του Δ.Σ. Βασίλης Παπαδόπουλος. Ο ίδιος είναι μηχανικός, παιδί ελλήνων μεταναστών και ζει από τη δεκαετία του 1970 στη Γερμανία.
Ακόμη και στο κινητό του δέχεται κλήσεις από ενδιαφερόμενους που αναζητούν απελπισμένα δουλειά, άνθρωποι με δυο πτυχία που δεν θέλουν πια να ζουν σε βάρος της τσέπης των γονιών τους, όπως λέει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα "μια τραγωδία" ενώ δείχνει απόλυτη κατανόηση για όσους την εγκαταλείπουν.
Εντέλει οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ξεχνούν ποτέ την πατρίδα τους. Τη δεκαετία του 1970 οι πόλεις χτίστηκαν με χρήματα από το εξωτερικό. Τα χρήματα των Ελλήνων γκασταρμπάιτερ της Γερμανίας έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, λέει ο κ. Παπαδόπουλος και εύχεται ότι αυτό θα ξανασυμβεί στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: