Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

"Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;"

              Η ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Θεμα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ Dr Norman Russell 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών οργανώνει δημόσια εκδήλωση και διάλεξη την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012, και ώρα 7.30 μ.μ., στην Αθήνα στην αίθουσα Επιμορφωτικών εκδηλώσεων Ι. Αρχιεπισκοπής, οδός Αγίας Φιλοθέης 21, (Μετρό Σύνταγμα) με θέμα:
"Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;"
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δρ. Θεολογίας Norman Russell, επιφανής μελετητής της πατερικής σκέψης και γραμματείας αλλά και δόκιμος μεταφραστής στην αγγλική γλώσσα σημαντικών θεολογικών και φιλοσοφικών έργων σύγχρονων Ελλήνων θεολόγων και στοχαστών (όπως λ.χ. Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, Χρήστος Γιανναράς, Στέλιος Ράμφος, π. Νικόλαος Λουδοβίκος, κ. ά.). Στο πλαίσιο του μεταφραστικού αυτού έργου του (περισσότεροι από είκοσι τίτλους από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες) έχει συνεργαστεί τόσο με τον Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware όσο και πιο πρόσφατα με τον Philip Sherrard για την πλήρη αγγλική έκδοση της Φιλοκαλίας. Ο Δρ. Norman Russell, Ελληνικής καταγωγής (από την πλευρά της μητέρας του), είναι πτυχιούχος Αγγλικής γλώσσας και Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού τίτλου Θεολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Πρίν εισέλθει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας υπήρξε επί σειρά ετών ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το τελευταίο διάστημα παραδίδει μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας των Πρώτων Χριστιανικών Αιώνων στο Heythrope College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο πλούσιο συγγραφικό του έργο, πέραν των πολύ σημαντικώνμεταφράσεων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα αυτοτελήέργα: Cyril of Alexandria, London-New York, Routledge, 2000, The Doctrine of Deification in the Greek Patristic Tradition, Oxford University Press, 2004, Theophilus of Alexandria, London-New York, Routledge, 2007, Fellow Workers with God: Orthodox Thinking on Theosis, Crestwood, New York, St Vladimir's Seminary Press, 2009. Σήμερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη ζωή και θεολογική κληρονομιά του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Επίσης, εκτός από τη δημόσια αυτή εκδήλωση, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών θα διοργανώσει το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στην Αθήνα, ειδικό Πατρολογικό Σεμινάριο με τίτλο "Υποδοχή του Παλαμισμού στη Δύση σήμερα". Το Σεμινάριο θα έχει ως κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Θεολογίας Norman Russell, ενώ με σύντομες τοποθετήσεις τους θα παρέμβουν οι Δρ Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Π. Ι., Διευθυντής του περ. Θεολογία, και Διδάσκων στο ΕΑΠ, η Αν. Καθηγήτρια Οικουμενικής Θεολογίας της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής της Πράγας (Τσεχία) Ivana Noble και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος Αν. Καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Διδάσκων στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge.Οι γλώσσες διεξαγωγής του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά και τα ελληνικά, ενώ η παρακολούθηση του είναι δυνατή μόνο κατόπιν προσκλήσεως και συνεννόησης με την Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.


ΣΧΟΛΙΟ : "Γιατί η Ορθόδοξη διδασκαλία για την θέωση γοητεύει τους δυτικούς χριστιανούς;"


ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ.
ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΟΥ; ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΤΟΝ Dr Norman Russell;
ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ ΘΕΩΣΗ ΑΚΟΥΩ ΑΛΛΑ ΘΕΩΣΗ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ!
ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ, ΒΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΩΣΕΩΣ.

Αμέθυστος

3 σχόλια:

Yasemin Coplan είπε...

Ισως να διαπραγματευτούμε τότε με την δύση για ολίγη..θέωση; έστω και δανεική;

Θωμάς είπε...

Στις φετινές απόκριες ο Καλαιτζίδης θα ντυθεί μεταπατερικός θεωμένος χριστιανός. Στις περσινές έπαιζε τον μετανεωτερικό χριστιανό αλλά με τα χρόνια φαίνεται ότι εξελίσσεται. Ο Ζηζιούλας εδώ και καιρό κυκλοφορεί στολισμένος ως ο μεγαλύτερος ever θεολόγος (τί να του πει τώρα ο Νόρμαν Russell για θέωση αλλά τελοσπάντων). Για τον γοητευτικό μεταφιλοκαλικό Κάλλιστο δεν έχω λόγια... Σε ελεύθερο ρόλο προτεστάντη μεταπαλαμικού καλικάντζαρου ο Γιαγκάζογλου σαφώς καταλληλότερος από τον Λουδοβίκο τον Οξφορδιανό και την Ivana την Ευγενική. Για τον ρόλο του βασιλιά καρνάβαλου θα δοθεί μάχη. Ο φιλειρηνιστής οικολόγο-πατριαρχης Βαρθολομαίος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα. Τον τρώει όμως λόγω πρότερου φιλοσοφικού βίου, λόγω τρελλών εμφανίσεων με κόκκινο καπέλο και ασφαλώς λόγω πρωτείου ο πάπας Ratzinger.
Ο θίασος καλά κρατεί... αν και τώρα τελευταία δίνει ιδιωτικές παραστάσεις μόνο κατόπιν προσκλήσεως και συνεννοήσεως. Καλές απόκριες νάχουμε.
Γκέστ star σε ρόλο Τσικνοπέμπτης θα μπορούσε ο Μεσσηνίας.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ζωγραφίζεις και χαράσσεις πάντως...μία χαζοχαρούμενη,γελωτοποιά,εύθυμη...ατμόσφαιρα,Θωμά,λόγω και...των ημερών.