Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πρώτες ενθαρρυντικές διαπιστώσεις ...

Πηγή: Αντίλογος

Παρά την έκρηξη του νέου σκανδάλου της «λίστας Λαγκάρντ», επιλέγω για το πρώτο άρθρο μου του 2013 να επισημάνω τις πρώτες θετικές εντυπώσεις τις οποίες αποκόμισα κατά την εφιαλτική τριετία που έληξε. Χρειάζονται αυτές οι επισημάνσεις ως, έστω ασθενείς, ενδείξεις για ένα καλύτερο αύριο, καθώς μάλιστα το νέον έτος θα είναι περισσότερο επώδυνο. Ετσι ίσως ενισχυθεί η καρτερία των πολλών και η αποδοχή των ευθυνών του από τον καθένα μας, ώστε να προκύψουν η αναγκαία συνοχή της κοινωνίας μας και η υπευθυνότητα στη συμπεριφορά μας. Αυτή τη συνοχή που την απειλεί η απελπισία μεγάλων δοκιμαζόμενων τμημάτων του πληθυσμού, και ιδιαίτερα των ανέργων, η αυξανόμενη παραβατικότητα και οι βίαιες συμπεριφορές, το καταρρέον πολιτικό σύστημα και ο χωρίς όρια λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση των περισσότερων ΜΜΕ και του ανεξέλεγκτου Διαδικτύου.

Την πρώτη θετική ένδειξη συνιστούν η διαφαινόμενη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης και οι αναπτυσσόμενες εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην κοινωνία μας. Εξ ου και η αξιοθαύμαστη αντοχή των θιγομένων και η, έστω επώδυνη, προσαρμογή στις ολοένα περιοριζόμενες δυνατότητες να τα φέρουμε βόλτα. Απόδειξη, οι φθίνουσες έως αποτυχημένες κινητοποιήσεις των θιγομένων παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του κομματικού και χρεοκοπημένου εν πολλοίς συνδικαλισμού, με σημαντικές μάλιστα ανανήψεις. Οπως στην περίπτωση της ΠΟΣΔΕΠ, δηλαδή του συνδικάτου των διδασκόντων στα ΑΕΙ, που με γενναιότητα ζητεί να αποβληθούν επιτέλους από τα πανεπιστήμια οι εγκάθετες μειοψηφίες που είναι από χρόνια εστίες αριστερής φασιστικής συμπεριφοράς και αναίσχυντων βιαιοτήτων. Η χαμηλών τόνων αλλά σταθερή πολιτική αποκατάστασης της νομιμότητας εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια (μια απροσδόκητη στάση θάρρους και υπευθυνότητας) παντού όπου ποδοπατείται, αποκάλυψε πια πέραν πάσης αμφισβητήσεως ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι και πού τα ορμητήριά τους. Ετσι άρχισε η εκκαθάριση από την κόπρο του Αυγείου στα υπό κατοχήν ΑΕΙ και σε συνδυασμό με τις νέες διοικήσεις που εξελέγησαν, με συμμετοχή μάλιστα κορυφαίων ελλήνων και ξένων καθηγητών από το εξωτερικό, ώστε να αναβιώσει και αναπτυχθεί η γνώση, η αριστεία και το ήθος στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για να βγούμε από τον σημερινό βούρκο ανομίας, βίας και αμάθειας. Εντυπωσιακή αποδεικνύεται επίσης η ιδιωτική επινοητικότητα για επιβίωση, κυρίως με προσφυγή στην αγροτική οικονομία.

Οι αναγκαίες θυσίες των εργαζομένων φαίνεται επίσης ότι απέδωσαν καρπούς. Η σταθερή αύξηση των εξαγωγών αποδεικνύει ότι βαθμιαία αποκαθίσταται η διεθνής ανταγωνιστικότητα και υπηρεσιών, παρά τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης που ίσως συνιστά προϋπόθεση για να στηθεί ένα νέο υγιές και παραγωγικό κρατικό οικοδόμημα που θα υπηρετεί, αντί να δυναστεύει και να εκβιάζει, τους πολίτες.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από σημαντικές ξένες επενδύσεις που άρχισαν να πραγματοποιούν κορυφαίες ξένες επιχειρήσεις. Προφανώς διαβλέπουν τάση εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και γνήσια ενθάρρυνση της υγιούς επιχειρηματικότητας, που ως και σήμερα ακόμη παρεμποδίζεται και συκοφαντείται. Θετικά είναι τα μηνύματα και για τον πιο ελπιδοφόρο και ανταγωνιστικό τομέα του τουρισμού. Η ενθαρρυντική ποιοτική βελτίωσή του θα πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων, αν ενδιαφέρονται πράγματι για ένα καλύτερο αύριο του λαού μας.

Παράλληλα προς τα ενδεικτικά προαναφερθέντα παρατηρείται και εντυπωσιακή αλλαγή του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζονται πια οι επώδυνες προσπάθειές μας. Η νέα γενναία δανειοδότηση και η διαβεβαίωση ότι θα στηριχθεί η παραμονή μας στο ευρώ σταμάτησαν βαθμιαία την πολεμική κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας, για να επακολουθήσει η πλειοδοσία σε επαίνους μέχρις υπερβολής, όπως είναι η αναγνώριση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ως του πολιτικού της χρονιάς στην Ευρώπη. Πολύ εύθραυστη αισιοδοξία πάντως, καθώς νοσεί πάντα επικίνδυνα το πολιτικό μας σύστημα - και όχι μόνο.

Του Γ. Μαρίνου από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: