Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: Ωρολογιακή βόμβα η Ελλάδα. Γιατί αγνοήθηκε η έκθεση-κόλαφος. Ευθύνες στον Στουρνάρα καταλογίζει ο Τόμσεν

Μπορεί η υπόθεση με την τρομοκρατία να αναδεικνύεται σε μείζον θέμα των ημερών αλλά σίγουρα δεν είναι το μόνο και το σημαντικότερο. Η νέα έκρηξη στο Mall κατάφερε -για την ώρα τουλάχιστον- να επισκιάσει την ανάλυση και τον αντίκτυπο της άλλης βόμβας που έριξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς στο εσωτερικό της χώρας άπαντες μιλούν για τις επιπτώσεις της επανεμφάνισης της τρομοκρατίας, ακολουθώντας μια ατζέντα έντασης που τίθεται ανορθόδοξα.
Στη πραγματικότητα η βόμβα του ΔΝΤ είναι πολύ μεγαλύτερης ισχύος για την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας και δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στον άλλο δρόμο... Το Ταμείο, αν και ενέκρινε τη δόση, έδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι δεν πρόκειται να συρθεί πίσω από τη Γερμανία. Η έκθεση και η συνέντευξη Τύπου που ακολούθησαν δεν αποκάλυψαν κάτι νέο και άγνωστο αλλά φρόντισαν να υπενθυμίσουν τα γεγονότα και τις καταστάσεις, παίζοντας με την ψυχολογία των αγορών και με τα νεύρα των Βρυξελλών.
Το ΔΝΤ επέλεξε να μην πυροδοτήσει μια νέα βόμβα αλλά να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι ωρολογιακή βόμβα που απλώς επιμηκύνθηκε ο χρόνος. Αυτό είναι το μήνυμα του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Ο Πολ Τόμσεν έσπευσε να αναλάβει και τις ευθύνες του και να ρίξει και αρκετές ακόμα στους Ευρωπαίους. Ο επικεφαλής του κλιμακίου για την Ελλάδα διευκρίνισε πως έγιναν λάθη, χρησιμοποιήθηκε λάθος πολλαπλασιαστής και η ύφεση ξέφυγε από τον έλεγχο. Φρόντισε όμως να χρεώσει στους Ευρωπαίους και στην Ελλάδα την επιλογή για σκληρό και ταχύ πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ όπως δήλωσε το ΔΝΤ είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο ομαλής προσαρμογής.
Υπό αυτό το πρίσμα η έκθεση του ΔΝΤ έχει σκοπό να ταρακουνήσει τις αγορές, να επαναφέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο και να βάλει εκ νέου το μαχαίρι στο λαιμό των ευρωπαίων ώστε να τους αναγκάσει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν το τίμημα για την υπέρβαση της κρίσης,
Όσον αφορά τα νέα μέτρα στα οποία επικέντρωσαν όλοι, αυτά είναι συμφωνημένα, αναμενόμενα. Σε αυτό το πεδίο το ΔΝΤ εστίασε στη φοροδιαφυγή των πλουσίων, επαναφέροντας το θέμα αξιοπιστίας των ελεγκτικών αρχών και των πολιτικών τους προϊσταμένων και εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα για τις έως τώρα προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής.
sofokleousin
πηγή : tolimeri

Δεν υπάρχουν σχόλια: