Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Tα μάθανε τα νέα στο Νταβός;

Τα μάθανε τα νέα στο Νταβός;
Κατρακύλησε στην τέταρτη θέση η ανταγωνιστικότητα της γερμανικής βιομηχανίας, ενώ η Ευρώπη πλην της Γερμανίας δεν εκπροσωπείται στην πρώτη δεκαπεντάδα. Κατά τα άλλα, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, που παραμένει στην τελευταία θέση, τους μάρανε…

Γράφει: Γιώτα Καραμπίνη

Οι αναδυόμενες αγορές και, κυρίως, η Βραζιλία και η Ασία, η Κίνα αποτελεί την υπερδύναμη στην ανταγωνιστικότητα, αυξάνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους, σε βάρος των ανεπτυγμένων χωρών (Η.Π.Α., Γερμανία, Ιαπωνία κ.α.).

Όμως, η Ελλάδα στοχοποιείται από την Δύση αποκλειστικώς για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της, σε μια εποχή που η Ευρώπη απλώς… δεν υπάρχει στις κορυφαίες ανταγωνιστικές χώρες, ενώ, συγχρόνως, υποχωρεί και η θέση της Γερμανίας.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την μελέτη της Delloitte που αφορά τον «Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Βιομηχανικού Κλάδου 2013», μια συνεργασία μεταξύ της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte) και του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας (US Council on Competitiveness).

Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 550 διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) και ανώτερα διευθυντικά στελέχη του βιομηχανικού κλάδου το 2012 (39,7% από Βόρεια Αμερική, 28,5% από Ασία, 21% από Ευρώπη, 5,4% από Νότια Αμερική και 5,4% από Αυστραλία).

Τα στελέχη κλήθηκαν να κατατάξουν τις χώρες με βάση την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου, σήμερα και μετά από πέντε χρόνια, και να αξιολογήσουν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μιας χώρας. Επίσης, κλήθηκαν να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και τις κυβερνητικές ενέργειες που δύναται να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου.

Μετατόπιση του κέντρου βάρους

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ανταγωνιστικότητας Βιομηχανικού Κλάδου 2013 κατατάσσει την Κίνα ως την πλέον ανταγωνιστική χώρα στο βιομηχανικό κλάδο παγκοσμίως, τόσο σήμερα όσο και στα επόμενα 5 χρόνια, σε σύνολο 38 χωρών για τις οποίες έγινε η κατάταξη. Στην κορυφαία 10άδα σήμερα κατατάσσονται πέντε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες - η Γερμανία (2η), οι Η.Π.Α. (3η), η Νότια Κορέα (5η), ο Καναδάς (7η) και η Ιαπωνία (10η) – καθώς και πέντε αναδυόμενες οικονομίες – η Κίνα (1η), η Ινδία (4η), η Ταϊβάν (6η), η Βραζιλία (8η) και η Σιγκαπούρη (9η). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βάσει της έρευνας κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 38 χωρών. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του βιομηχανικού κλάδου στην Ελλάδα, βασισμένη σε εστιασμένα προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και προστιθέμενης αξίας, καθίσταται σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση αλλά και στην ανθεκτικότητα της Ελληνικής οικονομίας», σχολιάζει ο κ. Βασίλης Καφάτος, Partner & Manufacturing Industry Leader της Deloitte.

«Η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, συνδυάζοντας τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού με επενδύσεις σε εκπαίδευση και έρευνα, μπορεί συμβάλλει στην ανάπτυξη της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και των εξαγωγών, ενώ παράλληλα και στην ενίσχυση λοιπών υποστηρικτικών κλάδων. Στη νέα πραγματικότητα της διαρκούς αβεβαιότητας, η σύγχρονη και ανταγωνιστική βιομηχανική παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνογνωσίας, αναδεικνύεται ως βασικός παράγοντας που ενισχύει την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε περιόδους κρίσης».

Πενταετία αλλαγών

Σε πέντε χρόνια από σήμερα η εικόνα αλλάζει. Χώρες με αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με την Κίνα να διατηρεί την πρώτη θέση και τις Ινδία και Βραζιλία να ανέρχονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Το άλμα της Βραζιλίας από την 8η στην 3η θέση είναι το μεγαλύτερο αναμενόμενο για την επόμενη πενταετία. Αντίθετα οι χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε χαμηλότερες θέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών, με τη Γερμανία να πέφτει από τη 2η στην 4η θέση, τις Η.Π.Α. από την 3η στην 5η, τη Νότια Κορέα από την 5η στην 6η, τον Καναδά από την 7η στην 8η και την Ιαπωνία να βγαίνει εκτός 10άδας, στη 12η θέση.

Από άποψη ευρύτερων περιοχών, η Αμερική θα εξακολουθεί να επιδεικνύει σημαντική ισχύ στο βιομηχανικό κλάδο, με τις Η.Π.Α., Βραζιλία και Μεξικό να βρίσκονται στις πρώτες 15 θέσεις. Αναμφισβήτητη είναι η μετατόπιση προς τις Ασιατικές χώρες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταλαμβάνουν τις 10 από τις 15 πρώτες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: