Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο Ν. Αναστασιάδης τίναξε στον αέρα τη σχέση με Ρωσία.


Του Γιώργου Δελαστίκ

Οι εν Ελλάδι απολογητές του μνημονίου έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια προπαγανδιστική εκστρατεία με επίκεντρο τις ρωσοκυπριακές σχέσεις. «Είδατε που σας λέγαμε ότι η υποταγή στις αποφάσεις της Γερμανίας και της Ευρωζώνης είναι μονόδρομος; Βλέπετε ότι η Ρωσία αρνήθηκε να βοηθήσει την Κύπρο παρά τις καλές σχέσεις που είχαν οι δύο χώρες;» είναι η ουσία της επιχειρηματολογίας τους. 

Στόχος τους είναι φυσικά να αποκαρδιώσουν όσους...

αναζητούν εναλλακτικές πολιτικές και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν απήχηση ακόμη και σε καλοπροαίρετους ακροατές που όντως είχαν την ελπίδα ότι η Ρωσία «θα έσωζε την Κύπρο», αλλά ταυτόχρονα είχαν άγνοια των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν στις σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. 

Τη νύχτα της Παρασκευής, 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής συμφωνούν ενθουσιωδώς με την κατάσχεση ποσοστού 10% των καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες. Ο Μ. Σαρρής μάλιστα βγαίνει και σε συνέντευξη Τύπου και υπερασπίζεται με θέρμη την απόφαση αυτή, η οποία σημαίνει συν τοις άλλοις ότι οι Ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα χάσουν τουλάχιστον... 3 δισεκατομμύρια (!) ευρώ που θα τους αρπάξει η κυβέρνηση της Λευκωσίας κατ' εντολήν και σε συμφωνία με τη Γερμανία και το Eurogroup.

Την επόμενη μέρα, με απύθμενο πολιτικό θράσος, ο Ν. Αναστασιάδης στέλνει τον Μ. Σαρρή στη Μόσχα, τον άνθρωπο δηλαδή που προσωπικά συμφώνησε στη ληστεία των 3 δισ. ευρώ από τους Ρώσους, να ζητήσει κι άλλα... 2-3 δισ.! Είναι παρανοϊκό! Να βοηθήσει η Μόσχα αυτούς που λήστεψαν τους Ρώσους στην Κύπρο,γιατί; Να προστρέξουν οι Ρώσοι προς βοήθεια των Κύπριων «ληστών»;  

Κανονικά θα έπρεπε οι Ρώσοι να... συλλάβουν για ληστεία 3 δισεκατομμυρίων τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών! Εντελώς άλλη στάση θα τηρούσε ίσως η Μόσχα, αν η Λευκωσία είχε αρνηθεί να συμφωνήσει σε κατάσχεση τμήματος των καταθέσεων και κατόπιν απευθυνόταν στους Ρώσους για βοήθεια. Τότε θα είχε τεράστια αξία μια δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι προτίθεται να προσκαλέσει ρωσικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βλέπει θετικά και την παροχή κάποιων διευκολύνσεων στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, αναστατώνοντας έτσι και τις ΗΠΑ. 

Αν όμως προηγηθεί η συναίνεση στην υπαγωγή της Κύπρου σε μνημονιακό καθεστώς και η ληστεία των ρωσικών καταθέσεων, τότε όλα τα προαναφερθέντα καθίστανται λόγια κενά περιεχομένου και ακυρώνονται στην πράξη, καθώς κανείς δεν τα πιστεύει. Πόσω μάλλον αν γνωρίζει -και φυσικά οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν- τις απελπιστικά στενές πολιτικές σχέσεις του Ν.Αναστασιάδη με τη Βρετανία. Η Μόσχα ανταποκρίθηκε αμέσως και έδωσε τα 2,5δισεκατομμύρια δάνειο στον Δημήτρη Χριστόφια προκειμένου να βοηθήσει τη Λευκωσία να διατηρήσει την οικονομική ανεξαρτησία της. Τι έκανε όμως και αυτός;Συμπεριφέρθηκε σαν πολιτικός απατεώνας: αφού πήρε τα λεφτά του δανείου των Ρώσων, στη συνέχεια άρχισε συνομιλίες με την τρόικα για την υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνιο! Μάλιστα, σαν να μη συνέβη τίποτα, ο Χριστόφιας ζητούσε έπειτα από τη Μόσχα να του δώσει κι άλλο δάνειο! Οπως είναι ευνόητο, θα έπρεπε να είναι ηλίθιοι οι Ρώσοι για να του δώσουν ξανά λεφτά. 

Η κυπριακή τακτική έφτασε σε νέα επίπεδα με το δίδυμο Αναστασιάδη -Σαρρή. Αυτοί βούτηξαν από τους Ρώσους 3 δισεκατομμύρια με το ζόρι μέσω της αρπαγής των καταθέσεων και επειδή δεν τους έφτασε αυτή η λεία ζήτησαν από τη Μόσχα να τους δώσει άλλα 2-3 δισ. ευρώ... οικειοθελώς αυτή τη φορά, αφού είπαν στους Ρώσους κι από πάνω ότι δεν πρόκειται να τους πληρώσουν κανονικά, όπως είχαν συμφωνήσει και τις δόσεις του δανείου που είχε δώσει η Μόσχα στον Χριστόφια! Μιλάμε για απύθμενο πολιτικό θράσος της δεξιάς κυβέρνησης της Κύπρου! Ακόμη χειρότερα, με τη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης στην τελευταία απόφαση του Εurogroup για κατάσχεση από... 30% έως 40% (!) των ρωσικών καταθέσεων, Αναστασιάδης και Σαρρής θα αρπάξουν πάνω από... 10 (!) δισ. ευρώ από τους Ρώσους, στο πλαίσιο της γενικής λεηλασίας των καταθέσεων. 

Oπως και να το δει κανείς, έπειτα από όλα αυτά είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί ότι μέσα σε 15 μέρες ο Αναστασιάδης κατόρθωσε να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου που είχαν διαρκέσει πάνω από μισόν αιώνα. Συνειδητά κατέστησε έτσι την Κύπρο πολύ πιο ευάλωτη, στερώντας την από την πολιτική υποστήριξη της Μόσχας. Οι οιωνοί είναι πολύ κακοί. 

Πηγή: ethnos.gr

2 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Ο Μ. Ιγνατίου είχε προειδοποιήσει του Κύπριους αλλά δεν εισακούστηκε...

Τα απανωτά λάθη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά οι ενέργειές του μετά την τραγωδία στο Μαρί, «ξέπλυναν» τις πολλές πολιτικές και άλλες αμαρτίες του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις– στα μάτια των πολιτών είναι ο καταλληλότερος να λύσει τα προβλήματα του λαού. Φυσικά, δεν έχουν έτσι τα πράγματα, διότι ο ηγέτης της Δεξιάς δεν έχει να επιδείξει ηγετικές ικανότητες· αντιθέτως, όταν εκλήθη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Κύπρο,επέλεξε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών και των Βρετανών – η περίπτωση του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν είναι χαρακτηριστική και ταυτόχρονα κραυγαλέα.

Οι καταγγελίες για διαφθορά είναι ταμπού στο νησί και το περίεργο είναι ότι μπορεί κανείς να διαπιστώσει διά γυμνού οφθαλμού την αλληλοκάλυψη μεταξύ των πολιτικών στο τεράστιο αυτό ζήτημα, που έχει σαρώσει την κυπριακή κοινωνία. Είναι ζήτημα αν από τους πολιτικούς –ενεργούς και μη– ανακαλύψει ο ανεξάρτητος ερευνητής έστω και ένα μικρό ποσοστό που θα μπορεί να δικαιολογήσει τους πόρους του.

Εάν η τρόικα ασχοληθεί με το θέμα της ακίνητης περιουσίας των πολιτικών, των τραπεζιτών και των ανώτερων κρατικών αξιωματούχων, θα ανακαλύψει πως είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα με τα οποία αγόρασαν σπίτια, διαμερίσματα και γη. Άλλωστε, είναι διαπιστωμένο πως μερικοί βουλευτές, τους οποίους συνεχίζει και σήμερα να προστατεύει η κυβέρνηση,δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις για διάστημα πέντε έως εφτά ετών. Είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τους νόμους για τη φοροδιαφυγή και οι οποίοι δεν τους σέβονται ούτε τους εφαρμόζουν.

Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φαίνεται να έχει κάποια σοβαρά θέματα με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε πριν από πολλά χρόνια και τώρα λειτουργεί η θυγατέρα του,είναι έντονα εκτεθειμένος με την υποστήριξη στο ρατσιστικό Σχέδιο Ανάν, που στην ουσία παρέδιδε την Κύπρο στην Τουρκία.

Υποστήριξε τις απαιτήσεις των ξένων και όχι τις επιθυμίες της συντριπτικής πλειονότητας του λαού, και εκτέθηκαν τόσο ο ίδιος όσο και τα στελέχη του κόμματός του, που ομιλούσαν με πολύ άσχημα λόγια στους ξένους πρέσβεις για τον τότε πρόεδρο, Τάσσο Παπαδόπουλο. Σε μια συνομιλία του με τον επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας, θεωρούσε τον τέως πρόεδρο,το γιο του, Νικόλα, και τον Γιώργο Λιλλήκα ως υπεύθυνους σκανδάλου με αφορμή τα θέματα ενέργειας.

Αργότερα αναγκάστηκε να απολογηθεί. Η αλήθεια είναι ότι η Κύπρος ελπίζει στους υδρογονάνθρακες,επειδή ο Τάσσος Παπαδόπουλος φρόντισε να κάνει τις απαραίτητες συμμαχίες.

Τυχόν εκλογή του προέδρου του ΔΗΣΥ,εάν, φυσικά, επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι, που τον «έπαιξαν» 80 - 20 εναντίον των αντιπάλων του, θα αποτελέσει πισωγύρισμα για την Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει αντοχές έναντι των ξένων και με δικαιολογία την οικονομική κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να αποδεχτεί επιβολή κακής πολιτικής λύσης για την Κύπρο.Με δεδομένη την πιθανότητα αυτή, οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να σκεφτούν εθνικά και όχι κομματικά. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του στο εθνικό θέμα και, ακριβώς λόγω αυτού, θα ήταν προτιμότερο για την Κύπρο και το λαό της να αποφευχθούν τα πειράματα...

«Επίκαιρα», τεύχος 174, 14/02/2013.

Ανώνυμος είπε...

«Δώσ’ τα όλα και μην παίρνεις τίποτα» – η ελληνική συμβολή στην παγκόσμια διπλωματία...

Κωνσταντακόπουλος Δημήτρης : Κύπρος - Ελλάδα: Μαζί στην καταστροφή

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=56861&category_id=100