Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ-ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΤΑΓΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ  ΧΡ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ.
Είναι ξεχωριστή η χαρά μας, ξεχωριστό το προνόμιο, αλλά και μεγάλη η ευθύνη  να βρισκόμαστε εδώ στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο από τον οποίο ξεκίνησε η μεγαλύτερη χριστιανική και ταυτόχρονα πολιτισμική έξοδος αγάπης, με σκοπό τη συνάντηση του άλλου, του διαφορετικού και εν τέλει την ολοκληρωτική κενωτική πρόσληψή του. Ένα παράδειγμα γεμάτο ουσία, καθώς αποκαλύπτει την οντολογία της ιεραποστολής, η οποία συντίθεται από τα στοιχεία της ανιδιοτελούς μαρτυρίας, του σκανδαλώδους δοσίματος και οπωσδήποτε της ειρηνικής παρουσίας. Παράδειγμα, το οποίο βάζει δύσκολα στη σημερινή θεολογία και στη σημερινή Εκκλησία, που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να χάνουν το δρόμο τους, καθώς παραδίδονται στις  Σειρήνες του θρησκευτικού φανατισμού, της εωσφορικής αυτοειδωλοποίησης και τέλος του αιρετικού εθνικισμού.
Ίσως, λοιπόν, να ήλθε ο καιρός να σταματήσουμε την ειδωλολατρική μας αναφορά στην παράδοση της Ορθοδοξίας, το επικίνδυνο γλίστρημα μας στον Ορθοδοξισμό και αντλώντας από τη δυναμική του τρόπου των ταπεινών αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, να ανοίξουμε στην οικουμενικότητα της αγάπης μιας δυναμικής και ζώσας παράδοσης, που η αληθινή ανάγνωση του τρόπου τους αποκαλύπτει. Τουτέστιν, να παραδοθούμε στο μυστήριο του πολιτισμού της σάρκωσης, στο μυστήριο του Χριστού, που ανα-κοινώνει παντού και πάντα, πως η πρόσληψη προϋποθέτει κένωση και θυσία. Μοίρασμα αληθινό.
Αμέθυστος. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Παράδειγμα, το οποίο βάζει δύσκολα στη σημερινή θεολογία και στη σημερινή Εκκλησία, που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να χάνουν το δρόμο τους, καθώς παραδίδονται στις Σειρήνες του θρησκευτικού φανατισμού, της εωσφορικής αυτοειδωλοποίησης και τέλος του αιρετικού εθνικισμού."
Μανιφέστο "πολιτικής ορθότητας" απ το γνωστό και μη εξαιρετέο Σταμούλη!