Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Νεονικολαϊτικές δοξασίες



 Νεονικολαϊτικές δοξασίες
{"Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης, Μαρτυρίες προσκυνητών", Β' Έκδοση, Εκδόσεις "Αγιοτόκος Καππαδοκία", 2005,  σελ 111-113 οι υπογραμμίσεις στο κείμενο καθώς και η μερική μετατροπή του κειμένου στη δημοτική έγινε με ευθύνη του δημιουργού της σελίδας}
 Όσοι εκ των προσκυνητών είχαν ασχοληθεί με κείμενα ενόςγνωστού συγγραφέως και καθηγητούκαι προβληματισμένοι εξ αυτών, έτυχε να ρωτήσουν τον μακαριστό Γέροντα Παϊσιο σε μία επίσκεψή τους -μερικοί μάλιστα χωρίς καν να προλάβουν να τον ρωτήσουν- άκουσαν και γνωρίζουν και μαρτυρούν την σαφώςαρνητικήτοποθέτησή του απέναντι του.
   Ο Γέροντας κυρίως στηλίτευε τις σχετικές με τον έρωτα θεωρίες του καθώς και τις ορθολογιστικές μέχρι βλάσφημες κρίσεις του για αγίους της Εκκλησίας μας.
   Πονούσε κυρίως για την ανεπανόρθωτη φθορά πού προκαλούσε στους νέους ο προαναφερθείς συγγραφεύς - "μας παρέσυρε χωρίς να το καταλάβωμε και μας κατέστρεψε, και τώρα δεν μπορούμε να κάνωμε πίσω", ομολογούσαν οι ίδιοι-  αλλά και για τις συκοφαντίες πού εξετόξευε κατά των αγίων Πατέρων μας.

Αν και στην αρχή με πολλή αγάπη, υπομονή και ανεκτικότητα προσπάθησε να τον βοηθήσει να συνειδητοποίηση τις πλάνες στις όποιες τον παρέσυραν ο Πονηρός και τα πάθη του. Από ένα σημείο και μετά, βλέποντας την εγωιστική αθεράπευτη εμμονή του αισθανόταν υποχρεωμένος να ενημερώνει και να προφυλάσσει τους πιστούς.1
   Από τις πολλές σχετικές μαρτυρίες πού υπάρχουν, παραθέτουμε στην συνέχεια ενδεικτικώς μόνον δύο:
1. Νεαρός ιερομόναχος διηγείται:
«Προ ετών είχα έλθει με ένα φίλο μου στο Όρος. Ήμουν ακόμη λαϊκός. Γνωρίζαμε τον π. Α., πού ήταν τότε αντιπρόσωπος της Μονής του στις Καρυές. Μας φιλοξένησε το βράδυ στο Κονάκι (αντιπροσωπεία της Μονής), και προγραμματίσαμε για την επομένη να επισκεφθούμε τον Γέροντα Παϊσιο στην Παναγούδα. Πριν πάμε για ύπνο πιάσαμε την κουβέντα για διάφορα θέματα και κάποια στιγμή θέμα συζητήσεως έγινε ο ανωτέρω συγγραφεύς. Εκεί διαφωνήσαμε. Ο ένας τον εξεθείαζε για τα συγγραφικά του τάλαντα, την πειστική επιχειρηματολογία του και την εν γένει προσφορά του ενώ ο άλλος με έντονο τρόπο υπογράμμιζε τις πλανεμένες θέσεις του και το μεγάλο κακό πού προξενεί μ' αυτές, ιδίως μεταξύ των νέων. Διακόψαμε την συζήτηση με την συμφωνία να ρωτήσουμε και να πεισθούμε σε ο, τι θα μας απαντούσε σχετικά ο πατήρ Παίσιος.
Όταν την επομένη πήγαμε στην Παναγούδα αφού ο Γέροντας μας κέρασε, πριν προλάβουμε να τον ρωτήσουμε τίποτε, τον ακούσαμε έκπληκτοι από μόνος του να μας λέει:
-Μου ήρθαν δυο χθες και άρχισαν τη συζήτηση για τον προαναφερθέντα συγγραφέα. Ό ένας τον επαινούσε και ο άλλος τον κατηγορούσε. Τότε εγώ τους είπα: "Βρε παιδιά, τι λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο; Δεν λέει: «και ναι και όχι» Λέει: «ή ναι, ναι» ή «ου, ου». Έ, και εγώ σας λέω: «τον συγγραφέα αυτόν, ου, ου»
Έτσι μ' αυτό τον θαυμαστό τρόπο πήραμε την πειστικότερη απάντηση, περισσότερο πειστική από του να ακούγαμε πλήθος λογικών και θεολογικών επιχειρημάτων».
  2. Μαρτυρία εκπαιδευτικού εκ Θεσσαλονίκης:
«Ύστερα από μία συζήτησε μου με τον... είχα διατεθεί κάπως επιεικώς για τον καθηγητή και συγγραφέα, όσον αφορά την δεκτικότητα του σε περιπτώσεις υποδείξεως σφαλμάτων του. Όταν μετά από λίγες μέρες επισκέφθηκα τον πατέρα Παϊσιο τού εξέφρασα αυτόν τον λογισμό μου.
Τότε ο Γέροντας εμφανώς στενοχωρημένος -αλγών, θα έλεγα- μου απάντησε:
- Ο άνθρωπος αυτός, όταν του δείχνεις ότι αυτό πού λέει είναι χοντρό και βλάσφημο, σου απαντάει: "Ναι, ναι. δίκιο έχετε...". Και σε λίγο πάλι: "Ναι, ναι δίκιο έχετε...". Και ξανά: "Ναι, ναι...". Αλλά μετά συνεχίζει να γραφή και να επιμένει στα ίδια περίπου με κάπως, ας υποθέσομε, διαφορετικό τρόπο πιο ευγενικό[ένν: καμουφλαρισμένο]
Επειδή μερικοί εκ των εχόντων διαφορετική άποψη περί του εν λόγω συγγραφέως προφασίζονται ότι ο μακαριστός Γέροντας τον είχε παρεξηγήσει, παρασυρθείς δήθεν από άλλους, θεωρούμε αναγκαίου -παρεκβαίνοντας ίσως από το κυρίως θέμα μας- να παρατηρήσουμε τα έξης:
 Ι. Πέραν από το γεγονός ότι ο Γέροντας δεν δεχόταν τόσον επιπόλαια κρίσεις τρίτων -άλλ' ούτε και στην δική του ανθρώπινη κρίση ενεπιστεύετο δια να αποκρυσταλλώσει θέση, ιδίως αρνητική έναντι άλλων, και μάλιστα να την δημοσιοποιήσει- στις ανωτέρω χαρακτηριστικές μαρτυρίες είναι καταφανές:
 α) Ότι έχομε παρουσία υπερφυσικής Αγιοπνευματικής ενεργείας (διορατικό χάρισμα), πού διασφαλίζει αλαθήτως τους λόγους του (βλ. πρώτη μαρτυρία) και
 β)Ότι όχι μόνον είχε προσωπικώς συζητήσει με τον ίδιο (μη παρασυρθείς, δηλαδή, από σχόλια τρίτων), αλλά και είχε μετά θλίψεως διαγνώσει σαφέστατα κατά την συζήτησιν την επιφανειακή -αν όχι υποκριτική- μετάνοιά του[ορθότερο: μεταμέλεια] βλ. δεύτερον μαρτυρία).
 ΙΙ. Όλοι -καθόσον τουλάχιστον γνωρίζομε- οι σύγχρονοι, όσιοι Γέροντες και οι διακριτικοί Πνευματικοί είχαν και εξέφρασαν την ιδίαν με τον πατέρα Παϊσιο θέση.
 Εξ αυτών αναφέρομε:
 α. Τον σεβαστό και λογιώτατο Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη τον συστηματικώς ασχοληθέντα, αποκαλύψαντα και ανατρέψαντα τις εν λόγω πλάνες.
 β'. Τον μακαριστό όσιο Γέροντα Πορφύριο:
 Περί της έναντι του προαναφερθέντος συγγραφέως θέσεώς του ο μοναχός Γέρων Ακάκιος Καυσοκαλυβίτης υποτακτικός του γέροντος, πού τον ακολούθησε στα Καυσοκαλύβια και τον γηροκόμησε μέχρι και της προς Κύριο εκδημίας του κατέθεσε τα έξης:
 «Όταν η περί Νεονικολαϊτισμού διαμάχη μεταξύ γέροντος Θεοκλήτου και του ανωτέρω καθηγητού ευρίσκετο στο αποκορύφωμα της. Ο γέρων Πορφύριος μου είπε:
 - Αυτά πού λέγει ο Θεόκλητος τα γνωρίζω. Αυτά πού λέγει ο συγγραφέας αυτός δεν τα ξέρω! Γιατί;
 Και εγώ απήντησα;
 - Προφανώς γέροντα, επειδή ο γέρων Θεόκλητος τα γράφει με την Χάριν.
 Και ο Γέροντας επιβεβαίωσε;
 - Ακριβώς! "Έτσι είναι!"
 Αλλά και έτερος αγιορείτης ιερομόναχος, συνδεόμενος στενότατα και επί δεκαετίες μετά του γέροντος (Πορφυρίου) παρομοίως διαβεβαιώνει ότι σε σχετική συζήτηση μεταξύ τους ο πατήρ Πορφύριος επεκράτησε τις περί του συγγραφέως αυτού τοποθετήσεις του πατρός Θεοκλήτου ειπών επί λέξει:
 "Μωρέ, πολύ ωραία τα λέγει, ο Θεόκλητος!"
γ'. Τον μακαριστό πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σε δημοσιευμένα κείμενα του με καταλυτικά επιχειρήματα, μη επιδεχόμενα, ως συνήθως, απάντηση, κυριολεκτικώς κονιορτοποίησε τα σοφίσματα του συγγραφέως αυτού περί προγαμιαίων σχέσεων, πορνείας κ.λ.π.
  δ'. Τον μακαριστό όσιο Γέροντα Σωφρόνιο (Σαχάρωφ), τον με υπερβάλλουσα οξύτητα -ασυνήθη δια τον ήπιο χαρακτήρα του- καυτηριάζοντα τους εμφορουμένους από τις Νεονικολαϊτικές αντιλήψεις.
 Παραθέτουμε μόνον ένα χαρακτηριστικότατο απόσπασμα από τα κείμενα του:
 «Χαρακτηριστικό της μεγάλης προς τον Χριστόν αγάπης είναι ότι δεν δύναται να συμβιβαστεί μετά σαρκικών απολαύσεων, εν γένει, και προ παντός μετά των ισχυρότερων όλων των γενετησίων. Ο νους του ανθρώπου υπό την ενέργεια της αγάπης προς τον Θεό αποσπάται εκ της γης και καθαίρεται από πάσης γήινης εικόνος, ενώ η σαρκική σχέση τραυματίζει βαθύτατα την ψυχή ακριβώς δια των εικόνων αυτών. Γνωρίζομε ότι πολλοί προσεγγίζουν εντελώς διαφόρως το θέμα τούτο. Αλλά μήπως ο λόγος της Γραφής, «ου μη εγκαταμείνει το πνεύμα Μου εν Αυτοίς δια το είναι αυτούς σάρκας» (Γεν. στ, 3), δεν αναφέρεται εις αυτούς;  [Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου (Σαχάρωφ), Άσκησις καί Θεωρία, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Εσσεξ Αγγλίας, 1996. σελ. 66].
 Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλοί και πολλά ακόμη, αλλά ο χώρος εδώ δεν επιτρέπει περαιτέρω ενασχόληση. Θεωρούμε όμως αναγκαίονα μνημονεύσομε απλώς και την επιβεβλημένη απάντηση την οποίαν έλαβε ο εν λόγω συγγραφεύς υπό της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους,δια τα όσα ανεύθυνα, άδικα και βλάσφημα εξήμεσεν κατά του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.


1.Αναμφιβόλως στα κείμενα του συγγραφέως αυτού υπάρχουν και αρκετά θετικά στοιχεία: (πατερικές θέσεις, ορθόδοξες τοποθετήσεις κ.λ.π.). άλλ' αυτά τα καθιστούν έτι περισσότερο επικίνδυνα, διότι λειτουργούν ως δόλωμα. Δόλωμα το οποίον ελκύει και καλοπροαίρετους ακόμη ανυποψίαστους αναγνώστες ή -το και χειρότερο- παραπλανά ακόμη και πνευματικούς ανθρώπους και καθοδηγούς. Ώστε να τα συνιστούν (!) ή τουλάχιστον, να τα ανέχονται δικαιολογώντας τα με «καλό λογισμό». Νομίζουμε ότι δι' αυτά ισχύει η φράση του μακαριστού Γέροντος σε παρόμοια περίπτωσιν: Είναι σαν τα τηγανητά αυγά πού έχει πέσει πάνω τους κουτσουλιά και πού θέλουν πέταγμα μαζί με το τηγάνι". 


ΣΧΟΛΙΟ :  Η αλήθεια είναι πώς οι σημερινοί ορθόδοξοι έχουν μιά ευκολία στό μίσος καί στήν αντιπαράθεση. 
Έχει γίνει ρήγμα στό σώμα τής ορθοδοξίας καί κανείς δέν ανησυχεί γι αυτό, διότι η διάσπαση συνεχίστηκε καί ο καθένας μας ανήκει σέ κάποιο τμήμα τής ρημαγμένης ορθοδοξίας. Τό οποίο όπως καί οι ιδεολογίες, παλεύουν μέ λύσσα νά τό αναδείξουν στό όλον, στό μόνο αληθινό.
Τό ρήγμα προκλήθηκε από τίς οργανώσεις. 
Οι γέροντες αυτοί, στήν αντιπαράθεσή τους μέ τόν Γιανναρά, έφτασαν στά άκρα. Καί ο Θεόκλητος τά ξεπέρασε.
Δέν κατάλαβαν ότι ο Γιανναράς πολέμησε τίς χριστιανικές οργανώσεις καί ότι γνώρισε σάν χριστιανισμό τήν ρωσική εκδοχή του. 
Οι γέροντες αυτοί δέν γνώρισαν ποτέ τίς οργανώσεις τίς οποίες αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ο Γιανναράς , καί δικαίως. Καί δέν γνώριζαν ούτε τήν ρωσική εκδοχή τής πίστεως. Εάν είχαν εκμεταλλευτεί τήν ευκαιρία τού Γιανναρά, σήμερα η εκκλησία θά ήταν διαφορετική.
Συνέβη κάτι μοιραίο εκείνη τήν εποχή. Καί θά μπορούσε νά είχε αποφευχθεί, αφού γνώριζαν πολύ καλά ότι η Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία είχε ήδη χάσει τό δρόμο της.
Αμέθυστος

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία εχει χάσει το δρόμο της;
Εκτός απο την διάσπαση τι αλλο ειναι χαμενο;

amethystos είπε...

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΑΡΕΤΗ.
Άς προσέξουμε λίγο τόν τρόπο μέ τόν οποίο ονομάζουν τίς υποτιθέμενες "αιρέσεις".
Νεο-νικολαϊτισμός, νεο-βαρλααμισμός,....κτλ.
Μπορούμε νά ρωτήσουμε τόν Ζήση νά μάς πεί όλα τά "νέα" πού κυκλοφορούν.
Λές κι έχουμε μετεμψυχώσεις αιρετικών.
Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ.
Ο ΚΎΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ, Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ.
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΣ ΤΟΧΟΥΜΕ ΥΠΟΨΙΝ.

Ανώνυμος είπε...

Ο εκκλησιαστικός χρόνος δεν είναι η αέναη επανάληψη του ιδιου εορτολογίου;
Γιατι δεν ειναι βαρετο;

amethystos είπε...

Οι Άγιοι νίκησαν τόν κόσμο, γιαυτό καί τούς εορτάζουμε καί συλλειτουργούμε μαζί τους.
Οι Πατέρες διά τών ευχών τών οποίων πορευόμαστε τόν ορθό δρόμο πρός την Βασιλεία καί μένουμε στόν δρόμο τών Αγίων, νίκησαν τίς αιρέσεις.
Εμείς τί εννοούμε μέ τήν επανάληψη τών ονομάτων, ότι δέν νικήθηκαν οι αιρέσεις;
Ο Απόστολος δέν μάς διδάσκει ότι τό κακό προοδεύει , εξελίσσεται;
Πώς εξελίσσεται αφού επαναλαμβάνεται; Τί είναι συναιώνιο;

Ανώνυμος είπε...

Ότι πιο ευλογημένο υπάρχει στον εκκλησιαστικό χώρο είναι οι χριστιανικές μαθητικές οργανώσεις.
Δόξα τω Θεώ που ο Χριστός τις στηρίζει και τόσες δεκάδες χρόνια βγάζει άξια στελέχη της εκκλησίας του Χριστού, δεσποτάδες,ιερομονάχους, ιεραποστόλους κλπ.

χίλιες δόξες...

amethystos είπε...

Γιά πές έναν άξιο επίσκοπο;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

'Σε 'λίγο θα φθάσης μέχρι του σημείου να μας γράψ(/φ)ης και να μας 'πης πως (και) οι εκκλησιαστικές (αυτοαποκαλούμενες και αυτοεπονομαζόμενες και λεγόμενες-κατ'όνομα και κατ'επίφασιν και μόνον και κατ'αποκλειστικότητα και μόνον) κατασκηνώσεις,οι κατασκηνώσεις της (σημερινής) Εκκλησίας,των κατά τόπους (τωρινών) Μητροπόλεων,των ελλαδικών,των ελληνικών Μητροπόλεων(,)είναι θεοπρεπείς,θεοφόρες,θεοπρόβλητες,θεόσταλτες(!;),ότι ορθοτομούν το(/ν) Λ(/λ)όγο της Α(/α)ληθείας/Α(/α)λήθειας(;!).



Ανώνυμος είπε...

Υπαρχει εντολη να μη συμμαχει η εκκλησια του Χριστου με τον καισαρα δηλαδη το κρατος . Οταν εγινε το πραξικοπημα του 67 που ηταν ηλιου φαεινοτερο οτι ηταν αμερικανοκιηνητο πολλοι οργανωσακοι αρχιμανδριτες γιναν μητροπολιτες . Τους χειροτονησε η CIA . Εμμεσα αλλα τους χειροτονησε . Αμεσα ο Παπαδοπουλος . Δεν επρεπε να κανουν τετοια αβαρια στη συνειδηση τους . Τους εριξε η δευτερη χουντα και εβαλε τους δικους της . Εναν εξ αυτων τον κολησαν χτες στον τοιχο οι Λυριτζης Οικονομου για το θεμα του gay parade . Ενα επιχειρημα της προκοπης βγαλμενο απο το ευαγγελιο δεν ειπε , ειπε μονο οτι στη Ρωσσια απαγορευτηκε . Ε η Ρωσσια στελνει οπλα σε κληρονομικους δικτατορες κατσ τη γνωμη του σεραφειμικου αυτου ιεραρχη προφανως και αυτο ειναι χριστιανικο . Εκεινη την κινηση των οργανωσιακων που ειχαν σφιχταγκαλιασει το κρατος δεκαετιες ολοκληρες και τελικα πηραν μιτρες απο τα τανκς θα την χρησιμοποιουν οι εκκλησιομαχοι μεχρι να βγαλει ο ηλιος κερατα . Οσο για τον Γιανναρα και αυτος οργανωσιακος ηταν και επρεπε να φυγει οταν δεν του αρεσαν τα πραγματα . Αλλα τις γνωριμιες του τις εκανε και αυτος οπως και ο μακαριτης σκηνοθετης Αγγελοπουλος . Τωρα γραφει στην μνημονιακη καθημαερινη και οπως και να το κανουμε ειναι ενας καθεστωτικος νεοορθοδοξος διανοουμενος . Ολα αυτα ειναι γεγονοτα απο εκει και περα οι αποψεις και περι οργανωσιακων και νεοορθοδοξων μπορουν να ειναι χιλιαδες . Αλλα τα γεγονοτα οτι τους οργανωσιακους τους χειροτονησε η χουντα και οτ οι νεοορθοδοξοι συντηρουντε απο το πρυτανειο του μεταπολιτευτικου κρατους εις βαρος του ελληνικου λαου ειναι αναμφισβητητα . Α.Μ Υστερογραφο . Υπαρχουν επιχηρηματα οτι η ομοφυλοφιλια ειναι οχι ιδιαιτεροτητα της φυσης αλλα διαστροφη αλλα ας τα βρει μονος του κοτζαμ Παναγιωτατος

χαλαρωσε είπε...

απο την εποχη του μακαριτη του Φαρμακιδη - κοντα 180 χρονια- αυτη η δουλεια γινοτανε. Ουτε συνοδος υπηρχε της προκοπης ουτε και κανενας μεγαλοπαπας να πει καμμια κουβεντα παραπανω. Οτι ελεγε το παλατι. Εξ ου και ο επιτροπος στις συνοδους. Αργοτερα οι εγγλεζοι μετα οι αμερικανοι, μετα ο φουφουτος και παει το πραγμα ετσι. Η ουσια ειναι οτι αυτα τα φρουτα τα οργανωσιακα, τα οποια ο συγχωρεμενος ο Παπαδιαμαντης τα περναει δεκα γενεες, απο τοτε ηδη ειχαν πιασει τα ποστα και στην κυριολεξια ειχαν διαλυσει την ζωντανη Ορθοδοξια, εχουν τον χαμαιολεντισμο στο αιμα τους. Ειναι τοσο σιχαμερα που καταφεραν να χτυπησουν στην καρδια, στο Αγιο Ορος, και να μην ανοιξει ρουθουνι. Κι ενω θα επρεπε να τους εχουμε σπασει τα μουτρα, κυριολεκτω, παμε και τους βαζουμε μετανοιες διοτε ειναι σπουδαιοι γερονταδες και αλλες τετοιες παπαριες. Εκβιαζουν το Αγιο Πνευμα να τους φωτισει και αν δεν τα καταφερνουν τοτε εκ των πραγματων εχουν σειρα τα οραματα και οπτασιες, κι ετσι εχουν κανει το Αγιο Ορος κρανιου πνευματικου τοπου αλλα και φυσικου τοπου. Μιλαμε οτι πιο γρηγορα πας απο την Δαφνη στην Λαυρα απο οτι πας απο την Καλαμαρια στο κεντρο της Θεσσαλονικης. Τοση ερημια δηλαδη. Ολοι βολευτηκαν με τα οργανωσιακα ιδεωδη, της σπεκουλας, του δικου μας παιδιου, του παιδιου της εκκλησιας, του κατηχητικου, του παπα, του δεσποτη, του καθε τυχαρπαστου, του καλου μαθητη, του καλου φοιτητη, του καλου καθηγητη, του καλου ερευνητη, του κατασκευαστη οπλων σε καποιο προγραμα της νασα και παει λεγοντας. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ. Ε τωρα πλυθηνε η καλοτητα και εχουμε καλους εμφανεις αλλα ειναι φυση μας και δεν θελουμε να τους ξεριζωσουμε. Αυτοι που αγαπουν θυσιαστικα τον Κυριο ειναι οι χαζοβιοληδες της υποθεσης και οι παντα χαμενοι, και τα νουμερα, και οι πετυχυμενοι ειναι οι καλοι χριστιανοι, επιβεβαιονωντας ετσι εν μερει και τον βεμπερ. Δηλαδη τα νουμερα εχουν το λογο και τα ποστα. Οι αγαπωντες τον Κυριο εχουν, την προσευχη και το μαχαιρι ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ, ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΙΖΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΥΡΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ. Αλλο δεν υπαρχει.

Ανώνυμος είπε...

Παντως για λογους δικαιοσυνης οφειλουμε να αναγνωρισουμε οτι ενας - αλλα μονο ενας - μητροπολιτης που χειροτονηθηκε επι Ιερωνυμου αντιταχτηκε στην χουντα . Ο οντως πιστος χριστιανος Καντιωτης . Οργανωσιακος ξεοργανωσιακος το ηθος του το παραδεχτηκαν ολοι . Ο Τρεμπελας πηγε να τον βγαλει και τρελο οπως μετα η χουντα . Και οπως λεει και ο Ιωαννου στον καιρο του εμφυλιου ειχε πει ξεκαθαρα στους Ζωικους ο Καντιωτης οτι αυτος ο πολεμος ειναι εμφυλιος . Καο οχι συμμοριτοπολεμος .Τελικα με το να εχει εμπιστοσυνη ο Καντιωτης μονο στον Θεο - παρα τα οποια λαθη του - εμεινε στην μητροπολη του . Τον βοηθησε ο Θεος και ο Σεραφειμ δεν τολμησε να τον διωξει . Οι αλλοι που καναν ρεαλ πολιτικ και συμβιβαζονταν με χουντες παλατι και οποιους αλλους καταντησαν να ζηταν πισω τους θρονους τους απο το Συμβουλιο της Επικρατειας . Αιωνια η μνημη του Καντιωτη , ειχε πιστη . Α.Μ

Κ.Τ. είπε...

Μετά από τα ζωντανά σχόλια των Α.Μ και "χαλάρωσε", το θέμα θεωρείται λήξαν.
Παραφράζοντας τη βδελυκτή φράση:
Ελπίς υπάρχει (δεν Ζητείται).

Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο είπε...

Εἶναι περίεργο τὸ γεγονὸς ὅτι σπανίως ἀναφέρονται οἱ διαχρονικὲς σχέσεις τῆς Δεσποτοκρατίας ―εἴτε τὰ μέλη της προέρχονται ἀπὸ τὶς ὀργανώσεις εἴτε ὄχι― μὲ τὴν ἑκάστοτε κρατικὴ ἐξουσία καὶ μάλιστα μὲ τὴν ἀπριλιανὴ δικτατορία (1967).
Ἀλλὰ εἶναι ἐξόχως περίεργο ὅτι οὐδέποτε ἀναφέρεται ὅτι οἱ ἐπικεφαλεῖς καὶ μεγάλο μέρος τῶν πρωτεργατῶν τοῦ πραξικοπήματος τῆς χούντας τῶν συνταγματαρχῶν ἦσαν μασῶνοι!!! Τὸ δὲ πραξικόπημα ἐκκολάφθηκε ἐντὸς τῆς Μεγάλης Στοᾶς στὴν Ἀθήνα, καθοδηγούμενο ἀπὸ τὴν παγκόσμια σιωνιστικὴ-μασωνικὴ ὑπερστοά, τὴν Στοὰ τῶν Στοῶν, «Μπενὲ-Μέριτ» μὲ ἕδρα τὴν Οὐάσινγκτον τῶν ΗΠΑ τότε καὶ ἀργότερα μὲ παράρτημα καὶ στὴν Θεσσαλονίκη.
Ἀποκαλυπτικὰ καὶ μὴ διαψευόμενα-ἀναιρούμενα ἕως σήμερα στοιχεῖα-ντοκουμέντα γι' αὐτὸ ―μὲ ἀφορμὴ τὴν πρόσκαιρη ὑπαναχώρηση τοῦ Στ. Πατακοῦ γιὰ τὴν συμμετοχή του στὸ προετοιμαζόμενο πραξικόπημα, μόλις δύο μῆνες πρὶν αὐτὸ ἐκδηλωθεῖ― ἔχει δημοσιεύσει, ἐδῶ καὶ πολλὰ χρόνια, ὁ δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας στὸ βιβλίο του «Ἡ Μασονία στὴν Ἑλλάδα» (βλ. κεφ. Μασονία καὶ Χούντα, σελ. 205 κ.ἑ., ἐκδ. Ἑλληνικὰ Γράμματα, Ἀθήνα 2000). Χαρακτηριστικά, μεταξὺ ἄλλων, δημοσιεύεται ἀπόσπασμα ἀπὸ ἀναφορὰ τοῦ τότε Μέγα Διδασκάλου τῆς Μεγάλης Στοᾶς τῆς Ἑλλάδος Ἀλεξάνδρου Τζατζοπούλου πρὸς τὸν λόρδο Ραθερέιντον τῆς Μεγάλης Στοᾶς τῆς Ἀγγλίας, ὅτι ὁ Πατακὸς κλήθηκε καὶ πείσθηκε «...διὰ τὴν ἀναγκαιότητα, ὅπως οὗτος ἀποβάλη τοὺς ἐνδοιασμούς του, ἵνα συμμετάσχη ἐνθέρμως, μετὰ τῶν ἄλλων ἐν τοῖς Ἐνόπλοις Δυνάμεσιν ἀδελφῶν ἡμῶν, ἵνα φέρωσιν εἰς αἴσιον πέρας τὸ ἀνατεθὲν παρὰ τῆς ἡμετέρας Μεγάλης Στοᾶς ἔργον...» (σελ. 207-8). Προσέξτε: «τὸ ἀνατεθὲν παρὰ τῆς ἡμετέρας Μεγάλης Στοᾶς ἔργον»!!!
Αὐτὴ ἡ σιωνιστο-μασωνοκρατούμενη ―ἐλεγχομένη καὶ καθοδηγουμένη κατὰ τῆς Ἑλλάδος καὶ τῆς Ἐκκλησίας― χούντα, εἶναι ποὺ καθαίρεσε καὶ ἀνέδειξε ἐπισκόπους τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ διαμόρφωσε τὸ ἐκκλησιαστικὸ καθεστώς͘ τὸ ὁποῖο εὑρίσκεται ἐκτὸς τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεως καὶ ὡς ξένη δύναμη κατοχῆς ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ καὶ Ἐκκλησίας μας ἐπιβάλλει τὴν παναίρεση τοῦ διαχριστιανικοῦ καὶ διαθρησκειακοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ἀσχημονεῖ κατὰ τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ μας καὶ προδίδει τὸν πιστὸ λαό Του!!!...
Ὁ λαός λέγει: «Πές μου τὸν φίλο σου, νὰ σοῦ πῶ ποιός εἶσαι!» Πόσο μᾶλλον ὅταν καταδεικνύεις τὰ ἀφεντικά σου καὶ διαλαλεῖς τὶς δουλεῖες σου!...
Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο

amethystos είπε...

Αγαπητέ Λαυρέντιε,μάς είναι αδιανόητο,πώς είναι δυνατόν νά πίνουν οι Ελληνες αυτά τά ερέβη,νά πουλούν την ίδια τους την ελευθερία,αντί πινακίου φακής.Είναι μιά απορία πού μάλλον θά τήν πάρουμε στόν τάφο μας.Καλή συνέχεια.