Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Απερίγραπτη βία στην Πόλη

ΠΗΓΗ: Aς Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο Ερντογάν ανοίγει τον λάκκο της χώρας του και τον δικό του

Απερίγραπτες είναι οι σκηνές βίας που εκτυλίσσονται σε όλη την Κωνσταντινούπολη με την καταστολή των αντιδράσεων να έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της πόλης, χωρίς να εξαιρούνται ούτε καν τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία. Το ερώτημα που εγείρεται είναι εάν στην κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ποια είναι η κατάσταση σε άλλες πιο απομονωμένες περιοχές της Τουρκίας…

Οι φωτογραφίες που στέλνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αποδεικνύουν ότι η βία που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας έχει ξεφύγει από κάθε λογικό για μια δημοκρατία όριο. Στο «παιχνίδι» έχει μπει και η πανίσχυρη Στρατοχωροφυλακή, το ένοπλο σώμα του τουρκικού κράτους που θεωρείται ως πιο πιστό στους Ισλαμιστές και τον Ερντογάν, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τις δυνατότητες ελέγχου που έχει η αστυνομία και οι ειδικές της μονάδες.

Ο αυτοκαταστροφικός ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει αρχίσει να γίνεται παθητικό για τη χώρα του, χύνοντας «την καρδάρα με το γάλα», το διεθνές και εγχώριο πολιτικό κεφάλαιο που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει τόσα χρόνια, προωθώντας την εικόνα μιας Τουρκία – πρότυπο για τις μουσουλμανικές χώρες στον τομέα της δημοκρατίας και της οικονομίας, ως αποτέλεσμα του μοντέλου διακυβέρνησης που έχει εφαρμόσει.

Αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι όσα διακήρυττε ήταν γράμμα κενό, αφού πίσω από τη δημοκρατική επίφαση κρυβόταν ένας βαθιά συντηρητικός και αυταρχικός πολιτικός ηγέτης, έτοιμος να χάσει τον έλεγχο με τις πρώτες φωνές αντιπολίτευσης στην ισλαμιστική του «ορθοδοξία». Ταυτόχρονα, άρχισε να γκρεμίζεται το «οικονομικό θαύμα», με τις συνέπειες να μην τις έχει αισθανθεί στην ολότητά τους η τουρκική οικονομία, ενώ η απαξίωση του Ερντογάν στο εξωτερικό είναι απλώς ραγδαία.

Ακόμα κι αν αύριο σταματήσουν τα πάντα και επανέλθουν όλα σε κανονικούς ρυθμούς, η ζημιά που έχει γίνει δεν θα διορθωθεί εύκολα. Όσο δε περνούν οι μέρες και συνεχίζεται η στάση του Ερντογάν στο ίδιο μοτίβο, θα περιπλέξει επικίνδυνα την κατάσταση στην Τουρκία, αφού οι ισλαμιστές που ξέχασαν ότι η πραγματική τους εκλογική επιρροή δεν ξεπερνά κατά τα φαινόμενα το 35% και θεώρησαν δεδομένο το 50%, θα συρρικνωθούν.

Δηλαδή, θα χάσουν τους από κεκτημένη ταχύτητα λόγω εχθρότητας προς τους κεμαλιστές πολίτες, οπότε και η διακυβέρνηση της χώρας θα καταστεί πιο δυσχερής, ενώ πλέον δεν υπάρχει στράτευμα που να παίζει τον ρόλο του «θεματοφύλακα». Εάν δε προσπαθήσει να τον ανακτήσει αυτόν τον ρόλο, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνα.

Πηγή Defence-Point

Δεν υπάρχουν σχόλια: