Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ελέγχουν σε γερμανικό έδαφος τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

US-Streitkräfte steuern Drohnen von Deutschland aus
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ελέγχουν σε γερμανικό έδαφος τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Christian Fuchs, John Goetz und Hans Leyendecker
Süddeutsche Zeitung, 30.05.2013

Οι ΗΠΑ διεξάγουν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ) στην Σομαλία, με σκοπό να σκοτώσουν μέλη των ομάδων εθνοφυλακής Shabaab. Οι επιχειρήσεις ελέγχονται από τις στρατιωτικές βάσεις στην Στουτγάρδη και Ramstein. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας δηλώνει άγνοια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Γερμανία είναι και νομικά άμοιρη ευθυνών στα πλαίσια διεθνούς δικαίου.

Η στοχευμένη δολοφονία, με χρήση ΜΕΑ, ύποπτων τρομοκρατών στην Αφρική υποστηρίζεται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από από τις Αμερικάνικες βάσεις στην Γερμανία. Αυτό προέκυψε από έρευνες που διεξήγαγαν ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD για την εκπομπή «Panorama» και η Süddeutsche Zeitung. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχουν κυρίως το αρχηγείο στρατού των ΗΠΑ υπεύθυνο για την Αφρική, με έδρα την Στουτγάρδη (Africom), και το Air Operations Center (AOC) της αεροναυτικής βάσης US-Air Force-Basis στην πόλη Ramstein (κρατίδιο Rheinland-Pfalz).
Μέχρι σήμερα ο στρατός των ΗΠΑ έχει διεξάγει περίπου δέκα θανατηφόρες επιθέσεις στην Σομαλία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να ήταν μέλη της σομαλικής εθνοφυλακής Shabaab, οι οποίοι θέλουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος στο Κέρας της Αφρικής.
Από το 2011 ένα κέντρο ελέγχου πτήσεων στην Ramstein καθοδηγεί τις επιθέσεις της αμερικάνικης αεροπορίας των ΗΠΑ σε στόχους στην Σομαλία. Περίπου 650 εργαζόμενοι στο κέντρο αυτό παρακολουθούν τον εναέριο χώρο της Αφρικής. Μελετούν και αξιολογούν τις φωτογραφίες από τα ΜΕΑ και τους δορυφόρους, και σχεδιάζουν νέες επιχειρήσεις. Χωρίς τον εξειδικευμένο σταθμό διασύνδεσης δορυφόρων στην Ramstein, που χρησιμοποιούνται ειδικά για τις επιθέσεις με ΜΕΑ, οι επιθέσεις που γίνονται στην Αφρική δε θα ήταν δυνατόν να διεξαχθούν. Αυτά αναφέρει ένα από τα εσωτερικά έγγραφα της US-Air Force.
Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει επίσης, πως μια παλιά εγκατάσταση θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια βελτιωμένη και μεγαλύτερης διάρκειας χρήσης. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει το 2011 8,4 εκατομμύρια ευρώ για την νέα εγκατάσταση. «Η διεκπεραίωση του προγράμματος αυτού θα πρέπει να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την επικοινωνία των ΜΕΑ με τους δορυφόρους», λέει το χαρτί.
Ο στρατός των ΗΠΑ, μετά από ερώτηση που θέσαμε, είχε δηλώσει πως την ευθύνη για όλες τις επιχειρήσεις στην Αφρική φέρει η Africom με έδρα στην Στουτγάρδη - δηλαδή και για τις επιχειρήσεις με ΜΕΑ. Από εσωτερικές προκηρύξεις θέσεων εργασίας προκύπτει πως για την Africom ζητούσαν «αναλυτές μυστικών υπηρεσιών», δουλειά των οποίων θα ήταν να «προτείνουν» στόχους στην Αφρική, τους οποίους θα χτυπούσαν τα ΜΕΑ.
Σύμφωνα με τον Thilo Marauhn, καθηγητή διεθνούς δικαίου στο πανεπιστήμιο της Gießen, η σαφής ανάμειξη της Γερμανίας σε μυστικό πρόγραμμα ΜΕΑ, αφήνει ανοικτά νομικά ερωτήματα: Εάν η κυβέρνηση γνωρίζει και δεν διαμαρτύρεται, τότε «η θανάτωση ενός υπόπτου με την χρήση εξοπλισμένων ΜΕΑ, θα μπορούσε να είναι ανάμειξη σε έγκλημα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είχε τονίσει, μετά από ερώτηση που θέσαμε, ότι «δεν έχει γνώση», πως επιθέσεις με ΜΕΑ των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ είχαν σχεδιαστεί ή διεξαχθεί από κέντρα στην Γερμανία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ισχύει επίσης: «από την σκοπιά του συνταγματικού δικαίου, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων από γερμανικό έδαφος, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Και για το σημείο αυτό «η κυβέρνηση δεν έχει να πει κάτι».
Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: