Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ


Συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

για τις Βιβλικές Σπουδές στη Φλωρεντία


            Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με την Ρωμαιοκαθολική
Θεολογική Σχολή της Φλωρεντίας διοργανώνει στις 6-7 Ιουνίου στην πόλη της Φλωρεντίας, Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον των Βιβλικών σπουδών στην Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία». Ομιλητές στο Συνέδριο θα είναι οι: Καθ. Ιωάννης Φωτόπουλος (Saint Mary’s College, Notre Dame, ΗΠΑ), Το παρόν και το μέλλον των βιβλικών σπουδών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, Καθ. L. Mazzinghi (Καθολική Θεολογική Σχολή Φλωρεντίας και Ποντιφικό Βιβλικό Ινστιτούτο, Ρώμη), Η θέση των Βιβλικών σπουδών στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά την Διάταξη Dei Verbum της Β΄ Βατικανής Συνόδου, Καθ. Χρήστος Καρακόλης (Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), Πατερική παράδοση, Ορθόδοξη θεολογία και η σημασία της Αγίας Γραφής στην Ορθόδοξη Εκκλησία, Καθ. Roberto Filippini (Theological Studium, Camaiore), Αγία Γραφή και Παράδοση στο Ρωμαιοκαολικισμό, Καθ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Η θεοπνευστία της Βίβλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, Δρ. Alessandro Biancalani (Θεολογική Σχολή Φλωρεντίας), Η διδασκαλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας περί θεοπνευστίας, Καθ. Κωνσταντίνος Ζάρρας (Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιουδαίοι, Ιουδαϊκές σπουδές και ιουδαιοφοβία στη σύγχρονη Ελλάδα, Καθ. Stefano Tarocchi (Θεολογική Σχολή Φλωρεντίας), Ο Κανόνας της Καινής Διαθήκης στη Ρωμαιοκαθολική παράδοση, Λέκτωρ Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Ο κανόνας της Καινής Διαθήκης στην Ορθόδοξη παράδοση, Καθ. Gérard Rossé (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Sophia, Loppiano), Οι ερμηνευτικές μέθοδοι της βιβλικής εξήγησης στο Ρωμαιοκαθολικισμό, και Καθ. Πέτρος Βασιλειάδης (Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.), Η λειτουργική χρήση των σύγχρονων μεταφράσεων στη σύγχρονη ελληνόφωνη Ορθοδοξία.
            Στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Καρδινάλιος Giuseppe Betori, Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Φλωρεντίας, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής της Φλωρεντίας Καθηγητής Stefano Tarocchi και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, ενώ τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο θα εκπροσωπήσει και θα απευθύνει εκ μέρους του χαιρετισμό στο συνέδριο ο π. Χρίστος Χαχαμίδης, Δρ. Θεολογίας, κληρικός της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος, μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

ΣΧΟΛΙΟ : Γιατί άραγε η εκκλησία τού Κυρίου νά έχει ανάγκη βιβλικών σπουδών; Μπορεί νά είναι μιά ακαδημαϊκή ειδικότητα, αλλά τί σχέση μπορεί νά έχει μέ την εκκλησία. Ποιός μπορεί νά μιλήσει γιά την ορθοδοξία; Ο πρ.Χαχανίδης;
Κατά μία σύμπτωση οι σημερινοί αιρετικοί έχουν ονόματα τά οποία συμμετέχουν στήν αίρεσή τους καί τής δίνουν καί νόημα σχεδόν. 

πχ. Καλαϊτζίδης, συνεχίζοντας τό επάγγελμα τών προγόνων του, έχει βαλθεί νά ανακαινίσει τά κατσαρολικά τής ορθοδοξίας. Καί μοιραίως, λόγω τής εργασίας γανώνεται. Τό εσωτερικό γάνωμα δέν φεύγει ποτέ.

Αμέθυστος

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γανωτής ή γανωτζής ή γανωματής ονομάζεται ο τεχνίτης που επικαλύπτει χάλκινα σκεύη με κασσίτερο (καλάι), ο κασσιτερωτής= καλαϊτζής.

Οι γανωτζήδες ήταν συνήθως πλανόδιοι τεχνίτες που αναλάμβαναν το γαλβανισμό και το στίλβωμα των χάλκινων οικιακών σκευών, όπως τα ταψιά, τα καζάνια, τα κουτάλια,τα πηρούνια κλπ.

Η φωνή του πλανόδιου γανωτή, τραχιά και δυνατή θα αντηχεί ακόμη στα αυτιά όσων τους πρόλαβαν «Γανωωωτής! Μπακίρια γανώνωωωωω! Γανωωωτής», μα δεν ακούγεται πια στις γειτονιές της Αθήνας. Στις αρχές του 20ού αι. ο γανωτζής κουβαλούσε στην πλάτη του τα απαραίτητα εργαλεία και περπατώντας φώναζε και καλούσε τις νοικοκυρές να του φέρουν τα είδη που χρειάζονταν γάνωμα. Έστηνε την γκαζιέρα του στην αυλή του σπιτιού, έλιωνε τον κασσίτερο. Αφού καθάριζε καλά τo σκεύoς, άλειφε το εσωτερικό του με σπίρτο και το τρίβε με κουρασάνι (=τριμμένο κεραμίδι). Μετά κράταγε το σκεύος με την τσιμπίδα πάνω από τη φωτιά και έριχνε μέσα το νησιαντήρι (=χλωριούχο αμμώνιο), για να στρώσει καλύτερα το καλάι πάνω στο χάλκωμα. Αφού το σκούπιζε καλά, άπλωνε το λιωμένο καλάι σ' όλη την επιφάνεια του σκεύους μ' ένα χοντρό βαμβακερό ύφασμα. Ζητούσε και από νοικοκυρά του σπιτιού μια λεκάνη με κρύο νερό, στην οποία βουτούσε το σκεύος, που γάνωσε και λαμπύριζε στον ήλιο.

Το επάγγελμα αυτό συνδέεται κυρίως με τους Τσιγγάνους και αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά τους επαγγέλματα. Οι γανωτές αναζητούσαν πελάτες στις γειτονιές της πόλης ή του χωριού.

Το «γάνωμα» έπρεπε να γίνεται συχνά για λόγους υγείας, κυρίως στα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στο μαγείρεμα, οπότε οι γανωτζήδες είχαν δουλειά όλο το χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια το επάγγελμα του γανωτή τείνει να εξαφανιστεί αφού τα μαγειρικά σκεύη είναι πλέον ανοξείδωτα και δεν χρειάζονται επικασσιτέρωση. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι τεχνίτες στην επαρχία, που υποαπασχολούνται αφού τα εναπομείναντα χρηστικά χάλκινα σκεύη είναι ελάχιστα και τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούμε πια είναι ανοξείδωτα βιομηχανικά προϊόντα.

Η λέξη γανωτής προέρχεται από το ρήμα ΓΑΝΩΝΩ και μάλιστα από το αρχαίο ρήμα ΓΑΝΩ = δίνω λάμψη... Στο τέλος το σκούπιζαν με καθαρό βαμβάκι για να γυαλίσει. .

Ανώνυμος είπε...

Ο ανεκδιήγητος ΔΗΜΑΡΙΤΗΣ Ζουμπουλάκης παραθέτει και πάλι περισπούδαστες...κοτσάνες! Και ο πατρινός απόπατος σπεύδει να τις προβάλλει!
http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2013/06/blog-post_9963.html

Ανώνυμος είπε...

ορέο πεδί αφτό στη φοτο.πιοσ είνε ακριβός;

χαλαρωσε είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.
εμεις στο χωριο μας οταν ακουμε οτι τον γανωσε ενοουμε περα απο την αρχικη ερμηνεια και οτι τον γαμησε. Αρα ο καλαιτζιδης καιτοι αναρχιδος μας εχει γανωσει κανονικοτατα. Θα μου πεις και που να βρεθει επισκοπος π.χ της προκοπης να τον βαλει στη σειρα αφου σχεδον ολοι ειναι φουστηδες και το μονο που τους νοιαζει ειναι να ειναι πρωτο τραπεζι πιστα στα συμποσια του γανωτη. Σε καθε περιπτωση και για να συνδεθω με αλλη αναρτηση επειδη το οθωμανικο δικαιο εκτιμαται δεοντως απο πολλα παλουκια-ρια η μετατροπη της εκκλησιας τους σε τοπικο χαλιφατο κατα πως φαινεται δεν θα ειναι αναιμακτη διοτι οι συγχρονες μεθοδοι απαιτουν σαδομαζοχισμους και αποκεφαλισμους στο απωγειο της ηδονης.

Ανώνυμος είπε...

α χαχα...να είσαι καλά ανων.με τις πληροφορίες περί γανώματος
("του γάνωσε το κέρατο" κλπ κλπ)

...με το σχόλιό σου περί γανωματήδων κατάλαβα τι εννούσε η μακαρίτισσα όταν με απειλούσε να κάτσω φρόνιμα ειδεμή θα μου γάνωνε το κεφάλι!
;-)