Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ιδανικοί αυτόχειρες

Πηγή: AntiNews



Ως ιδανικούς αυτόχειρες μας παρουσιάζουν εν ολίγοις οι διεθνείς οίκοι  και τα ξένα μέσα ενημέρωσης τα οποία σε εκθέσεις τους λένε ότι η Ελλάδα την ώρα που δείχνει να βγαίνει από το βούρκο μόνη θα ξαναμπεί αν πάει σε εκλογές. Οι Financial Times, αναφέρεουν ότι «η χώρα θα βγει από το λάκκο για να ξαναχαντακωθεί μόνη της». «Το grecovery και το χαντάκι που σκάβει η Ελλάδα για τον εαυτό της. Πόσα κεφάλαια έρχονται και πόσα φεύγουν από την υποβάθμιση της χώρας σε αναπτυσσόμενη αγορά. Τι θα πράξουν τα παθητικά funds και τα κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης.
Ο MSCI επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνώριζαν: η Ελλάδα είναι μία καταδυόμενη αγορά. Ο MSCI επισήμως αναθεώρησε την κατάταξή της από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και αυτό πιθανότατα δεν χαροποιεί κανέναν – εκτός ίσως από τους μετόχους…. Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της νέας πολιτικής αναταραχής και της αποβολής από το βασικό παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη έγινε αρνητικά αποδεκτός από τους επενδυτές».
Επίσης, σε έκθεσή του ο οίκος Moody’s η οποία εκτιμά πως το κλείσιμο της ΕΡΤ και η αποτυχία στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων απειλούν την κυβερνητική συνοχή, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι πλέον ορατό.
Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, «το κλείσιμο στην ΕΡΤ απειλεί την κυβερνητική συνοχή» ενώ και οι αρνητικές εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ, οδήγησαν στο να χαρακτηριστεί η έκθεση «πιστωτικά αρνητική».
Σύμφωνα με τη Moody’s, «χωρίς συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο νέων εκλογών αυξάνεται, κάτι που είναι πιστωτικά αρνητικό», ενώ παράλληλα βλέπει και νέα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα, καθώς όπως επισημαίνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει βγει εκτός στόχων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο βυθίζεται συνεχώς κι εκεί που πριν μερικές ημέρες ήταν κοντά στις 1.200 μονάδες σε λίγο θα χάσει και τις 800 μονάδες. Όσο για τα spreads μετά την εντυπωσιακό αποκλιμάκωση, δείγμα ότι το grexit ήταν πλέον παρελθόν, άρχισαν και πάλι να παίρνουν την ανηφόρα δείχνοντας ότι η ανησυχία επέστρεψε για τα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: