Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ολονύχτιες συγκρούσεις στην πλατεία Tαξίμ

Πηγή:DefenceNet
 
Μετά από 20 ώρες συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, η ηρεμία επέστρεψε τα ξημερώματα της Τρίτης προς την Τετάρτη στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ένα δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες συγκρούσεις.
  Οι τελευταίες συγκρούσεις στους δρόμους που "επιτρέπουν" την πρόσβαση στην περιοχή η οποία έχει γίνει το προπύργιο της διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν περί τις 3:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα (0:00 GMT).
   Λίγο πριν από τις 5:00 π.μ. (0200 GMT), και ενώ ακούστηκε η προσευχή του μουεζίνη στους δρόμους που οδηγούν στο Βόσπορο, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο περίφημο πλέον Πάρκο Γκεζί.
  Οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα τους συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, ένα τεράστιο μαύρο κτίριο. Κοντά σε αυτό και στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην άλλη άκρη της πλατείας, πολλές μονάδες της αστυνομίας αναπαύονται ή κοιμούνται αναφέρει ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου .
  Η περίφημη οδός Ιστιγκλάλ και αυτή θέατρο συγκρούσεων το περασμένο βράδυ, έχει επίσης αδειάσει από διαδηλωτές και απλώς μερικοί αστυνομικοί περιφέρονται.
 "Δεν θα υπάρξει άλλη ανοχή"
  Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών στην Άγκυρα
  Οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, επιτέθηκαν το βράδυ της Τρίτης με δακρυγόνα και ρίχνοντας τόνους νερού με πίεση, κατά διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα, για να ζητήσουν την παραίτηση της τουρκικής κυβέρνησης, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
   Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης, κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είχε συγκεντρωθεί ένα πλήθος με περισσότερα από 5.000 άτομα που κρατώντας τουρκικές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως να "παραιτηθεί η κυβέρνηση" και "Ταγίπ παραιτήσου".
  Την ίδια στιγμή, σποραδικές συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της πλατείας Ταξίμ, κάνοντας τουλάχιστον δύο εφόδους με χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών.
  Η αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση περίπου 50 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν κατά της επέμβασης της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε η ένωσή τους.
  Οι δικηγόροι αυτοί, οι οποίοι απεργούν από την αρχή του κινήματος αμφισβήτησης εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από δώδεκα ημέρες, συγκεντρώθηκαν μέσα στον περίβολο του δικαστικού μεγάρου της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν την αστυνομία, η οποία ανακατέλαβε δια της βίας την πλατεία Ταξίμ. Φώναζαν "το Ταξίμ είναι παντού" και "η αντίσταση είναι παντού", σύμφωνα με ένα δικηγόρο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
  Η αστυνομία επενέβη τότε στο δικαστικό μέγαρο για να τους απομακρύνει. Έπειτα από σύντομες συμπλοκές, περίπου 50 από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η Ένωση Σύγχρονων Δικηγόρων.
"Νοσοκομείο εκστρατείας" το Πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη
  Το Πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, που ήταν στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, που απαιτούν την παραίτηση του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει μετατραπεί σε ένα υπαίθριο "νοσοκομείο εκστρατείας", ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
  Η επείγουσα άφιξη των τραυματιών, πάνω σε αυτοσχέδια φορεία ανακοινώνεται από ένα σφύριγμα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. "Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ώρας, περίπου 25 τραυματίες πέρασαν από το κέντρο μας πριν μεταφερθούν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο", δήλωσε μια εθελοντής νοσοκόμα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
  "Οι περισσότεροι που έρχονται σε μας είναι κυρίως τραυματίες με εγκαύματα, άνθρωποι που ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα, ή είχαν κάποιο σπάσιμο ή χρειάζονταν ράμματα", συμπλήρωσε η ίδια λέγοντας ότι εκεί προσφέρονται απλά οι πρώτες βοήθειες, και οι τραυματίες στέλνονται στο νοσοκομείο.
  Αν και οι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν πάρει τον έλεγχο δίπλα στην πλατεία Ταξίμ κάνοντας ευρεία χρήση δακρυγόνων και ρίχνοντας τόνους νερού με πίεση από τα κανόνια υδροφόρων της αστυνομίας, δεν μπήκαν στο πάρκο αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες και εθελοντές γιατροί.
Χθεσινός απολογισμός τραυματιών
  Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, η χθεσινή νύχτα είχε σαν αποτέλεσμα στην Ταξίμ, 21 τραυματίες με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, 11 με σπασμένα πλευρά, 7 στο νοσοκομείο από κρίση άσθματος και 10 με σοβαρά εγκαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: