Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Βρετανοί τζιχαντιστές οι πλέον αιμοσταγείς δολοφόνοι του Ισλαμικού Κράτους


βρετανοιΟι Βρετανοί τζιχαντιστές είναι μεταξύ «των πιο ακραίων και μοχθηρών μαχητών» στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, υποστηρίζει ειδικός αναλυτής του ισλαμιστικού εξτρεμισμού.


Οι Σουνίτες μουσουλμάνοι που κατάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις «με κάθε τρόπο», σύμφωνα με τον Shiraz Maher, καθηγητή του King’s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Μελέτης της Ριζοσπαστικοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι ενεργούν είτε ως βομβιστές αυτοκτονίας είτε ως εκτελεστές, δήλωσε ο Maher την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός Αμερικανού δημοσιογράφου από έναν τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους με εμφανή βρετανική προφορά.

Ο μαυροντυμένος και μασκοφόρος άνδρας, ο οποίος έχει σύμφωνα με τους ειδικούς λονδρέζικη προφορά, απειλεί με αιματοχυσία, κατηγορώντας την Αμερική ότι συνωμοτεί εναντίον των Μουσουλμάνων και παρεμβαίνει στις υποθέσεις τους, ενώ στη συνέχεια καρφώνει το μαχαίρι στο λαιμό του θύματος.

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για Βρετανό πολίτη, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί την πιο ακραία περίπτωση τζιχαντιστή που ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο για να πολεμήσει στο πλευρό των ισλαμιστών δολοφόνων του ΙΚΙΛ.

«Δυστυχώς, οι Βρετανοί τζιχαντιστές συμμετέχουν πλήρως στις συγκρούσεις που μαίνονται σήμερα τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, πολεμάνε στην πρώτη γραμμή, λαμβάνουν μέρος στη τζιχάντ με κάθε τρόπο. Έχουμε δει Βρετανούς να λειτουργούν ως βομβιστές αυτοκτονίας κι άλλους ως εκτελεστές. Δυστυχώς, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ακραίων και μοχθηρών μαχητών του ΙΚΙΛ. Και αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ριζοσπαστικοποίησης τους», ανέφερε ο Maher.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει περισσότερες φρικαλεότητες λόγω των δυτικών προσπαθειών να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην περιοχή.

«Ο τρόπος που εκτελείται ο Foley (σ.σ. Αμερικανός δημοσιογράφος) δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι το Ισλαμικό Κράτος θα αντιδράσει ενάντια σε οποιαδήποτε δυτική ανάμειξη ή παρέμβαση στις συγκρούσεις στη Συρία ή στο Ιράκ και για το ότι η βοήθεια προς τις μειονότητες του Ιράκ – προς τους Γιεζίντι για παράδειγμα – δεν θεωρείται μόνο ως επίθεση εναντίον τους, αλλά ερμηνεύεται ως κήρυξη πολέμου εναντίον του ίδιου του Ισλάμ. Υπό την απειλή αυτή θα μπορούν πλέον να επιτεθούν «ελεύθερα» σε στόχους, είτε πρόκειται για πολίτες, είτε για οικονομικά συμφέροντα, κατά το δοκούν», πρόσθεσε ο αναλυτής.

Τέλος, ο Maher εξήγησε ότι οι Βρετανοί και άλλοι σουνίτες μουσουλμάνοι αρχικά ταξίδεψαν στη Συρία λόγω της «απειλής» του δόγματός τους από τους σιίτες μουσουλμάνους, στη συνέχεια όμως η παρουσία τους εκεί οδήγησε στην ενίσχυση του ΙΚΙΛ και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυριαρχίας και της επιρροής της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή.

olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια: