Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΙΡΑΚ:IΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΠΑΓΑΓΟΥΝ XΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΑ,ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΠΙΣΤΟΛΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ


 οι τελευταίοι χριστιανοί του ιράκ πήραν τα όπλα για ν απροστατεύσουν τις φαμίλιες τους

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ QARAQOSH
οι τελευταίοι χριστιανοί του ιράκ πήραν τα όπλα για να προστατεύσουν τις φαμίλιες τους
Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Κάποιες δεκάδες χριστιανοί που δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν έγκαιρα την πιο μεγάλη χριστιανική πόλη Qaraqosh στο Ιράκ πριν την εισβολή των τζιχαντιστών έφθασαν εδώ και 2 ημέρες στο Erbil.Διηγούνται την πίεση που δέχθηκαν για εξισλαμισμό,το πλιάτσικο,τις απαγωγές όπως αυτή ενός 3χρονου κοριτσιού.Φθάνουν κατάκοποι με τα πόδια χωρίς μπαγκάζια,χωρίς τίποτα.Είμαστε στο Kalak στην γραμμή του μετώπου μεταξύ των κούρδων μαχητών και του Ισλαμικού Κράτους σε μια απόσταση 30 χλμ.από το Erbil.
Η Qaraqosh έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών και σχεδόν εκκενώθηκε από 45000 κατοίκους της τη νύχτα της 7ης προς 8 Αυγούστου. Στο λεωφορείο που θα τους οδηγήσει στο Erbil στις πρώτες θέσεις κάθεται μια γυναίκα φανερά σοκαρισμένη.Άφησε πίσω της τον άντρα της και τον γιο της.Μια άλλη διηγείται ότι δεν ξέρει που είναι η μητέρα της που έφυγε από το Qaraqosh μαζί με άλλους σε ένα αυτοκίνητο. Επαναλαμβάνει αμήχανα: «Maryam El Azra, Maryam El Azra», «Παναγία Παρθένε,Παναγία…»Στα τελευταία καθίσματα είναι μια γυναίκα μόνη.Διηγείται με λυγμούς ότι οι άντρες του Ισλαμικού Κράτους  της πήραν την 3χρονη κόρη της Χριστίνα όταν εγκατέλειπε την πόλη. Μιλάει επίσης για την απαγωγή μιας 30χρονης της Ρίτα από τους τζιχαντιστές.
φωτ.αρχείοφωτ.αρχείο
Το λεωφορείο αναχωρεί με τους 22 πρόσφυγες από το Qaraqosh.Την προηγούμενη ημέρα στον χριστιανικό συνοικισμό Ankawa στο Erbil έφθασε μια 11μελής οικογένεια από το Qaraqosh. «Κοιμόμουν όταν η Da’ash μπήκε στην πόλη. Άκουσα πυροβολισμούς αλλά ήταν αργά.Δεν μπορούσα να φύγω γρήγορα γιατί έχω 3 παιδιά ανάπηρα » διηγείται ο Samir στον ίσκιο μιας ελιάς στον πρόχειρο καταυλισμό στο προαύλιο της εκκλησίας Mart Schmouni όπου έχουν στρατοπεδεύσει 200 οικογένειες προσφύγων. « Τους άκουσα να εισβάλουν με τα αυτοκίνητά τους και να κραυγάζουν Allahu Akbar.Γκρέμισαν το σταυρό από το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγ.Ιωάννη που είναι δίπλα στο σπίτι μου. Είχα ανέβει στην ταράτσα και τα είδα όλα.»Αντίθετα με άλλους χριστιανούς ο Samir δεν κρύφτηκε. «Με ρώτησαν θα προσηλυτιστείς ή θα πληρώσεις τζίζια ; Toυς απάντησα : Δεν θέλω να αλλαξοπιστίσω και είμαι φτωχός δεν έχω τον τρόπο να σας πληρώνω 90.000 δηνάρια το μήνα για κάθε μέλος της οικογενείας μου ».Δίπλα του ο γιος του με τατού σε σχήμα σταυρού στο μπράτσο: «Δεν τους φοβήθηκα. Τους είπα σκοτώστε με αν θέλετε εγώ δεν θα αλλαξοπιστήσω.» Ένας άλλος καταγγέλει: « Οι γονείς μου είναι ακόμη στο Qaraqosh! Μου τηλεφώνησαν χθες και μου είπαν ότι η Da’ash ήθελε να τους οδηγήσει στη Μοσούλη για εξισλαμισμό.Από τότε δεν έχω νέα τους. »Ένα άλλο μέλος της οικογένειάς του που ήταν αστυνομικός στην πόλη Sindjar το εξώθησαν να εξισλαμιστεί. «Χθες έβαλαν ένα πιστόλι στο κεφάλι των παιδιών του 7 και 9 χρονών αντίστοιχα και απείλησαν ότι θα του πάρουν τη γυναίκα του ! Τι απέγινε δεν ξέρω » λέει ο Samir και προσθέτει ότι όλοι άλλαξαν τα μικρά τους ονόματα για λόγους ασφαλείας. (La vie 22/08/2014 )


dimpenews.com

Λίθος Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια: