Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Πειραιώς Σεραφείμ: "Εδώ γίνεται μια επανάστασις..."

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
“Εδώ γίνεται μια επανάστασις, όπως όλη η εκκλησιαστική ζωή είναι μία επανάστασις, απέναντι στο ψεύτικο, στο ευτελές, στο μικρό, στο ελάχιστο, στο κτιστό.”
Με την τέλεση του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς
κ. Σεραφείμ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 5 Οκτωβρίου, η επίσημη έναρξη του προγράμματος "ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...", στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.


Το πρόγραμμα, που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, περιλαμβάνει μια σειρά καθημερινών εκδηλώσεων και δραστηριότητων που ξεκίνησαν την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου.

π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, παρουσίασε το φετεινό πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να προσφέρει καθημερινές ευκαιρίες που θα δώσουν μία διέξοδο και θα φέρουν περισσότερο κοντά τα μέλη της Ενορίας, λειτουργώντας ως φάρμακο στη μοναξιά και την αποξένωση που παρατηρείται στις μέρες μας.

Όπως τόνισε στην αρχή της παρουσίασης του:
“Είναι σε όλους γνωστό, ότι η ενορία προσφέρει την ευκαρία της σύναξης για να λατρεύσουμε τον Θεό και να καταθέσουμε τα αιτήματα και τις ευχαριστίες μας. Όμως η ενορία δεν είναι μόνο κέντρο λατρείας αλλά και μέσο οικοδομής. Και αυτή η οικοδομή γίνεται κατορθωτή μέσα από πολλές διόδους.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνθήκες απομόνωσης και αποξένωσης που κυριαρχούν στην εποχή μας. Η έλλειψη ουσιαστικής κοινωνίας και σύνδεσης των ανθρώπων μεταξύ τους, εν μέσω οικονομικής και πνευματικής κρίσης, χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα τους.

Γι’ αυτό και απευθυνόμενος προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς, είπε μεταξύ άλλων: “Συμμετέχοντας στην καθημερινή αγωνία σας Σεβασμιώτατε, και αναζητώντας λύσεις στις δυσκολίες που καθημερινά λιγοστεύουν τις ελπίδες των συνανθρώπων μας, η ενορία Ευαγγελιστρίας Πειραιώς με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των καιρών, διοργανώνει για 3η συνεχόμενη χρονιά, το τρίμηνο πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...». Παράλληλα με τις Λατρευτικές συνάξεις του Ναού, θα προσφέρονται καθημερινές ευκαιρίες παρακολούθησης και συμμετοχής σε πολυποίκιλες και καινοτόμες δράσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων. Έτσι, τα μέλη της Ενορίας και όσοι επιθυμούν, καθημερινά θα βρίσκουν ένα ζεστό καταφύγιο στην αγκαλιά της ενοριακής οικογένειας, που θα λειτουργεί ως αντίδοτο στη μοναξιά και την απομόνωση που ταλαιπωρούν πολλούς συνανθρώπους μας. ”

Στη συνέχεια έδωσε το στίγμα των εφετεινών δράσεων του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ομιλίες, παρουσιάσεις και ελεύθερες συζητήσεις, αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις, προτάσεις μαγειρικής, παρασκευή προσφόρου και μοσχοθυμιάματος, δημιουργικές και χειρονακτικές δραστηριότητες, νεανικές εκδηλώσεις, παρουσίαση Βυζαντινής αγιογραφίας, θεατρικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, εορταστκές επίκαιρες εκδηλώσεις, αιμοδοσία, προληπτική οδοντιατρική εξέταση και πολλά ακόμη, που συνιστούν ένα γεμάτο πρόγραμμα 117 ξεχωριστών ευκαιριών για όλη την οικογένεια.

Ανασκόπηση περσινού προγράμματοςΑκολούθως, πραγματοποιήθηκε προβολή ανασκόπησης του περσινού προγράμματος, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν πολύ χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2013.
Την ανασκόπηση της περσινής χρονιάς μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.


Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την επίσημη έναρξη του προγράμματος, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο Σεβ. με αφορμή την προβολή της ανασκόπησης, τόνισε τον ενθουσιασμό του γιατί, παρά τα πολύ πενιχρά οικονομικά μέσα, με πάρα πολύ αγάπη, ευγένεια και ψυχή, η ενορία της Ευγγελίστριας αποτελεί “φάρο τηλαυγή μέσα στη γενικότερη αποκαραδοκία της εποχής μας.”



Και βέβαια αυτό είναι ο Χριστός, αυτή είναι η Εκκλησία μας, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος. Ένας φάρος ζωής, φωτισμού, δύναμης και χάριτος. Για να συνεχίσει λέγοντας:

“Εκκλησία σημαίνει κοινωνία προσώπων. Σώμα. Είμαστε το Σώμα του Χριστού. Και μέσα σ’ ένα σώμα δεν υπάρχει πρώτος, δεύτερος, τρίτος. Είναι πάντες ισότιμοι και όλοι μετέχουν των αυτών ενεργειών και χαρισμάτων. Γιατί το σώμα δεν μπορεί να υπάρξει εάν αρχίζει να κατατμίζεται. ”

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δομή του προγράμματος, ο Σεβασμιώτατος είπε:

“Μέσα σ’ αυτόν εδώ τον χώρο, που είναι το Σώμα του Χριστού, αυτές οι δράσεις, αυτή η καθημερινή προσπάθεια για μια αλληλοπεριχώρηση των προσώπων, για μια μετοχή ο ένας στη χαρά και τις πίκρες των άλλων, πυργώνει την αλήθεια της Εκκλησίας μας για μία ακόμη φορά.”

Γι’ αυτό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τη χαρά του για τη συνεχιζόμενη υπέρβαση στην ερημία της πόλεως, που προσπαθεί η ενορία μέσα από τις δράσεις της. Όπως μάλιστα τόνισε, αυτό που συνέχει και συντρίβει, είναι η αποξένωση και η ερημία, η απομάκρυνση του ενός από τον άλλον, μέσα στον μεγάλο ιστό του λεκανοπεδίου. Και συνέχισε:

“Έχουμε λοιπόν υποχρέωση να διακονήσουμε αυτήν την κοινωνικότητα, την επανένταξη μας μέσα στο Σώμα του Χριστού, μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας. Μπορούμε να κάνουμε πολλά αρκεί να είμαστε συνδεδεμένοι με την Εκκλησία, να είμαστε συνειδητά μέλη του Σώματος του Χριστού. Είναι πολύ σημαντικό πράγμα να αισθανόμαστε ο ένας τον άλλον, όπως πραγματικά είμαστε, αδελφούς. Λείπει αυτή η συνείδηση σήμερα.”

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε το πρόγραμμα μία πολύ σημαντική προσπάθεια, που γίνεται με πολύ λίγα μέσα διότι, όπως είπε απευθυνομένους στους ενορίτες: “Είμαστε πτωχοί. Και είμαστε χαρούμενοι που είμαστε πτωχοί. Γιατί εν τη πτωχεία πλουτίζουμε απ’ την αγάπη σας.”
Ακολούθως εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους Ιερείς και του συνεργάτες της Ενορίας για το πρόγραμμα “ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...” που αποτελεί ένα σύνολο εκδηλώσεων τιμής και αγάπης στο ανθρώπινο πρόσωπο. Ενώ χαρακτήρισε την Ενορία της Ευαγγελίστριας “πρότυπο”, κάνοντας μάλιστα συγκινητική αναφορά στον αείμνηστο Πρωτ. Μαρίνο Γεωργακόπουλο, επί δεκαετίες προϊστάμενο της Ενορίας, που όπως είπε “την κατηύθυνε, την πύργωσε την αγάπησε και τη διακόνησε.”

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, προέτρεψε όλους: “να δοξάσουμε τον Θεό, γιατί με όσα είδαμε, είδαμε ότι δεν μας εγκαταλείπει η Χάρις Του.”

Και κατέληξε λέγοντας: “Εδώ γίνεται μια επανάστασις, όπως όλη η εκκλησιαστική ζωή είναι μία επανάστασις, απέναντι στο ψεύτικο, στο ευτελές, στο μικρό, στο ελάχιστο, στο κτιστό.”

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής κ. Παν. Μελάς, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Πειραιά κα Αθηνά Γλύκα–Χαρβαλάκου, πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων, ενώσεων και φορέων και πλήθος ενοριτών και φίλων της ενορίας.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ: Η ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Από τόν Οκτώβριο τού Λένιν καί τόν Φοιτητικό Μάη δέν προέκυψε εκκλησία. Υπήρχε ήδη. Κάποιος πρέπει νά τό πεί στόν Πειραιώς. Καί τί λέει ο αθεόφοβος; ΟΤΙ Η ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ  ΕΝΟΡΙΑ. ΕΝΟΡΙΑ ΔΗΛ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Θά δημιουργηθεί όμως μέ πρόγραμμα καί μέθοδο.. ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΔΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Η ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Καί γι' αυτόν τόν λόγο η επανάσταση πού κηρύττει στηρίζεται ολοκληρωτικώς στήν θεολογία τού Ζηζιούλα. ΤΟ ΚΤΙΣΤΟ ΑΘΕΟΦΟΒΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΕΛΕΣ. ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΟ, ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΕΥΤΕΛΕΣ.  ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ. ΓΗΤΕΥΤΗ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ.
 
Αμέθυστος

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μέσα στη γενική αποστασία, και πνευματική "έρημο" όσοι προσπαθούν να τον δουν θετικά,και του δίνουν πίστωση χρόνου, είναι "άλογοι"? αναζητούμε την τελειότητα που αρμόζει στους άξιους...αλλά δεν βλέπουμε ότι ο Κύριος δίνει "κατά την καρδια μας"...
Μ.Π.

amethystos είπε...

ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΡΔΙΑ. Εάν προσπαθούμε κάνουμε τό θέλημά μας.

Ανώνυμος είπε...

Αρα ποιο είναι το συμπέρασμα, να μην προσπαθούμε αφού θα προκύψει το θέλημα? Προσεύχεσαι να σου αλλάξει την καρδιά (καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός...), αλλά παράλληλα αγωνίζεσαι.Αυτός είναι ο δρόμος.
Μ.Π.

Ioanna thiva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
amethystos είπε...

Eλέγχουμε τούς πάντες μέ τό Ευαγγέλιο. Ακόμη καί τούς Αγίους, λέει ο Αγιος Συμεών, ακόμη καί τόν πνευματικό μας.

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννα μου δεν ξέρεις πόσο χάρηκα...ο χαρακτήρας σου..."δεν υπάρχει"...πιστεύω ότι δεν κάνω λάθος...σε ευχαριστώ.
Τώρα για την απάντηση, κοίτα, ο αμέθυστος θεωρεί ότι οι σύγχρονοι επίσκοποι έχουν ξεφύγει από την γραμμή των Πατέρων και των ασκητών της ερήμου, και διδάσκουν ένα χλιαρό χριστιανισμό, "γλυκανάλατο", χωρίς την καρδιακή προσευχή και το βίωμα του πνευματικού πένθους, οπότε τους απορρίπτει, ενώ εγώ προσπαθώ να είμαι λίγο πιο επιεικής λόγω πραγματικότητας και αποστασίας.Για τον Σεραφείμ λέει ότι η ενορία που προτείνει είναι κάτι "προσχεδιασμένο" από ανθρώπινα μυαλά, ενώ η αληθινή ενορία ως Σώμα Χριστού, δημιουργείται από τον ίδιο τον Κύριο με την εσωτερική μεταβολή της καρδιάς.Αρα λοιπόν η ανθρώπινη προσπάθεια το μόνο που θα φέρει, θα είναι "ανθρώπινα", μισά και ατελή αποτελέσματα.Εγώ απαντώ ότι χρειάζεται η προσπάθεια, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την προσευχή, για να βλέπουμε αν βαδίζουμε καλά.
Μ.Π.

Ioanna thiva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ αμέθυστε, ελέγχουμε όπως είπες τους πάντες με το Ευαγγέλιο, αλλά αυτό τι σημαίνει? καμία ευελιξία..καμία ρεαλιστικότητα?
Κάτι προσπαθεί να κάνει ο άνθρωπος, παλεύει με θεούς και δαίμονες...
Αθεοι πολιτικοί που του επιτίθενται, μασόνοι πολιτικοί(ας μην πω ονόματα) που επίσης τον πολεμούν συνεχώς επειδή μιλάει για τον σιωνισμό, ομοφυλόφιλοι που πηγαίνουν την ημέρα των Φώτων που ρίχνει τον σταυρό μπροστά του και κάνουν αίσχη, οικουμενιστές από τις υψηλές κλίμακες, αντιοικουμενιστές, αποτειχισμένοι,και παλαιοημερολογίτες που τον βρίζουν μέρα νύχτα...
Ο κόσμος μέσα στη χλιαρότητα και αποστασία...δεν ξέρω τι να πω.
Εγώ κάτι βλέπω σ΄αυτόν τον άνθρωπο, ένα εσωτερικό πόνο, και μια αγωνία, και από ομιλίες του που έχω ακούσει.Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάνω λάθος, εξάλλου δεν ξέρω πως θα εξελιχτεί, αλλά σε αυτή τη φάση προσπαθώ να τον δω θετικά και καλοπροαίρετα...τώρα αν αυτό είναι "άλογο" δηλ. παράρογο όπως λες, ή αν είναι αυτό που θέλει ο Θεός να κάνουμε , θα το δείξει ο χρόνος.
Μ.Π.

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι καλά Ιωάννα μου, εμένα μου είπε ένας αδελφος εδώ ότι είμαι παλαιοημερολογίτισσα, επειδή έλεγα ότι όλες οι ευθύνες είναι στους οικουμενιστές για το σχίσμα, και προς στιγμη με πείραξε αλλά μετά που διευκρινίστηκε, ήταν σα να μην έγινε τίποτα και συνεχίστηκε η συζήτηση και ο άνθρωπος ήταν πολύ ευγενικός και καλοπροαίρετος.Ετσι κι εγώ είπα για τα σχόλια , που σβήστηκαν επηρεασμένη από τους πςλαιοημερολογίτες που επαναλάμβαναν συνεχώς τα ίδια και τα ίδια...και τα ίδια...και μετά στενοχωρήθηκα πολύ γιατί λέω..."πήρε η μπάλα" τώρα την Ιωάννα...και επειδή δεν μιλήσαμε μετά, γι αυτό σκέφτηκα μήπως σε στενοχώρησα...Εντάξει όλα καλά.Μιλάμε όποτε θές..

amethystos είπε...

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΣΑ ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ, ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΗΖΙΟΥΛΑ, ΘΑ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΟΥΜΕ;;

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει όμως κάτι να προτείνουμε...
Ο αφορισμός είναι το απλό και το εύκολο...
Τι θέλουμε τελικά?
Συγκεκριμένα θέλω να ακούσω μια γνώμη γιατί ειλικρινά δεν έχω καταλάβει.
Να αποκοπούμε από επισκόπους και παπάδες? να κλείσουν οι εκκλησίες?Να κάνουμε δικές μας συνάξεις?
Αυτό που φανταζόμαστε (η κοινωνία των πρώτων χριστιανών),απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.Να το εμπεδώσουμε.Τι κάνουμε λοιπόν? Οχι γενικά αλλά συγκεκριμένα.
Μ.Π.

amethystos είπε...

ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ. Απλώς δέν τήν βλέπουμε, γιά πολλούς λόγους. Διότι δέν ζητάμε τόν Κύριο καί διότι μάς παγιδεύουν οι ολιγόπιστοι.

Ανώνυμος είπε...

Aς πάμε λίγο στην πράξη και στην καθημερινότητά μας.
Εδώ βρίσκεις,δε βρίσκεις πια άνθρωπο να πιστεύει, και θα βρεις κοινωνία των πρώτων χριστιανών?
Εκτός αν κάποιοι έχουν αυτό το προνόμιο, να υπάρχει, στο μέρος που ζουν.
Σίγουρα υπάρχει στο Αγιο Ορος και στα μοναστήρια....αλλά στην καθημερινή μας ζωή? Στη θεωρία καλά τα λέμε όλοι, στην πράξη όμως είναι τελικά καθένας εντελώς ΜΟΝΟΣ να παλεύει...ευτυχώς όμως έχουμε τον Κύριο και δεν θα μας αφήσει.
Τώρα οι επίσκοποι το ξαναείπαμε είναι ο καθρέφτης μας.Αν είναι πατερικοί ή μεταμοντέρνοι ποιός θα ακούσει...ποιός θα καταλάβει...εδώ πια η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο...
Ισα που στεκόμαστε πνευματικά...το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...σαρώνει τα πάντα ο υλισμός και ο αθεϊσμός.
Οι ελάχιστοι ενθερμοι έχουν την Αγία Γραφή, τα βιβλία των ασκητών, την προσευχή και τον Κύριο.
Μ.Π.

amethystos είπε...

Να αιτής με δάκρυα και πένθος. Να ζητής με υπακοή. Να κρούης με μακροθυμία. Διότι «ο ούτως αιτών λαμβάνει, και ο ζητών ευρίσκει, και τω κρούοντι ανοιγήσεται» (Λουκ. ια΄ 10). Πρόσεξε μήπως προσευχηθής χωρίς την απαιτούμενη προσοχή για κάποια γυναίκα, και σε κλέψη εκ δεξιών ο διάβολος.
ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΒΡΙΣΚΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

NAI θα λάβεις
δύναμη να σηκώσεις τον σταυρό σου
χαρά για ΟΤΙ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
θάρρος να συνεχίσεις την πορεία εως τέλους
ειρήνη μέσα στο γενικό χάος
αγάπη για τον Κύριο και συγχώρηση για τους συνανθρώπους σου..
όμως αδέλφια πνευματικά δεν ξέρω...
για κάποια μέρη, και για κάποιες οικογένειες είναι λίγο δύσκολο.

amethystos είπε...

Μιλάμε μόνο γιά τόν Κύριο. Μόνον Αυτόν ζητάμε.

Ανώνυμος είπε...

Mε τον Κύριο είμαστε πλήρεις, από κάθε πλευρά και άποψη, και δεν υπάρχει σύγκριση με ΚΑΜΙΑ ανθρώπινη κατάσταση ή σχέση...θέλουμε να τα ζήσουμε ΟΛΑ μαζί Του...και τα καλά και τα άσχημα...μας συγκινεί καθημερινά γιατί μας μιλάει με χίλιους τρόπους (κυρίως μέσα από την Αγία Γραφή, αλλά και από τα γεγονότα της ζωής μας), νιώθουμε την παρουσία Του δίπλα μας, και το έλεός Του, μας "καταδιώκει" παντού και συνεχώς.
Μίλησα για τα πνευματικά αδέλφια επειδή αναφέρθηκε η κοινωνία των πρώτων χριστιανών.
Καθένας βέβαια έχει τα προσωπικά του βιώματα και έχει άποψη μέσα από αυτά.
Μ.Π.

amethystos είπε...

Εννοούμε νά δούμε τόν Κύριο, νά μάς Μεταμορφώσει.Πάντως ο παπα-Κώστας ο Στρατηγόπουλος ''έχει'' Ενορία.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αθήνα μέσα σε 5 εκατομμύρια κόσμο, αναλογικά και μόνο αν το δεις, σίγουρα θα υπάρχει και μια γνήσια κατάσταση...Για άλλα μέρη όπως είπα, είναι κάπως δύσκολο.
Αλλά να σου πω κάτι, ο Κύριος μας "τοποθέτησε" με όλη την σημασία της λέξης ΚΑΠΟΥ, σε ένα μέρος, σε μια κατάσταση και σε συγκεκριμένους ανθρώπινους συσχετισμούς.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.Αυτό που ζούμε είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ για την "δημιουργία" μας σε κάτι κατάλληλο για τον Κύριο, είναι το τέλειο σχέδιό Του προ καταβολής κόσμου, ολοκληρωμένο και τελειωμένο από τον Ιδιο, που απλά εμείς το βλέπουμε να διαδραματίζεται τώρα σαν μια ταινία (που όμως έχει ήδη γυριστεί).
Επομένως ας αξιοποιήσει ΠΛΗΡΩΣ ο καθένας το τάλαντο που του δόθηκε.
Μ.Π.

amethystos είπε...

Δέν είναι αλήθεια. Ο Κύριος ενανθρώπησε. Τό τάλαντο δέν είναι ακριβώς αυτό πού μάς υποσχέθηκε ο ενανθρωπήσας Χριστός. Αλλο η Διαθήκη καί άλλο η Καινή κτίση.

Ioanna thiva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ioanna thiva είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Ιωάννα μου, άργησα να σου απαντήσω γιατί είμαι στη δουλειά...θα σου στείλω από το δικό μου e-mail και θα το δεις.Δεν μπορώ να το γράψω γιατί είναι επαγγελματικό.Θα μιλήσουμε..
Μ.Π.

Ioanna thiva είπε...

Καλως Μαράκι!
Οταν βρεις χρονο στειλε μου!

:) :) :)

Ανώνυμος είπε...

Το τάλαντο δεν είναι υπόσχεση, είναι "καθήκον", πεδίο αγώνα, στάδιο αρετής..
Η Διαθήκη είναι η διαβεβαίωση της δωρεάς του Θεού, που είναι η Καινή Κτίση... αποκλειστικά λόγω ενανθρώπισης και θυσίας του Κυρίου.
Ο καθένας έχει την δική του αλήθεια.
Αυτό που μετράει όμως είναι το τέλος.
Μ.Π.

amethystos είπε...

Εχει λίγη ομίχλη σήμερα. Ο δρόμος τής εκκλησίας περνά καί συνεχίζει μέ τά χαρίσματα τού Αγίου Πνεύματος. ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΕΛΕΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ. Στήν Διάκριση.

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννα, σου έστειλα..
Μ.Π.