Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μερική Εξήγηση της Γεωστρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Φοβερό. Δεν θα συναντηθούν στα φανερά Αλέξης Τσίπρας, Σαμαράς και Βενιζέλος και “χέστηκε ο Πολύδωρος στο αλώνι”. Αυτή τι στιγμή στη μαιμού δημοκρατία της Ελλάδας, εκείνοι που πρέπει να ακούγονται δεν ακούγονται. Υπάρχει ένα πρόβλημα συναντίληψης της έννοιας της ισότητας απέναντι στα δικαιώματα και στα καθήκοντα με την έννοια της ισότητας απέναντι στις γνώσεις.
Απο χρόνια σας λέω ότι “όλοι είναι παρέα και ο γύφτος χώρια” αλλά αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό όσο πρέπει. Όταν αργείς να δείς κάτι τότε αργείς να πάρεις και σωστές αποφάσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αργά ή γρήγορα θα εμπλακεί και φανερά στη χουντική διακυβέρνηση της χώρας, αφού προηγουμένως η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώσει τα projects που έχει αναλάβει. Στα κρυφά έχει ήδη εμπλακεί μη κάνοντας αντιπολίτευση – μπορεί και να μη μπορεί –  όντας απών στα σοβαρά εθνικά θέματα (ΑΟΖ, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και ΕΟΖ) αλλά και στα θέματα ανάπτυξης.
Όπως όλοι όσοι θέλουν τη χώρα σε ρόλο δορυφόρου μιλάει για τουρισμό, για ναυτιλία και ποιοτικά προϊόντα. Δεν θέλει να κάνει αυτό που λέει η οικονομική θεωρία για την ανάπτυξη. Είτε ξέρει τι λέει είτε δεν ξέρει, πρακτικά δεν μπορεί να προσφέρει. Για να μη τον αδικήσω, κανένα κόμμα δεν έχει προτάσεις. Άρα μη περιμένετε τίποτα απο κανένα.
Η ντόπια διαπλοκή με τα αντιπαραγωγικά και μονίμως προπαγανδίζοντα ΜΜΕ πάντα κάνει συμφωνίες πριν ανεβάσει κάποιον στην εξουσία. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν διέψευσε μέχρι στιγμής ότι δεν θα αγγίξει τους εφοπλιστές, που δεν πληρώνουν 10 δις ευρώ φόρους το χρόνο. Παράλληλα μαζί με τους ΑΝΕΛ υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ΕΟΖ. Το σύστημα έχει βέβαια και κάτι για το χειμώνα. Δύο κόμματα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Να είναι όλες οι πόρτες πιασμένες…
Το μεγάλο πρόβλημα για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες συνίσταται στην ανικανότητα αυτών που έχουν εμπλακεί με το θέμα αλλά και όσων Ερμήδων προωθούν τα ΜΜΕ να μιλούν για το θέμα. Εκτός απο εμένα κανείς άλλος δεν μιλάει
  1. για τη παρανομία του ΥΠΕΚΑ να προκηρύσσει οικόπεδα σε διεθνή ύδατα
  2. για την ανυπαρξία Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας
Μέχρι πρότινος ακούγονταν οι γνωστοί παπαγάλοι του συστήματος να μιλούν με διθυραμβικά σχόλια για τη προκήρυξη οικοπέδων σε μια Ελληνική και μια Κυπριακή ΑΟΖ που δεν υπάρχει.
Πολλοί κατηγορούν τη Τουρκία στα διεθνή forum για παράνομες έρευνες ενώ δεν κοιτούν τα χάλια της Ελλάδας και της Κύπρου που δεν μπορούν να ανακηρύξουν με το σωστό τρόπο τις ΑΟΖ τους και τις υφαλοκρηπίδες τους στον ΟΗΕ, δηλαδή με πλήρη οριοθέτηση και αποστολή των συντεταγμένων (αυτό είναι στη πραγματικότητα η ανακήρυξη).
Ευτυχώς, που ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου με επιβεβαίωσε πρόσφατα λέγοντας όσα λέω. Το άσχημο είναι όμως, ότι απαγόρευσε σε Ελλάδα και Κύπρο να κάνουν συνολική οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, παίζοντας το παιγνίδι των πολυεθνικών εταιρειών στη περιοχή που δεν θελούν να υφίστανται ελέγχους ή να φορολογούνται αλλά και των Αραβικών χωρών που δεν επιθυμούν τη εξόρυξη του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου γιατί θα μειωθούν οι πωλήσεις τους των πετρελαίων. Σύμμαχοι τους σε αυτό εκτός απο τους Τούρκους είναι και οι Έλληνες εφοπλιστές που θέλουν να κερδίζουν απο τη μεταφορά του LNG, που είναι εναντίον στη παραγωγή φτηνού ρεύματος απο ΑΠΕ αλλά και στη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς (South Stream, ΤΑP, αγωγός Ισραήλ-Kρήτης). Τη λύση για όλα τα θέματα αυτά την έχω ήδη προτείνει και αργά ή γρήγορα έτσι θα γίνει (βλέπετε εδώ).

Μερική Εξήγηση της Γεωστρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Πιστεύω ότι ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι μέσω ενός διαγράμματος.


Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω κάθε επιλογή στο παραπάνω διάγραμμα. Νομίζω όμως ότι είναι χρήσιμο να το κοιτάξετε.
Σημειώστε πως αν δεν γίνει εργοστάσιο LNG στη Κύπρο, θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας  ενώ τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με εταιρείες εξόρρυξης υδρογονανθράκων σε Ελλάδα και Κύπρο άνετα μπορούν να καταγγελθούν στην ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό. Πληρώνει ας πούμε 5% στη περιφέρεια η εταιρεία που κάνει εξόρρυξη στη Καβάλα. Αν όχι, γιατί να μη πληρώνει;
Έχουν γίνει πολλά “λάθη” στις συμφωνίες στα συμβόλαια που έχουν μέχρι στιγμής σε Ελλάδα και Κύπρο. Στα Κυπριακά συμβόλαια οι εταιρείες δεν φορολογούνται…!
Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ πρότεινες σε εταιρείες του εξωτερικού να προτείνουν συμβόλαια στην Ελλάδα προκειμένου να κάνουν εξόρρυξη. Ακούστηκαν και κάτι τρελλά κέρδη του 40 με 50%. Μέχρι τώρα το ΥΠΕΚΑ μίλαγε για 20% συν 5% απο φορολογία σε καθαρά κέρδη…! Ποιά κέρδη;
Oι πολυεθνικές έχουν πολλά κόλπα για να μη φορολογούνται. Δεν υπάρχουν σοβαρά άτομα στο ΥΠΕΚΑ και είναι προφανές ότι περί άλλων τυρβάζουν. Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι θα δώσει σαν αντάλλαγμα η Ελληνική κυβέρνηση στη Τουρκία για να μη καρφώνει με τις φωνές της τι παίζεται απο τις πολυεθνικές στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Κάποιο νέο μνημόνιo για το Αιγαίο;
Χρήσιμο είναι να διαβάσετε και αυτό το άρθρο εδώ. Συμπληρώνει σε αρκετά σημεία το παρόν άρθρο.

Αντί επιλόγου, ένα μήνυμα για τους παπαγάλους περί υφαλοκρηπίδας…

Ο γεωλογικός ορισμός της υφαλοκρηπίδας είναι διαφορετικός απο τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας όπως αυτός δίνεται στο Νόμο της Θάλασσας.
Τέσσερα χρόνια το γράφω αυτό στο ιστολόγιο. Kάποιοι φαίνεται ότι δεν θέλουν να το καταλάβουν.

 zcode-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: