Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Αποκλειστικό: Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης στον (αστερό)κοσμό της, προβάλλει νεοεποχίτικη εκδήλωση!

Θέματα που αναφέρονται στην ανάρτηση: Εκκοσμίκευση της εκκλησίας, Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, Χριστούγεννα, οικονομική κρίση, νέα εποχή.
Ενός κακού μύρια έπονται. Η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης από το επίσημο site της, αλλά και μέσω εγκυκλίου που διαβάστηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, ανακοίνωσε με χαρά οτι η Ιερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τον Αστερόκοσμο, το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο πάρκο στα βαλκάνια που προσφέρει αναψυχή και μεταφέρει τον παλμό των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, μέσα στη δύσκολη περίοδο που διερχόμεθα.
Μερίμνησε για την κατασκευή της φάτνης, μια ευθεία παραπομπή στην αιρετική διδασκαλία της Αγίας οικογένειας, όπως με κατηγορηματικό τρόπο απέδειξε στο θαυμάσιο βιβλίο του ο μοναχός Σεραφείμ. Απέδειξε πως είναι δυτικής, παπικής προελεύσεως. Ο Ιωσήφ ήταν ηλικιωμένος και προστάτης της Θεοτόκου, “...ζάλην ένδοθεν έχων...”. Ποτέ στην ορθόδοξη παράδοση, δεν απεικονίζεται ο Ιωσήφ σαν τον Τζον Τζον γνωστής νεοεποχίτικης κουκλοοικογένειας, συνομήλικος σύζυγος της Αειπαρθένου Μαρίας.
8888888888.jpg
Ποιος εντεταλμένος φαεινός νους της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, κατά τον στολισμό της "φάτνης", δεν παρέλειψε να τοποθετήσει πάνω στην ράβδο του Ιωσήφ, τα κρίνα; Τέτοιος θρησκευτικός ερασιτεχνισμός; Αποδέχεται η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης πλήρως την αιρετική και παγανιστική διδαχή περί των Χριστουγέννων, που πηγάζει από τα αιρετικά απόκρυφα ευαγγέλια της αιρέσεως των γνωστικών; Μόνον ο δαιμονικός παπισμός συντηρεί τέτοιες απαράδεκτες εικόνες, αλλά αυτός ήδη προ καιρού έχει απωλέσει την Ορθόδοξη διδασκαλία και ζωή. Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να είναι προσεκτική, να μην ολισθαίνει σε αιρετικές κακοτοπιές.
Διαβάζουμε από το επίσημο site του "Αστερόκοσμου", οτι το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ο Μάγος της χριστουγεννιάτικης πλατείας σε ένα εντυπωσιακό καθημερινό πρόγραμμα. Ψάχνοντας τον Άι Βασίλη: Μια εξαιρετική καθημερινή παράσταση από δύο σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι θα παίζουν με τον κόσμο, θα τον πειράζουν αλλά ταυτόχρονα θα τον βοηθούν να βρει το γραφείο του Άι Βασίλη για να κερδίσουν μικρές σοκολατένιες πλακίτσες! «Το Εργοστάσιο Δώρων του Άι Βασίλη», ένα μικρό θεματικό πάρκο με «δωμάτια» όπου στο καθένα γίνεται και μια μίνι (2λεπτη) παράσταση! Από το Ταχυδρομείο, το εργαστήρι δώρων του Τζεπέτο, της Ράφτρας, μέχρι το Γραφείο του Άι Βασίλη! Παντομίμες, Stand up Comedies και πολλές εκδηλώσεις στη Σκηνή του παραμυθένιου περιπτέρου 13!”.
Ο Πολύδωρος Βιργίλιος, ιταλικής καταγωγής ιστορικός που έζησε το 15ο-16ο αι., μας περιγράφει τα εξής: “Χοροί, μάσκες, παντομίμες, θεατρικά έργα και άλλες τέτοιες χριστουγεννιάτικες διαταράξεις που τώρα συνηθίζουν οι Χριστιανοί προήλθαν από τις ρωμαϊκές γιορτές, τα Σατουρνάλια [σ.σ. γιορτή προς τιμήν του Κρόνου] και τα Βακχανάλια [σ.σ. εορτασμός του Βάκχου]. Αυτό θα έπρεπε να κάνει όλους τους ευσεβείς Χριστιανούς να απεχθάνονται αιώνια τέτοια έθιμα”. Πώς τολμάει η Ι.Μ.Θ. να κάνει διαφήμηση σε εορταστική εκδήλωση που περιέχει τόσα αιρετικά και παγανιστικά στοιχεία;
Όπως παρατήρησαν και μας μετέφεραν πολλοί φίλοι του Ιστολογίου μας, στην επίσημη εορτή της Ιεράς Μητροπόλεως για τα Χριστούγεννα, όπου σκοπός ήταν να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων, επιλέχθηκαν ασυνήθιστα τραγούδια (Santa Claus Is Coming To Town) με αμφιλεγόμενο ρεπερτόριο.
Ο εκμοντερνισμός στην Ι.Μ.Θ. είναι τόσος που το μήνυμά της είναι η “μαγεία των Χριστουγέννων” με ό,τι αυτό σημαίνει!!! Ένα ψεύτικο “πνεύμα”, ένα κλασσικό προϊόν της παγκοσμιοποίησης, καθαρά δυτικής προέλευσης που η Νέα Εποχή θέλει να έχουν τα Χριστούγεννα.
Εδώ η ευθύνη του Παναγιωτάτου και των συμβούλων του είναι τεράστια, διότι απευθύνεται στα μικρά παιδιά. Όταν ο Ορθόδοξος ποιμενάρχης διαφημίζει τη “μαγεία των Χριστουγέννων” στα μάτια των παιδιών, ισοπεδώνονται παραδόσεις, αξίες, αλλά και μεγάλα ή και ιερά πρόσωπα των λαών όπως ο άγιος Ιεράρχης Μέγας Βασίλειος.
Ο Ποιμενάρχης γίνεται δωρεάν διαφημιστής μιας ψεύτικης και γεμάτης … μαγείας εορτής και ΟΧΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ και ΑΛΗΘΙΝΗΣ, όπως την θέλει η Ορθοδοξία μας! Προτείνουμε, η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης να διαβάσει τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη, για να επαναπροσδιορίσει μέσα της τα Ορθόδοξα Χριστούγεννα... 
Εμείς στο Ιστολόγιο Κατάνυξις, ως παραδοσιακοί, για άλλους συντηρητικοί και φανατικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, θα περιμέναμε από την Ιερά μας Μητρόπολη, να ενεργεί στον αντίποδα του κοσμικού life style, με προτάσεις και δράσεις που προάγουν τον Ορθόδοξο τρόπο ζωής, να θυμηθούμε όσα ξεχάσαμε, να γνωρίσουμε όσα αγνοούμε και να γιορτάσουμε τις εορτές του Αγίου δωδεκαημέρου παραδοσιακά, γιατί οι γιορτές αυτές μοσκοβολούν Ελλάδα και Ορθοδοξία.
Το δύσκολο είναι στον καιρό τούτο που ο κόσμος στερείται τα βασικά, να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους δοκιμαζόμενους αδερφούς μας, να βρούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, να ξαναβρούν την πίστη στο Θεό. Αν δεν μπορεί η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να δει αυτούς τους ανθρώπους, αυτή την ανάγκη στα περισσότερα σπίτια, τότε φοβόμαστε πως είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Διαβάστε στη συνέχεια, εκτός από την εν λόγω σχετική εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως, που αναγνώσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης και δύο εκπληκτικά ορθόδοξα και περιεκτικά άρθρα από το διαδίκτυο που υπερασπίζονται τα αυτονόητα.
Aνακοίνωση προς το Εκκλησίασμα της Κυριακής 14-12-2014 για τον Αστερόκοσμο στην Δ.Ε.Θ. (13/12/2014)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βογατσικοῦ 7 - 546 22 Θεσσαλονίκη , τηλ. 2310-229.871, Fax: 2310- 269.291.-
Θεσσαλονίκη, 13-12-2014.
9988776655.png
Ο «ΑΣΤΕΡΟΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΦΑΤΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΘ - Helexpo
Μὲ ἰδιαίτερη χαρά, ἀνακοινώνεται ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ὅτι μετὰ ἀπὸ τὴν συνάντηση καὶ τὴν ἄριστη συνεργασία τοῦ Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ἀνθίμου μὲ τὸν διευθύνοντα σύμβουλο τῆς ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, ἐφέτος στὸ περίπτερο 15 τῆς Διεθνοῦς Ἐκθέσεως Θεσσαλονίκης, καὶ μὲ τὴν μέριμνα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἤδη ἔχει στηθεῖ ἡ Φάτνη τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, ποὺ εἶναι ἕνα πραγματικὸ ἔργο τέχνης.
Ἡ συγκεκριμένη προσπάθεια ἐντάσσεται στὰ πλαίσια τῆς παρουσιάσεως στὶς ἐγκαταστάσεις τῆς ΔΕΘ τοῦ «Ἀστερόκοσμου» ποὺ εἶναι τὸ μεγαλύτερο πάρκο τῶν Χριστουγέννων στὰ Βαλκάνια, καὶ ποὺ ἔχει σὰν στόχο νὰ προσφέρῃ μιὰ εὐκαιρία ἀναψυχῆς σὲ μικροὺς καὶ μεγάλους καὶ νὰ μεταφέρῃ σὲ ὅλους τὸν παλμὸ τῶν ἑορτῶν τοῦ ἁγίου Δωδεκαημέρου, μέσα στὴ δύσκολη περίοδο ποὺ διερχόμεθα. Ἡ ἐφετινὴ διοργάνωση τοῦ «Ἀστερόκοσμου» ἤδη ἔχει ἀρχίσει ἀπὸ τὶς 12 Δεκεμβρίου. Θὰ διαρκέσῃ μέχρι τὶς 7 Ἰανουαρίου καὶ λειτουργεῖ καθημερινὰ τὸ ἀπόγευμα καὶ τὰ Σαββατοκύριακα πρωΐ καὶ ἀπόγευμα.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 
Άλλο πράγμα ο Santa Claus της Coca Cola κι άλλο ο Άϊ Βασίλης της Ορθοδοξίας !
“..Κι όμως αυτόν τον Μεγάλο Ιεράρχη , έρχεται ο άλλος της Δύσης, το σύμβολο της παγκοσμιοποίησης της εορτής, μετά το δέντρο, να τον επισκιάσει και να τον υποκαταστήσει , ως και αυτό το όνομά του πήρε !
Γιατί η <Ν. Εποχή> αυτόν τον παχύσαρκο γέρο θέλει να προσέχουμε και να αγαπούμε όλοι, αυτόν κάθε φορά με πολύ λαχτάρα να περιμένουμε και να υποδεχόμαστε, αυτόν να έχουμε φωτισμένο στα σπίτια, τις αυλές, τις καρδιές μας.
Η Αγιότητα, η πνευματικότητα, η πίστη στο Χριστό, η αφιέρωση στην υπηρεσία Του, η όντως φιλανθρωπία, η μόρφωση κλπ είναι πράγματα παρακατιανά και απεχθή γι’αυτήν και πρέπει να περιφρονηθούν, να προσπεραστούν, να καταργηθούν! Εκείνο που προέχει είναι η <μαγεία των Χριστουγέννων> με ό,τι αυτό σημαίνει!!! Πρόκειται για ένα τέλεια κατασκευασμένο κοινωνικό ΨΕΜΑ, καθαρά δυτικής προέλευσης κι αυτό,για την προσωποποίηση του “πνεύματος” που η “Ν. Εποχή” θέλουν να έχουν τα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα δε στα μάτια των παιδιών, για κλασικό προϊόν της παγκοσμιοποίησης με βάση το οποίο ισοπεδώνονται παραδόσεις, αξίες, αλλά και μεγάλα ή και ιερά πρόσωπα των λαών όπως ο Ιεράρχης Μέγας Βασίλειος, για κλασικό παράδειγμα ενός εξωτικού προσώπου μιας εξωτικής, επιφανειακής,  ψεύτικης και γεμάτης… μαγείας εορτής και ΟΧΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ και ΑΛΗΘΙΝΗΣ, όπως την θέλει η Ορθοδοξία μας !
Τόσο ψεύτικος, λοιπόν, που δεν θα τον βρείτε ούτε στα παραμύθια της γιαγιάς μας! Ακόμα κι αυτή αναρωτιέται , ποιος είναι αυτός ο < Αι Βασίλης > , που ξαφνικά τώρα τελευταία φέρνει τα δώρα και γιατί δεν τα έφερνε κάποια χρόνια πριν… Τόσο εξωπραγματικού, που ούτε και τώρα δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι για να τον βάλει στα παραμύθια της!
Και μετά είναι κάποιοι που αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί (ο Αι Βασίλης της Κόκα Κόλα) να μας γεμίσει εκεί στο καταχείμωνο τις καρδιές , ούτε κι αυτών των παιδιών που στο τέλος κυριεύονται με θλίψη!

Τo νόημα των Χριστουγέννων

Ήδη έχει αρχίσει η περίοδος των Χριστουγέννων που όλοι με λαχτάρα περιμέναμε. Άραγε πώς θέλουμε να τα εορτάσουμε; Κοσμικά ή πνευματικά; Αλλ’ ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους…
Ασφαλώς τα Χριστούγεννα έχουν νόημα βαθύτατα πνευματικό, άγιο και σωτήριο. Γιατί μ’ αυτά δεν εορτάζουμε ένα οποιοδήποτε γεγονός, αλλά την ίδια την εμφάνιση, με σάρκα και οστά του Θεού στη γη κι ανάμεσά μας. Μας τίμησε ιδιαίτερα με την επίσκεψή Του αυτή, υπέροχα, ανυπέρβλητα, μοναδικά, καθώς ένωσε την δική μας ανθρώπινη φύση με τη δική Του τη Θεϊκή.
Έτσι έχουμε την εμφάνιση του Θεανθρώπου στην ιστορία . Την ένωση του κτιστού πλάσματος, με τον ίδιο τον Άκτιστο Πλάστη και Θεό. Σκοπός δε αυτής της Θείας παρέμβασης, είναι η Θέωση του ανθρώπου.
Οπότε με τα Χριστούγεννα δεν κάνουμε τίποτ’ άλλο τελικά, απ’ το να ζούμε την αναδημιουργία μας, την ανά-πλασή μας απ’ το κατάντημα στο οποίο μας οδήγησε η αμαρτία, ώστε να επανέλθουμε πάλι στην προτέρα μας κατάσταση.
Να γιατί το μήνυμα των Χριστουγέννων, είναι το πλέον χαρμόσυνο και τόσο ελπιδοφόρο άγγελμα της ιστορίας. Συνεπώς, όταν αποδίδουμε στα Χριστούγεννα το πραγματικό τους νόημα, κι όταν τα εορτάζουμε όπως πρέπει, δηλαδή πνευματικά, τότε επιτυγχάνεται και ο μέγας σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού, δηλαδή η ένωση μας με Αυτόν, η Θέωσή μας, και καταργείται το έργο του διαβόλου, ακυρώνονται τα σκοτεινά σχέδιά του, απομονώνεται, χάνεται απ’ τη ζωή μας!
Είναι επόμενο, λοιπόν, όπως ο διάβολος πολέμησε του Χριστού τη γέννηση, ως γεγονός, (απ’ το να μη βρίσκεται πανάρετη γυναίκα για να αξιωθεί να γίνει μητέρα Του πράγμα που έγινε τελικά με την Παναγία, ως τους διωγμούς με τη σφαγή των νηπίων απ’ τον Ηρώδη), έτσι την πολεμά έκτοτε, ως εορτή.
Πάρα πολλά έγιναν στο πέρασμα των αιώνων, που δεν είναι δυνατό να εξιστορήσουμε. Θα αναφέρουμε μόνο ένα από αυτά∙ την χειρότερη πολεμική όλων, την εκκοσμίκευση των Χριστουγέννων!
Πρόκειται για εορτασμό όχι πνευματικό, όπως τον αναφέραμε, αλλά εντελώς κοσμικό… Έναν τρόπο που μεταβάλλει το μέγα υπερκόσμιο γεγονός, σε εγκόσμιο και καθαρά υλιστικό!
Ούτε λόγος να γίνεται για πνευματική προετοιμασία, δηλαδή νηστεία, μετάνοια, Θεία Λειτουργία, αλλά και έμπρακτη αγάπη, καλοσύνη, ελεημοσύνη και στοργή στον συνάνθρωπο, για σκέψεις και αποφάσεις πνευματικές.
Λόγος να γίνεται μονάχα για τα ρεβεγιόν, τα φαγητά, τα γλέντια, τους χορούς, τα ξενύχτια, τα ταξίδια και μάλιστα τα εξωτικά, τα δώρα, τις χαρτοπαιξίες, τα πάσης μορφής θεάματα και διασκεδάσεις, τις κάθε είδους απολαύσεις και ηδονές! Όλα τους τόσο κοσμικά, όλα τους αντιπνευματικά, όλα τους πτυχές της ωραίας ζωής, και όχι της Ουράνιας Ζωής που ζητά από μας ο Χριστός. Καμμιά σχέση με τον Θεοπρεπή εορτασμό, όπως τον ορίζει η Εκκλησία.
Φτάσαμε να κατανοούμε πως έρχονται Χριστούγεννα, από τις στολισμένες βιτρίνες των εμπόρων, από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν στο μπαλκόνι του διπλανού μας, απ’ τα έλατα που πωλούνται στους δρόμους, από κάποιες προσκλήσεις σε γεύματα και τα λεγόμενα «εορταστικά» προγράμματα της τηλεόρασης, δηλαδή από τις εκδηλώσεις του κόσμου…
Οπότε μιλάμε για απολυτοποίηση της ύλης, για την άκρατη κοσμικότητα, για την απόρριψη κάθε πνευματικής πλευράς των πραγμάτων. Μιλάμε για Χριστούγεννα χωρίς Χριστό!
Τα υλικά αγαθά, με λογική και μέτρο και στο βαθμό που μας είναι απαραίτητα, δεν τα απορρίπτουμε βέβαια. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ.Νικόλαος «και τα λαμπάκια και το δέντρο καλά είναι, μη μένουμε όμως μόνο σ’ αυτά»!
Ο Ε. Μορέν στο βιβλίο του «Πνεύμα των καιρών» αναφέρει πολύ εύστοχα: «Η ζωή δεν μπορεί να καταναλώσει τα πάντα και η καταναλωτική κοινωνία δεν μπορεί ούτε και θα μπορέσει ποτέ να δώσει τα πάντα»! Λοιπόν, ας προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε για τα πνευματικά Χριστούγεννα. Μας είναι απαραίτητη η ευφροσύνη τους. Αυτό το προάγγελμα της Ουράνιας Βασιλείας. Αυτή η απόδειξη ότι μέσα μας ο Χριστός γεννήθηκε…
xfd.gr

katanixis.blogspot 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εορτή των Χριστουγέννων έχει λεηλατηθεί από αυτές τις κακογουστιές καί τις κιτσαρίες που κατά την γνώμη τους είναι ΄΄πραγματικά έργα τέχνης ΄΄! Καί ο λαός λούζεται την κακογουστιά του καθε αρχιμανδρίτη, του κάθε δεσπότη, του κάθε δημάρχου που θέλουν νά κολακεύουν τά κατώτερα ένστικτα ενός λαού ευρισκομένου σέ παρακμή καί σέ απαιδευσία που επιθυμεί άρτον καί θεάματα ....
Υπάρχουν όμως καί χειρότερα Στό Βόλο έστησαν μπροστά στην πλατεία του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου μία φάτνη γιά νά στεγάσουν ζωντανά ζώα γαϊδουράκι καί προβατάκια μέ ντεκόρ μία τοσοδούλα Παναγίτσα μέ έναν ανύπαρκτο Χριστούλη καί κάτι κακάσχημους μάγους Τό κύριο θέμα του σκηνικού είναι τά ζωντανά μέ φόντο τίς κούκλες που συμβολίζουν τά ιερά πρόσωπα! Τά Χριστούγεννα υπάρχουν για νά βάλουν ανταγωνισμό οι δήμαρχοι ποιός θά βάλει τά περισσότερα αποκρουστικά λαμπιόνια καί ποιός θά εμπνευσθεί την πιό εξεζητημένη κιτσαρία !

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΟΛΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ(ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΗΜΩΝ)ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΥΧΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ.
ASLAN