Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΙΕΡΑΡΧΕΣ, ΣΥΝΑΞΕΙΣ ΚΑΙ…ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Δεσπότες
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Με μεγάλη λύπη βλέπουμε πως τις άγιες αυτές μέρες όπου η νεοταξική λαίλαπα επιβάλει εορταστικές εκδηλώσεις που απέχουν παρασάγγες από το πνεύμα του Θειου μηνύματος της γέννησης του Σωτήρα του κόσμου, πολλές μητροπόλεις της Ελλάδας συμμετέχουν σε αυτό το νεοταξικό πανηγύρι με την πλήρη και ολοκληρωτική διαστροφή των Χριστουγέννων, κατά το πρότυπο της Δ. Ευρώπης, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές και διδάγματα του Χριστιανισμού.
Κλασσικό παράδειγμα μεγάλη ιερά μητρόπολη της βορείου Ελλάδας η οποία με ανακοίνωση της μετέχει σε εκδηλώσεις ενός διεθνούς φορέα που προβάλλει ένα άλλο πνεύμα στις εορτές των ημερών, με έμφαση στο… αστρολογικό και στο ξεφαντωτικό χαρακτήρα αυτών των ημερών, απέχοντας παρασάγγας από το κλασικό πνεύμα που βιώσαν, όσοι ακόμα το θυμούνται, από τις περασμένες δεκαετίες,όταν ακόμα οι πιστοί επέμεναν «αναχρονιστικά» και «σκοταδιστικά».
Αλλά το πιο θλιβερό είναι να παρακολουθεί κανείς όλους αυτούς του αμέτοχους και το λιγότερο, ανεύθυνους ιεράρχες, που έχουν ταχθεί σαν ποιμένες να ποιμάνουν ένα ποίμνιο αγόμενο και φερόμενο από τους ταγούς της Νέας Τάξης, που σαν λύκοι ακονίζουν τα δόντια τους για να κατασπαράξουν ότι απέμεινε από την θύελλα των ετών, κατά το παράδειγμα του «έξω από εδώ» που τριγυρίζει με λύσσα έτοιμος να καταβροχθίσει κάθε πιστό που ακόμα επιμένει να είναι πιστός, να αδιαφορούν για ότι συμβαίνει με την επιβολή των αντίορθόδοξων προτύπων. Το μόνο που τους «καίει», πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι οι χρυσοποίκιλτες τιάρες και οι δεσποτικές καρέκλες κατά το πρότυπο των πολιτικών του ξεπουλήματος της χώρας.
Σήμερα τα Χριστούγεννα και με την ουσιαστική συμβολή αυτών των ποιμένων, έχουν καταντήσει ένα καταναλωτικό επεισόδιο χωρίς καμία αληθινή χριστιανική διάσταση, γιατί έτσι το επιβάλλει η Νέα Εποχή. Μέχρι και… χορευτικά νούμερα μέσα στην Φάτνη που παριστάνουν την γέννηση σαν ένα θαυμαστό χορευτικό σόου, με τους μάγους να είναι παρδαλό θέαμα τηλεθέασης, προβάλλονται σε ένα κοινό που ευαρεστείται με όλο αυτό το χάλι, με την απουσία κάποιας χριστιανικής διδαχής, να παραπλανείτε και να χάνεται στο θεματικό τίποτα της Νέας Τάξης.
Εκτός όμως από αυτό το διεστραμμένο πνεύμα των εποχών της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων και ένα άλλο ακόμα πιο θλιβερό γεγονός, δείχνει και την υποκρισία όλων εκείνων που υποτίθεται ότι έχουν ταχτεί να υπερασπιστούν τα ιερά και τα όσια της Ορθοδοξίας. Σε πρόσφατη σύναξη ορθοδόξων ιερέων και μοναχών και ενώ η Ορθοδοξία βουλιάζει προδιδόμενη από τον ίδιο τον αρχιποιμενάρχη της, ενώ τα προβλήματα του γένους συσσωρεύονται συνεχώς χωρίς να υπάρχει κάποιο φως, ενώ το ποίμνιο απελπισμένο από όλα αυτά ζητά να βρει κάποια σανίδα επιβίωσης και σωτηρίας, αυτοί ασχολήθηκαν με τις …εναλλακτικές θεραπείες.
Δηλαδή όλα τα όλα τα «έλυσαν». Την συνάντηση Πάπα- Πατριάρχη και τα όσα εξωφρενικά έγιναν εκεί τα προσπέρασαν, το κατάντημα της ελληνικής εκκλησίας που άφωνη, τυφλή και ανάπηρη, παρακολουθεί χωρίς καμία αντίδραση το κατρακύλισμα της κοινωνίας στο βάραθρο των μνημονίων και της εθνικής απώλειας, αυτοί, που υποτίθεται ότι θα είναι το «δόρυ» της αντίστασης σε όλη αυτή την νεοταξική λαίλαπα, χαριεντίστηκαν με θέματα εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας και εκτός της ίδιας της σημερινής θλιβερής κατάστασης της ορθόδοξης εκκλησιάς, για την οποία υποτίθεται ότι μάχονται για να κρατηθεί σε αυτά που την κράτησαν εν ζωή επί αιώνες.
Τέτοια υποκρισία πραγματικά δεν έπρεπε να εμφανιστεί στο θλιβερό σημερινό προσκήνιο. Δηλαδή δεν καταλαβαίνουν τίποτα από όσα γίνονται, δεν αισθάνονται την καταστροφή που κατατρώει ότι απέμεινε, δεν νοιώθουν την απελπισία του ποιμνίου που αναζητά κάποια σωσίβια λέμβο στην τρικυμία των μνημονίων και της Νέας Τάξης που θέλει να διαλύσει Ελληνισμό και Ορθοδοξία και μόνο οι… εναλλακτικές θεραπείες είναι το μεγάλο τους πρόβλημα ;;;
Σήμερα ζούμε στιγμές 21. Οι θεολογίζουσες υπεκφυγές και τα όμορφα διδάγματα περί «ευσεβιστικής» υπακοής, περίσσεψαν και πια δεν αρκούν. Ο σύγχρονος πνευματικός πόλεμος είναι πολύ πιο σκληρός από όλους του προηγούμενους και ο καθένας είναι υπεύθυνος σε όλη αυτή την επιδρομή της «αυταπάτης». Όλοι μας θα σταθούμε στο μεγάλο ειδώλιο απέναντι στην εποχή μας, όπου ο «άρχοντας του σκότους» ετοιμάζεται να επιβάλλει το σκοτεινό και ανθρωποκτόνο πολίτευμα του. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του δώσουμε το δικαίωμα να το επιβάλλει. Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του παραχωρήσουμε την άδεια, προδίδοντας την πίστη και κανένας άλλος.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η σύναξη ήταν μια θλιβερή παρένθεση στο κλίμα των εποχών και όχι η οριστική «ύπνωση» όλων αυτών του αξιότιμων, ορθόδοξων ιερέων και μοναχών!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

 nikosxeiladakis.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Χειλαδάκη γιατί είναι και δική μας. Ομως πρέπει μάλλον να το πάρουμε απόφαση ότι η κατάσταση θα πάει προς το χειρότερο. Πολλά "γιατί" μας βασανίζουν όλους.. και νιώθουμε ανίκανοι να κάνουμε οτιδήποτε.. Δεν μπορούμε ούτε τους γύρω μας να αφυπνίσουμε.. και μερικές φορές ούτε τον εαυτό μας.
Σερνόμαστε πίσω από μια άρρωστη κατάσταση.. δεν μπορούμε να παρέμβουμε.. οι διαμαρτυρίες μας δεν έχουν αποτέλεσμα.
Ο ιερέας έλεγε για το τμήμα ισλαμικών σπουδών, την αποχριστιανοποίηση, και την εμπορευματοποίηση των γιορτών, τον ψευτο-άγιο Βασίλη της coca-cola, αυτό το έκτρωμα, με τα κόκκινα και την κοιλιά που κοιτάζει πονηρά τις κοπέλες, η ιεροσυλία απέναντι στον αληθινό ασκητικό Άγιο Βασίλη, που πέθανε 49 ετών από τις κακουχίες.. που όλη η ζωή του ήταν μια προσφορά και μια αγιότητα..
Επίσης είπε ότι έτσι όπως εξελίσσεται η πνευματική κατάσταση των Ελλήνων.. και αυξάνεται συνεχώς η αθεϊα και η αποστασία, με ευθύνη και της εκκλησίας, σε λίγα χρόνια οι ναοί (που συνεχώς αδειάζουν) θα κλείσουν και θα γίνουν αποθήκες όπως στα κομμουνιστικά καθεστώτα ή ξενοδοχεία..
Αλλά τι να κάνει μόνος του ένας ιερέας νέος, παρόλο που έχει τόσο ζήλο, και σε τι να παρέμβει.. Δεν εισακούγεται.. Η γενική γραμμή στην εκκλησία είναι η εκκοσμίκευση και στην κοινωνία ο υλιστικός τρόπος ζωής και σκέψης.. και αυτό όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά αυξάνεται συνεχώς. Ούτε και αυτή η κρίση που ζούμε δεν άλλαξε τίποτα, δεν κατάφερε να αντιστρέψει το γενικό υλιστικό κλίμα, παρά μόνο αυτούς που ήταν ήδη πιστοί τους έκανε περισσότερο πνευματικούς. Οι άλλοι έγιναν ακομα πιο υλιστές.Το λέει και ο Κύριος στην αποκάλυψη.. Μ.

amethystos είπε...

Μόνος του δέν μπορεί νά κάνει τίποτε.Εάν είχε δίπλα του τόν Κύριο ίσως..! Αυτή είναι η ουσία τής εκκοσμικεύσεως: Ναί μέν...αλλά..!

Ανώνυμος είπε...

Αδελφέ μου, κάποιοι άνθρωποι νομίζω ότι πιστεύουν αληθινά και προσπαθούν.. και έχουν δίπλα τους τον Κύριο. Μια μέρα είχες μιλήσει για τον π. Κ. Στρατηγόπουλο, και την ενορία του. Είχες πει ότι εκεί υπάρχει μια γνήσια κατάσταση.
Εγώ αυτό που βλέπω και αυτό που ζω είναι μια μεγάλη.. μια τεράστια αποστασία στην κοινωνία... που δεν αφήνει περιθώρια για πνευματική προσπάθεια, και μπορώ να πω ότι προκαλλεί και απελπισία..
Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι έτσι παντού, σε όλη την Ελλάδα.. δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει.. Αλλά μάλλον.. λίγο πολύ κάπως έτσι εξελίσσεται η κατάσταση..
Βλέπω τον π. Ν. Μανώλη στο youtube και "ζηλεύω" την ωραία ενορία που έχει φτιάξει και το ζεστό κλίμα που υπάρχει.. Σίγουρα είναι όμως μια εξαίρεση. Οι περισσότεροι ιερείς ίσως είναι απλά... δημόσιοι υπάλληλοι.. Μ.

amethystos είπε...

Aυτός είναι ο σύγχρονος κληρικαλισμός. Υπάρχουν μόνον οι Ιερείς.Η Χάρις τού διακονείν όμως δέν καλύπτει απαραιτήτως τήν οικοδομή τής εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

Ολο το έργο της σωτηρίας μας γίνεται από τον Κύριο και μάλιστα με ένα τρόπο "παράλογο" για το δικό μας μυαλό.. Δεν υπήρχε περίπτωση να είμαστε... έστω εδώ που είμαστε.. αν δεν μας έλκυε ο Κύριος κοντά Του.. όπως λέει στο κατά Ιωάννην ευαγγέλιο "ουδείς δύναται να έρθει κοντά Μου, αν δεν ελκύσει αυτόν ο Πατήρ"..
Από κει και πέρα βλέπουμε την αποστασία και την αθεία αλλά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το Νόμο της Πίστης που λέει ότι είναι "ελπιζομένων υπόστασις, έλεγχος πραγμάτων μη βλεπομένων" και ακόμα ότι.. ο Αβραάμ δια πίστεως και μακροθυμίας κληρονόμησε τις επαγγελίες.
Ετσι λοιπόν αφήνουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ σε Αυτόν.. την σωτηρία μας και των συνανθρώπων μας.. κοντινών και μακρινών.. και προσπαθούμε να ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ για να "λύσουμε τα χέρια Του" ωστε να ενεργήσει. Προσπαθούμε δηλ. να βλέπουμε ΑΝΑΠΟΔΑ.. στα πνευματικά.
Τους Ισραηλίτες τους έφερε επίτηδες στο αδιέξοδο της Ερυθράς θάλασσας.. ήταν η μεγαλύτερη πνευματική εκπαίδευση.. έπρεπε να ΜΑΘΟΥΝ να τον εμπιστεύονται..
Ο διάβολος στον κήπο της Εδέμ κλόνισε ανεπανόρθωτα τη σχέση μας με Εκείνον. Μερικές φορές νιώθουμε όπως ένα άγριο ζώο στη φάση της εξημέρωσης. Περνάμε τα ίδια στάδια.. φόβος.. ανταμοιβή (ανταπόκριση σε κάποιο "δελεασμό"), και τέλος ΑΓΑΠΗ.. δεν μπορείς να νιώσεις κάτι άλλο όταν έχεις δεχτεί τέτοια αποδοχή.. Μ.

amethystos είπε...

Η σωτηρία μας εν' Κυρίω ονομάζεται από τούς Πατέρες συνέργεια.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω πως βαδιζοντας την οδο της σωτηριας ,θα χρειαστει να προμηθευτουμε πολλα πνευματικα οπλα και ολα ειναι χρησιμα!
Οι εναλλακτικες θεραπειες συγκαταλεγονται στις ''πνευματικες παγιδευσεις'' με ασχημε και απροβλεπτες συνεπειες για τον πιστο λαο.
Και καθως σκανε οι διαθρησκειακες βομβες διπλα μας,αντιλαμβανομαστε πως υπαρχουν και καποιες που υπογειως ανερχονται στην επιφανεια ωστε να μας κανουν να εχουμε πασης φυσεως εξαρτησεις και να μας μεταβαλλουν σε κλαβους με το προσχημα της βελτιωσης της υγειας και της ψυχικης ηρεμιας! Και προκειμενου οι ιερειες να προστατευσουν τον πιστο λαο απο αντιχριστες μεθοδευσεις,εχουν αρχισει και γινονται και αυτοι γιατροι,δικηγοροι,συμβουλοι,πραγμα που μας κανει και τρομαζουμε οι πιστοι!
Βλεπουμε ασχολουνται με ιατρικα θεματα, που σημαινει πως η Παγκοσμια Ταξη δεν αναγνωριζει ψυχη ουτε Θεο και τον αρνειται για να εξυπηρετησει οικονομικα συμφεροντα.
Ετσι βλεπουμε την ιεραρχια να ασχολειται με τα επιτευγματα της επιστημης,π.χ ευθανασια,μεταμοσχευσεις,εναλλακτικες θεραπειες,κλωνοποιησεις,εξωσωματικες κλπ ινα μη θεωρηθει ο ανθρωπος ,αρπαγας οργανων κλπ, αυτοχειρας, κλπ που τελικα γινεται θυμα και της Επιστημης αλλα και του διαβολου.
Επιστημονικη προοδος για τον χριστιανο ,θα πει οχι το επιτευγμα που θα σου κοψει την ελπιδα για την πιστη, αλλα ο,τι χρειαζεται ο ανθρωπος για να ζησει που θα εχει σκοπο αγαθο!
Αρα λοιπον οι συναξιακοι πατερες καλως εκαναν και μας ενημερωσαν ,οχι οτι ο αρθρογραφος δεν εχει δικιο αλλα σε λιγο θα σε λενε Μιστη[οπως ο Βουδας],θα πιστευεις στη μετενσαρκωση ,θα εισαι και ολιγον απο ισλαμ και θα λεγεσαι και χριστιανος ορθοδοξος.
Θα διαβαζεις ας πουμε τη ''Φιλοκαλια'' και θα σου λενε '' α,μπραβο και εγω διαβαζω φιλοκαλια ..''
..αλλα ολοι αυτοι οι γκουρουδες με τον αποκρυφισμο αν και διαβαζουν φιλοκαλια , τη στιγμη που δεν εχουν ζωη Ορθοδοξη και θα παραπλανηθουν και θα πλανησουν αλλους με τα καρμα,το γιν και το γιαν...
Τωρα,εαν κανουν καλως οι πατερες που ασχολουνται με ολες αυτες τις θρησκειες χανοντας απο τα διακονηματα τους,καλως κανουν απο τη στιγμη που κ η πολιτεια ειναι στην αλλη οχθη με το Παγκοσμιο συστημα ..
Τι αλλο απο την προληψη θα ηταν καλυτερο;π

amethystos είπε...

Είναι σύνθετο τό πρόβλημα. Ας σημειώσουμε όμως μόνον ότι σήμερα η προσευχή δίνεται σάν εναλλακτική θεραπεία.