Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς για τον Πάπα και οι φιλοπαπικοί των ημερών μας

Ομιλεί  π.Θεόδωρος



trelogiannis.

ΣΧΟΛΙΟ: Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΠΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ. Τελικώς είναι τό μόνο πού ξεχάσαμε. Δέν διδάσκεται ούτε στήν τριτοβάθμιο ούτε στήν δευτεροβάθμιο εκπαίδευση.  Η θεολογία αυτή μπορεί νά είναι στήν καλύτερη περίπτωση Προτρεπτική. Δέν είναι Παπική η νέα αίρεση. Ανήκει στούς Ρώσους εμιγκρέδες, μερικοί εκ' τών οποίων, εις δόξαν τής άγνοιάς μας, θεωρούνται δάσκαλοι ορθοδοξίας. Οι μόνοι επιζήσαντες παπικοί είναι οι οργανωσιακοί, όπως οι εν' λόγω τής Κορίνθου. Οπως ο Ζήσης ο ίδιος.

Αμέθυστος

92 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καποια σχολια εχουνε πλάκα!
Π.χ. να λες τον Ζηση οτι ειναι παπικος! Χι χι !

Στο Ιντερνετ υπαρχουνε χιλιαδες βιντεο του π. Ζήση που πολεμα τον Πάπα της Ρώμης!

Και εδω μας λεει ο Αμέθυστος οτι ο π. Ζήσης ειναι παπικος!

Μα δεν εχει πλακα;
Εσεις τι λετε;

:) :) :)

amethystos είπε...

Νομίζουμε δυστυχώς ότι Πάπας σημαίνει Πρωτείο, αλάθητο, φιλιόκβε καί μάς διαφεύγει ότι η καταστροφή τού εκκλησιαστικού γεγονότος έγινε μέ τήν αποδοχή ιεραρχίας στήν Τριάδα καί κατ' αναλογίαν τήν επιβολή τής ιεραρχίας στήν εκκλησία καί επομένως τήν επιβολή αντιπροσώπου τού θεού. Πού είναι η μεγαλύτερη πλάνη στήν ιστορία τής εκκλησίας. Δύο πράγματα πού στηρίζουν τήν ίδια τήν ύπαρξη τού Ζήση.
Παρομοίως καί ο Γιανναράς καταφέρεται εναντίον τού Αυγουστίνου, χωρίς νά αναγνωρίζει ότι τό θεμέλιο τής φιλοσοφίας του, οι σχέσεις, καί μάλιστα στήν Αγία Τριάδα, καί μάλιστα οι υποστάσεις σχέσεις, είναι επινόηση τού Αυγουστίνου.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, εδώ έχει δίκιο ο Αμέθυστος. Αλλά η πλάνη αυτή, την οποία καταγγέλλει ο Αμέθυστος, εμφιλοχωρεί στους νόες των ανθρώπων με τέτοια δολιότητα και λεπτότητα που δύσκολα πολεμιέται από πιστούς βαρέως αποπροσανατολισμένους από οικονομικά συμφέροντα και προσωπολατρίες ιερομονάχων και δεσποτάδων.

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΝ Π.ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΙΡΕΤΙΚΟ.π

amethystos είπε...

Τό λένε τά βιβλία του. Δέν τόν θεωρούμε εμείς.

χαλαρωσε είπε...

ετσι λειτουργει ο ευνουχισμενος ανθρωπος. Μερικοι, πριν καμποσο καιρο, διερυγνυαν τα ιματια τους αναφερομενοι στις αποζημιωσεις των Γερμανων. Ειναι πανω απο 11 δις λεγανε, και λενε ακομη δηλαδη, και απαιτουσαν εδω και τωρα να τεθει το ζητημα και να τα διεκδικησουμε. Τοσο δουλεμα δηλαδη.

Ετσι και ο π. Ζησης χτυπιεται για την παπικη κακοδοξια. Αλλα τι σας λεει ο αμεθυστος!!!! Δεν το βλεπετε!!! το περνατε στο ντουκου. Χαμπαρι, και σημασια δεν δινεται. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΜΑΡΟΛΑΤΡΕΣ ΣΑΝ ΛΑΟΣ ΑΛΛΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΦΕΛΗΣ, ΑΝΟΗΤΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΝΕΚΡΟΣ. ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Άι χάσου ρέ ! που έχεις στήσει ένα τσαντίρι καί δέν ανέχεσαι καμμία αυθεντία εκτός του εαυτού σου ,κοντεύεις νά γίνεις αιρετικός άν δέν είσαι ήδη Ποιό το έργο του Ζήση καί ποιό το δικό σου κομπλεξάκια ! Περιορίσου στά κατηχητόπουλά σου όπως ο χαλάρωσε καί μερικές ψυχούλες που τις σκυλοβρίζεις θεούσες, που τους ψαρώνεις μέ τις ψευδοφιλοσοφίες σου γιατί όπως βλέπεις κανέναν δέν πείθεις Γιά πές μας παραδέχεσαι κανέναν εκτός του εαυτού σου άντε καί του αγίου Παϊσίου για νά ρίχνεις απλώς στάχτη στά μάτια καί νά θεωρείσαι αντιοικουμενιστής; Μας έχεις τρελλάνει μέ τις φούσκες σου εσύ μόνο ξέρεις τί είναι αίρεση καί κανείς άλλος καί όπου δέν μπορείς νά πείς τίποτα αρχίζεις τό βρίσιμο Πουλάς ακαταλαβίστικες φιλοσοφίες καί νομίζεις οτι όλοι ψαρώνουν Πούλα τες σέ δυό-τρεις που τους έχεις καί τους προιζεις το κεφάλι Λύσε τά ψυχολογικά σου προβλήματα καί ύστερα μίλα για θεολογία !

Ανώνυμος είπε...

δηλ χαλάρωσε,
τι παραπανω επρεπε να κάνει ο π. Ζήσης, για να αναφωνησεις:

"ο Ζήσης δεν ειναι παπικος";

Για προτεινε.... σε ακουμε!

Ανώνυμος είπε...

5.23
Ο αμέθυστες δέν έχει απλώς πλάκα αλλά είναι για κλάματα Εκτός από τους κανόνες και τά δόγματα τώρα καταρρίπτει καί την ιεραρχία της εκκλησίας Δηλαδή καταρρίπτει τό σύνολο των αγίων καί οσίων ,ομολογητών καί εκκλησιαστικών ανδρών που έχουν καταξιωθεί στην συνείδηση της εκκλησίας ως πνευματικοί πατέρες αφου στην πλειονότητά τους ήταν ιερείς -εκτός φυσικά του αγίου Παϊσίου που ήταν απλός μοναχός καί αυτός ίσως είναι ο λόγος που μόνο αυτόν παραδέχεται καί κανέναν άλλον

Ανώνυμος είπε...

Δογματολόγε η ιεράρχηση στήν αγία Τριάδα καί κατ'επέκταση το πρωτείο ,το αλάθητο κ.τ.λ. είναι συνέπεια του φιλιόκβε Αλλά αυτά τί σχέση έχουν μέ τον Ζήση ; Πετάς λάσπη εναντίον καταξιωμένων ποιμένων καί η λάσπη επιστρέφει στά μούτρα σου καϋμένε μου !

Ανώνυμος είπε...

Καί τά βιβλία του τί λένε ;

amethystos είπε...

Τά βιβλία του λένε ακριβώς αυτά πού σάς είπα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάθε κληρικός είναι πατέρας τής εκκλησίας. Μιλάμε γιά άλλες εκκλησίες.

amethystos είπε...

Η ιεράρχηση στήν Αγία Τριάδα είναι συνέπεια τού Αρεοπαγίτη καί μόνον. Τόν οποίον προσέλαβε δημιουργικά ο Ακινάτης.

amethystos είπε...


Ενας είναι ο βαθμός τού κλήρου. Η διακονία. Μία από τίς συνέπειες τής πτώσεως είναι νά βλέπουμε τούς άλλους κατ' εικόνα μας καί τόν εαυτό μας σά τόν θεό. Η εκκλησία δέν είναι εκ' τού κόσμου τούτου

Ανώνυμος είπε...

Ο Αμέθυστος ξέρει τι λέει. Οι άλλοι δεν ξέρουν τι ακούν.

Ανώνυμος είπε...

Καινούργιο γκόλ !Καταρρίψαμε κάι τον Αρεοπαγίτη !

amethystos είπε...

Η παράδοσή μας προσέλαβε τόν Αρεοπαγίτη μέσω τής ερμηνείας τού Αγίου Μαξίμου τού Ομολογητού. Τής εξηγήσεως όπως λέγεται. Η δύση τόν έφαγε κατά γράμμα.

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιο έργο του ο Αγ. Μάξιμος ερμηνεύει τον Αρεοπαγίτη;

Ανώνυμος είπε...

Tωρα τί θές νά μας κάνεις επίδειξη γνώσεων ; Έχεις καταντήσει ένας επιδειξίας Όπου στριμώχνεσαι αρχίζεις τις αοριστολογίες ΄΄ένας είναι ο βαθμός του κλήρου η διακονία...'' Τρέχα γύρευε , που τό βρήκες αυτό, παράξενη εκκλησιολογία ! Κρίμα που κάθε τόσο αναφέρεσαι στον π. Παΐσιο καί δέν έχεις ίχνος απλότητος

Ανώνυμος είπε...

Όλα τα σχόλια του αμέθυστου έχουν πλάκα είτε γιατί δέν καταλαβαίνεις τί λένε είτε γιατί λένε μπούρδες με΄το συμπάθιο Δέν έχει καταλάβει ο καϋμένος οτι η σαφήνεια του λόγου είναι αρετή Την κενολογία μας σου λέει είναι καλύτερα νά την περιβάλουμε μέ έναν μανδύα σπουδαιοφάνειας !

amethystos είπε...

Βρές το.

Ανώνυμος είπε...

Περιεργα πραγματα.η δικες μου παρατηρησεις ειναι οτι οι αγιοι Πατερες ενω μελετουσαν αρχαια ελληνικη γραμματεια ,δεν συγχονευαν τους αρχαιους με την θεολογια των.Και ενα δευτερο,εχει γινει ενα ματσο χαλια η εκκλησια μας με το να πιστευει ο καθενας ο,τι κατεβασει ο νους του ...αλλους να απορριπτει αλλους να δεχεται και τους ιδιους που δεχοταν παλι να τους απορριπτει.Σκεφθειτε τι θα γινει σαν ενωθουμε και μπουν οι παπικοι εντος της εκκλησιας και οι μονοφυσιτες τι εχει να γινει μια εκκλησια ,ενα τουρλουμπουκι.
Αναξια θα κοινωνουν ολοι...
Ο π.Θεοδωρος σας πληροφορω ηταν απο τους πρωτους που αφυπνιζε περι του οικουμενισμου στα κηρυγματα του.Ειναι λοιπον ασεβεια να θεωρουμε αυτον αιρετικο.
Επισης πιστευω αυτο το ετερο φρουτο που φρονουν καποιοι ''ο κληρικαλισμος''.. εχει παγιωθει μεσα σε πολλους και κοντευει να γινει δογμα κακοδοξο.διοτι οταν η ιεραρχια πεταξει τις πλανες της περι οικουμενισμου,αυτοματως η ιεραρχια καταξιωνεται στο ρολο που της εδωσε η εκκλησια μας.Η χειροτονια αναξιων ειναι το ζητουμενο και η επιστροφη στο αρχαιον καλλος ..τοτε και η εκκοσμικευση του κληρου παιρνει αλλη μορφη και η επιθυμια της φιλαρχιας θα εκβαλλεται απο τις ψυχες των ιερεων.Πρεπει και εμεις να μεταχειριζομαστε σωστα την ιεραρχια και εκεινη να πεταξει την επιθυμια εκεινη που υψωνει το επισκοπικο αξιωμα που εχει μεγιστο βαρος.
Η ιερωσυνη ανηκει στις ταξεις των ουρανιων ταγματων ...η συνδεση της με το Αγιον Πνευμα δειχνει και την αξια του αγγελικου αξιωματος και το εξαγιαστικο του εργο.Δια του ιερεως με το βαπτισμα ενδυωμαστε Τον Κυριο...δια αυτου παλι ,λαμβανουμε την Θεια Κοινωνια οπου απο εκει αναλογα την ζωη μπορει κανεις να ανεβει σε πνευματικα ορη πανυψηλες κορυφες αγιοτητος.
Να ειμαστε προσεκτικοι για να φερουμε στην οικοδομη της εκκλησιας τον παναγιο κληρο αλλοιως χανομαστε και εμεις.π

Ανώνυμος είπε...

Δεν εκφέρω γνώμη για τα δογματικά γιατί ΔΕΝ ΞΕΡΩ, αλλά για το θέμα της συμπεριφοράς του Αμέθυστου που όπως γράφτηκε "σκυλοβρίζει" με τη λέξη "θεούσες", θέλω να πω ότι διευκρίνισε αρκετές φορές ότι εννοεί κάποια συμπεριφορά "δουλοπρέπειας" απέναντι στους κληρικούς, χωρίς τον έλεγχο αν η πνευματική καθοδήγησή τους είναι σωστή, και όχι κάποια εξωτερική εμφάνιση ανθρώπου, (ώστε να θεωρηθεί προσωπική προσβολή ή υποτίμηση).Μ.

χαλαρωσε είπε...

αφου λοιπον η ιεραρχια ειναι εντος της Αγιας Τριαδας, πραγμα το οποιο λεει και ο π. Ζησης, τον οποιο γνωριζω και δεν εχω καποια προσωπικη διαφορα μαζι του, αλλα εχει αποδειχθει μαθητης του Ζηζιουλα, οπως κι εσεις κακομοιρηδεςς που ψοφατε για ιεραρχια, δεν μας λετε ξυπνοπουλια ποιος ειναι μεγαλυτερος το Αγιο Πνευμα η ο Πατερας;

Εφοσον απαντησετε σωστα μπορειτε να ξεναγηθειτε στα παραδεδομενα των Αγιων Γρηγοριου Θεολογου, Βασιλειου Μεγαλου,Συμεων Νεου Θεολογου, Ιωαννη Δαμασκηνου και ολων των αγιων.

Στον αγαπητο που εφαγε κολλημα με το κατηχητικο. Ρε φιλε εμεις φταιμε που σε βαραγαν σαν χταποδι στα κατηχητικα που μεγαλωσες και μας τα εχεις πρηξει. Υπαρχουν και αλλοι τροποι να γνωρισεις τον Θεο οχι μονο τα κατηχητικα. Ρωτα τους αγιους καημενε.

Γενικοτερα απορω πως ακομα ασχολειται μαζι σας ο αμεθυστος.
Καλη σαρακοστη.

χαλαρωσε είπε...

ο π. Ζησης θα παψει να ειναι παποκεντρος οταν εσυ θα καταλαβεις οτι οι αποζημιωσεις των γερμανων ειναι 1 τρις το λιγοτερο. Ενταξει αγαπητε κεφαλα μου, πανεξυπνε.

Ανώνυμος είπε...

Εχει αποδειχθει μαθητης του Ζηζιουλια ο π.Θεοδωρος;
Πως θα κρινατε αγαπητε χαλαρωσε και χαλαρωσε ολιγο τι ,πως λοιπον θα κρινατε τον θειο Γρηγοριο ,ο οποιος δεν αποδεχοταν τα φληναφηματα του Βαρλααμ και εκανε αγωνα να τον πεισει να αλλαξει σταση ,μεχρι και τον αγιορειτικο τομο εξεδωσε που ειναι πολυτιμος θησαυρος...Σημερα ,οχι μονον ο π.Θεοδωρος αλλα και αλλοι που βρισκονται στο σταδιο της καταρτησης των δογματων της ευσεβειας...τα οπλα που εχουμε δεν ειναι κοσμικα,αλλαεχουν την δυναμη Του Θεου να γκρεμιζουν κακοδοξα οχυρα και καθε τι που ορθωνεται με αλαζονεια εναντιον της γνωσεως του Θεου.Β`Κορ 10,4-5....ξεσκεπαζει η εκκλησια τα κακοδοξα λογια και εργα για να μη παψει να ισχυσει ουτε ενα ιωτα απο το νομο....διαχωριζουμε την σταση μας απο την πλανη η οποια προσβαλλει τον Θεο.δεν γινονται για το θεαθηναι ολα αυτα αγαπητε χαλαρωσε...ακομα και συνοδος να γινει ...
Εντος αυτης καλειται ο αιρετικος και νουθετειται με παντειους τροπους και εαν δεν συμμορφωθει τοτε αποβαλλεται της εκκλησιας.Και ενω αυτος ειναι αυτοκατακριτος εκ του παυλου τη ρηση χρειαζεται και η ταξις δια της συνοδου.Ειμαστε ομως σε αλλο σημειο...
Ειμαστε στην επισημανση προς ε υ α ι σ θ η τ ο π ο ι η σ η .πειτε μας τι κηρυττετε και μεταπειτε και καλη σαρακοστη.Κηρυσσετε εκκλησια χωρις κληρο;Ελεος! Πην
Βγαινω, δεν εχει νοημα..
Καποιοι εκπηραζουν τη Χαρη οπως ο Σιμωνας ο μαγος ο οποιος βαπτισθηκε αλλα δεν φωτισθηκε...βυθιστηκε στο νερο αλλα την καρδια του δεν την φωτισε το Αγ.Πνευμα.Σε μεγαλη βεβαιως ηλικια αλλα μεσα του οπως ερμηνευει ο αγ.Κυριλλος Ιερ/μων ειχε αμφιβολιες κ πικριες....οπως καποιοι πηγαν να βαπτισθουν και ειπαν ''για να δουμε τι θα δουμε εκει μεσα..τι θαυματα γινονται εκει'' κ δεν καταλαβαινουν πως ενω αυτοι περιεργαζονταν την εκκλησια ,αμφιβαλλοντας ...ο Θεος κοιτουσε την καρδια τους....
Δεν ειναι λοιπον ολοι το ιδιο...ελεος !πην

amethystos είπε...

Φίλε χαλάρωσε, η άγνοια είναι τώρα πλέον η ψυχή μας, η υπερηφάνεια μας, τήν οποία υπερασπιζόμαστε μέ πάθος. Είναι η αξιοπρέπειά μας. Καιρός νά τό αποδεχθούμε καί νά σκληραγωγηθούμε. Τό φύσει ορέγεται τού ειδέναι ο άνθρωπος χάθηκε στό σκότος τής δουλείας, τής προσωπολατρείας.Δέν διαθέτουμε πλέον ανθρώπινη φύση καί εκπαιδεύουμε τήν φύση-φύση νά ντυθεί τήν προσωπικότητα, ώστε νά είναι φιλική πρός τόν άνθρωπο. Γίναμε κατοικίδια. Ο σκοπός τού σημερινού πολιτισμού είναι νά μεταλλάξει τούς Μουσουλμάνους σέ κατοικίδια. Καί δικαίως χρησιμοποιούνται γι' αυτόν τόν σκοπό οι λατίνοι διότι ήταν οι πρώτοι πού τό κατόρθωσαν μέ τούς Γερμανούς. Οσο γιά τόν Ζήση, είναι κλασσική περίπτωση ανθρώπου πού δέν θέλει νά αρνηθεί τό βαρύ του παρελθόν. Εγραφε τούς λόγους τού Πατριάρχη.Δέν είναι λίγο. Δέν είπε ποτέ ήμαρτον. Παρομοίως καί ο Τρικαμηνάς, έγραφε τούς λόγους τού Χριστόδουλου, καί κορδώνεται. Πώς είναι δυνατόν νά σέ συμπαθεί ο Χριστόδουλος;; ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΑΡΧΙΑΣ ΜΗ ΜΟΙ ΔΟΣ!

amethystos είπε...

Αγνοείτε τά βιβλία τού π. Ζήση, αγαπητή πην., καί καλά κάνετε.

amethystos είπε...

ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΕΙΤΑΙ.
Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΑ.

χαλαρωσε είπε...

αγαπητη πην, ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, διοτι αν ειναι καλη φωτισμενη και ελευθερη θα πας να ρωτησεις τον π. Ζηση... ειναι ετσι τα πραγματα πατερ, υπαρχει ΙΕΡΑΡΧΙΑ στην Τριαδα που προβαλλεται στην ιεραρχια της Εκκλησιας;
Αν αποδεχεσαι ολα τα παραπανω θα πρεπει να δεις το λογο για τον οποιο κρατας σαρακοστη.
Σε καθε περιπτωση επειδη η τηλεοραση λεει οτι η αποζημιωση ειναι 11 δις εμεις οφειλουμε να το δεχτουμε ως αληθες; Δεν βλεπεις τι λεειο αμεθυστος,

φύσει ορέγεται τού ειδέναι ο άνθρωπος,

για κοιτα μηπως η τηλεοραση του π. Ζηση εχει παρασιτα και αναπαραγεις το ψεμα, την αγνοια που λεει και ο αμεθυστος, με ζηλο παλαιου τυπου, τι στιγμη που τα παντα ειναι καινα, και τα ασκια τα καινουργια θελουν νεο κρασι;

Αποκυρησσει την αιρεση κανενας χτυπωντας τα φυλλα και ποτίζοντας το δεντρο; Ειναι αυτη πατερικη μεθοδος;

Ο Αγιος Γρηγοριος χτυπουσε τα φυλλα η εκοψε τη ριζα του Βαρλααμ;
Εν κατακλειδι αν δεχεσαι οτι ειναι οι αποζημιωσεις ενα τρις οφειλεις να αποστασιοποιηθεις απο τους επισημους αντιοικουμενιστες και να δεις γιατι ενω ολοι αυτοι ορυονται για τις αποζημιωσεις των 11 δις μας κρυβουν με πλανη δαιμονικη τα ΥΠΟΛΟΙΠΑ 999 ΔΙΣ. Αυτοι ομως που δικαιως απαιτουν τα 11 δις λενε την αληθεια ή την αληθεια που τους εδειξε ο π. Ζησης; Μηπως φωναζουμε απολυτα πεποισμενοι για το αδικο μη εχοντες ενσκυψει ουτε για ενα δευτερολεπτο στα καθ' ημων;

Περαν τουτου δογματικα ειναι εωλα πολλα απο αυτα που λεει ο π. Ζησης διοτι η ριζα του ειναι βουτηγμενη στον παπισμο του Ζηζιουλα. Ο π. Ζησης οταν ακουσε οτι θα προταθει τμημα ισλαμικων σπουδων στο ΑΠΘ ειπε οτι οταν ημουν ΕΓΩ στη σχολη τετοια πραγματα δεν γινοντουσαν. Λεει αληθεια. Ετσι ειναι διοτι για να γινουν αυτα που βλεπουμε τωρα επρεπε να γινουν αυτα που εκαμε ο Αγουριδης οταν ηταν ο π. Ζησης στη σχολη. ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ Ο ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ ΛΕΕΙ

ΠΝΕΥΜΑ ΦΙΛΑΡΧΙΑΣ ΜΗ ΜΟΙ ΔΟΣ.


ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε κεφαλα μου, πανεξυπνε.
Εκτός από τον παράγοντα φιλοσοφία μέ τον οποίο ο αμέθυστος παρουσιάζει τη θεολογία, εσύ όλως απροσδόκητα εισάγεις καί τον παράγοντα οικονομία Μήπως σιγά -σιγά θά μας μιλήσεις καί για την τράπεζα του αγίου Πνεύματος ; Είναι προτιμότερο νά ασχολείσαι μέ τά γεννητικά σου όργανα παρά μέ την αγία Τριάδα καί νά μας βάζεις καί αινίγματα περί του ποιός είναι μεγαλύτερος Τά λεγάμενα βάλ'τα στην θέση τους καί μήν τά προτάσσεις , γιατί δέν μας καταπλήσσουν Της σαρκός τά οιδήματα βέβαια κατευνάζονται μέ άσκηση καί νηστεία γι'αυτό σου ανταποδίδουμε την ευχή ΄΄καλή σαρακοστή ΄΄

amethystos είπε...

OI ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΙ-ΜΩΡΟΙ. Ευτυχώς πού τούς δώσαμε τήν ευκαιρία νά ξεγυμνωθούν. Είναι εκτός εκκλησίας από χρόνια καί έχουν αρχίσει νά σαπίζουν πλέον. Τούς ρίχνουν πούδρες οι αποτειχισμένοι, αλλά η σήψη δέν κρύβεται. Τελευταία σας εμφάνιση στό σπίτι μας.

Ανώνυμος είπε...

5.38 Νομίζεις ότι αυτός είναι λόγος χριστιανικός; Oι διαφωνίες υπάρχουν αλλά ο άνθρωπος τιμήθηκε από τον Θεό με τον Λόγο τον οποίο όταν υποβιβάζει σε τέτοια χρήση υποβιβάζεται ΠΡΩΤΑ ο ίδιος!

amethystos είπε...

Αυτός είναι ακριβώς λόγος δαιμονικός.

Ανώνυμος είπε...

Ποια ειναι η Πατερικη μεθοδος χαλαρωσε;
Δες ..Εικονομαχια εναρξη 726 καταδικη 787
Ο Μονοθελιτιστης Σεργιος ...κηρυττε αιρεση απο το 615...αν θυμαμαι καλα το 634 με συνοδο τοπικη κατεδικασθη στα Ιεροσολυμα .ο αγ.Μαξιμος μαζι με τον Σωφρονιο εξακολουθουσαν να εχουν κοινωνια με τον αιρεσιαρχη.Ομως αγωνισθηκαν με συγγραμματα κλπ.
Οι Πατερες οταν υπηρχε κακοδοξια δεν δημιουργουσαν γοχ εκκλησιες αλλα εκανα ν αγωνα να μεταδωσουν το Φως της Αληθειας...και δεν διδασκαν μονο με τον λογο αλλα και με τη θυσια τους και το παραδειγμα τους.
Ο π.Θεοδωρος ειναι καθηγητης ΑΑ δεν ειναι ενας απλος θεολογισκος οπως εμεις αγαπητε χαλαρωσε.Και ολα του τα κειμενα τα υπογραφω διοτι η εκκλησιολογικη του καταρτηση ειναι μεγαλη.....

Βαζετε εναν κοτσαδορο μπροστα απο καθε θεολογο''Ζηζιουλικος -...ο π.Θεοδωρος.'' ''..αν ειναι δυνατον!πτερυγιο στο ματι εχετε;...η επειδη δεν εκοψε το μνημοσυνο του πατριαρχη,ειπατε να του βαλετε μπροστα τον κοτσαδορο ,οπως κανουν πισω στα αυτοκινητα;

Κειμενα Ραβεννας κλπ συμπροσευχες ..ευχαριστιακη εκκλησιολογια...ολες οι εκκλησιες εχουν αποστολικη διαδοχη..παραμερηση δογματων χαριν του διαλογου της αγαπης κλπενωση εκκλησιων...Μπαλαμαντ κλπ διαλογοι που εχουν σαν στοχο την ανταλλαγη αποψεων και μονον κλπ....ολα αυτα τα οικουμενιστικα ολισθηματα δεν τα χειροκροτησε ο π.Θεοδωρος.
Ψευδεστε ασυστολως; Ο π.Θεοδωρος ελαβε την απαντηση απο τον πατριαρχη πως ''δεν εχει θεση εις τα ταξεις των κληρικων του πατριαρχειου.(Ορθ.Τυπ 4-12-09)...πως λοιπον συντασσεται με το Φαναρι;;;
Γιατι δεν κανετε ολιγην χρησιν της υπομονης να δειτε πως θα ερθουν τα πραγματα;;;
Δεν συντασσομαστε με την οικουμενιστικη κινηση χαλαρωσε,μενουμε πιστοι στα υγιη δογματα της εκκλησιας..Εδω προσπαθουμε να διασωσουμε τα δογματα .
Οι οικουμενικες συνοδοι συνεκαλουντο απο Βασιλεα κ οι αποφασεις τους εγινονταν δεκτες απο ολη την ορθοδοξια.Δεν υπαρχουν- οι συνθηκες για μια τετοια ενεργεια.
Δεν θα επανελθω.-π

Ανώνυμος είπε...

πρός Χαλάρωσε:

Γράφεις:
"Ετσι ειναι διοτι για να γινουν αυτα που βλεπουμε τωρα επρεπε να γινουν αυτα που εκαμε ο Αγουριδης οταν ηταν ο π. Ζησης στη σχολη"

Ως ένδειξη καλής θελήσεως να δεχτουμε αυτό που λες.

Απο εδω και πέρα ομως τι προτεινεις; Δεν απαντάς!

Δηλ τι πρέπει να κάνει τώρα ο π. Ζήσης ωστε να μην θεωρείται Παπικός;

1. Να δηλωσει αθεος;
2. Να γινει σατανιστής;
3. Να διαλυσει την Εκκλησια;
4. Να καταργησει καθε βαθμο ιερωσυνης;
5. Να αυτοκτονησει;

Μην μας αναλυεις παρακαλω Χαλάρωσε ποσα δις χρωστάμε στις τράπεζες.
Δεν εχουμε την δικη σου νοημοσυνη να καταλάβουμε τα πλάγια επιχειρηματα.

Απλη απορία θεσαμε - θα χαρουμε για μια απλη απαντηση:
τι πρεπει να κάνει ο π. Ζήσης ωστε να ικανοποιηθουμε όλοι τωρα και να παραδεχτουμε οτι τελικα δεν ειναι Παπικός;

Θα χαρουμε για μια απάντηση!

amethystos είπε...

Δυστυχώς δέν μπορούμε νά τό κατανοήσουμε. Η ιερωσύνη δέν έχει ιεραρχία.Είναι αναβαθμοί διακονίας. Ο κλήρος δέν διαδέχεται τούς αποστόλους, αλλά τήν πίστη τών αποστόλων. Δέν μπορούν νά λύσουν καί νά δέσουν. Συγχωρητική ευχή διαβάζουν. Δέν αγιάζουν τά δώρα καί δέν δίνουν τόν αγιασμό. Η εκκλησία ανήκει στούς Αγίους. Δέν ανήκει στόν κλήρο. Στά βιβλία τού Ζήση περιέχονται λατινικές κακοδοξίες. Τού έχει επισημανθεί τό γεγονός αλλά αδιαφόρησε.Γιά πέστε μας μία θεολογική του πρόταση;;

χαλαρωσε είπε...

δεν εχω γραψει πουθενα οτι ειναι παπικος αλλα παποκεντρικος. Σημαινει οτι δεν ειναι χριστοκεντρικος, διοτι αν ηταν χριστοκεντρικος δεν ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΗΣΗ. Αριθμησεις εχει ο πάπας. Αν ηταν χριστοκεντρικος η καρδια του θα παθαινε κοκομπλοκ και θα σκιρτουσε απο πονο δεν θα αποδεχοταν τετοιας τριχες διοτι ο Κυριος φυλαει τους αγαπωντας αυτον.
Αγαπητη π, και μην επανερχεσαι διοτι γραφεις τριχες, προσεξε καλα μην τυχον και αριθμεις κι εσυ τον Κυριο.

Οσο για τον χαζοχαρουμενο τον αλλονα του θυμιζω τι λενε οι συγχωριανοι μου για περιπτωσεις σαν και τη δικη του. Προσεχε αγαπητε διοτι εισαι στα ορια της υβρεως, αν δεν την εχεις ξεπερασει κιολας.

Ο αλλος ο φιλος ρωτα τι να κανει ο π. Ζησης. Θα σου ελεγα να κανει αυτο που λεει ο Κυριος... μετανοειτε, αλλα μιας και ειναι τεραστιος θεολογος δεν τον ρωτας εσυ και να μας πεις κι εμας αν δεχτηκε να ακουσει την προτση μας.

Η Πατερες συνετριβαν το κεφαλι του οφεως. Ο π. Ζησης συντριβει το ξεροκεφαλο του ενεκεν του οφεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΜΕΘΥΣΤΟ ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ. ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΖΕΣΤΑΣΙΑ.

amethystos είπε...

Καί συνέβη καί τό άλλο φίλε στίς μέρες μας καί δέν υπήρξε καμμία διαμαρτυρία. Ταύτισε τήν εκκλησία μέ τόν κλήρο. Απίστευτο;;Οταν πιαστήκαμε τελευταία φορά μαλλιά κουβάρια μέ τόν εδώ αρχιεπίσκοπο, ξέρεις τί είπε; ''Εσύ θά μού πείς τί νά κάνω;; Θά ενωθούμε καί βέβαια θά ενωθούμε''. Φερέφωνο τού Ζηζιούλα.Εγκληματίες.

Ανώνυμος είπε...

προς Χαλάρωσε:

Γράφεις: "διοτι αν ηταν χριστοκεντρικος δεν ΘΑ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΟΧΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΙΗΣΟΥΣ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΡΙΘΜΗΣΗ. "

Εχοντας ακουσει ουκ ολιγες ομιλιες του π. Ζήση - δεν ενθυμουμαι ποτέ να αρίθμησε τον Κύριο - όπως το γραφεις ή οπως το εννοείς.

Αλλά ακομα και να το έκανε.

Δηλ Χαλαρωσε,
εσενα σε ενοχλησε μονο το γεγονος της 'Αριθμησης των ΠΡοσωπων της Αγ. Τριάδος" και εκει τέλος;

ή μάλλον σε ενολχησε το αμεσως επομενο στάδιο;

Αφου δεν τα γραφεις εσυ, να τα πω εγω για σενα;
Μου επιτρεπεις;
Ευχαριστω!

Σε ενοχλησε μαλλον οτι :
"Αφου αριθμειτε η Αγια Τριαδα - αρα ετσι αριθμειτε και η σχεση του Κληρου με τους Λαικους πιστους";

Εαν π.χ. ο Πατήρ ειναι Ανώτερος του Υιου - συμφωνα με την αριθμηση του π. Ζήση,
τότε γιατι να μην ειναι ο Επισκοπος ανώτερος του Διάκου;
Και ο Αρχιμανδρίτης ανώτερος του απλου πιστού;

Ως εδω καλά;

Περιμένω μια απάντηση απο τον Χαλάρωσε!

amethystos είπε...

Εάν δέν διαβάζουμε τό Ευαγγέλιο διάκριση δέν μπορούμε νά έχουμε. Θά μάς λένε εδώ ο Χριστός, εκεί ο Χριστός καί θά τρέχουμε σάν τά πρόβατα, ακολουθώντας τόν φόβο μας καί τήν ανασφάλειά μας,ψάχνοντας καταφύγιο γιά τό ΕΓΩ μας. Η μεγάλη κοσμική τέχνη τής εποχής μας, δέν είναι ο ψευδοπροφήτης πλέον αλλά ο ψευδο-ποιμένας. Αυτός ο οποίος μάς βοηθά νά φτιάξουμε ΥΠΕΡ-ΕΓΩ. Μάς προσφέρει σωτηρία,σύμφωνη μέ τά ανθρώπινα μέτρα, ολοκλήρωση.Αυτό σημαίνει τό ανθρώπινο ΣΩΖΩ. Αφομοιώνω τούς φόβους μου, υπερβαίνω τήν μοναξιά μου, βρίσκω έναν σκοπό στήν ζωή μου, αναλαμβάνω ένα ιστορικό έργο, σύμφωνα μέ τό πνεύμα τής εποχής.Γίνομαι κατ' εικόνα καί καθ' ομοίωσιν τού πλάστου μου. ΣΑΝ ΘΕΟΣ. ΠΡΟΣΩΠΟ. Σήμερα όλοι οι ψευδοποιμένες έχουν σπουδάσει θεολογία στήν Δύση, ιδιαιτέρως στήν Γερμανία, καί κάποια στιγμή αποφασίζουν νά τήν διδάξουν. Ομως στήν δύση δέν υπάρχει θεολογία. Υπάρχει μόνον η φιλοσοφία τού υποκειμένου, η οποία προοδεύει, αναπτύσσεται, εδώ καί αιώνες σάν θεολογία διότι μιλά γιά τήν θεότητα τού ανθρώπου. Είναι ανθρωπολογία. Μέ τά ελληνικά μέτρα τής φιλοσοφίας δέν είναι ούτε φιλοσοφία. Καί χωρίς τήν ελληνική φιλοσοφία οι Πατέρες είναι ερμητικά κλειστοί. Τό Ευαγγέλιο προσφέρεται σέ ερμηνεία Τρεμπέλλα. Καί γιά Πατέρες τρώμε ερμηνείες. Ας επιστρέψουμε τουλάχιστον στήν αμεσότητα τού Ευαγγελίου όπως οι Αγιοι όλων τών εποχών. Γιατί ανάμεσα στίς λέξεις του υπάρχει τό Πνεύμα Κυρίου καί κάποια στιγμή θά μάς μιλήσει, θά μάς καλέσει.Ζούμε ήδη τούς έσχατους χρόνους καί η εκκλησία είναι ήδη ουνία.Τό αλάθητο τόχουμε ήδη σπείρει μέσα μας, είναι τό εγώ μας(οι αρχαίοι δέν είχαν εγώ), καί ο καρπός του είναι τό πρωτείο μας. Δέν πιστεύουμε παρά μόνον αυτό πού εμπίπτει στήν εμπειρία μας, στά μέτρα μας. Δέν έχουμε ούτε εμπιστοσύνη. Η πίστη τών αοράτων υπόσταση, έχει δώσει τήν θέση της στήν πίστη στούς εξωγήινους. Τό Ευαγγέλιο μπορεί νά είναι μιά αρχή ελευθερίας.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να κάνουμε μια ψυχολογική ανάλυση και να είναι σωστή, όμως δεν μπορούμε να κρίνουμε κανένα στη μέση του δρόμου.Αν είναι έτσι τότε τον κύκνο θα τον δούμε σαν ένα ασχημόπαπο. Οι φοβίες, οι ανασφάλειες, και το "μάζεμα" είναι προτιμότερα σε κάποιο στάδιο της ζωής σου, μέχρι να πατήσεις γερά στα πόδια σου, παρά να πέσεις σε πλάνες. Κάποιοι άνθρωποι τα βρίσκουν όλα έτοιμα και κάποιοι άλλοι παλευουν μόνοι τους. Σήμερα οι περισσότεροι μεγαλώνουν μέσα στην αθεϊα, εμποτίζονται με αυτές τις θεωρίες.. Αν αρχίσουν κάποια στιγμή ενστικτωδώς την αναζήτηση ο διάβολος λυσσάει και σηκώνει πόλεμο, ή φέρνει στο δρόμο τους αιρετικούς για να τους μπερδέψει. Δεν είναι απλά τα πράγματα.Ο Κύριος όμως που βλέπει την αγωνία και την ειλικρινή αναζήτηση μας οδηγεί σιγά σιγά "εις πάσαν την αλήθειαν".. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο Αμέθυστος:

"Η μεγάλη κοσμική τέχνη τής εποχής μας, δέν είναι ο ψευδοπροφήτης πλέον αλλά ο ψευδο-ποιμένας"

Δεν ρώτησα:
"Τι γνωμη εχετε; Οι Ιερεις κάνουνε καλά την δουλειά τους ή οχι;"

Αλλά ρωτησα τον Χαλάρωσε:

"πρεπει να υπαρχει διάκριση μεταξυ Ιερατείου και Λαου ή μαλλον οχι;" - ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ του ιστολογιου αυτου.

Θα αναμενω τον Χαλαρωσε το βραδυ να απαντηση.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Αμέθυστος:

"Γιατί ανάμεσα στίς λέξεις του υπάρχει τό Πνεύμα Κυρίου καί κάποια στιγμή θά μάς μιλήσει, θά μάς καλέσει."

Την ταπεινωση και την νικη του Εγω που διαφημίζουμε στους υπολοιπους - καλά θα ητανε πρωτα να την εφαρμόσουμε οι ίδιοι!

ΤΡΟΜΑΖΩ στην ΙΔΕΑ - επιτρεψτε μου να μιλησω ελευθερα - ΟΤΑΝ ΘΑ "ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ" - να "ΚΑΤΑΝΤΗΣΩ" σαν καποιους αλλους χριστιανους -

- που απο εκεινη την στιγμή και μετα θα μιλω με ΜΙΣΟΣ στον πλησιον, με υπεροψια, με κακία, με υπερηφανεια, με κενοδοξια - και οταν με διορθωθουνε για τα λαθη μου ή θα διαγραφω τα κειμενα τους ή θα τα διαστρεβλωνω ή θα στελνω εμαιλ κρυφα στους υπευθύνους - θελοντας να τους επηρεασω υπερ μου και εναντιων των κριτων μου

κλπ κλπ κλπ - ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΑΡΙΘΜΟΣ!

Αν καποιοι ανθρωποι ειχανε το καλεσμα του Θεου - 'αναμεσα στις λεξεις του Ευαγγελιου' - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ στην τροπο εκφρασης και δρασης;

Ευχαριστώ ξανα!

amethystos είπε...

Αγόρασε ένα σουρωτήρι καί βάλτο μπροστά σου. ΤΟ ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Η συνεχής ανάγνωση τού Ευαγγελίου είναι η συμβουλή τού Αγίου Σεραφείμ τού Σάρωφ, πρός τούς πιστούς, όχι πρός τούς αιρετικούς πάσης φύσεως.

amethystos είπε...

1.12 Τούτο τό ιστολόγιο επιμένει ότι ο ιερεύς είναι εκπρόσωπος τού λαού τού θεού καί όχι τού θεού.

Ανώνυμος είπε...

Αρα ο π. Ζησης (π.χ.) επειδή 'λεει' οτι ειναι εκπροσωπος του Θεου -

- αρα ειναι Παπικός ή τελοςπαντων παπικο-κεντρικός ή δεν ειναι χριστοκεντρικος;

Οκ ως εδω;

Η αρίθμηση της Αγιας Τριάδος που κολλαει; ΠΟυ αναφερεται πιο πανω; Για την οποια θιχτηκατε ολοι τοσο πολυ;

Ανώνυμος είπε...

σουρωτήρι να αγορασω; Ευχαριστως!

Διοτι υπαρχει και η άλλη ορθοδοξη "θεολογια" - να σας δωσω μια γεύση;

"ΣΙΓΟΥΡΑ ο Θεός θα τα φτιαξει ολα τα πραγματα προς συμφερον μας.
Σϊγουρα θα πραγματοποιηθουνε ολα προς το καλο μας
Σιγουρα ο Θεός μας εισακουει στις προσευχες μας και φροντιζει για μας.
Σιγουρα ολα θα γινουνε οπως πρεπει να γινουνε!
Και ο ΣΥΡΙΖΑ Σιγουρα κατι θα κανει για τον καλο, δεν γινεται αλλιως".

Οταν βεβαια τολμησα να ψελισω: 'και ενας πυρνικος πολεμος; Και αυτο σχεδιο του Θεου ειναι;" - εκει με πεταξανε ΕΞΩ κακην κακως με κλωτσιες, για να γραψουνε την επομενη μερα:

"Σιγουρα μας αρεσει να διαβαζουμε τα Γεροντικα, ειναι πολυ ωφελιμα για την ψυχη μας, αυτο ειναι το μονο σιγουρο"

Σαν πολυ σιγουρια δεν επεσε στην Ορθοδοξη Θεολογια βρε παιδια;

amethystos είπε...

1.12 ΑΣ ΞΑΝΑΔΟΎΜΕ ΤΌ ΖΟΥΜΊ ΑΥΤΟΎ ΤΟΎ ΙΣΤΟΛΟΓΊΟΥ.

Από το “Ημερολόγιο” του Αλεξάνδρου Σμέμαν

«Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 1982

Ο κληρικαλισμός δημιουργεί ασφυξία• ανάγει ένα μέρος του εαυτού του σ’ ολόκληρο τον ιερό χαρακτήρα της Εκκλησίας• μεταβάλλει τη δύναμή της σε ιερή εξουσία για να ελέγχει, να καθοδηγεί, να διοικεί• σ’ εξουσία για να επιτελεί μυστήρια, και γενικά, μετατρέπει την κάθε εξουσία σε «θεόσδοτη εξουσία»! Ο κληρικαλισμός αποσπά κάθε «ιερότητα» από τους λαϊκούς: αποδείξεις; το τέμπλο, η θεία Κοινωνία (μόνο κατόπιν αδείας), η Θεολογία...

Και όσο περισσότερο ο κληρικαλισμός «κληρικοποιεί» (η παραδοσιακή εικόνα του επισκόπου ή του ιερέα – που επιτείνεται από τα ρούχα του, τα μαλλιά του, κ.λπ., κι ο επίσκοπος από τις πανάκριβες στολές!), τόσο περισσότερο η ίδια η Εκκλησία θα εκκοσμικεύεται, θα υποτάσσεται πνευματικά σ’ αυτόν τον κόσμο. Στην Καινή Διαθήκη, ο ιερέας παρουσιάζεται ως ο ιδανικός λαϊκός. Σχεδόν όμως αμέσως μετά αρχίζει ο αυξανόμενος ριζικός χωρισμός του από τους λαϊκούς• κι όχι μόνο χωρισμός, αλλά αντίθεση κι αντιπαράθεση προς τους λαϊκούς…

Ο ιερέας αντί να είναι ο «τύπος των πιστών» (Α' Τιμοθ. 4, 12), εμφανίζεται με την εικόνα του «κυρίου πάσης ιερότητος» (master of all sacrality) που ξεχωρίζει από τους πιστούς, που διανέμει τη χάρη κατά βούληση.

Αυτή είναι η ρίζα της αντίθεσης στη συχνή θεία Κοινωνία από κάποιους κληρικούς – η προστασία της θείας Κοινωνίας με την εξομολόγηση, την άφεση, με την «εξουσία που μου έχει δοθεί...» κ.λπ. Είναι σαφές πως αυτός ο αγώνας μεγαλώνει τώρα υπό την επίδραση κάποιων κληρικών πού έχουν καταληφθεί από την εξουσία τους, από την «ιερότητά» τους. Τίποτε δεν απειλεί τόσο την εξουσία τους όσο η επιστροφή της Ευχαριστίας στην Εκκλησία, η αναγέννησή της ως το «Μυστήριο της Εκκλησίας», κι όχι ως ένα από «τα μέσα εξαγιασμού...».

Η τραγωδία της θεολογικής παιδείας βρίσκεται στο γεγονός πως νέοι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν ιερείς αναζητούν –συνειδητά ή ασυνείδητα– αυτόν τον χωρισμό, αυτή την εξουσία, αυτό το ανέβασμα πάνω από τους λαϊκούς. Η δίψα τους αυτή ενισχύεται και γεννάται από ολόκληρο το σύστημα της θεολογικής παιδείας, τον κληρικαλισμό. Πώς μπορεί να τους κάνει κανείς να καταλάβουν, όχι μόνο με το μυαλό τους, αλλά μ’ ολόκληρη την ύπαρξή τους, πως πρέπει ν’ απομακρυνθούν από την εξουσία, από κάθε εξουσία, η οποία υπήρξε ανέκαθεν ένας πειρασμός που προέρχεται πάντοτε από τον Διάβολο; Ο Χριστός μάς απελευθέρωσε απ’ αύτη την εξουσία –«εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης...» (Ματθ., 28,18)– αποκαλύπτοντας το Φως της εξουσίας ως εξουσία αγάπης και Ουσιαστικής αυτοπροσφοράς. Ο Χριστός δεν έδωσε στην Εκκλησία «εξουσία», αλλά το Άγιο Πνεύμα: «Λάβετε Πνεύμα Άγιον...». Η εξουσία, εν Χριστώ, επέστρεψε στον Θεό, κι ο άνθρωπος θεραπεύτηκε από το «διοικείν και διατάζειν».

Στο εξηκοστό πρώτο έτος της ζωής μου, ξαφνικά αναρωτιέμαι: Πώς τα πάντα έχουν τόσο πολύ διαστρεβλωθεί; Και φοβούμαι!»

amethystos είπε...

2.11 Κάτι δικό σου διαθέτεις; Η είσαι αφιερωμένος συλλέκτης τής τρίχας στό μάτι τού άλλου;

Ανώνυμος είπε...

2.22
αν μάλωνες και τους αλλους οπως μαλωνεις και μενα

το ιστολογιο σου θα ειχε σημερα καποια αξια!!!

amethystos είπε...

2.09 Αυτή η εκτρωπή, αυτή η αίρεση πατάει στήν αναλογία τού κλήρου μέ τήν υποτιθέμενη ιεραρχία τής Αγίας Τριάδος.

amethystos είπε...

Σκέψου εσένα καλύτερα φίλε μου. Είναι πιό ωφέλιμο.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Αμέθυστος , μολις πριν λιγο:

" αυτή η αίρεση πατάει στήν αναλογία τού κλήρου μέ τήν υποτιθέμενη ιεραρχία τής Αγίας Τριάδος."

Αρα ειχα δικαιο οταν πριν μέρες το εγραψα εδω περα;

Τουλαχιστον μου αναγνωριζεις οτι εχω καποια 'λογικη' στην σκεψη μου;

Αυτο ακριβως δεν ειπα; ΑΛΛΑ δεν ειχατε το θαρρος να παραδεχτειτε;

ΔΕΝ σας νοιαζει η Αριθμηση της Αγιας Τριαδας - σας νοιαζει ομως που με βαση αυτην την Αριθμηση ο Κληρος εχει εξουσια επι του λαου!

Να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, σωστα Αμέθυστε;

Τελικα:
τι μας ενοχλει;
Οτι ο Κληρος δεν κανει καλά την δουλεια του ή οτι υπαρχει κληρος;

Ποια ειναι η προταση;

Ας περασουμε στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΖΟΥΜΙ του ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΥΤΟΥ - Αμεθυστε, για σενα δουλευω!

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΕΑΣ; Ενας κληρικος της Ορθοδοξου Εκκλησιας;

Και για να κλεισουμε με χιουμορ:

"ΣΙΓΟΥΡΑ οχι οπως οι σημερινοι εκπροσωποι"!

Σε ακουμε Αμεθυστε, και σενα και τον Χαλαρωσε....

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, ευχαριστούμε για το κοκκαλοθραυστικό κείμενο το Σμέμαν. Μπορείς να δώσεις και παραπομπή; Από πού είναι; από το ημερολόγιό του;

Ανώνυμος είπε...

Το ζητουμενο ειναι πως ενω διαβαζετε -ουμε ολοι καθηγηταδες φτασμενους της πατερικης παραδοσης με κατεβατα θεολογικα,τα βαζουμε μεταξυ μας που αντι να κοιταξουμε ποια ειναι η αληθεια και να κανουμε διαλογους σοβαρους,εμεις κοιταμε να εχουμε μισος ο ενας για τον αλλον.
Αλλα οι εριδες για θεματα πιστεως σε καιρο αιρεσεως παντοτε θα υπαρχουν.
Ο αγιος Νεκταριος ομως ειχε πει πως το της αγαπης εργο προς παντας εκτος εκκλησιας ανεξαρτητως δογματων πρεπει να ειναι δεδομενο.Εμεις τι κανουμε;
Να σας πω;;
Οι αποτειχισμενοι καπελωνουν τους παντες διοχετευουν ψευδη προκειμενου να επιτυχουν την διακοπη μνημοσυνου του πατριαρχη....
Οι αιρετικοι βριζουν τους εντος πατερικους ως πουριτανους κλπκλπ ριχνουν και κανενα ηθος προς το πληρωμα προκειμενου να στηριξουν τον οικουμενισμο...
Και οι γοχ ξεκινωντας απο την αιρεση δεν δεχονται κανεναν νεοημερολογιτη ...
Και φυσικα οποιος τους κατσει στο ματι τον θιγουν ως αιρετικο και φυσικα ο αιρετικος αφου εχει εκπεσει ο αθλιος στην πιστη ειναι πανευκολο να εκπεσει και στο ηθος.
Υβριζοντας τον λοιπον στο ηθος θα εχει το φιλοτιμο να φυγει και να μην αγωνιστει στα της πιστεως και κανουμε και μερικους ,γενικα μιλαω να το πιστεψουν.διοτι αυτο το ανδραγαθημα μονον εκεινοι το εχουν.Οταν λοιπον καποιοι ιερεις πανε να υποστηριξουν τα τεκνα αυτα της εκκλησιας χυμανε να τα μαδισουν...βλεποντας και οι αλλοι που ειναι εντος παρασυρονται και αυτοι και δημιουργουνται εριδες και ζηλιες...η αγαπη ομως ου ζηλοι. Αλλα ουτε και ζητει τα εαυτοις αλλα τα των πολλλλλλλλων.
Λες και ο Κυριος εχει αδικησει τα παιδια του και δεν δινει ...αυτο και αν ειναι !
Δεν εχω να πω κατι αλλο. Πην

Ανώνυμος είπε...

Να το διευκρινισω λοιπον - διοτι φοβουμαι οτι πάλι θα απαντήσετε άλλα αντι άλλων:

Ενω το ιστολογιο σου Αμέθυστε εχει 10.000 σελιδες - δεν ειναι ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ να μην αφιερώνεις ουτε μιση σελίδα προτεινοντας μας πως θα ήθελες εσυ σημερα τον Κληρικο στην Ενορία;

Μην απαντησεις παλι με τις γνωστες υπεκφυγες σου - δεν τις εχεις βαρεθει;

Αμεθυστος: "Διαβασε φιλε κανενα πατερικο κειμενο, διαβασε την Πατρολογια και την Εγκυκλοπαιδεια του Σουδα και θα βρεις απαντησεις"

Ελεος - λυπησου μας!

Απλες μα ξεκαθαρες απαντήσεις δεν μπορεις να δωσεις;
Ή ντρεπεσαι;

Αν ειναι, πες τον Χαλάρωσε να απαντησει 'αντι εσου' - ο οποίος Χαλαρωσε πιο πανω μας προτεινει με "ΕΞΥΠΝΑΔΑ" να διαβασουμε λεει τον Συμεων τον Θεολογο και μετα θα βρουμε απαντησεις!

Και να πεις οτι ο Αγιος Συμεων εγραψε λιγα; Απο που να αρχισουμε και που να τελειωσουμε;

Ομως - καποιες φορες σκεφτομαι: μου αρκει που ΣΙΓΟΥΡΑ καποιοι αλλοι εχουνε διαβασει τον Αγιο Συμεων - σίγουρα εκεινοι θα εχουνε βρει λυσεις - οπότε τι μετραει η δικη μου αφεντιά μπροστα σε αυτους; Απολυτως τιποτα!

Αυτο ειναι το μΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ συμπερασμα που εξαγω απο ολα αυτα!

ΤΕΛΙΚΑ: πως τον θελετε τον Ιερεα;

Σας ακουμε!

:) :) :) : )

Ανώνυμος είπε...

Γραφει η Πηνελοπη:

"Δεν εχω να πω κατι αλλο. Πην"

Γιατι εσεις οι γυναικες οταν ΘΕΟΛΟΓΕΙΤΑΙ εχετε αυτην την ΑΥΤΑΡΕΣΚΕΙΑ;

περιμενε κανείς να πεις και τιποτα άλλο;

Μηπως κρεμομαστε με το ακουστικο και το στομα ανοιχτο επιτελους να σε ακουσουμε;

Μηπως αυτα που λες ειναι τοσο σημαντικα που τι θα καναμε αν δεν μας τα εγραφες;

Γιατι λοιπον κλεινεις με το "δεν εχω να πω τιποτα αλλο" - γιατι μηπως ειπες και τιποτα σημαντικο;

ΛΙΓΗ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ δεν βλαπτει μαντάμες!

Αλλα ετσι ειναι, δινει η μια δικαιο στην αλλη - και μετα ξεφευγετε - παιρνετε θαρρος και γραφετε καταβατά ολοκληρα - προσπαθωντας να καταλαβουμε τι θελετε να πειτε - δεν μας λυπαστε;

ΣΙΓΟΥΡΑ οχι!!!

Ανώνυμος είπε...

Γραφει πιο πανω ο ανωνυμος:

"Αμέθυστε, ευχαριστούμε για το κοκκαλοθραυστικό κείμενο το Σμέμαν"

Μην χαιρεσαι μονο και πολυ!!!
Κρατα και μια πισινη!

Μου φαινεται πρεπει καποια στιγμη να αρπαξω κανενα 'μαστιγιο' - εχει ξεφυγει η κατασταση!

amethystos είπε...

Σάν τόν Πορφύριο; Τό εγκρίνεις; Σάν τόν παπα- Κώστα τόν Στρατηγόπουλο;; Τί λές; Σάν άπειρους άλλους πού δέν υποδύονται τόν μορφωμένο θεολόγο, σού κάνει; Σάν τόν Ανανία Κουστένη;;Σάν τόν παπα-Σταμάτη τόν Σκλήρη;;

amethystos είπε...

3.37 Ρέ μάγκα ο Ζορρό είσαι;;

Ανώνυμος είπε...

3.40 !!!!!!!!!!!!!
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ο Αμεθυστος με παραδειγματα!

Δοξα σοι ο Θεός!

Μαλλον θα χιονισει!

Ζησαμε για να το ζησουμε και αυτό!

Τελικα μωρε δεν ειναι κακο παιδι ο Αμεθυστος - λιγο στριμωχμα θελει!

Θελει να τον προσεγγισεις με τροπο - και τότε θα στα πει όλα!

Καλο παιδι ειναι μωρε, απλα κάνει ορισμενες φορες σαν να του πηρανε το αγαπημενο του παιχνιδάκι και μετα απειλεί οτι δεν θα φαει το φαγητούλι του!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Ειπε ονοματα ο Αμεθυστος!

-------------------------

Ομως παρολο αυτα, ο Αμεθυστος πεφτει σε νεο λαθος!

Διοτι ετσι τι αλλο λεει απο αυτο που ισχυριζομουνα στο ιστολογιο του εδω και πολυ καιρο;

Οτι δεν φταιει η υπαρξη της Ιερωσυνης!
Χα!
Αλλα φταιει η κακή διαχειριση της!

Διοτι και οι ανω κληρικοι που ονοματησε ο Αμεθυστος ησαν Ιερεις της Ορθοδοξου Εκκλησιας - δεν ησαν ας πουμε λαικοι ή απλοι ενοριτες!

ΑΡΑ να υπαρχει η Ιερωσυνη αλλα να μην υπαρχει η αναξια ιερωσυνη!

"ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, για μια ακομα φορα σε ευχαριστω, δεν εχω άλλες ερωτησεις"!

Ανώνυμος είπε...

Αν μου πεις που κατάλαβες οτι ειμαι ο Ζορό, θα σου απαντησω και στα υπόλοιπα που θες να με ρωτησεις!

Σε ακουω!!!!

Ανώνυμος είπε...

3:36
Που ολο παραπονα εισαι...ιδου να πεις οτι θελεις ..
Το μονο που εχω να δοκιμασμενες καταστασεις,,,,οταν δεν υπαρχει επικοινωνια τι να την κανεις την κοινωνια.
Οταν αυτα που λεω δεν ειναι σημαντικα...καποιων αλλων ειναι που γραφουν και καλυτερα.
Διαβασε αυτων που εχουν κ αποσταγμα εμπειριας κ ασε τα δικα μου...
Το οτι επικρινεις τα δικα μου ως μη παραδεκτα τουτο σημαινει πως η δεν συμφωνεις με οσα γραφω η μπηκες για να κανεις επεισοδιο.Αν δεν συμφωνεις μπορεις να αναιρεσεις τις αποψεις μου .Αν παλι δεν μπορεις να επικοινωνησεις γυρνα σελιδα και γραφε τις αποψεις σου,θα τις ακουσουμε.Αν ομως μπηκες για επεισοδιο,γνωριζε πως δεν ειμαι διαθεσιμη.
Αποφασισε ελευθερα τι θελεις.
Δεν θα επανελθω.
Το οτι υπαρχουν δογματικες διαφορες δεν σημαινει πως πρεπει να χασουμε το νοημα της αγαπης ..ακομα κ αν ειναο ο αλλος ο τελευταιος ..π

amethystos είπε...

Η ιερωσύνη είναι διακόνημα δέν είναι διαχείριση. Η διαχείριση είναι όρος εξουσίας. Γίνομαι μάνατζερ τής εργασίας μου, τού εγώ μου.

amethystos είπε...

Λειτούργημα είναι ο δάσκαλος , ο γιατρός, ο πρόεδρος. Δίνω αυτά πού ξέρω σ' αυτόν πού δέν ξέρει.Ο Ιερεύς είναι διάκονος τής εκκλησίας--όχι τής κοινότητος- η οποία δέν είναι εκ' τού κόσμου τούτου.

χαλαρωσε είπε...

κοιτα φιλε το οτι σε χαρακτηριζω χαζοχαρουμενο, πραγμα το οποιο αποδεικνυεις, δεν πρεπει να σε στενοχωρει, θα πρεπει να σε στενοχωρει το γεγονος οτι εισαι ανεπαφος. Ο αμεθυστος σε εδειξε ξεκαθαρα τι εστι π. Ζησης, σκληρος κληρικαλιστης, κι εσυ τραγουδας παρεα με τον αλλο σου εαυτο.
Οταν σε μαθαιναν τραγουδακια στα κατηχητικα, οπου εγινε και αυτη η πετυχημενη λοβοτομη,προφανως σε εμαθαν οτι οι κακοι προτεσταντες δεν εχουν κληρο. Ετσι οπου βλεπεις να γινεται συζητηση περι κληρου ανακαλυπτεις προτεσταντες φαινεται. Ο ΚΛΗΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΜΙΑ ΠΟΙΜΝΗ. ΜΗΝ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΛΕΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ, ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΣ, ΟΚ ΕΩΣ ΕΔΩ;
ΝΑ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΒΑΣΙΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙΣ, ΔΙΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ CDS, ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΜΟΥ.

Ο π, Ζησης ειναι τραγικος διοτι: πρωτα πρεπει να διδαχθεις,λενε Πατερες και μετα να γινεις διδασκαλος. Η δε διδαχη που εννοουν οι Πατερες ειναι θεοδιδαχη και εφοσον υπαρχουν οι προυποθεσεις και η κοσμικκη γνωση κατι μπορει να βοηθησει. Δεν την αποκυρρητουμε.

Το να εισαγεις στην Αγια Τριαδα, οτι σου κατεβει στο κεφαλι, μας ποναει διοτι εισαγεις προσκομματα στην σωτηρια του γενους. Οι ενδεχομενες παρερμηνειες ή βολικες ερμηνειες της καθε εισαγωγης δημιουργουν το σημερινο κοσμο των αποκαλουμενο χριστιανικο.

Ετσι παει το πραγμα, καραμπουζουκλι. Αν συνεχισεις να κινεισαι στα ορια της υβρεως να μην πουμε περισσοτερα. ΜΟΙΑΖΕΙς ΣΤΗΝ ΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΑ. Τελος παντων, συνελθε και μην το παιζεις καποιος διοτι εισαι μπανανοφλουδα φιλε μου, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ.

Ανώνυμος είπε...

ωραία τα λέει ο Αμέθυστος στα τελευταία δυο σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

αυτός ο χαλάρωσε έχει βγει στη σύνταξη; φοράει ακουστικά;

Ανώνυμος είπε...

Καλα ολα Αμεθυστε, αλλα που τον βρηκες τον π Σταματη τον Σκληρη. Ενας μεταπατερικος, σκετος νεοτεριστης. Απορω πραγματι.

amethystos είπε...

Εμείς τόν γνωρίζουμε σάν ιερέα φίλε. Μπορεί νάχει καί παράπλευρες απώλειες, δέν αποκλείεται.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ, Αμέθυστε. Φθάνει.

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 17/02/15 3:45 μ.μ.

Ο Αμέθυστος και όσοι συμφωνούν μαζί του, δεν ισχυρίζονται ότι πρέπει να καταργηθούν οι ιερείς. Η ιερωσύνη είναι Χάρις που δίδεται από το Χριστό, πως είναι δυνατόν να την καταργήσουμε; Ούτε εξετάζουμε ποιοι είναι άξιοι ή ανάξιοι. Ας τα βρουν με το Χριστό, όσοι ιερουργούν αναξίως. Η διαστρέβλωση της έννοιας της ιερωσύνης από ορισμένους ρασοφόρους είναι το πρόβλημα.

Σύμφωνα λοιπόν με την πλάνη της εποχής, η ιερωσύνη είναι η Χάρις η οποία αγιάζει τα δώρα. Κάποιοι μάλιστα φτάνουν ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι "για να αγιαστούν τα δώρα χρειάζεται χειροτονία από κανονικό Επίσκοπο αλλιώς δεν υπάρχει ιερωσύνη". Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ίσως μπαρούφες που έχουν ακουστεί ποτέ. Η χειροτονία των ανθρώπων δίνει ...αέρα κοπανιστό όταν δεν συμβαδίζει με την ψήφο του Θεού. Τα δώρα τα αγιάζει ο ίδιος ο Χριστός και η ιερωσύνη είναι η Χάρις η οποία καθιστά τον ιερέα άξιο υπηρέτη του Μυστηρίου. Όλες οι ευχές που διαβάζει ο ιερεύς στη θεία λειτουργία αναφέρουν ως αγιαστή των δώρων τον Χριστό, όχι τον ιερέα. Ο Χριστός δεν έχει ανάγκη τον ιερέα για να αγιάσει τα δώρα. Για αυτό και ο άσωτος βίος ορισμένων ιερέων δεν αποτελεί κώλυμα για τον αγιασμό των δώρων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη Θεία Ευχαριστία προσεύχονται και άλλοι εκτός του ιερέως, ορατώς και αοράτως.

Οι άσωτοι και αμετανόητοι ιερείς δεν διαθέτουν Ιερωσύνη, δεν είναι ανεξάλειπτη η Χάρις της Ιερωσύνης, όπως και καμία άλλη Χάρις. Ο εξομολόγος μου, μου διηγήθηκε κάποτε την εξής ιστορία: Ένας ανάξιος ιερέας έριξε κατά λάθος τον Άρτο στο πάτωμα, τη στιγμή του μελισμού. Όταν έσκυψε να Τον σηκώσει, ο Άρτος είχε πάρει τη μορφή του βρέφους-Χριστού. Γυρίζει λοιπόν το βρέφος και λέει στον ιερέα: "Άσε με κάτω, καλύτερα στο πάτωμα παρά στα χέρια σου".

Γεώργιος

Ανώνυμος είπε...

Προς Γεώργιο:

Αρα η απορία μετατίθεται:

Οχι να καταργήσουμε τους Ιερεις, αλλα πως θα θέλαμε τους Ιερεις να ειναι , ωστε να μην τους κατηγορουμε για "αριθμηση" εντος της ΕΚκλησιας;

Διοτι το προβλημα απο εκει ξεκινησε: οτι το Ιερατείο εκμεταλλευεται την Αριθμηση της Αγιας Τριαδος προς ίδιον οφελος!

Πως λοιπον θα επρεπε να ειναι ενας συγχρονος Ιερεας, ωστε να μην μπορουμε να τον κατηγορησουμε ως 'εξουσιαστή' εντος του ναου;

Ακουμε ΠΡΑΚΤΙΚΑ παραδειγματα...

Ευχαριστώ!

amethystos είπε...

Συγγνώμη πού παρεμβαίνω πρίν τόν Γεώργιο αλλά δέν θά καταργήσω τήν ερώτηση νομίζω λέγοντας ότι πρέπει νά μήν πιστεύει ότι είναι σωσμένος, νά είναι εν' μετανοία, μετά φόβου Θεού.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε ανώνυμε, θέλουμε τους Ιερείς μας να έχουν συναίσθηση ότι αποτελούν τμήμα του λαού του Θεού και όχι μεσάζοντες μεταξύ Θεού και ανθρώπων, μόνο ένας τέτοιος μεσίτης υπάρχει, ο Χριστός. Να μην διδάσκουν ότι "χωρίς ιερείς δεν υπάρχουν Μυστήρια", όπως άκουσα σε ένα πρόσφατο κήρυγμα. Να μην κηρύττουν ότι ο Θεός αγιάζει τους ανθρώπους μέσω αυτών.

Σήμερα τα παραπάνω τα πιστεύουν δυστυχώς και πολλοί λαϊκοί. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο οι ιερείς να οδεύουν προς την απώλεια αλλά και οι λαϊκοί τελικά να μην σώζονται αφού η αντίληψη ότι ο παπάς δίνει τον αγιασμό καθιστά μη αναγκαίο τον πνευματικό αγώνα.

Στις ενορίες των αποστολικών χρόνων, όλοι οι Χριστιανοί ήταν μαθητές του Χριστού και ήταν όλοι τους εν δυνάμει ιερείς. Σήμερα δεν υπάρχουν μαθητές του Χριστού στις ενορίες. Στους 100 ενορίτες, οι 99 είναι ακατήχητοι και ο ένας έχει πτυχίο θεολογίας/ιερατικής σχολής ή είναι καλλίφωνος. Αυτός είναι και ο παπάς της ενορίας.

Δεν κατηγορούμε τους ιερείς αλλά κατηγορούμε αυτό που καταγγέλλει και ο π. Σμέμαν, τον κληρικαλισμό. Η αδιαφορία για τη Σωτηρία μας επιτρέπει σε αυτές τις κακοδοξίες να γιγαντώνονται.

Γεώργιος

amethystos είπε...

Αδαπητέ φίλε Γεώργιε, αυτή είναι η σύγχρονη τραγωδία μας.Καταργήσαμε τήν Χαρη τού Κυρίου, πού είναι διακονίας καί ταπεινοφροσύνης Χάρις, γιά τό Αγιο Πνεύμα. Ετσι στήν χειροτονία λαμβάνεται η χάρις τού Αγίου Πνεύματος, παρότι η εκκλησία ομολογεί τήν Χάριν τού Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Καί η κακοδοξία αυτή ολοκληρώνεται μέ τήν ψευτοδιδασκαλία ότι στό χρίσμα ο πιστός λαμβάνει όλο τό άγιο πνεύμα πού δικαιούται καί επομένως ο κλήρος στήν χειροτονία παίρνει κάτι παραπάνω καί γίνεται ανώτερος. Κατά συνέπειαν ο κλήρος αγαπά καί ο λαός πρέπει νά ακολουθεί τήν αγάπη τού κλήρου ακόμη καί στούς διαδρόμους τού Βατικανού. Τό θέμα είναι τρομακτικό αλλά νομίζουμε ότι αξίζει νά τό παλέψουμε καί νά τό φανερώσουμε.

Ανώνυμος είπε...

προς Γεώργιον:

Ρωτησα για πρακτικα παραδείγματα.
Το μόνο που ακουσα ειναι οτι ο Ιερεας να μην λεει οτι χωρίς αυτον δεν υπαρχει σωτηρία.

Ειμαι μια α' ηλικιας - εχω επισκεφτει 'χιλιάδες' Ναούς και Λειτουργιες και εχω ακουσει απειρα Κηρυγματα - ΟΥΔΕΠΟΤΕ θυμαμαι ποτέ Ιερεας να ειπε - ειτε εξ αμβωνος ειτε σε προσωπικο διαλογο: "χωρίς εμενα δεν προκειται εσυ ο απλος πιστός να σωθεις".

Εσας δηλ σας τυγχαινει αυτό καθε τόσο;
Μαλιστα - περίεργο!

Απο εκει και περα: εννοειται οποιος ιερεας ποτέ ισχυριστει οτι χωρίς αυτόν δεν μπορουμε να σωθουμε - αν το εννοει επι προσωπικου - εδω υπαρχει προβλημα - αυτό ομως δεν ειναι θεολογικο - ειναι ισως ψυχολογικο.

Αν παλι θελει να πει ο Ιερεας οτι "αν δεν ερχεστε στην ΕΚκλησια, δεν εξομολογειστε στον Ιερεα αλλά στις Εικονες στο σπιτι σας κλπ , τοτε δεν θα σωθειτε" - εδω εχει δικαιο!
Διοτι οταν εξομολογουμαστε στον Ιερεα, στον Θεόν τα λεμε - αυτη ειναι η ταξη που καθορισαν οι Πατερες μας!

Το οτι λαικοι πιστεύουνε, οτι αφου ο παπάς με σωζει αρα εγω δεν χρειαζεται να κανω Πνευμ. Αγωνα - αυτό 'αν θελω το πιστεύω'!
Εκτος αν βεβαια τον πιστό τον βολευει αυτό - τότε ομως το θεμα παει αλλου, στην πονηριά του λαικου και οχι στον κακο παπά!

Νομιζω δεν εχω αδικο σε αυτα που γραφω - ταπεινα το φρονώ...

Ανώνυμος είπε...

Προς Αμέθυστον:

Το οτι αγαπαμε τον κληρο δεν σημαινει οτι τον ακολουθουμε στο Βατικανο επειδή τον αγαπαμε!

Καλα ειναι να μην μπερδεύουμε τα μηλα με τα πορτοκάλια, διοτι τότε δεν γινεται αριθμητικη πράξη.

Παλεψε Αμεθυστε και φανέρωσε οτι νομιζεις, πολυ φοβαμαι ομως οτι ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Το ''συγχρονος'' δεν μου λεει τιποτα!
Για εμενα εχοντας γνωμονα το ευαγγελιο κ τους ΠΑτερες,
Ο ιερευς [αγγελικο ταγμα]
Να ορθοτομει τον λογον της Αληθειας και να μην ντρεπεται να το υπηρετει...να ειναι ετοιμος να κακοπαθησει για το ευαγγελιο οπως ο απ.Παυλος επειδη ο Θεος θα του δωσει την δυναμη.
Να αγωνιζεται για την δικαιοσυνη,την πιστη,την ειρηνη,την αγαπη μαζι με εκεινους που ομολογουν πως ανηκουν στον Κυριο.Ολα να τα υπομενει για χαρη ολων και οσων ειδικα θελουν και αγαπουν για να επιτυχουν και αυτοι την σωτηρια και να δοξασθουν αιωνια μαζι με Τον Χριστο!Να φυλαττουν την πιστη και να αγωνιζονται τον ωραιο αγωνα .Να αγωνιζονται να μη διαδιδονται πλανες αιρετικες μεσα στην εκκλησια επειδη υπαρχουν και απιστοι εξ αγνοιας και υπαρχουν κινδυνοι να ξεστρατησουν.Να γυμναζονται την ευσεβεια.Να συγγεντρωνουν την προσοχη τους στο ευαγγελιο και να ειναι ανυποχωριτοι στην παραδιδομενη διδασκαλια.Αν χρειαστει να ειναι παρων στην ομολογια της πιστεως με λογους και γραφη.Να συμβουλευουν τους αστατους,να στηριζουν τους αδυνατους στην πιστη,να ειναι ειρηνικοι και αψεγαδιαστοι ,να μην ενδιδουν σε τιποτε εφαμαρτο ,να εχουν μακροθυμια με ολους αλλα και να ειναι και αυστηροι εκει οπου χρειαζεται.Η ψυχη εχει αναγκη απο ολα και απο τα γλυκα και απο τα πικρα.Να λαμπουν σαν τον ηλιο απο αγιοτητα!
Ολα τα ιερουργικα ανηκουν στους ιδιους που πιστευω στην μεγαλυτερη πλειονοτητα ειναι σωστοι εκτος ολιγων εξαιρεσεων.
Οταν ομως ναυαγησαν στην πιστη εχασαν και την συνειδηση ,εξεπεσαν στο ηθος και προσεβαλλαν τον Θεο.
Αυτα γνωριζω.
Το κυριοτερο πασχουμε οχι απο αγαπη...αλλα απο πιστη με λογο και δυναμη.Και αυτο εκμεταλλευτηκε ο εχθρος της πλανης ωστε να πλανησει ολη την ορθοδοξια .Ο σεβασμος προς τον Θεο ενεχει και την ΟΡΘΗ-πιστη ομως. Εκτος της αγαπης.Αγαπη ομως χωρις φοβο Θεου δεν ειναι αγαπη αλλα αγαπολογια.
Καταληξαμε οχι στην ενοτητα της πιστεως αλλα στην αξιωση της Ρωμης να επιδειξουμε την ''θυσια ενοτητος'' και επισης εναν '' ηρωισμο' ωστε να ερθουμε σε κοινωνια ενοτητος με τις αλλες εκκλησιες εκτος χαριτος και να δημιουργηθει κατω απο την τιαρα του πα;πα και του πα;πικου πρωτειου η ανευ ορων ακαμπτη και απρουποθετη ενωση με την εκκλησια της Ρωμης ,η οποια απεργαζεται την παγκοσμια εξουσια του πα;πα εφ ολης της εκκλησιας.
Ε, ειναι να μην διαμαρτυρηθουν ο λαος και αυτοι που γνωριζουν και αυτοι που δεν γνωριζουν; Ποιος εχων νουν Κυριου θα ηθελε τετοιες ατασθαλειες;
Το λαμβανουν και αλλοι και λενε ο,τι τους ερθει ο νους τους..κατηγορωντας ολο το ιερατειο.εαν κανω λαθος συγχωρηστε με!π

Ανώνυμος είπε...

Αδελφή Πηνελόπη,
για μία ακομα φορά τα έγραψες πολυ ωραία!
Χαιρομαι αληθεια καθε φορα που σε διαβαζω! Μ.

amethystos είπε...

Βλέπεις Γεώργιε ο χριστιανός σήμερα δέν είναι μόνον ακατήχητος αλλά καί αγράμματος. Δέν γνωρίζει ούτε ανάγνωση. Καί αμόρφωτος, α-ήθης. Είδες πόσα κοράκια έπεσαν νά σέ φάνε. Ο Εσταυρωμένος αναβλύζει σέ νεκροταφείο, στό πιό ήσυχο πλέον μέρος τής κτίσεως καί πάνω στά βουνά, στόν τόπο διαφυγής μας.Η μνήμη θανάτου είναι κάτι σάν παραμύθι. Δέν μπορεί νά συνυπάρξει μέ τό εγώ. Είδες πόσα εγώ βγήκαν στή φόρα. Οι ερωτήσεις είναι στημένες παγίδες. Υπομονή καί επιμονή. Οι παπάδες έφτιαξαν πλέον καί τούς πιστούς τους.

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο Αμέθυστος:

"Οι ερωτήσεις είναι στημένες παγίδες."

Αρα τουλαχιστον ειναι εξυπνες; Διοτι τότε τι στημενες θα ητανε;

Αν ο Αμεθυστος το αναγνωριζει αυτό, εμενα δεν μου πεφτει λογος :) :) :)

Να ζορισω τον Αμεθυστο με τις ερωτησεις μου τις στημενες - και τι στον κοσμο !

amethystos είπε...

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ ΦΟΡΑ. ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Επίσης δεν έγραψα το 1.04
Δεν περίμενα να φτάσεις εκεί να πλαστογραφείς με το μονόγραμμα.Αυτό λέγεται ατιμία!
Δεν έχεις φόβο Θεού;;Λυπάμαι πραγματικά!
Mαρία Π.

Ανώνυμος είπε...

Το δις εξαμαρτειν ουκ ανδρος σοφου Αμεθυστεεεεε !

Ανώνυμος είπε...

1.07 Δεν ντρέπεσαι;; Δεν έχεις πάνω σου ίχνος τιμιότητας;; Σε καταλαβαίνω πάντα όταν γράφεις!

ΕΦΤΑΣΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ;;

Ούτε που πρόλαβα να διαβάσω τα σχόλια και γράφεις ότι συμφωνώ με την Πηνελόπη;;
Σηκώνω τα χέρια ψηλά με την περίπτωσή σου!!!
Μαρία Π.

Ανώνυμος είπε...

Μαρια να μη σηκωνεις τα χερια ψηλα.

Μακρια απο εμπαιχτες ...του θεου

Εφθασε στο σημειο να πλαστογραφησει την υπογραφη ...
Μιλαμε για τοσο φθονο...

Καταλαβαινουμε πως αυτοι οι ανθρωποι δεν εχουν φοβο θεου ουτε και εξομολογουνται σε παπα...διοτι εαν εξομολογουνταν θα τους εβαζε μεγαλο κανονα .Μια περιπτωση που ξερω 2 χρονια ακοινωνητος ο αλλος. Αλλα και εαν εξομολογουνται και δεν εξομολογουνται το θρασος και το χαλι τους ,να ξερεις αναξια κοινωνουν.

Επειτα μιλουν πως τους διωχνουν απο τα ιστιολογια...

Καλη σαρακοστη Μ
Καποιοι εχθρευονται τον ιδιο τον εαυτον τους...νομιζουν πως με τα ψιγματα κενοδοξιας θα παρουν το αιμα τους πισω.Και δεν καταλαβαινουν οι ταλαιπωροι πως τα οπλα μας ο λογος του Θεου εχει την δυναμη να ανατρεπει ψευτικους ισχυρισμους και οχι εμεις οι παναθλιοι...τοσο εκτος ειναι ..
Και ενω κοιταζουν να ευτελισουν ...αυτοευτελιζονται...π
Μακρια ...
Η εμπιστοσυνη κερδιζεται...
Λυπαμαι...

χαλαρωσε είπε...

μαλλον προκειται για μαλακισμενο στα ορια του οργασμου. Δεν εξηγειτε διαφορετικα διοτι και σε αλλη αναρτηση πλαστογραφησε το ονομα της κυριας Μ. Ειναι υποψηφιος για οσκαρ φαπας, διοτι ο ασχετος, ενω ο Γεωργιος, χαιρεις φιλε Γεωργιε καιρο ειχαμε να σε δουμε, του δινει πειστικες απαντησεις αυτος το χαβα του. Ειπαμε δεν εχει προσβαση στο περιεχομενο αλλα δεν εχει και προσληψη. Να με συγχωρεις αμεθυστε που αναφερομαι επι προσωπικου αλλα ο χαζοχαρουμενος εχει ξεπερασει την υβρι. Λοιπον χαζοχαρουμενε να ζητησεις συγγνωμη για την αμυαλια σου, διοτι ετσι θα εκληφθει εφοσον ζητησεις συγγνωμη, διαφορετικα αι στην ευχη της Παναγιας και κοιτα να συνελθεις. ΧΑΛΒΑ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΕΘΥΣΤΕ ΚΑΝΕΤΟΥΣ ΣΠΑΜ .
ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ,ΣΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΙΣΤΙΟΛΟΓΙΟ Η ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

Όποιος διαβάσει τα σχόλια από την αρχή θα δει πόση υπομονή έδειξε ο Αμέθυστος, ακόμα και σε χυδαιότητες. Δεν ανταπέδωσε τίποτα, και δεν αμύνθηκε ούτε καν στις προσωπικές κατηγορίες.Το ίδιο κάναμε και οι υπόλοιποι.Δεν απαντούσαμε όχι για λόγους υποτιθέμενης ανωτερότητας ή αξιοπρέπειας, αλλά καθαρά για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Μόνο ο "χαλάρωσε" είπε κάποια πράγματα και καλά έκανε, γιατί τελικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Προσπαθούμε να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.Όμως ο πνευματικός έλεγχος (με σωστό τρόπο) τελικά επιβάλλεται για να μπει και στον άλλο ένα φρένο (να μη νομίζει ότι είναι εντάξει).
Χθες, θυμήθηκα αυτό που είπε η Ελένη ότι στα χριστιανικά ιστολόγια μπαίνουμε για να χαιρόμαστε και όχι για να στενοχωριόμαστε! και είπα ΤΕΛΟΣ. Και σήμερα κάνει αυτό, και δεν ξέρω γιατί. Αφού ήξερε ότι θα το δω, ποιος ήταν ο σκοπός; Να με κάνει να θυμώσω; Nα πει μετά "ορίστε οι σημερινοί χριστιανοί, ΘΥΜΩΝΟΥΝ, άρα είναι ψεύτικοι!" Ειλικρινά, δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι του.Τέλος πάντων.
Νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε μεταξύ μας για τα ΠΑΝΤΑ, και να κάνουμε διάλογο, όταν ο σκοπός είναι η πνευματική αύξηση και κατανόηση. Όταν όμως υπάρχει προκατάληψη και ο σκοπός σου είναι να τσακωθείς, δε νομίζω ότι θα βρεις πολλούς διαθέσιμους είτε εδώ είτε στην πραγματική ζωή. Και η φυσική κατάληξη είναι να μείνεις μόνος σου, και ταυτόχρονα να κατηγορείς όλους τους άλλους.
Πηνελόπη, αδ. χαλάρωσε, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ και από μένα.
Μαρία Π.

Ανώνυμος είπε...

ο Αμέθυστος έχει δίκιο/