Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η πρακτική θεολογία του Αγίου Σιλουανού...



Ο άγιος Σιλουανός μας άφησε ένα πολύ πλούσιο θεολογικό υλικό. Υπάρχουν θέματα στην θεολογία του Σιλουανού που κανείς δεν είχε διατυπώσει στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο.

[Για παράδειγμα,] Λέει ότι υπάρχουν δύο μορφές ταπείνωσης: η μία είναι η ασκητική ταπείνωση, μέσω της μετανοίας, «είμαι χειρότερος από όλους» και η άλλη η θεία Ταπείνωση του Χριστού. Δηλαδή ότι είναι ίδιον του Θεού εκ της φύσεώς Του που είναι απερίγραπτος. Ποτέ δεν συνάντησα σε άλλους αυτή την διαφοροποίηση μεταξύ της ασκητικής ταπεινώσεως και της ταπεινώσεως που προσιδιάζει στον Θεό ως χαρακτηριστικό του. Ένα άλλο σημείο: Κανείς δεν μπορεί να αγαπά ολόκληρη την κτίση, κ.λπ. και να προσεύχεται για ολόκληρη την κτίση αν αυτό δεν γίνεται εν Αγίω Πνεύματι. Και η προσευχή για τους εχθρούς είναι χαρακτηριστικό αυτών που είναι φορείς του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτόν τον λόγο λέει ότι αυτός που δεν αγαπά τους εχθρούς δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον Θεό όπως πρέπει να τον γνωρίσουμε. Προσέξτε αυτό το σημείο. Γιατί το εκφράζει έτσι; Δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο σε κανένα πατερικό κείμενο…

Είναι σίγουρο ότι ο άγιος Σιλουανός είναι ένας άγιος που συγκαταχωρείται στην χορεία, στην παράδοση των μεγάλων πνευματικών Ορθοδόξων Πατέρων, αλλά...
έζησε και εξέφρασε αυτό που ζούσε με ένα τρόπο εντελώς πρωτότυπο. Επί πλέον γράφει για πράγματα εξαιρετικά βαθιά με λέξεις πολύ απλές. Αυτό που λέτε σχετικά με το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ διαφωτιστικό.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι μιλάει γι’ αυτό με έναν εντελώς φυσικό τρόπο. Από που προέρχεται αυτό; Από την εμφάνιση του Χριστού στην αρχή της ζωής του!… στην αρχή της μοναστικής ζωής του, όταν μετά την δοκιμασία, έβλεπε την αιώνια απώλειά του, για μια ώρα… πηγαίνει στον ναό και προφέρει αυτά τα λόγια: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με»! Και ο Χριστός του εμφανίστηκε σαν να ήταν Ζων. Ε λοιπόν! Ποτέ δεν αμφισβήτησα στο μυαλό μου την αλήθεια της εμφάνισης του Χριστού στον Σιλουανό. Γιατί; Διότι ήταν απλός –ένας στρατιώτης–έτσι δεν είναι; Αμέσως μόλις τελείωσε την στρατιωτική του θητεία, πήγε στον Άγιον Όρος, και βλέπει αυτό! Αλλά που είναι η απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια; Στο ότι άρχισε να προσεύχεται για τον κόσμο με όλο του το είναι!… Αν αυτός ο άνθρωπος ο τόσο απλός άρχισε να προσεύχεται με αυτό τον τρόπο, τι σημαίνει αυτό; Ποιά είναι η μαρτυρία ότι προσευχόταν αληθινά; Με κλαυθμούς, με όλο του το είναι, προσευχόταν για την σωτηρία του κόσμου…

Ζούσα στην Μονή, βυθισμένος στην απόγνωση για τον κόσμο, μετά τον πόλεμο… Είχα φύγει από την Γαλλία (το 1925) με το αίσθημα ότι όλη η Γαλλία ήταν βουτηγμένη σε μια βαθιά απελπισία. Τι ήταν αυτή η βαθιά απελπισία; Οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πιστέψουν στην Ανάσταση. Επομένως αμφιβάλλουν για τους ίδιους τους εαυτούς τους, για την επιβίωσή τους, γι’ αυτόν τον ανώφελο αγώνα. Και εμένα με βασάνιζε αυτό. Είχα παρατήσει την τέχνη για να γίνω μοναχός στο Άγιον Όρος, αλλά βίωνα αυτήν την μορφή απογνώσεως. Είχα πει αυτόν τον λόγο στον π. Βλαδίμηρο, διότι μόλις αυτή η απελπισία υποχωρούσε μέσα μου, η προσευχή μου έχανε την έντασή της. Μόλις γαλήνευα, δεν βίωνα πλέον αυτή την γαλήνη σαν μία ευτυχισμένη ζωή, αλλά σαν τον θάνατο. Μόλις αυτή η απελπισία ατονούσε μέσα μου έχανα την αίσθηση της υπάρξεως του αιωνίου Είναι. Δεν μπορούσα να βγω από αυτό το παράδοξο. Γι’ αυτόν τον λόγο είχα πει στον π. Βλαδίμηρο: «Κρατηθείτε στο χείλος της απελπισίας».

Τι σημαίνει αυτός ο λόγος: «Το να προσεύχεσαι για όλον το κόσμο είναι να χύνεις το αίμα σου»;
Είναι η καρδιά που υποφέρει, δεν είναι στα λόγια. Το μυστικό είναι εκεί: Όπου είναι η καρδιά, εκεί είναι η χαρά και το φως· έπειτα, ο νους ενώνεται με την καρδιά, αλλά η καρδιά είναι γεμάτη από πόνο, σαν να βγαίνει το αίμα από την καρδιά. Να αυτό που έχω καταλάβει: όταν προσευχόμαστε με αυτόν τον τρόπο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αυτό είναι σημείο ότι έχει δοθεί σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, σε μια υπόσταση, η χάρις να βιώσει το εξής: Μπορεί να φέρει εντός του και τον Θεό και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο Θεός και ολόκληρη η ανθρωπότητα είναι το περιεχόμενο της ζωής αυτού του προσώπου. Το να ζεις χριστιανικά είναι να πλατύνεις το περιεχόμενο της ζωής σου με έναν τρόπο πρωτοφανή!

Το Άγιο Πνεύμα είναι το Φως της αιωνίου ζωής· η πνοή του Αγίου Πνεύματος μέσα μας είναι η δύναμη της θείας αγάπης που εμπνέει στην ψυχή μια βαθιά συμπόνια για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εχθρών. Και η ψυχή αισθάνεται αυτή την αρχοντική αγάπη γεμάτη συμπόνια για τους εχθρούς δια μέσου της ενεργείας του Αγίου Πνεύματος ως μια κατάσταση εντελώς φυσική, μέσα στην οποία σβήνει κάθε εσωτερική πάλη και όπου βασιλεύει η θεία αρμονία. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον κάθε ένα από μας. Σύμφωνα με την διδασκαλία του αγίου Σιλουανού, του δόθηκε από το Άγιο Πνεύμα να γνωρίσει την θεότητα του Χριστού· γνώρισε τον Θεό εν Αγίω Πνεύματι. Το ομοούσιον του Υιού και του Αγίου Πνεύματος γίνεται περισσότερο αντιληπτό από το γεγονός ότι όταν το Πνεύμα, που εκπορεύεται εκ του Πατρός, επισκεφθεί αληθινά την ψυχή, η ψυχή βιώνει το σύνολο του περιεχομένου των εντολών του Χριστού. Γι’ αυτό τον λόγο, αν το πνεύμα που είναι μέσα μας είναι σε πλήρη συμφωνία με τις εντολές του Ευαγγελίου, τότε είναι πραγματικά το Άγιο Πνεύμα. Έτσι ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα αμοιβαίως μαρτυρούν ο ένας για τον άλλο.

Πηγή: Συζήτηση με τον γέροντα Σωφρόνιο για τον Άγιο Σιλουανό

(Πεμπτουσία από Μικρό Ωρολόγιο)

http://istologio.org
http://ahdoni.blogspot.gr/


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένας από τους μεγαλύτερους Αγίους!

Ανώνυμος είπε...

Βρισκόταν σε μεγάλο πένθος και απόγνωση για τον κατακλυσμό της αμαρτίας, και προσευχόταν με το κεφάλι στο χώμα για τη σωτηρία του κόσμου. Τότε εμφανίστηκε ο Κύριος και του είπε "Γιατί κλαις τόσο πολύ; Δεν ξέρεις ότι εγώ θα κρίνω τον κόσμο; Θα ελεήσω κάθε άνθρωπο που με επικαλέστηκε έστω και μία φορά στη ζωή του. Και όσοι πάσχουν για να τηρήσουν τις εντολές μου, αυτοί θα είναι οι φίλοι μου στη Βασιλεία μου".

Ανώνυμος είπε...

Ο αγιος Νηφων ομως ξαπλωμενος στα βραχια ειδε οραμα!
Ανοιξε ο ουρανος κ παρουσιαστηκε ο Ιησους με τους αγγελους,ειπε:
''Η ωρα της Κρισεως δεν θα αργησει να ερθη.Θα πληρωσουν οσοι προσκυνησαν τα ειδολα κ αρνηθηκαν εμενα.Οσοι ονομασαν θεους τις πετρες κ τα ξυλα,οι εχθροι μου οι ,...
Α ι ρ ε τ ι κ ο ι ,...που τολμησαν να με χωρισουν απο τον Π α τ ε ρ α μου κ υποβιβασαν σε κτισμα-τ το Παρακλητο Πνευμα.Οι σοδομιτες,που μολυναν τον αερα με τη βρωμια τους.Οι Ιουδαιοι,που ενω τους εδωσα ευκαιρια να μετανοησουν,δεν το εκαναν,οι κλεφτες,οι ασυνετοι,οι φονιαδες,οι μηνησικακοι,οι πορνοι,οι μοιχοι,οι τοκογλυφοι,οι φιλαργυροι,αυτοι που πιστευουν στην μετενσαρκωση κ μετεμψυχωση,οι μαντεις,οι αστρολογοι,οι μεθυσοι,οι γλεντοκοποι,,αυτοι που περιφρονουν τις θειες Γραφες τις γραμμενες απο το Πνευμα -μου,οι κληρικοι οι μη αληθινοι ποιμενες,αυτοι που διεφθειραν τον αμπελωνα μου μεσα στις εκκλησιες,οι μοναχοι που ζησαν με αμελεια,κλκλπ
-------
Στη Μοναχη Σωφρονια [Αυγ 1607]
Κατι απο την φοβερη οπτασια Τον Δεσποτη Χριστο,να στεκεται διπλα του κ δεξια η Υπεραγια Θεοτοκος και απο αυτη την πλευρα να ρεουν πολυτιμες πετρες και μαργαριτες.Εξηγησε ο αγγελος πως τουτο σημαινει το ελεος Του Θεου σε αυτους τους χριστιανους που εξομολογουνται που εχουν πιστη ασαλευτη και ειναι εναρετοι,που ειναι ελεημονες και αγαπουν τον Θεο κ τον πλησιον τους!Στα δε αριστερα ερεαν φλογοειδεις κομβοι,που σημαινουν τον θυμο κ την οργη η οποια κατερχεται στα σπιτια των αμαρτωλων που αδικουν τον πλησιον τους,αυτοι θα αποσταλουν στο αιωνιο πυρ μαζι με τους δαιμονες.
---
Λετε να ηταν παρηγορια στον αγιο Σιλουανο και οι πραγματικες κρυμμενες αποφασεις Του Θεου ,ωστε να τον παρηγορησει;;;πην

Ανώνυμος είπε...

Θέλω να πω κι εγώ μια γνώμη πάνω σε αυτά που λες Πηνελόπη, που τα έχω διαβάσει και προκαλούν μεγάλο φόβο όχι με την έννοια του κοινού συναισθήματος που ξέρουμε, αλλά όπως λέει ο γ. Σωφρόνιος της φρίκης να αποδειχτούμε ανάξιοι ενός τέτοιου Θεού.
Νομίζω λοιπόν ότι όταν λέει ο Κύριος ότι θα ελεήσει εννοεί ίσως, ότι θα κάνει τα πάντα μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσει τον αμαρτωλό. Θα μεταχειριστεί όλους τους τρόπους για να τον φέρει σε μετάνοια, χωρίς όμως να παραβιάζει την ελευθερία του.
Κάποια στιγμή όμως το χρονικό περιθώριο τελειώνει και η ανθρώπινη επιλογή, επισφραγίζεται με μια μόνιμη κατάσταση.
Έχω διαβάσει ότι οι Πατέρες λένε ότι ο Θεός "ουδένα κολάζει", ούτε είναι δυνατόν να είναι ο Δημιουργός της κόλασης όπως την φανταζόμαστε. Γιατί ο Θεός είναι Αγάπη. Η Κόλαση λένε ότι είναι μια φρικτή ψυχική κατάσταση, οριστικού χωρισμού από τον Θεό. Θα Τον βλέπουμε όλοι αλλά κάποιοι θα μετέχουν στην Ζωή Του και κάποιοι όχι. Και αυτοί θα έχουν τα πάθη χωρίς να έχουν τον τρόπο να τα πραγματοποιήσουν.
Ακόμα διάβασα ότι αν ήταν η Κόλαση μια φωτιά εξωτερική, και μια τιμωρία, θα ήταν πολύ πιο "εύκολα" τα πράγματα γιατί θα υπήρχε η "ικανοποίηση" τουλάχιστον μέσα στον άνθρωπο, του αισθήματος της δικαιοσύνης, ότι "έφταιξα και πληρώνω". Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι μια κυριολεκτική Φρίκη ότι Κάποιος με Αγάπησε πολύ, μου έδωσε τον Εαυτό Του, μου έδωσε τα πάντα, κι εγώ είμαι τόσο αχάριστος, τόσο αναίσθητος, και πορωμένος, και έχω τόσο "πονηρή καρδία απιστίας" ώστε δεν ανταποκρίθηκα.. Μ.Π.(κάποιο πρόβλημα υπάρχει σήμερα και δεν μπόρεσα να το στείλω με ιμέιλ).

Ανώνυμος είπε...

Ναι ναι το εχω βρει και εγω αυτο που ειπες αλλα εχει και πιο βαθος το ζητημα..κ αλλου βρηκα,..''και θα γινουν ολοι οι αμαρτωλοι καταμαυροι και θα μυριζουν ανυποφορα απο τη δυσωσμια της αμαρτιας..τω σωμα των δικαιων θα ειναι πνευματικο,δεν θα πονα,ουτε θα αρρωσταινει..η μοναδικη ευχαριστηση θα ειναι η ωραιοτητα του θειου Καλλους και η παραδεισια χαρα,θα αστραφτουν οι δικαιοι!
Το διαλαλει η εκκλησια μας την ημερα της Μεταμορφωσης''την τωνβροτων εναλλαγην την μετα δοξης Σου Σωτηρ εν τη δευτερα κ φρικτη της σης ελευσεως δεικνυς''..
Δεν θα υπαρχει η ''επιθυμια'',βρηκα αλλου[της κοιλιας κλπκλπ] ,θα υπαρχει η χαρα,η Παρουσια Του Θεου!Μακαρι να αξιωθουμε!Και αλλου στον Ησαια ''πτεροφυησουσιν ως αετοι'' Ησ.40''31,θα πετουν σαν τους αετους,θα περπατουν πανω στα νερα,οπως ο Χριστος τη λιμνη Γενησαρετ.οπως το αναστημενο σωμα Του Κυριου που βγηκε απο το Μνημα,θα ειναι τα σωματα των δικαιων.Και αλλου βρηκα πως δεν θα υπαρχουν ηλικιες,ολοι θα εχουν την ιδια.''ηλικια μια μια παντες γεννησονται''[Τριωδιον Κυριακη της Αποκρεω]..τριαντα τριων ολοι ,την ηλικια Του Κυριου.
Θα συμφωνησω πως ο Θεος ειναι Αγαπη,
Ακουγοντας ομως ο προτεσταντης ο Ιαχωβας κλπ πως θα ελεησει οποιον τον επικαλεστει,θα πει '' Α, ωραια! Και εγω εχω μεριδειο σε αυτη τη χαρα''
Αλλα υπαρχει και αλλο βαθος ,πλατος κ υψος,που ισως να μη πρεπει να ερευνησουμε,ας αρκεστουμε σε αυτα που μας προσφερει η πειρα Πατερων κ Αγιων!
Ωραια τοποθετησες το θεμα,μου αρεσε Μαρια!πην

Μαρία Π. είπε...

Όλα αυτά που περιγράφεις είναι θαυμαστά και πέρα από την φαντασία μας, είναι όπως λέει ο Απ. Παύλος "όσα μάτι ανθρώπου δεν είδε και αυτί ανθρώπου δεν άκουσε και σε καρδιά ανθρώπου δεν ανέβηκαν".. Και μόνο αν δούμε την Δημιουργία, το Σύμπαν και την απίστευτη ομορφιά αλλά και τις τρομερές ακραίες πραγματικότητές του, νιώθουμε δέος. Έλεγε κάποιος για να δικαιολογήσει την πίστη του στην ύπαρξη εξωγήινων "γιατί τόση σπατάλη χώρου στο Σύμπαν; υπάρχει σίγουρα ζωή αλλά και πολιτισμός σε άλλους πλανήτες.." Ομως εμείς διαβάζοντας απλά και μόνο τους ψαλμούς βλέπουμε τι θέλει να πει ο Θεός με αυτή την "σπατάλη χώρου".. "όσο απέχει ο ουρανός από την γη, εκραταίωσεν Κύριος, το έλεος Αυτού επί τους φοβουμένους Αυτόν.." Αυτή είναι η μία όψη, "του ελέους".. και η άλλη είναι η μηδαμινότητά μας μπροστά Του.. η αμελητέα ποσότητά μας.. που επέτρεψε να τη δούμε αυτό τον τελευταίο αιώνα που η ανθρώπινη αλαζονία έφτασε στο απόγειό της αφού καταφέραμε να βγούμε εκτός γης και να κατακτήσουμε (υποτίθεται) το διάστημα..
Η περιγραφή των κολασμένων ενώ είναι πέρα για πέρα αληθινή, άσχετα αν οι εικόνες που χρησιμοποιούνται είναι ανθρώπινες για να γίνουν κατανοητές, επειδή όμως είναι δυσάρεστες, είναι πλέον ανεπιθύμητες και "απαγορευμένες" στα κηρύγματα.. Η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν έχει πίστη και ελπίδα σωτηρίας, δεν προσεγγίζεται με τίποτα μέσω του φόβου (με την καλή έννοια).. Όλοι σήμερα θέλουν να ακούνε ευχάριστα.. το ζητούμενο είναι "να περνάς καλά".. Ο Κύριος λέει για τον Ιωάννη τον Βαπτιστή ότι δεν τρώει και δεν πίνει και λέτε ότι έχει δαιμόνιο, ενώ για τον Υιό του ανθρώπου ότι είναι άνθρωπος που τρώει και πίνει και κάνει παρέα με αμαρτωλούς.. Ούτε κλαίτε με την ασκητική κατάσταση της μετάνοιας, ούτε γελάτε με την φιλάνθρωπη προσέγγιση, μακροθυμία και το έλεος του Κυρίου..
Και σκέφτομαι μερικές φορές μήπως ο Θεός ως έσχατη προσπάθεια να σώσει όσους μπορεί σ΄αυτή την εποχή του άθεου ανθρωπισμού και του "θανάτου" του Θεού, χρησιμοποιεί ακόμα και την σύγχρονη θεολογία που είναι ένα μίγμα με ψυχολογία και κοινωνιολογία.. Μπορεί να κάνω λάθος.. αλλά βλέπω πως σκεφτόμαστε και πως ζουμε σήμερα.. δεν έχουμε καμία σχέση με τους Χριστιανούς του παρελθόντος. Ούτε ο φόβος πιάνει, ούτε η ηθικολογία, ούτε ακόμα και η ελπίδα στην αιώνια ζωή και σε αυτά που ετοίμασε ο Κύριος "εις τους αγαπώντας Αυτόν".. Έτσι μένει κάτι τελευταίο, η θρησκευτική "ψυχανάλυση" και η περιστροφή γύρω από το είδωλό μας. Μακάρι τουλάχιστον μερικοί ξεκινώντας από κει να οδηγηθούν σιγά σιγά στον αληθινό χριστιανισμό..
Δεν βοηθάει τίποτα, οι αξίες έχουν καταρρεύσει και έχει μείνει ένας απόηχος μιας παράδοσης η οποία σιγά σιγά περιορίζεται κι αυτή στα λεγόμενα έθιμα. Έχουμε γίνει σάρκες..
Να πούμε όμως και κάτι ελπιδοφόρο, ότι γύρω στο 1960 πίστευαν ότι είναι η τελευταία γενιά που υπήρχε η πίστη στον Θεό.Θεωρούσαν ότι είναι θέμα χρόνου να εξαλειφθεί εντελώς. Όμως αυτό δεν έγινε.. Αντίθετα βλέπουμε έξαρση της θρησκευτικότητας ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει και κάποια ακραία και νοσηρά φαινόμενα (δεν εννοώ τους τζιχαντιστές.. αυτοί δεν θεωρούνται καν άνθρωποι με την αληθινή έννοια)..
Πιστεύω ότι ο Θεός θα βρει τον τρόπο να σώσει όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους που Τον αναζητούν με ειλικρίνεια και αγαθότητα, ακόμα και αν προσωρινά βρίσκονται σε λάθος δρόμο.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω η αληθεια εχει αξια ειτε την κηρυσσειςμε τροπους μαλακους,ειτε με πιο αυστηρο τονο.Η αληθεια ειναι μια καιοχι αλλη και αλλη και αλλη.Ειχα μελετησει κατι σημαντικο.Η κληση στο σωτηριολογικο δρομο Της Ορθοδοξου πιστεως απευθυνεται προς ολους,αλλα αλλοι εχουν τη θεληση,αλλοι οχι ακομη,αλλοι καθολου.Οταν καποιος αδελφος πρεπει να διευκρινησει πως η Πιστη εξαρταται απο την θεληση....αυξανει με τη Μελετη τη Ζωη και τα Μυστηρια και υπακουοντας στην αληθεια λαμβανει τη σωτηρια.Ομως,δεν θελουν ολοι!Ωστοσο ομως,η Αληθεια πρεπει να λεγεται!
Οσον αφορα τον κοινωνιολογικο κ ψυχολογικο τροπο που καποιοι διδασκουν τη σημερον,ευχαριστω δεν θα παρω.
Δεν μου αρεσει ο τροπος.μπορει να κανω λαθος,Κηρυγμα απο κηρυγμα εχει διαφορα.
Απο ολους παιρνει κανεις!Ολοι κατι εχουν να προσφερουν.Ομως με τα ψυχολογικα κηρυγματα αρχισαμε να ξεφευγουμε εκκλησιολογικα και πιασαμε τα προβληματα.
Τα προβληματα ομως,απο τα αμαρτηματα προερχονται.Καταντουν οι πιστοι να εξομολογουνται τα προβληματα,τα οποια προβληματα,δεν τελειωνουν.Χωρις θλιψεις με τι εισητηριο θα πας στον Ουρανο;
Η εκκλησια δεν μπορει να κανει διαχωρισμο σε πιστους και απιστους ,απο τη στιγμη που οι πρωτοι με την υπερηφανεια τους ευκολα μεταπηδουν στην δευτερη σειρα ...οι δε δευτεροι ευκολως μπορουν να κανουν αλματα πολλα με την μετανοια,τη ζωη,και την πιστη κ ελπιδα.Ποτε ομως θα μαθουν να μπαινουν στη ριζα του δενδρου και να ρουφουν τις αληθειες των δογματων οταν ο αλλος σου μιλα για ψυχολογια;;;Πως θα σταθεροποιηθη η πιστις του χριστιανου οταν δεν καλλιεργησει καποιες αρετες;Πως θα εισπραξει Χαρη και αλλη χαρη ως ενισχυση,οταν μαθαινει ας πουμε κοινονιολογικα την Ορθοδοξια;Και σιγουρα και η Λατρευτικη Ζωη,επιφανειακη θα ειναι!
Ετσι,ο καθενας εχοντας τις δικες του επινοησεις,προσερχεται στο Ιερο Μυστηριο φορωντας ασεμνα ρουχα ,βαφει το στομα και ανοιγει να λαβει Τον Κυριο..Μωρα τα εχουν με το τιραντακι,γδυτα σχεδον το καλοκαιρι να τα πανε να κοινωνησουν,με την τελευταια λεξη της μοδας...
Ποιος αλλος μπορει να διδαξει την ευσεβεια στην Εκκλησια;;;Ποιος τη Δικαιοσυνη;;;
Δικαιοσυνη,αυτη η δικαιη ανθρωπινη συμπεριφορα!
Πραξεις που χαρακτηριζουν την πιστοτητα στο Νομο!που συμβαδιζουν με τον εντιμο βιο!
Αυτη που πρεπει να εχει ο ανθρωπος μαζι με την αγαπη,αυτα που επιθυμει το θελημα Του Θεου! Ορθη συμπεριφορα!
Μια ζωη ολο δικαιοσυνη ....που τελειωνεται απο Τον Θεο!
Ενα κηρυγμα επιφανειακο,που δεν εχει τη δυναμη του λογου ουτε και την αληθεια των δογματων πιστευω και συγχωρησε με,
Πως οδηγει τον πιστο σε μια ,...
''Παθητικη προσμονη''..
Θυμηθηκα τον μακαρ.επισκοπο Αυγουστινο Καντιωτη,οταν μιλουσε σιωταν ο αμβωνας...
Σου περνουσε την αληθεια στην καρδια απευθειας!Δεν εχω αφησει ομιλιες του!
Ωραιος ανθρωπος του Θεου!
Καληνυχτα!πην

Μαρία Π. είπε...

Η αλήθεια είναι μία, όπως το είπες. Ο Απ. Παύλος έλεγε ότι δεν μιλάει με λόγους ανθρώπινης σοφίας αλλά κηρύττει "Ιησούν και τούτον Εσταυρωμένον". Η Αγία Γραφή και τα ασκητικά και πατερικά κείμενα είναι το καθαρό νερό, που ξεδιψάει την ψυχή και προκαλεί πληρότητα γιατί είναι η αλήθεια, χωρίς νοθείες και προσθήκες.
Ο Θεός είπε στους Εβραίους την τελευταία νύχτα πριν την Έξοδο, να φάνε τον αμνό "οπτό εν πυρί", και τους τόνισε όχι βραστό ή μαγειρεμένο με διάφορα υλικά. Αυτό δείχνει την καθαρότητα (χωρίς καμία ανάμιξη, χωρίς τις "αλχημείες" του κάθε "μάγειρα") με την οποία πρέπει να προσλαμβάνεται ο Κύριος, και η διδασκαλία Του. Και φυσικά μαζί με τα άζυμα (την αγνή και καθαρή ζωή χωρίς τη ζύμη της κακίας) και τα πικρά χόρτα (που είναι οι θλίψεις και οι πειρασμοί, που προστατεύουν τον άνθρωπο από την υπερηφάνια, και τον δένουν με τον Κύριο)..
Κάποιοι έχουν καρδιά δεκτική, ας το πω έτσι, και φυσικά Πίστη, και λένε "ναι και αμήν". Κάποιοι άλλοι αν διαβάσουν π.χ. "ο δούλος να υπακούει στον αφέντη του όπως στον Κύριο", ή κάποια άλλα πράγματα που θεωρούνται ακραία, σκανδαλίζονται, ενοχλούνται.. Χρειάζονται εξηγήσεις της ψυχολογίας για όλα τα θέματα..
Ο ένας άνθρωπος επειδή πολύ απλά αγαπάει πολύ τον Χριστό, δέχεται τα λόγια Του,(για τον μόνο λόγο ότι τα ειπε Εκείνος), άσχετα αν δυσκολεύεται ή όχι να τα τηρήσει, ενώ ο άλλος που είναι χλιαρός, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί θα πρέπει να τα δεχτεί.
Είμαστε στη εποχή του ορθολογισμού, όπου όλα πρέπει να περάσουν από το κόσκινο του μυαλού και της λογικής.Έτσι αρχίζουν τώρα με την επιστήμη της ψυχολογίας να εξηγούν την Αγία Γραφή, για να μπορέσουν να πείσουν.. για να ανεβάσουν (υποτίθεται) το επίπεδο του κηρύγματος. Η Πίστη εκλείπει και αντικαθίσταται από την ψυχολογική ερμηνεία και την έρευνα..
Βέβαια για να μην είμαστε σε όλα αρνητικοί, νομίζω ότι από παντού μπορείς να πάρεις πολλά πράγματα (όπως σωστά είπες), αρκεί να μπορείς να ξεχωρίσεις το αληθινό.
Όλο το προβλημα είναι αυτό που είπε ο Απ. Παύλος ότι "στις έσχατες μέρες, δεν θα υποφέρουν την υγιή διδασκαλία και θα επισσωρεύσουν διδασκάλους κατά τις επιθυμίες και ορέξεις της πονηρής τους καρδιάς, γαργαλιζόμενοι τη ακοή", όπως στην άλλη ανάρτηση που λέγαμε για τα θέματα της ομοφυλοφιλίας και την μοντέρνα προσέγγιση που επιχειρείται.
Τελικά υπάρχει ένας τρόπος να πεις την ΜΙΑ αλήθεια και όποιος ακούσει; (ας είναι μόνο ένας). Υπάρχουν και άλλοι τρόποι οι οποίοι θα ελκύσουν περισσότερους ανθρώπους; Kαι το βασικότερο είναι αν αυτοί οι άλλοι τρόποι έστω και μέσω λαβύρινθων μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση ή αν δημιουργήσουν έναν κίβδηλο χριστιανό, ένα υποκατάστατο, που πλέον δεν θα ψάχνεται κιόλας, γιατί θα νομίζει ότι είναι εντάξει, ώστε να έχει πιθανότητες να βρει την αλήθεια..
Καληνύχτα και από μένα..