Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ρήματα Ζωής: Ας το βρει από το Θεό

20150609-4 
Η έκφραση “ας το βρει από το Θεό” είναι κατάρα με ευγένεια. Δεν επιτρέπεται σε Χριστιανό, γιατί ο Χριστός δε μας δίδαξε τέτοιου είδους αγάπη. Όσοι είναι κοντά στο Θεό δεν καταριούνται, γιατί δεν έχουν κακία, αλλά όλο καλοσύνη. Έτσι, ό,τι κακό κι αν πετάξει κανείς σε αυτούς τούς αγιασμένους ανθρώπους, αγιάζεται κι αισθά¬νονται μεγάλη, κρυφή χαρά.
Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης 

.pemptousia

.diakonima

32 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που ο όσιος Παίσιος είναι πιο ανεξίκακος από τον Απόστολο Παύλο ο οποίος στην Β προς Τιμόθεο επιστολή του γράφει:" Αλέξανδρος ο χαλκεύς πολλά μοι κακά ενεδείξατο, αποδώη αυτώ ο Κύριος κατά τα έργα αυτού¨ (κεφ. 4, στιχ.14). Μετάφραση: ο Αλέξανδρος ο χαλκουργός μου προξένησε πολλά κακά. Ας του αποδώσει ο Κύριος σύμφωνα με τα έργα του".

amethystos είπε...

Γιά πρόσεξε τήν έκφραση, κατά τά έργα αυτού. Γιατί μεταφράζεις μέ άς; Η ευχή είναι η κατάρα. Δέν αποδίδεις σωστά τό κείμενο, γιά τούς γνωστούς λόγους.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, η απόδοση στα νέα ελληνικά δεν ήταν δική μου. Ήταν του Ιωάννη Κολιτσάρα, εκδόσεις ΖΩΗ.Βιάστηκες πάλι να βγάλεις τα συμπεράσματα που σε βολεύουν. Η αλήθεια είναι ό κάθε άνθρωπος πάντοτε, λαμβάνει κατά τα έργα του, δηλαδή, πάντοτε, αργά ή γρήγορα, εισπράττει τις συνέπειες των κακών πράξεων του, γι αυτό και δεν τον συμφέρει ούτε ψέματα να λέει, ούτε κακίες να ανταποδίδει, ούτε να σκάβει με δόλιους τρόπους τον λάκκο του διπλανού του.

amethystos είπε...

Γιατί ο Κολιτσάρας είναι έγκυρος; Ο Απ. μάς λέει ότι υπάρχει πνευματικός νόμος. Η κατάρα δίνεται γιά τούς λόγους, όχι γιά τά έργα. Οπως συμβαίνει σήμερα.Εν είδει επιχειρήματος.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ο Κολιτσάρας δεν είναι έγκυρος. Νομίζω μόνον ο Αμέθυστος είναι έγκυρος.

amethystos είπε...

Ας εμπιστευθούμε τό κείμενο καλύτερα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν εμπιστεύομαι το κείμενο, με πείθει η απόδοση του Κολιτσάρα. Πρέπει να ντρέπομαι γι αυτό, αδελφέ μου;

amethystos είπε...

Ας γνωρίζουμε όμως ότι δέν είναι τό ίδιο, δέν ταυτίζονται.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ''ΑΠΟΔΩΗ''ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΣ ''ΑΣ ΑΠΟΔΩΣΗ''
ΝΟΜΙΖΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Η ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΕΝΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ''ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΗ ΓΙ'ΑΥΤΟΝ''
ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ,ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΟΝΟΝ Ο ΘΕΟΣ.
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΑΓ.ΠΑΙΣΙΟΣ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΔΙΑΒΑΤΕΣ.
ΣΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ 3ο ΔΙΑΒΑΤΗ,ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ,ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΣΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΑΧΟΣ?
ΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΙΤΣΑΡΑ.
ASLAN

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ναι.Ό,τι πεις εσύ, αδελφέ μου.

Ανώνυμος είπε...

Προς 7.57

Μερικοι σκανδαλοποιοι, οπως ο Αλεξανδρος ο Χαλκευς,ο Υμεναιος και Φιλητος και δημητριος ο αργυροκοπος,αντιστεκονταν στο κηρυγμα του Παυλου σκανδ αλιζομενοι.Ο Αποστολος οχι μονον καταφρονησε το σκανδαλον αλλα τον μεν Ελυμα υιον διαβολου ονομασε,τους αλλους σαταναδες,ως αντικειμενους στο θελημα Του Θεου διοτι κατα την ερμηνεια του Χρυσορημωνος Ιωαννη περι αυτων
Ισχυει το ρηθεν ''εδοθη μοι σκολοψ τη σαρκι,αγγελος σαταν,ινα με κολαφιζη''.
Εμποδιζε ο Πετρος τον Κυριο μη παθει κ αποθανει''Ιλεως σοι Κυριε,ου μη εσται σοι τουτο''.Ματθ 16-22]
Ο Κυριος ομως επεπληξε αυτον ''υπαγε οπισω μου σατανα,οτι σκανδαλον μου ει,οτι ου φρονεις τα του
Θεου,_αλλα τα των ανθρωπων''..και ο αγιος Νικοδημος ο αγιορειτης ερμηνευει πως οποιος εναντιωνεται
Στο θελημα Του Θεου ομοιαζει ως δευτερος διαβολος,δηλαδη αυτος δημιουργει το πραγματικον σκανδαλο
Και οχι αυτος που φυλασσει το θελημα Του Θεου.
Τωρα εαν καποιος μιλα το λογο Του Θεου και ο αλλος ξεσηκωνει τον κοσμο ολον,ας το αφησουμε στον Δικαιοκριτη!
Για τις καταρες,ξερω καποιον που ετρωγε ξυλο απο τον πατριο του και αγανακτουσε χωρις να καταριεται,
Η αγανακτηση ομως επεφτε στο κεφαλι του κακου.
Οταν εισαι χριστιανος,αυτα τα θεωρεις πειρασμους και αν και προσπαθεις με λογους και με πολλους τροπους να θεραπευσεις τον αλλον αλλα και με την αγαπη!
Οι καταρες δεν ειναι δειγμα ορθοδοξης συμπεριφορας.Ξερω καποιον που καταριωταν την νυφη της κ την μητερα αυτης να τελειωσουν τη ζωη τους στ νοσοκομειο του Μεταξα,το αντικαρκινικο.
Αποτελεμα; Γεμισε η ιδια καρκινο !
Αντε καλημερα καλα να ειστε!π

Ανώνυμος είπε...

αγαπητή ή αγαπητέ π.ΠΟΙΟΣ καταριέται το μπλογκ του Αμέθυστου και τι ΑΚΡΙΒΩΣ του λέει;
Γράψε μας να μάθουμε και μεις διότι είμσατε σε ΑΠΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗ.

amethystos είπε...

Οι Απόστολοι είχαν λάβει διάφορες εξουσίες από τόν Κύριο.Διώξτε τόν πόρνο λέει στούς Κορινθίους, γιά νά τόν κρίνει ο Κύριος σάν ειδωλολάτρη καί όχι σάν χριστιανό.Εάν επιθυμούσε τήν τιμωρία τους θά τούς τιμωρούσε, είχε τήν εξουσία. Οταν ο άνθρωπος δέν ακούει τόν Λόγο τού Κυρίου, παραμένει στήν αγκαλιά τού Εωσφόρου ή επιστρέφει σ' αυτή. Καί κρίνεται σύμφωνα μέ τίς πράξεις του, όχι σύμφωνα μέ τήν πίστη του καί τήν προαίρεσή του. Προσωπικώς εάν ήταν ανάγκη μεταφράσεως θά τό μετέφραζα μέ τό θά καί όχι μέ τό άς. Η Ποίηση δέν μεταφράζεται.

amethystos είπε...

ΕΣΥ!

Μαρία Π. είπε...

Noμίζω ότι η ερμηνεία που δίνει ο ΑSLAN στην φράση αυτή είναι η σωστή, δηλ. ας αφήσουμε τον Θεό να αποφασίσει.Όπως και στην επ. προς Κορινθίους λέει για κάποιον να τον παραδώσουν στον Σατανά για να σωθεί η ψυχή του, εννοεί να του φέρει ο Σατανάς πειρασμούς και ταλαιπωρίες και όχι να τον πάρει στην κόλαση. Οι ερμηνείες κατά γράμμα οδηγούν σε παρερμηνείες. Γι΄αυτό μιλάμε για συνάφεια της Αγίας Γραφής. Ο Απ. Παύλος λέει στους χριστιανούς να προσέχουν την κατατομή, δηλ. την επιλεκτική χρήση, η οποία φυσικά οδηγεί στις αιρέσεις. Εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι τον Άγιο γέροντα Παϊσιο και νομίζω ότι δεν υπάρχει διαφωνία με το πνεύμα με το οποίο μιλάει ο Άγιος Απόστολος Παύλος.

amethystos είπε...

Ο Αγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος σέ μιά αντίστοιχη περίπτωση τόν έστειλε στόν Κύριο σέ τρείς μέρες. Είχε τήν Εξουσία από τόν Κύριο. Γιά τήν συμμόρφωση τών υπολοίπων.

Ανώνυμος είπε...

To EΣΥ σε ΠΟΙΟΝ το απευθύνει ο ιστιολόγος; σκέτο δεν λέει τίποτε. Θέλουμε ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ και το ΣΧΟΛΙΟ, ΑΚΡΙΒΩΣ και οχι παραποιημένο όπως συνηθίζει κάποιος ακατονόμαστος εδώ μέσα, και σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ μήνυμα παραπόνων,ΑΛΛΙΩΣ το θέμα καταντάει λασπολογία. Και αποφασίστε αν ο καρκίνος είναι καλό η κακό. Οι γέροντες Παίσιος και Πορφύριος από καρκίνο έφυγαν. Τους εκδικήθηκε ο Θεός ή έπιασαν κάποιες κατάρες; Μη λέμε τρελά. Μακάριοι όσοι πάνε από καρκίνο. Έχουν καιρό για ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε 10.58 ,δεν απευθυνθηκα σε σας.Το ποιος καταργιεται αφηστε το ...σε αυτο το μπλοκ,εδω μιλαμε για το κειμενο...δεν ειναι συμπεριφορα χριστιανου να καταριεται.
Αυτο το ''απο το Θεο να τοβρεις'',δεν ειναι σωστο,που λεγει και ο Παισιος!
Για Το Θεο υπαρχει το Δικαιο κριτηριο,που γνωριζει καλυτερα τις καρδιες των ανθρωπων.
Αυτο που λενε ''Απο Τον Θεο να το'βρεις'' ειναι αμαρτια .Επειδη φερει μεσα της την αγανακτησηΗ αγανακτηση οδηγει στο μισος εαν δεν προλαβεις με την εξαγορευση και την προσευχη και τη θεια Κοινωνια να την μετατρεψεις στο αντιθετο η και να αποχωρησεις.Γιατι οσο ναναι ανθρωποι ειμαστε και απο τις συμπεριφορες των αλλων αγανακτουμε!π

amethystos είπε...

11.32 Αφού ξέρεις γιατί η φασαρία;

Μαρία Π. είπε...

11.11 Σωστά είναι αυτά, δεν διαφωνούμε.. Θέλω μόνο να συμπληρώσω ότι ο Απ. Παύλος λέει "παραδούναι τον τοιούτον τω σατανά, εις όλεθρον της σαρκός, ίνα το πνεύμα σωθή εν τη ημέρα του Κυρίου Ιησού". Και στην δεύτερη προς Κορ. λέει "ικανόν τω τοιούτω η επιτιμία αύτη..ώστε τουναντίον μάλλον υμάς χαρίσασθαι και παρακαλέσαι, μη πως τη περισσοτέρα λύπη καταποθή ο τοιούτος. διο παρακαλώ υμάς κυρώσαι εις αυτόν αγάπην. εις τουτο γαρ και έγραψα ίνα δω την δοκιμήν υμών.."

Ανώνυμος είπε...

Το ζητουμενο δεν ειναι να πας απο καρκινο,το ζητουμενο ειναι αυτο που επεθυμησες για τον αλλον το εισεπραξες εσυ.
Επισης αλλο ενα ζητουμενο ειναι τωρα πουεχεις τον καρκινο αν τα εβαλες με Τον Θεο η μετανοησες για ολα αυτα που καταραστηκες για τον αλλον ...π

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρωσω δεν εννοω εσε, 10.58,μιλαμε γενικα.Οτι ερχεται απο που ειναι,απο τον φουφουτο;
Ο π.Παισιος και ολοι οι γερονταδες τις ασθενειες απο τον Θεο θεωρουσαν .
Στον πρωτο αναγνωστη απαντησα περι του σκανδαλοποιου Αλεξανδρου τι συνεβη!
Με αγαπη ολα αυτα!π

amethystos είπε...

Κάτι πού μαθαίνουμε γιά πρώτη φορά, είναι ότι διάφορες αιρετικές καί κακόδοξες ομάδες, βρίσκονται, δυστυχώς, σέ μόνιμη κατάσταση κατάρας. Δυστυχώς. Διότι έχουν πάρει τήν δικαιοσύνη τού θεού στά χέρια τους.

Μαρία Π. είπε...

1.01 Βρισκονται σε κατάσταση αυτοδικαίωσης και καταδίκης μέσα στην συνείδησή τους όλων των υπόλοιπων. Και αυτό γίνεται γιατί έχουν κολλήσει στο "γράμμα του νόμου" και όχι στο πνεύμα.Το ίδιο κάνουν και οι αιρετικοί.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε είναι λάθος σας, να συκοφαντείτε πρόσωπα που δεν τα γνωρίζετε.
Τα Αναθέματα που διαβάζει η Εκκλησία την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δεν είναι κατάρες.
Εχεις παρανοήσει.

Ανώνυμος είπε...

Έχει σκεφτεί ο Αμέθυστος ότι από τον ίδιο υπολογιστή μπορεί να εκφράζονται τουλάχιστον 4 διαφορετικά πρόσωπα μιμούμενα ακόμη και το ύφος του άλλου; Του περνάει από τη σκέψη; ΠΩΣ εκφράζει βεβαιότητες για πράγματα που ΔΕΝ γνωρίζει από κοντά; Αντιεπιστημονική στάση εντελώς!

amethystos είπε...

Mάς έχει επισημανθεί αλλά από κάπου έχει γίνει αρχή. Καί αυτό είναι αλήθεια.

amethystos είπε...

2.26 Εμείς αναφερόμαστε πάντοτε στήν έκφραση " Ας τό βρεί από τόν Θεό", πού σέ διάφορες παραλλαγές κυκλοφορεί στά σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΚΡΙΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΘΕΑΤΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

:) διασκεδάζω απίστευτα σε αυτή τη σελίδα!

Μαρία Π. είπε...

Η αυτοδικαίωση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Συμπυκνώνεται στην φράση "ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων". Δεν είναι προσωπική κατηγορία ή συκοφαντία για κανέναν.Είναι ένα γενικό γνώρισμα των ομάδων. Το έχω δει σε προτεστάνες τόσο πολύ έντονα.. Κατά ένα περίεργο τρόπο οι ίδιοι όχι μόνο δεν το βλέπουν, αλλά πιστεύουν ότι είναι "κατά πάντα" (όπως λένε) όπως θέλει ο Θεός.. Φυσικά αυτή η αυτοδικαίωση πάει μαζί με την μαζική απόρριψη των υπόλοιπων (είναι το φυσικό επακόλουθο)..
Όμως εκτός από την ταύτιση που μπορεί να υπάρχει με μια ομάδα, πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός σ' αυτό τον κόσμο, και δεν πρέπει να τον κρίνουμε (ατομικά ως άνθρωπο), γιατί σήμερα τον συναντάμε στην πτώση του την οποία αύριο μπορεί να υπερβεί..
Θεωρώ πάρα πολύ σωστά τα λόγια του Αγίου γ. Παϊσίου, ότι έχουν πίστη και ζήλο αλλά όχι κατ΄επίγνωση και ότι χρειάζεται μεταξύ μας αγάπη, υπομονή, και κυρίως ζωντανό παράδειγμα αγιότητας.. Αυτό είναι το παν..
Μόνο έτσι μπορεί να εννοήσει αυτός που σε απορρίπτει ότι η κλήση του χριστιανού δεν είναι κανονισμοί, και διατάξεις αλλά ένα άλλο επίπεδο του Είναι το οποίο σε τελική ανάλυση μπορεί μαρτυρικά να αποδεχτεί όλο το πλήρωμα του Αγίου θελήματος του Θεού και κυρίως να Τον εμπιστευτεί με όλη του τη δύναμη, πολεμώντας με όπλα πνευματικά και όχι σαρκικά.Και ακόμα να σταυρώσει το δικό του θέλημα και να μην του επιτρέπει να προπορεύεται..
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι σε κάθε πράξη σου αυτό που μετράει είναι η αιτία. Έτσι λοιπόν όταν υπάρχει καλή προαίρεση στον άνθρωπο, θα εξελιχθεί πνευματικά. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Ο παλαιοημερολογίτης με τον οποίο μιλούσε ο γ. Παϊσιος του έλεγε ότι στενοχωριόταν με την εμπάθεια που έβλεπε και τα λόγια που άκουγε ότι όλοι οι υπόλοιποι θα κολαστούν.. Είχε καλή προαίρεση, κατάλαβε από τους καρπούς το δέντρο και ο Θεός τον ελευθέρωσε.
Το ίδιο έχω ακούσει και από ένα παιδί που ήταν εκεί και έφυγε. Πίστευε ότι η συμπεριφορά που έβλεπε ήταν λόγω προσωπικών παθών ώσπου κατάλαβε ότι εκεί απουσίαζε η Θεία Χάρη και βασίλευε ο νομικισμός ο φανατισμός και προπορευόταν το ανθρώπινο στοιχείο και το ανθρώπινο έργο και θέλημα.
Στο Άγιο Όρος κάποιος άγιος γέροντας έκανε πολλή προσευχή και είδε όραμα από τον Θεό, να μην διαιρεθεί το Σώμα Του.Έτσι συνέχισε ξανά με τους μοναχούς του, την εκκλησιαστική επικοινωνία με τα υπόλοιπα μοναστήρια. Ο διάβολος από την πρώτη στιγμή, προσπαθεί συνέχεια να προκαλέσει διάσπαση στους χριστιανούς..
Δεν μολυνόμαστε από τις συμπροσευχές που κάνουν άλλοι ή από μια μνημόνευση, αλλά από την αυτοδικαίωση, την εμπιστοσύνη στα έργα μας, και κυρίως όπως είπε ο Κύριος από το εξερχόμενο εκ της καρδίας που είναι η κατάκριση, η καταδίκη, και η απόρριψη ανθρώπων.. η εμπάθεια, ο φανατισμός, η επιθυμία ανταπόδοσης (έστω και από τον Θεό)..
Επίσης ένα πολύ σίγουρο γνώρισμα περιγράφει ο Άγιος Νικόδημος και είναι η καρδιακή ειρήνη. Όχι η αδιαφορία και η αφασία, αλλά η δημιουργική καρδιακή ειρηνική κατάσταση η οποία δεν κάνει κινήσεις πανικού όπως επιθυμεί ο διάβολος για να τη ρίξει σε πλάνες, αλλά έχει την Θεία Χάρη και τα χαρακτηριστικά της.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και αυτό:
www.egolpion.com/zhlwtes_planemenoi.el.aspx