Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ - π. Ιωήλ Κωνστάνταρος

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
«Δούλον δε Κυρίου ου δει μάχεσθαι, αλλ΄ ήπιον είναι προς πάντας, διδακτικόν, ανεξίκακον»
(Β΄ Τιμ. 2. 24)
Πριν ξεκινήσουμε το νέο μας θέμα: «Αγία Γραφή και Ιεροί Κανόνες», αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε πως τα όσα ήδη αναφέραμε και στη συνέχεια θα αναφερθούμε, σε καμμία των περιπτώσεων, σκοπό έχουν το να θίξουν την προσωπικότητα ή το να προσβάλλουν εν Χριστώ αδελφούς, οι οποίοι προφανώς, με καλή πάντοτε πιστεύουμε προαίρεση, αντικρίζουν και αντιμετωπίζουν τα πράγματα διαφορετικά. Όχι, ουδέποτε αυτό το εφαρμόσαμε ή θα το εφαρμόσουμε. Απλώς, συνειδησιακή ανάγκη και παράκλησις αδελφών, μας ωθεί στο να διατυπώσουμε τις απόψεις μας, οι οποίες αναφέρονται σε καταστάσεις διαμορφωμένες και παγιωμένες, που υφίστανται στον χώρο της Εκκλησίας.
Η καλή πίστη και η ειλικρινής διάθεση, είναι κάτι το δεδομένο, και από την θέση αυτή εξαιτούμεθα τις ευχές και τις προσευχές σας.
Και μετά απ΄ αυτές τις αναγκαίες διευκρινήσεις, να περάσουμε στο θέμα μας.
Δεν είναι ανάγκη αδελφοί μου σε αυτό το κείμενο να τονίσουμε την υπεραξία της Αγίας Γραφής. Αυτό ήδη το έχουμε κηρύξει επανειλημμένως. Για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, ο κανόνας τόσο των 49 βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης, όσο και των 27 της Καινής, αποτελούν ό,τι πολυτιμότερο σε συνδυασμό βεβαίως και με την Ιερά Αποστολική Παράδοση.

Αυτή η αλήθεια είναι δεδομένη και αποτελεί δογματική και αμετάβλητη θέση της Εκκλησίας μας. Εκείνο όμως το οποίο επιβάλλεται να τονίζεται σε κάθε ευκαιρία, είναι, ότι η Αγία Γραφή, δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της. Είναι κείμενα θεόπνευστα, τα οποία τα επέλεξε μέσα από πολλά άλλα κείμενα η Εκκλησία μας. Μέσω των Αγίων Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων, απαρτίστηκε ο κανόνας της Αγίας Γραφής, αφού απερρίφθησαν όσα νόθα ή μη θεόπνευστα κείμενα, διεκδικούσαν την θεοπνευστία και την καταξίωση από την Εκκλησιαστική αυθεντία. Ώστε λοιπόν, το Σώμα της Εκκλησίας, δια του ανωτάτου αυτής οργάνου, τις Συνόδους και μάλιστα τις Οικουμενικές, ξεκαθαρίζει τα Βιβλία της Αγίας Γραφής, την διασφαλίζει και στη συνέχεια αυθεντικώς την ερμηνεύει, δια των Φωτισμένων και Θεουμένων Αγίων. Έτσι, διά της «συμφωνίας των Πατέρων» (consesus Patrum), τα κείμενα ερμηνεύονται και οι πιστοί καθοδηγούνται μέσω της υπεύθυνης ποιμαντικής διακονίας.
Αυτός δε είναι και ο λόγος κατά τον οποίον, όταν η Αγία Γραφή τίθεται εκτός Εκκλησίας και «ερμηνεύεται» από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός της «Κιβωτού της Σωτηρίας», νομοτελειακώς έρχονται ως αποτελέσματα η παρερμηνεία, η διαστροφή των νοημάτων, η πλάνη, η αίρεση και τέλος αυτή η αποκοπή.
Θα αναφέρουμε στη συνέχεια ένα παράδειγμα εκ του φυσικού κόσμου για να γίνει η αλήθεια αυτή περισσότερο κατανοητή. Όπως το ψάρι είναι φύσει αδύνατον να ζήσει εκτός του νερού, έτσι ακριβώς και η Βίβλος είναι αδύνατον να σταθεί και να ερμηνευθεί ορθά έξω από τον φυσικό της χώρο, που δεν είναι παρά η Ορθόδοξος Εκκλησία μας.
Του λόγου το αληθές, το επισημαίνει και το τονίζει ο ίδιος ο Απ. Παύλος, όταν απευθύνεται στον μαθητή του Τιμόθεο «Εάν δε βραδύνω, ίνα ειδής πως δει εν οίκω Θεού αναστρέφεσθαι, ήτις εστίν εκκλησία Θεού ζώντος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α΄ Τιμ. 3. 15). Μάλιστα, η Αγία Γραφή περιέχει την αλήθεια, αλλά η αλήθεια έχει ανάγκη από μια βάση για να στηρίζεται. Αυτή λοιπόν η βάση και αυτό το θεμέλιο που υποβαστάζει την αλήθεια, είναι η Εκκλησία! Όσοι δε κατά καιρούς προσπάθησαν να αλλοιώσουν ή να περιφρονήσουν τον πνευματικό αυτό νόμο, έπεσαν έξω και τελικώς «εναυάγησαν περί την πίστιν» (Α΄ Τιμ. 1. 19).
Οι τόσες εκατοντάδες του Προτεσταντικού κόσμου μα και οι τόσες άλλες πολυπληθείς αιρέσεις που δήθεν στηρίζουν την διδασκαλία τους στην Γραφή, επιβεβαιώνουν κατά τον πλέον τραγικό τρόπο την αλήθεια που κηρύσσει η Εκκλησία μας και που είδαμε παρά πάνω.
Επίσης, η Αγία Γραφή από ενοποιητικό θεόπνευστο στοιχείο που καθίσταται εντός του χώρου της Εκκλησίας, δια της αποκοπής της από το Σώμα του Χριστού, της παρερμηνείας και της θεολογικής διαστροφής, καταντά στοιχείο διασπάσεως και διαιρέσεως, αφού τα ίδια ακριβώς κείμενα, τα ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν.
Τονίζουμε δε, ότι γι΄ αυτό δεν ευθύνεται η Γραφή, αλλ΄ ο υποκειμενισμός και η έλλειψη της Ιεράς Παραδόσεως, που ζωογονεί και ερμηνεύει το γράμμα των Ιερών Κειμένων.
Και επειδή η διδασκαλία και ερμηνεία της Ιεράς Παραδόσεως, δεν είναι κάτι το νεφελώδες και το αόριστο, είναι ανάγκη να επισημανθεί ότι οι Φωτισμένοι και οι Θεούμενοι, είναι αυτοί που αυθεντικώς κατανοούν και ερμηνεύουν τα κείμενα και μεταφέρουν την ζώσα παράδοση μέσω της αδιάσπαστης, χρονικά, εμπειρίας των Αγίων. Τα ερμηνεύουν, τα αποσαφηνίζουν και μας τα μεταφέρουν, είτε μέσω του γραπτού, είτε μέσω του προφορικού ζωντανού λόγου της Εκκλησίας μας. Φυσικά η απόλυτη και αδιαφιλονίκητη ερμηνεία καταγράφεται στις δογματικές αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων. Και υφίσταται μεν η ερμηνευτική αρχή ότι «η Γραφή ερμηνεύεται δια της Γραφής», αλλά υπό την αναγκαία προϋπόθεση, ότι αυτό συμβαίνει όταν τα Ιερά της Βίβλου Κείμενα, βρίσκονται στο χώρο της Εκκλησίας και στα χέρια των Αγίων, οι οποίοι καθοδηγούνται από τον Φωτισμό του Αγίου Πνεύματος.
Δεν είναι λοιπόν του καθ΄ ενός, ακόμα κι αν βρίσκεται εντός της Εκκλησίας, από μόνος του το να αναλαμβάνει την ερμηνεία της Αγίας Γραφής. «Ου παντός το περί Θεού φιλοσοφείν» (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος), αφού σε τελευταία ανάλυση και ο ίδιος ο διάβολος γνωρίζει την Γραφή και μάλιστα δια της Γραφής επεχείρησε τρεις φορές να πειράξει τον Κύριο στην έρημο, μετά το γεγονός της Θεοφανείας, κατά την Βάπτισή Του. Το ότι γνωρίζει λοιπόν ο εχθρός του Θεού και των ανθρώπων την Γραφή, τούτο δεν τον σώζει. Αντιθέτως μάλιστα, τον καταβαραθρώνει. Και αυτό, ας το προσέξουν ιδιαιτέρως όσοι εκ των πιστών, δεν έχουν ακόμα εδραιωθεί στα της Πίστεως, και εντυπωσιάζονται όταν βλέπουν και ακούουν κάποιους αιρετικούς να απαγγέλλουν στίχους ή και ολόκληρα τμήματα από την Αγία Γραφή.
Βεβαίως, λίγο έως πολύ, όλοι σχεδόν οι πιστοί γνωρίζουν τις αλήθειες που προαναφέραμε. Εκείνο όμως το οποίο επιβάλλεται άμεσα να καταστεί κατανοητό είναι ότι, τα όσα ισχύουν για την Αγία Γραφή, τα ίδια και ακόμα περισσότερα ισχύουν και για τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας μας.
Όπως δηλ. η Βίβλος είναι αδύνατον να σταθεί και να ερμηνευθεί ορθά εκτός του Σώματος, έτσι ακριβώς και οι Ιεροί Κανόνες, το βιβλίο που τους περιλαμβάνει, το «Ιερόν Πηδάλιον», είναι αδύνατον να σταθεί και να ερμηνευθεί έξω από την Εκκλησία και μάλιστα εκτός της Λειτουργικής Κοινωνίας του Σώματος.
Οι επιπτώσεις τώρα της αποκοπής των Βιβλικών κειμένων και των Ιερών Κανόνων από την Λειτουργική σύναξη ολοκλήρου της Εκκλησίας, αποβαίνουν άκρως αρνητικές και επιζήμιες.
Όπως δε όλες οι αιρέσεις, το ίδιο ακριβώς κείμενο, το κατανοούν και το ερμηνεύουν, εκ διαμέτρου αντίθετα η μία από την άλλη, έτσι και όσοι έχουν περάσει ή δρασκελίζουν στους χώρους των ποικίλων σχισμάτων, τους ίδιους ακριβώς επικαλούνται Κανόνες, τόσο για να δικαιολογήσουν την εκούσια αποκοπή τους από το Σώμα της Εκκλησίας, όσο και τις μεταξύ τους σφοδρές αντιπαραθέσεις που φθάνουν έως «καθαιρέσεων και αλληλοαφορισμών».
Και πάλι οφείλουμε να τονίσουμε ότι όπως και στην περίπτωση των αιρέσεων, αιτία δεν είναι αυτή η Βίβλος, έτσι και στον ταλαίπωρο χώρο των ποικίλων σχισμάτων, για την κατάσταση του μερισμού και της αποκοπής, ουδόλως ευθύνονται οι Ιεροί Κανόνες, όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να τους επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την τακτική τους.
Αλλ' ας αναφερθούμε και πάλι στο θέμα μας μέσω ενός παραδείγματος. Όπως ένας ιδιώτης και άσχετος με την ιατρική επιστήμη, δεν μπορεί, αφού απλώς φυλλομέτρησε την βίβλο της χειρουργικής ειδικότητας, να ξεκινήσει να εγχειρίζει ανθρώπους, έτσι και ένας που δεν γνωρίζει Κανονικό Δίκαιο, που έχει έλλειψη ακόμα και γενικοτέρων, πόσο μάλλον ειδικών γνώσεων σε θέματα θεολογίας, εγκληματεί στο Σώμα του Χριστού όταν με το Ι. Πηδάλιο στα χέρια, νομίζει ότι ερμηνεύει τους Ιερούς Κανόνες. Και εννοείται ότι αυτό ισχύει περισσότερο για έναν που απέκοψε τον εαυτό του από την Μυστηριακή επικοινωνία της Εκκλησίας μας. Φθάνει μάλιστα το αποτέλεσμα να καταντά τραγικό, όταν συμπαρασύρει και αποσπά από τους κόλπους της Εκκλησίας και άλλες, καλοπροαίρετες κατά βάση ψυχές, αλλά με άγνοια στα βασικά αυτά θέματα, οδηγώντας αυτές σε δική του φατρία ή σε σχίσμα. Φυσικά, η κατάσταση αυτή, ουδόλως αποδεικνύει γνώση Κανονικού Δικαίου, ούτε πάλι γνώση αυθεντικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Αυτό είναι υποκειμενισμός και όχι μόνο, που οδηγεί σε έναν «καθαρό προτεσταντισμό», δηλ. διάσπαση και κατακερματισμό, όχι βεβαίως μέσω της «Βίβλου» όπως συμβαίνει στους Προτεστάντες, αλλά μέσω της άγνοιας και της συγχύσεως στα των Ιερών Κανόνων. Εξ' ου και οι τόσες παρατάξεις, οι τόσες «Ιεραρχίες», οι τόσες «Αυτόνομες Εκκλησίες», και όλα αυτά βάσει δήθεν των «Ιερών Κανόνων», και έτσι, «ουκ έσται παύλα των δεινών»....
Το επιχείρημα δε ορισμένων ότι, παρά τις τόσες «Ιεραρχίες», τα σχίσματα, τους αλληλοαφορισμούς, υφίσταται η ενότητα (εάν είναι δυνατόν), βάσει του «αντιοικουμενιστικού τους αγώνα», τούτο είναι όντως πρωτάκουστο και εξωπραγματικό. Ομολογουμένως η θεωρία αυτή, ότι υφίσταται η «ενότητα της πίστεως», παρά τις τόσες ακοινώνητες μεταξύ τους «Ιεραρχίες» στον χώρο των σχισμάτων, ξεπερνά και το πλέον ακραίο Προτεσταντισμό και το πλέον οικουμενιστικό μόρφωμα. Διότι, επιτέλους, οι ταλαίπωροι οικουμενιστές, ποθούν την ενότητα και το «κοινόν ποτήριον». Άλλο εάν δεν γνωρίζουν ή μάλλον δεν θέλουν να ακολουθήσουν την οδόν της μετανοίας που οδηγεί στην Εκκλησία, στην αλήθεια και στην ενότητα. Αντιθέτως, οι αγαθοί ζηλωτές, δεν αισθάνονται ούτε την μεταξύ τους, τουλάχιστον, ανάγκη ενότητος, αλλά παραμένουν «εδραίοι και αμετακίνητοι» στις υπέρ τις δέκα «Συνόδους» τους (στον Ελλαδικό χώρο), νομίζοντας πως το σημείο ενότητός τους είναι δήθεν ο «αγώνας κατά του οικουμενισμού», που τελικώς φέρει συν τοις άλλοις την εσωτερική τους διάσπαση και τον φοβερό αλληλοσπαραγμό.
Αλλ' ας περάσουμε τώρα να δούμε και μια άλλη παράμετρο του όλου θέματος. Όσοι απέκοψαν δια της αιρέσεως τον εαυτόν τους από την Ορθοδοξία μας, αισθάνονται την ανάγκη του στηριγμού των «Γραφικών» τους θέσεων, σε άλλους, εξωβιβλικούς παράγοντες, παρά το ότι τονίζουν πως μόνο την Γραφή αποδέχονται. Γι αυτόν τον λόγο, εκδίδουν βιβλία, μεταφέροντας σ΄ αυτά, διάφορες απόψεις ανθρώπων, προς υποστήριξη των ερμηνειών τους. Αυτό τώρα το αλλοπρόσαλλο των θέσεών τους, ερμηνεύεται και ως ψυχολογική ανάγκη. Και τούτο, διότι στην πράξη κατανοούν πως από μόνη της, αδυνατεί να σταθεί και να ερμηνευθεί η Γραφή.
Αυτό όμως το βλέπουμε να συμβαίνει και με όσους έφυγαν από την Λειτουργική και Μυστηριακή κοινωνία του Σώματος της Εκκλησίας μας, έχοντας ως προμετωπίδα δήθεν τους Ιερούς κανόνες.
Αισθάνονται δηλ. την αδήριτη ανάγκη να θεμελιώσουν την κίνηση τους, όχι απλά στο γράμμα του Κανόνα, αλλά σε δήθεν παράλληλες πράξεις των Αγίων, μέσα από την Εκκλησιαστική μας Ιστορία και από τα Ι. Συναξάρια.
Και στο σημείο αυτό, φίλοι μου, βρίσκεται το καίριο και επίμαχο ζήτημα. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, έκαναν ποτέ σχίσματα; Απέκοπταν εαυτούς, τα πνευματικά τους τέκνα και γενικώτερα ομάδες πιστών από το Σώμα του Χριστού;
Πόσοι, αλήθεια, αδελφοί, απέκοψαν τον εαυτόν τους, προβάλλοντας προς υποστήριξη της πράξεώς τους τον ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου επί Μ. Φωτίου, αλλά και την περίπτωση του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, παρερμηνεύοντας, τόσο τον Κανόνα, όσο και τον Άγιο;
Άνευ αντιρρήσεως, αδελφοί μου, κανένας ίσως άλλος εκ των Ι. Κανόνων, στην εκκλησιολογική έκφραση, ερμηνεία και τακτική, δεν έχει παραποιηθεί τα τελευταία έτη τόσο, όσο ο ΙΕ΄ της ΑΒ΄ Συνόδου, και ουδείς εκ των Αγίων Πατέρων έχει παρερμηνευθεί τόσο, όσο ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης. Φυσικά, δεν θα περάσουμε τώρα στην διαδικασία να ερμηνεύσουμε και μέσα από την ιστορία την πρακτική εφαρμογή του, δυνητικού και όχι απολύτου χαρακτήρος, επίμαχου αυτού Ιερού Κανόνα. Αυτό, δόξα τω Θεώ, το έχει από ετών πράξει, ο όντως όσιος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, ένας εκ των μεγαλυτέρων Κανονολόγων της Εκκλησίας μας, και όχι μόνο, των τελευταίων ετών. Αναλύει και ερμηνεύει κατά τρόπο άριστο (στο βιβλίο του «Τα δύο άκρα» ¨Οικουμενισμός και Ζηλωτισμός¨ Αθήνα 1986), τον Ιερό αυτόν Κανόνα, και στην αυθεντική αυτή ερμηνεία λύονται όλες οι απορίες και οι τυχόν ενστάσεις επί του κειμένου, αλλά και της πρακτικής του εφαρμογής.
Στο θέμα αυτό του Κανόνος, που τόσο παρερμηνεύεται και κακοποιείται, θα επισημάνουμε ότι, για την σωστή εφαρμογή και αντικειμενική του λειτουργία, απαιτούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις εκ μέρους του λειτουργού, που ως εσχάτη διαμαρτυρία, θα φθάσει να τον εφαρμόσει, με τον δυνητικό του, τονίζουμε, χαρακτήρα.
Α) Η προϊσταμένη του αρχή, να κηρύσσει «γυμνή τη κεφαλή αίρεσιν τινά παρά των Συνόδων και Πατέρων κατεγνωσμένη».
Β) Το ακώλυτον της Ιερωσύνης (να μην είναι δηλαδή καθηρημένος)
Γ) Το ότι δεν θα παύσει, μετά την εφαρμογή του Κανόνος, να έχει Κοινωνία με όσους εν Χριστώ Λειτουργούς δεν επέλεξαν (λόγω του δυνητικού χαρακτήρος), την παύση του μνημοσύνου. Δηλ. να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της Εκκλησίας, στην Λειτουργική έκφραση του Κοινού Ποτηρίου.
Αυτό ακριβώς δηλ. που έπραξαν οι τρεις μητροπολίτες α) Φλωρίνης Αυγουστίνος β) Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος και γ) Παραμυθίας Παύλος, όπως έχουμε ήδη έχουμε προαναφέρει.
Άραγε, όσοι ισχυρίζονται ότι εφαρμόζουν τον παραπάνω Κανόνα, πληρούν τις τρεις αναγκαίες αυτές προϋποθέσεις; Εάν όχι, τότε ήδη έχουν δημιουργήσει σχίσμα ή δρασκελίζουν στο χώρο του σχίσματος της Εκκλησίας, όσο και αν αντιδρούν στην αλήθεια αυτή.
Αλλά και κάτι ακόμη καίριο επιβάλλεται να επισημανθεί. Ουδείς Ιερός Κανόνας ή Άγιος Πατήρ, είχε ποτέ επιβάλλει την διακοπή της Κοινωνίας, σε όσους εμνημόνευαν αυτούς που εκήρυτταν κάποια αίρεση, προ της Συνοδικής κρίσεως.
Ουδείς κληρικός έχει ποτέ τιμωρηθεί πριν, σε αντίθεση βέβαια με όσους συνέχιζαν να κοινωνούν με τους ποιμένες τους, κατόπιν της Συνοδικής αυτών καταδίκης. Αλλά αυτή η ανέκαθεν τακτική και πράξη της Εκκλησίας μας, τι αποδεικνύει περιτράνως; Το ότι ο κανόνας είναι όχι υποχρεωτικού αλλά καθαρώς δυνητικού χαρακτήρος.
Στο θέμα τώρα του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου (παρενθετικά να τονίσουμε), και ο οποίος εκοιμήθη το 826 ενώ η ΑΒ΄ Σύνοδος επί Μ. Φωτίου συνεκλίθη το 861 ήτοι 35 έτη μετά την κοίμησή του, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αλλοιώνεται η όλη τακτική του Οσίου.
Το θέμα στους βίους των Αγίων, όπως και στην Αγία Γραφή, φυσικά και στους Ιερούς Κανόνες, δεν είναι να απομονώνουμε χωρία και εδάφια, φράσεις και μεμονωμένες ενέργειες των Πατέρων. Το θέμα είναι να τους βλέπουμε στο σύνολό τους και μέσα στην εποχή κατά την οποία έζησαν.
Πόσο δίκαιο είχε ένας Επίσκοπος όταν έλεγε: «τα μεγαλύτερα ψεύδη μπορούν να υποστηριχθούν με συρραφή Αγιογραφικών χωρίων και με ψηφιδωτό πατερικών αποσπασμάτων»!
Γι' αυτό και ο φωτισμένος Γέροντας Παΐσιος, που είχε επισημάνει αυτή την παρεξήγηση που συνέβαινε εκ μέρους των ζηλωτών, ως προς τον άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη, σε επιστήμονα καθηγητή της θεολογίας, όταν εκείνος του ανακοίνωσε πως θα ασχοληθεί στην διατριβή του με τον συγκεκριμένο Άγιο, ο Γέροντας του ετόνισε: «γράψε ό,τι θέλεις, μην βγάλεις όμως τον Άγιο Θεόδωρο σχισματικό, όπως οι Ευρωπαίοι». Και σημειώνει ο ίδιος ο καθηγητής : «όταν η έρευνά μας προχώρησε αρκετά, τότε μόνο έγινε κατανοητό πως πραγματικά ο άγιος Γέροντας είχε δίκαιο» (Βασ. Τσίγγου «Εκκλησιολογικές θέσεις του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, εκδόσεις ''Ορθοδόξου Κυψέλης'').
Όχι λοιπόν, δεν έχουν τα του Αγίου Θεοδώρου έτσι όπως τον παρουσιάζουν οι Δυτικοί, και από αυτούς πέρασε και στο δικό μας χώρο, με αποτέλεσμα να προσάπτουν στον Άγιο καταστάσεις ανεπίτρεπτες που εκμεταλλεύονται τα ποικίλα σχίσματα.
Η σκέψη του Αγίου Θεοδώρου και η μοναχική του συνείδηση, ακόμα και όταν κατηχούσε τους μοναχούς του, ήταν απολύτως Εκκλησιολογική. Ουδέποτε υπήρξε ατομική, ιδιωτική και εξωεκκλησιαστική υπόθεση, κατά τα προτεσταντικά και τα διάφορα σχισματικά πρότυπα.
Άλλωστε, ας μη λησμονούμε ότι και ο Άγιος Ταράσιος, με τον οποίο διαφώνησε προσωρινώς ο Άγιος Θεόδωρος, αποτελεί μεγίστη Πατερική μορφή της Αγίας μας Εκκλησίας. Κυρίως δε ας επισημανθεί το γεγονός ότι ο Άγιος Θεόδωρος, ουδέποτε καθηρέθη, ουδέποτε έφτιαξε δική του Ιεραρχία και ουδέποτε συλλειτούργησε με άλλους καθηρημένους λειτουργούς και επισκόπους.
Οι τελευταίες του δε επιστολές, και με την όλη εμπειρία που είχε αποκομίσει λόγω των εξοριών και του εν γένει ομολογιακού του αγώνα, λειτουργούν απολύτως καταλυτικά για όσους προβάλλουν την μορφή του ως δεκανίκι της αποχωρήσεώς τους από την Εκκλησία μας, αλλά και της δημιουργίας σχισμάτων. Αυτός δε είναι και ο λόγος, που όσοι μελετούν, όχι αποσπασματικά, αλλά στο σύνολό του και σε βάθος τον βίο και τα συγγράμματα του Ιερού Πατρός, αναθεωρούν τελικώς πολλές εκ των αντιλήψεών τους, περί δήθεν «σχίσματος του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου».
Θα κλείσουμε αδελφοί μου το άρθρο μας, με αυτό που τελικώς αποτελεί και την ουσία του θέματος. Δηλ. το ποιες είναι οι πνευματικές καταβολές και προδιαγραφές όλων των προσώπων που κινούνται δυναμικά στον Εκκλησιαστικό χώρο αλλά και γενικώτερα.
Είναι αυτό που τόνιζε ο Γέροντας, τον οποίο είχαμε προαναφέρει στο άρθρο «Απλά ζήλος ή εν επιγνώσει;», όταν έλεγε τα εξής: «Σε περιπτώσεις που βλέπετε κάποιες περίεργες έως και απαράδεκτες συμπεριφορές, στον χώρο της Εκκλησίας, ψάξτε να βρείτε ποιοι ήταν ή και συνεχίζουν να είναι οι πνευματικοί καθοδηγητές των προσώπων αυτών. Κοιτάξτε ποιοι είναι οι Γεροντάδες και οι πνευματικοί Πατέρες, πλησίον των οποίων ανδρώθηκαν και θέλοντας και μη βαδίζουν στα χνάρια τους. Ωφέλησαν την Εκκλησία ή επάνω στον ζήλο τους έβλαψαν τους πιστούς; Η παρουσία τους, απ΄ όπου πέρασαν και όπου έζησαν ήταν ειρηνική και εποικοδομητική ή έσπειραν την ταραχή και τα σκάνδαλα; Αποτελούν παράδειγμα προς μίμησιν ή προς αποφυγήν; Συνέχισαν έως τέλους να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας ή έφυγαν από την ζωή καθηρημένοι; Η «έκβασις της αναστροφής» τους, επιτρέπει το «μιμείσθε αυτών την πίστιν»; (Εβρ.ΙΓ΄7). Δείτε τι είδους κληρονομιά πνευματική τους άφησαν και οι ίδιοι απεκόμισαν και τώρα μεταλαμπαδεύουν. Προσέξτε τα όλα αυτά. Έτσι θα μπορείτε εν πολλοίς, να ερμηνεύετε τις συμπεριφορές που εκ πρώτης όψεως σας προβληματίζουν». (Και επειδή ίσως ορισμένοι εκ των αδελφών να παρεξήγησαν τον προηγούμενο λόγο του, ότι ο όρος «αποτείχιση» είναι αδόκιμος, να διευκρινίσουμε ότι με αυτό φυσικά ο Γέροντας, δεν αναφερόταν στις λέξεις του Ιερού Κανόνος, (που τους γνωρίζει άριστα και τους Κανόνες), και που είδαμε πώς ερμηνεύεται και με ποιες προϋποθέσεις εφαρμόζεται, αλλά στην όλη τακτική της παρερμηνείας των Ιερών Κανόνων, που τελικώς θέτουν τους πιστούς «εκτός των τειχών», εκτός δηλ. της Εκκλησίας).
Όντως και πάλι ο λόγος του Γέροντος αποκαλύπτει το απόσταγμα της εμπειρίας του στον χώρο της Εκκλησίας και της ασκήσεως.
Μεγάλο πράγμα λοιπόν οι καταβολές και το «πνευματικό DNA» που φέρει ο κάθε απλός πιστός και ο κάθε ηγέτης ή ο κάθε «ηγέτης».
Καίτοι, ο θυμόσοφος λαός μας λέγει: «απ' το ρόδο βγαίνει αγκάθι και από το αγκάθι ρόδο», πλην όμως, η άποψη αυτή περί των «πνευματικών καταβολών» περιέχει μεγάλη αλήθεια. Και τούτο το βλέπουμε και πάλι στην χαρακτηριστική περίπτωση του Γέροντος Παϊσίου, ο οποίος ουδέποτε πέρασε στους χώρους των ποικίλων σχισμάτων, όπως βεβαίως το ίδιο ακριβώς έπραξαν και ο Όσιος Πορφύριος, αλλά και τόσοι σύγχρονοι Θεοφόροι Πατέρες, όπως ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος. Αλλά...''επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος'' τα ονόματα των Οσίων Γερόντων οι οποίοι έμειναν «εντός των τειχών», αγωνιζόμενοι και εξαγιαζόμενοι. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι όσοι Μοναχοί και Ιερομόναχοι, τόσο εντός του Αγίου Όρους, όσο και εκτός, αλλά και άλλοι κληρικοί και απλοί πιστοί, σκανδαλισμένοι από κάποιες οικουμενιστικές κινήσεις, ζητούσαν την γνώμη των Γερόντων ή και την ευλογία τους για να «φύγουν εκτός των τειχών», είτε εισχωρώντας σε σχισματικές ομάδες που μνημόνευαν κάποιον «επίσκοπο», είτε απλώς να παύσουν να μνημονεύουν, δίχως να αναφέρουν άλλο όνομα «επισκόπου», οι Άγιοι αυτοί Γεροντάδες, που γνώριζαν βιωματικά την Ορθοδοξία μας, το απέκλειαν.
Ο Γέροντας λοιπόν Παΐσιος, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση αυτών των Πνευματικών καταβολών, έχοντας λάβει την πνευματική κληρονομιά (κατά την βάπτισή του), τόσο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, αλλά και όλης της χώρας Καππαδοκίας και της καθ΄ημάς Ανατολής, όσο και τις ευλογίες και την Χάρι του μεγάλου ασκητού του Άθω, Γέροντος Τύχωνος του Ρώσσου.
Τώρα, στην ένσταση ορισμένων αδελφών, που διέκοψαν την κοινωνία τους με την Εκκλησία, για το τι θα έπραττε σήμερα, εάν ζούσε ο Γέροντας Παΐσιος, αλλά και οι άλλοι Γεροντάδες, προσπαθώντας δια της ερωτήσεως αυτής, πλαγίως να προσάψουν την δική τους υποκειμενική ερμηνεία και συμπεριφορά, στους Πατέρες, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η ένσταση αυτή δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Και τούτο διότι ούτε υποκειμενική δεοντολογία εφαρμόζουμε στους Αγίους και στους κεκοιμημένους Πατέρες, αλλά ούτε με τη δική μας φαντασία επιτρέπεται να τους τοποθετούμε στους χώρους των σχισμάτων και εκτός Εκκλησίας. Άλλωστε, τα όσα γίνονται σήμερα στον χώρο του οικουμενισμού, τα ίδια, περίπου, ελάμβαναν χώρα και πριν είκοσι μόλις έτη, που ζούσαν οι συγκεκριμένοι. Το βέβαιο είναι πως όσο ζούσαν, ουδέποτε έφυγαν από τον χώρο της Αγίας μας Εκκλησίας. Η δε Εκκλησιολογική παρακαταθήκη που μας άφησαν, ήταν: «ουδέποτε να εξέλθουμε της Εκκλησίας». Και εννοούσαν, αυτήν ακριβώς την Εκκλησία, που όσοι έφυγαν, τώρα την κατηγορούν. Αλλά το χειρότερο για όσους αλλοιώνουν την τακτική και την ευλογημένη συμπεριφορά των χαρισματούχων Πατέρων, είναι τούτο. Ότι δηλ. αντί οι ίδιοι, να καθοδηγούνται από Αυτούς (που αυτό αποτελεί και το ζητούμενο στην Ορθόδοξη πορεία μας), δια της πλανεύτρας φαντασίας, «καθοδηγούν αυτοί τους Πατέρες», στη δική τους συμπεριφορά, στον δικό τους υποκειμενισμό και στον φανταστικό τους κόσμο.
Εάν δε τώρα, στο πλαίσιο αυτό του υποκειμενισμού, της παρερμηνείας των Ιερών Κανόνων και της κατ΄επιλογήν συρραφής Πατερικών αποσπασμάτων, φθάσει κανείς, «γυμνή τη κεφαλή» να κηρύσσει λόγον περί δήθεν «μολυσμένων Μυστηρίων» της Εκκλησίας μας, τότε η κατάστασις καταντά αυτόχρημα τραγική με απρόβλεπτες και ολέθριες τις συνέπειες.
Αδελφοί μου, το όλο θέμα δεν είναι θέμα λέξεων και σχολαστικισμού στην Αγία Γραφή, στους Ι. Κανόνες και στα Πατερικά μας κείμενα. Αλλά θέμα προσφυγής στην εμπειρία των Φωτισμένων και Θεουμένων Πατέρων μας, οι οποίοι πρόσεχαν ως «κόρην οφθαλμού» και έτι πλέον, την αρραγή ενότητα της Εκκλησίας μας. Και η Εκκλησία, έχει ταλαιπωρηθεί και συνεχίζει δυστυχώς να δοκιμάζεται από τους «εκ δεξιών πειρασμούς», και από τις νοθευμένες «εμπειρίες», οι οποίες τελικώς επιφέρουν την διάσπαση και τη σύγχυση ακόμα και σε καλοπροαίρετες ψυχές.
Ας μη λησμονούμε δε ότι στην Ορθοδοξία μας, δεν υφίσταται μόνο η «χρονική Αποστολική Διαδοχή», αλλά και η άμεση διαδοχή και εμπειρία και το βίωμα, όπου μεταλαμπαδεύεται από τους Αγίους της κάθε εποχής στους Αγίους της μετέπειτα εποχής. Και αυτοί οι Άγιοι, πρώτο τους μέλημα έχουν την ενότητα του όλου Εκκλησιαστικού Σώματος. Ορθοδοξία ναι, που όμως εκφράζεται δια της Ορθοπραξίας, όπως ακριβώς μας δίδαξαν και μας διδάσκουν διαχρονικώς οι Άγιοι Πατέρες.
Είθε οι ευχές των Αγίων, παλαιοτέρων και νεοτέρων, να μας συνοδεύουν στον αγώνα της προσωπικής μας ταπεινώσεως και στον αγιασμό των ψυχών «υπέρ ων Χριστός απέθανε» (Ρωμ. ΙΔ΄15).
Ευχή και προσευχή μας είναι η αρραγής ενότητα όλων των δυνάμεων, και υπό την καθοδήγηση των θεοεικέλων και αυθεντικών Πατέρων και Ποιμένων, να σταθούμε δυναμικά έναντι της λαίλαπας του αθεϊσμού και του πολύχρωμου συγκρητιστικού οικουμενισμού.
Ο Κύριος μεθ΄ημών.
Αμήν.
Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος
Κόνιτσα
Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...
Ο π. Ιωήλ είναι ένας εξαιρετικός ιεροκήρυξ και γι αυτό τον εκτιμώ, τον αγαπώ και τον σέβομαι. Στο μεγάλο εκκλησιολογικό ζήτημα της αποτειχίσεως από την αίρεσι του Οικουμενισμού, όμως, έχει αστοχήσει, διότι πλανήθηκε από τα αιρετικά κείμενα περί του δήθεν "δυνητικού" χαρακτήρος του 15ου Κανόνος της Πρωτοδευτέρας Συνόδου του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου, ο οποίος διέστρεψε αυτόν τον Κανόνα και κήρυξε την αίρεσι του "αχρικαιρισμού," που όχι μόνον δεν έχει απολύτως κανένα έρεισμα στην Αγία Γραφή και στην Ιερά Παράδοσι, αλλά διδάσκει και τα αντίθετα, διό και αποτελεί αίρεσι. Ο εν λόγω Κανών ασχολείται με δύο κατηγορίες αποτειχιζομένων κληρικών από τούς προϊσταμένους των ΠΡΟ συνοδικής διαγνώσεως: (α) μ’ αυτούς πού αποτειχίζονται επειδή π.χ. ο προϊστάμενός των διέπραξε κάποιο αμάρτημα, χωρίς όμως καί νά κηρύξη δημοσίως κάποια αίρεσι• καί (β) μ’ αυτούς πού αποτειχίζονται επειδή ο προϊστάμενός των εκήρυξε δημοσίως αίρεσι. Και λέγει ότι οι μεν πρώτοι είναι άξιοι τιμωρίας, ενώ οι δεύτεροι είναι άξιοι τιμής. Ο Κανών ΔΕΝ ασχολείται με τους μη αποτειχιζομένους. Αυτοί ΔΕΝ εμπίπτουν στο θέμα του. Τό θέμα του Κανόνος, π. Ιωήλ, δέν είναι τί δέον γενέσθαι εν καιρώ κηρυσσομένης αιρέσεως. Η παρερμηνεία του Κανόνος αρχίζει από τήν στιγμή πού προσπαθεί κάποιος νά τόν χαρακτηρίσει ως δυνητικό ή ως υποχρεωτικό. Διότι δέν είναι ούτε τό ένα ούτε τό άλλο! Και όμως, ο π. Επιφάνιος και όσοι τον ακολουθούν τον χρησιμοποιούν για να εμποδίσουν την αποτείχισι των πιστών από τους αιρετικούς "επισκόπους" των, εμφανίζοντες παραπλανητικώς τον εν λόγω Κανόνα ως δήθεν δυνητικόν! Και δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι πέφτουν σε μία μεγάλη αντίφασι: Εφόσον δέχονται ότι ο Κανών δίδει το δικαίωμα στους πιστούς ν' αποτειχίζωνται, τότε ΓΙΑΤΙ πολεμούν με τόση λύσσα όσους έχουν κάνει χρήσι αυτού του δικαιώματος; Και πώς είναι δυνατόν να λέγουν ότι οι του π. Επιφανίου "αχρικαιρισταί" μνημονευταί των αιρετικών Οικουμενιστών ακολουθούν δήθεν την "μέση και βασιλική οδό," ενώ οι αποτειχισμένοι Ορθόδοξοι του Πατρίου είναι τα "άκρα," εφόσον ο Κανών χαρακτηρίζει ΨΕΥΔΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ τους Οικουμενιστάς "πατριάρχας" κ.λπ., οι οποίοι ΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΛΟΓΟΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΙΣ ΑΙΡΕΣΙΝ; Κρίμα για τον κατά τα άλλα αξιόλογο π. Ιωήλ!
anastasiosk

ΣΧΟΛΙΟ: Mάλλον πρέπει νά τόν πληροφορήσει κάποιος ότι ο Επίσκοπος δέν είναι ο αρχηγός τής εκκλησίας. Γιατί δέν ρωτάς τόν αρχηγό;; Πρέπει νά καταλάβει ο άνθρωπος ότι ο Παπάς κάνει ευχή. Σέ όλα. Δέν αγιάζει ούτε τήν προσφορά ούτε τόν επίσκοπο. Καί ποιά είναι η αίρεση παρακαλώ;;

Αμέθυστος
 

66 σχόλια:

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Μακροσκελές, ἀλλ' ἀνούσιον καί ἀνόσιον τό ἄρθρον τοῦ π. Ἰωήλ. Εἶναι ἀνούσιον, διότι δέν ἅπτεται τῆς ούσίας τοῦ θέματος, πού εἶναι ὅτι ἡ νεοημερολογητική "ἐκκλησία" διδάσκει ἐπισήμως τήν αἵρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ μέ: (1) τήν ἐγκύκλιον τοῦ Οἰκ. Πατρ/χείου τοῦ 1920, (2) τό ἀντορθόδοξον συνέδριον τοῦ 1923, (3) τήν εἰσαγωγήν τοῦ νέου ἑορτολογίου (ν.ἑ.) τό 1924, παρά τό γεγονός ὅτι ἡ πρᾶξις αὐτή ἀνεμένετο νά δημιουργήσῃ σχίσμα, (4) τήν ἰσότιμον συμμετοχήν της εἰς τό ΠΣΕ, (5) τήν "ἄρσιν τῶν ἀναθεμάτων" τοῦ 1054 κατά τῶν παπικῶν -- τό ὀρθόν εἶναι ἄρσις τῆς ἀκοινωνησίας, ὅπως προσφάτως καταγγέλλουν ὁ Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεος --, πού ἔγινε τελετουργικῶς τήν 7-12-1965, (6) τίς συμφωνίες ἑνώσεως μέ τούς μονοφυσίτες (1990) καί τούς παπικούς (1993), οἱ ὁποῖες ὡδήγησαν εἰς μερικήν μυστηριακήν κοινωνίαν μέ αὐτές τίς αἱρέσεις, κυρίως στόν ἐξωτερικόν, (7) τίς συμπροσευχές καί τά συλλείτουργα μέ αἱρετικούς, (8) τίς ἄπειρες αἱρετικές δηλώσεις ψευδεπισκόπων τοῦ ν.ἑ., (9) τήν νεοπατερικήν αἵρεσιν, πού διδάσκουν σχεδόν ὅλοι τοῦ ν.ἑ., μή ἐξαιρουμένου τοῦ π. Ἰωήλ, (10) τήν ἀλλοίωσιν τοῦ ὀρθοδόξου φρονήματος τῆς συντριπτικῆς πλειοψηφίας τοῦ λαοῦ κ.λπ. κ.λπ. Ὅλ' αὐτά τά ἀντιπαρέρχεται ὁ κατά τά ἄλλα ἀγαπητός π. Ἰωήλ. Μᾶς λέγει κάποια αὐτονόητα, ὅτι ἐκτός ἐκκλησίας δέν ἑρμηνεύονται σωστά ἡ Ἁγία Γραφή καί οἱ Ἱεροί Κανόνες, ἀλλά δέν δύναται νά κατανοήσῃ καί νά παραδεχθῇ ὅτι ἀπό τήν στιγμήν πού ἡ "ἐκκλησία" τοῦ ν. ἑ. ὑπέπεσε στίς προαναφερθεῖσες δογματικές καί κανονικές παραβάσεις ἔπαυσε πλέον νά εἶναι Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ. Αὐτή εἶναι ἡ οὐσία τοῦ θέματος, π. Ἰωήλ. Παραπλανᾶτε τόν λαόν μέ τό νά ἐπικαλῆσθε ἀορίστως τίς Γραφές, τίς Συνόδους καί τούς Πατέρες, τήν στιγμήν πού δέχεσθε νά ποδοπατοῦνται καί νά ὑβρίζωνται ὠμότατα ὅλες οἱ Γραφές, ὅλες οἱ Σύνοδοι καί ὅλοι οἱ Πατέρες! Καί φοβερίζετε τούς ἀδαεῖς νά παραμείνουν εἰς κοινωνίᾳν μέ τήν αἵρεσίν σας μή τυχόν εὑρεθοῦν ἐκτός Ἐκκλησίας! Καί οἱ "πάπες" Ρώμης ἔτσι ἐκράτησαν καί ἐκόλασαν δισεκατομμύρια ψυχές ἐπί 1000 ἔτη. Ὅσον γιά τό παράδειγμα τῶν ὑπό τῶν Οἰκουμενιστῶν ἀναδειχθέντων συγχρόνων "ἁγίων," μία ἀνίερος προπαγάνδα, πού ὁδηγεῖ ἑκατομμύρια Ὀρθοδόξων στό στόμα τῶν λυκοποιμένων τύπου Βαρθολομαίου, δείχνει ὅτι στερεῖσθε ἀγιοπατερικῶν παραδειγμάτων. Ἀπό τήν "ἁγιοκατάταξίν" των καί μετά ἀντελήφθην πλήρως γιατί ὅταν ἤμουν στην Αὐστραλία (1994-1998) ἔρχονταν "καραβιές" βιβλίων γι αὐτούς τούς "ἁγίους" καί ἐπωλοῦντο σέ πολύ ὑψηλές τιμές! Γιά νά τούς ἐπικαλῆσθε τώρα ἐσεῖς προκειμένου νά "ἀποστομώσετε" τούς Ὀρθοδόξους, ἀποσιωπῶντας ὅμως τήν διδασκαλίαν καί τό παράδειγμα τῶν πραγματικῶν Ἁγίων! Ὅταν «ἅπαντες οἱ τῆς Ἐκκλησίας διδάσκαλοι, πᾶσαι αἱ Σύνοδοι καί πᾶσαι αἱ θεῖαι Γραφαί φεύγειν τούς ἑτερόφρονας παραινοῦσι καί τῆς αὐτῶν κοινωνίας διΐστασθαι» (Ἅγιος Μᾶρκος Εὐγενικός, P.G. 160, σ. 101), ὅταν οἱ ἀποτειχιζόμενοι ἀπό τούς αἱρετικούς ψευδεπισκόπους (Βαρθολομαῖον κ.ἄ.) ΕΠΑΙΝΩΝΤΑΙ, οἱ δέ ἐν γνώσει κοινωνοῦντες μέ αὐτούς χαρακτηρίζονται ὡς ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, καί ὅταν ὁ 15ος Κανών λέγῃ σαφέστατα ὅτι οἱ ἀποτειχιζόμενοι ὄχι μόνον ΔΕΝ κάμνουν σχίσμα, ἀλλά τοὐναντίον προφυλάσσουν τήν Ἐκκλησίαν ἀπό σχίσματα, πῶς τολμᾶτε νά τά καταργῆτε ὅλ' αὐτά καί νά κατηγορῆτε τούς ἀποτειχιζομένους ὅτι δῆθεν κάμνουν σχίσμα; Ὅταν διαστρέφετε, καί μάλιστα τόσον κατάφωρα, τίς Γραφές, τίς Συνόδους καί τούς Πατέρες, δέν νομίζετε ὅτι διδάσκετε τήν μεταπατερικήν αἵρεσιν;

amethystos είπε...

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ; ΔΙΟΤΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ;; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ;;

Σήμερα, θά έχετε προσέξει, η Ελλάδα καλείται νά σεβαστεί τίς συμφωνίες της. Καί η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί νά πετύχει καλύτερες συμφωνίες, κατηγορείται ότι κοροιδεύει τόν κόσμο καί τό μόνο πού τήν ενδιαφέρει είναι νά μαζεύει παράνομα τά χρήματα τών πολιτών.
Θέλω νά πώ ότι άν αφαιρέσουμε τά ιστορικά στοιχεία, ο λόγος σας είναι πολιτικός. Ανήκει στούς τυπικούς λόγους τής αντιπολιτεύσεως. Είστε χριστιανός ή απλώς έχετε ασπασθεί μία ιδεολογία;; Εχετε εκπαιδευτεί στήν δημοσιογραφία;;

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Τά περί δῆθεν δυνητικότητος τοῦ 15ου Κανόνος τῆς ΑΒ ἀποτελοῦν ἐπίσης μέρος τῆς μεταπατερικῆς αἱρέσεως, τήν ὁποίαν κηρύττετε. Τήν Ὀρθόδοξον ἑρμηνείαν τοῦ Κανόνος, αὐτήν δηλαδή πού συμφωνεῖ ἀπολύτως μέ ὅλες τίς Γραφές, ὅλες τίς Συνόδους καί ὅλους τούς Πατέρες, ἔδωκεν ὁ Σέρβος Κανονολόγος Ἐπίσκοπος Νικόδημος Μίλας καί ἔχει ὡς ἑξῆς: «Ἐάν Ἐπίσκοπος ἤ Μητροπολίτης ἤ Πατριάρχης ἄρξηται νά διακηρύττῃ δημοσίᾳ ἐπ’ Ἐκκλησίας αἱρετικήν τινα διδαχήν ἀντικειμένην πρός τήν Ὀρθοδοξίαν, τότε οἱ ὑποτασσόμενοι αὐτῷ κέκτηνται δικαίωμα ἅμα ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ νά ἀποσχινισθῶσι ΠΑΡΑΥΤΑ ἐκείνου ..., διό οὐ μόνον εἰς οὐδεμίαν θέλουσιν ὑποβληθῆ κανονικήν ποινήν, ἀλλά θέλουσι καί ἐπαινεθῇ εἰσέτι, καθ’ ὅσον διά τούτου, δέν κατέκριναν καί δέν ἐπανεστάτησαν ἐναντίον τῶν νομίμων ἐπισκόπων, ἀλλ’ ἐναντίον ψευδεπισκόπων καί ψευδοδιδασκάλων• οὔτε καί ἐδημιούρησαν τοιουτοτρόπως σχίσμα ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ, ἀλλ’ ἀντιθέτως ἀπήλλαξαν τήν Ἐκκλησίαν, ἐν ὅσῳ ἠδυνήθησαν μέτρῳ, τοῦ σχίσματος καί τῆς διαιρέσεως» (περιοδικόν «Ὁ Ἁγιορείτης», Μάϊος - Ἰούνιος 1995, ἀρ. φύλλου 12 (50)).

amethystos είπε...

Mάς πείσατε. Εάν έχει καί α΄λλα περιεχόμενα η κασσέτα σάς ακούμε.
ΑΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ, λοιπόν. Κανονολόγος. Πρώην δικαστής μήπως; Μεγάλος νομικός; Καταργήθηκε η εντολή τού Κυρίου; ΟΣΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ; Δέν τό είχαμε μάθει! Μάς φωτίζετε!

Ανώνυμος είπε...

10.43 Το γράμμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ, το πνεύμα ΖΩΟΠΟΙΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

μεγάλη κασέτα αυτή.. ατελείωτη, πραγματικά... απορώ πως δεν την έχουν βαρεθεί ΚΑΙ οι ίδιοι..

Ανώνυμος είπε...

10.08 Πως ισχυρίζεστε ότι οι παλαιοημερολογίτες δεν κάνουν σχίσμα; Tα 12 και πλέον θυσιαστήρια και οι "σύνοδοι" τι είναι; Πως γίνεται να έχουν όλοι την αλήθεια και παράλληλα να αλληλοαφορίζονται; Kάτι λοιπόν είναι λάθος!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 6-6-15 11:54 π.μ.: Οὐδείς ἐχέφρων λέγει ὅτι ὅλες οἱ παρατάξεις εἶναι σωστές. Δικό σας εἶναι αὐτό. Ὅπως δικό σας εἶναι καί τό "12 καί πλέον θυσιαστήρια." Ἐπί ἐποχῆς τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων ὑπῆρχαν πολλά σχίσματα, μερικά ἀπό τά ὁποῖα ἀναφέρονται καί στήν ΚΔ (ἄλλος τοῦ Παύλου, ἄλλος τοῦ Πέτρου, ἄλλος τοῦ Ἀπολλώ κ.λπ.). Λοιπόν, τί λέτε, ἦσαν δικαιολογημένοι οἱ Ἑβραῖοι καί οἱ Εἰδωλολάτραι πού δέν ἠσπάσθησαν τόν Χριστιανισμόν, σκανδαλιζόμενοι ἀπό τίς διαιρέσεις τῶν τελευταίων; Ἀφῆστε ὅλα τά ὑπόλοιπα καί ἀπαντῆστε, ἄν μπορῆτε βεβαίως, μόνον σ' αὐτό τό ἐρώτημα. Ἐννοεῖται ὅτι μόνον λογικές καί καλοπροαίρετες ἀπαντήσεις θά συζητηθοῦν. Καί κάτι ἄλλο: ἄν δέν θέλετε ν' ἀκοῦτε τήν "κασέττα" μου, ΜΗΝ δημοσιεύετε τά σχόλιά μου. Οὔτε κι ἐγώ ἔχω χρόνο γιά χάσιμο! Εἶμαι πεπεισμένος ὅτι, τοὐλάχιστον ὁ ἰδιοκτήτης αὐτοῦ τοῦ ἱστολογίου, ἔχει σοβαρόν πνευματικόν πρόβλημα. Ὡστόσον, ὅπως ἔχω δηλώσει, ἀγαπῶ τόν π. Ἰωήλ, ὁπότε ἔπρεπε ν' ἀπαντήσω στό ἀτυχέστατον ἄρθρον του. Καί βεβαίως δέν θά ἤθελα νά συμμετέχω μέ τήν σιωπήν μου στό ἔγκλημα πού ἐπιτελεῖτε, πλανῶντες τούς ἀναγνῶστες σας.

amethystos είπε...

Οταν λέει ο Απ. (ἄλλος τοῦ Παύλου, ἄλλος τοῦ Πέτρου, ἄλλος τοῦ Ἀπολλώ κ.λπ), εννοεί σχίσματα, φίλε;Τί λέει ο Νικοδημος Μιλας;;Ποιά είναι η αίρεση ακριβώς πού πολεμάς; Μάρτυρα τού ημερολογίου; Ξέρεις όταν κατακτήθηκε καί η Ελλάδα από τόν ναρκισσισμό οι καλλιτέχνες άρχισαν νά γράφουν ημερολόγια. Τότε ξεχώρισε καί τό ημερολόγιο τής μαντάμ-Σουσού. Τώρα γράφουν αυτοβιογραφίες! Μπορείς αντί γιά αποσπάσματα από τήν εν λόγω κασέτα, νά μάς στέλνεις αποσπάσματα από τήν μαρτυρική σου αυτοβιογραφία.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ὄχι ἁπλῶς τά ἐννοεῖ ὡς σχίσματα, ἀλλά καί τά κατονομάζει ὡς τέτοια! Καί βεβαίως καταδικάζει αὐτές τίς ἔριδες: «Παρακαλῶ δέ ὑμᾶς, ἀδελφοί, διά τοῦ ὀνόματος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ἵνα τό αὐτό λέγητε πάντες, καί μή ᾖ ἐν ὑμῖν σχίσματα, ἦτε δέ κατηρτισμένοι ἐν τῷ αὐτῷ νοΐ καί ἐν τῇ αὐτῇ γνώμῃ. Ἐδηλώθη γάρ μοι περί ὑμῶν, ἀδελφοί μου, ὑπό τῶν Χλόης ὅτι ἔριδες ἐν ὑμῖν εἰσι. Λέγω δέ τοῦτο, ὅτι ἕκαστος ὑμῶν λέγει. ἐγώ μέν εἰμι Παύλου, ἐγώ δέ Ἀπολλώ, ἐγώ δέ Κηφᾶ, ἐγώ δέ Χριστοῦ. Μεμέρισται ὁ Χριστός; Μή Παῦλος ἐσταυρώθη ὑπέρ ὑμῶν; Ἤ εἰς τό ὄνομα Παύλου ἐβαπτίσθητε; (Α’ Κορ. 1:10-13.) Κάθε καλοπροαίρετος ἀντιλαμβάνεται ὅτι τά σημερινά σχίσματα (ἤ παρατάξεις ἤ ἔριδες) στόν χῶρο τόσον τοῦ πατρίου ἑορτολογίου ὅσον καί σ’ αὐτόν τοῦ ν. ἑ., ὅπου εἶναι μᾶλλον περισσότερα (πρβλ. Λάρισα, Αὐστραλία, Γερμανία κ.λπ.), εἶναι παρόμοια μέ αὐτά τῆς Ἀποστολικῆς ἐποχῆς. Ἑπομένως, δέν ἔχετε ἀπαντήσει στό καίριον ἐρώτημα πού σᾶς ἔθεσα στό προηγούμενο μήνυμά μου, τό ὁποῖον ὑπεκφύγατε καί τό ὁποῖον ἐπαναλαμβάνω: «Ἦσαν δικαιολογημένοι οἱ Ἑβραῖοι καί οἱ Εἰδωλολάτραι πού δέν ἠσπάσθησαν τόν Χριστιανισμόν, σκανδαλιζόμενοι ἀπό τίς διαιρέσεις τῶν τελευταίων;» Ἐννοεῖται ὅτι ὅσοι σήμερα κοινωνεῖτε ἐν γνώσει μέ τόν Οἰκουμενισμόν, στό ὡς ἄνω ἐρώτημα πού σᾶς θέτω, ἡ θέσις σας ἀντιστοιχεῖ σ’ αὐτήν τῶν Ἑβραίων καί τῶν Εἰδωλολατρῶν! Ἀπαντῆστε, λοιπόν!

amethystos είπε...

Βρέ μάγκα, γιατί δέν βγάζεις ερμηνευτική μέθοδο; Ωστε λοιπόν πάντοτε μαλάκες σχισματικοί ήταν οι χριστιανοί;! Ακου φίλε. Λέει, εγώ είμαι τού Ζήση, εγώ είμαι τού παπα-Σαράντη, εγώ είμαι τού παπα-Κώστα τού Στρατηγόπουλου. Η Μαμά καλά; ΠΟΙΑ ΑΙΡΕΣΗ ΜΑΧΕΣΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΛΗΘΙΝΕ;

Ανώνυμος είπε...

K. Δημήτρη, είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι έχουν καμία σχέση οι πρώτοι Χριστιανοί με αυτά που ζούμε τα τελευταία 100 χρόνια; Έκαναν διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας; διαφορετικό "Άγιο Ποτήριο"; αφορισμό ο ένας του άλλου; Θεωρούσαν άκυρο το βάπτισμα; έκαναν επανάληψη χρίσματος; θεωρούσαν μολυσμένη την θεία κοινωνία; Eίναι δυνατόν;

χαλαρωσε είπε...

μιλαμε για μια εποχη που ακομη δεν εχει αποκρυσταλλωθει η διδασκαλια. Δεν υπαρχουν ακομη τα μεγαλα γραπτα κειμενα, αλλα τωρα γραφονται οι επιστολες και αργοτερα τα ευαγγελια. Ο Γνωστικισμος κανει θραυση και ειναι φυσικο ο Αποστολος να λαμβανει τα μετρα του για να μην αλλοιωθει η διδασκαλια. Λεει λοιπον οτι: μου ειπαν οτι υπαρχουν ΕΡΙΔΕΣ. Τι εριδες; Αλλος λεει ειμαι του Παυλου, αλλος του Κηφα, αλλος του Χριστου. Πραγμα που σημαινει οτι οι χριστιανοι προσωποληπτουσαν και θεωρουσαν τον μεν ανωτερο του δε. Που οδηγει ολο αυτο το πράγμα; Στα σχισματα. Διοτι ο Απόστολος λεει μου εδηλωθη και γι΄αυτο σας παρακαλω να μην συνεχισετε παραπερα αλλα να αποκτησετε ομογνωμια στα της πιστεως. ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ. ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΟΥΣΑΝ ΤΩΝ ΕΡΙΔΩΝ ΤΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΛΑΒΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΙΖΟΥΝ ΣΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΑΦΟ ΧΙΤΩΝΑ. ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ Ο Χαζτηνικολαου θεωρει σαν σχισματα αυτα τα οποια δεν ηταν. Και δεν ηταν διοτι πολυ απλα οπου υπηρχε ζητημα ο Αποστολος συμβουλευε τους χριστιανους να μην πιστευουν ουτε αγγελο αμα διδασκει διαφορα πραγματα. Εδω δεν εχουμε αλλοτρια διδασκαλια αλλα προσωποληψια, η οποια δυναται να σε κανει τρικανηνοπουλο η ματθαιοπουλο και γενικως να σε στειλει απο κει που ηρθες. Το ερωτημα περα απο ηλιθιο και ανουσιο ειναι και καλπικο. ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΘΡΗ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ. Και επειδη ο φιλος απορει και ερωτα να του κανουμε κι εμεις κανα δυο ερωτηματα.
Το γεγονος οτι ο Κυριος πηρε το καμουτσικι και εδειρε τους εμπορους, μηπως δεν ειναι σκανδαλο ανα τους αιωνες. Ειναι δυνατον ο Κυριος να πλακωνει στο ξυλο το δημιουργημα του; Ποσους σκανδαλισε αυτη η συμπεριφορα;

Μιλαμε οτι αναγκαζομαστε να κανουμε ομοιως ανοητες ερωτησεις.

Γιατι ο Αρειος που ειχε αντιπαλο εναν Μεγα Αθανασιο δεν τον ακουσε; Και αντε ο ΑΡΕΙΟς ηταν πολυ πειραγμενος οι μαθητες του γιατι δεν ειπαν επ.. που παμε; Ευθυνεται ο Αθανασιος που δεν τα ειπε καλα; και αρα πηρε στο λαιμο του τους αλλους διοτι δεν καταφερε να τους πεισει; ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ: ΓΙΑΤΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟ;

Και αφου απαντησεις σε αυτα θα θελαμε να μας πεις: Ειναι ΑΓΙΟΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΕΙΣ, Ο Αγιος Ιωαννης Μαξιμοβιτς --της διασπορας--; Ειναι ταυτοχρονα Αγιος ο Λουκας Συμφερουπολεως και Κριμαιας--της κανονικης εκκλησιας--; ειναι ο Αγιος Νικολαος Βελιμιροβιτς και αρα και ο Αγιος Ιουστινος Ποποβιτς;

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Ἀνούσιο καί κάλπικο τό ἐρώτημά μου, ἔτσι; "ΔΕΝ ΕΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΘΡΗ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ." Καθησύχασες τώρα τήν συνείδησίν σου μέ αὐτά τά ψέμματα πού ἔγραψες; Δέν ὑπάρχει τό δεδομένον ὅτι ἐσεῖς κοινωνεῖτε μέ τήν αἵρεσιν, παρά τίς σαφέστατες ἀπαγορεύσεις τῆς Γραφῆς, τῶν Συνόδων καί τῶν Πατέρων, ἐνῶ ἐμεῖς (τοῦ π.ἑ.) δέν κοινωνοῦμε, ἀκολουθοῦντες τήν διδασκαλίαν καί τήν πρᾶξιν τῶν Πατέρων;

amethystos είπε...

Πώς μπορεί νά κοινωνήσει κάποιος μέ τήν αίρεση. Ούτε η φαντασία δέν δίνει πληροφορίες. Εμείς κοινωνούμε τόν Κύριο. Αυτό είναι αίρεση; Είμαστε ζωντανοί, έχουμε τούς αγίους μας, τούς θεολόγους μας. Ζούμε μέσα στό θαύμα. Εσείς εκτός από κασέτες καί πατάτες καί είδη προικός τί άλλο έχετε παράγει; Από τόν καρπό φαίνεται τό δένδρο. Τό δικό σας; Υπάρχει ή συνεχίζει τήν αναρρίχησή του στόν κορμό τής πίστεώς μας; ΜΌΝΟ ΑΠΕΙΛΈΣ ΚΑΊ ΚΑΤΆΡΕΣ ΑΚΟΎΜΕ. ΑΥΤΆ ΤΆ ΘΕΩΡΕΊΤΕ ΤΉΝ ΣΩΤΗΡΊΑ ΤΉΝ ΟΠΟΊΑ ΜΆΣ ΥΠΟΣΧΈΘΗΚΕ Ο ΚΎΡΙΟΣ ΚΑΊ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΙΚΗ ΤΟΥ ΘΥΣΙΑ; ΕΙΣΤΕ ΑΠΛΩΣ ΑΝΟΗΤΟΙ.

χαλαρωσε είπε...

κι επειδη απαντησες συντομα και περιεκτικα απολυεσαι εν Κυριω. Ο Κυριος να σας φωτισει εισαστε πολυ πειραγμενοι φιλε μου. Οσο πιο πολυ απαιτει ο Κυριος να ριχνεται τειχη τοσο πιο πολυ τα υψωνεται γυρω σας. Δεν... Δεν κατοχυρωνουν ασφαλεια πολυ περισσοτερο δε σωτηρια. Τα μονα τειχη που οφειλουμε ειναι τα τειχη της πιστεως... κι αυτα φιλε μου δυστυχως για τους χριστιανους δημοσιους υπαλληλους ειναι αορατα. Ο Κυριος βοηθος

Ανώνυμος είπε...

Η αίρεση, αγαπητοί συνομιλητές, είναι ο Οικουμενισμός,
που ξεκίνησε να φυτρώνει από τον εγκύκλιο του 1920
και σήκωσε επηρμένο αυχένα με την ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ και ΒΙΑΙΗ ΑΛΛΑΓΗ
του Εκκλησιαστικού Εορτολογίου το 1924 στον Ελλαδικό χώρο,
ολοκληρώνοντας την απαίσια μορφή του με την ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΩΝ του 1965.


Την Παναίρεση του Οικουμενισμού ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΚΑΙ Ο αγιότατος πατήρ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ
Την Παναίρεση του Οικουμενισμού διακηρύσσει η Θεωρία των Κλάδων
που έχουν υπογράψει και οι Ορθόδοξοι της Ελλαδικής Εκκλησίας προκειμένου
να ενταχθούν ως ΟΡΓΑΝΙΚΑ μέλη στο Παναιρετικό Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Σε αυτό το ΠΣΕ o πάπας ΔΕΝ έχει υπογράψει την Θεωρία των Κλάδων
και ΔΕΝ μετέχει ως ΟΡΓΑΝΙΚΟ μέλος όπως μετέχουν οι Ορθόδοξοι δουλοπρεπείς ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας μαζί με τον ξεπεσμένο Ορθοδόξως, Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο πάπας μετέχει εκεί στο ΠΣΕ, ως Παρατηρητής. Μην παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε.
ΜΗ ΣΤΡΊΒΕΤΕ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟ-ΧΑΟ-ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ αλλού την συζήτηση.

Ξέρετε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τι γίνεται δεν είστε χαζοί (παμπόνηροι είστε και φοράτε τις μύριες διαδικτυακές μάσκες εκτελώντας ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ υπηρεσίες στα μεγάλα, αόρατα αφεντικά σας)
απλά ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ με ΝΎΧΙΑ και ΔΟΝΤΙΑ να αποπροσανατολίσετε τον Ελληνικό λαό.

Πάτε να του ΚΡΥΨΕΤΕ την ΑΛΗΘΕΙΑ. Και δήθεν πολεμάτε την αίρεση του Ζηζιούλα
για να μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια. Αλλά...την πατήσατε...είμαστε και μεις χαζοί μέν
μέχρι αηδίας αλλά κάποτε ΞΥΠΝΑΜΕ και ΒΛΕΠΟΥΜΕ την ΠΑΓΙΔΑ σας.

ΔΕΝ ΠΕΙΡΆΖΕΙ. Εσείς θα λάβετε από τον Κύριο τον ...μισθό σας.
Και μεις το ίδιο. Δεν ανησυχούμε.
Έχουμε ζήσει και χειρότερα.

amethystos είπε...

Εχει μεγαλύτερη ιστορία ο οικουμενισμός από τό 1920. φίλε. Πάει μακρύτερα η γαιδούρα. Απλώς δέν γνωρίζεις ποιά είναι η αίρεση καί προσπαθείς νά κρύψεις τήν ψυχολογία σου. Φορέας τής αιρέσεως σήμερα είναι ο Ζηζιούλας. Αλλά δέν μπορείς νά διαβάσεις φίλε, πού νά κατανοήσεις καί από πάνω.

χαλαρωσε είπε...

φιλε οπως λεει και ο αμεθυστος το πραγμα παει πολυ πισω. Θα ελεγε κανεις οτι ολος ο γνωστικισμος μεσα και απο την ωσμωση του με την εβραικη παραδοση κανει την τελικη επιθεση. ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ λεει και δειχνει ο παρον ιστοτοπος οι του π.ε, οι αποτειχεισμενοι και τινες βαρεμενοι δεν σκαμπαζουν και αναμασουν το 1920, την κλαδικη θεωρια κ.τ.λ. Με τι οπλα θα πολεμησουμε αγαπητε. Με τα ροπαλα του κρομανιον; Αυτοι εδω εχουν πυρηνικα και εσυ πας και χτυπιεσαι αφριζοντας μπας και τους φοβερισεις. Καημενε. Ενδεικτικα σου αναφερω οτι ο Παπας την κλαδικη θεωρια την αναγνωριζει πολυ πριν ερθει το 1920. Σε εγκυκλιο του το 1894, προς τις ανατολικες-ουνιτικες εκκλησιες, την περιγραφει ως εχει. Και φυσικα παει πολυ πιο πισω στην Φερραρα-Φλωρεντια --το πνευμα της κλαδικης θεωριας-- και ακομα παραπισω στην Καρολιγγεια περιοδο.

Το οτι ο Παπας μετεχει ως παρατηρητης στο ΠΣΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ; Οτι ειναι οικουμενιστης εξ αποστασεως; Εξ ακοης; Δεν ειναι ο σκληρος παπικος κληρικαλισμος ο ολετηρας των εντολων; Δεν ειναι η σκληρη εφαρμογη της ηθικης ο γεννητορας ολων των ολοκληρωτισμων; βλεπε ιερα εξεταση.. Δεν ειναι ο κληρικαλισμος που ουρλιαζει για ηθικη και τηρηση ευλαβικη κανονων απολυτως αυτονομημενων απο το πνευμα αυτων που τους εισηγαγαν και ακομη περισσοτερο αυτονομημενων απο το ιστορικο πλαισιο. Τι θα μου πεις οτι εχουν διαχρονικη ισχυ. Φυσικα και εχουν διαχρονικη ισχυ εφοσον προαγουν την τηρηση των εντολων, διαφορετικα δεν εχουν κανενα νοημα, αλλα ειναι μνημεια και οδοδεικτες για την αντιμετωπιση των επερχομενων, πιθανοτατα, αιρεσεων. Να το πουμε απλα δεν ειναι δυνατον να θες εσυ με τον κανονα της Α' Οικουμενικης συνοδου που απαντα σε συγκεκριμενα ζητηματα της εποχης, και δεν έχει καμμια σχέση με την αυξηση της χαριτος, να αντιμετωπισεις τους πυραυλους κρουζ των αιρετικων. Κανονολαγνεια δεν εχει η εποχη της χαριτος και φυσικα ουτε οι Αγιοι που ειναι και οι οδηγοι της πορειας μας. Κανονολαγνοι ειναι αυτοι οι οποιοι ειναι κομλπεξικοι με υστερηματα και εντονα εξουσιαστικα χαρακτηριστικα. Ο Παπας, οι του π.ε, οι αποτειχεισμενοι, οι ασβεστωμενοι και οι γερμανοι. Φυσικα οι κατ εξοχην εξουσιαστες, οι ηλιθιοι και οι τεμπεληδες που δεν εχουν σκοπο να στρωσουν γονατα και κωλο για να χαριτωθουν αλλα ελπιζουν να λαβουν υποσταση τα αορατα στο νου που δεν εχουν. Γινεται; Δεν γινεται. Και επειδη δεν ειναι σε θεση να ελευθερωθουν νομιζουν οτι οι ελευθεροι ειναι πρακτορες του Ομπαμα. Ελεος με τη βλακεια. Πρακτορες του Κυριου ειναι.-- αν σας αναπαυει οπωσδηποτε ο προσδιορισμος ας τον δεχτουμε με προυποθεσεις.

Ανώνυμος είπε...

" Χαλάρωσε" και φυσικά πάει πολύ πιο πίσω το πράγμα, τα εξηγεί καταλεπτώς ο Ρωμανίδης στη "Ρωμιοσύνη" του. Τα όπλα που χρειάζονται είναι αυτά που είχαν οι πιστοί χριστιανοί κάθε εποχής. Νηστεία, Αγρυπνία, Προσευχή, Υπακοή στα κελεύσματα των Αγίων Πάντων. Σε ερωτώ κ. "Χαλάρωσε". Ποια ήταν η αναγκαιότητα ώστε να αλλάξουν οι επίσκοποι της Ελλάδος του 1924 στανικώς και από ΒΙΑ κρατική συνεπικουρούμενοι, το Εκκλησιασισκό Εορτολόγιο; ΚΑΜΙΑ αναγκαιότητα δεν υπήρχε. Δόθηκαν όμως για το Σχίσμα αυτό του 1924 που έκανε η Κρατική Εκκλησία της Ελλάδος, δόθηκαν εντολές "άνωθεν". Η τακτική του Διαβόλου βρίσκεται στο να διαιρεί τους πιστούς και να βασιλεύει. Και άπαξ και ξεκίνησε η κατρακύλα του ξηλώματος, το 1924, όπως βλέπεις το ξήλωμα , τέλος δεν έχει. Μας ετοιμάζουν τώρα την Σύνοδο του 2016 στην οποία θα νομιμοποιήσουν στο όνομα του Χριστού, όλα τα ανώμαλα και τα άνομα.Πώς θα πολεμήσεις αυτό το χάος; Με τα όπλα της επηρμένης κοσμικής φιλοσοφίας ή με τα αρχαία όπλα της βαθύτατης και με αυτοθυσία προσφερόμενης χριστιανικής ταπείνωσης που ακολουθεί την για αιώνες δοκιμασμένη οδό, Πάντων των Αγίων; Εσείς πολεμάτε λέτε την αίρεση του Ζηζιούλα. Μπράβο σας και καλά κάνετε. Αλλά αν θέλετε να είστε τίμιοι, και όχι πράκτορες του Εχθρού, πολεμήστε και την αίρεση του Βαρθολομαίου. Μην κάνετε κινήσεις αντιπερισπασμού ότι κάτι πολεμάτε δήθεν απλά και μόνο για να κρατάτε τους αδαείς και πανικόβλητους μέσα στη αίρεση του Οικουμενισμού που διαφθείρει κάθε συνείδηση σήμερα.

amethystos είπε...

Αλλαξε τό ημερολόγιο φίλε. Τό ημερολόγιο πού ίσχυε από τήν εποχή τού Καίσαρος, από Π.Χ. Ενα παράδειγμα: Η Ελλάδα ζεί μέ εισαγωγές καί δάνεια κυρίως καί μέ εξαγωγές πού προσπαθούν νά ισορροπήσουν τήν οικονομία ώστε νά αμοίβονται κάπως οι Ελληνες γιά τήν εργασία τους. Πώς θά πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι συμβάσεις χωρίς κοινές ημερομηνίες; Καί η εκκλησία δέν είναι ενωμένη μέ τό κράτος; Αυτή είναι η Βυζαντινή μας κληρονομιά. Ολοι οι υπόλοιποι λαοί είναι χωρισμένοι από τό κράτος, εκτός τού Μωαμεθανισμού ο οποίος δέν διαθέτει ούτε κάν τήν έννοια τού κράτους. Ο Ινδουισμός κουτσά στραβά τήν απέκτησε. Καί τότε εμφανίζονται μερικοί άφρονες οι οποίοι υποχρεώνουν τούς οπαδούς τους νά οπισθοδρομήσουν σέ προιστορικά επίπεδα συνειδήσεως όπου η ανθρωπότης ήταν κατακερματισμένη σέ φυλές. Δίνοντας ταυτόχρονα τήν βεβαιότητα στούς υπόλοιπους ότι ότι μέ μία λάθος επιλογή σ' αυτό τό κρίσιμο σημείο χανόμαστε. Τώρα γιά νά σώσετε τά προσχήματα τού εγκλήματος καλύπτεσθε μέ τήν λαίλαπα τού οικουμενισμού. Ο οικουμενισμός φίλε είναι αίρεση δογματική, δέν αφορά γιορτές καί συμπόσια. Είναι παραχάραξη τής αλήθειας πού σώζει καί όχι διάβρωση τών χριστιανών. Αλλά επειδή η σκέψη σας είναι βάρβαρη , έχετε τήν ανάγκη τής προσωποποιήσεως καί εμποδίζετε τήν συνειδητοποίηση τού προβλήματος ακόμη καί από αυτούς πού έχουν υποπέσει στήν αίρεση. Αυτή τήν στιγμή δίνετε τό καλύτερο άλλοθι στήν δολοφονία τής εκκλησίας τού Κυρίου. Καί έτσι η ιστορία θά διαθέτει σέ λίγο δύο καταραμένους λαούς. Τούς Εβραίους πού δολοφόνησαν τόν Κύριο καί τούς Ελληνες πού σταυρώνουν ήδη τήν Εκκλησία Του.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφοι παλαιοημερολογιτες ελεος!
Η αλλαγη του ημερολογιου δεν εθιγε τα δογματα πιστεως ,ειδατε καμια εκκλησια Ορθοδοξη να παραδεχτει πως η Ελλαδικη εκκλησια ειναι σχισματικη,ειδατε το αγιον Ορος να συνταχθη με αυτα που λετε;
Μεχρι και ο πρωην Φλωρινης Χρυσοστομος το παραδεχτηκε δυο χρονια μετα την αποσχιση ''..ημεις αμυνομενοι κατα της καθ'ημων καθαιρετικης αποφασεως του συνοδικου Δικαστηριου οπου συνεκροτησεν η ιεραρχια αποκαλεσαμεν εις δημοσιευματα ημων τους ιεραρχας σχισματικους''
Ομως για να ειναι σχισματικος καποιος [οπως λετε η Ελλαδικη Εκκλησια] δυο τινα πρεπει να συμβαινουν
1με συνοδικη διαγνωμη
2με οικειοθελη αποσχιση.
Η Ελλαδικη Εκκλησια δεν αποσχισθηκε ενω αλλαξε το ημερολογιο.
Και τελικα η φιλαρχια και η ελλειψη αγαπης και η φιλοδοξια εκανε τους τρεις αυτους ιεραρχας να δημιουργησουν μια ιδια κοινοτητα μακρια βεβαιως απο την Μια Καθολικη εκκλησια.Καθαιρεθηκαν δικαστικως και φυσικα δεν εχουν τη Χαρη.
Δημιουργησαν 10 κυριες παραταξεις και δυο ανεπισημες απο οτι μου εχουν πει ,οπου αλληλουβριζονται και αλληλοκαθαιρουνται.Οι πιστοι οταν πανε στην αλλη παραταξη αναμυρωνονται και οι επισκοποι και ιερεις αναχειροτονουνται,που σημαινει πως η καθε παραταξη δεν αναγνωριζει ιερωσυνη,μυστηρια κλπ και καθε μια διεκδικει για τον εαυτον της το απολυτο της γνησιας εκκλησιας.Ας μας που σε ποιο Ποτηριο βρισκεται Ο Κυριος γιατι εμεις δεν θεωρουμε πως ηταν λογικη η αποσχιση τους απο την Εκκλησια των Αποστολων και των αγιων Μαρτυρων και Πατερων της εκκλησιας μας με τους οποιους ειμαστε ενωμενοι .
Επισης ,αποσχισθηκαν οι Γοχ (1924) και εκαναν με την αποσχιση τους δογμα πως η διακοπη εκκλησιαστικης κοινωνιας επιτρεπεται και για μη δογματικους λογους και μετα συνοδικης διαγνωμης.Αυτη για μας ειναι μια ''Ζηλωτικη εκκλησιολογια''και βασει τους Κανονες της εκκλησιας ειναι απαραδεκτη θεολογικως και εκκλησιολογικως...ο συγχρονος ζηλωτισμος επεκταθηκε και σε θεματα αιρεσεων ,τα γνωστα του οικουμενισμου,για να καλυψει τα σχισματα του και επικαλειται τους Κανονες τους γνωστους.Δεν καλυπτονται ομως παλι με αυτη την κινηση γιατι ουτε εχει γινει καμια συνοδικη εστω και τοπικη που να καταδικαζει τον Οικουμενισμο,το σχισμα ομως μενει και παραμενει εις τον αιωνα που ουτε αιμα μαρτυριου δεν ξεπλαινει.Απο εκει και εκει προσπαθουν να φερουν και αλλους πιστους στο σκοτος του σχισματος πνιγοντας και αυτοι τα τεκνα του φωτος που μη αντεχοντας την αιρεση της Ορθοδοξιας ,τους εφανη ο παλαιοημερολογιτισμος πιο καθαρος και αμολυντος .Και φυσικα θα βρεθουν προ εκπληξεων τοσο στη ζωη τους εντος των παραταξεων ,καθως και εν τη αισχατη ημερα της Κρισεως! Τωρα λοιπον που εβρεθησαν και καποιοι αποτειχισμενοι ,τρυβουν τα χερια τους και συνοδηπορουν στηριζοντας τους.Ολοι οι αλλοι που
Κανουν αγωνα εντος εκκλησιας γι αυτους ειναι αιρετικοι συναυλιζομενοι μετα των αιρετικων και μιασμενων .Οταν λοιπον φεραν το παπουτσακι του αγιου Σπυριδωνος απο την Κερκυρα στην παλαιοημερολογιτικη Εκκλησια της περιοχης μου ,τρεξαν ολοι οι ''μιασμενοι νεοημερολογιτες'' να το προσκυνησουν .Εκει ,τον οβολον τον ηθελαν και τον ντορο επισης! Εκει δεν μολυνθηκαν μαζι τους οι γοχ,οοοχι! Εκει ειμαστε μαζι,ειμαστε αδελφοι!Για σταθειτε βρε παιδια,την κολοκυθια θα παιξουμε με τον Θεο;;;Μπορεις να παιξεις με τη Χαρη;;; Και οπως λεει με το γνωστο χιουμορ ο Αμεθυστος ''και οι καταρες και οι εκβιασμοι επιπτον βροχην''...ποιανου ειναι η Εκκλησια;;; Του Ματθαιου,του Ανδρεα,του Χρυσοστομου...κλπκλπ;;; Τιποτε καλο δεν γινεται εαν δεν υπαρχει Χαρη και Αποστολικη διαδοχη...ουτε και το δογμα δεν κρατιεται σταθερο.Εξου και οι τοσες παραταξεις! Αλλα ,ο καθενας ας πιστευει αυτο που πιστευει.οπως μου ειπε καποια γεροντισσα που της ειπα αυτα ''Δεν ξερω τι λες εσυ ,εγω με το παλαιο γεννηθηκα με το παλαιο θα πεθανω''...ενταξει! Ο καθεις κατα την προαιρεση του!π

amethystos είπε...

Αγαπητέ βάρβαρε έχετε ήδη αλλοιωμένη επίγνωση τής σωτηρίας μας, αφού αυτή επιτυγχάνεται κατά τήν αφροσύνη σας μέ τήν τήρηση κάποιων κανόνων. Ο Κύριος περιμένει νά τηρήσουμε τίς εντολές Του, φίλε. Καί δέν ταυτίζονται. Γι' αυτό μισείτε τούς Αγίους μας οι οποίοι τήρησαν τίς εντολές Του. Επειδή αποδεικνύουν τήν παράνοιά σας. Η πίστη μας είναι λογική λατρεία φίλε. Κάποια στιγμή θά έλθουν ανθρωπολόγοι νά σάς μελετήσουν. Σάν τήν επιβίωση ή τήν δαιμονική ανάσταση τών Παπούα μέσα από τίς στάχτες τού Βυζαντίου. Ο Αγιος Νικόδημος έγραψε ένα ξεχωριστό κείμενο γιά τίς εντολές τού Ευαγγελίου. Ρίξε μιά ματιά καί τά λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία σχόλια!!

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ενδιαφέρεται να έχει μια αντικειμενική πληροφόρηση για το θέμα του εορτολογικού σχίσματος που επιτέλεσαν αθεοφόβως οι Νεοημερολογίτες Επίσκοποι,ας διαβάσει το βιβλίο ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ του λογιωτάτου Ιερομονάχου π. Θεοδωρήτου το οποίο αναιρεί βήμα προς βήμα κάθε επιχείρημα του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου που έγραψε " Τα δύο Άκρα", τα οποία εδώ ο εκτελών διατεταγμένη υπηρεσία, Αμέθυστος κατά καιρούς "αναπαράγει". Οι παιδαριώδεις σκέψεις περί εμπορίου και λοιπά, ακούγονται εντελώς αστείες. Οι δαιμόνιοι Εβραίοι, λαός λατ' εξοχήν εμπορικός, ακολουθουν σεληνιακό ημερολόγιο για το εορτολόγιό τους, χιλιάδων χρόνων και ΟΥΔΕΠΟΤΕ διανοήθηκαν να το αλλάξουν τάχα για να είναι πιο...σύγχρονοι και πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες με το εμπόριο. Η απάτη δε των νεοημερολογιτών σχιστών της Εκκλησίας φαίνεται ακόμα από το γεγονός ότι ουδέποτε κατηργήθη το ΒΔ του 1923 με το οποίο καθορίζεται ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου με το..Ιουλιανό εορτολόγιο!!!

Πείτε για μια φορά στον κόσμο την αλήθεια!! Η αλήθεια είναι: Γουστάραμε να εκμοντερνιστούμε, τα λαμόγια, Θέλαμε να αρέσουμε στους άθεους Φράγκους που δήθεν εδώ μέσα τους κατακρίνει ο Αμέθυστος ενώ είναι τσιράκι τους μέχρι τα μπούνια...Το είπε και η εγκύκλιος του 1920 η οποία παρέμεινε κεκρυμένη επιμελώς επί μακρόν...τώρα καυχώνται γι αυτήν και οι συνοδοιπόροι των ξιφουλκούν προσπαθώντας να εξουθενώσουν τους ανθισταμένους...Η εισβολή της αίρεσης μετά του όχλου (του χρηματοδοτούμενου υπό) των αρχιερέων...

amethystos είπε...

Aναιρεί τόν Θεοδωρόπουλο, όχι τό σχίσμα. Δέν γράφουμε γιά εμπόριο, αλλά γιά τήν λειτουργία τού κράτους από τό οποίο περιμένεις νά πληρωθείς γιά νά μεγαλώσεις τά παιδιά σου. Ο δαιμονικός συσκοτισμός τής διανοίας τών αποτειχισμένων είναι απόλυτος.

Ανώνυμος είπε...

Αστείο πάλι το επιχείρημα Αμέθυστε.
Να το πεις στους δικούς σας ιερείς που κατάντησαν κρατικοδίαιτοι
δημόσιοι υπάλληλοι με χοντρές μπυροκοιλιές γεμάτες λουκάνικα, οι περισσότεροι.
Τουλάχιστον οι δικοί μας οι ιερείς του Πατρίου εορτολογίου ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
ΔΕΝ παίρνουν μισθό, ούτε έχουν σύνταξη και ασφάλεια. Ζούν από το έλεος των ενοριτών τους
και ΠΟΤΕ δεν ζητάνε τίποτε από κανέναν. Είναι έντιμοι άνθρωποι (όσους τουλάχιστον εμείς προσωπικά, έχουμε συναντήσει).
ΔΕΝ έχεις επιχειρήματα Αμέθυστε, δυστυχώς.

Μόνο ΟΡΓΗ έχεις διότι τα αφεντικά σου γαβγίζουν ότι πρέπει να μας γαβγίζεις.
Και ο Πούτιν έχει εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία,
αλλά το Πάτριο Εορτολόγιο με ΣΕΒΑΣΜΟ το ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ.'

Αρκετά σας κούρασα πάλι αλλά...έσείς πάτε και μας ανοίγετε θέμα κάθε τόσο...και χρωστάμε κάποια σύντομη απάντηση για τους καλοπροαίρετους και ανυποψίαστους
που επισκέπτονται αυτή τη σελίδα.

Είπαμε είναι τα λεφτουδάκια που πέφτουν. Και οι διατεταγμένες υπηρεσίες του ..στρατού,
ε κύριε " Μυρμιδόνα" ή όπως αλλιώς κατά περίπτωση ονομάζεσαι...

Να είστε όλοι καλά, να έχετε υγεία και ΜΑΚΑΡΙ κάποτε
να αποκτήσετε και τη ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΦΩΤΙΣΗ ώστε να δείτε το ΔΙΚΑΙΟ..

amethystos είπε...

"Καταφέρανε γρήγορα ν’ ἀποκτήσουνε ὀπαδους πολλούς. Οἱ ἐπικεφαλῆς ἤτανε μοναχοί. Καί μοναχοί ἀπό τούς αὐστηρούς. Δηλαδή ἀσκητικοί, ἐγκρατεῖς καί ἀκτήμονες. Δέν εἴχανε ἀκόμη ὀργανωμένα κοινοβιακά μοναστήρια. Ζούσανε ὅμως σέ ὁμάδες καί ἤτανε ὑπόδειγμα στούς πολλούς χριστιανούς. Κι αὐτό φοβότανε περισσότερο ὁ Γρηγόριος. Ὁ κόσμος τους πρόσεχε γιά τήν ἀσκητική ζωή τους καί συγχρόνως τους ἐμπιστευότανε σέ ὅ,τι δίδασκαν".
Αυτό συνέβη μέ τόν Καντιώτη, τόν Θεολόγο τής Λάρισας, μέ τόν Τρικαμηνά.
Δέν επιχειρηματολογώ. Δέν κάνουμε διάλογο μέ τούς δαιμονικούς λογισμούς, οι χριστιανοί. Προειδοποιούμε τά υποψήφια θύματά σας. Καί εσύ πληρώνεσαι από τό κράτος γιά νά συντηρήσεις στήν συνέχεια τούς ήρωες παπάδες σας.
Αν νομίζεις ότι τό βιβλίο ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ έχει κάτι ουσιώδες νά προσφέρει, σέ ακούμε.

Ανώνυμος είπε...

Να απαντησουμε στον Παλαιοημερολογιτη 2.18 μμ:

1. "Και ο Πούτιν έχει εμπορικές δραστηριότητες στη Ρωσία,
αλλά το Πάτριο Εορτολόγιο με ΣΕΒΑΣΜΟ το ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝ"

Γιατι ομως η Εκκλησια της Ρωσιας σημερα δεν αναγνωριζει τους Παλαιοημερολογιτες της Ελλαδος; Παρολο που εχουνε το ιδιο ημερολογιο;

2. "Είναι έντιμοι άνθρωποι (όσους τουλάχιστον εμείς προσωπικά, έχουμε συναντήσει)."
Εδω ο πονηρος Παλαιοημερολογιτες βιαζεται να συμπληρώσει: αν τυχον του αποδειξουμε οτι υπαρχουνε μη εντιμοι Ιερεις του Παλαιου, θα απαντησει η πονηρη αλεπου: "αυτους δνε τους εχουμε συναντήσει ποτέ προσωπικα, άρα δεν ξερουμε για τι πραγμα μιλατε"!

3. Τα διαφορα αισχη που ακουγονται απο τους Ιερεις του παλαιου; Μια βολτα να κάνεις στο διαδίκτυο θα συναντήσεις απειρα!

4. Οταν μια Παλαιοημερολογιτισσα γραφει στο ιστολογιο της: 'χαιρομαι να την μπαινω παντοτε στους Ιερεις του Παλαιου...μου αρεσει να τους μαλωνω, διοτι ξεφυγαν απο τον σωστο δρομο, ασε που δεν ξερουνε ΟΥΤΕ ΝΑ ΨΕΛΝΟΥΝΕ, και πρεπει να ανεχομαι τις γαιδουροφωνάρες τους" κλπ κλπ - ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ η ποιήτρια;
Οταν η ιδια τους υβριζει τοσο πολυ, πως μετα αλλου γραφει: 'γνωρισα μονο εντιμους ιερεις στο παλαιο;"

5. Το αν τρωει ενας Ιερεας κρεας ή οχι - αυτο αποδεικνύει την αγιοτητα και εντιμοτητα του; Ασε που δέν μπορείς να ξερεις ποτέ με βεβαιότητα τι τρωει καποιος στο τραπεζι του, οπως δεν μπορεις να ξερεις τι κάνει στο κρεβατι του, σωστα;
Διοτι πολυ απλα: δεν εισαι παρων!
Πως τότε παιρνεις ορκους εντιμότητας;

Βλεπετε λοιπον οτι οι του Παλαιου ζουνε σε μια κατάσταση Νιρβανας και εικονικης πραγματικότητας;

6. Ακομα περιμενουμε απαντηση σε ανωθεν αποριες: αναγνωριζετε και τον αγ. Λουκα τον ιατρό αλλα και τον αγ. Μαξίμοβιτς;

7. ο κ. Χατζηνικολαου που χαθηκε;
Μαλλον θα εκκλησιαζεται !


amethystos είπε...

Τό Ρώσικο Παλαιό δέν σχετίζεται μέ τό ημερολόγιο. Εχουν άλλη ιστορία.

Ανώνυμος είπε...

Ξεχασα να συμπληρωσω πιο πανω και μια 8 ερωτηση:

8. Γραφει ο Παλαιοημερολογιτης 2.18 μμ:

"Τουλάχιστον οι δικοί μας οι ιερείς του Πατρίου εορτολογίου ΔΕΝ είναι δημόσιοι υπάλληλοι. ΔΕΝ παίρνουν μισθό, ούτε έχουν σύνταξη και ασφάλεια. Ζούν από το έλεος των ενοριτών τους και ΠΟΤΕ δεν ζητάνε τίποτε από κανέναν"

Και τότε πως εξηγειται η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ που ασκουνε οι Προιστάμενοι των Ενισταμενων στο ποιμνιο τους;
Υπαρχουνε στο διαδικτυο, στις δικες τους σελιδες τα κειμενα τους!

"αυτη την εβδομαδα δεν δωσατε αρκετα να υποστηριξετε τους ιερεις με τις οικογενειες τους!
Ξεχασατε οτι εμεις ο Κληρος σας συγχωρεσαμε ολες τις αμαρτιες οταν ηρθατε στην Εξομολογηση;
Ε και;
Δεν εχει ε και. Αφου σας συγχωρεσαμε τις αμαρτιες, εσεις δεν πρεπει τωρα να δωσετε κατι; Πως θα συντηρηθουνε οι ενοριες μας στο Εξωτερικο; Ε; Αμ στην Ιερασποστολη;"

Σαν να λες σας παρακαλεσε κανείς να κανετε και Ιεραποστολη, ή σαν να λες άλλαξε κατι στον κοσμο επειδή εσεις πηγαινετε στο εξωτερικο να κηρυξετε τις Εικονικες σας πραγματικοτητες!

Μα εχω αδικο;
Εαν ναι, που;

Αλλα ακομα δεν μπορειτε να καταλάβετε οτι δεν μπορουμε να ειμαστε αυτοπτες μαρτυρες σε ενα συμβαν που συνεβη πριν την γεννηση μας - θελετε να εχουμε απαιτηση να καταλαβετε τα υπολοιπα;

:) :) :)

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 7-6-2015 2:55: Δέν χάθηκα, ἀγαπητέ! Ὅμως, τά σχόλια τῶν ἐχόντων πνευματικήν κοινωνίαν μετά τῶν Οἰκουμενιστῶν, οἱ ὁποῖοι πορνεύουν πνευματικῶς, εἶναι τόσον ἀνούσια καί κακοπροαίρετα πού δέν νομίζω ὅτι ἀξίζει τόν κόπον ν' ἀπαντῶνται. Μή ἔχοντες ἐπιχειρήματα νά ἀντικρούσετε τά θέματα πού σᾶς ἔχω θέσει, περί ἄλλων τυρβάζετε! Τό μόνο καλό πού βρίσκω σ' αὐτό τό ἱστολόγιο εἶναι ὅτι δημοσιεύει δημοκρατικῶς ὅλα τά σχόλια τῶν Ὀρθοδόξων. Ἄς μοῦ ἐπιτραπῇ καί κάτι τελευταῖον, ἀπό τήν "κασέττα" μου καί αὐτό: Εἶναι ἄκρως παραπλανητικόν καί δείχνει κακήν προαίρεσιν νά ἑστιάζετε τήν προσοχήν τοῦ ἀναγνώστου στήν ἀλλαγήν τοῦ ἡμερολογίου, χωρίς ὅμως νά τήν συνδέετε μέ τήν αἵρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Ἔτσι, ὑποβιβάζετε τόν ἱερόν ἀγῶνα ἡμῶν τῶν Ὀρθοδόξων, ἐμφανίζοντές μας ὡς "γραφικούς," "ταλιμπάν," "ἡμερολάτρες" κ.λπ. Τό ἑορτολογικόν ζήτημα, ὅμως, εἶναι ἀκραιφνῶς δογματικόν, ἀγαπητέ. Διότι, πρῶτον, ἡ ἀλλαγή ἀνεμένετο νά προκαλέσῃ σχίσμα, ὅπως καί τό προεκάλεσε, βλάπτοντας ἔτσι τό δόγμα τῆς Ἑνότητος τῆς Ἐκκλησίας, καί, δεύτερον, ἔγινε γιά νά προωθήσῃ τόν Οἰκουμενισμόν, ὅπως μᾶς βεβαιώνει ἡ Ἐγκύκλιος τοῦ 1920 καί τό βιβλίον τοῦ Ἀνθίμου, Μητροπολίτου Βιζύης, μέ τίτλον «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟΝ ΖΗΤΗΜΑ», τό ὁποῖον ἐδημοσιεύθη τό 1922, δύο ἔτη πρό τῆς υἱοθετήσεως τοῦ νέου ἑορτολογίου (ν.ἑ), καί τό ὁποῖον εἰς τήν σελ. 141 λέγει τά ἑξῆς: «ὅτι διά τοῦ ζητήματος τοῦ Ἡμερολογίου, ἐπιτυγχανομένης τῆς ἑνοποιήσεως αὐτοῦ, θέλει ἀναμφισβητήτως ἐπιτελεσθῆ τό πρῶτον σπουδαῖον βῆμα πρός ἐπίτευξιν τῆς μελετωμένης καί ὑπό τῶν πραγμάτων ἐπιτακτικῶς ἐπιβαλλομένης Κοινωνίας τῶν Ἐκκλησιῶν». Εἶναι, λοιπόν, ἡλίου φαεινότερον ὅτι τό ν.ἑ. ἐπεβλήθη γιά νά προωθήσῃ τήν αἵρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ. Τά ντοκουμέντα αὐτά ἀποτελοῦν ἀδιάσειστα στοιχεῖα ἐναντίον αὐτῶν πού λειτουργοῦν (ἐν γνώσει ἤ ἐν ἀγνοίᾳ) ὡς πράκτορες τῶν Οἰκουμενιστῶν, ἰσχυριζόμενοι ψευδῶς ὅτι τό ν.ἑ. δέν σχετίζεται μέ τό δόγμα καί ἄρα ἔπρεπε νά τό ἀποδεχθοῦν ὅλοι οἱ Ὀρθόδοξοι. Τό δέ τραγελαφικόν εἶναι ὅτι πολλοί ἐξ αὐτῶν παριστάνουν τούς ... ἀντι-οικουμενιστάς, ἀγωνιζόμενοι κατά τῆς αἱρέσεως, ἀλλά συμμετέχοντες εἰς αὐτήν!

amethystos είπε...

Ισα μωρή χαμούρα.

Ανώνυμος είπε...

προς Δημήτριο Χατζηνικολαου:

οι 8 'ερωτησεις' που εθεσα στην Παλαιοημερολογιτισσα, ισχυουνε και για σας.

Θα χαρουμε αν απαντησετε!

Ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο Χατζηνικολαου:
"Τό ἑορτολογικόν ζήτημα, ὅμως, εἶναι ἀκραιφνῶς δογματικόν, "

Μα στέκει αυτη η πρόταση;
Το Ημερολογιο ειναι θεμα δογματικο; μαλιστα ακραιφνως;

Να μου ελεγες οτι εξαιτιας του Ημερολογιου πηρανε θαρρος οι Οικουμενιστες, οκ, να το δεκτο.
Αλλα να ισχυριζεσαι οτι το Ημερολογιο ειναι θεμα Δογματος;
Κυριε Ελεησον!

Καλα, επικοινωνειται καθολου αυτα που γραφετε;

Ειναι Δογμα ας πουμε το χρωμα της στολης του Αρχιερεως;
Ειναι δογμα πως θα μυριζει το κερι που αναβουμε στην Εκκλησια;
Οχι βεβαια!
Ε, άλλο τοσο δεν ειναι δογμα το Ημερολογιο!

Εσεις δεν λατρευεται τον Τριαδικο Θεό, εσεις λατρευεται τα Ημερολογια!

Μονοι σας καρφωνεστε - αρκει να σας αφησουμε λιγο να μιλησετε ελευθερα!


Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο Χατζηνικολάου:

"Εἶναι, λοιπόν, ἡλίου φαεινότερον ὅτι τό ν.ἑ. ἐπεβλήθη γιά νά προωθήσῃ τήν αἵρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ."

Δηλ αλλιως θα ειχανε προβλημα να προωθήσουνε τον ΟΙκουμενισμο, ε;

Ας πουμε τα βρηκανε σε ολα τα υπολοιπα, και μονο το Ημερολογιο τους την χαλουσε;

Εαν ναι, τότε γιατι δεν ενωθήκαμε ακομα με τηΝ Δυση, εδω και 90 χρονια;

Απο την αλλην να δω τι θα απαντησει ο Χατζηνικολαου οταν σε μια μελλοντικη Ενωση με τηΝ Δυση, οι μόνοι που θα πουνε οχι στην Ενωση θα ειναι η Εκκλησια της Ελλαδος με το Νεο ημερολογιο - χι - εκει θα πεσει το γελιο της αρκουδας, σωστα;

Αλλα εδω δεν καταλαβαινετε οτι δεν μπορεις να λες οτι ησουνα αυτοπτης μαρτυρας στα θαυματα του Χριστου - διοτι υποτιθεται τα πιστευετε περισσότερο απο οτι εμας τους υπολοιπους - θα καταλαβετε τωρα τα υπολοιπα;

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ κινουν τα νερα της χαλκιδος αναποδα.


Ειμαστε νεοημερολογιτες αμαρτωλοι χριστιανοι και ολα αυτα τα
Τρελλα που ακουμε απο καποιους ειναι για τον αποπροσανατολισμο
Του πιστου λαου.Γι αυτο απομακρινθειτε οσο ειναι καιρος ,

Κινηγοντας τους χριστιανους προσεξτε μη πεσετε και σε καμμια
Παγιδα.Οταν η συζητηση ξεπεφτει σε επιπεδα τρελλιασης... γυριστε
Σελιδα.
Ο 3.12 σαν την τρελοκουδουνα μιλαει!
Ημαρτον ποσα ημαρτον θελετε να μας απαλλαξετε!

Δεν τους φταιμε σε τιποτα να μας ταλαιπωρουν και να μας
Εμπαιζουν.Με αυτο που κανουν αποζητουν τον αποκλεισμο της επαφης
Διοτι τσιτωνουν και τα νευρα των επισκεπτων.

Αυτα πιστευουμε και τελος, μη μαγαριζεστε ουτε να μολυνεστε με την επαφη
Με μας,κριμα ειναι ,γι αυτο αποσυρθητε στα ενδοτερα διαμερισματα σας
Και κανετε τον αγωνα σας,τα κομβοσχοινια σας και τις γονυκλισιες σας!
Τρελλες και πονηριες δεν θα δεχτουμε ...................αυτες στον οικο σας!
Αρκετα!
Σου χαλανε και το στομαχι τυποι που δεν μιλουν σωστα και μετρημενα!
Παντως μια φορα στους γοχ δεν προκειται να παμε μακαρι και να ερθει και το παπουτσακι
Του αγιου Νεκταριου. Νορμαλ συζητηση μια φορα δεν εγινε!
Ο Θεος βλεπει και τις προθεσεις σας !
Μακρια μη μολυνθητε λοιπον!π

amethystos είπε...

Mάς κοροιδεύουν απλώς. Μόνον τήν μανία τους διαθέτουν.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 7-6-2015 4:19: Ἑλληνικά ξέρεις νά διαβάζῃς; Αὐτά πού διαβάζεις τά καταλαβαίνεις; Προφανῶς, ὄχι! Διότι ἄν τά καταλάβαινες, τότε, ἀντί νά γράφῃς τέτοιες ἀνοησίες, θά προσπαθοῦσες ν' ἀνατρέψῃς τούς ΔΥΟ ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ, γιά τούς ὁποίους τό ἑορτολογικόν ζήτημα εἶναι ἀκραιφνῶς δογματικόν. Μά, τόσον πολύ ἔχετε συσκοτισθῆ ἀπό τό πνεῦμα τῆς πλάνης; Βεβαίως, ἡ Γραφή δέν σφάλλει ὅταν λέγῃ: "Μωραίνει Κύριος ὅν βούλεται ἀπολέσαι." Τέλος.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός Ἀνώνυμον τῆς 7-6-2015 4:15: Ὅταν εἴμεθα κάτω ἀπό ἕν δένδρον μέ γλυκυτάτους καρπούς πού μᾶς ἀρέσουν πολύ καί πού ἔχουμε δικαίωμα καί χρέος νά φᾶμε, παίρνουμε καί τρῶμε καί εὐλογοῦμε τόν Θεόν πού μᾶς τούς χάρισε! Ἐσεῖς, ὅμως, ἀφήνετε τά "μῆλα" καί παίρνετε τά "φύλλα"! Ὁ νοῶν νοείτω. Τέλος.

amethystos είπε...

Δέν υπάρχει τό δόγμα τής ενότητος τής εκκλησίας. Είναι Μία. Γιατί νά διαθέτει καί ενότητα. Οντως λοιπόν ο Οικουμενισμός είναι αρχαιότερος τού ημερολογιακού. Καί δέν αντιμετωπίστηκε ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο Χατζηνικολαου:

ΤΕΛΟΣ!

Σε λιγο θα γραψει και η Παλαιοημερολογιτισσα: "Δεν απαντω αλλο"!

Αφου ηρθανε, πεταξανε την λασπη τους, γραψανε τις ανοησιες τους - τΩΡα που τους δινουμε βημα να απαντησουνε - μαλιστα τους παρακαλαμε 'μιληστε ελευθερα, γραψτε οτι επιθυμειτε" - τωρα ενας ενας ξαφανιζονται!

Εδω αληθευει ο Αναστασιμος στιχος:
"Ως εκλειπει καπνος, εκλειπέτωσαν, και ως τηκεται κηρος υπο προσωπου πυρος"!

Δεν αντεχουνε την παραμικρη κριτικη - ξαφανιζονται απο μονοι τους!

Οχι κυριε Χατζηνικολαου, δεν καταλαβαίνουμε τι διαβαζουμε!
Μονο δεν σας βλεπουμε να απαντατε σε αυτα που σας ρωταμε, σωστα;

Οι του Νεου Ημερολογιου εχουνε ολοι μωρανθη.
και απο τις 12 παραφυαδες του Παλαιου Ημερολογιου επισης εχουνε μωρανθη οι 11!

Ποιος ειναι ο μονος σωστος;
Μα η Παραφυαδα στην οποια ανηκει ο Χατζηνικολαου - θελει και ερωτημα;

Ελα ομως που η Παλαιοημερολογιτσσα ανηκει σε αλλη παραφυαδα, και εκεινη ισχυριζεται για την δικη της οτι ειναι η μονη σωστη στο Παλαιο, ενω του Χατζηνικολαου ειναι λαθος!

Και σκοτος επι της γης!

Οποιος αντεξει στο εξης! Τιποτα αλλο - ξεχαστε οτι ξερατε μεχρι σημερα!

Ανώνυμος είπε...

Με κατηγορει ο Χατζηνικολαου οτι δεν απαντω στις αποριες του!

Μα απαντησα!
Ενω ισχυριζεται οτι το Ημερολογιακο ειναι Δογματικο ζητημα, κα οτι εξαιτιας του Κοινου πια Ημερολογιου προχωραμε στον Οικουμενισμο....
...ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΕΙ στην απλη απορια μου:
Και τότε γιατι δεν ενωθηκαμε ακομα με την Δυση;
Τωρα πια εχουμε το ΚΟΙΝΟ Ημερολογιο - γιατι αργει ακομα να ερθει η 'πολυποθητη' ενωση; ΠΟυ κολλανε;

Γιατι ο ιδιος δεν απανταει: δηλ τα βρηκανε σε ολα τα υπολοιπα και μονο το ΚΟΙΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - της διαφορας των 13 ημερων - ητανε το μεγαλυτερο τους προβλημα;

Hello, over, ακουει καποιος Παλαιοημερολογιτης;

amethystos είπε...

Ας επανέλθουμε στόν Χατζηνικολάου τόν δογματολόγο. Η ΕΝΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ, ΚΑΤ' ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΕΝΔΟΤΡΙΑΔΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ. Στό δόγμα αυτό ακριβώς στηρίζεται καί τό κίνημα τού Οικουμενισμού. ΙΝΑ ΩΣΙΝ ΕΝ. Μεγάλο αγώνα κάνετε Πατριώτη!! Αλλά σέ λάθος κατεύθυνση. Μετά τήν στροφή σάς περιμένει ο παπούλης.

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Τό δόγμα τῆς ἑνότητος εἶναι τό 9ον ἄρθρον τοῦ Συμβόλου τῆς Πίστεως: "Εἰς Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικήν καί Ἀποστολικήν Ἐκκλησίαν." Τά σχίσματα, ὅπως αὐτό τῶν νεοημερολογιτῶν τοῦ 1924, τά ὁποῖα (ἄν δέν θεραπευθοῦν ἐγκαίρως) καταλήγουν σέ αἱρέσεις, προφανῶς βλάπτουν τό δόγμα τῆς ἑνότητος. Διότι δημιουργοῦν τέτοιαν σύγχυσιν ὡς πρός τό ποῦ εὑρίσκεται ἡ Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, πού τό κάθε σχίσμα ἰσχυρίζεται ὅτι αὐτό κατέχει τήν Ἀλήθεια καί χάνονται πολλές ψυχές γιά τίς ὁποῖες ἀπέθανεν ὁ Χριστός. Τά ὁριστικά σχίσματα μειώνουν τό πλήρωμα τῆς "Νοητῆς Νηός," ἐνῶ τά "ἐν δυνάμει"σχίσματα ἀποτελοῦν πληγάς εἰς τό Σῶμα τοῦ Κυρίου. Ἐάν οἱ λεγόμενοι Χριστιανοί εἶχον τήν ταπείνωσιν νά διορθώνουν τίς αἰτίες τῶν σχισμάτων, πού οἱ ἴδιοι προεκάλεσαν μέ τίς καινοτομίες καί τίς δογματικές παραβάσεις των, τότε ὁ Χριστός δέν θά ἦτο τόσον πληγωμένος. Εἶναι εὔκολο νά τό κάνουν, ἀρκεῖ νά κοιτάξουν μέ ταπείνωσιν τούς "ὁδοδεῖκτες" (τούς Πατέρες). Δυστυχῶς, ὅμως, οἱ προκαλέσαντες τά σχίσματα ἔχουν τόσην Ἑωσφορικήν ὑπερηφάνειαν, ὥστε ὄχι μόνον δέν διορθώνουν τό κακό πού ἔκαναν, ἀλλά προσθέτουν συνεχῶς σ' αὐτό καί, ἀκόμη χειρότερα, ζητοῦν ἀπό τούς ἐμμένοντας στήν Παράδοσιν νά τούς ἀκολουθήσουν εἰς τό σχίσμα καί τήν αἵρεσιν.

πβ είπε...

«Βρέ μάγκα, μαντάμ-Σουσού, μαλάκες, ἀνόητοι, βάρβαρη σκέψη, βάρβαρε, ἀφροσύνη, παράνοια, δαιμονικός συσκοτισμός, δαιμονικοί λογισμοί, θύματα, ἴσα μωρή χαμούρα, μανία,...» (Ἀμέθυστος).
Ἡ συλλογή ἀποκλειστικά ἀπό τόν παρόντα «διάλογο» - σερφάροντας περαιτέρω, ἐμπλουτίζετε τίς γνῶσεις σας. Συνήθως οἱ διαχειριστές ἱστολογίων φροντίζουν γιά τήν κοσμιότητα τῶν διαλόγων. Ὁ διαχειριστής τοῦ παρόντος πρωτεύει ἀντιστρόφως καί δέν εἶναι ἡ πρώτη φορά. Ἀπορία ψάλτου βήξ, ἤ διάλογος μεταξύ κωφῶν;... Ἤ, κατά τόν Θεολόγο Γρηγόριο, «τήν ἀσθένειαν τῶν λογισμῶν ταῖς ὕβρεσι συγκαλύπτοντες»;

χαλαρωσε είπε...

Αγαπητε Χατζηνικολαου αν ησουνα με τον Κυριο θα σου ελεγα οτι εισαι μεγαλος μαλακας και θα ειχα ησυχη την συνειδηση μου διοτι δεν θα σε κυβερνουσε το σκοτος αλλα η μαλακια και αρα θα υπηρχε ελπιδα βεβαια να αντιληφθεις το λογο που σε χαρακτηριζω, οπως προανεφερθη. ΑΛΛΑ εισαι στο σκοταδι αγαπητε και προκαλει πολυ λυπη η απολυτη συγχυση που βιωνετε με τοση ευφροσυνη και δεν μου παει ειλικρινα να σου αποδωσω τον παραπανω χαρακτηρισμο διοτι θα σκληρυνω ετι την χοντροπετσα που σας σκεπαζει.

Ο οικουμενισμος γεννιεται ως ζητημα ενοτητας. Ψευδεπιγραφο αιτημα. Ειναι δυνατον να συζηταμε για ενοτητα του σωματος του Κυριου; Η ενοτητα ειναι φυσει στην Εκκλησια αρα δεν υπαρχει τετοιο ζητημα. Αλλα ο οικουμενισμος ενω μιλαει για ενοτητα αποβλεπει στην ενωση. Αλλο ενοτητα αλλο ενωση. Η ενοτητα ειναι ζητημα που αφορα στην αυτη ουσια. Η ενωση αφορα σε διαφορετικες ουσιες.
Εκ των πραγματων για τους Ορθοδοξους δεν τιθεται ζητημα ενοτητας, ακομη κι ενας ορθοδοξος να μεινει στη γη, αλλα για τους αιρετικους πασης φυσεως ειναι ζητημα φλεγον. Διοτι με την ενωση θα μπορεσουν να δικαιολογησουν 1.την αυτονομηση τους, 2. τις αιρεσεις τους, 3. το λογο για τον οποιο λενε οτι πιστευουν, κ.π.α. Οι του π.ε δεν εχουν καν αντιληφθει οτι ο οικουμενισμος ειναι δογματικη χοανη που οδηγει σε δογματικο μηδενισμο. Το ζητημα του ημερολογιου για αυτους ειναι λεει δογματικο διοτι εισαγει διαίρεση στο σωμα της εκκλησιας. Πραγμα που οπως ειδαμε δεν υφισταται. Υφισταται απομακρυνση απο την Εκκλησια αλλα ζητημα ενοτητας σε καμμια περιπτωση. Και φυσικα αντιμετωπιζεται το προβλημα με επιστροφη στα δογματικα που οι αιρετικοι απορριψανε. Εδω εχουμε μια αποψη ορμωμενη απο το αιτημα της οικουμενιστικης ενωσης, η οποια ομως εμφανιζεται ως ζητημα ενοτητας. Στην ουσια πετυχαινουν τα εξης: 1. με οικουμενιστικα οπλα πολεμουν για κατι φυσει ορθοδοξο, οπερ ατοπο και υπουλο η το λιγοτερο αφελες 2. ενισχυουν τον δογματικο μηδενισμο, προσθετοντας στα δογματικα ζητηματα ενα εντελως γελοιο ζητημα και αρα τα δογματικα ζητηματα στα ματια των κακοβουλων καθιστανται αντιστοιχως γελοια, 3. καθηλωνουν την οποιαδηποτε σοβαρη προσπαθεια, οπως και οι αποτριχισμενοι, στο επιπεδο των κραυγων, αρα τους πρεπει ενα γερο κραξιμο, 4. δινουν οπλα στους οικουμενιστες να επενδυουν στην γελοιοποιηση και τον χαρακτηρισμο του σοβαρου χριστιανικου αντιαιρετικου αγωνα ως γραφικου.
Και επειδη εγραψε τελος ο αγαπητος να σημειουσουμε κι εμεις ενα τελος. Και να ευχηθουμε τον φωτισμο του Κυριου. Ειναι το ιδιο πλανεμενοι οπως οι παπικοι. Ουδεμια αμφιβολια πλεον.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε " το ίσα μωρή χαμούρα"
και το πολύ "άγιος ο Θεός" της σελίδας σου, πώς συμβιβάζονται;
ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.

Θα παρακαλέσουμε τον ανώνυμο πράκτορα "μυρμιδόνα" να ΜΗΝ βάζει μέσα σε εισαγωγικά λόγια που οι άνθρωποι ΔΕΝ τα είπαν ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ τα γράφει, οι ιδεολογικοι του αντίπαλοι. Σκόπιμη παραπληροφορηση και ρουφιανιά λέγεται αυτό. Αν έχει στοιχεία να παραθέτει με κόπυ πέιστ σε εισαγωγικά τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σχόλια ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ και όχι όπως αυτός ΘΑ ΗΘΕΛΕ να έχουν γραφτεί. Αυτό απαιτεί η εντιμότητα, αλλά...μάλλον πολλά ζητάω από πρακτόρια του Βαρθολομαίου, το γνωρίζω.

Αμέθυστε γνωρίζουμε πολύ καλά τα των Ρώσων. Απλά τους αναφέραμε όπως και τους Εβραίους με το σεληνιακό τους εορτολόγιο, διότι μας είπες ότι τάχα για λόγους οικονομικούς και εμπορίου έπρεπε να αλλάξει το εορτολόγιο των Ορθοδόξων στην Ελλάδα το 1924.
Όχι φίλε μου. ΔΕΝ ήταν αυτός ο λόγος και γνωρίζουν πολύ καλά οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ αλλά...τα ΛΕΦΤΑ ΉΤΑΝ ΠΟΛΛΑ...

Και ...κ. "πην" μείνε εσύ με τους νεοημερολογίτες όσα συλλείτουργα και να κάνουν με τους παπικούς, όσες παπαδίνες και να χειροτονήσουν, όσους γάμους ομοφυλοφιλοφίλων και αν "ευλογήσουν". Τις ψυχές τις έχουμε χώρια "πην".

Έκαστος ας πορευτεί ας κατά συνείδησιν.
Ο Θάνατος είναι κοντά και τότε ο καθένας μας
θα δώσει την Απολογία του.

amethystos είπε...

Χατζηνικολάου,ΜΙΑ καί ΕΝΟΤΗΣ δέν είναι τό ίδιο. Η ενότης προυποθέτει τήν αντίθεση. Καί είναι τό σύμβολο τής πίστεως. Δέν αφορά τήν ενότητα τού λειτουργικού, τού τυπικού. Η πίστη δέν έχει ανάγκη τόν αγώνα τής τηρήσεώς της, δίνεται ή δέν δίνεται.Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ. ΜΟΝΑΣ ΕΝ ΤΡΙΑΔΙ. Πού χωράει η ενότης. Η ενότης θέλει τήν διαφορά. Αλλά ο Θεός είναι Τριάδα Ομοούσιος. Τί νά ενώσει τό Ενα. Η ενότης αφορά τήν λατινική κακοδοξία.

amethystos είπε...

8.57 Παρθένα μου, θεωρείς τίς κατάρες τιμιότερες από τίς βρισιές;

amethystos είπε...

8.06 Γιατί νά ταράζεσαι; Αλλαξε δρομολόγιο. Δέν σού αξίζουμε.

πβ είπε...

«8.06 Γιατί νά ταράζεσαι; Αλλαξε δρομολόγιο. Δέν σού αξίζουμε».
9.53 Τἄγραψα, Ἀμέθυστε, μήπως καί ἀλλάξεις τοῦ λόγου σου δρομολόγιο, ἀλλά – κατάλαβα – διάλογος μεταξύ κωφῶν. Ὁ διασκεδασμός τῆς δημοσιογραφίας, μέ τά πλοκάμια του ἐπί παντός ἐπιστητοῦ πνευματικῆς ἡμερονυκτίου ἀργολογίας, πῶς νά ἐκτιμήσει πόσων καρατίων εἶναι ἡ σιωπἠ πού τοῦ διαφεύγει; Σήκωσε μόνος σου, λοιπόν, τίς εὐθύνες σου ἀφοῦ δέν σηκώνεις συμβουλή. Ἀντίο, φίλε.

amethystos είπε...

Tρυφερή ψυχή πού νομίζει ότι μπορεί νά φέρει αλλαγές στόν κόσμο. Πέθανε ο Μάρξ. Εμείς δέν διαθέτουμε ανοχή γιά τούς κακόδοξους καί τούς αιρετικούς. Δέν ανεχόμαστε τούς ψεύτες μέ προσωπείο ευγένειας. Δέν ανοίξαμε οίκο ανοχής. Ακολουθούμε τόν Απ. Παύλο.

Ανώνυμος είπε...

@πβ
πράγματι. Διάλογος μεταξύ κωφών γίνεται εδώ μέσα. Επειδή οι καρδιές των ιστιολόγων είναι τσιμεντωμένες από την παναίρεση του Οικουμενισμού που υποτίθεται την πολεμάνε.
Πραγματικά δεν αξίζει άλλο χάσιμο χρόνου. ΑΡΚΕΤΑ. Έκαστος θα έχει τον κρίνοντα αυτόν.

amethystos είπε...

Τίς απειλές καί τίς κατάτες από τήν γιαγιά τίς έμαθες ή είναι δικό σου κατόρθωμα;

Ανώνυμος είπε...

Ο συγχρονος παλαιοημερολογιτισμος ...
Ο,τι χειροτερο εχω βιωσει!

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός amethystos 7-6-15, 9:48 μ.μ.: Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς λέγει: «Οἱ τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, τῆς ἀληθείας εἰσί καὶ οἱ μὴ τῆς ἀληθείας ὄντες, οὐδὲ τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας εἰσὶ». Συνεπῶς, ὅταν σέ δύο "σχίσματα" ἤ "παρατάξεις" δέν ὑπάρχῃ διαφορά σέ θέματα Ὀρθοδόξου Πίστεως, ἀλλά μόνον κάποια ἰάσιμος διαφορά (π.χ. διοικητική), τότε τά "σχίσματα" αὐτά εἶναι "δυνάμει σχίσματα," ὄχι ὅμως καί "ἐνεργείᾳ" τοιαῦτα. Σ' αὐτήν περίπτωσιν, δέν ἔχουμε δύο "ἐκκλησίες," ἀλλά Μία, ὅπου τό δόγμα τῆς Ἑνότητος ἔχει ὑποστεῖ βλάβην. Ἡ ἕνωσις τῶν δύο αὐτῶν "παρατάξεων" δέν εἶναι ἕνωσις Ἐκκλησιῶν, ἀλλ' ἀποκατάστασις τῆς ἑνότητος, κατά τό Ἀποστολικόν: "σπουδάζοντες τηρεῖν τήν ΕΝΟΤΗΤΑ τοῦ Πνεύματος ἐν τῶ συνδέσμῳ τῆς εἰρήνης. Ἕν σῶμα καί ἕν Πνεῦμα, καθώς καί ἐκλήθητε ἐν μιᾷ ἐλπίδι τῆς κλήσεως ὑμῶν. Εἷς Κύριος, μία πίστις, ἕν βάπτισμα (Ἐφ. 4:3-5). Πρόσφατον παράδειγμα στήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν, στήν ὁποίαν ἀπεκαταστάθη ἡ διασπασθεῖσα ἑνότης μέ τήν ἕνωσιν τῶν "Φλωρινικῶν" τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Καλλινίκου μέ τούς Ἐνισταμένους τοῦ Κυπριανοῦ. Ἐλπίζω νά ἔχω συμβάλει κατά τι εἰς τήν διευκρίνισιν τῶν δυσκόλων ἐννοιῶν πού χρησιμοποιοῦμε σ' αὐτήν τήν συζήτησιν.

amethystos είπε...

Υπάρχουν σχίσματα πού δέν θίγουν τήν Πίστη; Οτι οι αποτειχισμένοι είναι αγιομάχοι καί συκοφάντες τών Αγίων, δέν αφορά τήν πίστη; Δέν δείχνει καθαρά ότι πιστεύουν σέ άλλο θεό;

Missa είπε...

Thaumasia apantisi tou k.Georgitsi (dlepe istologio "Omologia" tou k.Tsologiani )sto "grafio"tou Dimitrakopoulou kai oxi mono.As diavasi o Konstantaros to arthro gia na mathi eklisiologia

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός amethystos τῆς 8/6/15 2:49 μ.μ. Ἐρωτᾶς: «Υπάρχουν σχίσματα πού δέν θίγουν τήν Πίστη;» Σοῦ τό ἀπήντησα ἤδη αὐτό τό ἐρώτημα καί μάλιστα σοῦ ἀνέφερα καί πρόσφατον (τοῦ ἔτους 2014) παράδειγμα. Σέ ὑποθετικά ἐρωτήματα «ἁγιομαχίας» δέν δύναμαι ν’ ἀπαντήσω. Ἄλλωστε, δέν εἶμαι παντογνώστης. Ὡστόσον, ἄν ὁμιλῇς γιά «ἁγίους» πού εἶχαν πνευματικήν κοινωνίαν μέ αἱρετικούς τύπου Βαρθολομαίου, ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΩΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΝΕΙΑ» ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ, τότε ἁπλῶς σέ παραπέμπω σέ ὅλα αὐτά τά ἱερά βιβλία. Ἐκεῖ θά εὕρῃς τήν ἀπάντησιν. Χάριν παραδείγματος, εἰς τό Συνοδικόν τῆς Ὀρθοδοξίας διαβάζουμε: «Τοῖς κοινωνοῦσιν ἐν γνώσει τοῖς ὑβρίζουσι καί ἀτιμάζουσι τάς σεπτάς Εἰκόνας, Ἀνάθεμα γ´» (Τριώδιον, Ἐκδ. Φῶς, σελ. 161, ἡ ἔμφασις εἶναι τοῦ γράφοντος). Ὁ δέ μέγας Ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης μᾶς βεβαιώνει: «Ἐχθρούς γάρ Θεοῦ ὁ Χρυσόστομος, οὐ μόνον τούς αἱρετικούς, ἀλλά καί τούς τοῖς τοιούτοις κοινωνοῦντας, μεγάλῃ καί πολλῇ τῇ φωνῇ ἀπεφήνατο» (Patrologia Graeca 99, σ. 1049). Ἐάν πάλιν αὐτοί οἱ «ἅγιοι» δέν γνώριζαν τά παραπάνω, καί ἀπό ἄγνοιαν κοινωνοῦσαν μέ σχισματοαιρετικούς «ἐπισκόπους», τότε, κατά τήν ἰδικήν μου κρίσιν, δέν ἀποκλείεται νά εἶναι ὄντως ἅγιοι, μέ τήν προϋπόθεσιν βεβαίως ὅτι κατά τά ἄλλα εἶχαν Ὀρθοδοξίαν καί Ὀρθοπραξίαν. Πάντως, γιά κάποιους προσφάτως ἀνακηρυχθέντας ὑπό τῶν Οἰκουμενιστῶν «ἁγίους», ὑπάρχουν ἄφθονα στοιχεῖα καί ἐπιζῶντες ἀξιόπιστοι μάρτυρες ὅτι ἐν γνώσει των κοινωνοῦσαν μέ τήν αἵρεσιν. Γιά κάποιους δέ ἀπό αὐτούς, εἶναι γνωστόν ὅτι ἐκήρυξαν μέ τήν στάσιν των σοβαρές πλάνες (ἄλλος διέστρεψε τήν διδασκαλίαν τῶν Πατέρων καί τῶν Ἱερῶν Κανόνων, ὁδηγῶντας στόν Οἰκουμενισμόν χιλιάδες πιστούς, ἄλλος ἦταν μάγος καί ἐσιώπη διά τήν κηρυσσομένην αἵρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ κ.λπ.). Αὐτοί, κατά τούς Ἁγίους Πατέρας πάντοτε, ὄχι μόνον ὡς «ἅγιοι» δέν μποροῦν νά θεωρηθοῦν, ἀλλά ὑπῆρξαν καί ἐχθροί τοῦ Θεοῦ.

amethystos είπε...

Απορούμε φίλε μου. Μάς φέρνεις γιά παράδειγμα τά έργα καί τίς ημέρες τών παλαιοημερολογιτών; Απορούμε!

amethystos είπε...

Βρέ Μίζα αρχηγέ, γιά διάβαζε γιά νά μάθεις γιά τί πράγμα μιλάμε:
«Και εμείς βέβαια εδώ στο Άγιον Όρος με το παλιό πάμε. Αλλά είναι άλλη περίπτωση. Είμαστε ενωμένοι με την Εκκλησία, με όλα τα Πατριαρχεία, και μ’ αυτά που έχουν το νέο ημερολόγιο και μ’ αυτά που έχουν το παλιό ημερολόγιο. Αναγνωρίζομε τα μυστήριά τους και αυτοί τα δικά μας. Οι ιερείς τους συλλειτουργούν με τους ιερείς μας. Ενώ αυτοί οι καημένοι ξεκόπηκαν. Οι περισσότεροι και ευλάβεια έχουν και ακρίβεια και αγωνιστικότητα και ζήλο Θεού. Μόνο που είναι αδιάκριτος, «ου κατ’ επίγνωσιν». Άλλοι από απλότητα, άλλοι από αμάθεια, άλλοι από εγωισμό, παρασύρθηκαν. Θεώρησαν τις 13 μέρες θέμα δογματικό και όλους εμάς πλανεμένους, και έφυγαν από την Εκκλησία. Δεν έχουν κοινωνία ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το νέο, αλλά ούτε και με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το παλιό, γιατί δήθεν μολύνθηκαν από την επικοινωνία με τους νεοημερολογίτες. Και όχι μόνον αυτό. Και αυτοί οι λίγοι που έμειναν, έγιναν, δεν ξέρω και εγώ, πόσα κομμάτια. Και όλο και κομματιάζονται και αλληλοαναθεματίζονται και αλληλοαφορίζονται και αλληλοκαθαιρούνται. Δεν ξέρεις πόσο έχω πονέσει και πόσο έχω προσευχηθεί γι’ αυτό το θέμα. Χρειάζεται να τους αγαπάμε και να τους πονάμε και όχι να τους κατακρίνουμε, και πιο πολύ να προσευχόμαστε γι’ αυτούς να τους φωτίσει ο Θεός, και αν τύχει καμιά φορά και μας ζητήσει κανείς με καλή διάθεση βοήθεια, να λέμε καμιά κουβέντα».

Δημήτριος Χατζηνικολάου είπε...

Πρός amethystos 8/6/15 3:59 μ.μ. Γράφεις: «Απορούμε φίλε μου. Μάς φέρνεις γιά παράδειγμα τά έργα καί τίς ημέρες τών παλαιοημερολογιτών; Απορούμε!» Εἴτε θέλετε νά τό καταλάβετε εἴτε ὄχι, αὐτοί, δηλαδή οἱ χλευαζόμενοι μέ τό παρατσούκλι «παλαιοημερολογῖται», εἶναι οἱ Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί. Αὐτό νομίζω ὅτι τό ἔχω ἀποδείξει περιτράνως στά προηγούμενα σχόλιά μου σ’ αὐτήν τήν ἀνάρτησιν. Μέχρι νά τό χωνέψετε αὐτό, σταματῶ νά σχολιάζω. Διότι, προφανῶς, ὡς ὀπαδοί τῆς μεταπατερικῆς αἱρέσεως, δέν δέχεσθε παραδείγματα ἀπό τήν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν.

amethystos είπε...

ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΦΙΛΕ!

Missa είπε...

Emis milame gia tin sigekrimeni anartisi(gia tis planes tou Kostantarou).Ta sxolia ta diavasame,den vgazis akri me dautous(tous exi apostomosi o Trikaminas).Me tin stasi tous aporiptoun ton Xrisostomo kai ton Agio Nikodimo.Auta pou lei o Agios Paisios sosta ine,giati den apotixistikan gia tin Porni tin Megali tin Babilona pou planepse simera ola ta patriarxia,apotixistikan gia 13imeres kai nixtes.Simera omos iparxi o Ikoumenismos kai epivalete(ine nomos touTheou)i diakopi kathe kinonias mazi tous.Exi dikio o Trikaminas se ola.O Georgitsis xanaxtipa!

amethystos είπε...

ΚΟΜΜΟΎΝΑ ΦΊΛΕ.