Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Στο γκρεμό παίρνει μαζί του ο Τσίπρας το σύνολο του πολιτικού συστήματος

Πηγή: antinews.gr/

Ο κύβος ερρίφθη. Η εθνική συνεννόηση είναι γεγονός ύστερα από την απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών (με την εξαίρεση του ΚΚΕ) να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν ότι θα στηρίξουν ένα νέο μνημόνιο με τους χειρότερους δυνατούς όρους ύστερα από την πεντάμηνη αποτυχημένη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Τσίπρα.
Πλέον η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το ΟΧΙ που ζήτησε από τον ελληνικό λαό και παίρνει μαζί της στο γκρεμό το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θα είναι ουσιαστικά οι «βελτιωμένες» προτάσεις Γιούνκερ που δε διαφέρουν και πολύ (για την ακρίβεια είναι ανεπαίσθητες, έως ανύπαρκτες οι όποιες "διαφοροποιήσεις") από το «τελεσίγραφο» που έθεσε η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα και απορρίφθηκε με το συντριπτικό 61%.
Κατά ορισμένες πληροφορίες και οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος δεν θα είναι διαφορετικές ως προς την ουσία τους με βάση τα ισχύοντα και σήμερα για παραμετρικές αλλαγές. Κοινώς κούρεμα κλπ που έχει κάνει σημαία του ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον γράφτηκαν στο ..χιόνι.
Στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - πλην ΚΚΕ- αναφέρεται ρητά ότι το ΟΧΙ δεν είναι εντολή για ρήξη και μάλιστα μένει να αποδειχτεί αν αυτό ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με τον Ολάντ.
Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια ερμηνεία του αποτελέσματος είναι βέβαιο ότι δεν θα την υποδεχτούν θετικά ένα μέρος αυτής της ετερόκλητης πλειοψηφίας του 61%. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες για όλο το πολιτικό σύστημα.
Το κλίμα περιγράφηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό γραπτή διαβεβαίωση από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι θα στηρίξουν αυτή τη συμφωνία.
«Δεν υπάρχουν εύκολες μέρες. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να είναι χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με τον οποίο ο Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης (σ.σ. μετά την παραίτηση Βαρουφάκη) θα κινείται σε λογική συνεννόησης και όχι ρήξης.
«Πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης ασκώντας σκληρή κριτική στον Τσίπρα και την κυβέρνηση για το ότι «χάσαμε χρόνο ως χώρα» και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα ήταν μια διχαστική διαδικασία που διαίρεσε τον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη τόνισε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.
Τέλος καθήκοντα νέου υπουργού Οικονομικών στη θέση του Γ. Βαρουφάκη αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι είτε εντός 48 ωρών, είτε ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία, με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να δίνουν τον τόνο των οριακών στιγμών που περνάει η χώρα και η σχέση της με την Ευρώπη.
Τη κάθετη διαφωνία του ΚΚΕ με την ερμηνεία του ΟΧΙ που δίνουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια» και έκανε λόγο για ρήξη με την ΕΕ και τον καπιταλισμό. Πρόσθεσε πάντως ότι ένα απλό Grexit, μια απλή έξοδος από το νόμισμα θα είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος μιας χρεοκοπίας ή μιας συμφωνίας εντός του ευρώ.

Tο κοινό ανακοινωθέν :
Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
· Ο Επικεφαλής του Κόμματος "Το Ποτάμι", κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
· Η Πρόεδρος του "Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος", κα Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
"Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: