Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Και τώρα η ώρα του Τσίπρα με τους ηγέτες -Το Eurogroup ναυάγησε


Η συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ γίνεται στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
18:13 Μέρκελ, μπαίνοντας στη Σύνοδο:
«Ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και υπήρξε ένα ιδιαίτερα σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα. Δεν έχουμε ακόμη τη βάση να αρχίσουμε νέες διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τη συζήτηση του προγράμματος του ESM. Εξακολουθεί να ισχύει για εμάς η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάληψη ευθυνών σε εθνικό επίπεδο.
Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να βοηθήσουμε. Χωρίς ανακατατάξεις και μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Δεν έχουμε ακόμη βάση για νέα διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται για εβδομάδες αλλά για ελάχιστες ημέρες που έχουν απομείνει.
Θα ακούσουμε προσεκτικά τι έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας».
18:10 Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας μπαίνοντας στη Σύνοδο δήλωσε:
Ρούτε: Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Αν η Ελλάδα δεν φέρει σύντομα προτάσεις, οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα μπορούν να βοηθήσουν. Η μόνη πιθανή λύση για την Ελλάδα είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε.
18:00 Δηλώσεις Γιούνκερ, την ώρα που εισερχόταν στη Σύνοδο Κορυφής των 19 ηγετών της ευρωζώνης:
Χαίρομαι πάντα όταν βλέπω τον Τσίπρα για να συζητήσουμε μια λύση. Και πάλι δεν έχουμε ένα καινούριο έγγραφο, του έχουμε καταστήσει σαφές τι πρέπει να κάνει και τώρα περιμένουμε.
Το ναυάγιο του Eurogroup
Ντάισελμπλουμ, μετά το Eurogroup
Πιστέψαμε ότι θα υπάρχουν προτάσεις, πρέπει να βρούμε προτάσεις που θα μας σταλούν. Υπάρχει μεγάλη πίεση χρονική, το ξέρουμε όλοι, ο χρόνος για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Εμείς δεν θα δώσουμε ποτέ ένα σινιάλο προς την ΕΚΤ γιατί είναι ανεξάρτητη. Θέλω να ελπίζω ότι οι Έλληνες θα μας στείλουν το πρωί τη νέα πρόταση, τη νέα αίτηση και θα δούμε τι θα κάνουμε.
Spiegel: Τι θα συζητήσουν;
Χωρίς να υπάρχουν προτάσεις, τι θα συζητήσουν στην αποψινή Σύνοδο, αναρωτιέται το Spiegel στη Live κάλυψη της ελληνικής κρίσης στην ιστοσελίδα του. «Για αναδιάρθρωση χρέους; Ή για τις λεπτομέρειες ενός Grexit;», συνεχίζει.
Telegraph:
«Αυτό είναι περίεργο. Η Σύνοδος των ηγετών της ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 7.30 και οι Ελληνες εμφανίστηκαν χωρίς νέα πρόταση (αν και εκείνοι ισχυρίζονται ότι εμφάνισαν). Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συζητήσουν τώρα οι ηγέτες, μετά από ένα Eurogroup που ήταν σχεδόν αποτυχία.
Πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει:
«Δεν έχουμε προτάσεις υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες. Το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα το ίδιο και σήμερα. Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας;»
Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο κ. Τσακαλώτος κατέθεσε τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτές τότε δεν είχαν συζητηθεί  επειδή στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ είπαν ότι θα περιμένουν το δημοψήφισμα και μετά θα τοποθετηθούν.«Περιμένουμε τα σχόλια τους σήμερα», αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Ντε Γκίντος: «Κάναμε συζήτηση γενικά, δεν είχαμε προτάσεις»
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος μετά το τέλος του Eurogroup σχολίασε «Η Ελλάδα δεν κατέθεσε προτάσεις. Κάναμε συζήτηση γενικά»
«Πιθανό ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup»
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, ότι υπάρχει απογοήτευση για την έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι είναι πιθανό – όχι βέβαιο – ακόμη ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.
Ντολ: «Ανικανότητα και απερισκεψία από τον ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Τζόζεφ Ντολ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω Twitter ανέφερε μετά το τέλος του Eurogroup «Χωρίς προτάσεις, καμία πρόοδος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε με άδεια χέρια στο Eurogroup και έδειξαν πάλι την ανικανότητα και την απερισκεψία τους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: