Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Φόροι κυρίως για νοικοκυριά.

Του Γιώργου Δελαστίκ
Αμείλικτοι είναι οι αριθμοί. Τα δηλωθέντα εισοδήματα στην Εφορία τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων της χώρας μας κατά την πενταετία της κρίσης, από το 2010 έως και το 2014, μειώθηκαν κατά 30%. Δραματική η πτώση. Με τόσο συγκλονιστική μείωση των εισοδημάτων τους, οι Ελληνες καλούνται όμως να πληρώσουν...
περισσότερους φόρους (!) το 2015 από όσους είχαν πληρώσει το 2011. Μεγαλύτεροι φόροι για εισόδημα μειωμένο κατά 30%! Η απόλυτη παράνοια της μνημονιακής κόλασης. Το δηλωθέν εισόδημα το 2015 ήταν 111 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος, για τα εισοδήματα του 2014 αναμένεται να κυμανθεί περί τα 80 δισεκατομμύρια - δηλαδή 28% χαμηλότερα.
Φέτος τα φυσικά πρόσωπα καλούνται να πληρώσουν φόρους ύψους 8,74 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 είχαν πληρώσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο λιγότερα! Για την ακρίβεια 8,29 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για καθαρό παραλογισμό που οφείλεται στα μνημόνια που είχαν υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου αρχικά και οι Σαμαράς - Βενιζέλος στη συνέχεια. Αυτονόητο είναι ότι την κατάσταση θα επιδεινώσει κατά πολύ το τρίτο μνημόνιο, αυτό που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, υποκύπτοντας στους όρους των Γερμανών. Οι επιχειρήσεις, αντιθέτως, θα πληρώσουν κατά τι λιγότερα φέτος από το 2011. Τότε είχαν πληρώσει φόρους ύψους 2,76 δισ. ευρώ, φέτος θα κληθούν να πληρώσουν 2,74 δισεκατομμύρια. Αυτό φυσικά είναι το μέγιστο κακό που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια που μας επέβαλαν οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Δεν είναι, όμως, το μόνο κακό που έχουν καταφέρει εναντίον της ελληνικής οικονομίας. Εχουν ταυτόχρονα αλλάξει δραματικά το ποσοστό των φόρων που πληρώνουν τα νοικοκυριά σε σύγκριση με εκείνο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Πριν από δέκα χρόνια, το 2004, τα φυσικά πρόσωπα είχαν πληρώσει φόρους ύψους 7,79 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ένα σύνολο φόρων ύψους 12,51 δισ. ευρώ - δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν το 62,3% των φόρων. Το υπόλοιπο 37,7% των φόρων εκείνη τη χρονιά, το 2004, το πλήρωσαν οι επιχειρήσεις, καταβάλλοντας 4,72 δισ. ευρώ. Χοντρικά δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν το 60% των φόρων και το 40% το πλήρωσαν οι επιχειρήσεις. Τα μνημόνια, όμως, ανέτρεψαν εκ βάθρων αυτήν την κατάσταση. Ετσι, το έτος 2013, σε ένα σύνολο φόρων ύψους 9,66 δισ. ευρώ, οι πολίτες πλήρωσαν τα 7,98 δισεκατομμύρια - πλήρωσαν δηλαδή το... 82,6%! Απίστευτη ανατροπή! Οι επιχειρήσεις πλήρωσαν μόνο 1,68 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό μόλις... 17,4%!
Το 2014 το ποσοστό φόρων που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις ανέβηκε γύρω στο 25%, μέχρι να βρουν τρόπους να το μειώσουν και πάλι. Εκείνα πάντως που φαντάζουν εξαιρετικά δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα των τραπεζών σε συνάρτηση με τις επιχειρήσεις. Εν πρώτοις οι ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο φέτος είχαν καταθέσεις 120,83 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά είχαν χορηγήσει δάνεια στον ιδιωτικό τομέα συνολικού ύψους... 206,8 δισεκατομμυρίων! Τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις (συν εκείνα προς ιδιόμορφους φορείς του ιδιωτικού τομέα) αντιστοιχούσαν δηλαδή στο... 171% των καταθέσεων! Καθώς μάλιστα οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται, αυτό είναι αδύνατον να συνεχιστεί.
Τα νοικοκυριά είχαν φέτος τον Ιούλιο καταθέσεις 102,92 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι επιχειρήσεις είχαν καταθέσεις μόνο 17,9 δισεκατομμυρίων. Οι καταθέσεις δηλαδή των νοικοκυριών ήταν σχεδόν έξι φορές περισσότερες από τις καταθέσεις των επιχειρήσεων - 5,75 φορές για την ακρίβεια. Καθόλου έτσι δομημένα δεν ήταν όμως και τα δάνεια. Καμία απολύτως αντιστοιχία δεν υπάρχει ανάμεσα στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τις καταθέσεις τους - γι' αυτό, άλλωστε, χαρακτηρίσαμε δυσεπίλυτα τα προβλήματα των τραπεζών αναφορικά με τις επιχειρήσεις. Θα γίνουμε σαφέστεροι.
Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, στα νοικοκυριά έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 95,8 δισ. ευρώ, όταν οι καταθέσεις τους, υπενθυμίζουμε, είναι 102,92 δισεκατομμύρια. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όμως, έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 97,4 δισ. ευρώ, όταν οι καταθέσεις τους είναι μόνο 17,9 δισεκατομμύρια. Ενώ δηλαδή τα νοικοκυριά έχουν πάρει σε δάνεια το 93% των καταθέσεών τους, οι επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια ίσα με το... 544% των καταθέσεών τους!!! Πώς έγινε αυτό; Τι έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος; Και αφού έγινε, υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθούν τα επιχειρηματικά χρέη υπό καθεστώς μνημονίων; Οχι, κατά την άποψή μας.
Πηγή:  ethnos.gr
hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: