Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ο ΜΕΣΣΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ. (2)

Συνέχεια από:Παρασκευή 27 Μαίου 2016
Συμβολή στην φιλοσοφία τής ιστορίας του Ιωακείμ τής Φλώρας 
τού ERNST BENZ.
        
Image result for αγιος βενεδικτος  Ο "dux"[καί ο μετέπειτα duce] και η θρησκευτική κοινότης που εδημιουργήθη εξ'αυτού διακρίνονται απο τις άλλες κοινωνιολογικές μορφές του Χριστιανισμού χάρη σ'ένα ειδικό χρίσμα. Η μορφή η οποία εδημιουργήθη εκ νέου, αυτής τής ίδιας  "πνευματικής ζωής" εισέρχεται στις γραμμές της παγκόσμιας ιστορίας τού πνεύματος, οι νόμοι της οποίας καθορίζονται απο την ενέργεια της Τριάδος. Εδώ εισάγονται οι κεντρικές ιστορικο-φιλοσοφικές ιδέες του Ιωακείμ στην διαδοχή των τριών βασιλείων, η διάταξη και η κοινωνική μορφή των οποίων καθορίζονται απο την υποταγή καθενός απο τα βασίλεια σ'ένα ειδικό πρόσωπο της Τριάδος, το οποίο πραγματοποιείται σ'αυτό μ'έναν ιδιαίτερο τρόπο"!
          Στα τρία Θεία πρόσωπα, αντιστοιχούν τρείς εποχές τού κόσμου, στις οποίες κάθε "ειδικό" πρόσωπο, σύμφωνα με τις "μυστήριες ιδιότητές" του, πραγματοποιεί την ενέργειά του. Η πρώτη εποχή είναι η εποχή των Πατέρων που γεννούν τους υιούς τής επαγγελίας-είναι δηλαδή η εποχή της δημιουργίας του μύθου. Σ'αυτό αντιστοιχεί η κοινωνική μορφή της τάξεως του γάμου. Αυτή η εποχή διαρκεί απο τον Αδάμ μέχρι τον Χριστό. Η δεύτερη εποχή φέρει μαζί της την πραγματοποίηση τού μύθου, ο οποίος γίνεται ιστορία στους υιούς. Η εποχή αρχίζει με τον Χριστό. Η κοινωνική της μορφή είναι η Μυστηριακή Εκκλησία, στην οποία ανήκουν οι αναγεννημένοι εξ'ύδατος και πνεύματος. Ποιμένες και πρυτάνεις αυτής της Εκκλησίας είναι τα μέλη τής τάξεως του κλήρου, τα οποία διαχειρίζονται τα μυστήρια. Το τρίτο βασίλειο είναι το βασίλειο του πνεύματος, και θα επελθει στο τέλος της παρούσης εποχής. Τα όρια των εποχών δέν είναι σχηματικά αλλά εξελικτικά. Ιστορικά οι ξεχωριστές εποχές σωρεύονται έτσι ώστε η δεύτερη προεικονίζεται στην πρώτη και η τρίτη στην δεύτερη. Έτσι ο Ιωακείμ μπορεί να πεί: η τρίτη εποχή αρχίζει με τον Άγιο Βενέδικτο, διότι ο Άγιος Βενέδικτος δημιούργησε την μορφή της Χριστιανικής ζωής απο την οποία θα γεννηθεί, στο τρίτο βασίλειο, η καθοριστική μορφή αυτής της ζωής. Ο Βενέδικτος λοιπόν είναι ο πρόδρομος της τελικής εποχής καθότι δημιουργεί την πρωτογενή μορφή του θρησκευτικού τρόπου ζωής, απο τον οποίο θα αναδυθεί η καθοριστική μορφή και απο το άλλο μέρος είναι ήδη ο μυσταγωγός του βασιλείου του πνεύματος, καθώς ο δικός του τύπος μοναστικής ζωής εισάγει στον αιώνα μας μία νέα πνευματική εποχή. Δεδομένου ότι το τρίτο βασίλειο ξεκινά ήδη απο το δεύτερο απο το οποίο γεννάται.
          Ότι οι ιστορικο-φιλοσοφικές κατηγορίες αυτής της προόδου της εξελίξεως κατάγονται απο μία οργανική σκέψη και όχι μηχανιστική, αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολίες απο το γεγονός ότι εμπνέονται απο την ερμηνεία της γεννήσεως τού Χριστού. Στην Μαρία, ο Χριστός συλλαμβάνεται απο το Άγιο Πνεύμα, και στην κοιλιά της αυτός είναι κρυμμένος πρίν έλθει στο φώς στην δική του ζωντανή μορφή.
          Στην βάση της μυστικιστικής εξισώσεως : Χριστός=Εκκλησια αυτή η διαδικασία είναι τυπική της εξελικτικής προόδου της Χριστιανικής θρησκείας και πάνω απ'όλα των κοινωνικών μορφών της Εκκλησίας. Όλη η αφήγηση τής γεννήσεως του Χριστού το αποδεικνύει: δέν πεθαίνει το παλαιό όταν το νέο είναι διαμορφωμένο. Η Μαρία συνοδεύει τον Υιό μέχρι τον τάφο Του. Έτσι διαφορετικές μορφές συνύπαρξης Εκκλησιαστικής υψηλού βαθμού, ζούν αναμεμειγμένες οι μέν δίπλα στις δέ, στο δεύτερο βασίλειο, μέχρι τού καθοριστικού διαχωρισμού.
          Όσον αφορά την εξέλιξη τού μοναχισμού αυτό που ελέχθη έχει το ακόλουθο νόημα: Η Μαρία τυπολογικώς αντιπροσωπεύει την σύγχρονη μορφή της μοναστικής ζωής στο δεύτερο βασίλειο. Ο Μοναχισμός φέρει κρυμμένη μέσα του την μελλοντική τάξη της τελειότητος, εκείνη που θα γεννηθεί στο νέο γεγονός του Ηλία.
          Απο αυτό το γεγονός προέρχεται η μεσσιανική σημασία του Αγίου Βενέδικτου καί ο χαρακτηρισμός του σαν dux και πύλης του ουρανού, καθότι μυσταγωγός τού βασιλείου της τελειότητος, καθώς δημιούργησε μία κοινότητα απο τον κόλπο της οποίας θα γεννηθεί η καθοριστική μορφή Χριστιανισμού, κάτω απο την οποία θα ζήσουν οι άνθρωποι στο ερχόμενο βασίλειο του Αγίου Πνεύματος.

Συνεχίζεται

Αμέθυστος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: