Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η δικαιολογία γεννιέται από την αμετανοησία μας ( Aρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος )

Τα λόγια μας τα καταθέτουμε,ως επί το πλείστον, προς υποστήριξη του εαυτού μας.Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αποτυχία από αυτήν. Ο καθένας αναγνωρίζει τον εαυτό του ως αυθεντία και όχι τον Θεό.
Λέμε πάντα "ναι μεν, αλλά...".Ο Θεός έκανε εκείνο, όμως...Ο Χριστός μας είπε εκείνο, όμως...Οι άγιοί μας πάθανε εκείνο, υπέμειναν το άλλο, όμως...
Έλεγε ο Γέροντας Αιμιλιανός ο Σιμωνοπετρίτης: "Μπορείς να είσαι βέβαιος ότι αυτό που θα πεις ή θα κάνεις τώρα θα το γράψει ο ουρανός, και ότι θα το ακούσουν και θα χαρούν οι άγγελοι; Αν ναι, τότε πές το, και κάντο".
Εάν κάνουμε αυτοκριτική θα δούμε ότι παραμένουμε ίδιοι, ίσως αλλάζουμε και προς το χειρότερο.
Γεμίζουμε ιδιοτροπίες αντί να γινόμαστε πιο απλοί, γινόμαστε πιο δύσκολοι άνθρωποι, δύστροποι, απαιτητικοί.
Αντί να αποκτούμε ταπείνωση παραμένουμε στην έπαρση.
Κυλάει λοιπόν η ζωή μας και αντί να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε «πολύ λίγοι» νομίζουμε ότι είμαστε «επαρκείς», ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι, ότι αρκεί η ζωή μας όπως είναι ώστε να σωθούμε.
Ο σημερινός τρόπος ζωής και σκέψης μας πασχίζει να σωθεί ενδοκοσμικά, να αποκτήσει έναν επίγειο παράδεισο, επίγεια αγαθά και επίγειες χαρές.
Πασχίζουμε να ζήσουμε χρόνια πολλά και όχι χρόνια θεάρεστα.
Γερνούμε, μα δεν γινόμαστε πιο σοφοί, διότι γερνούμε μέσα στην αμετανοησία μας, λέμε ότι: θέλουμε να αλλάξουμε μα δεν μπορούμε.
Όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρκεί να το θελήσουμε.
Και αυτό δεν είναι ψέμα.
Ψέμμα είναι κάθε δικαιολογία που γεννά ο λογισμός της αυτοδικαίωσής μας και μας κρατά δούλους της αμαρτίας.


Aρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος  

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ''ναι μεν αλλα'' υπαρχει σε πολλες των περιπτωσεων ,νομιζω,Οταν κοιταζει κανεις το συμφερον το τωνπολλων αποστομονοντας την αγνωσια των αφρονων ανθρωπων ως ελευθεροι αλλα και δουλοι Του Θεου ,φοβουμενοι Αυτον και αγαπωντας την αδελφοτητα των Ορθοδοξων,μη χρησιμοποιωντας την ελευθερια ως επικαλυμμα της πονηριας.Πλην ομως ,στην ζωη της Εκκλησιας υπαρχουν οι περιστασεις,εκεινες που το ναι ειναι ναι και το οχι ειναι ΟΧΙ.Υπαρχουν ομως και οι περιπτωσεις που οι χριστιανοι εχουν στα υπ'οψιν και αυτο το συμφερον του ενος,αφου η πιστις μας ειναι συνιφασμενη με την αγαπη .Και εαν το ζητουμενο ειναι η ανυποκριτη αγαπη προς τον πλησιον,αλλο τοσο συμφερον ειναι η ενοτητα στο ιδιο πνευμα πιστεως!Που αυτο φαινεται πως εχει διασαλευτει,αφου οι νεες θεωριες θεωρουνται ως σωστοτερη διδασκαλια απο αυτες της αληθινης δογματικης διδσκαλιας,της δογματικης διδασκαλιας των Αποστολων και των αγιων Πατερων,που ελευθερα πολλοι ομολογουν,αλλα για μερικους δεν επιτρεπεται .Κι ομως! Αυτη η πιστις των Πατερων ειναι το αποσταγμα της Ορθοδοξης εμπειριας των,μεσα απο την θεολογια της Γραφης και της Ιερας Παραδοσεως.Και νομιζουμε πως καθε χριστιανος Ορθοδοξος,εχει το δικαιωμα να εκφραζει μεταβιβαζοντας τον λογο των αγιων,αλλα και το συνολικο εργο και την συνολικη γραμμη την πατερικη.Οταν ομως μιλουμε για αντιπατερικη διδασκαλια,η συγχυση ειναι μεγαλη!Ο Απ.Παυλος γραφει στους Θεσσ/κεις''στηκετε και κρατειτε τας Παραδοσεις[Β`2,15].Που δενει με την παραδοση ,η μεταπατερικη εποχη και διδασκαλια;Μηπως ειμαστε ναγκασμενοι να συμφωνουμε παντοτε με οποιαδηποτε θεολογικη αποψη,οταν η Ορθοδοξια αποδεχεται ως ορθη ερμηνεια αυτη που υπαρχει συμφωνια συμφωνα με τη Γραφη και τις οικουμενικες Συνοδους;Υπαρχει πιστη εκει που δεν υπαρχει αγαπη ενεργουμενη και εργαζομενη προς τον πλησιον και ενωμενη μεσω Του πνευματος με Τον Κυριο;ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ;οταν ο αξιοτιμος Παπας φρονει Τον Ιησου Χριστο εναν απλο ανθρωπο και παν Πνευμα το οποιον δεν ομολογει Ιησουν Χριστο ''εν σαρκι εληλυθοτα''εκ Θεου ουκ εστιΑ` Ιωαν 4-3].πως υπαρχει εκκλησια και αυθεντικα μυστηρια εκει που υπαρχει πληθος εσφαλμενων δογματων;
Καποιοι κινδυνολογουν,αλλοι βαδιζουν στα τυφλα,μερικοι διωκουν για να σωσουν και αλλοι διωκουν απο κακια.[;]Καποιοι σιωπουν και η προσευχη τους ειναι αρκετη.[;]Αλλοι ομως σκοπιμα σιωπουν ,και μερικοι μηχανισμοι εγκαθιδρυσαν την πολεμικη αλλων κρατων, η πλειοψηφια ειναι αυτη που κυβερνα.[;]....υπαρχει πατερικη συμφωνια;;;Οι χριστιανοι διχαζονται,αποπροσανατολιζονται,συγχεονται,σκανδαλιζονται επειδη δεν γνωριζουν τα βασικα της πιστεως .Αποτελεσμα,λοιδωρουν και συκοφαντουν ολους οσους διαμαρτυρονται ενωπιον Του Θεου,και της Εκκλησιας Του!Να τους δωσουμε ενα δωρο λοιπον να πουν και αλλα εναντιον των χριστιανων;Το αποτελεσμα ειναι οι χριστιανοι να χασουν την εμπιστοσυνη τους και μονον στον Κυριο να ελπιζουν!
Μερικοι δε,στοχοποιουν τους αδελφους τους,φαινεται απο τα κειμενα τους!
Οι χριστιανοι οι αυθεντικοι,ουτε διωκουν τον πλησιον τους,αντιθετα,οταν τους αποκλειουν φευγουν,τιναζουν τα υποδηματα τους και τη σκονη τους!ουτε συκοφαντουν,ουτε απειλουν,ουτε στοχοποιουν,[το ειπε ο ταδε η ο πατερ...],ουτεβριζουν,ουτεεκβιαζουν,ουτε παραδινει ο ενας τον αλλον.
Αλλα ελευθερα μπορουν να πουν τη γνωμη τους,χωρις να επιδιωκουν φατριασμους,ουτε και να παρακολουθουνται,λες και ειναι οι χειροτεροι εγκληματιες κακουργοι .Γι αυτους τους λογους ειναι καλυτερα να μη μετεχει κανεις σε σχολια,επειδη Υπαρχει και η Κεφαλη μας Ο Ιησους Χριστος ,ο οποιος γνωριζει τις προθεσεις και φωτιζει εκεινους που πρεπει.Γι αυτο ολα τα κειμενα δεν ειναι οπως πρεπει να ειναι.Γνωριζουν οι χριστιανοι ποιους ν ακουνε και ποιους οχι.

Ανώνυμος είπε...

Ψευδεπίσκοπος Αμβρόσιος:''Να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει...''.

Ανώνυμος είπε...

Είδα το βίντεο με τον μ. Αμβρόσιο. Η αλήθεια είναι ότι κάποια σημεία της ομιλίας του δεν μου άρεσαν. Όχι τόσο για τις "κατάρες" και τα "αναθέματα" γιατί επί της ουσίας ένας άθεος είναι έτσι κι αλλιώς αυτοαφορισμένος. Δεν προσθέτει κάτι το ανάθεμα στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
Ούτε γιατί θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει αγαπολογία. Μάλιστα πρέπει να ακούγεται η αλήθεια.
Η δική μου ένσταση όμως είναι το αδιάκριτο του τρόπου και του λόγου του. Υποτίθεται ότι θέλει να μιμηθεί τον πρ. Ηλία. Περιγράφει τις σφαγές των ψευδοπροφητών του Βάαλ.Με αυτή τη λογική θα μπορούσαμε να βρούμε άπειρα παραδείγματα αντιμετώπισης της εποχής του Νόμου (σήμερα υποτίθεται ότι είμαστε στην εποχή της Χάρης). Όταν οι μαθητές είπαν στον Κύριο να πέσει φωτιά να κάψει όσους ήταν αντίθετοι, Εκείνος τους είπε "Δεν ξέρετε ποιου πνεύματος είστε".
Όσοι πιστεύουν και μελετούν το Λόγο του Θεού, γνωρίζουν το πνεύμα της Π.Διαθήκης, και το νόημα όλων των ιστορικών γεγονότων. Τα περισσότερα είναι σύμβολα πνευματικών γεγονότων.
Δεν μπορείς έτσι ξεκάρφωτα να αναφέρεις ένα περιστατικό της Π.Διαθήκης για να δικαιολογήσεις ένα "ανάθεμα". Ακούει πλήθος ανθρώπων. Άθεοι, άπιστοι, χλιαροί, μικρά παιδιά, και χωρίς να το επιδιώκουμε δίνουμε την εντύπωση ότι δεν διαφέρουμε και πολύ απ΄το Ισλάμ.
Οι ψευδοπροφήτες του Βάαλ έπρεπε να εξοντωθούν μέχρι ενός. Έπρεπε ο λαός Ισραήλ να απαλλαγεί από την σατανική λατρεία που έφερε η Ιεζάβελ. Η εποχή της παλαιάς οικονομίας απαιτούσε πόλεμο εναντίον "σάρκας και αίματος". Τώρα ο πόλεμος είναι πνευματικός. Ενάντια στις αρχές και εξουσίες στα πνεύματα της πονηρίας του αέρα. Και γι΄αυτό είναι πολύ ανώτερος. Πρέπει αυτό να το δείξουμε και στους έξω. Όταν στην Αποκάλυψη γράφει ότι βγαίνει πυρ από το στόμα των 2 προφητών των εσχάτων ημερών και κατατρώγει τους εχθρούς τους, αυτό το πυρ είναι ο πνευματικός λόγος τους. Όπως έκαναν οι Άγιοι Πατέρες της εκκλησίας.

Χριστός Ανέστη!

amethystos είπε...

Αληθώς Ανέστη ο Κύριος. Αμφιλεγόμενη προσωπικότης. Ζημιώνεται πράγματι η εκκλησία από τέτοιους εκπροσώπους της.Νομίζει ότι έχει δύναμη πνευματική. Δέν κατανοεί ότι είναι ένας θεσμικός παράγων τής σημερινής μας πραγματικότητος. Αυτά τά δύο τέρατα κυριαρχούν πλέον καί στήν εκκλησία. Τά συντηρητικά σκυλιά καί η χάρυβδη, τό γιατί όχι;, τών μοντέρνων.

Ανώνυμος είπε...

Και με το θέμα του σύμφωνου ομοφυλόφιλων που είπε "όπου τους δείτε να τους φτύνετε" πάλι έδωσε δικαίωμα στον κάθε άθεο ή διεστραμένο που έχει δικαίωμα δημόσιου λόγου να διαβάλει την αλήθεια. Όλοι αγανακτούμε αλλά δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη, να τους δίνουμε "όπλα". Δόξα τω Θεώ η αλήθεια λάμπει σε όσους έχουν μάτια να δουν. Ο πόλεμος να γίνεται με αγιοπνευματικό λόγο.
Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Μεταφέρεται το επίκεντρο από την ουσία σε επιμέρους πράγματα. Κλασσική μέθοδος αποπροσανατολισμού, και θόλωσης της αλήθειας.

amethystos είπε...

Ο ίδιος προσφέρει άσυλο, όπως μαθεύτηκε, στόν πρώην Καρδίτσης.

Γεωργία είπε...

Και οι δυο είναι πισωγλέντες.Αδερφάρες.Ο Λενής είναι αιρετικός,δεν ξέρει από που εκπορεύεται το Άγιο Πνεύμα.Ο Παπισμος λέει δεν ειναι αίρεση.Ψευδεπίσκοπος ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ!Τον υποστηρίζει και ο Οδυσσέας Τσογλάνης!!Αίσχος!!!Αιδώς!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλυτερα να μη κρινουμε ατομα ,τα οποια δεν γνωριζουμε πως ζουν,αναγκαζομαι παλι εκ συνειδησεως να μιλησω αν και δεν γνωριζω τον σεβασμιωτατο.Ειναι ντροπη να μιλαμε ετσι τοσο σκληρα,δεν θα ηθελα τουλαχιστον να συμμετασχω σε τετοιες συζητησεις.
Επειτα γνωριζει ο ιδιος τι γραφει ,τον σκοπο και την προθεση με τα οποια θελει να δειξει και μια αλλη πλευρα της Ορθοδοξιας.Βεβαιως το ''μη καταρασθε αλλα ευλογειτε'' ειναι σημειον της Γραφης,μαλιστα και ο γερ.Παισιος εχει γραψει περι των καταρομενων,οι οποιοι αδικως δινουν καταρες και αναθεματα και το μονο που κανουν ειναι να πεφτει στα κεφαλια τους η καταρα.Ο αγιος Παισιος! Και θυμηθηκα τον οσιο Ευθυμιο τον νεο κτητωρα της μονης Ιβηρων.Αυτος,τον πλησιασε καποιος Εβραιος και ηθελε να συνομιλησει μαζι του θεολογικα,ωστε να τον βρει στα σημεια ''λαθος''.Ο Εβραιος επεμενε και οσιος δεν επιθυμουσε διαλογο,ωστοσο αποφασισε να διαλεχθη μαζι του.Οταν ομως ειδε ο Εβραιος πως υπερηχε στο λογο και δογματικα κονιορτοποιουσε καθε τι ο οσιος,εβλασφημησε το ονομα Του Ιησου Χριστου.
Τοτε ο οσιος απο Ζηλο ιερο του απαντησε''να κοπει η λαλια σου αναισχυντε που λαλεις ψεμματα και υβριζεις Τον αληθινο Θεο''.Κοιταξτε ομως που αμεσως κοπηκε η λαλια του,εμεινε αφωνος και πεφτοντας κατω εβγαλε αφρους.Ηταν κοντα καποιοι χριστιανοι και παρακαλεσαν τον οσιο να τον κανει καλα κ πραγματι,σφραγισε το στομα του με το σημειο του Ζωοποιου Σταυρου και αμεσως συνηλθε,οπου και στη συνεχεια πιστεψε και βαπτισθηκε και αυτος κ η οικογενεια του και εγινε και κηρυκας της Ορθ.πιστεως!
Πως μπορεις να λες ψευδεπισκοπος,με την ιδια ταση που λες ψευδοχριστιανος;
Δεν υποστηριζω κανεναν γιατι ο καθενας αναλογα την θεση που εχει ομιλει αναλογα.Η Αληθεια ειναι πραγμα ακριβο,οποιος κρυβει την αληθεια κρυβει Τον Χριστο.
Το μονο που μπορω να παρατηρησω ειναι πως οταν ευθυγραμμιζομαστε με τις αιρεσεις και τις θρησκειες ,σταυρωνουμε ξανα τον Κυριο και ειναι σαν να λεμε αυτο που ειπαν και ο οχλος στον Πιλατο οταν τους ειπε''ειμαι αθωος απο αυτο το αιμα του δικαιου και σε σας θα πεσει η ευθυνη και το κριμα'',εκεινοι ειπαν''ας πεσει στα κεφαλια μας και στα κεφαλια των παιδιων μας '' .Ματθ κζ 24-27.
Δεν το βλεπουμε τωρα πλεον φαινεται καθαρα η αδιαλλαξια ,η αθεια, η εκτροπη των ηθων πασης φυσεως,οι γαμοι στα Δημαρχεια,το συζειν και μη πανδρευεσθαι στην εκκλησια διοτι δεν ειναι καιροι και διδαχθηκαμε απο τους παλαιους πως και μετα τον πολεμο παντρευονταν και τοτε υπηρχε φτωχεια και ομως εκαναν πολλη υπομονη και τοτε δεν αφηναν τις γυναικες να εργασθουν,το θεωρουσαν υποτιμητικο.Εφτιαχναν και ζουσαν σε ενα δωματιο και εκει ηταν ολη τους η ζωη.
Δυστυχως ολοι θελουμε την καλοπεραση.Και οι λαλουντες αθειστικα σαρωνουν τις ζωες μας δειχνοντας πως καμια αναγκη δεν εχουμε την εκκλησια.Επικρατει η αναρχια,η αταξια,δεν υπαρχει κρατος δικαιου,δεν υπαρχει κρατος προνοιας.Η Ελλας χανεται!Η Ορθοδοξια καταποντιζεται.Εμεις δεν μετανοουμε,δεν αλλαζουμε.Δεν επεσε αυτο το αιμα στα κεφαλια μας καιστα κεφαλια των παιδιων μας;Αλα αν καποιος βγει και μας πει ''οπως εισθε ,εισθε καλοι,Ο Θεος ειναι αγαπη'' Αυτον δεχομαστε.Μερικοι δε επαναλαμβανοντας τα αμαρτηματα και εξομολογουμενοι, νομιζουμε πως δεν κοροιδευουμε Τον Θεο.Οταν ομως καταπελτης μας ερθη η συμφορα,λεμε ''μα τι καναμε,αφου ειμαστε καλοι ανθρωποι,γιατι να μας συμβει σε μας;''Και δεν βλεπουμε τιποτε αλλο περαν απο το να περναμε καλα και εχει Ο Θεος! Ηδη βλεπω στα περιπτερα ,καποια περιοδικα εχουν ενθετο βιβλιο με τον τιτλο ''Ισλαμ''.Να λοιπον πως προωθειται παντοιοτροπως η μουσουλμανικη οδος και αν δεν προσεξουμε και δεν αλλαξουμε ζωη,θα πεσει και στα κεφαλια των παιδιων μας!Ολιγοι οι εκλεκτοι θα λεμε απο τωρα,ενω μπορουμε!Ας δει και ο κληρος το συμφερον των ψυχων μας με πολυ πονο το λεμε!

amethystos είπε...

Θά μπορούσε νά είχε ξεκινήσει τόν αγώνα από τούς συναδέλφους του. Από τόν αρχηγό του πού συμπλέει μέ τούς καταστροφείς. Η από τόν ίδιον, διότι μπροστά στόν τρομακτικό κίνδυνο βρίσκεται απροετοίμαστος καί αναξιόπιστος, ανίκανος νά υπερασπιστεί τήν πίστη του(;) σάν τίς μωρές παρθένες.