Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Κριτική επί των προτάσεων Τσίπρα για το Σύνταγμα (8). ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ:
Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία και συλλογή άνω των 500.000 υπογραφών για εθνικά θέματα.

ΚΡΙΤΙΚΗ: 
Α) Δεν εξήγησε αν το δημοψήφισμα αυτό θα είναι
δεσμευτικό ή απλά συμβουλευτικό;

Β) Στο σύνταγμα της Ιταλίας των 62 εκατομμυρίων κατοίκων, προβλέπεται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με 500.000 υπογραφές. Στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τον ίδιο αριθμό υπογραφών. 

Αν λέγαμε να τηρήσουμε την ίδια αναλογία, πληθυσμού – υπογραφών, τότε θα έπρεπε εμεί να συλλέγουμε 81.000 υπογραφές και για να το στρογγυλοποιήσουμε θα έπρεπε να συλλέγουμε 100.000 υπογραφές. Σε καμία όμως περίπτωση τον δυσθεώρητο αριθμό των 500.000 υπογραφών που πρότεινε ο κ. Τσίπρας.

Γ) Πρέπει να αναφέρουμε ότι στη Ρουμανία των 21 εκατομμυρίων κατοίκων, προβλέπεται στο ρουμανικό Σύνταγμα ότι με 500.000 υπογραφές, οι πολίτες (που εκτέλεσαν τον Τσαουσέσκου) μπορούν να θέσουν σε διαδικασία αναθεώρησης το ίδιο το Σύνταγμα. Αντίθετα, στην Ελλάδα όποιος μιλήσει για πρόβλεψη δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ή για ανάμιξη πολιτών στη διαδικασία αναθεώρησης, αμέσως θα κατηγορηθεί για εκτροπή, για φασισμό κ.λ.π.

ΠΡΟΤΑΣΗ
Αν και αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξ ορισμού θα έπρεπε να είναι υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων και μάλιστα με πρωτοβουλία των πολιτών, εντούτοις δεν έκανε καμία σχετική αναφορά. Αυτή η «παράλειψη» εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια των δανειστών και των αρπακτικών που θέλουν να αρπάξουν περιουσίες περιοχής ευθύνης κάποιου δήμου (αεροδρόμια, λιμάνια, νερό, παραλίες, τοπικό ορυκτό πλούτο κ.λ.π.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: