Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Τέλος στο μεγάλο συνασπισμό έβαλε ο Σουλτς

Τέλος στο μεγάλο συνασπισμό έβαλε ο Σουλτς
Χάσαμε τις εκλογές, θα περάσουμε στην αντιπολίτευση, ξεκαθάρισε ο Σουλτς. Κάτω του αναμενόμενου το ποσοστό της Μέρκελ. Μονόδρομος η κυβέρνηση - «Τζαμάικα» με FDP και Πράσινους. Στο χαμηλότερο μεταπολεμικά ποσοστό το SPD. Τρίτο κόμμα το ακροδεξιό AfP.
Μονόδρομο για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία αποτελεί ο λεγόμενος σχηματισμός «Τζαμάϊκα» (CDU, FDP και Πράσινοι) καθώς ο Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε ότι το SPD θα περάσει στην αντιπολίτευση. «Χάσαμε τις εκλογές, το SPD είναι ώρα να περάσει στην αντιπολίτευση», υπογράμμισε λίγο μετά τα exit polls.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα, το CDU/CSU λαμβάνει το 32,5% των ψήφων, χαμηλότερα του αναμενόμενου. Τη χειρότερή τους επίδοση μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο παρουσίασαν οι σοσιαλδημοκράτες του Μ. Σουλτς που προσγειώθηκαν στο 20%.
Τρίτο κόμμα, με ποσοστά υψηλότερα του αναμενόμενου πέτυχε το ακροδεξιό AfD. Ακολουθούν οι φιλελεύθεροι (FDP) που επιστρέφουν στη Βουλή με 10,5%, οι Πράσινοι με 9,5% και η Αριστερά με 9%.
Με βάση τις εκτιμήσεις, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.

Μέρκελ: Παραμένουμε πρώτη δύναμη, πρόβλημα το AfD

Είχαμε την ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη περίοδο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μείναμε πρώτο κόμμα και έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση, τόνισε η Αγκελα Μέρκελ.
Ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύτηκαν και δήλωσε πως μετά από 12 χρόνια είναι επιτυχία ότι παραμένει πρώτη δύναμη. Πρόβλημα είναι η είσοδος στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού AfD.
Μίλησε για συζητήσεις με εταίρους για την συνεργασία που θα πρέπει να υπάρξει σε κυβερνητικό επίπεδο.

Σουλτς: Περνάμε στην αντιπολίτευση

Για «σκληρή και πικρή ημέρα για τη σοσιαλδημοκρατία» μίλησε ο Μ. Σουλτς λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θα προσπαθήσουμε με αυτό το ποσοστό να αγωνιστούμε για τις αρχές και τις αξίες μας, σημείωσε.
Όπως είπε ο «μεγάλος συνασπισμός» απέτυχε. «Η Αγκ. Μέρκελ έδειξε την προτίμησή της σε ένα σχήμα με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Συνέστησα στο κόμμα να μπούμε στην αντιπολίτευση».
Κανένας δημοκράτης δεν μπορεί να δεχτεί έτσι απλά την είσοδο στη Βουλή του AfD, σημείωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών.
Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες πρέπει να ασχοληθούμε και να επανατοποθετηθούμε ως σοσιαλδημοκρατία. Εχω υποχρέωση να κινηθώ για να διαμορφώσουμε αυτό το νέο πρόσωπο, σημείωσε. 
Νωρίτερα, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. Η ίδια δήλωσε μετά το σημερινό ποσοστό του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του.

Prognose der ARD 18:12: CDU/CSU 32,7%, SPD 20,2%, Linke 8,9%, Grüne 9,4%, FDP 10,5%, AfD 13,4%. Wahlbeteiligung: 75% 

Η εκλογική αναμέτρηση 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.
Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.
Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έτζντεμιρ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: