Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

“Σοκαρισμένη” η Τουρκία από το βέτο του Τραμπ: Οργή Αμπάς, ικανοποίηση Νετανιάχου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία mignatiou.comΤο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία mignatiou.com
Η τουρκική κυβέρνηση είναι σοκαρισμένη από το βέτο που άσκησε η Ουάσιγκτον στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο ζητείτο από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, επισήμανε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. 
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η αμερικανική απόφαση να ασκήσει βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο είχε τη στήριξη των υπολοίπων 14 κρατών μελών, δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η Ουάσιγκτον έχει “χάσει την αντικειμενικότητά” της και είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας να εμφανίζεται “αναποτελεσματικό” μπροστά από μια τέτοια ενέργεια.
 Έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων για το βέτο των ΗΠΑ. Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου 
Η παλαιστινιακή προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 
Τα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη του ΣΑ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. 
«Η κατακριτέα και απαράδεκτη άσκηση βέτο των ΗΠΑ απειλεί τη σταθερότητα της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας της απουσίας σεβασμού που καταδεικνύει», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στο Γαλλικό Πρακτορείο. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. «Εντός των επόμενων 48ωρών…προγραμματίζουμε να καλέσουμε για μια έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε ο Ριάντ αλ Μαλικί σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα. 
Από την πλευρά ο Ισραηλινός πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη στις ΗΠΑ για το βέτο. 
«Σας ευχαριστούμε πρέσβειρα Χέιλι», ανήρτησε στο twitter ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. «Ανάψατε τη φλόγα της αλήθειας, διαλύσατε το σκοτάδι (…). Η αλήθεια θριάμβευσε απέναντι στο ψέμα. Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ, σας ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι», τόνισε ο Ισραηλινός πρόεδρος. 
Το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωνε ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις και ενέργειες που εμφανίζονται να έχουν μεταβάλλει τον χαρακτήρα, το στάτους ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, είναι άκυρες και πρέπει να ανακληθούν σε συμφωνία με συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». 
Το σχέδιο επίσης ζητούμε από όλες τις χώρες να μην εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στην Ιερουσαλήμ. 
«Στον απόηχο της απόφασης των ΗΠΑ…η κατάσταση έγινε περισσότερο τεταμένη μια αύξηση περιστατικών, κυρίως ρουκετών που εκτοξεύονται από την Γάζα και συγκρούσεις που σημειώνονται μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας», δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στο ΣΑ, πριν την ψηφοφορία. 
«Αυτό που σημειώθηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια προσβολή. Δεν θα ξεχαστεί», δήλωσε η Χέιλι μετά την ψηφοφορία, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ μετά από περισσότερα από έξι χρόνια.
 «Δεν το πράξαμε με ευχαρίστηση, αλλά το κάναμε χωρίς δισταγμό», τόνισε. «Το γεγονός ότι το βέτο αυτό ασκήθηκε προς υπεράσπιση της αμερικανικής κυριαρχίας και του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή δεν αποτελεί ντροπή για μας. Θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για τα υπόλοιπα μέλη του ΣΑ», υποστήριξε. 
«Οι ΗΠΑ έχουν ένα κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίσουν που και πότε θα εγκαθιστούμε μια πρεσβεία», τόνισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα. «Έχω την υποψία ότι πολύ λίγο κράτη μέλη θα καλωσορίσουν τις ανακοινώσεις του ΣΑ αναφορικά με τις κυρίαρχες αποφάσεις τους». 

18/12/2017 21:33 
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
 Άγκυρα, Turkey 
Νέα Υόρκη, United Nations

Πηγή: “Σοκαρισμένη” η Τουρκία από το βέτο του Τραμπ: Οργή Αμπάς, ικανοποίηση Νετανιάχου http://mignatiou.com/2017/12/sokarismeni-i-tourkia-apo-to-veto-tou-tramp-orgi-ampas-ikanopiisi-netaniachou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: