Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ο τελικός του ελληνικού δράματος

Έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση, αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή στους Έλληνες, θα προσπαθήσει να αποδράσει, γνωρίζοντας πως δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί το χάος που θα προκύψει όταν ξεκινήσουν οι εξώσεις, μετά τις κατασχέσεις και τους μαζικούς πλειστηριασμούς.
Άποψη
Γίνεται γραφικός κανείς σήμερα εάν τοποθετείται εναντίον των μνημονίων, όταν τα πάντα έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους. Η Ελλάδα έχει υποθηκευτεί έως το 2115, έχει συμφωνηθεί η πολιτική λιτότητας για πολλές δεκαετίες με κριτήριο τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και 2% με τα οποία δεσμεύτηκε η Βουλή και οι δημόσιες επιχειρήσεις εκποιούνται η μία μετά την άλλη.
Προηγήθηκαν ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, ακολούθησε το λιμάνι του Πειραιά, τα αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι, η Θεσσαλονίκη γίνεται σταδιακά γερμανική, οι τράπεζες με τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν ως εγγύηση αφελληνίσθηκαν, ενώ έπεται συνέχεια με την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ κοκ. έως ότου δεν θα μείνει πια τίποτα ελληνικό.
Από την άλλη πλευρά η αριστερή παρένθεση, η οποία στήθηκε αριστοτεχνικά από τον κ. Σόιμπλε με στόχο να σβήσει η τελευταία ελπίδατων Ελλήνων, ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα σε έξι μόνο μήνες, κοστίζοντας στην Ελλάδα τεράστια ποσά, μαζί με την ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας. Στο τέλος η αριστερά έδιωξε η ίδια την αριστερά με τη μητροκτονία του 2015, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή τον παλαιό, τη ΛΑΕ και όλους τους υπόλοιπους, τεκμηριώνοντας επί πλέον πως η καρέκλα υπερισχύει της ιδεολογίας για όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω.
Ευτυχώς πάντως που δεν είμαι αριστερή και απέφυγα όχι μόνο αυτήν την ντροπή, αλλά και όλες τις υπόλοιπες, όπως το να χτυπάει το καμπανάκι της Wall Street ένας δήθεν αριστερός και μαρξιστής Έλληνας υπουργός, χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό ή, έστω, σεβασμό στην ιδεολογία που είχε το θράσος να διδάσκει στα νέα παιδιά.
Σύντομα τώρα θα ακολουθήσουν οι επόμενες πράξεις της τραγωδίας, με αφετηρία τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Δυστυχώς πάντως, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο περιβόητος νόμος ΚΑΤΣΕΛΗ κατέστρεψε την Ελλάδα, αφού θα χαθούν σπίτια στη μισή τιμή από ότι το 2011. Όσον αφορά τους δύστυχους ιδιοκτήτες τους θα μείνουν χρεωμένοι με το υπόλοιπο των δανείων τους, συν τους τόκους από τότε που οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους συμβούλευσαν και τους επέτρεψαν να μην πληρώνουν, οδηγώντας τους στη μεγάλη παγίδα.
Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα είναι μόνο η αφετηρία, αφού το πραγματικό δράμα προβλέπεται με την έξωση των ιδιοκτητών από τα σπίτια τους. Εν προκειμένω δεν θα δούμε μόνο εικόνες αντίστοιχες με την Ισπανία, αλλά πολύ χειρότερες, κυρίως λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας με τη βοήθεια εκείνου του νόμου που η πλέον ενδοτική πολιτική παράταξη στην ελληνική ιστορία ψήφισε στη Βουλή. Δεν αποκλείω να συμβούν εγκλήματα από αυτούς που, ενώ τους υποσχέθηκαν πως θα διατηρήσουν τα σπίτια τους, θα τους πετάξουν στο δρόμο. Ελπίζω μόνο να μην προκληθεί εμφύλιος πόλεμος, αφού κάτι τέτοιο είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία χώρα.
Με δεδομένη τώρα την πλήρη ανυπαρξία διαμαρτυριών και μαζικών αντιδράσεων εκ μέρους της μάζας (δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «Πολίτες» γιατί δεν την αξίζουμε πια), η οποία ποτέ δεν είχε το θάρρος να χρεοκοπήσει, η Ελλάδα θα μετατραπεί στο Πουέρτο Ρίκο της Ευρωζώνης. Σε ένα 17ο κρατίδιο της ομοσπονδιακής Γερμανίας ίσως, το οποίο θα έχει μόνο υποχρεώσεις και καθόλου δικαιώματα. Όπως ακριβώς δηλαδή το χρεοκοπημένο Πουέρτο Ρίκο στις Η.Π.Α. που ναι μεν συμμετέχει στην αμερικανική νομισματική ένωση, αλλά με το καθεστώς του προτεκτοράτου (άρθρο) και με την αλυσίδα του χρέους σταθερά σφιγμένη στο λαιμό του.
Συνεχίζοντας, όταν ακούει κανείς για τη διεξαγωγή 18.000 πλειστηριασμών το 2018 με τη μορφή του κατεπείγοντος, ηλεκτρονικά, είναι αδύνατον να μην πανικοβληθεί αφού οι άνθρωποι που χάνουν ότι έχουν και δεν έχουν, τους κόπους μίας ολόκληρης ζωής χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, είναι απρόβλεπτοι όσον αφορά τις αντιδράσεις τους. Γνωρίζοντας επί πλέον πως οι περισσότεροι έχουν όπλα στα σπίτια τους που μάλλον δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν, υποψιάζεται εύκολα κανείς τι θα συμβεί.
Στα πλαίσια αυτά έχω την εντύπωση πως η σημερινή κυβέρνηση, αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή στους Έλληνες που είχαν την ανοησία να την πιστέψουν, θα προσπαθήσει σύντομα να αποδράσει. Μπορεί δηλαδή να θέλει να μείνει έως ότου δρομολογήσει τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια (μία ακόμη απάτη), αλλά γνωρίζει πως δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί το χάος που θα προκύψει όταν ξεκινήσουν οι εξώσεις. Πιστεύω λοιπόν πως θα συμπεριφερθεί ακόμη μία φορά κουτοπόνηρα, προκηρύσσοντας σύντομα εκλογές για να παραδώσει την «καυτή πατάτα» στα χέρια της ΝΔ και του αναπαλαιωμένου ΠΑΣΟΚ.
Ο στόχος της σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν να ξεπλύνει τα χέρια της από το στυγερό έγκλημα, δίνοντας την εντύπωση στις μάζες πως μετάνιωσε και θα αγωνιστεί μαζί τους! Πίσω από αυτό θα κρύβεται βέβαια η πρόθεση της να ανέλθει ξανά στην εξουσία το 2020 με τη βοήθεια της εκλογής προέδρου (αυτό έκανε και το 2015, οπότε έχει την εμπειρία), αφού προηγουμένως θα έχει αφήσει τη βρώμικη δουλειά στους αντιπάλους της.
Θα τα κατάφερνε αλήθεια μία άλλη κυβέρνηση, πιστή στις εντολές των δανειστών και στα μνημόνια, να διαχειριστεί το χάος που προβλέπεται στο εγγύς μέλλον; Θα απαντούσα αμέσως αρνητικά, εάν δεν σκεφτόμουν πως ασφαλώς θα έχουν προβλέψει μία τέτοια εξέλιξη οι δανειστές, εάν δεν την προκάλεσαν οι ίδιοι. Ως εκ τούτου, εάν τηρήσουν την υπόσχεση επιμήκυνσης του δημοσίου χρέους που έτσι και αλλιώς είναι αδύνατον να πληρωθεί μετά το 2021 (γράφημα), καθώς επίσης εάν χειριστούν πιο ήπια τις εξώσεις, ίσως υπάρχει κάποια πιθανότητα.
Άλλωστε ήδη τους ανήκει η Ελλάδα, στην οποία μπορεί μεν να έχει επιβληθεί καθεστώς Πουέρτο Ρίκο, αλλά διαθέτει τεράστιο πλούτο, τον οποίο δεν είναι ανόητοι οι πιστωτές να μην εκμεταλλευτούν. Δεν είναι ούτε ανόητοι να χάσουν τα χρήματα που έχουν επενδύσει εξαγοράζοντας σε εξευτελιστικές τιμές τις δημόσιες εταιρείες και τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν είναι μόνο τα σπίτια των φτωχών αλλά πολλά άλλα, όπως τα εκατοντάδες ξενοδοχεία που προβλέπεται να πλειστηριαστούν εντός του επομένου έτους.
Επομένως, θα τα καταφέρει η επόμενη κυβέρνηση, όποτε και αν εκλεγεί. Είμαι σίγουρη δε πως την προτιμούν οι πιστωτές, πλέκοντας ήδη το εγκώμιο της όπως στο παράδειγμα του κ. Μητσοτάκη που προβάλλεται ως ένας μέτριος μεν πολιτικός, αλλά ικανός τεχνοκράτης, ενώ η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται έναν τεχνοκράτη!
Έτσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα, αφού εκκαθαριστεί από τους συνδίκους πτώχευσης και παραδοθεί στους νέους ιδιοκτήτες της, θα επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης με το καθεστώς της οικονομικής αποικίας χρέους στο διηνεκές. Δεν ξέρω εάν αυτό συμβεί εντός του 2018, αλλά ασφαλώς στα επόμενα έτη, τα οποία προβλέπονται ανθηρά για τους ξένους, καθώς επίσης για ένα μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας που θα καταφέρει μέχρι τότε να επιβιώσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: