Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Εκείνος που ζητάει ταπείνωση από το Θεό,αλλά δε δέχεται τον άνθρωπο που του στέλνει ο Θεός...


Εκείνος που ζητάει ταπείνωση από το Θεό,αλλά δε δέχεται τον άνθρωπο που του στέλνει ο Θεός, για να τον ταπεινώσει,δεν ξέρει τι ζητάει,διότι οι αρετές δεν αγοράζονται σαν τα ψώνια στον μπακάλη (όσα κιλά θέλουμε),αλλά μας στέλνει ο Θεός ανθρώπους να δοκιμαστούμε,να εργαστούμε,να την αποκτήσουμε και να στεφανωθούμε.
Όποιος σκύβει ταπεινά και δέχεται τα χτυπήματα από τους άλλους,διώχνει τα δικά του εξογκώματα,ομορφαίνει πνευματικά σαν Άγγελος,και έτσι χωράει από τη στενή πύλη του Παραδείσου.


Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Ε’ «Πάθη και Ἀρετές»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Όποιος σκύβει ταπεινά και δέχεται τα χτυπήματα από τους άλλους,διώχνει τα δικά του εξογκώματα.."
Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης λέει ότι ο Θεός αφήνει να συμβαίνει αυτό για να γυμναστούμε στην αρετή, για να μάθουμε την ταπείνωση.Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ταπείνωσης.
Είναι κυρίως ότι δίνουμε την καρδιά μας πολύ περισσότερο απ΄όσο πρέπει σε κάποια πράγματα ή σε κάποιους ανθρώπους, και ο Θεός (επειδή δεν το θέλει αυτό, γιατί είναι μια νοητή "ειδωλολατρεία"), επιτρέπει να μας χτυπήσουν, να μας προδώσουν, ακόμα και να μας "πουλήσουν" την ώρα που τους χρειαζόμαστε, συμμαχώντας με όσους μας επιτίθενται, για να αναγκαστούμε να προσβλέπουμε μόνο σ΄Αυτόν, και στη δική Του βοήθεια, και να του δίνουμε όλη την καρδιά μας.
Η αγάπη προς τον πλησίον πρέπει να περνάει μέσα από την αγάπη προς τον Θεό.
«Ούτω λέγει Κύριος: Επικατάρατος ο άνθρωπος, όστις ελπίζει επί άνθρωπον και κάμνει σάρκα βραχίονα αυτού και του οποίου η καρδία απομακρύνεται από του Κυρίου.» (Ιερ.17:5).
«Κάλλιον να ελπίζη τις επί Κύριον, παρά να θαρρή επ’ άνθρωπον. Κάλλιον να ελπίζη τις επί Κύριον, παρά να θαρρή επ’ άρχοντας.» (Ψαλ.118:8-9· Ψαλ.146:3-5)